Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 04. 07. 08:38

VÁLASZTÁS 2006 - Te kire szavazol?  

ebbe a topikba csak annyit írjatok, hogy melyik pártra (pártokra) fogtok szavazni és pár mondtaban indokolhatjátok, ha akarjátok.

Mindenki véleményét köszönöm!



A topik mottója: a politikusok a hatalomért küzdenek, nem a Ti érdekeiteket nézik (tsztelet a kisszámú kivételnek) - fanatizáltan egymásnak esni miattuk őrültség! Csak nyugodtan, békésen...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 18:22
Előzmény: #299  spade
#300
Spade,
szerintem azért vonult fel Orbán mégiscsak az előtérbe vezetni a kampányt, mert senki se tud úgy beszélni a jobb oldalon, olyan karizmával, mint ő. Vagy szerinted van valaki más?
spade 2006. 04. 21. 18:10
#299
Szabesz,
Valszeg a Fidesz kampánya azért volt csapkodó, mert nem volt mire épiteni, nem volt egy olyan üzenet ami kormányváltást érne az emberek szemében. Ezért volt egy ilyen saláta egyveleg, egy kis kommunistázás, egy kis igéret számonkérés,egy kis populista igérgetés,egy kis negativ kampány...de nem volt megindokolható ok hogy miért is kellen váltani. Ez persze nem Gyurcsaány érdeme, hanem inkább a hihetetlen mákja, hazardirozott és bejött neki. Lehet 2 hónap múlva már más lenne a helyzet.
Tehát ha nincs igazi ok akkor jön a próbálgatás hátha ráharapnak valamire az emberek...nem sikerült.
A populizmus is érthető gondold el jobban él mindenki, erre jön egy párt aki azt mondja hogy megszoritás kell, hát tidsztára hülyének néznék és jó ha kapna 10%-t
Azért volt 2 sarkalatos hiba amire rá kell mutatni.
1 Mikola, megismétlődött a Kötél effektus, hányszor kell ezt megszivni ahhoz hogy végre felfogják hogy ezen el lehet egy választást vesziteni ??
2. Ée ez a legszomorúbb az egészben. A demokráciákban egy választási vereségből le kell vonni a következtetést, a vereséget szenvedettnek le kell mondania.Ennek sok stratégiai oka van hogy miért,de pl. az egyik hogy ne tudjon az ellenfél visszamutogatni mint most Gyurcsány, szinte nyeregben volt elég volt csak a mostani magát és az előző 4 évet összehasonlitgatni. Ha nem Orbán a vezető akkor ez nincs. Nem lett volna szabad Orbánnak vezetni a kampányt, a szerepe az kellett volna legyen hogy szürke eminenciás, összefogja a pártot de nem kerül rivalda fénybe, akár egy foci edző, nem Ö rugja a bombagólokat, de a háttérben ö végzi a leghasznosabb munkát. Nem tette meg 2002-ben, de a választás után sürgősen meg kell tennie, különben szétesik a fidesz és a jobb oldal. Vezetőnek pedig , most egy kompromisszum kész embert kell tenni, jobb hijján jó lesz Pokorni. És nem kell apátiába edsni 2010-ben sokkal-sokkall jobb helyzetből indulhat a jobb oldal, mert az ördögi Orbánt és a retro 2002-t ellőtték a szocik, innentől kezdve erőtlen lesz minden visszamutogatás....
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:56
Előzmény: #297  Törölt felhasználó
#298
Szabesz,
ez világos. Én ezt arra értettem, hogy nálunk is bekövetkezik most egy többciklusos baloldali regnálás, mint ahogy Blairnek is sikerült már a 3. választást is megnyernie.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:46
Előzmény: #296  Törölt felhasználó
#297
Szerintem az itteni az nem Blair-szindroma. Tony Blair es az Uj Munkaspart esete arrol szolt, hogy sikerult levetkozni a regi Munkaspart ortodox gazdasagi balossagat, es ezt el is hitetni a baloldaltol eddig idegenkedo kozepregetegekkel. Magyarorszagon nem ez tortent, a jobboldal tamogatottsaga kozepen sose volt igazan eros (erre jott ra Orban, de meg igy se jott be a szamitasa).

En a rendszervaltastol tortenteket ket sejt - egy baloldali es egy jobboldali - vetelkedesekent fogom fel. A baloldali valojaban mar eleve jobb helyzetbol indult, es vegul o is tudott nagyobbra noni, tobb tapanyagot es zsirt felszivva. Ami fontos meg, hogy a ket sejt kozott egy olyan eros sejtfal alakult ki, ami lehetetlenne teszi az atjarast vagy a valodi kommunikaciot.

Ezert mostantol ket lehetoseg van (hosszabb tavon). Vagy marad a jelenlegi helyzet, amiben a baloldali sejt az erosebb, de azert a jobboldali is megtartja a formajat, es igy marad az athatolhatatlan sejtfal is. Ez a tartosabb baloldali kormanyzas szcenarioja.

A masik lehetoseg, hogy a jobboldali sejt kipukkad a ra nehezedo nyomas alatt. Ekkor lehetove valik az atjaras, illetve kommunikacio, mivel a baloldal szamara egy dezintegralodott jobboldal mar nem jelent akkora veszelyt. Igy a baloldali sejt benyomul a jobboldal egy jo reszere es magaba szivja mindazt, amit onnan ertekesnek talal.

Innentol a baloldali sejtbe kerult uj elemek elkeverednek, egy ido utan megvaltoztatva a belso hatalmi viszonyokat, belso versenyhelyzetet hozva letre. Letrejohet egyfajta sejtosztodas, es annak nyoman egy uj jobb- es baloldal.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:26
Előzmény: #293  Törölt felhasználó
#296
Szabesz,
asszem én is, hogy Blair szindróma van itt is. Én soha többé nem megyek el szavazni.
eKOÓS 2006. 04. 21. 17:25
Előzmény: #290  spade
#295
Spade,egy dologban egyetértek veled,egy másikban viszont nem.Az egyértelmű,h nem lesz kormányváltás-véleményem szerint is.De a Fidesz szeritnem ott bukta el a választásokat,h kultúremberhez méltatlan retorikára építette fel a kampányát,és ez bizony rengeteg ember jó érzését bánthatta.Ezzel a stílussal,amit a Fidesz válaszott,nem lehet tömegeket megnyerni.Demagógiára,véresszájuságra,szélsőségességre,pesszimizmusra,acsarkodás ra,túrkálásra-fúrkálásra nem lehet programot építeni.Meg is lett-lesz az eredménye,ebből kellene tanulni..
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:24
Előzmény: #292  Törölt felhasználó
#294
Buxer,
akkor hiába mondom néked azt a rigmust, hogy

" Zöld zászlók, zöld sasok, magasan szárnyaljatok!"

:-))
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:22
Előzmény: #290  spade
#293
En is Gyurcsany-kormanyra szamitok. Szerintem egyebkent most zarult le a rendszervaltas, espedig a baloldal gyozelmevel. Mostantol egy hosszabb (10-15 eves) baloldali kormanyzas kovetkezik.

Raadasul a jelenlegi jobboldal minel inkabb egyben marad, annal inkabb szilardabb lesz a baloldali blokk. A kartyakat esetleg csak akkor osztanak ujra, ha a mostani jobboldal osszeomlana - de persze ebben a jelenlegi jobboldali vezetoknek mar nem sok jutna.

Az Mszp pedig meg fog indulni egy gazdasagi jobboldali partta valas fele. Azazhogy mar el is indult, csak ez megjobban le fog tisztazodni azaltal, hogy a mostani politikai jobbolal elveszitette az erre valo utolso lehetoseget is.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:21
Előzmény: #290  spade
#292
Ha 4 év múlva még lesz fidesz remélem akkor is igy helyt állnak, doki! Most már az Újpest az első, nem pedig az ORBÁN sátán elleni harc!
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 17:20
Előzmény: #290  spade
#291
A választókpolgárok enyhén szólva hadilábon állnak a számok világával. Pár nemrégiben készült közvéleménykutatás alapján tisztán látszik, hogy lövésük nincs államháztartás, eladósodottság, állami vagyon, stb fogalmakról. Hogy egy egyészségügyi rendszer finanszírozási, egyészségbiztosítási háttere hogyan áll össze? Fizetős, nem fizetős oszt kész. Egy átlagszavazó nem fog bonyolultabb (sőt még egyszerűbb) összefüggésekről sem elmélkedni. Itten ösztönök számítanak, PR, reklám, előítéletek, stb. Egyáltalán milyen egy átlagos szavazó állampolgár?? Most tényleg a végkimeneteltől függetlenül: nem lenne érdemes szerintetek jogosítványhoz hasonlóan valamiféle állampolgári ismeretekhez és vizsgához kötni a szavazójogot ? Hogy ne birka tömegek, hanem gondolkodó, józan és objektív ítéletalkotásra képes egyedek döntsenek (ok nem ők döntenek, jó esetben az általuk megválasztottaknak kell értelmes embereknek lenni). No, de tényleg. (Az is röhögnivaló, hogy mennyire örül bármelyik oldal a sikernek. Választási célok, választási siker. Kérem, a választási sikernek a politikusok örüljenek, meg persze némileg a választók is, hiszen az általuk támogatott program valósulhat meg. De a választás nem önmagában siker, hogy igen, megcsináltuk. Felelősség, feladat. Egy kormányzásnak nem az a sikere, ha újraválasztják a kormányoldalt, hanem ha van egyensúly, növekedés, és nagy stabil jólét... :-)
spade 2006. 04. 21. 17:07
Előzmény: #289  Törölt felhasználó
#290
Figyeljetek rengeteg topikban magy itt a választási kampány-ellenkampány :).
Érvek pro-kontra

Én most mondom hogy hétfőn ne tünjek utólag okoskodónak:
1. A következő kormányt is Gyurcsány fogja alakitani
2. Igazából nem azért nem nyert a fidesz mert valamit nagyon elb@szott hanem azért mert ilyen osztogató kormánypolitika mellett esélye sincs az ellenzéknek sehol a világon. Mindenki többet kapott, igaz adósságból de ez a köznapi embert nem hogy nem érdekli hanem fel sem fogja. Innentől kezdve nem volt fogása a Fidesznek, ezt persze több hónappal ezelőtt is irtam, tehát nem akarok utólag okosnak látszani. Ez volt tehát az alaphelyzet. Most azon még lehet filózni hogy mit lehetett volna tenni pl. Mikola elvitt min. 1-2%-t ha ez nincs akkor egész hősies eredményt ér el a Fidesz, de alapban a helyzet volt megnyerhetetlen...
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 15:55
#289
Én nem fasiztáztam.Nem stílusom.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 15:48
Előzmény: #286  Törölt felhasználó
#288
Húúú hová tévedtem. Megy a kommunistázás és fasisztázás.
Hajrá. :)))
A nagy bunyó mikor lesz?
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 14:56
#287
Mi nem komcsik mszp-sek.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 14:53
Előzmény: #285  Törölt felhasználó
#286
Valóban csak viccnek szántam, ha odarakom még, hogy ":-)))", akkor biztosan nem érted félre. LET jól látja a helyzetet, én is komcsi vagyok!!!
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 14:35
Előzmény: #282  Törölt felhasználó
#285
Ne bánsdt Pippen33-at! Csak viccelt, hiszen ő is úgy szavaz majd, ahogyan Te! Nem láttad az összefüggéseket!?
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 14:33
Előzmény: #283  Törölt felhasználó
#284
Miből gondolod, hogy nem tartom tiszteletben?
Szerintem eltévesztetted a címzettet!
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 14:22
#283
Valami gondod van,a pártállás mindenki magánügy,kérlek tartsd tiszteletben.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 14:21
#282
Nem vagyok,az.Ezt kikérem magamnak szociáldemokrata vagyok.Enyi erővel te fasiszta?De én nem mondok ilyet,mert nem megyek ilyen alacsony szintre.
Törölt felhasználó 2006. 04. 21. 13:58
Előzmény: #279  Törölt felhasználó
#281
Egy jelzővel még megdobhattad volna, csak a hatás kedvéért!!!

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek