Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 01. 14. 18:09

Lelkisegély  

Ha bárkinek bármikor bármennyi veszteséget sikerül az itteni hozzászólásokkal elkerülnie, akkor érdemes volt megnyitni. Felelős hozzászólások érdemben segítséget nyújthatnak.



De pozíció felvételére vagy zárására ne bíztassunk senkit. Én nem fogom tenni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:53
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
#180
Most erre mit mondjak?

Ha azt mondom lehetett (nézd már meg rendesen a 01.12-i kötéslitát) akkor azt fogod mondani, hogy jó ha lehetett is, nekem biztosan nem.

01:15-voltam bátor ezt már megemlíteni e topicban, akkor senki sem harapta le a fejem emiatt.

Mivel már elmúltam 40 nem vagyunk egyformák. Sebaj. Azért én hiszek neked.

Köszönöm.

Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:40
#179
Az OTP-nel csak kis halacskakat ismerek. Egy altalam nagyra tartott ismerosom masik banknal vezerecske, neki 5500-rol van OTPje. Asszem o a ragadozokhoz tartozik, de majd beszelgetek vele is...:)
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:38
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
#178
Érdekes, én pl. 955-ön vettem 12-én. Még egy hete sincs.

Ha hallgattál volna...
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:31
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
#177
"Ha nem tetszik el lehet menni ebből a ku.va országból..."

Ja és nem kell "elkúrni" mert erre már választottak valakit.

Asszem érthető....
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:31
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#176
Köszönöm. Szia!
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:25
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#175
Szép ez a topik, kár volt Háry Jánosítani. Nem lehetett Mtcomot venni 956-on egy hete. Nagy nehezen vettem 470et 976-on meg 200-at 986-on a többi mellé.
DLPH úgy látom te is inkább elméleti játékos vagy.
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 19:20
#174
kranhalf ku----a nagy mákod volt az otp 6100-ével de azért ez csak szerencse amiből a legtöbb kell. Soha ne higy a nagymenőknek föleg bank közeli embereknek -én naponta 3 bankvezérrel találkozom de menekülnek előlem mert soha nem jön be nekik/ álltalában nkem lesz igazam---azt nem mondták véletlenül hogy a kormány tervezi a jelzáloghitel jövedelem megadóztatását?--az otp-nek negy része van benne ennyitaz otp-röl majd meglátjuk --ébrenlégy ne állmodoz -elöszőr mindig a beetetés van az életbe aztán visznek mindent
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 18:59
Előzmény: #138  Törölt felhasználó
#173
Szia!

Van, de a matematikában. A határérték számítás pont erre ad egy közelítő választ. De a függvényanalízis nem a könnyű ágak egyike. Találtam ennél egyszerűbb jól-rosszul , de működő eljárást.

A kis papíroknál az optimális stop beállítására nem tudok helyes módszert.
Kis forgalommal tudnak hevesen csökkeni,
ezért az ember könnyen kiütődik.
Ahogy én dolgozom, abban nem szerepel módszer a kis papírok stop szintjére, csak a blue papíroknál tudom használni. Ott viszont 6/4 arány sokéves átlaggal működik. Ebből átlag évi egy alkalommal fordul pont a stop szintemről a részvény. Ezért ez nekem felejthető. A szentírás : stopot nem teszem lejjeb. Csak húzom felfelé ha emelkedés van, de nem lineárisan, hanem exponenciálisan az idő és az árfolyam függvényében. Így a 4 vesztő pozinyitásból elfogadható veszteség keletkezik, míg a hat nyerőt kifuttatom, amíg tudom. Tökéletesen nem tudok pont a csúcson kiszállni, aki tud, elismerésem.

Vegyünk egy KONKRÉT példát:

Egy régi stophasználat példájában már írtam, de onnan megismétlek pár dolgot:

Mtelekomot kb 956-körül 1 hete kb vettem.
3 hónapra fektettem be, addíg várok, vagy kiütnek. Ha felfelé megy, akkor stopot emelem , le nem!

Először a 100 elmúlt kereskedési nap napi max-napi min forgalommal súlyozott átlagát vettem, és annak felét tettem a BEK ár alá.
Ez a nyitó stop szintem. Megnézem (lélektan) hogy az elemzők szerint ennek környékén van-e ellenállási szint szerintük. Ha van, akkor ez alá teszem egy picivel.
Az ellenállási szintek tömegekre gyakorolt hatása miatt.

A stopot csak akkor emelem, ha a papír emelkedik.
Ha innentől lemegy annyit hogy kiütnek, akkor ez a 4 rosszból lett az egyik.

Ha elindul fel, akkor sávosan de exponenciálisan emelem a stopot. Először 1000-nél emeltem BEK+10-re, később BEk+25-re és így tovább. (1055-nél vigyáznom kell, mert eladásra bíztatják a jónépet)
Ha holnap bezúg minden a béka alá, akkor is jó volt. (nem valószínű, csak hipotetikus példa volt) Viszont zúgásnál a nyerő stopszint jó alkalom a kp. elkészítésére, mert a pánik végeztével lehet beszállni ebbe-abba.
Addig emelem a stop szintet 3 hónapon keresztül, amíg vagy kiütnek ( de egyre szűkebb a stop) vagy ha a 3 hónap lejárt, akkor újraértékelem a helyzetet. Ha maradok még, akkor tovább megy ez a módszer ( de a soppot visszaállítom a kezdő napi szintre, csak nem a BEK árból vonom le hanem az aktuális árfolyamból), ha kiszállok, akkor a köv. zöld világnapon maxon megpróbálom kiszórni.
Bluek-nál ilyesmit teszek.

A kis papírokba amúgy nem könnyen tudok beszállni nagyobb pénzzel, ezért a kis papírokra teljesen más stratégiát dolgoztam ki az évek alatt.

Most pl. Mol -nál 18495-nél aktív 18490-től induló 100 db-onkénti sávos stopom van.
Ha kiütnek, nyelek egyet, és megy tovább az élet. Itt az elfogadható veszteség sáv aljára tettem , mert bízom a történetben (ez szubjektív) viszont nagy a para a papír körül.
És még a kiszálló nem végzett. Ha több volt(van) akkor is legalább egy még nem végzett.
De a napi kötéslistából látható számomra, hogy 19000-20500 között potenciális nagyvevő van jelen, ( ahogy OTP-nél 6000-6400 között ott volt végig) ha nekik megéri, akkor nekem is. Kivárom. Ha tévedtem, vagy a kiszálló nem végez, de a beszállónak elfogy a pénze, akkor valószínűleg kiütnek, ha marad a para a papír körül. Akkor fájó búcsú. De a stopot nem engedem lejjebb.

Én most nem a tutit mondtam el. Hanem azt, hogy mit csinálok én. Nyilván lehet jobban is, ezért 3 havonta felülvizsgálom a stratégiámat, és módosítom azt. De menet közben nem változtatok rajta, bármi történjen is!

Szia!

Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 18:56
#172
Par dolgot irok arrol, hogyan fektettem be eddig a penzemet, es miket csinaltam. Az tapasztaltabbaktol azt varom, hogy cincaljak darabokra es ertekeljek amit irok :))

Abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy teljes fizetesemet meg tudom takaritani, es elorelathatolag 1-2 even belul nem lesz szuksegem nagyobb osszegre. 2006 elso negyedev ota foglalkoztatott a gondolat, hogy a megtakaritasaimat a tozsden fialtassam. Relative sokaig figyeltem a piacot, es bar a tozsdezes kiprobalasa regi vagyam volt (emlekszem anyamat 13-14 evesen folyamatosan azzal traktaltam, hogy megtakaritasait tegye blue chip reszvenyekbe), junius korul jutottam el oda, hogy lett is penzem es szamlat is tudtam nyitni. Az elso tranzakciom meg is tortent juniusban, egy otp vetel 6100-on.

Az otp-vel jol mentek a dolgok, sikerult ugyesen eltalalnom a korrekcios hullamokat egy darabig, tobbszor eladtam - visszavettem, mindig jokor. Vegul arra szamitottam, hogy a 8000 attorese elott meg korrigalni fog a papir, ezert eladtam alatta nem sokkal. Azota visszavettem, a bekerulesi aram kb. 8300. Azt tervezem, hogyha megint korrigalunk, es ez ala esik, veszek hozza.

A portfoliom 40%-a jelenleg otp-ben van, azert kezdtem el ezzel a ceggel foglalkozni, mert relative jol ismerem, vannak ismeroseim akik ott dolgoznak. Amennyire en latom ezzel a papirral most nem nagyon lehet mellenyulni hosszabb tavon. Kozben pedig igyekszem kihasznalni a hullamokat tobb kevesebb sikerrel.

A masik 40%-om MOL-ban pihen, a bekerulesi aram 21000 korul van. Nyar korul arra szamitottam, hogy az iparagi kornyezet tovabb javul, emiatt gondoltam olajba fektetek. Ugy terveztem, hogy 23000 forint korul adom el, mar ketszer el kellett volna adnom 22300 folott. Igy most bukoban vagyok vele, de itt is ugy latom, hogy hosszabb tavon nem lehet vele nagyot bukni, inkabb erosodes varhato. Most azt tervezem, hogy ha lesz meg penzem, akkor 20000 alatt meg hozzaveszek a pakkomhoz.

A penzem maradek 20%-at arra hasznaltam, hogy jatsszadozzak vele, lassam mik tortennek, hogyan dontenek rovid tavon, akar napon beluli ugyletekkel kapcsolatban. Egy reszet EGIS-be pakoltam, mondvan innen mar nem nagyon esik lejjebb 28000 ft korul gondoltam ezt. A nagy eszemmel meg azt sem vartam meg, hogy a kormanyunk bejelentse a szabalyozasi javaslatait. Ez nagy butasag volt, vegul realizaltam a veszteseget es atpakoltam MOL-ba. Ez azert sem volt rossz otlet, mert igy legalabb az adoalapomat tudtam kicsit csokkenteni.

A masik nagy butasag amit csinaltam, az econet hype-ba belevettem, majd amikor mindenki eladott enis eladtam, mert megijedtem. Ezen buktam 15%ot, de csak 75000-et tettem bele, abszolut szerencsejatek alapon. Nem is tajekozodtam a cegrol, csak lattam, hogy hype-hype-hype.

Ami egeszen ma delutanig jo dontesnek tunt: IEB-t venni 4000-en. Az orakulumra (baratno:)) hallgatvan megvartam az ajanlatot, nem erre szamitottam, meg kellett volna szabadulni tole. Vegulis ez is benne van a pakliban, szerencsere nem fog foldhozvagni a dolog.

Ricsivel jatszadoztam picit, sikerult rajta nyernem, amikor 40K korulrol felszaladt... 42,8-nal kiszalltam belole, aztan 41.5-nel vissza. Utana jott a citigroup leminosites :) Ugyhogy nagyjabol egalban vagyunk, a Ricsi meg en. Itt sem volt szo masrol, mint szerencsejatek alapu zsigeri dontesrol, valoszinuleg jobban kell tajekozodnom. Bar szamitottam arra, hogy az orosz piacon a Ricsi ervenyesulni tud.

Nah, akinek sikerult eljutnia eddig, annak gratulalok, remelem senki nem oszult meg. Kicsit zavaros lett az irasom visszaolvasva, ezert osszefoglalom:

Penzem 80%-at durvan fele-fele aranyban MOL-ban es OTP-ben tartom, mert ugy gondolom hosszabb tavon nem lehet veluk bukni. Az OTP eseteben ez a varakozasom sokkal jobban megalapozott, mint a MOL-nal. A maradek 20%-al igyekszem jatszani, rovidtavon hasznot csinalni. TDT-be nem merek meg belekezdeni, de nagyon viszket a tenyerem.

Jatszadozasaimbol a kovetkezo tapasztalatokat vontam le: tul konnyen lazba jovok, nagyon gyorsan dontok. Sokszor a turelem jobb tanacsado lenne. Mindig tul hamar venni akarok, alapvetoen bika piacra szamitok. Nincs atgondolt strategiam rovid tavra, teljsen esetlegesen szurom ki magamnak a papirokat. Eddig nem buktam nagyot.

Most azt tervezem, hogy a MOL-t eladom, amint kicsit is pozitivba fordul, az OTP kivetelevel eladok mindent. Valami likvid formaban tartogatom a penzem, elolvasok minel tobb szakirodalmat, figyelem a piacot, es igyekszem ragadozokent viselkedni :))

Nyah, remelem nem untattam senkit halalra, baromi faradt vagyok es nehezen tudtam osszeszedni a gondolataimat. Mindenesetre minden jellegu eszrevetelt szivesen fogadok.
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 18:23
#171
Egyetértek koi-val a kiszállás a legnehezebb ,már régebben leirta hogy jártam azotp-vel többszö megjártam a hadak utját már tögg mint 1 éve vettem a papirokat azota figyelem a tözsdét /nem volt kellemes nyaram 70forinton mult az eladás utána meg jött a pokol. a vigaszom az hogy ugyis belevettem volna és nemtudtam volna az5500~ böl profitálni most van egy jó támaszom -el ne kiabáljam nagyot várok a papirtol , de félek hogy egy olyan hír vagy valami megint belevág. ha egyszer végre eladom átállok a ti stilusotokra "játszani - Játszani" sok kicsi sokra megy----a saját börömön sokat tanultam ,de félek hogy még nem eleget
BuySell 2007. 01. 18. 17:48
Előzmény: #169  Törölt felhasználó
#170
:)))
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 17:42
Előzmény: #144  Törölt felhasználó
#169
Konkrétan! (mostantól)

A mai napra vonatkozóan TA elemzések.

Három cég elemzését néztem meg most gyorsan.
Neveket nem írok, nem bántom meg őket. (Babics Urat nem néztem meg, mert neki minden úgyis mindíg lefelé várható) Persze nekem ez is hasznos, mert ha (bármikor nagy ritkán) valamire azt mondja hogy femegy, az eddig szinte mindíg tényleg felment. Erre oda szoktam figyelni.

Tehát mára :

1. elemző cég
ügyesen elmondta, mi történt tegnap, és még ügyesebben semmit nem közölt mára.

2. elemző cég
BUX - csökkenést jósolt (mellé)
OTP- csökkenés feltételes módban ( ha feltételesen, akkor viszont bejött)
MOL masszív csökkenő csatornát is rajzolt egyet, nagyon pesszimista (jól nézek ki, mert van Mol-om) (Ilyeneket inkább ezentúl nem írok)
RICHTER nem várt fordulat következett be tegnap, (láttuk, köszi) az eddigi chart-ok szerinti LONG-ot elfelejthetjük (ezt is köszi, és az őszinteséget is, hogy a chartok szerint tegnapra még LONG-ot mutattak az indikátorok)

EGIS néhány ha-akkor eszmefuttatáson kívül semmi

3. elemző cég (ez a cég a megfigyelésem szerint a kis papírok mozgását több mint 50 %-ban eltalálja, számomra nem egyértelmű, hogy nem-e miattuk megy a történet másnap a helyes irányba...?)

BUX
záró alatti nyitást jósoltak, napon belül 200-300 pontos zuhit (így konkrétan).
Itt szabadjon megjegyeznem a nyilvánvalón felül, hogy most hogy is van ez?! Ha valaki shortolt emiatt ma TDT-vel napon belül,és nem profi az most mit érezhet?

RICHTER eladói nyomás várható ( bejött, ez jó)

OTP
a gyertya (előző napi) miatt short.
No komment.

Econet
biztatja , jó lesz ez (csak nem azért megy?)

Egis
kiszámíthatatlan (becsülendő az őszintesége)

Fotex
ha nem tör ki, esni fog
( Én meg tegnap feltaláltam egy szerkezetet, ami a hidegvizet felmelegíti - vízmelegítőnek neveztem el)

Mtelekom - 1055 -nél kiszállást javasol
(Ez számomra hasznos, ott többen ki fognak szállni, a stoppommal azidőben majd vigyáznom kell)

TVK
Fund nagyon jó, valaki 11.000 célárat prognosztizált, de technikailag a papír most nem jó. (Igaza lett, valamit csökkent ma)

Nem bántásként voltam tán cinikus egy kissé, de a véleményem a tények alapján : nem vennék TA cég részvényt . Ha lenne technikai elemző nyrt.

Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 16:17
#168
KOI!

Lenyűgöztél, ezentúl Rád is több figyelmet kell szentelnem. :-)
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 16:13
Előzmény: #166  Törölt felhasználó
#167
szerintem a legnehezebb dolog a kiszállás!
mert ha beleveszel bárhol akkor már kiülni
(gyerekjáték)ahoz csak emberi türelem kell (meg persze jó fundamentális cég)
de ha elérsz egy szintett ,na akkor kell észnél lenni hogy tudjad ,hogy itt kell kiszállni ,vagy nem! mert ezen múlik a sikered!
hogy mennyi hasznot hajtasz be!
azzan múlik az életed!
a legveszélyesebb pillanat a kiszállás!
mert ha túl korai .akkor az nem jó. de ha meg visszaesik akkor kezdödik előröl minden!
ez olyan mint amikor egy pillanat van az életedben ,ha elmész melette akkor az a pillanat lehet hogy soha többé nem fog már visszatérni!
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 16:06
Előzmény: #164  Törölt felhasználó
#166
hát az igazsághoz hozzá tartozik de nem magam akkarom most fasza gyereknek beállitani távol álljon tölem, én belevettem az asszony meg azt mondta adjam el!
végül is neki lett igaza ,mert tényleg lejött az otp. a hiba ott volt amikor a 7600 ra vártam és hallgatam a sok sírást ,rívást és nem vettem bele 7980 nan!
na az volt a cumi nekem!
azota visszahoztam egy pár másik tételel és azota nem hagyom hogy nekem bárki is beledirigáljon!
persze attol még szivom magamba a véleményeket a tapasztalatokat sőt meg is játszok egy kettőt csuppán proba képpen hogy tényleg igaz e és hogy hogyan münködik!
de meg kell tanulni magadat adni ,és jól dönteni!a döntésen van a hangsúly!
de a jó döntéshez ,át kell venni minden ember tapasztalatát eredméynét bukásának okait stb!
persze mivel ember vagyok én is ,azért szoktam hibázni is!
engem mások beülös stratégia nyügöz le!
a kitartás és a bizalom és a türelem igazi ember proba!ha több pénzem lesz én is kiprobálom mindenképpen a beülést!
mert mindig az a jó ha saját börödön érzékelsz meg dolgokat!amig mások mondják csak aha igen meg ilyenekböl áll! :)

Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 15:54
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#165
Kösz testvér! Erőt adtál. Béke!
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 15:52
Előzmény: #152  Törölt felhasználó
#164
A szerencsejátékra ez egy jó analógia, tetszik:)) Egyetértek Veled abban amit mondtál.

A tőzsde viszon számomra nem szerencsejátél csak annak az (gondolom), aki állandóan improvizál.

Koi ha jól veszem ki a szavaiból a hullámlovas stratégia híve.

Ez mindaddíg működhet (feltételes módban mondom) , amíg nem variálja más stratégiákkal lépten nyomon a kereskedését.

Ha hű marad ehhez és ezt fejleszti tovább, akkor sikeres lehet. De variál, mert 8800-as pakkját kiadta alatta jóval, holott emelkedő trendben megy az OTP. A világvége hangulatban venni KÖLL (ahogy egy másik topicban írta valaki) nem eladni. Egy ilyen hirtelen és heves down után jön a vissza. Ez 10 ből 9-szer így van.

Ha stopot használt volna és azt az emelkedéssel exponenciálisan húzta volna felfelé (ez IS a stratégiánk része kell legyen!)
, akkor kb 8549-en elengedi. Én kb 8800-as vételnél OTP-ben ide tenném a soppot.
És (már írtam) a stoppon mindíg elengedem. Zuhanásban nem húzom lejjebb. Akkkor minnek van? Fáj a szív, de ez van. Ha pedig onnan fordul, az balszerencse. De ez nagyon ritkán fordult velem elő, ezért elhanyagolható veszteség számomra éves szinten.

És 8000 alatt visszavehető lett volna. Persze a lett volna okoskodás nem túl jó. És nem rossz szándékkal írtam ezt most Koi. Ne harapd le a fejem!

Ha valaki variál, és még nem bukott el , az a zuhanó ember optimizmusa lehet: a másodikon még minden rendben, gondolja a 10-ről kiugorva. (Tudom már írtam, de most újra leírtam nyomaték kedvéért).

Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 15:45
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
#163
DLPH!
attol hogy intelligens vagy, és okos ,és tapasztalt attol neked nem kell folyton elnézéseket meg bocsánatokat kérned!
a forum mindenkijé még a tied is!
itt nincs erősseb bika, csak hozászolások vannak!vélemények tapasztalatok meg ilyenek!:)))
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 15:41
Előzmény: #161  Törölt felhasználó
#162
nyugodtan még befolyásolosat is!

mert ha egy értékes ember meg szeretné osztani velünk nem mindennapi tudását akkor annak nem szabad korlátot szabni!!! :))
Törölt felhasználó 2007. 01. 18. 15:39
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
#161
ne légy frusztrált írj nyugodtan bármit!
amit csak akarsz !!!!
példákat bukókat mindent!
csak lazán!
én csak mondom a hülyeségeket de ne hogy komolyan vegyél itt bármit is!
ez olyan psziho tesztek egymás között edzük egymást hogy ha kell akkor a szitúácora készen álljunk!
mert a piaccal már nem lehet beszélgetni!

szóval bátran írogassál és ne foglalkozál senkivel sem!
ne hogy belédfolytsuk a tudást!!!
mert kár lenne érte!
ugyhogy kivele bátran! :)))

Topik gazda

DLPH
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek