Topiknyitó: GoldGym 2019. 10. 16. 17:27

Globalis SzOpus Nyrt.  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Maximova
Maximova 2020. 01. 12. 23:15
Előzmény: #10877  neokohn
#10880
Látom téged nem lehet kibillenteni abbéli meggyőződésedből, hogy az AI egyenlő algoritmusok egyre nagyobb számítási sebességre képes hardware-eken való futtatásával.
-
Gondold ezt, én meg mást gondolok és mást csinálok naponta a mesterséges intelligenciával.
A jó oldalon munkálkodunk, hogy megkönnyítsük az emberi életet és ha kell védelmezzük is. 
-
Másoknak azért ideírom, hogy az AI (Artificial Intelligence) nem egyenlő strukturált vagy objektumorientált processzusok, függvények futtatásával.
-
Azért köszönöm a beszélgetést, legalább mások előtt is zajlott róla gondolatcsere. 
 
Maximova
Maximova 2020. 01. 12. 22:49
Előzmény: #10876  tib256
#10879
+++
-
Akkor már legalább ketten vagyunk, akik nemlétező dologgal foglalkoznak. ;)
Nem baj, régebben még a röntgen sugár sem létezett, mégis bíbelődtek vele.
Csibefasirt
Csibefasirt 2020. 01. 12. 21:42
#10878
Max, most hogy tudom, ilyen informatikai berkekben mozogsz, hasznalsz valamilyen adatbanyaszati vagy barmilyen IT modszert az alakzatok, folyamatok megtalalasara? Illetve hasznaltal-e? :D
neokohn 2020. 01. 12. 15:09
Előzmény: #10875  Maximova
#10877
Az Alpha GO egy célszámítógép, melyet egy adott feladat embernél hatékonyabb elvégzésére fejlesztettek ki, és ezt sikerült is elérniük vele a fejlesztőinek. Ez a szerkezet az adott célfeladaton kívül semmi másra nem alkalmas. Esetleg még tudhat jól sakkozni, vagy kiszámolja 4568 harmadik hatványát egytízezred másodperc alatt. Ettől még nem lett intelligens. Mert a kérdés továbbra is az, hogy mi is volna AZ az intelligencia, melynek a mesterséges változatát is intelligenciának lehetne nevezni?
 
Én még jól emlékszem az első Texas zsebkalkulátorok megjelenésére a hetvenes évek elején, közepén. Igazi világszenzáció volt! Nagyságrendekkel gyorsabban számolt ki mindent még a leggyorsabb fejszámolóművészeknél is. Ennek ellenére senkinek meg sem fordult a fejében (még az akkori USA-ban sem), hogy intelligensnek tartsa őket, vagy hogy ezt próbálja sukykolni a médiában. Az emberek akkoriban még jól tudták, hogy mi a különbség a humán intelligencia és egy célszámítógép között. Ez a tudás az emberiség utóbbi évtizedekben látott döbbenetes elbutulását látva egyre gyorsabban enyészik el. Már külön közelharcot kell folytatni azért is, hogy egyáltalán elgondolkodjanak rajta némelyek.
tib256
tib256 2020. 01. 11. 22:14
Előzmény: #10875  Maximova
#10876
Jó írás!
AI foglalkozok én is!
Maximova
Maximova 2020. 01. 11. 20:02
Előzmény: #10872  neokohn
#10875
Az AlphaGo többek között azért AI és nem pusztán ügyesen megírt algoritmusok összessége, mert ķépes volt felismerni, amikor veszített és feladta a játszmát. Ha csak algoritmusokat futtatott volna, azok tovább folytatták volna a számolást, mert korlátlan volt az erőforrásuk és az idők végezetég elemezhették volna a kombinációkat és variációkat a győzelemig.
A sakkban véges számú lehetőségek vannak a végjátékban.
A go játszmában az AI-nak azt is fel kellett ismernie, hogy az ellenfél győzött, anélkül hogy volna matt lépés.
-
Olyan teszteket és feladatokat adni az AI-nek, amiket az emberek jó része nem tud megcsinálni, majd abból levonni hogy nem intelligens, nagyon veszélyes út a moralitást tekintve.
Pláne, ha már ilyeneket meg is old és túl is szárnyal.
-
Az AI nem pusztán számol. Hamarosan etikusabb döntéseket fog hozni, mint az emberek egy része. Akkor lesz majd baj, amikor megakadályoz visszaéléseket, gazdasági bűncselekményeket, netán életellenes cselekedeteket.
-
Tudom jogos a félelem is, mert egyelőre megvan a lehetőség, hogy a rossz emberek is használhassák. De ez egyelőre még mindig csak az ember unintelligenciájából fakad és nem az AI-ból.
Törölt felhasználó 2020. 01. 11. 11:45
Előzmény: #10873  gilmour
#10874
444 hagyjuk már! Ellenszolgáltatás megnevezése: kölcsönösen kialkudott vételár! Ennyi!
neokohn 2020. 01. 11. 10:41
Előzmény: #10871  Maximova
#10872
Maximálisan elfogadom azokat, amiket írtál, mivel a pro ill. kontra-AI diskurzusokban szerte a világon hasonló érveket vonultatnak fel az AI megnevezést szorgalmazó személyek (ami természetesen teljesen legitim eljárás a részükről). 
 
A diskurzus valódi lényege viszont szerintem mégiscsak az volna, hogy ezek a szerkezetek valóban képesek-e emberi módon felfogni (azaz érteni!) egy adott feladatot vagy szituációt és azokra az emberi intelligenciával megegyező válaszokat produkálni? Szerintem erre nem képesek; a kötelező tisztesség azt is egyből hozzáteteti velem, hogy: jelenleg. 
 
Hiszen amiket lentebb felsoroltál, azok mégiscsak valahol mind-mind kvantálható tevékenységek; vagy ha úgy tetszik: mintavételezhetőek. Amit a Go és a sakk viszonyáról írsz, az szerintem nem jó példa az AI-ra, mivel a GO-nak is vannak szabályai (ahogy a sakknak is), csak a GO esetében a szabályok bonyolultabbak, ezért azok magas szintű alkalmazásához a gépnek még több kvantitativ erőforrásra "lett" szüksége az idők folyamán, hogy "túlszámolhassa" benne az emberi ellenfelet. A linkelt videód elején egyből meg is jelent egy ábra arról, hogy milyen számítási feladattal állt szemben a sakkhoz képest egy GO-t játszó gép. 
 
"...Arcfelismerés, jogrendszer, biokémia, adatelemzés, humanoid területek (pl. hangok, beszélt nyelvek, egészségügy, profilalkotás, oktatás) kereskedelem, energetikai hálózatok, biztonságtechnika, hadászat, orvoslás, közlekedés, és maga Sophia. ..."
 
Igen, ezeken a területeken és még másokon is nagyon jól lehet hasznosítani ezeket az algoritmizálható szabályok alapján roppant ügyesen számoló szerkezeteket, mivel időrablóan kvantitatív munkát takarítanak meg az ember számára, ahogy pld. az egyszerű emelő és a mosogatógép is kvantitatív munkát takarít meg az azokat kiötlő ember számára.
 
Véleményem szerint az AI-val kapcsolatos tematikum egészen addig vitatott marad, amíg a Turing-tesztet hitelt érdemlően és tetszőleges számú ismétlés mellett nem lesz képes egy ember által épített "gondolkodó" eszköz megugrani. Erre várunk már régóta.
Maximova
Maximova 2020. 01. 10. 23:56
Előzmény: #10868  neokohn
#10871
Szerintem egyáltalán nem akadt meg a fejlődés AI tekintetében.
Egyre szerteágazóbb, összefonódóbb a használatra alkalmas "terep".
Nem tudom honnan tájékozódik Kulcsár, de kissé el lehet maradva a véleményei alapján.
-
Olyan mintha a Deep Blue-nál leragadt volna 1997-ben, amikor az IBM gépe sakkban elverte Kaszparovot.
Az kvantitatív teljesítmény volt. 
Ugyanúgy sok ezer meg ezer játszma sablonja volt az adatbázisában, mint a sakkozók fejében.
-
Viszont a GO játékot nem lehetséges ilyen alapon megnyerni. 
2015-ben győzte le először gép Go játékban az Embert, egy profi Európa bajnok személyében. Azóta sorra verte a nagyobbnál nagyobb bajnokokat a Google DeepMind által fejlesztett AphaGo mesterséges intelligencia és nem egy hagyományos számítógépes program.
Itt egy kis videó, amiben remekül ábrázolják, hogy mekkora különbség van a sakk és a Go között.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=140&v=SUbqykXVx0A&feature=emb_logo
Végül egy 9 danos mester 4:1-es legyőzése volt az, amitől a szakma egyöntetűen egy nagy áttörést jelentett be az AI fejlődésében.
-
Évente akkora ugrásokat tapasztalok, hogy elképesztő.
Rengeteg terület van.
Arcfelismerés, jogrendszer, biokémia, adatelemzés, humanoid területek (pl. hangok, beszélt nyelvek, egészségügy, profilalkotás, oktatás) kereskedelem, energetikai hálózatok, biztonságtechnika, hadászat, orvoslás, közlekedés, és maga Sophia.
-
Sokan ma sem tudják, hogy amikor a Telekom ügyfélszolgálatát hívják és Vandával beszélnek, "aki" kikérdezi őket és a problémájuk alapján eldönti, hogy melyik melléket kapcsolja vagy csak pillantok alatt felveszi a hibát és kész az ügyintézésük, akkor egy mesterséges intelligenciával beszéltek.
-
Elég csak abba belegondolni, hogy a mesterséges intelligencia által ma már olyan beszédhangokat hallhatunk, hogy semmiféle szintetikus hangzása nincs. Az átlag ember pusztán a hang alapján már nem képes felismerni, hogy  nem emberrel társalog.
És ezt nem a válaszok tartalmára értettem, "csak" a hallható hangokra.
Nem előre felvett hangokról van szó, hanem realtime képződőkről, az adott nyelv hangsúlyaival együtt!
Ez önmagában már egy hihetetlen teljesítmény.    
 
  
Maximova
Maximova 2020. 01. 10. 22:51
Előzmény: #10865  Dale
#10870
A szomszéd hölgye mindig zöldebb.
Törölt felhasználó 2020. 01. 10. 22:12
Előzmény: #10867  Tokmagacsko
#10869
Ez a tartalék csoki? :)
neokohn 2020. 01. 10. 21:34
Előzmény: #10823  Maximova
#10868
Pontosan. Ami az emberi intelligencia versus mesterséges "intelligencia" jövőbeli szimbiózisát illeti, ott szinte borítékolható, hogy a művi eszközök néhány egyszerű humán keresztkérdés után simán megbuknak majd az intelligenciateszten, ahogy az a Blade Runner mozi első jelenetében is látható. Érdekes adalék, hogy a néhai Philip K. Dick a film alapjául szolgáló kisregényében 2019-re teszi azt a technológiai környezetet, amit ott láttunk. Ez is mintha Kulcsár urat igazolná abban, hogy jól láthatóan megakadt a korábbi évekre jellemző "ide-nekem-az-oroszlánt-is" fejlesztői lendület. Ma már minden egyes további kis lépés megoldásához aránytalanul nagy informatikai ráfordítás volna szükséges. De az intelligencia mesterséges "előállítása" nem fog sikerülni kvantitatív módszerekkel (még több memória, még gyorsabb processzorok stb), mivel maga az intelligencia sem kvantitatív természetű.
Tokmagacsko
Tokmagacsko 2020. 01. 10. 19:40
#10867
ATHÉNIÓN
A SZAKÁCSMŰVÉSZET DICSÉRETE
ΣΑΜΟΘΡΑΙΚΕΣ
SZAKÁCS Hát nem tudod, hogy minden művészet közül a szakácsművészetnek van legtöbb érdeme a jámborságban?
SZOLGA Hogy lehet az?
SZAKÁCS Bizony lehet, te barbár. Mert megváltva minket állati, hitetlen életünktől és a bajt hozó, vad emberevéstől, elrendezte napjaink rendjét, és mostani életünk alapja lett.
SZOLGA Miképpen?
SZAKÁCS Csak figyelj, elmondom sorra én. Az emberevés és még temérdek bűn között akadt egy ember, egy csöppet sem ostoba, ki áldozatnak egyszer állati húst sütött. S mivelhogy jobb izű volt, mint az emberi, nem egymást falták, hanem inkább a barmokat, megsütve áldozatul. S mikor már egyszer így megkóstolták az élvezetet, lassan tovább fejlesztették a szakácsművészet kezdetét. Azóta máig is, emlékezve őseink szokásaira, az isteneknek sótlanul sütik meg tűzön a belső részeket, mivel nem ismerték még akkor a só használatát. Később, mikor megismerték, ízlett a só, s használjuk is, csak áldozatnál nem szabad, így óvjuk őseink szokását, mert csakis bennük van üdvünk, boldogságunk kezdete, - sőt, ízesítünk pompás fűszerekkel is, így fejlesztjük tovább a szakácsművészetet.
SZOLGA Mint látom, új Palaiphatosz jött el közénk.
SZAKÁCS S idők multával mindehhez még új remek járult: a gyomrot megtanultuk tölteni. Ősünk puhára főzte a kecskegidát előbb, majd édes borban párolt vagdalt húst rakott belé, s közéje észrevétlenül hal is került, zöldség, polip, halikra, árpa, méz. E sok gyönyörűség, melyet elbeszéltem itt, a hullaevésről mindenkit leszoktatott, már érdemes volt együtt élni, összegyűlt a nép és városok születtek, melyeket a szakácsművészet kormányoz, mint láthatod.
SZOLGA Köszöntlek, ember; épp ilyet kivánt uram.
SZAKÁCS Mi szakácsok kezdtük el, s azóta áldozunk ételt s italt annak, kiért az istenek hallgatnak ránk, ki feltalálta általunk, hogyan kell szép életre vezetni másokat.
SZOLGA Tiszteld tehát a jámborságot s fogd be szád, mindezt belátom; jőjj be inkább és kövess engem, s mutasd be ott bent mesterségedet. (Kerényi Grácia fordítása)
Pojáca
Pojáca 2020. 01. 10. 18:13
Előzmény: #10864  Maximova
#10866
ez természetesnek kellene majdnem lennie! 78% biztos kezekben, akik vélhetően nem kereskednek! A maradék csinálja a cirkuszt! :) Illő az emelkedés.
Dale
Dale 2020. 01. 10. 18:06
Előzmény: #10864  Maximova
#10865

Maszat-papírok között könnyű menőnek lenni. A forgalom alapján nézve a mi blúcsippünk egy nagy kudarc.
De nem háborgok, hiszen szép zöld lett. És talán mintha a 300-at tényleg véde(get)nék. :)
.
Vajon az új kommunikációs hölgynek köszönhetjük a zöldet?
Maximova
Maximova 2020. 01. 10. 17:33
#10864
Újra a dicsőségtáblán, ráadásul a nyerők között is a legnagyobb fogalommal.
:D
https://i.imgur.com/fM4yJNR.png
Maximova
Maximova 2020. 01. 10. 17:31
Előzmény: #10861  Dale
#10863
Üdv a boltban! ;)
ohnetatto 2020. 01. 10. 17:26
Előzmény: #10860  copa
#10862
mivel ma volt 323 is így inkább az felháborító hogy a vége felé megint elkezdték lefelé tolni, kiönteni. És csak a végére sikerült szépségtapaszként fentebb tenni egy kicsit
Dale
Dale 2020. 01. 10. 17:23
Előzmény: #10860  copa
#10861
Az. Ezért holnap reggel csak nekünk kinyitnak, hogy jól leköthessék. ;)

Topik gazda

GoldGym
GoldGym
4 2 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek