Topiknyitó: harlem 2020. 01. 25. 23:26

CoronaVirus  

Az alábbi linken olvasható bejegyzések alapján komoly egészségügyi problémával néz szembe a Világ, ami rövidesen jelentős hatással lehet a világgazdaságra is
https://mobile.twitter.com/hashtag/Wuhan?f=live
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
jumbo2 2020. 02. 09. 11:49
Előzmény: #538  pomperj
#540
400 millió ember van karantén alatt.
Már Pekingben és Shanghaiban is üresek az utcák. 
Bár a hatóságok mindent megtesznek, a kínai gazdaság lebénulóban van.
A kommunistáknak nem kell hinni.
kukker 2020. 02. 09. 11:29
Előzmény: #538  pomperj
#539

Másrészt ez két téma a jövőre nézve:
- lesz-e ilyen formán a jövőben más alternatíva tervben a cégektől, gondolok itt például az USA cégek egyéb alternatív gyáraira, beszállítóira, egy esetleges felfutó hazai gyártására, de ez természetesen más ország viszonyában is.
- az elkezdődő termelésnél lesz-e többletkapacitás és nagyobb raktárkészletre való felhalmozás a jövőre felkészülve, egy ugyan ilyen bekövetkező esemény miatt.
- illetve a "bizalom" mennyire inog meg, mint "gyártósor",  Kína irányában.
Persze ezek majd egy későbbi folyamat részei lesznek, vélhetőleg a külföldi cégek részéről....
pomperj
pomperj 2020. 02. 09. 11:18
Előzmény: #530  totoro
#538

Abszolut egyetertek.
.
Tovabbra is nyitva van egy kerdes.
Most 2 hete vannak otthon az emberek, jelentos reszben, mondjuk a lakossag 10%-20% resze.
ez a tobbi helyen is legalabbis lassult amunkatempo, akadoznak az ellatasi lancok, csokken a produktivitas.
.
A 2 het az ev 50 munkahetebol 4% idoalap. Ha a jarvany tart meg egy honapot, az mar a Kinai eves GDP-ben is 1-2% nagysagrend csokkenest okoz. Ha tovabb tart, akkor tobbet.
Az mar a 12Trill Kinai gazdasagban mar 1 Trillio Dollaros veszteseg. Az allam teljes deviza-keszletevel aranyos nagysagu lehet a veszteseg, es mindez par honap alatt.
.
Es mi lehet, ha mondjuk 1 het mulva megszuntetik a karantent? 
Elobbutobb muszaj lesz.
Ha utana 2 hettel ujra felgyorsul a terjedes, akkor mit csinalnak?
Nincs konnyu dontes elott a part.
kukker 2020. 02. 09. 11:07
Előzmény: #536  wyl
#537

Ezért mondom azt, amit.
Ha tömeges haláleset ami 80% fölött az idős és legyengült szervezet miatt van, akkor ez hisztéria.
Illetve nézhetjük azt is, hogy milyen a népességben az eloszlás ott, ahol fertőzött és meghaltak emberek.
Mert, ha a adott területen képvisel egy 30%-ot az idős réteg, aki 80%-ot meghaladóan elhunyt, akkor az persze, látványos nagyon.
De megint ott tartunk, hogy ez akkor nagyon nincs még ezzel a változóval is lebontva, hogy mi a lényegesen helyzet.
Itt állunk számokkal, miközben elképzelhető szcenárió és a realitás:
- meghallanak a 60 körül és felettiek lényegében
- akik között többnyire legyengültebb szervezetűek vannak + más betegség lehetőségével
- akik nem kapnak elég ellátást és időben
- általános higiénia olyan, amilyen pluszban étkezés, napi rutin, stb-stb..
- akik nagy számban teszik ki az adott helység társadalmi csoportját és ezért van/lesz sok áldozat.
- Kínában a városok amúgy is nagy számúak és ez jobban "meglátszik" és gyorsabban történik
Nincs konkrét és reális társadalmi hatás így kielemezhetően, mert a számoknál nem nézünk mögéjük, mi a többi jellemző, amit lefednek.
Így semmi adat igazából.
wyl 2020. 02. 09. 10:51
Előzmény: #534  kukker
#536
Ahogy írod ez a vírus is a több társbetegségekkel, legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknek okozza a halálát. Az is evidens, hogy ezen elhunytak jelentős hányada az idős korosztályt képviseli, ill. képviseltePl az ilyeneket is mint LiLi Moumou 1 órája hunyt el. gógli fordításban: " A Shandong Egészségügyi és Egészségügyi Bizottság weboldalán, a február 8-án 12:00 és 24:00 óra között megjelent hírek szerint a Shandong tartomány új coronavírusfertőzés okozta pneumonia halálos esetéről számolt be, amely szintén az első eset Shandong tartományban. .Úgy tűnik, hogy a 85 éves Li Li Moumou beteg kórtörténetében cukorbetegség, magas vérnyomás, szívkoszorúér betegség, szívelégtelenség, méh fibrózis és egyéb kórtörténet szerepel. 2019 októbere óta 8 egyéb betegség vagy társbetegség, például a „tüdő intersticiális fibrosis és fertőzés” miatt, háromszor került kórházba a Qingdao Kilencedik Népi Kórházban. A mellkasi CT súlyos tüdőfibrózist mutatott ki. A kórház fertőzésellenes A táplálkozást és az egyéb tüneti támogató kezeléseket jelentős javulás nélkül megismételték."
kukker 2020. 02. 09. 10:40
Előzmény: #533  totoro
#535

"fiatal doki is 25 nap után halt meg, lehet inkább az az átlag?"
Hogy a fiatal doki miben halt meg, azt szerintem szintén nem jelenthetjük ki - a kérdés politikai oldalát érintő mivolta miatt - pontosan.
kukker 2020. 02. 09. 10:38
Előzmény: #532  Tazsomaru
#534

Akkor megint:
Még mindig nincs meg az életkor és a fizikai állapot illetve egy esetleges egyéb más betegség megléte az elhalálozott emberkénél.
Mert feltételezve, hogy a halálesetek nagyobb - 80-90% feletti - része az idős 60 körüli és feletti emberek közül kerülnek ki, akik még pluszban kevésbé erős fizikumú - étkezés, életmód, egyéb betegség - akkor ott vagyunk, mint egyébként az "általános" vírusfertőzésnél, hogy a veszélyeztetett réteg ez, amit említettem, és "pusztán" egy hasonló jellegű erősebb influenzás tünetegyüttes lesz általában a lakosság körében, mint szokott lenni. 
Annyira csak a számokkal bűvészkedünk meg számokat lobogtatunk, hogy kimarad ez a dolog, ami megmutatná azt, hogy most mennyire veszélyes í dolog igazából.
Mert én így a negyedik X elején hallottam/hallom évente az influenzajárvány idején a szokásos "továbbra is az idősek és legyengült szervezetűek a veszélyeztetett korosztály" szöveget a médiákban, amire én legyintek, mert ez a természetes, ami velünk él, mint "biológiai logika".
Tehát emeljük már be a témába ezt a kérdést is legyetek már szívesek, mert enélkül a levegőbe puffogtatott számok vannak, amik a helyzetről így semmi nem mondanak, mert felőlem lehet 100-ből 50% a fertőzött majd elhunyt, ha az az 50% úgy oszlik meg hogy az elhunyt 90%-ban az említett idős réteg.
Ezzel pedig nem lehet mit csinálni, mert ez egy várható folyamat. Ez a természet normális viselkedése ilyen esetben.
totoro
totoro 2020. 02. 09. 10:35
Előzmény: #532  Tazsomaru
#533
 Vagy csak annyi a helyzet, hogy még hosszabb idő telik el a diagnózis és a halál között mint amit mi itt számolgattunk (a fiatal doki is 25 nap után halt meg, lehet inkább az az átlag?), és Wuhanon kívül még csak egy-két hete terjed a vírus. Nem hiszem, hogy pl. azok az orvosok akik meghaltak rosszabb ellátást kaptak volna mint a Wuhanon kívüli betegek.
Tazsomaru
Tazsomaru 2020. 02. 09. 10:07
Előzmény: #525  berlini
#532
"Az hogy a betegség egy normális egészségügyi helyzetben milyen veszélyességű azt mutatja a Kinán kivüli 1% alatti mortalitási arány. (340 fertőzött Kinán kivül és egy halott ebből a Fülöpszigeteken.)" 
Kinán belül sem olyan rossz a helyzet, ha tartományonként nézzük. A sok haláleset Hupej tartományban következik be. Feltételezem itt is Wuhan a kritikus város. Valószínűleg az egészségügyi kapacitás hiánya miatt és a nem időben elkezdett intészkedések miatt ilyen rossz a helyzet ott.
Van olyan térség (Zhejiang) ahol 1075 regisztrált fertőzött van, 190 gyógyult és 0 haláleset, de a többi tartományokban is egy számjegyű a halálesetek száma.
Úgy gondolom, hogy most már megfelelő egészségügyi körülmények között, kezelhető a vírus. 
Tibi0002 2020. 02. 09. 09:29
#531
Lehet, hogy túlzottan leegyszerűsítem, de továbbra is a terjedés %-os értékét nézem elsősorban. Pár napja 20% fölött volt, most már csak 7.7%. Kamatos kamathatást nézve ez is durva, de ha tovább csökken, hamarosan 0 lesz a vége.
totoro
totoro 2020. 02. 09. 09:05
Előzmény: #529  pomperj
#530

Én azért annyiban árnyalnám, hogy az előzős járványoknál nem volt ekkora gazdasági fék, nem volt ilyen méretű lezárás, nem maradtak otthon az emberek. A másik, hogy ez már nem csak Kínai probléma. Szingapúrban van a második legtöbb fertőzött, és már oda is gyűrűznek a korlátozások és a félelmek, és ott is ürülnek ki az utcák, közösségi terek, na meg a boltok:
https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/coronavirus-fairprice-purchase-limits-paper-rice-instant-noodles-12412538?fbclid=IwAR3inDATENx1c8CegmNJy90W5ycTrLtkuAOKrymLHcjaWv9HBo7Z5pEhKVI#cxrecs_s
Jelen pillanatban a külföldi megbetegedések száma is folyamatosan nő (tegnap óta 26 új megbetegedés) és Szingapúrnak elég volt 30 fertőzött az utcán is észrevehető hatásokhoz Nem kell túl nagy számú fertőzött, elég a pszichés nyomás, nem csak Kína lassul, biztos vagyok benne, hogy Thaiföldön visszaesett a turizmus, és a lakosság is korlátozza a közösségi életét és ez által a fogyasztását dél-koreában, thaiföldön, hongkongban stb., így egész Kelet Ázsiában komoly gazdasági hatásai vannak.
 Ahhoz sem kell túl nagy trúváj hogy azt mondhassuk, hogy ha vége a járványhelyzetnek felpattanás jön. Az fog jönni, de ha már ez a logika megvan, akkor miért nem ilyen evidens a kollégának, hogy a járványhelyzet elején-csúcsán fura, hogy csúcson vannak az indexek. Abban van különbség az én megítélésemben, hogy nem ijedt még meg eléggé a piac, a befektetők nem mérik fel, hogy ez nem csak Kínai probléma, ha Kína lassul mindenki lassul, indokolatlanok most az új indexcsúcsok, és aki vigyázni akar a pénzére, az gondolja át, hogy nem jobb -e partvonalra állni.
pomperj
pomperj 2020. 02. 09. 07:42
Előzmény: #507  berlini
#529
Ezt a gondolatod, hogy 
.
"   világjárványok mindegyike okozott rövidebb-hosszabb ideig gazdasági visszaesést, de!!!!
Mindegyik után volt egy gyors felhúzó fázis ami már éves távlatban kiegyenlitette a járvvány okozta hiányzó gazdasági teljesitményt  ",
.
nos, ezt meg tudom erositeni. 
Igaz,   a tapasztalat vegyes, es nyilvan fugg tobb tenyezottol is.
Nezzuk meg, hogy 1-3 negyedevvel  a Kinai jarvanyok utan mi is tortent Shanghai Indexben?
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20200209v00rkyi6z.jpeg
.
LBalaton
LBalaton 2020. 02. 09. 02:06
Előzmény: #526  Steve69
#528
Szerintem a Japán hajó elég jól adja vissza a Kínán kívüli eseteket.
Steve69 2020. 02. 09. 00:49
#527
Egyébként "csak" 3% állapota válságos. 15% állapota nem túl jó, 82% állapota pedig kielégítő. Tehát kb. 1100 eset van, akik a válságos állapotba sorolhatóak.
Steve69 2020. 02. 09. 00:43
Előzmény: #525  berlini
#526
Nincs ezzel baj. És csúsztatás sincs benne.
Az elején több volt a halottak száma, mint a felépülőké. Aztán 50:50 lett az arány, később 33%-67% kb. Aztán mostanra 25%-75%. Nyilván a végleges halálozási arány akkor lesz meg, amikor a vírus maga lecseng és majd naponta 100 betegből 1 meghal és 99 felépül. De jelenleg az ismert adatok azt mutatják, hogy 3000 emberből 800 meghalt, durván 2.400 felépült. Ez egy egyszerű pillanatkép a vírusról. Az, hogy Kínán kívül milyen a halálozási arány, nagyon sok dolgon múlik szerintem. Csak az egyik az orvosi ellátás színvonala. Viszont az, hogy azok az emberek, akik Kínán kívül betegek, még nem épültek fel, ugyanúgy nem ad okot a nyugalomra. Az ő sorsuk majd a napokban fog eldőlni. Közöttük is vannak válságos állapotban lévő emberek. Statisztikailag nehezen tudom elképzelni, (de remélem azért,) hogy Magyarország megússza fertőzés nélkül. Túlságosan sokat kockáztattunk a wuhani turistacsoport beengedésével, a kint rekedt magyarok hazaszállításával és a múltkori kínai pilótával, illetve a legutóbbi kínai nővel. Most majd kiderül, hogy szerencsés népnek érezhetjük-e magunkat.
berlini
berlini 2020. 02. 09. 00:21
Előzmény: #524  Steve69
#525
"3/4-e felépült, 25%-uk meghalt"
No erre céloztam már többször .
Szenzációhajhászás megy itt is, pedig a helyzet az ilyen csúsztatások nélkül sem lehet vidám Vuhánban.
A halálozási arány nem lehet összehasonlitani a mai napon biztosan felépületek számával, mert utóbbi egy legalább 2-3 héttel késleltetett adat lehet csupán.
Az hogy Vuhánban a végleges (járvány utáni ) statisztikában valószinűleg többszörös lesz a halálozási arány mint a teljes statisztikában , annak a helyi teljes felkészületlenség az oka. Most halnak meg azok akik januárban nem kapták meg a legkisebb esélyt sem.
De remélem csökken majd ott is 2-3% közé a halottak száma. 
Az hogy a betegség egy normális egészségügyi helyzetben milyen veszélyességű azt mutatja a Kinán kivüli 1% alatti mortalitási arány. (340 fertőzött Kinán kivül és egy halott ebből a Fülöpszigeteken.)
Steve69 2020. 02. 08. 23:51
#524
Megvannak az új adatok.
Ami jó hír, hogy valószínűleg estére sem éri majd el a 38 ezret a betegek száma. Viszont valóban 806 halott van már. 37.132 beteg van most és az eddigi betegek 3/4-e felépült, 25%-uk meghalt.
wyl 2020. 02. 08. 23:50
#523
Ez a 22:45-ös adat  fertőzöttek: 37132 _halott: 806 _ gyógyult: 2411 fő.  A javuló trend továbbra is megmaradt, bár a gyógyultak száma most lassult valamennyit. https://postimg.cc/56vPXZCJ
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 02. 08. 23:35
Előzmény: #520  harlem
#522
Ha napi 20 a fejadag akkor csak lineárisan változhat a kicsekkoltak száma. 
babyboy 2020. 02. 08. 23:32
#521
A Bloomberg oldalàn làttam, h 805 az új halàlozàsi szàm.

Topik gazda

harlem
harlem
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek