Topiknyitó: betgyuri 2019. 07. 07. 22:40

NEW OPUS GLOBAL  

Létrejött az új Fórum.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zsimo
Zsimo 2020. 02. 28. 14:03
Előzmény: #34694  betgyuri
#34700
A végéről nem maradt le a höhöhöhö ? :)
minimarinéni. 2020. 02. 28. 14:02
Előzmény: #34694  betgyuri
#34699

Szerintem korrekt a válasz.
Az az egyszerű válasz tetszik igazán, hogy NINCS tudomásában olyan ok amiért esni kell az árfolyamnak. Alapvetően pozitív a válasz ( és bízunk benne, hogy valós is)
Kedves Gyuri!
Ha nem sértelek meg a Maximova féle egyszerű kérdést feltennéd még Dakó úrnak? Úgy néz ki neked korrektül válaszol és el is tudod érni. HA arra válaszolna- vagy ígéretet tenne, hogy a cég vezetése ad egy tájékoztatót a jövőbeli TERVEZETT megtérülésről és EBIDTA és nyereség tervekről az iránymutató lenne. NEM üzleti titkokra gondoltunk.
Törölt felhasználó 2020. 02. 28. 14:02
#34698
Menedzsment részéről elhangzott, hogy a fúzióval "mindenki jól fog járni". Ebben a kontextusban a "mindenki" szó milyen inerciarendszerben értelmezhető?
 Az OPUS menedzsmentje hisz ebben a gondolatban. Magam részéről is kizártnak tartom, hogy egy – a társaságok (OPUS-KONZUM) fúziójával létrejött, tőkeerős holding társaságnak ne legyen helye a magyar tőkepiacon a legelőkelőbb helyek egyikén. Dolgozunk ezen az értéken, és bízunk abban, hogy a piac beárazza az ebbéli törekvésünk eredményét. 
westeros
westeros 2020. 02. 28. 14:00
Előzmény: #34694  betgyuri
#34697
Köszönjük a fáradozást mindkét fél részéről. 
Gyuri úr, többen jeleztük, még a levél elküldése előtt, hogy long certik vannak, ezt miért nem javítottad ki? Illetve azt írtad, a "trollkodó" kérdések ki lesznek véve, az utolsó 2-3 kérdés nem ezt mutatja.
Ettől függetlenül köszönet érte!
UG75
UG75 2020. 02. 28. 13:53
Előzmény: #34694  betgyuri
#34696
Nem is tudom akkor mire válaszolt, valószínűleg nem is tudja? (Certik)
UG75
UG75 2020. 02. 28. 13:51
Előzmény: #34694  betgyuri
#34695
Kizárólag long certik vannak, nem short!!!
betgyuri
betgyuri 2020. 02. 28. 13:43
#34694

Ígéretemhez híven a kapott tájékoztatást a levélre közzéteszem : 





Tisztelt xxxx György, Kedves Részvényesünk!
 
Az Opus Global Nyrt. (OPUS) köszönettel vette kérdéseit, amelyet igyekszünk röviden, tömören és informatív módon megválaszolni. Válaszaink az Ön kérdéseinek sorrendjét követik: 
  • Milyen visszajelzést kaptak a nemzetkozi intezmenyi befektetőktol a roadshow soran? Amennyiben kedvezőt, velemenyuk szerint miert nem jelentek meg ezek a befektetok vevokent kesobb?
  •  A roadshow kapcsán leszögezzük, hogy azok egy kifejezetten gyors növekedés periódusában történtek és egy általános, átfogó képet kívántak rajzolni külföldi, elsősorban nyugat-európai befektetők számára és meg is jelentek pl. francia, angol és finn befektetők a társaságunk részvényesei között (részvénykönyvünk bárki számára a hatályos szabályok szerint megtekinthető és szoktak is élni befektetőink ezzel a lehetőséggel). Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy e tekintetben egyfajta, talán külső befektetői szemmel irányváltásnak is tűnő fordulat zajlott és zajlik jelenleg is az OPUS életében, ami valamelyest látszólagos, mert a folyamat törvényszerű és talán nem annyira látványos, de szükségszerű eleme, ugyanis a vezetés felismerte, hogy a méretből és számos tényezőből fakadóan (gondolok itt a portfolióba tartozó elemek különbözőségére, az összemérhetőség megteremtésére, egységes arculat kiépítésére, szinergiák feltérképezésére stb.) elengedhetetlen a konszolidáció megteremtése és a növekedés hazai beágyazottságának a megszilárdítása.  Az OPUS új vezetősége – 2019. július hó 1. napjától kezdődően – felmérte a társaság helyzetét és a fentebb vázolt okokból a korábbi gyors akvizícik mentén a növekedésre épülő stratégiát is felülvizsgálta. Az elmúlt két évben az OPUS nagy értékkel bíró vagyonelemekkel gazdagította befektetéseit, de fel kellett ismerni, hogy ezen befektetések holdinstruktúrában való kezelése, a befektetések értékének megőrzése és növelése (de gondolhatunk itt az elemezhetőség biztosításának igényére is) hangsúlyosabb stratégiai gondolkodást és az erre épülő konkrét stratégiai elemek megvalósítását igényli. Külön fontos mindez azért tőzsdei szereplőként, mert a fúzióval célzott kritikus méret a jelen piaci környezetben nem húzta egyfajta automatizmusként magával a tőzsdei kereskedés forgalmának emelkedését (ennek számos okát azonosítottuk és stratégiai lépéseket kívánunk tenni e téren), illetve számos konszolidációs lépés vált szükségessé – jelentős részben a fúzióval az OPUS részévé vált entitások időközben ismertté vált paraméterei okán – az OPUS GLOBAL Nyrt. 2019. júliusától kezdődően az ésszerű gazdálkodás okán kifejezetten a működés közép és hosszútávú racionalizálását helyezte előtérbe, amely feladat időben mindenképp meg kell előzze a nemzetközi forrásbevonás lehetőségeinek feltérképezését. Vagyis, meglátásunk szerint a külföldi befektetők bevonására vonatkozó lépéseket megelőzve a legfontosabb, hogy az OPUS tőkebevonása és a vállalati elvi stratégiai célok megvalósítása mi mentén és milyen pénzeszközök, pénzügyi eszközök igénybevételével fog sor kerülni, illetőleg mikor, milyen idősíkon és ütemezésben, milyen konkrét feltételrendszer megvalósulta esetén. 
  • Mikor kezdenek el kommunikálni a befektetőkkel?
  •  Folyamatosan kommunikálunk a befektetőkkel. Egyrészről mikro szinten konkrét befektetői kérdés, amelyet a társaságunkhoz intézett részvényes nem marad megválaszolatlanul, másfelől az OPUS kontroll alá helyezte leányvállalatok szintjén és belső szabályok rögzítésével szabályozta az információáramlást,  illetőleg felülvizsgálta a kommunikációért felelős szereplők rendszerét 2019 második félévében (vagyis az új menedzsment egyik első intézkedéseként) és racionális lépéseket hajtott végre e téren is. Reményeink szerint ez a folyamat és az eredmények beérnek ebben az évben és jobban láthatóvá vállnak a befektetőink részére is.        Az OPUS ÉS személy szerint én is elkötelezett híve vagyok a szakmai kommunikációnak, amely erősítése folyamatos napirend. E körben persze hátráltató tényező a különböző médiumok által sok esetben pontatlan, vagy helytelen, és gyakran szakmaiatlan közlések is, amelyekkel szemben igyekszünk fellépni, de egyben azt is gondoljuk, hogy a munkánk megítélése hosszabb távon nem a sajtóhírek korrigálása révén nyerhet pozitív fogadtatást.    
  • Mikor kezdenek el tényeket, adatokat és meg is valósuló terveket közölni? A tervek alatt nem szép  népmeséket, hanem szigorúan betartott időtervet értek. Ha kell, akár időközi állapotot is írhatnak. 
  •  Láasd az 1. pontban kifejtetteket és azt, hogy az OPUS 2019. július 1. napjával munkába állt menedzsmentje kifejezetten a kérdésében megfogalmazottakra törekszik. A szigorúan betartott időterv azonban eddig is létezett, hiszen a tőkepiaci jogszabályok (2001. évi CXX. tv., és a 24/2008. (VIII. 15.) PM rendelet elsődlegesen) eddig is szigorú mederben tartották és tartják az OPUS, mint tőzsdei kibocsátó kommunikációját, amelybe számos, a befektetők által igényelt, vagy időről időre megjelenő kommunikációs igény nem fér bele. Ennek ellensúlyozására vettük tervbe, hogy intézményi és kisbefektetői szinten is teremtsünk fórumot pl. az éves jelentésünk kapcsán a befektetői kérdések becsatornázására.   
  • céggel kapcsolatos kormányzati híreket azonnal cáfolják vagy erősítsék meg
  •  Ezt a kérdést nem tudjuk értelmezni, milyen kormányzati híreket kell megerősítenünk vagy cáfolnunk? Ilyen felhatalmazás, sőt lehetőség egy tőzsdei társaságnál nem létező kategória. A társaságunk minden esetben a tőkepiaci kommunikáció és esetlegesen annak magyarázata mellett van és nem feladata bármilyen sajtóhír kommentálása. 
  • A fúzió óta drasztikusan esett a cég árfolyama. Van-e olyan fundamentumot érintő ok vagy hír,  amely alátámaszthatja ezt az esést? 
  •  Nincs. 
  • Kérem részletes cégenkénti kimutatásba részletezze, mely cégek és milyen %-ban kerülnek  konszolidálásra az Opus Nyrt.-be.
  •  Ez nyilvános adat, bárki hozzáférhet.  Megjegyzem, hogy ez egy kötelező és mindig visszatérő része is a jelentéseknek! 
  • Kérem nyilatkozzon arról, hogy a kapott-e jóváhagyást az ERSTE az Opus részéről, hogy csak és kizárólag Short certifikátokat indítson? Tájékoztatták-e a céget erről a tőzsdei termékről? Cég menedzsment tagjai vásároltak-e ebből a short certifikátból?
  • Nincs ilyen tájékoztatási kötelezettség, így nem kell sem jóváhagyás, sem tájékoztatás valamely befektetési szolgáltató részére a kibocsátó által. Ez fogalmilag sem lehetséges. A menedzsment tagjai ilyen pénzügyi eszközzel nem rendelkeznek, egyedül a társaságunk vezérigazgatója bír befektetéssel jelenleg a közzétételi helyeken megnevezett darabszámban és árfolyamértéken. 
  • Hogyan változott a 4ig részesedés mértéke az OPUS-ban a részesedés megszerzése óta?
  •  A 4 IG részesdést pénzügyi instrumentumként kezeljük, így enenk a befektetésnek az értéke mindig az adott fordulónapon értékelt tőzsdei záróárfolyam alapján kerül beazonosításra. Jelenleg 9,95%-a van az OPUSnak, ami 2019.06.30-án lényegesen jobb árfolyamon állt be, mint 2019. 12. 31-én . A % nem változott azóta.  
  • Az apportált szerződésállományra milyen leírási kulccsal kerül elszámolásra? 2019H1-es jelentésben elszámolt értékkel összesen mennyi került elszámolásra 2019H1-ig.
  •  az építőipari szolgáltatást végző leányvállalatok a vállalatcsoport számviteli politikájában foglalt szabályozásnak megfelelően a 2019. üzleti évben a bevételek és költségek elszámolására a Teljesítményarányos elszámolást alkalmazták (percentage/stage of completion method - POC). Ez esetben a készültségi foknak megfelelő mértékű bevételek és költségek az eredményben jelentek meg, azaz csak a valós teljesítési foknak megfelelő összegű eredmény került kimutatásra.A 2019. évi LXXIII. törvényben megfogalmazott változások alapján, a magyar szabályozás is áttért arra, hogy a tényleges teljesítésnek megfelelően,  a számlázástól függetlenül, az aktív/passzív elhatárolások alkalmazásával hozza összhangba az árbevétel és költségek/ráfordítások elszámolását. Az új előírások jelentős részben az IFRS alapján kerültek meghatározásra.Az IFRS megengedi a magyar szerint újonnan alkalmazandó költségalapú készültségi fok elszámolást, vagy pedig a csoport által jelenleg alkalmazott árbevétel alapú készültségi fok elszámolást. A Vállalatcsoport úgy döntött, hogy áttér a magyar és IFRS elszámolásban egyaránt megengedett, elfogadott költség alapú készültségi fok számításra 2020. január 1-jétől. A standardnak megfelelően a Csoport a követő értékelések során, az apportként felvett szerződésállomány nettó pénzáramainak jövőbeni ütemezésével összhangban vezeti ki az eszközök között kimutatott Szerződésállományt az eredmény terhére, értékcsökkenésként kimutatva. Az értékcsökkenés alapja a több évet érintő projektek készültségi foka. A Társaság a fentiek alapján 2019 I. félévében mindösszesen 8.680.540 eFt értékcsökkenést számolt el, amely a szerződésállományokból származó eredményt csökkentette jelentősen. 
  • Mikor várható a nemzetközi piacralépés?
  •  Azt gondolom, hogy a nemzetközi piacralépést jelenleg az 1. pontban adott válaszom fenntartása és megerősítése mellett szükséges azzal kiegészíteni, miszerint elsődlegesen és a hazai piaci szerepünk megerősítése a cél, így nemzetközi szinten az ezt erősítő feladatok állnak prompt feladatként előttünk, így pl. nemzetközi szinten ennek az irányába hat  az egyes szegmensekbe tartozó társaságaink exportorientált növekedésének biztosítása, vagy a túrizmus szegmensben további közép-kelet európai elemek megjelenésének elősegítése. Amennyiben a kérdés a nemzetközi tőkepiacokon való megjelenést takarja, úgy azt gondolom, hogy – mivel az egy kétélű fegyver is tud lenni – erre a lépésre gondos előkészítés után és akkor kell elszánnunk magunkat, ha az adott kibocsátás a hazai működésünket és tőkepiaci jelenlétünket erősíti és egy ilyen forrásbevonás további lökést adhat a társaságnak a külföldi terjeszkedésben. Jelenleg ez nem cél, hanem adott esetben eszköz tud lenni, de csak megfelelő hazai befektetői bázison és erős külföldi piaci igény és terjeszkedési lehetőség esetén lehet adekvált lépés.     
  • Véget ért-e már a "mozgalmas időszak" vagy még mindig tart?( Mészáros Beatrix )
  •  A mozgalmas időszak kifejezés helytálló, ugyanis az elmúlt fél évben megjelenő hírek (gondoljon pl. az energetikai divízió felépítésének munkálataira) és a konszolidált, divíziószintű működés kiépítése a feladatok tekintetében kifejezetten mozgalmas, aminek a vége reményeink szerint egy közép és hosszútávon eredményes és értékes portfolió működtetése, ami kiszámítható profitot jelent a befektetők számára.   
  • Menedzsment részéről elhangzott, hogy a fúzióval "mindenki jól fog járni". Ebben a kontextusban a "mindenki" szó milyen inerciarendszerben értelmezhető?
  •  Az OPUS menedzsmentje hisz ebben a gondolatban. Magam részéről is kizártnak tartom, hogy egy – a társaságok (OPUS-KONZUM) fúziójával létrejött, tőkeerős holding társaságnak ne legyen helye a magyar tőkepiacon a legelőkelőbb helyek egyikén. Dolgozunk ezen az értéken, és bízunk abban, hogy a piac beárazza az ebbéli törekvésünk eredményét.    A 11. és 12. számú kérdései kapcsán azonban engedjen meg egy személyes gondolatot: mivel a kérdések nem konkrétumra, hanem szubjektív, az idézett szövegek kontexusából kiragadott hangulatára vonatkozva jelennek meg, így nehéz pusztán szakmai alapon megadni a választ. Mindezért engedje meg nekem a fentebbi válaszok megadását, bízva abban, hogy azt a kérdező a helyén kezeli.    
  • Kall 2019-es beszámolójára, mert ott a fordulónap ősszel volt és 2020.02.29-ig kell/kellett elfogadni a cég beszámolóját, szóval szeretnék megismerni legalább a fő számokat.
  •  Valóban, a KALL Ingrediens Kft. üzleti éve a 2019. év vonatkozásában még nem a naptári évhez igazodik, így az év zárása (ez 2020-tól már egyenszilárdságú és naptári évhez kötött lesz) 2019. év szeptember hó 30. napjával megtörtént. Ezt a társaság közzéteszi, azonban felhívom a figyelmet, hogy annak egyedi adataiból az OPUS konszolidált szintjén következtetések levonása félrevezető lehet.   Remélem kielégítő kérdésekkel tudtunk, tudtam szolgálni a megadott témakörökben. 
    Üdvözlettel!  
    Dr. Dakó Gábor Miklós
    Társaságirányításért felelős vezérigazgató-helyettes

    betgyuri
    betgyuri 2020. 02. 28. 13:30
    #34693

    A Bétre az OPUS GLOBAL NYRT feltette : 
    Tájékoztatás az alaptőke nagyságáról és a szavazati jogok számáról
    str8
    str8 2020. 02. 28. 13:29
    Előzmény: #34685  KKR13
    #34692
    Itt nem csak a kommunikációval van baj, remélem azt tudod. Az egész egy nagy mutyi az elejétől fogva.
    ohnetatto 2020. 02. 28. 13:27
    Előzmény: #34690  ohnetatto
    #34691
    245
    ohnetatto 2020. 02. 28. 13:19
    Előzmény: #34689  betgyuri
    #34690
    244,8
    betgyuri
    betgyuri 2020. 02. 28. 13:08
    #34689
    Uraim !  
    Ma zárásra itt leszek. 
    westeros
    westeros 2020. 02. 28. 13:04
    Előzmény: #34680  zelcsi
    #34688
    r-kord lehetne alvállalkozó :)
    betgyuri
    betgyuri 2020. 02. 28. 13:04
    #34687
    Utolsó kötés: 243 HUF, 500 db (-6 HUF, -2.41 %) (2020.02.28 13:02:17)
    Összforgalom:288 kötés, 591 322 db, 141 949 116 HUF
    Kereskedési státuszTRADE
    Vétel
    CégAj.DbÁr
    -13 300 db241 HUF
    -1450 db240.2 HUF
    -38 039 db240 HUF
    -2800 db238.4 HUF
    -11 000 db238.2 HUF
    -213 243 db238 HUF
    -14 000 db237 HUF
    -1600 db236.8 HUF
    -1300 db236.6 HUF
    -46 887 db236.4 HUF
    Eladás
    ÁrDbAj.Cég
    243 HUF954 db2-
    243.4 HUF1 741 db3-
    243.6 HUF2 200 db1-
    243.8 HUF6 100 db1-
    244 HUF4 625 db5-
    244.8 HUF14 100 db3-
    245 HUF16 729 db7-
    246 HUF504 db1-
    246.8 HUF10 000 db1-
    247 HUF3 396 db3
    volantis
    volantis 2020. 02. 28. 13:03
    #34686
    243
    KKR13
    KKR13 2020. 02. 28. 13:02
    Előzmény: #34681  str8
    #34685

    Nem, inkább épülő (export képes, innovatív, ellátás biztonságot adó, stb.) magyar cégeket, amihez az "egyszerű" magyarok is hozzá tudnak járulni a tőke befektetéseikkel.
    Természetesen nem ilyen formában, ahogy az Opusnál az elmúlt két év alakult, annál sokkal tisztább, egyenesebb és valóságra épülő kommunikációval.
    Törölt felhasználó 2020. 02. 28. 12:58
    Törölt hozzászólás
    #34684
    Törölt felhasználó 2020. 02. 28. 12:55
    Törölt hozzászólás
    #34683
    trutymuty 2020. 02. 28. 12:35
    Előzmény: #34681  str8
    #34682
    Orbanisztánban az még a részvénynél is kockázatosabb, én messzire elkerülöm.
    str8
    str8 2020. 02. 28. 12:31
    Előzmény: #34679  trutymuty
    #34681
    MÁP-ot mindenkinek! Kötelezően!

    Topik gazda

    betgyuri
    betgyuri
    2 5 5

    aktív fórumozók


    friss hírek További hírek