Topikgazda: Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 08:39

Mi lesz a magyar termőfölddel?  

Ugrás a cikkhez
Vélhetően a magyar gazdaságpolitika képes lesz megakadályozni a külföldi földvásárlásra vonatkozó hétéves moratórium fenntartását, ha esetleg az Európai Unió a derogáció feloldását javasolná. A tárca azonban vizsgálja, hogy hazai jogi személyek termőföld-tulajdonlá sát lehetővé tevő szabályozást ki lehetne-e dolgozni - írja a Világgazdaság.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=82902
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 23:07
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
előre is kösz
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 23:02
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Szamomra a paraszt csak jo ertelemben letezik a negativ ertelmet csak pont az hasznalja akit en negativan jellemeznek.

A kulfoldiek foldvasarlasaval kapcsolatosan annyit hogy nem zavarna de egeszseges versenyhelyzet megteremtese mellett, semelyik allam nem szegyelli tamogatni a sajat allampolgarait termeszetesen az EU-s torvenyekkel osszeferheto modon, ez az amit nekunk meg tanulni kellene.

A tobbi kerdesedre azert nem annyira egyszeru valaszolni ez kockazatvallalas,termofold minoseg es befektetett toke kerdes is de ha tenyleg erdekel a dolog akkor dobj egy mailt a dukatgkukacfreemailponthu-ra es probalok segiteni.

Nem igazan szolok hozza forumokhoz mert nem sokat vagyok gep elott csak neha van olyan ami kiveri a biztositekot nalam is.,ne haragudj ha nem fogok tovabb ide irogatni.

Egy dolgot meg mindenkinek: A paraszt dolgozni szeret es a munkajabol ha ugy tetszik termenyebol megelni,soha nem az neki a celje hogy betonra menjen a traktorral.
A parasztnak nem az faj ha szegeny (persze nem ez az eletcelja) hanem ha az arcaba hazudnak es ot allitjak be hulyenek oltonyos emberek akar miniszterek mikozben pont az ellenkezoje tortenik es igaz.
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 22:37
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Kpeab,

jó, hogy van közöttünk egy jó értelemben vett paraszt.:))

te talán tudsz segíteni néhány kérdés tisztázásában: 1) milyen éves hozamot lehet kihozni 1Ha földterületből aranykorona érték függvényéven; 2) mennyi a földalapú támogatás értéke 1 Ha-ra vetítve; 3) zavarna-e téged, ha tőled egy külföldinek is joga lenne megvenni a földedet, ha jobb árat kínál, mint egy hazai magánszemély (persze nem kötelező odaadnod); 4) ha zavarna, akkor mi a véleményed az erdélyi magyar parasztokról, akik örülnek, hogy külföldiek is vehetnek földet, mert így az ő földjeik ára is emelkedik (emelkedett is rendesen)

Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 22:26
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#14
Nagy vonalakban egyetertek veled es a kis,egyedulallo teruletek gazdasagtalansagaval sem lenne ertelme vitatkozni.En nem arra reagaltam hogy ki mellett van a torveny vagy ki ellen hanem arra az igen elmes megnyilvanulasra hogy a PARASZTOK (egyebkent engem nyugodtan barki parasztozhat mert az vagyok es alapvetoen paraszt csaladbol szarmazom akarhova jutok) csak a Kossuth terre tudnak menni a traktorokkal. Aki ennyi latott az egeszbol az igazan nem tud semmit a hatterrol, de ez nem igazan felrohato mert en se tudok a banyaszok problemairol melysegekben beszelni,kenytelen vagyok elhinni amit egy szavahihetetlen miniszter esetleg a media allit.

Egyetlen dolog ami kicsit mas szemlelettel is lehet nezni az hogy amig szamomra a tozsde,befektetesi alapok, szorakozohelyek uzemeltetese,..... uzlet es befektetes addig a termofold egy kicsit a szivem resze (szerintem ezzel mindenki igy van aki valaha igazan kozel kerult hozza) es nem csak befektetes.
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 21:54
Előzmény: #12  ujonc
#13
lécci az alábbi gondolatmenetet vegyétek figyelembe a hazai termőföld védelme érdekében:

A) a föld értékét örökjáradékkal lehet meghatározni (mint amikor osztalék szelvényeket vagdosol, csak a föld tovább terem mint a Matáv pl.)

B) az örökjáradék gyakorlatilag egy mértani sor (függvénytábla, ld. középiskola)

C) a mértani sor első elemei értékesebbek, mint a későbbi elemei

D) a mértani sor első 50 tagja (1-nél nagyobb diszkontláb esetén) gyakorlatilag a teljes mértani (végtelen) sor értékével megegyezik. Ha nagyon alacsony diszkontlábat használunk, akkor is minimum 80%-a

E) ha tehát 50 évre bérbeadsz egy földrészletet jelképes áron (jelképes = jóval kisebb díj ellenében, mint az éves hozama), akkor gyakorlatilag (80 %-ban) elajándékoztad az adott földrészletet

F) a külföldi karvalytőke távoltartására vonatkozó moratórium (asszem) 7 év múlva lejár. A 2002-ben 50 évre bérbeadott földeket a lejáratkor még 40 évig a fenti bérleti jogviszony terheli

G) A majdani liciten tehát a bérlőn kívüli licitálóknak csak a valós érték kb. 30 %-át éri majd a föld, így a bérlő (vagy baráti kezei) töredék áron elhozhatja azt a liciten (csak neki érték a föld)

Tudom, a fenti gondolatmenet kicsit földöntúli. Pedig nem más, mint a 12 állami gazdaság története 2002 február óta.

Hogy mindkét politikai tábor megnyugodjon, jelzem, hogy a szocik is megcsinálták a maguk "piszkos tizenkettőjét" az előző ciklusban, csak ők 20 évre vették bérbe

Akartok neveket (bérlőkét?)

ennyit arról, hogy a magyar föld szent és sérthetetlen. Nektek. a politikusoknak (és mivel ilyeneket írok, nekem) nem
ujonc 2007. 05. 14. 20:22
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Én személy szerint nem helyeslem a külföldiek földhözjutását, de tudomásul kell vennem , hogy az EU tagjai vagyunk és milyen jó is lenne spanyolországban nyaralót venni. Ha vállalatokat vehetnek a földet miért ne vehetnék meg?
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 20:01
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Akárki is veszi meg a termőföldet, azt nem viszi sehova, továbbra is Magyarország része marad. Éppen ezért ez a "Haza nem eladó" c. duma csak arra jó, hogy ismét a "nemzeti érzés" segítségével szerezzenek szavazatokat egyes - jobboldali vagy annak mondott - pártok, miközben tagjaik sorra másra vásárolják föl ezeket az ingatlanokat olcsón, hogy aztán a megfelelő pillanatban drágán továbbadhassanak rajta. Személy szerint én legalább három volt illetve jelenlegi fideszes országgyűlési képviselőt ismerek, akik Bács-Kiskunban vásároltak hatalmas területeket - miközben soha a büdös életben semmi közük nem volt a földhöz (nem folytattak rajta mezőgazdasági termelést)és várhatóan nem is lesz.

Az Antall kormány által elindított kárpótlásos privatizáció révén több ezer olyan "kisgazda" keletkezett, akiknek se pénzük se igazi szakértelmük a földműveléshez, de úgy gondolták, hogy majd az állam mindig támogatja őket, mert ugye az az állam kötelezettsége, hogy megélhetést biztosítson a vidéknek is. Ezek az emberek soha nem fogják belátni, hogy termelésük a büdös életben nem lesz hatékony, a termékeiket soha nem fogják árán eladni, mert hiába önti beléjük az állam a pénzt, azzal még az alapprobléma - a kisparcellás művelés életképtelensége - nem fog megoldódni.
Ezek az emberek mennek aztán traktorozni a Kossuth térre, mert a traktor az év nagy részében úgyis kihasználatlan, hát legalább megjáratják néha.
Miközben a valóban hatékony termelőképes nagyüzemeket jórészt szétverték, földvásárlásaikat megakadályozzák, a megfelelő gazdasági háttérrel rendelkező, a vidéknek esetllegesen munkát biztosító külföldi nagygazdákat meg évekre kizárják a termelésből. És ez is mind a Fidesz miatt van, aki a vidék igazi képviselőjének állítja be magát.
F@szkalapok.
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 18:23
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
gondolatmeneted arra épül, hogy a termőföld előbb-utóbb mindenképpen külföldiek kezére kerül - de ha soha, 50 év múlva, vagy 100 év múlva se vehetik meg külföldi állampolgárok, akkor a piaci ár alakításába ez a spekuláció nem szól bele.
a "tőketulajdonos"-nál van már most is a föld, hiszen az bizonyos értelemben rögös-tőke, aki tulajdonolja, az legyen magyar állampolgár. azt hiszem ez a nemzeti értékvédő gondolatmenet rejlik az ügy mögött. a mostani tulajdonos pedig éppen olyan helyzetben van, mint én az egis-szel, ha most eladom: nagyot bukok rajta, ez a sors. de még jó, hogy van mit eladni (nekem is, nekik is).
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 17:50
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9

ok, tegyük fel, hogy nekem van egy kevés földem (egyébjént nincs). Az, hogy külföldiek nem vehetnek tőlem nem jelent mást nekem, minthogy verseny hiányában olcsóbban kell Neked adnom. Miért is jó ez nekem? Így olcsón kerül hozzád, aztán majd Te adhatod el drágán a külföldieknek, ha lejár a moratórium. Tehát amit leírtam, az pont nem a spekulnás szemlélete, hanem a jelenlegi tulajdonosé, aki esetleg nem tud várni az értékesítéssel a piac megnyitásáig, hanem oda kell adja (pl. életkörülményei miatt) a hazai spekulánsoknak olcsóbban.

Ezzel nem vitatom el a jogodat attól, hogy földet vegyél, de azt látnod kell, hogy nem a külföldiek ellen van ez a szabályozás (mivel végül minden termelőeszköz a tőketulajdonoshoz kerül, így a föld is), hanem a mostani tulajdonosok ellen.
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 16:04
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#8
Nem vitatom hogy sok igazsag van abban amit irsz spekulans szemlelettel de kepzeld el vannak olyanok is akik nem szandekoznak tovabb adni hanem termelni szeretnek rajta, tobbek kozott en is. Egyebkent lehet hogy torvenyileg nem megoldhato de valojaban az vasarol foldet (kiskapukon keresztul) jelen pillanatban is akar, legyen az kulfoldi vagy Magyar.
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 15:52
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#7
apad! te is ott gyülekezel, vagy hol gyülekezel? vagy nem gyülekezel? -ez esetben ajánlok majd neked egy gyülit.
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 15:49
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
tar = tart

adig = addig
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 15:48
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5

amig nem vehetnek gazdasági társaságok és/vagy külföldiek magyar földet, addig az ára alacsonyan marad. ez csak arra jó, hogy olcsón lehessen elszedni tőlük, apránként (amig a moratórium tar). és majd azok adják el drágán, akik az eredeti földtulajdonostól adig olcsón megveszik.

bravó, hogy ezt beszopjátok
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 15:42
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
A parasztok elhiheted te szerencsetlen hogy tobbre is kepesek mint a Kossuth teren gyulekezni, egyebkent ha vminek nem vagy tisztaban a hatterevel akkor igen meresz dolog azt minositeni!
csuloktata 2007. 05. 14. 09:53
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Parasztok a székeden gyülekeznek te szemétláda
Törölt felhasználó 2007. 05. 14. 09:49
Előzmény: #1  portfolio
#2
A parasztok úgyis csak a Kossuth téren gyülekeznek, nekik mindegy.

Topik gazda

apad
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek