Topiknyitó: betgyuri 2019. 07. 07. 22:40

NEW OPUS GLOBAL  

Létrejött az új Fórum.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
papaya 2020. 12. 15. 08:42
Előzmény: #66994  betgyuri
#67000
Valami készül! :) 
1378 2020. 12. 15. 08:41
Előzmény: #66998  betgyuri
#66999
270-en a kilenc vevő megadja az alaphangot.
phavran77
phavran77 2020. 12. 15. 08:31
Előzmény: #66995  phavran77
#66997
Indikatív ár:270,0 HUF35 825 db
phavran77
phavran77 2020. 12. 15. 08:30
Előzmény: #66993  betgyuri
#66995
Indi 269
betgyuri
betgyuri 2020. 12. 15. 08:30
#66994
A teljes Tigáz Mészárosékhoz kerülhet
2020. DECEMBER 15.A Forbes.hu több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a Mészáros Csoporthoz tartozó tőzsdei befektetőcég, az Opus Global Nyrt. tárgyalásokat folytat arról, hogy megvásárolja a Tigáz teljes részvénycsomagját – a szolgáltatóban az Opus eddig is érdekelt volt.
A tőzsdei befektetési holdinghoz tartozó Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap tavaly nyáron szerzett tulajdonrészt az addig 99,14 százalékban a MET Csoporthoz tartozó Tigáz Zrt-ben. 
Egészen pontosan a tőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. az MS Energy Holding AG-ban 50 százalékos közvetlen részesedést szerzett egy tőkeemeléssel, amely révén végül 49,57 százalékos közvetett tulajdonrészhez jutott a Tigáz Zrt.-ben. Úgy tudjuk, most az van terítéken, hogy az Opus a MET maradék részesedését is megszerezné.
A MET Csoport a Forbes.hu kérdésére tömören csak annyit válaszolt, piaci híreszteléseket nem kommentálnak. Az Opus válaszában kiemelte, hogy folyamatosan vizsgálják az újabb felvásárlási lehetőségeket, de meg nem erősítették, igaz, nem is cáfolták információinkat. Mint írták, „az Opus Csoport portfóliójának optimalizálása és a lehető leghatékonyabb működtetése mellett folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket. A transzparencia jegyében társaságunk az üzleti- és gazdasági érdekeit érintővalamennyi releváns eseményről szabályozott módon és időben tájékoztatja befektetőit, ugyanakkor piaci pletykákat nem kommentál.”Ennyiért került magyar tulajdonba a TigázA Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, 33 760 kilométer hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet, Magyaroszág területének közel felét látja el földgázzal. 2017-ben az olasz ENI adta el a céget a svájci központú, de magyar többségi tulajdonban lévő MET energetikai csoportnak. A Lakatos Benjámin vezérigazgató többségi érdekeltségébe tartozó csoport szűk két éven belül adta át a tuljadonában lévő üzletrész felét a Mészáros Csoportnak, sőt, a felek stratégiai megállapodást is kötöttek, és tavaly nyáron már a Világgazdaságnak adott közös interjúban vázolták jövőképüket.
Az eszközök felvásárlása és működtetése tőkeigényes, a szükséges források biztosításának pedig az az egyik módja, hogy mindenütt erős, megbízható helyi partnerekkel fogunk össze” – mondta akkor az üzlet kapcsán Lehőcz Balázs, a Tigáz Zrt. vezérigazgatója, egyben a MET csoport eszközdivíziójának vezetője.A földgázelosztó magyar tulajdonba kerülése valóban komoly összegeket emésztett fel. Az itthon a Mol által felvásárolt Agip benzinkúthálózatról is ismert ENI 2018-as pénzügyi riportja szerint 145 millió euróért adta el a Tigázt a MET Csoportnak (jelenlegi árfolyamon 51,3 milliárd forintért), sőt az üzlet részeként 13 millió eurónyi (4,6 milliárd forint) pénzeszköz is gazdát cserélt. Ez amúgy látszik is a Tigáz mérlegén, hiszen 2018-tól az olaszok helyett már a MET finanszírozta a céget, a hosszú távú kötelezettségek soron így jelent meg a 2019-ben leadott beszámolóban 58,6 milliárd forintnyi hitel, ami vélhetően tartalmazza a vételárat). A MET finanszírozási kapacitása mellett nem lenne meglepő, ha hitelből finanszírozták volna az üzletet.
A kockázatok megosztása miatt ugyanakkor érthető, ha a MET egy tőkeerős helyi partner után nézett a magyar piacon, és abba a Mészáros csoportba botlott, mely épp az energetikában készült – és készül azóta is – nagyot gurítani.Hitelezők: Talentis, MKB és TakarékbankTavaly nyélbe is ütötték az üzletet, így Mészárosék is képbe kerültek. 
Azt akkor nem árulták el, hogy az üzletbe bevont, tavaly nyáron alapított Status Energy Kft. mekkora tőkeemelést hajtott végre. A társaság azóta leadta első pénzügyi beszámolóját, amelyben a befektetett pénzügyi eszközök soron 9,6 milliárd forintos tételt találunk, amiről a kiegészítő mellékletből annyit tudhatunk meg, hogy abból közel 9,5 milliárd forint tartósan adott kölcsön. 
Az is látszik a cég hosszú lejáratú hitelein, hogy három komoly hitelezője van: a Takarékbank és az MKB (3,2 milliárd forinttal) valamint a Talentis Group (3,1 milliárddal). A Takarékbankban és az MKB-ban is érdekelt Mészáros, ezek épp most olvadnak össze a Budapest Bankkal, a Talentis pedig Mészáros Lőrinc tőzsdén kívüli befektetéseit kezeli. A hitel vélhetően a tőkeemlésre kellett. A Tigázba tagként bekerülő Satus Energy tőkealap jegyzett tőkéje pedig 10 milliárd forint.
Csak látszólag ürült ki az energetikai portfólió
Logikus, hogy az Opus ebbe az irányba indult el, a Mátrai-kaland után úgy gondolhatták, nem az energiatermelésben, hanem a disztribúcióban lehet olyan eszközöket találni, amelyek folyamatosan stabil cash-flow-t képesek generálni, némi nyereséggel. A veszteségbe forduló Mátrai Erőműtől – amely jövőbeni beruházási igénye miatt komoly terheket rótt volna a csoportra – 2020 elejére sikerült is megszabadulni (az állami MVM vette azt meg).
Az Opus energetikai portfóliója csak látszólag ürült ki a Mátrai Erőmű eladásával. Szó sincs arról, hogy lemondtak volna erről a stratégiai területről (nyárig külföldi szereplők amúgy is csak minisztériumi engedéllyel üthetnek nyélbe üzleteket ebben a szektorban).Azt már tavaly bejelentették, hogy felvásárolják az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t (Titász), a féléves jelentésükben pedig jelezték, hogy a korábbbiakhoz képest a Covid-19 miatt csúszik a üzlet lezárása. A nemrég publikált harmadik negyedéves jelentés szerint a következő év első negyedévére tolódhat a bejelentés az adásvétel lezárásáról (a cég átvilágítása és a végleges szerződési feltételek kialakítása tart jelenleg).Noha az Opusnak komoly kihívást jelent a tursztikai portfóliója miatt is a járványhelyzet, az építőipari cégei az állami tendereknek köszönhetően tele vannak megrendeléssel, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pedig más, stratégiai szektorokhoz képest is komoly mentőövet dobott az ágazatnak, Mészárosék ennek köszönhetően tudtak egy komoly szállodafejlesztési projektet elindítani.A harmadik negyedéves jelentés szerint 2020 eddig kifejezetten jól sikerült az Opusnak, dacára a járványhelyzetnek.
 A év első kilenc hónapját a vállalatcsoport konszolidált szinten 553,3 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 236,3 milliárd forint saját tőkével zárta, a teljes átfogó eredménye 3,5 milliárd forint lett. Az EBITDA éves alapon brutális módon nőtt, 50 százalékkal 26,2 milliárd forintra. Az időszak már magában foglalja a járvány első hullámát is. Tavaly októberben ráadásul az MNB kötvényprogramjában közel 30 milliárd forintnyi tőkét vontak be, vagyis a járvány helyzet ellenére az Opusnál van forrás a terjeszkedésre.A MET idén lekerült a Forbes által publikált Magyar 100 listáról, hiszen tavaly 53 millió eurónyi befektetést kapott a szingapúri kormányzati hátterű Keppel Corporationtől, cserébe övék lett a vállalat 20 százaléka. 
A MET többségi tulajdonosa, a Forbes milliárdos listáján is szereplő Lakatos Benjámin a CEEnergy Newsnak szeptemberben beszélt arról, a szektor szereplőinek fel kell arra készülnie, hogy a gáz veszíteni fog a jelentőségéből, az energiaátmenet (a megújulók felé) gyorsabb lehet, mint azt korábban gondoltuk, ugyanakkor azt is hozzátette, a földgáz így is bőven ad majd neki munkát, egészen a nyugdíjig.A Keppel beszállásáról azt mondta, nem változtat a MET stratégiáján, továbbra is az a céljuk, hogy a konszolidálódó európai piac egyik nyertesei legyenek.
 Számítása szerint a következő év első félévében téthet vissza a normál üzletmenet az energetikában. Arról már egyeztettek, milyen újabb eszközöket vásárolhat a csoport, de ennél konkrétabb célkitűzésükről nem beszélt. 
Arról nem beszélt, hogy esetleg valamelyik eszközüktől megválnának.A MET 28 ország gázpiacán aktív szereplő. A cégcsoportból 2018 májusában szálltak ki az addigi nagytulajdonosok, Garancsi István, a Csányi Sándor üzleti köréhez sorolt Nagy György, valamint a Mol (melynek alelnöke Csányi Sándor), és került át a cég a menedzsment kezébe, a legnagyobb tulajdonrésszel azóta is Lakatos Benjámin rendelkezik.
https://forbes.hu/uzlet/a-teljes-tigaz-meszarosekhoz-kerulhet/
betgyuri
betgyuri 2020. 12. 15. 08:25
#66993
Jó reggelt ! 
1378 2020. 12. 15. 08:22
Előzmény: #66983  KaGApó
#66992
Te Kag! A képen Vuk van! Nem kéne cserélni? :))
1378 2020. 12. 15. 08:21
Előzmény: #66986  Sasika07
#66991
Ez nem rossz hír!! A Tigáz igaz gyöngyösön az egyetemes szolgáltatását (lakossági) eladta régen a főgáznak, de a szabadpiacos vagyis nagy vásárlóknak továbbra is ő szolgáltat ha jól tudom. Ha és amennyiben a Mátrai átáll földgáz alapú blokkokra (és ez ugye tervbe van véve), akkor vajon ki fogja szolgáltatni neki a gázt?? Valószínűleg a Tigáz. Cseppet meglökné a cég bevételét szerintem.
kismiszko
kismiszko 2020. 12. 15. 08:17
Előzmény: #66989  Csibefasirt
#66990
Sziasztok! Remélem ti jól aludtatok? Engem nem hagyott nyugodni ez a mai nap. Kisgyerekként várom a mai eseményeket, folytatást. 
Csibefasirt
Csibefasirt 2020. 12. 15. 07:34
Előzmény: #66987  Törölt felhasználó
#66989
Inkabb vennek meg az M&M masik felet is, az jol tejelne :D 
Sanci101
Sanci101 2020. 12. 15. 07:24
Előzmény: #66987  Törölt felhasználó
#66988
Azt már tavaly bejelentették, hogy felvásárolják az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t (Titász), a féléves jelentésükben pedig jelezték, hogy a korábbbiakhoz képest a Covid-19 miatt csúszik a üzlet lezárása. A nemrég publikált harmadik negyedéves jelentés szerint a következő év első negyedévére tolódhat a bejelentés az adásvétel lezárásáról (a cég átvilágítása és a végleges szerződési feltételek kialakítása tart jelenleg).  
Törölt felhasználó 2020. 12. 15. 07:19
Előzmény: #66986  Sasika07
#66987
Jaj, egy újabb pénznyelő cég kerülne ide 30-50 milliárdért? 
Ezek szerint titász nem lesz 
Törölt felhasználó 2020. 12. 15. 03:11
#66985
Meglesz 20%🎁🍻🎃
VERTAK 2020. 12. 15. 01:28
#66984
Hajrá Opusz‼️🍀
KaGApó
KaGApó 2020. 12. 14. 22:38
#66983
Na, hogy ne mindig csak olvassak. :)
Az OPUS alapvetően jó negyedévet jelentett.
Jellemzően azok a cégek amelyek jó volt a negyedévi jelentése új csúcsra futottak.
Az OPUS-nál az előző csúcs, ha jól emlékszem 325 körül volt.
Ez alapján az Equilor 354-es célára könnyedén bekövetkezhet, különösen
azt figyelembe véve, hogy azóta 90+ Milliárd megbízás ömlött be.
Persze az, hogy valami logikusnak tűnik, attól még a nagyok játékától nem véd.  ;)
BrokerJozsi
BrokerJozsi 2020. 12. 14. 21:41
#66982
Basszus, pontatlanul idéztem, most lett vége a Columbonak.😰😢
BrokerJozsi
BrokerJozsi 2020. 12. 14. 21:30
#66981
A műsorszám és a kikapcsolódás támogatója a Mészáros és Mészáros Kft.

Topik gazda

betgyuri
betgyuri
2 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek