Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 01. 14. 18:09

Lelkisegély  

Ha bárkinek bármikor bármennyi veszteséget sikerül az itteni hozzászólásokkal elkerülnie, akkor érdemes volt megnyitni. Felelős hozzászólások érdemben segítséget nyújthatnak.



De pozíció felvételére vagy zárására ne bíztassunk senkit. Én nem fogom tenni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
alviano 2007. 01. 17. 23:25
#140
Kedves DLPH!
Elgondolgodtatónak, hasznosnak, ugyanakkor féloldalasnak tartom (mivel csak sejtetsz és lebegtetsz információkat) (tudom-tudom, mindenki vonja le a saját következetetését)) azt, amit a kötéslistáról írtál. Nyilvánvalóan hasznos információkat ad annak, aki jól tudja értelmezni. De épp ez a kezdők egyik legfontosabb problémája: a kötéslistából miből mi következik a nagytőke mozgására? A mol elmúlt 8-10 napját említetted példának. Én, mint kezdő, közepes forgalom mellett láttam egy kb 20000-21000 ft-os és egy 21000-20000 ft-os mozgást. Gondolom ebből nem is annyira az értékek a fontosak, hanem a forgalom és annak iránya. Miből derühet ki számomra az, hogy a nagytőke nyomta ki a kezében lévő részvényeket? Vagy itt van a mai nap, a richter esete: mire megjelent a hír, a vevői oldalt kitömték. De honnan tudjam, hogy a nagytőke, az intézményi befektetők, az alapkezelők, vagy ki szórta ki a papírjait?
Én úgy gondolom, hogy a kisbüfiknek a követő magatartás a leghelyesebb stratégia - én legalábbis ezt akarnám saját magamra vonatkoztatva érvényesíteni. Követni viszont csak akkor tudok, ha jó indián módjára ismerem a nyomokat és a nyomolvasás művészetét. A legfontosabb kérdésem ebből az egészből, hogy milyen tipikus nyomokat hagy maga után a nyagytőke mozgása, amire rávetődhetünk?
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 23:02
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
#139
DLPH

Az utolsó mondatod miatt ajánlanék Neked egy könyvet: Mérő László: Az élő pénz
Nem a tőzséről, részvényekről szól, hanem a pénzről (mily meglapő a cím után)! Egy élőlényhez hasonlítja: pl. aki jól bánik a háziálatával, azt általába szereti a háziállat! Ha jól bánsz a pénzzel, akkor az szeret téged és sokat fial! :) Érdemes beleolvasgatni!
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 22:49
#138
Szervusztok, elõször is DLPH én is köszönöm a tapasztalatod átadását, hidd el sok ember olvassa ezt a topikot, csak nem szólnak hozzá, de tanulnak serényen.
Viszont egy téma rendszeresen visszatér: a nyereséget maximálni kell, a papírt kifuttatni, de persze meg a leszálló ág elõtt eladni. Na ezt a pontot hogy talalja meg az ember?
Kézenfekvõ (legalábbis nekem) a stop loss, csakhát ez könnyen ki tudja vágni az embert egy visszatesztben, meg mielõtt újra megindulna. Legjobb példa most a Rába. Folyamatosan emelkedik, de ennek egy része mindig vissza is hullik. Pl az én beker áram 986, adtam is egy stop loss-t hasból rögtön 945-re. Ha jól rémlik, 952-ig ment vissza, aztán azóta tudjuk. Mázlim volt.
Van-e olyan elemzés (valami statisztika a múltból), amely megvizsgálja, hogy pl egy emelkedõ papír visszatesztje 95%-os valószínûséggel max 4.4% - es innen mar lenne egy hüvelykujj-szabály a stop-loss beallítására? Ez persze csak egy példa, de valami hasonló, valószínûségen alapuló eszközre gondolok.
köszi
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 22:20
Előzmény: #132  Törölt felhasználó
#137
Ez igen!
Alapban türelmes ember lehetsz, aki ki tud várni. És nem vakmerő. De ezt a kezdeti vastagodásból gondolom...

Olvastam egy könyvben ( nem emlékszem hol) nem az a fontos milyen áron veszel, hanem, hogy milyenen adsz el.

Először bárgyúnak gondoltam. Aztán rájöttem ez nem bárgyú kijelentés, de mit akar jelenteni pontosan?

Ma már félig tán értem.

A stratégiákról olvashatsz ebben a topicban régebbi beírásokat.

Tőled:
"ha nagy a forgalom a nagytoke egy resze elad, masik resze meg megveszi... "

Na ja! Akkor itt mit lehet látni? Mindíg van vevő is, eladó is, a forgalom meg annyi amennyi. Látszatra igen.

On-line élőben ha végignézel egy napot, akkor látni fogod, a két oldal akcióinak tulajdonsága némileg eltér.

Az egyik fél kicsit-jobban erőszakosabban viselkedik a másiknál.
Pl.:
Vagy beáll TA szintek felett hajszállal nagy tétellel. Vagy ha egy nagyobb eladói tétel megjelenik, azt gyorsan megveszi.
Ez esésben súrún előfordulhat.

A csalós ebben viszont az, hogy a pénz elfogyhat, valamelyik oldalon, és akkor ha a másik oldal még aktív, az árfolyam nagyobbat mozdul. De az már egy másik helyzet.

A Mol topicban megy (ment?) a kesergés, de olvastam egy olyat, amivel mélységesen egyetértek. Valaki a Mol mostani "viselkedését" az OTP 6300-7000 közötti viselkedésével azonosította. Én inkább a 6000-64000 közöttivel. De tény, hogy sokban hasonlít.

Tehát mintha élőlények lennének tulajdonságokkal. Legalábbis számomra.

Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 22:03
Előzmény: #125  kispangit
#136
Igen, a kötéslistáról láthatónak vélem ezt kiolvasni. Ma is érdekes , látszatra lejjebb mentünk.
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 21:56
Előzmény: #113  Törölt felhasználó
#135
Nagyon-nagyon jókat írtál, Köszönet érte.
Személyesem nem osztom a véleményedet, de ez nem baj, sőt! Ettől jó. Számomra legalábbis.

1. Fogalkozol TA val, szerinted hasznos.
Tapasztalataim szerint egy bull piacon a TA szerint kereskedni nyereséges, a türelmünk függvénye csak. Ugyanakkor ha semmit sem csinálunk csak évi 2-3 pozíciót, több marad.

Medvében nekem kárt okozott. Nasdaq lufi pukkanása után kifejezetten rossz belépési pontokat használtam, de bőszen lestem a chartokat is !
A rossz élmények miatt abbahagytam idegen országban az okoskodást.

2. A TA kidob egy eredményt, és nekünk értelmezni kell. Mélyen igaz. Aki a tuti várja tőle, csalódik.

Számomra a kötéslista tanulmányozása és a kereskedés aktív figyelése (meg más nemzetközi tényezők) elég információt adnak
nagyon közeli események valószínűsítéséhez. Ugyanakkor nincs rájuk szükségem túlzottan, mert heti szinten befektetni szinte lutri.

3, Tőled:
"Szerintem a TA szinte szuksegszeruve valik bizonyos embereknek. Viszonylag kezdok a tozsden (1-2 eve csinaljak), a fundahoz nem ertenek, nem latjak at, nincsenek benfentes infoik, kiforrott strategiajuk sincsen meg mivel nincs egy mentoruk akinek a segitsegevel atlatnak az osszefuggeseket. Tehat akkor mi masra is tmaszkodhatnanak? Van aki benyomasok alapjan kereskedik, az is mukodhet, ilyen pl linda is. Neki megy, de masok probalnak valami megfoghatobba kapaszkodni, es a TA ilyen megfoghato konkret dolog"

Cáfolnék sorban de ne haragudj ezért:

A kezdők a fundamentumokhoz jobban érthetnek ha tanulmányozzák azt. A való élethez közelebb áll vállalkozások sikerességét felmérő és befolyásoló tényezőket megérteni , mint szalagok és fülescsészék közt a korrekció korrekciójának korrekcióját értelmezni.
Szükségszerűvé akkor válik egy kezdő számára, ha nem tud más megközelítést, vagy az egyetlennek hiszi.
A bennfentes infónak sem a fundához, sem a TA-hoz nincs köze. Az egy más világ.
Abban tökéletesen egyetértek , hogy egy kezdő tőzsdésnek nincs stratégiája (pláne kiforrott). Kiforrott évek alatt lesz, e nélkül az ember biztos vesztő, csak idő kérdése. Mint a 10. emelről leugró ember, aki a 2.-on úgy véli : eddig minden rendben!

Amúgy írod is, hogy mivel másra nem tudtál támaszkodni, ezért elhatároztad s.t.b. s.t.b.
Na ez a lényeg! Mert nem tudtál másra támaszkodni !
Pedig van más, a saját személyre szabott módszerünk, forgatókönyvünk, algoritmusunk, stratégiánk, mindegy minek hívom. Egy módszer, mely figyelembe véve saját jellemünk korlátait, elfogadható módszert kínál up és down piacra egyaránt.

4, "Valaki kitalalta, hogy legyen, aztan sokan ez alapjan kezdtek el kereskedni, ezert elkezdett mukodni a dolog. "

Egyetértek. Merthogy (szerintem) ez lényegében lélektan. Mit fog tenni a másik?
Így a TA nagy befolyással bír.

Ugyanakkor itt le is írod a lényeget, azért működik, mert sokan hisznek benne. (Már ha tényleg működik)..

5, "Fontos dolog, amit en sem tudtam eloszor. A TA statisztikara epul. "

Hogyne! Csak tudod, ez nem ilyen egyszerű.
És ez inkább matek, nem statisztika.
Gondolj egy számtani sorozatra. 10 elemet látsz. ebből 9 nulla, egy egyes. Aztán ez ismétlődik tízszer. Mit mond a statisztika?
Hogy ha egyszer egyest látsz, utána nulla fog jönni. Aztán látsz 1000 elemet. És azt látod, hogy 10 sorozat így néz ki, 9 nulla után egy egyes, 10 sorozatban nincs is nulla, 30 sorozatban nincs egyes, és van több sorozatod, ahol pl. 5 egyes után 3 nulla jön, majd más számok.

Ezzel azt akarom érzékeltetni : a statisztika pontossága attól függ, hogy mekkora időszakot vizsgál.

Az emberek várható reakcióit megjósolandó tőzsdei módszerre, amely a múlt statisztikájára épül, milyenek lennének az elvárások?
Több mint 50 %-ban legyen igaz.
De ez itt kevés. Ha 10 ügyletből 3 veszteséges 7 nyerő (ez mese kategória) , még akkor is jön a probléma:: a 3 veszteségesben mekkora összeget fektettem be? És mekkora % lett a veszteség? Ugyanis 10 ügyletből egy rossz minden hasznot elvihet, de még romba is dönthet. Erre való a stop. Állítólag.

Ez egy vélemény volt ! Ha szabad így fogalmaznom, hamar legyen cáfolva érvekkel!

Szia!

Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 18:20
Előzmény: #133  Törölt felhasználó
#134
Megtisztelő. Az biztos, hogy semmi és senki nem marad anélkül, hogy válaszolnék.
Kérlek ne haragudjatok, de felületesen nem szeretnék semmit mondani, és most elfoglalt vagyok.

21-től dolgozom a közös ügyünkön, és itt leszek.
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 18:03
#133
Nincs itt senki???
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 15:19
#132
DLPH, erdekesek az irasaid. Jomagam is a kezdok taborat gyarapitom, egyelore relative vastag pluszban, nehany buta hiba ellenere is.

Persze meg nem mertem TDT-t nyitni, csak papiron, es most ugy latom egy darabig nem is fogok.

TA-val kapcsolatban nem tudom mit gondoljak, eloszor azt gondoltam ostobasag. Most nem tudom mit tartsak felole, hiszen alapvetoen a brokercegek erdeke, hogy magas tranzakcioszamra osztonozzek a jonepet. Ugyanakkor ha kellokeppen sokan eszerint hozzak meg a donteseiket a piacon, akkor ugy is lesz minden, ahogy gondoljak.

Szivesen olvasnek tobbet strategiakrol, ill az is erdekelne, hogyan figyeled, hova megy a "nagytoke". Es mit ertesz ezalatt pontosan...? ha nagy a forgalom a nagytoke egy resze elad, masik resze meg megveszi...

Szoval most megint ugy vagyok vele, hogy alapvetoen fundamentalis okokra visszavezetve kellene felvennem a pozicioimat, viszont ugy erzem az igazsagnak csak nagyon kis szeletet tudom felfogni, az osszefuggesek kozul nem latok eleget.
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 15:11
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#131
Bnetgzu, en joszivvel nem tudnek most senkit ajanlani...

DLPH, nem reagaltal semmit a muhelymunkahoz adott anyagomra. Mi a velemenyed?
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:34
#130
Tudtok olyan elemzőket mutatni a mai Magyar palettán akiket érdemes figyelni és foglalkozni a munkájukkal???
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:32
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#129
18K-24K
Most 20K
Kevesebbet bukhatok mint amennyit nyerhetek??? Hát majd meglátjuk!!! :)
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:29
Előzmény: #127  Törölt felhasználó
#128
de a kimozdithatná nekem jelentheti azt is hogy 18K vagy a 24K t! :))))
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:28
Előzmény: #126  Törölt felhasználó
#127
irányrol csak azért beszélünk mert rengeteg elkeseredet ember van!
az első kérdés mikor fog elindulni ,és honann!persze tudom nincs ferrarim és ezt nem is veszik ugyse komolyan! :)))
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:23
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
#126
1. vari szórta
2. vari vette
3. vari mindkettő

Logikusan az 2 és 3 variáció esetén az ember vesz vagy tart.

Ezt szoktam vizsgálni variációnként:

-- hol lenne az árfolyam?
-- mekkora lenne a forgalom ?
-- milyen lenne a napi kötéslista jellege?

Ehhez összepasszintom a tényleges árfolyamot, forgalmat és kötéslista jelleget.
kispangit 2007. 01. 17. 13:22
Előzmény: #116  Törölt felhasználó
#125
"Megfigyeltem a nagytőke viselkedését. " - a kötéslistáról?
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:18
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
#124
Ez a legjobb kérdés :)

Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:15
Előzmény: #120  Törölt felhasználó
#123
Kérdés: mit csinált a nagytőke az elmúlt 8-10 napban? vette a mol-t vagy kiszórta?

Nem tudom, hogy ezt hol nézzem meg?
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:15
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
#122
Koi
Mol irányt is kiolvastál a mondanivalómból, nem volt benne.
Ha konkréteabb lennék, már befolyásolnék bárkit. Azt elkerülöm mindenképp.

Bubu1 nem "bízom" a nagytőkében, mert csak egyet akar : még nagyobb lenni.

De ez itt most a tőzsde, és itt a viselkedése nagyon beszédes.
Törölt felhasználó 2007. 01. 17. 13:11
Előzmény: #120  Törölt felhasználó
#121
mert mostmár az isten pénze se elég!!!!

Esetleg 10x-es tőkeáttéttel elég lehet!!

Topik gazda

DLPH
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek