Topiknyitó: saru 2007. 02. 03. 08:30

Mi lesz veled Magyarország?  

a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2007. 05. 23. 15:12
Előzmény: #2499  Törölt felhasználó
#2500
Melyiket?
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 15:09
Előzmény: #2496  tokos.
#2499
tokos

Biztos bennem van a hiba, de istenemre nem értem...
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 15:06
Előzmény: #2497  Törölt felhasználó
#2498
MI LESZ VELED MAGYARORSZÁG???
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 15:06
Előzmény: #2495  Törölt felhasználó
#2497
DLPH tévedsz. Én nem vagyok se fanatikus, se gyűlölködő. Engem pont az zavar, hogy sokan közületek ilyenek. Én még soha nem szidtam pl. Orbánt olyan alpári stílusban, amelyet itt megengedtek néhányan magatoknak. Azzal nem kell visszavágni, hogy megérdemli, mert senki, egyetlen ember sem érdemli meg.
Véleményt lehet írni, de normális hangnemben.

Ismétlem nem vagyok gyűlölködő, csupán néha felb@szom magam pl.olyan szövegeken, mint amit LET írt a jóelőbb:
"Az oktatás fizetőssé tétele csak azért van, hogy néhány tízezer állampolgárt az eltartotti kategóriából a munkanélküli vagy (és inkább) az alkalmazotti kategóriába tereljenek."

Minden ideológiának, így a vallásnak és a kommunizmusnak is az okozta a vesztét, hogy leghűségesebb követői illetve hirdetői a nép meggyőzésének érdekében egy idő után sztereotípiákban kezdenek gondolkodni és el is hiszik amit mondanak vagy leírnak.
E miatt válik a vélemény felszínessé, a kritika elnagyolttá és megalapozatlanná. Sajnos LET is így járt a fenti mondat megfogalmazásával, de sok hasonló megnyilvánulásával.
Pl. "Az SZDSZ "oktatási" modellje pont arról szól, minél "hülyébb a nép", annál jobban irányítható! "
Vagy
"Ha 2006-ra a FIDESZ vitte volna olyan helyzetbe az országot, amiben van, akkor be sem jutott volna a parlementbe, mert a média és az "írástudók" porig gyalázták volna!
Ez a garancia arra, hogy a FIDESZ jobb lenne, mint az utódpárt(ok)!!!) "

Először is az ország nincs "olyan" helyzetben. Az államháztartási hiány nagy volt tavaly, az idén csökken, előbb-utóbb beáll a normális értékre.
A gazdaság ettől függetlenül működik, sőt jól múködik. Ha nem így lenne, ti itt valamennyien nap mint nap válnátok öngyilkosokká, úgy zuhannának a részvényárak.
Mellesleg az még senkinek nem jutott eszébe, hogy miközben a padlón lévő gazdaságról beszéltek, aközben az index új csúcsokat ért el, a részvények meg emelkednek? Mert szerintetek jönnének mide a külföldiek részvényt vásárolni, ha maguk is úgy gondolkodnának, úgy látnák a gazdasági helyzetet, ahogy ítt néhányotok?
tokos. 2007. 05. 23. 15:03
Előzmény: #2495  Törölt felhasználó
#2496
Conqui agyában azt hiszem egy kicsit összekeveredik a jóság, és az olcsóság fogalma.

Azt azért tudjuk, olcsó húsnak híg a leve, legfeljebb az a kérdés, hoy nagyon, vagy csak kicsit, de igazán jó dolgot olcsón nem kapsz.

Már csak azért sem, mert rájönnek, hogy az nagyon jó, aztán megnő utána a kereslet...

Így aztán el kell fogadni, hogy olcsó oktatási rendszer nem lehet igazán jó, legfeljebb ahhoz képest...

Ez van.

ui.: Két kommentár, az, hogy drága, nem jelenti, hogy jó, és azért vannak kivételek, pl. előfordul, hogy olcsón kapsz jót, mondjuk állami ingatlanok esetében, ha jó helyen sürgölődsz, de ennek persze nem sok köze van az oktatáshoz.
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 13:26
Előzmény: #2493  tokos.
#2495
Conqui, mire válaszhoz jutottam, Tokos leírta. amire gondoltam. Nem a túlképzéssel van baj szerintme sem, hanem azzal, hogy a tanári pálya mint életpálya nem vonzó. Meg kellene emelni a fizetéseket, jobb munkakörülményeket teremteni (itt óraszámcsökkentésre gondolok, pl. általános iskolában NEM lehet heti 22-24 órában színvonalasan tanítani!), és ezzel egyidejűleg növelni a versenyt a pedagógusok között (ennek sok módja van, pl. minőségellenőrzés, "hozzáadottérték"-mérés stb.). Ja és oda kellene figyelni a tartalmas délutáni foglalkoztatásra (jól képzett napközpedagógusok, délutáni programok, szakkörök szervezése a "kallódó", szegény, rossz szoc. hátterű gyerekek számára (mert a különórákra járás ma a gazdagabbak luxusa).
Angliában egyébként ilyen módkn reformálták meg az oktatási rendszert pár hónapja, mert rájöttek, amire a magyar vezetők még nem...

De ez csak egy példa volt, elvégre ez nem egy pedagógiai topik.
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 13:16
Előzmény: #2493  tokos.
#2494
Jól látod és éppen ez a lényeg!

Az SZDSZ "oktatási" modellje pont arról szól, minél "hülyébb a nép", annál jobban irányítható!

Ha nincsenek saját gondolataid, ha gondolkodás nélkül elfogadod, amit a médiától kapsz, nyert ügyük van!

(Ezért is bízom jobban a mai ellenzékben, hiszen nekik nem elég látszatjólétet, látszatreformokat adni. Ha 2006-ra a FIDESZ vitte volna olyan helyzetbe az országot, amiben van, akkor be sem jutott volna a parlementbe, mert a média és az "írástudók" porig gyalázták volna!
Ez a garancia arra, hogy a FIDESZ jobb lenne, mint az utódpárt(ok)!!!)

Mi másért is van, hogy az emberek elhiszik azt, hogy az ország jelen pocsék gazdasági helyzetéről kizárólag a FIDESZ tehet. A FIDESZ, amely párt csak négy évig volt hatalmon 1945 óta!
Minden jó volt (államosítástól az eladósodásig) csak az a négy év nem, amikor csökkent az államadósság, és nem a privatizációs bevételek és a nyugdíjkiadások radikális csökkentése árán, révén!!!
Hazugság! De ha ezt hallja a bután tartott "népesség", akkor előbb-utóbb elhiszi.

És gyurcsány hazugságára szavaz!
tokos. 2007. 05. 23. 12:41
Előzmény: #2491  Törölt felhasználó
#2493
Szeriuntem nincs teljesen igazatok, illetve a tanárok dolgában nincs.

A tanárok között a szelekciót nem úgy tudod erősíteni, hogy csökkented a képesítéssel rendelkezők számát, hanem éppen úgy, hogy túlképzel, és a munkáját megfizeted. Így vonzóvá teszed a pályát, vagyis az, aki szeret tanítani, az megpróbál, neked viszont lehetőséged van kiválasztani azokat, akik a legjobbak.

Ha csökkented a tanárszakosok számát, de a fizetést változatlanul hagyod, nem biztos, hogy lényeges eredményt elérsz, mert a krém továbbra sem fog odamenni, vagy, ha odamegy, nem fog elmenni tanítani.

Részleges megoldás, ha csökkented a képzésben résztvevők számát, és megfizeted a munkájukat, mert ebben az esetben nem a tanári munkájuk alapján szelektálsz, hanem a középiskolai eredményük alapján, ami nem biztos, hogy elkvivalens.
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 12:23
Előzmény: #2487  Törölt felhasználó
#2492
Az oktatás fizetőssé tétele csak azért van, hogy néhány tízezer állampolgárt az eltartotti kategóriából a munkanélküli vagy (és inkább) az alkalmazotti kategóriába tereljenek.

Az egyéb ideológiai háttér csak hazug (gyurcsányi) szövegelés.
(Bár vannak már olyan, men MSZP-SZDSZ-es megnyilvánulások, amik erre utalnak!)
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 12:16
Előzmény: #2487  Törölt felhasználó
#2491
Jól van konki :)
Érdemben nincs vitám, de fenntartom, hogy a felvettek száma a képzésben résztvevők száma, míg a meghirdetett (betöltött) helyekhez képest a jelentkezők száma, ha magas, az a túljelentkezés. De ez csak fogalmi köttöcködés, szóval szerintem éppen az a baj, hogy nincs túljelentkezés, mert akárhányan jelentkeznek, felveszik a képzésbe (képzésbővülés). És így alulképzettekből túlképzés van. :)
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 12:10
Előzmény: #2489  Törölt felhasználó
#2490
Konki !

Ne légy már ennyire fanatikus. Én nem vagyok Fideszes, (az más, hogy a posztkommunistákból és megalkuvó álzsidó nyavajgó holdudvarukból nem kérek) mit gyűlölködsz ennyire?

Tények? Megkapod, összeszedem a napokban.
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 11:55
Előzmény: #2488  Törölt felhasználó
#2489
Én már anak is örülnék, ha hosszútávon működőképes maradna az állam (és kiszolgálószervei) egy négy éves periódus után, ÚGY, hogy az az államadósság csökken (reálértéken, vagy "csak" GDP arányosan), és a jövedelmek reálértéke fenntarthatóan(!) nő.

Ezt a Fidesz elérte, az MSZP-SZDSZ még soha!!!
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 11:48
Előzmény: #2486  Törölt felhasználó
#2488
"Csakhogy összességében hazánk egyik legsikeresebb 4 éve volt, dacára a húgyagyú Torgyán és bandájának, akikkel ti előszeretettel összemossátok a Fideszt."

Elmondanád, mi a fenétől volt az olyan sikeres?
Mert te azt mondod? Az nekem kevés.
Nekem bizonyíték kell, nem ígéret. :))
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 11:45
Előzmény: #2486  Törölt felhasználó
#2487
tőzsdenyúl

Nem tévesztettem el. Túljelentkezést írtam és az is van.
Akkor értelmezem:
Sok szar főiskola indít tanárképző szakot sok szar (elnézést) diák számára. Ők azok - valóban- akiket máshová nem vennének fel. A túljelentkezés nem azt jelenti az én értelmezésemben, hogy sokat nem veszunek fel, hanem azt, hogy túl sokan kerülnek be a túl sok helyre. A fejkvóta miatt.
Az egyetemek/főiskolák tehát ontják magukból az alulképzett (értsd: képzetlen vagy nem kellően képzett) tanárokat. Belőlük lesz a sok rossz pedagógus, aki ráadásul hangosan követeli a megfelelő bérezést.
Őket támogatja az ellenzék meg a többi itteni szószátyár azzal a rossz dumával, hogy az oktatás színvonalát a fizetésemelésekkel lehet megoldani.
LÓF...SZT!!
Ha egy városban túl sok az ügyvéd, akkor valószínűleg egypárnak közülük felkopik az álla. Mert hiába próbál magasabb összeget kérni a tevékenységéért ha a kutya se nyitja rá az ajtót. Ergo az él meg, akiről elterjed, hogy magas színvonalon végzi a munkáját, jó az eredményességi mutatója és korrekt az ügyfelekkel szemben. Ő esetenként magasabb munkadíj ellenében sem veszít ügyfeleket.
Ez a pedagógusokra miért nem lehet igaz? Ha meg igaz, akkor ne sírjanak már, ha sokat közülük utcára tesz a munkáltatója. Főleg, ha még a tanítandó diákból is egyre kevesebb van.
Törölt felhasználó 2007. 05. 23. 04:17
Előzmény: #2485  Törölt felhasználó
#2486
Az ok és következmény gyakran keveredik, illetve nehéz megállapítani melyik volt előbb.
Konki, először túlképzést írtál (helyesen), utána túljelentkezésről írsz.
Nem mindegy, túljelentkezés lehet (orvosin is), a kérdés az, hogy hány embert veszünk fel (képzés).
Ha túl sokat (túlképzés) - mert fejkvóta van - az valóban a minőség romlásához, és mellesleg diplomás munkanélküliekhez vezet, ha a piac nem tudja felszívni a végzetteket.

Amúgy az oktatás a kulcsa mindennek - skandinávoknál minden film feliratozva megy, meg is tanulnak több nyelvet is a diákok mire végeznek. A japán népességrobbanásnak szintén az oktatás tudott gátat szabni, a kínaiak adminisztratív eszközökkel nem boldogulnak.

A túlképzésben egyetértek konkival, ahogy (valószínűleg) sok módszertani kérdésben az oktatást illetően, tartalmiban már kevésbé (ezt mondjuk biztosra nem tudom).

Az ország gondja (szintén lásd előző 40 év) hogy mindent az államtól vár, az oktatást is. Nincs civil társadalom, amelyik az állammal szemben is képviselné a szakmát, illetve átvenné az államtól azokat a feladatokat, amelyeket nem kíván ellátni. Oktatás, egészségügy.

A lengyel példával szemben azért jobb az észt megoldás, mert nemcsak leszámol az előző rendszer embereivel, de a "jó káderekből" sem kér, mert az előző 40 évben szocializálódtak ők is.
Ezért kellett nekik külföldi levegőt szívott szakembergárda. Azok meg nyílván jó példával jártak elöl, és valószínűleg így gyorsabb a mentalitásváltozás.

Nekünk ehhez még sok idő kell, ahogy a civil társadalom megizmosodásához is.
Törölt felhasználó 2007. 05. 22. 23:51
Előzmény: #2484  Törölt felhasználó
#2485
Igen. Ennek semmi értelme. Kevered az okot és a következményt. Ha túljelentkezés van attól még csak azt veszik fel, akinek megvan a pontszáma.
Ezen az alapon az orvosi lenne a legszarabb egyetem, mert ott van (volt??) eddig a legnagyobb túljelentkezés.
De hát ez egyszeregy, ezen mit magyarázzak?

"Ha így lenne, ma is fideszes lennék - függetlenül az elveimtől. "

Jól hangzik. Tudod, ez nem így volt, ahogy te itt PRkodsz. Rengeteg hibát vétettek, abból éltek mostanáig.
Csakhogy összességében hazánk egyik legsikeresebb 4 éve volt, dacára a húgyagyú Torgyán és bandájának, akikkel ti előszeretettel összemossátok a Fideszt.

Szóba sem jöhet hazám kizsákmányolása. Elég volt 60 évig. Lesz rendszerváltás és ott nincs helye egy olyan eszmerendszernek, amelyik a kábítószert, a züllést, az idegen tőke harácsolását, a zsidózást, a nyavajgást, nem sorolom...... ismeri mindenki a szadeszt.

De mint mondod, hazaszerető ember vagy. És jó ember. Akkor lesz dolgod, felépíteni az országot. Apró lépésekkel.
Törölt felhasználó 2007. 05. 22. 23:24
Előzmény: #2483  Törölt felhasználó
#2484
Soha nem a pénz motivált. Ha így lenne, ma is fideszes lennék - függetlenül az elveimtől.

Most mi nem tetszett a hozzászólásomban?

Alulképzés = túljelentkezés = minőségromlás?
Nem.
Túljelentkezés= alulképzés = minőségromlás.
Ergo.
Kevesebb főiskola = fajlagosan több pénz = magasabb színvonal = jobb oktatás.
Ez a megoldás. Akár a tőzsde.
Tévednék?
Törölt felhasználó 2007. 05. 22. 22:52
Előzmény: #2482  Törölt felhasználó
#2483
"Nos én is hiszek olyan ósdi csengésű fogalmakban, mint hazaszeretet, értékek megbecsülése.. "

Eddigi hszediből nem ez jön le. Inkább amerre pénzszag van, arra dőlsz.

"Meglátásod szerint - ezt olvastam ki legalábbis az írásodból - elég lenne a pedagógusfizetéseket megemelni, hogy megfelelő kereslet legyen a pedagóguspálya iránt."

Nem ezt írta. Alulképzésről van szó, így túljelentkezésről, így minőségromlásról. Magas színvonalú oktatásról volt szó, pontosabban annak hiányáról.

Azért jó kis hsz-t kanyarintottál megint a maszatolásra.
Törölt felhasználó 2007. 05. 22. 22:04
Előzmény: #2472  Törölt felhasználó
#2482
"Én is hiszek olyan ósdi csengésű fogalmakban, mint hazaszeretet, értékek megbecsülése.."

Nos én is hiszek olyan ósdi csengésű fogalmakban, mint hazaszeretet, értékek megbecsülése..

Mi a különbség mégis kettőnk között utazó ? [mellesleg én nagyon szeretek utazni is:))], Hát valszeg az, hogy számodra bizonyára mások az értékek, mint számomra. Mondhatod persze, hpogy ami számomra érték az számodra nem az, de ugyanezt én is fordítva.
Szerintem ha leülnénk egyszer komolyan beszélgetni, a végén rá kellene, hogy jöjj, miszerint nincs is igazán lényegi különbség a nézeteinkben. Csak annyira egyik vagy másik politikai oldal nótáját fujjuk, hogy nem hallgatjuk meg, mit is akar mondani valójában a másik.
Itt van pl.az oktatás feljavítása. Teljesen egyetértünk. Viszont a megoldás? Hát abban lehet, hogy nem.
Meglátásod szerint - ezt olvastam ki legalábbis az írásodból - elég lenne a pedagógusfizetéseket megemelni, hogy megfelelő kereslet legyen a pedagóguspálya iránt. Csakhogy ettől még a pedagógusok száma s ezen belül a töbnyire felesleges pedagógusok száma nem csökkenne. Azaz lehet, hogy "okosabb" emberek is azzá válnának, de a hülyék és alkalmatlanok is maradnának.
Nos szerintem:
Tőzsdei példa: ha egy részvényből nagyobb a kereslet mint a kínálat, akkor a részvény ára emelkedik, ha kisebb akkor csökken. Ha sok a pedagógus, az őhatatlanul a minőség romlásához vezet. A számuk pedig azért sok, mert túlképzés van. Ergo csökkenteni kell a képzés volumenét. Ezzel pedig lényegében a jelelegi oktatási reformtervhez lyukadunk ki.

Az Orbán - Torgyán polgár kormány tevékenységével kapcsolatban most nem nyitok vitát...mert az túl messzire vezetne.
Törölt felhasználó 2007. 05. 22. 19:27
Előzmény: #2480  Törölt felhasználó
#2481
csak fel ne húzátok magatokat!!!!! :)))

link

Topik gazda

saru
4 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek