Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 10. 07. 16:37
Előzmény: #5119  pampa
#5120
Miért jó a cseheknek...

link

Mert nem olyan baromarcú nép, mint a magyar.
pampa 2008. 10. 07. 12:28
Előzmény: #5118  sanka
#5119
A HospInvest elismeri: veszteséges
Kedd, 2008. október 7. 11:56 - Frissítve: Kedd, 2008. október 7. 11:58
Zoom/MTI
Veszteségesen működik a HospInvest Zrt., mert veszteséges kórházakat vesz át adósságállományukkal együtt, de ettől még a cég tőkeerős. Így reagált a vállalat elnöke arra, hogy a Magyar Nemzet szerint az egri kórház üzemeltetését is hamarosan átvevő HospInvest konszolidált mérlege 1,6 milliárd forintos hiányt mutatott tavaly.
A HospInvest pénzügyi adatait vagy szándékosan magyarázzák félre, vagy pedig alapvető pénzügyi ismeretek hiányában, tévesen értelmezik azokat – tudatta a Zoommal közleményében a vállalat elnöke arra reagálva, hogy a Magyar Nemzet keddi száma szerint a cég tavalyi konszolidált mérlege 1,6 milliárdos hiányt mutat. Kollányi Gábor szerint ismét téves állítások láttak napvilágot, és a vállalat pert indít emiatt az újsággal szemben.
sanka 2008. 10. 07. 08:23
#5118
pampa korán kezdesz az irodában, a fidesz irodában.
Törölt felhasználó 2008. 10. 07. 08:22
Előzmény: #5115  Törölt felhasználó
#5117
Nagyon más ez a szemlélet, mint Magyarországon, ahol a kötelező szűrésért is pénzt kérnek!
"Dögölj tarka magyar!" - mozgalom?
pampa 2008. 10. 07. 08:14
Előzmény: #5115  Törölt felhasználó
#5116

Új helyzet a Markhot Ferenc Kórházban?
2008. október 7. 06:51

*
o a
o a
o a
|
* Cikk nyomtatása |
* Cikk küldése |
* Add a Startlaphoz

FigyelőNet-lapszemle

A hevesi megyegyűlés szocialista alelnöke szerint új helyzetet teremtett az a cégbírósági dokumentum, amiből az derül ki, hogy az egri Markhot Ferenc Kórházat működtető HospInvest tavalyi konszolidált mérlege 1,6 milliárd forintos hiányt mutat - írta a Magyar Nemzet Kedden.
Hirdetés x
Kapcsolódó írások
Terror a Markhot Ferenc Kórházban?
Eger fellebbez a HospInvest engedélye ellen
A HospInvest megkapta a működési engedélyt
Eger perben támadja a HospInvest szerződést
A HospInvest maradhat az egri kórház üzemeltetője
Merczel József ugyanakkor azt is közölte: nem kíván messzemenő következtetéseket levonni addig, amíg számviteli szakemberek és jogászok meg nem vitatják az ügyet. Herman István, a megyei önkormányzat Fidesz frakciójának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy "a Fővárosi Cégbíróság szakszerű véleménye alapján kimutathatóan 1,6 milliárd forintos a mérleghiány". A tájékoztatást a megyei főjegyző, Benkár József kérte a cégbíróságtól.

A lap hétfőn nem tudta elérni a HospInvest vezetőit. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy a megyei önkormányzat a céget hirdette ki korábban a kórház működtetésére és vagyonkezelésére kiírt pályázat nyertesének, ám az ellenzék és az intézményben dolgozók egy része nem fogadja el a döntést.

A Heves Megyei Bíróság szeptember közepén jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Hétfőn határozatlan idejű sztrájk kezdődött az egri egészségügyi intézményben.
Törölt felhasználó 2008. 10. 02. 16:27
#5115
Az egészségtelenül élő emberek készpénzt vagy utalványt kapnának azért, hogy elmenjenek háziorvosaikhoz egészségügyi kivizsgálásra - legalábbis Nagy-Britanniában több szervezet is jó megoldásnak tartaná ezt a módszert.
link

nálunk ilyet el sem tudnék képzelni. vagy megfúrnák még az ötletet a bevezetés előtt, vagy ha bevezetődne, akkor irdatlan nagy tömegek lennének a háziorvosoknál.így aki tényleg beteg, és nem az utalványért megy a dokihoz, az szívná meg
pampa 2008. 09. 30. 17:41
Előzmény: #5113  Törölt felhasználó
#5114


FH
2008-09-30 17:10
cikktárba levél nyomtatás

Cikk továbbküldése e-mailben:

Ön neve:

Ön e-mail címe:

Címzett neve:

Címzett e-mail címe:

Orvoshiány miatt szerdától átmenetileg szünetel a reumatológiai szakrendelés a dunaújvárosi kórházban.

hirdetés
A kórházban két szakrendelés működött. Egy szakorvos elköltözik a városból, egy megbetegedett, és egy orvos meghosszabbította a gyes-ét. Az intézmény régóta keres orvost, jelenleg négy budapesti doktorral tárgyalnak a bérről és a kórházban töltendő órák számáról. A kórházban azt szeretnék, ha az orvosok több napot tudnának elvállalni, de a jelentkezők máshol is dolgoznak, így többségében csak 1-1 napra jelentkeznek.

A szakrendeléseken Dunaújvárosban eddig másfél hónapos előjegyzés után 40-45 embert tudtak fogadni, így szerdától naponta nyolcvan-kilencven betegnek kell más városba utaznia a gyógyításért, olyan mozgásszervi betegségben szenvedőknek, akik számára éppen a helyváltoztatás és a mozgás okoz nehézséget.

A legközelebbi szakrendelés Székesfehérváron van. A dunaújvárosi kórház velük is tárgyalt, de ők sem tudnak szakembert küldeni, mert már így is nagy a zsúfoltság náluk is.
Törölt felhasználó 2008. 09. 29. 12:24
Előzmény: #5112  pampa
#5113
"Siklóson nemrég 550 forintos díjemelést kértek a háziorvosok, ezzel szemben a kistérségi társulás elnöksége az óradíj 60-70 forinttal való emelését tartotta megvalósíthatónak. A fenntartó önkormányzatok forráshiányra hivatkoznak. "

Pampa,

Tudod, a piaci viszonyok közt ez úgy megy, hogy ahol nincs igény valamely szolgáltatásra, ott a szolgáltatók csökkentik a kapacitásokat, ahol pedig nagyobb az igény, mint a kínálat, ott bővítik. Így aztán a piac kiegyenlíti a keresleti-kínálati viszonyokat, ezáltal a jövedelmi viszonyokat is. Kivéve, ha a szolgáltatások minőségében is van különbség, mert akkor a jövedelmek is differenciálódnak, azok fognak többet keresni, akik jobb szolgáltatást nyújtanak.

A költségvetési viszonyok pedig örökké a "nincs elég pénz" kifogásait termelik újjá....
pampa 2008. 09. 29. 10:44
Előzmény: #5111  Törölt felhasználó
#5112
"Megalázó": hatalmas aránytalanságok az orvosi ügyeleti díjakban

FH/Dunántúli Napló
2008-09-29 10:16
cikktárba levél nyomtatás

Cikk továbbküldése e-mailben:

Ön neve:

Ön e-mail címe:

Címzett neve:

Címzett e-mail címe:

A baranyai orvosok szerint nagyon eltérő óradíjért dolgoznak az országban a doktorok ügyeleti időben.

hirdetés
Megalázó, hogy míg Mohácson, Komlón ezer forint alatti órabérért dolgoznak ügyeletben a háziorvosok, addig vannak olyan települések, ahol 3500 forintot fizetnek nekik ezért - vélik a baranyai doktorok.

Siklóson nemrég 550 forintos díjemelést kértek a háziorvosok, ezzel szemben a kistérségi társulás elnöksége az óradíj 60-70 forinttal való emelését tartotta megvalósíthatónak. A fenntartó önkormányzatok forráshiányra hivatkoznak.

A háziorvosok küldöttgyűlése szerint egy egységes, kötelezően kifizetődő, inflációkövető alapóradíjra lenne szükség. A baranyai doktorok javaslataikat a jövő heti komlói háziorvosi kongresszust követően továbbítják a szaktárcának. Azt mondják, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akár sztrájkra is hajlandóak - írja a lap.
Törölt felhasználó 2008. 09. 28. 12:10
Előzmény: #5110  pampa
#5111
"Hihetetlenül hangzik, de mára már a főváros egyik legkorszerűbb kórházában is orvoshiány van, a fiatal kollegák ugyanis csapatostul áramlanak külföldre a jobbnál jobb állásajánlatok nyomán."

Nyilván Kubába és Észak Koreába, ahol még tisztán állami egészségügyi rendszer van és eszük ágában sincs beengedni a karvalytőkét az egészségügybe.... :)

Vagy mégsem? Csak nem Nyugat-európába mennek vagy az - ördögtől való - USA-ba magánrendelőkbe, magánklinikákra, ahol a fizetésüket közvetlenül és közvetve magáncégetől, magánbiztosítóktól kapják?

Nem! Biztos alulfizett állami alkalmazottaknak akarnak lenni.... :)

Tetszettek volna konstruktív ellenzékként jobb eü-reform javaslatokkal előállni, ahelyett, hogy a néppel szavaztaztatják meg a versenyképes és fejlődőképes szocilaista-tipúsú (értsd: költsévetési tipusú) eü rendszer bebetonozását újabb néhány évre....

pampa 2008. 09. 28. 08:35
Előzmény: #5109  Törölt felhasználó
#5110
"Nincs mentő, mondjon el inkább egy imát"
Michnai Attila, hetijegyzet@hetivalasz.hu
2008.09.28.
A téma az utcán hever. Azután lassan majd a beteg is: a főváros egyik legkorszerűbb kórházában orvoshiány van.
„Hagyj fel minden reménnyel!" - talán ez lenne a legmegfelelőbb felirat a szocializmus kimúlásával „szentesített" budai romkórház bejárata fölött. Ki ide belépsz, a kegyetlen sors legmélyebb bugyrait járod, feltárul előtted a múlt és szomorú jövőd.

Ami a régieket, a kórház építőit illeti, ők azután nem vacakoltak olyan újabb féle szamárságokkal, mint teljesítmény volumenkorlát és hasonlók. Meredek domboldalba húzták fel az intézményt, pedig már az utca másik oldala is teljesen sík. Legfölülre került a tüdőosztály, közvetlen alá a traumatológia. A módszert népszerű nevén természetes kiválasztódásnak mondják. Délután négy óra, az ambulancia néptelen földszinti folyosóján gurulós kocsin félhalott idős nő fekszik moccanatlan, arrébb nehéz mozgású nőbeteg vár a főorvos úrra óránál régebben. Dől belőle a panasz. Krónikus betegségére már élete végéig szedheti ugyanazt a gyógyszert, mégis félévente kell felírásának engedélyezését szakorvossal megerősíttetni.

Egy fél nap várakozás prüszkölő, krákogó betegek között a háziorvosnál a beutalóért, azután ha túlélte fertőződés nélkül, egy délután itt, hogy majd megint mehessen vissza a házorvoshoz az ominózus receptért. A szakorvos ugyanis csak javasol, fel nem ír, titokzatos gyógyszerfelírási statisztikáját félti, ami ha rosszra sikeredik, büntetésből mehet kényszertovábbképzésre.

Azután vastag szemüvegű beteghordozó lép a halkan nyöszörgő fekvőbeteg mellé, arcán folyamatos, üdvözült mosoly. „Már három órája hívtuk magáért a mentőket, mégsem jönnek. Mondjunk el talán egy Miatyánkot, hátha hamarabb ideérnek" - áll elő a váratlan ötlettel és már kezdi is. Azután a fohász legalább részben teljesül, orvos kerül elő valahonnan és szigorúan intézkedik, az imádságos ember tolja inkább az emeleti osztály folyosójára a beteget, ott legalább szem előtt lesz, amíg a mentők megjönnek.

Egy másik kórházban meg jó hatvanas kardiológus főorvos nyugtatja aggódó páciensét, szó sincs arról, mint korábban szokásban volt, hogy kora miatt nyugdíjba kényszerítenék. Hihetetlenül hangzik, de mára már a főváros egyik legkorszerűbb kórházában is orvoshiány van, a fiatal kollegák ugyanis csapatostul áramlanak külföldre a jobbnál jobb állásajánlatok nyomán. Ugyanakkor viszont a karizmatikus, ámde rátarti pécsi szívsebész professzort meg letaszítják a pályáról holmi mondvacsinált ürügyekkel. Ezért aláírásgyűjtés indult, amihez a legnagyobb ellenzéki és kormánypárt befolyásos személyiségei is csatlakoztak.

Tényleges hatalommal bíró politikai erők folyamodnak érdekében az eszköztelen polgárság módszereihez, ide jutott a magyar egészségügy. Talán azt is megérjük még, hogy egyszer majd tüntetni fognak ügyeinek irányítói saját leváltásukért?
Törölt felhasználó 2008. 09. 27. 09:28
Előzmény: #5108  Törölt felhasználó
#5109
pontosítás:

Az eltartottak kifejezést a társadalom eltartottaira, a nyugdíjasokra, az önhibájukon kívül munkaképtelenekre, már krónikus vagy gyógyíthatatlan betegekre és a gyerekere gondoltam, nekik semmiképpen sem szabad a piaci eübiztosítást kötelezővé tenni.

A társadalom aktív tagjai számára - amennyiben megfelelő garanciákat építenek a szabályozásba - szakmailag lehetségesnek tartom a kötelező piacosítást, viszont politikai szempontból szintén előnyösebb lehetett volna, ha a szabad választási lehetőség megmaradna számukra is, azaz maradhatnának az állami biztostási rebdszerben is.
Törölt felhasználó 2008. 09. 27. 08:23
Előzmény: #5105  Törölt felhasználó
#5108
Conqui,

Azzal együtt, hogy korábban magam is egyetértettem az egészségügyi törvény alapvető céljaival, törekvéseivel (mellékesen jegyzem meg, hogy bennem fel sem merült alkotmányossági probléma a törvény egészével kapcsolatban), mindig is azt hangoztattam, hogy szakmai szemmel nem értek egyet az eü törvény(ek), egyéb jogszabályok, rendeletek bizonyos részleteivel, pl. első sorban a teljesítmény-volumen-korláttal, és azzal, hogy a társadalom egészének, azaz az eltartottaknak is kötelező lenne piaci biztosítót választani.

Ezek az ellenvéleményeim azonban nem a jogi, hanem a szakmai megítélésem alapján alakultak ki, mert szerintem az egészségügy (egsészségbiztosítás) átalakítása nem jogi, hanem szakmai kérdés.

Nagy hiba, hogy a társadalom (első sorban politikai nyomásra) jogi megoldásokat, pl. alkotmányossági próbákat vár el szakmai kérdésekben. Lássuk már be, hogy az egészségügy (mind a szolgáltató, mind pedig a finnszírozói oldal) első sorban szakmai és nem nem jogi kérdés.

Mindazonáltal a jogalkotásnak nyilván ki kell állnia az alkotmányossági próbát, ha az országgyűlésben hozott törvények, törvénymódosítások jelentős hányadát visszadobja az AlkotmányBíróság, akkor valami óriási dilettantizmusnak kell lennie a törvényalkotásban, törvényhozásban!
Törölt felhasználó 2008. 09. 25. 16:29
Előzmény: #5105  Törölt felhasználó
#5107
Szia Qonqui!

Csak nem gondoltad, hogy van valaki a másik oldalojn, aki erre azt mondja: igazad volt, "tévedtünk"?

Törölt felhasználó 2008. 09. 25. 16:15
#5106
ugyfelszolgalat@ebf.hu

Panasz egészségügyi szolgáltatás megtagadása miatt

T. Egészségbiztosítási Felügyelet!

A mai napon (2008. szeptember 25. 14:20 – 14:50 között) megjelentem az Uzsoki Kórház Tüdőgondozó Intézet és Ernyőképszűrő Állomásán (Budapest XIV., Amerikai út 50.) azzal a céllal, hogy mellkasi röntgenképet készítessek magamról, önkéntes alapon.

Az Állomás kartonozást végző munkatársa azonban, arra való hivatkozással, hogy állandó lakhelyem nem zuglói (munkavégzésem helye Zugló, így azért választottam ezt az Tüdőszűrőt, mert gyakorlatilag csak itt van esélyem a szűrőállomás munkaideje alatt megjelennem ott).
Megértve, de el nem fogadva azt, hogy a kötelezően befizetett járulékom ellenében nem kapok ellátást egy általam választott egészségügyi szolgáltatónál (vajon mit szólna a tüdőszűrő-állomás munkatársa, ha csak az utcájában levő ABC-ben vásárolhatna?), külön rákérdeztem arra, hogy amennyiben nem TB-járulékfizetőként, -biztosítottként kívánom igénybe venni az ellátást, hanem listaáron, azaz készpénzfizetés mellett, szintén elutasító választ kaptam (a begipszelt kezű kartonozótól), azzal a megjegyzéssel, hogy csak és kizárólag az állandó lakóhely szerint illetékes szűrőállomás járhat el ügyemben.

Ezúton kérem a T. Felügyeletet arra, hogy a panaszomban megfogalmazott esetet megvizsgálni szíveskedjék, és amennyiben az Tüdőszűrő állomás eljárása jogszerűtlen volt, kérem szíves eljárásukat annak érdekében, hogy ez a helyzet többet se velem, se mással ne fordulhasson elő, ugyanis sokan vannak akik egy ilyen eset után egyszerűen legyintenek és nem foglalkoznak többet a kérdéssel (első gondolatom nekem is ez volt), ezáltal gyakorlatilag akaratukon és szándékukon kívül veszélyeztetve környezetüket.

(Egy 2007. májusi cikkben is az Uzsoki Kórház gyakorlatával ellentétes információt lehet olvasni:
link )

Indokolt azért is panaszomon túl vizsgálatuk, mert, mint azt a www.nol.hu cikke is taglalja (2008.08.28. link ), Budapesten a 30 év felettiek esetében kötelező a tüdőszűrés, ingyenesen, ezzel szemben azonban az Uzsoki Kórház gyakorlata szerint még ellenérték megfizetése mellet sincs erre mód, nem helyben lakók számára, ezzel is korlátozva a vonatkozó ÁNTSZ előírást!

Üdvözlettel:
<név>
<cím>

U.i.: Amennyiben esetleg a szűrőállomás gyakorlata mégis jogszerű lenne, kérem szíves intézkedésüket, hogy ez a törvényi lehetőség módosuljon úgy, hogy nem legyen ésszerűlen korlátozás ezekben az esetkeben (sem).
Törölt felhasználó 2008. 09. 23. 19:55
#5105
Nem megmondtam annak idején a sok barom ellenében?
Nem alkotmánysértő a kórháztörvény!!

"Az AB kedden hozott döntésével az egész törvényt nem, csak ennek egyes rendelkezéseit semmisítette meg. A testület szerint a jogszabály egésze nem sérti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot."

Az pedig, hogy bizonyos feltételrendszert nem törvényben, hanem rendeletben szabályozott, na bumm. És akkor mi van?
pampa 2008. 09. 18. 08:41
Előzmény: #5103  TrendMan
#5104
Rémület a mentőknél
Megtiltották, hogy beszéljenek, de kitálalnak
itthon@hetivalasz.hu
Azonnali segítségre szorul a mentőszolgálat. Félszáz olyan állomás van, amely alkalmatlan feladata ellátására: az autókból gyakran még a fájdalomcsillapító szerek is hiányoznak, a gépkocsivezetők buszsofőrnek állnak, az orvosok és az ápolók pedig a kórházakban helyezkednek el.

Miközben a cél a szakorvossal kivonuló rohamkocsik számának növelése lenne, egy év alatt tízszázalékos a visszaesés. Székely Tamás egészségügyi miniszter nyilatkozatstopot rendelt el, a mentősök azonban a ma megjelent Heti Válasz hasábjain mégis kipakolnak.

Cikkünkből egyebek mellett kiderül: 16 ezer olyan beteg volt tavaly a közép-magyarországi régióban, akihez olyan mentő érkezett, amelyikben nem volt felsőfokú végzettségű egészségügyi dolgozó, s egy észak-magyarországi mentőállomásnak sincs tisztiorvosi engedélye a hiányzó működési feltételek miatt. Az érintett mentősök úgy fogalmaznak: „Kevés az infúzió. Negyedévre kaptunk annyit, amennyi másfél hónapos felhasználásunk lenne. Mérlegelni kell, melyik betegnek kötjük be. Az alapvető fájdalomcsillapítókból is hiány van. Nincs elég gumikesztyű, így nem tudunk minden beteg vizsgálatakor viselni, csak a vérző sérülteknél.

A múlt hónapban nem volt egy darab steril kötszerünk sem, mellyel nyílt sebet el tudtunk volna látni. A töréseknél alkalmazott egyszer használatos sínekből kiállnak a drótok, mert már vagy ötvenszer használtuk őket. A gerincsérültekre kerülő nyakrögzítő gallért sem tudjuk cserélni, a rárakódott vért a fürdőszobánkban szoktuk lemosni róla. A gépkocsivezetők inkább mennek a BKV-hoz, mert másfélszer több a fizetés". S hogy miért nem engedi a szakminiszter az igazság feltárását, egyebek mellett ez is kiderül a ma utcára került Heti Válaszból.
TrendMan 2008. 09. 13. 11:00
Előzmény: #5102  Törölt felhasználó
#5103
Most olvasom Rejtő Jenő:
Boszorkánymester c. szösszenetét.

Egészségügyireform vonatkozásokkal és egy kis történelmi háttérrel a vonaktozó kérdéskörhöz.
Törölt felhasználó 2008. 09. 10. 13:35
Előzmény: #5101  Törölt felhasználó
#5102
Ez egy 2 pontos kérdés!
Aki ad egy mindenkinek elfogadható meghatározást, hangszórót nyer! :-)
Törölt felhasználó 2008. 09. 10. 13:17
Előzmény: #5099  Phylaxa
#5101
Így igaz! ...
.. de milyen is az a "valódi" kormányzás?

Topik gazda

saru
4 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek