Topiknyitó: matgab 2007. 08. 02. 12:09

politika és társadalom ahogy én látom (2)  

Ismerősömtől...



Személyes találkozónk során egy magas rangú kormánypárti barátunk őszintén mesélt a PÁRT-ról, a 6

főből álló mindent elsöprő hatalmi csoportról (Szili, Szekeres, Veres,

Kiss, Lamperth, Gyurcsány) és a gazdasági döntések hátteréről. És Gál

J.Zoli barátjáról is, aki bár szakközepes érettségije van csak,

egyszemélyben irányítja a magyar sajtót és valójában akkor van lapzárta

a Népszabadságnál, ha Gál J. Zoli rábólint. Nincs annyi időm és erőm,

hogy mindent leírjak. Legyen elég annyi, ha eddig jelentéktelen pondró

porszemnek éreztem is magam, a tegnapi beszélgetés után még annak sem.

Semmik vagyunk. Még csak plebejusok, közkatonák, szorgos hangyák,

rabszolgák sem. Semmik.

Közöltem vele, hogy legszivesebben berontanék a Parlamentbe testemre

tekert 50 méternyi töltényhevederrel, kezemben 1-1darab, a vietnámi

filmekből ismert helikopter géppuskával és mindenkit,mondom MINDENKIT

halomra lőnék. És minden eddigi bűnömet ezzel megváltva a mennyországba

kerülnék, Szent Péter jobbjára.Közvetlenül.

Ő csak nevetett gyermeki hevülésemen. Nem sértően, picit irigykedve.

Mert azt látta bennem, amire ők pont építenek, számítanak. Az idolokba,

igazságba vetett hitet, az álmokat kergető, s ezért minden szar igéretet

elhivő naiv állampolgárt. A választót.

Akinek akarata, véleménye, álmai, céljai, fájdalmai, keserűsége, gondjai

pont senkit nem érdekelnek. Legfőképp azokat nem, akiket választhat,

akiket megszavaz."
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 04. 14. 21:24
Előzmény: #2899  Törölt felhasználó
#2900
Ez az a gondolat, amit minden jóérzésű ismerősünk helyesel ...
:)))
Törölt felhasználó 2009. 04. 14. 21:15
Előzmény: #2895  matgab
#2899
"hónapról hónapra, évről évre ennyi ideje van arra,..."
Szándékosan csíptem ezt le a szövegedből. Ez a része ugyanis - fórumozástól függetlenül - minden tőzsdésről elmondható:)
Egyébként mindenki másban "éli ki magát" napközben a neten. Én mondjuk nem küldözgetek 20 ismerősnek naponta 50 köremailt "ezt nézd meg" subjecttel.
Törölt felhasználó 2009. 04. 14. 21:11
Előzmény: #2895  matgab
#2898
Rövid válasz matgab:
1. Érdeklődésedre elmondom, hogy nekem van, amikor van időm, van, amikor hetekig/hónapokig jóformán nem is írok. De ehhez neked semmi közöd, én sem osztom be a te idődet. Szerintem összességében te többet írsz ide mondjuk /év alapon, de lehet, hogy nincs igazam. Ráadásul én nagyon gyorsan írok:)
2. Türelmes vagyok, így megvárom, míg lesz időd az elmaradt kérdésekre válaszolnod. (érdekes, ma azért erre a hozzászólásodra azért volt idő, de persze én nem akarom beosztani az idődet). Mert még mindig tartozol néhány válasszal.
Törölt felhasználó 2009. 04. 14. 21:06
Előzmény: #2896  Törölt felhasználó
#2897
Nem ismerjük egymást. Legalábbis ezzel a nickkel én még egyetlen egyszer sem "beszélgettem" itt. Ismeretlenül rögtön minősítgetéssel kezded? Megkérlek rá, hogy ne a személyemmel foglalkozz a jövőben. Ha kérdésed vagy véleményed van az általam leírtakkal kapcsolatban, akkor hajrá, írd meg. A személyeskedést hagyjuk. Köszi.
Törölt felhasználó 2009. 04. 14. 21:01
Előzmény: #2895  matgab
#2896
Komcsi agitátorok. Ezért fizetik őket.
matgab 2009. 04. 14. 18:46
Előzmény: #2894  Törölt felhasználó
#2895
Azon gondolkodtam a hétvégén, hogy milyen dolog az, hogy egy csomó nyugdíjas is, mint anyám, vagy apám kap havi 120-130 e Ft-ot ,azaz többet, mint mondjuk egy aktívan dolgozó közalkalmazott...

Azaz ilyen alapon gyakorlatilag addig lehetne a nyugdíjakat csökkenteni amíg az összes nyugdíjas kenyéren és vizen él, mert akkor a jelenlegi rendszer szerint az már igazságos lenne, hisz ingyenélő, örüljön, hogy kap valamit...

Bár azért valahogy arra jutottam, hogy mégsem lenne ez igazságos, hisz a fater mégiscsak főkonstruktőr volt egy hadászati fejlesztőcégnél, a muter, meg osztályvezető egy gyárban...

44 évig adóztak amíg folyamatosan fizették a nyugdíjjárulékukat és alig 10 éve kapják a nyugdíjukat, arról nem is beszélve, hogy elvileg a 30 évvel ezelőtt befizetett nyugdíj járuléknak még elvileg kamatoznia is kellett volna...
És ezzel a 10 évvel ők már messze a magyar átlag felett vannak...Tehát azért mégiscsak megérdemlik, hogy kicsit élvezhessék az életet, hiszen 44 évig kidolgozták magukat és bőven többet hoztak az államnak, mint amit most visszakapnak belőle...

Miért lenne az igazságos, ha az adókat azt egy állam részére juttatandó támogatásnak neveznénk (illetve pontosabban nem is az államnak, hanem ismeretlen jogi személyiségeknek, pénzügyi alapoknak), és nem egy olyan ellenértéknek, amiért az államnak igenis szolgálnia kellene a lakosságot és nem terrorizálnia a különböző hatóságaival!?

Ergo szorítgathat itt a kormányzat jobbra balra, de ezt csinálják már idestova a 80-as évek óta (1-2 év kihagyással) és csak egyre rosszabb helyzetben vagyunk..

Miközben az alap probléma, az hogy évente több ezer milliárd HUF-ot fizetünk adósságtörlesztésre azon nem változtatunk, csak egyre többet és többet fizetünk...

Ha csak 3 évig nem fizetnénk ezt a szart, lehet, hogy olyan szinte állna talpra a gazdaság, hogy utána röhögve kifizetnénk az egészet...

De így, hogy mindig csak egy kicsit szorítgatnak, egy kicsit szarabbul élünk az hosszú távon nem vezet sehova.

Olyan , mintha lenne egy szarul fizető állásunk és nem kilépnénk és új állást keresnénk, hanem egyre kevesebbet és kevesebbet próbálnánk költeni magunkra, miközben a cég azt várná el , hogy már a munkaeszközöket is saját pénzből vásároljuk meg...

pénznyelő, csendes és a többiek...
Annyit írtok itt a fórumokra, hogy az hihetetlen, nekem elolvasni nincs időm...Tényleg érdekelne, hogy mi a csudát (nem kell cég (vagy párt nevet említenetek)!) dolgozhattok??!

Ki az aki eltart egy olyan munkavállalót, akinek napról napra, hónapról hónapra, évről évre ennyi ideje van arra, hogy az összes politikai jellegű beírásra reagáljon legalább egy kisebb litániát?
Törölt felhasználó 2009. 04. 07. 08:56
Előzmény: #2893  Törölt felhasználó
#2894
adósságfinanszírozott = hitelfinanszírozott
Törölt felhasználó 2009. 04. 06. 21:01
Előzmény: #2888  Törölt felhasználó
#2893
"Ha nagystílűen eltekintünk attól, hogy miért is volt szükség 2006-tól a kiigazításra, azt akkor is látja még a vak is, hogy az ÁHT rendbetételével egy totális kudarc. Míg tőlünk nem messze 10% feletti gazdasági növekedés volt, addig mi már a válság kirobbanása előtt is épphogycsak a recesszió határán táncoltunk. Ráadásul az ÁHT-t sem sikerült rendbetenni, hiszen az állam képtelen finanszírozni saját magát. Éppen emiatt mentünk októberben csődbe, ahonnan az IMF rántott ki minket. Azóta is ugyanúgy csődben vagyunk, csak amíg tart a hitel, addig van még mit felélni. Majd ha elfogy, akkor majdnem ugyanott leszünk mint tavaly októberben, csak épp az államadósság lesz egy kicsit nagyobb, ellenben a GDP egy kicsit alacsonyabb."

Igenis meg nem is.
Miért volt szükség a kiigazításra? Mert Orbán és Megyó az un. keresletorientált gazdaságpolitika filozófiája mentén az állami pénzekből próbált leálló külpiaci értékesítések pótlásaként mesterséges növekedést produkálni. Azért. És ne modja senki, hogy ez kizárólag Megyóra kenhető, mert a lakástámogatások rendszere és az un. Széchenyi terv mind ezt célozták. Ehhez jött még a nagyívű autópálya-építési láz, aztán az emberek közvetlen feltuningolása az50%-os béremelések révé.
Aztán egyszercsak látható volt, hogy az út nem vezet sehova, mert a gazdaság motorja felpörgött ugyan valamelyest, de a finaszírozhatóság beszart: a magas adókulcsok nem vonzották igazán a külföldi tőkét, aki inkább Szlovákiába ment és ott vette meg a kormányt, miközben a magyar adósságfinanszírozott keresletnövelés elvérzett a konvergencia-program harcmezején.
Ez a történet velősen. Ez után persze már csak a "megszorítások" jöhettek.
Mellesleg qrván nem szeretem ezt a szót. Nem megszorítások vannak: itt mindenki megkapja a munkájáért a bért abból senki sem akar elvenni. Azt a pénzt igyekszik visszavenni az állam, amiért senki nem dolgozik, lévén, hogy egy év csak 12 hónapból áll. Kérdem én: ez megszorítás?

Az ÁHT-t pedig igenis sikerült rendbe tenni. Olyannyira sikerült, hogy ma egy-két euroövezetes államban magasabb a hiány, mint nálunk. Igaz, ez növekedési kárral járt.
Az valóban kérdés, hogy megérte-e.
Törölt felhasználó 2009. 04. 06. 19:10
Előzmény: #2891  szivacs
#2892
Nincs ebben semmi különös. Nem is értik miért utálják őket!

A szerető akit kitartanak és a yacht sokba kerül. Egy szokványos vacsora a legmenőbb étteremben. A gyerekeik zsebpénze, az x darab elvált feleség tartásdíja.

Nem kevés ez!

Ismerik az összes politikus, minden mocskos ügyét, mivel velük kötötték. Hogy mindenkiről tudnak mindent? Na ezért "félistenek" ők, mi meg halandók.

Igazuk van, ha fel vannak háborodva, hogy nem kapják meg a szokásos évi juttatásukat.

Teljesen más világban élnek.
szivacs
szivacs 2009. 04. 06. 18:58
#2891
A bankvezér megdöbbentő beismerése: "mohó pénzeszsákok vagyunk!"
2009.04.06 18:00

Nagy visszhangot váltott ki a legnagyobb és egyben legtekintélyesebb bank elnökének hétfői nyilatkozata - írja az MTI. Ebben beismerte, hogy a bankárok olykor "mohó pénzeszsákok", és hozzátette, hogy megérti az egyszerű emberek dühét emiatt.

A bankelnök kijelentette: megérti, hogy az állampolgárokat dühvel tölti el, ha az államilag támogatott, de felettébb veszteséges vállalatok vezetői az adófizetők pénztárcájából milliós jutalékokban részesülnek.

A teljesítményt el kell ismerni, a kudarcot azonban nem szabad díjazni, és különösen nem az adófizetők pénzéből - mondta a bankelnök, aki a közelmúltban lemondott a 2008 után neki járó jutalékok 90 százalékáról!

A bank vezetője nem kívánta kommentálni azt a konkrét esetet, hogy egy súlyosan veszteséges bank néhány korábbi vezetője 17,4 milliárd forintos végkielégítést, illetve jutalékot vágott zsebre. Azt azonban elismerte, hogy az emberek nem értik mindezt.

A politikai és a pénzügyi vezetőknek példát kell mutatniuk, felelősségük mindenki másénál nagyobb, és sokan ennek a követelménynek nem tesznek eleget, vélte. A bankelnök szerint mindez lejáratja azokat is, akik tisztességesen dolgoznak. Szerinte a bankvezetők és az alkalmazottak túlnyomó többségének semmi köze a kialakult pénzügyi válsághoz.

A bankelnök szerint át kellene alakítani az egész díjazási rendszert, azt teljes egészében a teljesítményhez kellene igazítani. A közép- és hosszú távú teljesítményhez kötött pénzügyi elismerés helyénvaló, a gyors nyereség azonban megengedhetetlen, jelentette ki.

A bankvezér az országot rendkívül erősen sújtó pénzügyi válság kapcsán elismerte, hogy a bankok hibáztak, egyesek közülük súlyos hibákat követtek el. Ezért vállalniuk kell a felelősséget - mondta, hangoztatva ugyanakkor, hogy a bankárok messze nem egyedül felelősek a válságért. Szerinte annak kialakulásához egyebek között a hiányzó pénzügyi felügyelet is hozzájárult.

A bankoknak a tevékenységükkel kapcsolatban vállalniuk kell a kockázatokat, és ez olykor veszteséghez vezethet. A veszteséget azonban meghatározott keretek között kell tartani. "Azoknak a vezetőknek azonban, akik tevékenységükkel vállalatuk működését fenyegetik, nem lehet kegyelem" - fogalmazott a bankvezér.

A bankvezető úgy vélte, hogy a kialakult válságból mind a menedzsereknek, mind a politikusoknak le kell vonniuk a szükséges tanulságokat, és közösen kell dolgozniuk annak érdekében, hogy hasonló "deficitek" a jövőben ne fordulhassanak elő. Ez ugyanakkor bizonyítaná azt is, hogy a szociális piacgazdaság szociális része sem kérdőjelezhető meg a jövőben, tette hozzá.

A bankelnök aggodalmának adott hangot amiatt, hogy több országban is kiéleződhetnek a szociális feszültségek a válság miatt. - Ezért közös megoldásokat kell találnunk, elvégre egy hajóban evezünk - jelentette ki – nem, nem ő, hanem Josef Ackermann a Deutsche Bank elnöke.
________________________________________
www.portfolio.hu - link
Törölt felhasználó 2009. 04. 06. 17:13
Előzmény: #2888  Törölt felhasználó
#2890
"Ha nagystílűen eltekintünk attól, hogy miért is volt szükség 2006-tól a kiigazításra,"
Nem nagyívűen elmentem mellette, hanem reagáltam valamire. Mindig leírni a teljes gazdaságtörténti múltat mondjuk a rendszerváltástól lehetetlen egy ilyen csetszerűen pörgő fórumon.
matgab 2009. 04. 06. 15:59
Előzmény: #2887  Törölt felhasználó
#2889
bla, bla, bla bla....
Ha meg nagyanyámnak kereke lett volna, akkor ő lett volna a 6-os villamos...
Már rendben lenne az AHT?
Törölt felhasználó 2009. 04. 06. 15:53
Előzmény: #2887  Törölt felhasználó
#2888
Nekem ugyan nem osztottatok lapot, de ekkora blődség mellett nehéz elmenni...

"Egyébként azért egy dologban igaza volt, hogy 2006-ban nem indul el az ÁHT rendbetétele, akkor már októbrben államcsőd van... Az, hogy "erősen és stabilan" ez pedig betudható annak, hogy mégse mondhatja egy felelős miniszter egy válság és pánik kellős közepén, hogy szar van, mert akkor tényleg az lesz. "

Ha nagystílűen eltekintünk attól, hogy miért is volt szükség 2006-tól a kiigazításra, azt akkor is látja még a vak is, hogy az ÁHT rendbetételével egy totális kudarc. Míg tőlünk nem messze 10% feletti gazdasági növekedés volt, addig mi már a válság kirobbanása előtt is épphogycsak a recesszió határán táncoltunk. Ráadásul az ÁHT-t sem sikerült rendbetenni, hiszen az állam képtelen finanszírozni saját magát. Éppen emiatt mentünk októberben csődbe, ahonnan az IMF rántott ki minket. Azóta is ugyanúgy csődben vagyunk, csak amíg tart a hitel, addig van még mit felélni. Majd ha elfogy, akkor majdnem ugyanott leszünk mint tavaly októberben, csak épp az államadósság lesz egy kicsit nagyobb, ellenben a GDP egy kicsit alacsonyabb.
Törölt felhasználó 2009. 04. 06. 15:08
Előzmény: #2885  matgab
#2887
"Vesd össze ezt mondjuk Gordonkával, aki októberben - mint csúcs gazdasági miniszter azt állította, hogy "az elmúlt idők megszorításainak megvan a gyümölcse, Mo. erősen és stabilan áll szembe a válsággal...""

Egyébként azért egy dologban igaza volt, hogy 2006-ban nem indul el az ÁHT rendbetétele, akkor már októbrben államcsőd van... Az, hogy "erősen és stabilan" ez pedig betudható annak, hogy mégse mondhatja egy felelős miniszter egy válság és pánik kellős közepén, hogy szar van, mert akkor tényleg az lesz.
Arról már nem is beszélve, hogy mivel a globál környezet változik, gyorsan és radikálisan, az sem lenne baj, ha ehhez alkalmazandó, egy gazdasági miniszter véleménye is változna. Tudod, mint egy speki a tőzsdén: igazodsz a piachoz.
Szóval nagyon rossz példát hoztál. (pedig biztos találhattál volna jobbat is)

"A Fideszt sem tartom a legdemokratikusabb szervezetnek, bár az egy- jelölt állításos demokráciák akkor sem demokráciák. Jobb lenne beismerni, hogy ugyanazok a diktatórikus vonalak mellett halad az ország, mint 30 évvel ezelőtt, annyi különbséggel, hogy akkor még legalább a parlament elé ki lehetett menni tüntetni, legalább addig amíg megérkeztek a rendőrök..."

Most mikor és hol nem tüntethetsz? Hétvégén megint óriási tüntetések voltak. Két és fél éve állandóan tüntetések vannak. Mi nem elég ebben, tán hagyni kéne, hogy felgyújtsák a parlamentet/belvárost, vagy mit hiányolsz, mit nem tehetsz meg?
exley 2009. 04. 06. 14:56
Előzmény: #2885  matgab
#2886
bocs, de ezek azt sem vették észre, hogy kint elindult valami erózió. Ültek a babérjaikon. Most meg pont az a válság kezelő, aki sztem még mindig azt gondolja, hogy nincs válság. Komolyan venné, hogy válság van akkor nem vállalta volna be ezt az esztelen baromságot. Egyébként meg teljesen mindegy, sem a fideszben sem a szocik közt senki nem tudja, hogy mit kellene tenni. Nics Moszkvából ukáz, tehetetlenek. Közben Putyin emberei az egész közigazgatást átvilágították. Az eu-t nem érdekli, vigyék az oroszok szőröstől bőrőstől.
matgab 2009. 04. 06. 14:50
Előzmény: #2884  Törölt felhasználó
#2885
visszaidéztem saját szövegem...Már ez is gond? Azért írtam be, mert másik topikba írtam le, de ide is aktuális és ki is egészítettem...

Innen látod, hogy én legalább ugyanazt modnom, amit fél évvel ezelőtt...

Vesd össze ezt mondjuk Gordonkával, aki októberben - mint csúcs gazdasági miniszter azt állította, hogy "az elmúlt idők megszorításainak megvan a gyümölcse, Mo. erősen és stabilan áll szembe a válsággal..."
Fogalma sem volt arról, hogy milyen hatása lesz a válságnak a hipertörékeny magától is hanyatló gazdaságra?

A Fideszt sem tartom a legdemokratikusabb szervezetnek, bár az egy- jelölt állításos demokráciák akkor sem demokráciák. Jobb lenne beismerni, hogy ugyanazok a diktatórikus vonalak mellett halad az ország, mint 30 évvel ezelőtt, annyi különbséggel, hogy akkor még legalább a parlament elé ki lehetett menni tüntetni, legalább addig amíg megérkeztek a rendőrök...

Azt onnan ultraközépről egy szóval sem említetted, hogy milyen szánalmas volt az, amit a szocik csináltak az utóbbi 2 hétben (bár nem volt időm követni temérdek beírásodat, de ha tévednék, akkor nyugodtan linkeld be légyszi), vagy az normális, hogy bedobnak a médiába 19 miniszterelnökjelöltet, valamint egy héten megszavaznak két pártelnököt is maguknak, mindkettőt több, mint 90%-os támogatottsággal...

Mi ennek az üzenete számodra? Vagy csak annyi, hogy mág megint a köcsög fidesz propagandája félrevezette az embereket...?

Törölt felhasználó 2009. 04. 06. 11:55
Előzmény: #2883  matgab
#2884
Visszaidézted saját szövegedet, de reagálni "elfelejtettél" arra, hogy a Fidesz féle demokrácia is sokszor egy jelöltben nyilvánul meg pártelnök választáskor.
matgab 2009. 04. 06. 10:40
Előzmény: #2882  Törölt felhasználó
#2883
Hát pedig sikerült a lentieket is überelni a szociknak a hétvégén...

"(#14898) Re: Fórum TA elemzés
előzmény (#14897: pampa) | válasz erre | péntek, 18:38
demokrácia szoci módra:

Szavazhatnak az egy darab pártelnökjelöltre, utána írásban be kell nyújtaniuk lojalitásuk bizonyítékát (adott szó a szociknál nem létező fogalom, bár azt hiszem az írásban adott szó se ér többet nagyon) a Központi Bizottság elsőszámú titkárának...

A Bizottsági ülésről mivel folyamatosan csurognak ki az információk elhatározzák, hogy mindenkinek nyilvánossá kell tennie SMS és hívásforgalmát (ami mondjuk az adatvédelmi biztos szerint törvényellenes abban az esetben, ha a hívott fél hozzájárulását nem kérik ki) és annyi eszük nincs, hogy biztos nem saját telefonukról küldik el az sms-t...

Ezek egymásban bíznak ennyire és ezek alapján így építik fel a demokratikus pártjukat...

Ezek alapján azt szeretnék, ha mi vakon leadnánk 4 évente egy szavazatot rájuk és utánna max az adóbevallásainkban léteznénk...

Komolyan, Örkény nem írt le ilyen paradoxonokat a novelláiban....
Ha nem abban az országban történnének ezek a dolgok, ahol élek, akkor marha jókat röhögnék..."

Kérem szépen 20 évvel a rendszerváltás után a teljes szocialista párt egyhangúan énekelte az internacionálét!
"Fel-fel teéhes proletár...!"

Majd megszakadtam a röhögéstől, ahogy milliárdosok klubjában Bajnai és Gyurcsány Lendvaival lelkileg egymásra borulva majd 20 évvel a rendszerváltást követően arra buzdítja a Hősök terén álló 200.000 "nemzeti proletárt", hogy húzzák már karóba a burzsoáziát...

Hiába no, a nagy bizonytalanságok idején, jobb, ha az ember visszamegy a kályhához és a stabil régi jól bevált pontoktól indítva építi fel újra a pártot, történelmet, éntudatot, öntudatot...
Törölt felhasználó 2009. 03. 31. 16:29
Előzmény: #2881  Törölt felhasználó
#2882
Ez a baj, hogy apróságokon veszekszenek az emberek, közben meg a hatalmi klikk azt csinál amit akar nevető harmadikként. És ez megy már Mátyás király halála óta.
Törölt felhasználó 2009. 03. 31. 16:08
Előzmény: #2878  matgab
#2881
Ebben a szövegedben hol van egyetlen (akár közhelyes) gondolat is arról, hogy mit hogyan kelle MOST csinálni? Kerestem benne, de nem találom.

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek