Topiknyitó: pampa 2007. 06. 28. 12:58

Mi lesz veled világ?  

Legyen egy topikja a külföldi híreknek is.

Mint mindennek ezeknek is van hatásuk a Magyar tőzsdére.

Ezt most találtam nagyon érdekes,demokrácia értelmezés.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2009. 01. 10. 20:02
Előzmény: #699  Törölt felhasználó
#700
Találtam egy térképet. Remélem jó a link.
link

Innen kivonulhat.
1967: Hatnapos háború. Egyiptom, Szíria, Jordánia és Irak megtámadta Izraelt. A zsidó állam győzelme a Sínai-félsziget, a Gázai övezet, Jeruzsálem egy része, a Szíriához tartozó Golán-fennsík és Ciszjordánia megszállásával kedvező feltételeket teremtett az izraeliek terjeszkedéséhez.
Törölt felhasználó 2009. 01. 10. 19:55
Előzmény: #696  zotya32
#699
zotya

Na éppen ezek azok a képek, amelyet a Hamasz fegyverként vet be.
Kétségtelenül hatásosan.
Törölt felhasználó 2009. 01. 10. 19:53
Előzmény: #697  pampa
#698
Először egy bövebb mesét kezdtem írni, ami egy társbérletben kezdődött, de aztán letettem róla: túl szájbarágós lett volna.

Igazság szerint ennél igazságosabb helyet nehezen tudtak volna kijelölni. Ha egyszer a nagyhatalmak eldöntötték, hogy hazát adnak a zsidóknak, akkor hol máshol lehetett volna ez a haza, mint a történelmi Kánaán területén.
Te talán tudsz jobbat?

Az öngyilkos merényleteket Izrael lényegében a fal építésével megszüntette. Teljességgel persze nem zárható ki, de esélye minimálisra csökkent. A Hamasz pedig nem olyan erős és kiterjedt, hogy akár európai, akár amerikai államokban képes legyen zsidók elleni merényleteket kidolgozni és végrehajtani.

Irán, Szíria beavatkozása szintén minimális. Nagyon jól tudják, hogy Izrael akkor biztos nem egyedül vívná a harcát: ott lenne mellette az USA, de szerintem Európa is.

Az Index szerint a harcot csakis így lehet megvívni. Akárcsak a Hezbollah esetében, az arabok kizárólag az erőszakos megtorlásból értenek. Számtalan békekötési kísérlet volt már, egyik sem vezetett tartós eredményre. A "területet a békéért "megoldás során kapták vissza pl. a palesztínok Gázát. Lett béke? Nem.
Akkor meg miről is beszélsz? Honnan kellene még Izraelnek kivonulnia? Az egész országból?
Tényleg kíváncsi vagyok.
pampa 2009. 01. 10. 18:56
Előzmény: #695  Törölt felhasználó
#697
Conqui

Nagyon jó! Tetszik,csak az a gond vele,hogy a Mike Tyson nem a szomszédban lakik hanem az ő házában és még ráadásul a 9 szobából csak 2 enged át neki úgy hogy csak a Tysonon keresztül tud bármit is csinálni....
De amit belinkeltél az nagyon tanulságos.
Izraelnek addig lesz igaza ebben a konfliktusban amíg mögötte áll az USA.

Amikor ezt a helyet jelölték ki a megalakítandó Izrael területének akkor nem godolták végig,hogy ez mivel fog járni.

Te is elismered,hogy a palesztínok fanatikusok, kiszámíthatatlanok . Ha csak megvered,megalázod őket akkor nem várhatod el tőlük,hogy szeressen és békével legyen feléd.
Ezért a jelenlegi csapássorozatnak csak az lesz a hatása,hogy megint elkezdődik az izraeli területeken az öngyilkos merényletsorozatok. Már régrn nem volt ilyen támadás,szerintem most sikerült kiprovokálni.
Ezt a harcot fegyverrel nem lehet megnyerni.
Ahhoz 5,5 millió ellenséget kell likvidálniuk,és ha ezt megteszik.....

És még ott van Irán,ha nem békés célú az atom programja és ő is megcsinálja ugyanúgy mint Izrael a saját atom fegyverét akkor pedig még abban az esetben sem győzhet,ha megszabadul a Paleszínoktól.

Csak tárgyalás útján van esély a helyzet rendezésére.
Fegyverrel esélytelen.
zotya32 2009. 01. 10. 18:40
Előzmény: #694  pampa
#696
"Ne tagadja a holokausztot,......."

link
Törölt felhasználó 2009. 01. 10. 18:23
Előzmény: #693  Törölt felhasználó
#695
Egy kis olvasnivaló pampának

link

Mivel kedves vitapartnerem ismét taktikusan elsummantotta a választ tőzsdenyúl felvetéseire és helyette megint a szokásos unalomig ismert nótát igyekszik áthangszerelni, bátorkodtam egy kedves történettel rávilágítani a mostani konfliktus lényegére, hátha így érthetőbbé válik.

Tegyük fel, hogy én Mike Tyson mellett lakok, akivel már régi időkre visszamenőleg konfliktusom van. Ezért ahol tudok, belekötök, sőt naponta átjárok hozzá, egyszer-kétszer belerúgok a lábába aztán hazamegyek. És ez így folyik hónapokon, éveken keresztül. Látom ugyan az ürgén, hogy már véresednek a szemei, de megálmodtam, hogy ezt kell tennem, mert kibaszottul útálom a niggereket és csak az alkalomra várok, mikor szúrhatom egyszer bele a kést. Ezt egyébként többször közlöm is vele.
Mike türelmesen viseli a sorsát, mert az edzője a lelkére kötötte, hogy egy bokszoló ne éljen vissza erőfölényével. Egy nap azonban úgy döntök, hogy a lábrugdosás már nem elég hatásos, ezért taktikát váltok és viszek magammal egy kalapácsot és kiverem egy fogát, másnap tökön rúgom, harmadnap meg parazsat dugok az ágyába miközben alszik.
Aztán egyszer csak az öreg Mike nem bírja tovább, azt veszem észre, hogy ott áll a szobámban és egy balegyenes, jobbcsapott kombinációval úgy padlóra küld, hogy orromon, számon folyik a vér, a szememen alig látok.

Mire elkezdek kiabálni, kiszaladok az utcára, mutogatom a sebeimet és keresem pampát, aki majd megvéd engem.
pampa 2009. 01. 10. 13:15
Előzmény: #693  Törölt felhasználó
#694
Ezekkel az esetekkel van gond....nem az önvédelemmel.

Pénteken Genfben összeült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. A testület vezetője független vizsgálatot sürgetett az Izraelben és a palesztin területeken elkövetett jogsértések miatt. A főbiztos egy izraeli esetre utalt.

„Az ilyen incidenseket ki kell vizsgálni. A nemzetközi előírások szerint a hadviselő feleknek védeniük kell a civileket, segíteniük kell a sérülteknek, nem pedig megölni őket válogatás nélkül” - mondta Navi Pillay, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának főbiztosa.

Az ENSZ humanitárius segélyekért felelős irodája szerint múlt vasárnap az izraeli csapatok több mint száz palesztin civilt vittek egy lakóh
Törölt felhasználó 2009. 01. 10. 12:57
Előzmény: #692  pampa
#693
Engedelmeddel, van különbség a között, hogy (mi, tevőlegesen) "irtsuk ki a népet" - vagy fohászkodunk Istenhez, hogy ő tapossa el a másik népet. (Nem mindegy, hogy Istentől kérünk 100 milliót, vagy a bankban pisztollyal). Pláne mondjuk, atombomba birtokában - és akkor ez kapcsolódik az önmérséklet kérdéséhez is.

De tényleg nem mennék bele, mert teljesen értelmetlen.

Azzal kapcsolatban, hogy értelmetlennek gondolod az izraeli lépéseket, nem vitatkoznék azon túl, hogy én egyáltalán nem keresnék értelmet egy háborúban.
Azzal kapcsolatban, hogy terrorista-e az izraeli hadsereg: A Palesztin Hatóság egy, az ENSZ és nemzetek sora által elismert állam, melynek demokratikusan választott vezetése, a Hamasz, megszegett egy Izrael állammal kötött fegyverszüneti egyezményt. Nem tudom, igazam van-e, de innentől hívják a dolgot a két ország közötti háborúnak...szerintem nemcsak de facto, de jure is igaz ez.

Az értelmes lépésekről - mennyire értelmes a Hamasz részéről megszegni, a világ egyik legerősebb katonai hatalmával megkötött fegyverszünetet?

Ez a lépés egyébként azután következett be, hogy Izrael kivonult Gázából, a palesztinok pedig lerombolták Gázában, amit le szerettek volna.

Az alábbi hsz-ben ilyen lépéssorozatot tartasz (tartanál) értelmesnek Izrael részéről, kivonulás, lebontás stb...
tudom, te még másra is (és többre) gondolsz, de ez talán megvilágítja azt, hogy mire vezet a logikus gondolkodás.

Nehéz hűvös fejjel értelmezni a helyzetet, főleg úgy hogy (szerencsére) nem vagyunk érintettek.
A békéhez mindig két fél kell.
Remélem hamarosan lesz, és okafogyottá válik ez a diskurzus.

Üdv nektek, és kellemes hétvégét. Nem kell mindig foglalkozni a világ gondjaival és azok megoldásával. Lesznek még...
pampa 2009. 01. 10. 12:34
Előzmény: #690  pampa
#692
Jogos, én voltam figyelmetlen.

De azért a végén csak burkoltan ott van...

"Adj hát nekünk segítséget az ellenséggel szemben, hisz az emberek segítsége mit sem ér. Isten nevében győzni fogunk, elleneinket ő tapossa el!"

Conquival kialakult vitánkban nem az a lényeg, hogy ki a hibás.
Én azt az elvet vallom,hogy ez a politika amit Izrael folytat nem hozhat békét csak a palesztín nép eltünését.
És ez népirtás.
Erővel,fegyverekkel nem lehet rákényszeríteni egy fanatikus csoportra a megbékélést. Minél több erőszak annál több gyűlölt képződik a megszállók ellen.
És,ha tényleg ennyire okos, inteligens a másik fél, akkor nekik ezt nagyon jól kell tudniuk.
Ők nem is békét,hanem állandó konfliktus akarnak. Bizonyára van statisztika arra,hogy az edigi harcok miatt mennyi a palesztín halot és mennyi az izraeli áldozat?
Mennyi anyagi kár keletkezett palesztín területen és mennyi izraeli részen?
Mennyi a két fél sérültjeinek a száma?
És mennyien haltak meg a harcok következményeként?
Mert szerintem 1- 100-hoz az arány.
És nem a Palesztínok javára.

Ebben a helyzetben Izraelnek kellene óriási önmérsékletet és hatalmas engedményeket tenni az Arabok felé,hogy megnyerjék a támogatásukat a helyzet tárgyalásos úton történő rendezéséhez.
Alpból ki kellene vonulniuk a megszállt területekről.
Le kellene bontaniuk mindent amit Palesztín területen építettek.
Tárgyalniuk kellene az elüldözött Palesztínok visszaengedéséről földjeikre.
Tiszteletben kellene tartaniuk a környező országok határait.
stb.

Csak tárgyalással lehet rendezni ezt a konfliktust.
Esetleg népirtással,de a történelem ismeretében ez nem vetne jó fényt Izraelre.
Törölt felhasználó 2009. 01. 10. 12:07
Előzmény: #690  pampa
#691
Pampa, az ima szövegében szereplő "irtsuk ki e népet" az Izrael ellenségeinek tulajdonított (tehát e szövegkörnyezetben a palesztinok száját elhagyó) felkiáltás.
Nem igazán félreérthető...

Olvasd el figyelmesen, amit belinkelsz.

A parttalan vitába, ami népek és vallások évezredes parttalan konfliktusát próbálja a logika mentén értelmezni, nem kívánok ezzel beleszólni - csupán megjegyezném, hogy sok értelme nincs itt logikát keresni, vagy azzal érvelni.
pampa 2009. 01. 10. 08:19
Előzmény: #689  Törölt felhasználó
#690
Conqui

Én összefoglaltam már egy párszor,most is megteszem.
Amit a Hamasz csinál az terrorizmus,nem lehet úgy akciót végrehajtani egy megszálló hatalom ellen,hogy azzal veszélyeztesse civilek életét.
Ebben egyetértünk csak abban nem,hogy viszont is igaz ez az állítás.
És ha egyenleget vonunk a két fél által elkövetett támadások civil áldoztatai között akkor számomra az a valószínűbb,hogy Izrael inkább a "terrorista "ebben a harcban.

Volt régen egy bombázás Marokkóban. Ott az izraeli légierő a PFSZ irodáira mért csapást.
Gondolom ez sem terrorizmus,ugyanúgy ahogyan az iráni atom létesítmények elleni bombázás sem volt az.
Igy egyszerűen,amit Izrael vagy a nagyhatalmak ellen követnek el az TERRORIZMUS és amit ők követnek el más nemzetek kárára, az küzdelem a terrorizmus ellen.

Bizonyára ismereda régi mondást:

Ha egy párttitkár ütött el egy embert akkor az illető féktávolságon belül lépett az autó elé....

De viszont,ha egy emberr ütött el egy pártitkárt akkor az ember nem az út és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette a járművét....

Kisértetiesen hasonló ideológia.

És az ima szövegében lévő " irtsuk ki e népet" részre nem reagáltál.

Gondolom a palesztín imában is szerepel,csak mint köztudott ők terroristák....
Törölt felhasználó 2009. 01. 09. 20:53
Előzmény: #688  Törölt felhasználó
#689
kiegészítés: utolsó pár napban - mondjuk 3-4 napban
Törölt felhasználó 2009. 01. 09. 20:53
Előzmény: #681  pampa
#688
Nos!

1. Nekem nincs időm egész nap a számítógép előtt ülni, mint egyeseknek, akik biztos a szülői apanázsból tartják el magukat. Ezért ne várja senki, hogy azonnal válaszoljak kérdésekre vagy felvetésekre.
2. Annak a kinzn-izének biztos nem válaszolok, hacsak fel nem fedi magát, hogy hívták korában. Kurván utálom a régi barom arcokat új kabátban megjelenni és akként anyázni engem. Ezt én is megtehetném, mégsem teszem. Azért, mert valaki tíz-tizenkét nicknév alatt ír egyszerre még az álláspontját nem fogja megerősíteni általa.
3. pampának válaszolnom illik, bár az ő szemüvege már agysejtjeire is igen erős befolyással van. Ha nem ismernélek haver pár éve (amióta az a szegény Fleto becsapott téged), azt gondolnám, hogy matgab irogat a neved alatt. Bár ki tudja. Lényeg, hogy olyan antiszemitizmus búvik meg benned, ami csak kevés itteni fórumozóra jellemző. Számomra ez viszonylag új vonás. Még emésztem.
4. Végül a lényeg: mi a terrorizmus. Olyan személyek, akik valamikor háborús bűnöket követtek el vagy napjaink ismert terrorista akcióiban vettek/vesznek részt és az igazságszolgáltatás alól folyamatosan sikerül kibújniuk, szóval az ilyen emberek(állatok) likvidálása NEM TERRORIZMUS.

Terrorizmusnak tekintem ellenben más országok területére, hadüzenet vagy háború nélkül, a polgári lakosság életét veszélyeztetve rakétatámadásokat indítani. Terrorizmus ha egyének jól szervezett módon más országokba behatolva, a testükre erősített bombákat felrobbantva békés emberek tömegeit pusztítják el.

6. Végül szeretnélek arra kérni pampa, hogy vedd te is a fáradtságot és az utolsó napban e témában írt hozzászólásaimat végigolvasod, az azokban található felvetéseimet(nyitott kérdéseimet) megválaszolod vagy csupán reagálsz azokra. Mert így, hogy e felvetésekre kérdésekkel válaszolsz, nem jutunk közelebb a lényeg meglátásához.
pampa 2009. 01. 09. 16:40
Előzmény: #686  pampa
#687
Nem semmi...és még Iránt támadják azzal,hogy el akarja tiporni őket.

Így imádkoznak az izraeli katonák az ellenség eltaposásáért
itthon@hetivalasz.hu
Heti Válasz Online - 2009.01.09.
Az izraeli hadsereg tábori főrabbinátusa összeállított egy imaformulát, és elkezdte terjeszteni a gázai háborút vívó katonái között.
Ezen kívül a rabbinátus elkészített tízezer MP3-lejátszót, amelyen rabbik nyújtanak erkölcsi támogatást a harcolóknak. Az MP3-t a híradások szerint egy ismeretlen adományozó finanszírozta. A tábori főrabbi, Ronecki ezredes által komponált, s az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség honlapján, valamint a link közzétett ima így hangzik magyarul:

Örökkévaló Istenünk, a Seregek ura, Izrael Istene, aki a kerubokon trónol: Te parancsoltad nekünk Tórádban, mondván: „Halljad Izrael! Ti ma készültök a harcra ellenségeitek ellen, ne csüggedjen szívetek, ne riadjatok meg és ne rettegjetek tőlük; mert az Örökkévaló Istenetek az, aki veletek megy, hogy harcoljon érettetek ellenségeitekkel, hogy megsegítsen benneteket!" (5 Deuteronomium, 20, 3-4).

Most pedig ellenségeitek háborognak, és gyűlölőid felemelték fejüket. Néped ellen titkon ármánykodnak és tanácskoznak ellenük. Gyertek, mondják, irtsuk ki e népet, hogy ne is emlékezzenek többé Izrael nevére!

Légy Izrael katonáival, néped küldötteivel, akik ma hadba vonulnak ellenségeink ellen! Erősítsd és bátorítsd őket, pereld perünket, harcold harcainkat, tarts előttünk védőpajzsot, és kelj fel, hogy segíts nekünk, és válts meg bennünket kegyedben...

Kérünk, esdeklünk, Örökkévaló, segíts meg!
Kérünk, esdeklünk, Örökkévaló, segíts meg!
Kérünk, esdeklünk, Örökkévaló, hadd járjunk sikerrel!
Kérünk, esdeklünk, Örökkévaló, hadd járjunk sikerrel!

„Adj hát nekünk segítséget az ellenséggel szemben, hisz az emberek segítsége mit sem ér. Isten nevében győzni fogunk, elleneinket ő tapossa el!" (Zsolt, 60, 13-14).
pampa 2009. 01. 09. 15:44
Előzmény: #685  Törölt felhasználó
#686
Az EU-ból Franciaország adja el a legtöbb fegyvert Izraelnek
Bruxinfo
2009. január 9., péntek

* Szóljon hozzá
* Küldje el
* Nyomtassa ki
* Tegye ki a Facebookra

Tárgy
Az EU-ból Franciaország adja el a legtöbb fegyvert Izraelnek
Címzett e-mail címe
Az Ön e-mail címe
További üzenet néhány sorban
Ellenőrző kód



Az európai uniós tagállamok 2007-ben 200 millió euró értékben exportáltak fegyvereket Izraelbe – derül ki egy, a közelmúltban publikált uniós jelentésből, melyet az EUobserver ismertetett. Eszerint Izraelnek messze a legnagyobb európai fegyverbeszállítója Franciaország volt - tolmácsolta a Bruxinfo.

Tizennyolc uniós tagállam 2007-ben összesen 1.018 Izraelbe irányuló fegyverexport-engedélyt hagyott jóvá, s ezek értéke 199.409.348 euróra rúg – derül ki abból az uniós jelentésből, mely a 2007-es naptári évben kiadott fegyverexport-engedélyeket veszi górcső alá. A legnagyobb értékben Franciaország szállított fegyvereket Izraelnek (126 millió euró), őt követi a sorban Németország (28 millió euró) és Románia (17 millió euró).

A vizsgált időszakban egyébként Bulgária, Németország, Lengyelország, Románia és Nagy-Britannia 12 millió euró értékben szállított kézi lőfegyvereket és lőszert Izraelbe. Úgynevezett könnyű fegyvereket (melyek működtetéséhez két vagy három ember kell, ide tartoznak például a különböző robbanóanyagok, bombák) 23,5 millió értékben szállított Csehország, Németország, Románia és Szlovénia.

A légierővel összefüggő felszerelést 18,5 millió értékben vásárolt Izrael, ebből 10 milliós értékben csak Franciaországtól (a fennmaradó összeg megoszlik Belgium és Románia között). Úgynevezett elektronikus felszerelést (navigációs berendezéseket vagy kimondottan katonai célokra alkalmas elektronikai műszereket) 94 millió értékben exportáltak az európaiak: ebből Franciaország 89 millió, Németország pedig 5 millió euró értékben adott el Izraelnek.

Olaszország, mely hagyományosan vezető szerepet tölt be a nagy fegyverexportőrök között, 2007-ben csupán félmillió euró értékben adott el fegyvereket Izraelnek, Spanyolország pedig, amely szintén a szektor egyik meghatározó szereplőjének számít, 4,5 millió euró értékben. Az európai fegyvergyártásban vezető szerepet betöltő Svédország – nyolc másik uniós tagállammal egyetemben – a vizsgált időszakban nem értékesített fegyvereket Tel-Avivnak.

Az egész EU-ban egyébként összesen 28 engedélykérelmet utasítottak el, jobbára az emberi jogokra, a belbiztonságra vagy a regionális stabilitásra hivatkozva.
Törölt felhasználó 2009. 01. 09. 12:09
Előzmény: #684  pampa
#685
már a "spájzban " vannak de most nem az oroszok
pampa 2009. 01. 09. 11:59
Előzmény: #683  Törölt felhasználó
#684
Palesztínából kiszakított területen alakult meg Izrael.
Magyarországból kiszakított területen alakult meg Szlovákia.+ a többi területi veszteség.

Mind két esetben politikai döntés volt.
Szinte ugyanaz.
Nekünk annyi a szerencsénk,hogy maradt egy kisdarab önálló országunk,nekik még ezt sem sikerült elérniük.
Törölt felhasználó 2009. 01. 09. 11:23
Előzmény: #682  Törölt felhasználó
#683
Palesztinia=Magyarország-még nem ,de közelitünk
Törölt felhasználó 2009. 01. 09. 11:15
#682
link

itthon nem lőnek, csak az emberek lelke van kilőve!

senki nem segit?????
pampa 2009. 01. 09. 11:08
Előzmény: #680  mondoka
#681
Ideiglenesen beszüntette tevékenységét Gázavárosban a Nemzetközi Vöröskereszt, miután találat érte egyik járművüket - közölte pénteken a szervezet egyik szóvivője.

Sophie Bonefield az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy egy gyógyszersegély-szállítmány 13 járműből álló konvojának első teherautóját érte a támadás, melyet valószínűleg az izraeli hadsereg hajtott végre.

Előzőleg, csütörtökön az ENSZ Gázában dolgozó legfőbb szervezete, az UNRWA függesztette fel munkáját a harcoktól sújtott területen, miután az övezet északi részén izraeli tankok megsemmisítették egy humanitárius szállítmány egyik teherautóját, megölve annak vezetőjét.

Mindent elkövetnek annak érdekébe,hogy a lakosság ne juthasson gyógyszerhez,élelemhez.

Ők nem ölnek meg senkit,csak nem engedik meg hogy a létfenntartásukhoz szükséges dolgokhoz hozzájussanak.

Conqui konkrét kérdésre sohasem fog válaszolni. Ő csak elvi kérdésben hajlandó vitázni.
Nekem sem válaszolt arra,hogy terrorizmus e az amikor agy telefonasztalba szerelt pokolgéppel felrobbantanak valakit ?

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek