Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2023. 05. 18. 10:56
#91820
BABA daytrade
MA jelent, es a nagy visszazuhanas ( 320-->60) utani mostani recovery idejen erdekes nap lehet. 
Ha jol tudom, HK zaras utan jon ki.
Vannak jelek, hogy a kinai kormany mar nem uldozi BABA-t eroszakos regulaciokkal, 
igy visszater egy normalis eves 10% novekedeshez. HK index ma poztitiv 0.7%., BABA (9988)ma  +3%.
BABA 2020-21 eves profitja 8.35$-8.25$ volt, most fura idoeltodassal 22Q4 kovetkezik,
az utolso 6 profitszamuk negyedevente 174   265    125     175    182    279 cent/sh, fut felfele.
Es most oriasi a szoras a varakozasban, szoval lehet nagyon pozitiv vagy negativ reakcio. .
.
Ha a Q4 profit 2.30$ lesz, akkor evesen EPS=8.60$, ami  a mostani 90$ arfolyamnal PE=10.5,
ami ebben a mufajban kimondottan alacsony. Minden, ami ez folott van az nagyon pozitiv lehet.
Elofordulhat, hogy heves rallyban 120$-ig szalguld (!)
szieszta 2023. 05. 18. 10:22
Előzmény: #91816  vaktyuk99
#91819

"a szégyen az, hogy a vonatjegy annyi mint a 2 literes diesel fogyasztása (tehát 1.5 literes diesel/hybrid/eletromossal olcsóbb)."
-ennek 2 magyarázata van.  Az utazás nem csak az üzemanyag költség, az autót meg kell venni, meg karban tartani, biztosítást fizetni, meg persze vezetni.
A vonatnál semmi más költséged nincs, kapsz egy szolgáltatást, profi sofőrrel . :-)
A másik, hogy állami, amit szét lehet lopni.
Ha jól tudom, Kanadában azonnal leállítják, ha egy vonal veszteséges. Inkább adnak az ott élőknek támogatást a saját kocsihoz.
Nagyon érdekes, hogy az állami mindig veszteséges. Nekem van egy "buszos" ismerősöm, családi vállalkozás, már 4 buszuk van, még a kislányuk is vezet. Nagyon sokszor találkozom velük az utakon, állítólag azért, mert nagyon olcsón dolgoznak, mégis az átlagon felül gyarapodnak. Saját maguk is szerveznek kirándulásokat, nagyon kelendőek az egynapos fürdőzések. Hajnali 5 kor indulnak, a fürdő nyitásakor érkeznek, majd záráskor indulnak vissza. A szállás töredékéért tudnak egy jót lubickolni, majd 2 hét múlva máshol. A buszon kapnak reggelit, vacsorát, kávét és ha van rá igény, idegenvezetést.
feketemelos
feketemelos 2023. 05. 18. 10:21
Előzmény: #90902  guantanamo
#91818
lassan megjöttél májsztró....a hullámok megtörtek megint pár helyen....:)
szieszta 2023. 05. 18. 10:05
Előzmény: #91815  vaktyuk99
#91817

Legutóbb azt olvastam valahol, hogy az oroszoknak nagyot esett a kőolaj és földgáz kitermelése. Adnák ők, de egyszerűen nem tudják elszállítani sem Kínába, sem Indiába.
A szállítási kapacitás és a költség nagy úr.
Állítólag azért esett Amerikában is a gabona ára, mert megint meghosszabbították az ukránoknak a hajószállítást. Nekik az lenne a jó, ha csak Európát tömnék tele.
vaktyuk99
vaktyuk99 2023. 05. 18. 09:58
Előzmény: #91812  jsamu
#91816
a szégyen az, hogy a vonatjegy annyi mint a 2 literes diesel fogyasztása (tehát 1.5 literes diesel/hybrid/eletromossal olcsóbb). Azzal a különbséggel, hogy az agglomerációs vonattal tuti kések amikor időpontra kell mennem, de autóval a wazeval percre pontosan jutok be a belvárosba dugóval együtt a waze segítségével. Szóval ha nem száraz 23 fok van a MÁV-nak, akkor 95% esély van hogy időben oda jutsz ahová akarsz.
A valódi vidéki élet amugy szerintem is drága és kiszámíthatatlan aki nem abban nevelkedett.
vaktyuk99
vaktyuk99 2023. 05. 18. 09:49
Előzmény: #91807  szieszta
#91815
mindenben egyetértünk, annyi hogy nem esett ki Putyisztán az olaj körforgásból, csak "made in India/Greece" cimkével kerül eladásra ugyanoda azaz EU-ba is, akár feldolgozottan. Ha valamikor akkor most fogja magából ontani az olajat oroszország, mert a költségvetés gatter, devizatartalék fogy ezerrel. Ősszel teljesen kifulladnak hadilag, költségvetésük jövőre arányaiban Jelcin szintjén lesznek, szóval a hasznot most a "stróman" államok fölözik le. Ha USA bejelenti a recessziót, akkor BRICS megszívja, nem lennék meglepődve ha Oroszország jövőre államcsődöt jelente be, mert 60$ alatt forog az uráli olaj. Putyin azt hitte, hogy ha nem küld fosszíliát az a nyugat baja lesz, most kiderült, hogy ez Oroszország problémája lesz: ahogy anno az arabok szívatták a norvégokat, majd az amerikai palások az arabokat, úgy szívatják meg az oroszokat.
szieszta 2023. 05. 18. 09:30
Előzmény: #91812  jsamu
#91814

A vidéki élet nem mindig olcsóbb. A szüleim egy kis településen élnek, az ottani egyetlen boltban minden drágább, mint a nagyvárosi szupermarketben.
Amit már előbb leírtam, a kiskert sem olcsóbb, mivel nagyon sok a selejt és a munka vele és úgysem tudod bebiztosítani egész évre. Csak szezonálisan. Például a sherry paradicsom nő, mint a gyom, nem kell palántát venni, de mikor a csúcstermés van, senkinek nem kell. Az is akkor ízlik, mikor a boltban 10 euró kilója :-)
Ha jó húslevest akarok, bemegyek a szupermarketbe, veszek 4 gyönyörű répát, 2 petrezselymet, 1 zellert, 5 kilós hagymát, ami elég 1 hónapig, egy megtisztított hűtött fiatal tyúkot és 10 perc alatt már rotyog is a tyúkhúsleves. Ez a kiskertből majdnem 1 óra, mire felszeded megtisztítod, esetleg leölöd a tyúkot.
Na de gyorsan befejezem, majd esetleg a hétvégi pangásban folytatom ezt a szabad témát.
szieszta 2023. 05. 18. 09:14
Előzmény: #91812  jsamu
#91813

Nekem is 3 gyerkőcöm van. A nagyok már egyetemen, a kicsi 11 éves. Családban 4 jogosítvány, 4 autó, de senki ne gondolja, hogy ez dőzsölés. Csak az történt, hogy a régit nem adtam el, így van egy 21 éves .......és az "új" 4 éves, amit használtan vettem 1,5 éve.
A kicsi csemetémnél a különórák heti 50 euró körül van, egy kis nyelviskola, egy kis lovaglás, de a tánc és zeneiskola is pénzbe kerül, nem beszélve az odajutásról, a fellépésekre való utazásról. Például a zongora hangolása 200!!! euró, igaz nem kell minden évben.
Az teljesen más, ha mezőgazdaságban vállalkozol és abból élsz. A kilencvenes évek közepén mi is belevágtunk, 14 törzskönyvezett anyakoca, 60 hízódisznó, 20 hízóbika (limuzin), 1 törzskönyvezett kandisznó, 50-60 birka, 50 hektár bérelt szántóföld. Akkor még nem volt támogatás semmire. Szépen lassan épült le minden, ami nem hozott hasznot. A birkák volt az első, mikor a nyírásra nem volt elég a gyapjúért kapott összeg. Megnyíltak a határok és Ausztráliából fillérekért behozták. Aztán a sertés, mivel amit a szántón megtermeltünk gabonát, azt váltottuk be tápra. Mikor eladtuk a sertéseket, pontosan annyit kaptunk, mint amennyi értékben eladtuk a gabonát. Pedig az volt akkor a mondás, gabonát bőrben kell eladni, feletetve.
A bikákat még azért tartottuk, mert a gabona kitisztításakor keletkezett szemetet is fel tudtuk etetni, de a szálastakarmány egyre nagyobb gondot okozott, így azt is befejeztük. A gazdaság üres, az anyukám tart tyúkokat a tojásért, meg nyulakat.
Az volt  a szerencsém, hogy ezt munka mellett tudtam csinálni, napközben üzletkötő, kötetlen munkaidővel, jutalékért........délután "hobbi" állattartó és mezőgazdász.  
Egy darabig magunknak tartottunk sertést, de a mindennapi lekötöttség bosszantott és végül már  böllér, hentes  sem volt, aki hajlandó lett volna "lebökni és feldolgozni" Amikor kiszámoltuk, hogy az egész mennyibe kerül, már megtisztított  féldisznót vásároltuk, a feldolgozást magunk végeztük, de még így is a konzerv közel a duplájába került. Már csak  a hazai ízek miatt csináltuk, míg rá nem leltünk egy nagyon jó hentesre, aki ilyent csinál és árul. Azóta ha megkívánjuk, megvesszük, így nem kell a disznóvágás után 2 hétig a gyorsan romló dolgokat enni.
Nagyon hasonló a kiskert is, gürizel benne, aztán a tetvek, csigák mindent felesznek, ha kikel, mert volt olyan is, hogy nem. A terményed általában silány, mivel nem műtrágyázom agyon és úgysem elég egész évben. Az elvermelt sárgarépa 4 hét után megrothad....olyan fajta, de az almát sem tudjuk sokáig tárolni, csak almapálinkaként :-)   
jsamu 2023. 05. 18. 08:05
Előzmény: #91808  szieszta
#91812
Nezd tudom, hogy nem kell 35e kmt autozni de egyeni vallalkozo vagyok es kell a munkahoz. Kulonben most eppem vonaton ulok. A vonatjegy dragabb mint a Springbe az aram a superchargernel. ( ezen a tavolsagon 62 lej vs.43 lej). Amugy mezogazdasagbol elek. 78 szurlemarhat tartok es 14 charolaiset, pontos fogalmaim vannak a mezogazdasagrol ugy 14 eve neha csak egyedul dolgozom neha van emberem. Hidd el a videki elet realisan olcsobb es mukodik. Az ezzel kapcsolatos felvazolt elmeleted teves de ezt nem fogom itt vitatni. Ami a gyerekvallalast illeti 3 gyerekem van. A legkissebbik 12 eves. Mind a harom az elso evekben gazdasagi szempontbol profitabilis volt. Mostansag erzelmi szempontbol azok.
szieszta 2023. 05. 18. 08:02
Előzmény: #91809  szieszta
#91811

A gyermekvállalás költségei már ott elkezdődnek, mikor meg akarsz barátkozni a szülész nőgyógyásszal, nehogy már rögtön az elején valamit elrontsatok. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ilyenkor az anyuka teste is átalakul, így a ruházatra is költeni kell, meg esetleg egy kis ételkiegészítőre. Itt nem csak  a tablettákra gondolok, hanem a megkívánt élelmiszerekre, ami mindig a luxus árkategóriába tartoznak. :-)
Ha  a babát viszed haza, kell ruha, kiságy, babahordó, gyerekülés és még sorolhatnám. Még egy fillér családi pótlékot sem kaptál, de már egy féléves kereseted benne áll.
A legegészségesebb gyerkőcnél is jönnek a betegségek, ami szintén megterheli a költségvetést, de félévente le kell cserélni a teljes ruházatot is, ami a felnőtt ruháktól általában drágább.Persze kapsz te kinőtt ruhákat, de már azokat sem a tartósság jellemzi és még a  pelenkáról nem is beszéltem.
Ilyenkor még jó, mert ha kirándulni mentek, sok helyen ingyen viheted a kis trónörököst, de a szálláson kívül ugyanannyi költség van vele, mint egy felnőttel.
Ugorjunk egy nagyot, jön az "ingyenes" suli, ami elég sokba kerül. Ha egy kicsit tehetségesebb, nem szabad hagyni elkallódni, így jöhetnek a fizetett foglalkozások. Ha tehetségtelenebb, meg a pótórák.
Ha nem akarsz konfliktus, a divatot is követni kell, különben a csemete ki lesz rekesztve. Azt meg tudjuk, hogy a divat is sokba kerül.
Végül leírhatom, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy, tehát a költségek folyamatosan nőni fognak, egészen addig, míg saját lábra áll. Ez eltarthat akár 40 éves koráig is, nem vagyunk a szociban, mikor 18 évesen már házasodtak a fiatalok és elköltöztek. Ha el is akarnak költözni, önerőből nem fog menni.
Mikor már tényleg hátra dőlhetnél, jön a következő időszak, mikor nem elég, hogy a reggeli merevedés már csak a derék táján jelentkezik, de egyre többet kezdesz "barátkozni" az orvosokkal, a csemetéid újra rád szorulnak, mivel a kisunoka bejelentkezik.
De ettől szép az élet, hogy folyamatosan van feladat, mivel belénk van kódolva, hogy kell hagynunk valamit magunk után. :-)
pomperj
pomperj 2023. 05. 18. 07:55
Előzmény: #91790  pomperj
#91810
SPY
Talan most a kitores utan, tisztabb a helyzet mint 2 hete, az aallando csapkodasos oscillalas idejen.
Egyelore maradok a tegnapi daytrade chart varakozasnal, 
(bar lehetne a charton az (E) hullamot maskepp, kis ABCDE-nek is szamozni, de a lenyege ugyanaz)
Meg egy rally 4187 fole.  Es van ket "abnormal" lehetoseg is: csonka lesz, vagy ez csak a rally eleje? 
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20230518v00xwtoi0.jpeg
.
2)Olaj
Tovabbra is valoszinusitem, hogy NAPOS idotavban 63$-nal volt a 15 honapig tarto 
le-korrekcios 130-->63 wave(b) hullam vege. Es onnan megindult sokkal feljebbre, wave(c) 180 fele.
Most az elso gyenge bull hullamok alakulnak, a hangulat pedig negativ es tovabbi esest/oldalazast
var, ahogy itt is   jopar kollega gondolja. Ennek szokasosan igy is  kell lennie,  ez a normalis.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20230518v00x7j2ij.jpeg
.
HA meglesz  a hitelplafon megallapodas, es beindul a nyari olajfogyasztasi csucs szezon, 
akkor a rally joval feljebbre is mehet.
,
3)NG
tovabbra is kerdeses, hogy megvan-e az alja, 1.94,  az evre, vagy meg egy melyebbre eses van hatra.
Ha kitorne 2.53 fole, akkor elmulna a bizonytalansag.
szieszta 2023. 05. 18. 07:20
Előzmény: #91808  szieszta
#91809
Aki meg gyereket vállal, az kösse fel a gatyáját, mert amit kap  a gyerek után, az biztosan nem elég. A családi pótlék miatt senki nem akarjon gyereket, mert ha egy bizonyos szintet akar biztosítani, jócskán mínuszos lesz a vége.
szieszta 2023. 05. 18. 07:16
Előzmény: #91806  jsamu
#91808

Én nem így látom. Teljesen máshogy lehet spórolni. Például nem kell autózni 35 ezer kilométert évente.
A piával úgy vagyok, hogy valamilyen közép utat keresek, nem vagyok rákattanva a legdrágábbakra, a pálinkából ugyanúgy árt a legdrágább is, mint az üzletben megvehető legolcsóbb. De az alkohol fogyasztásom lecsökkentésével nem tudnék vagyonokat összekaparni.
Azt gondolom, neked nincs háztáji gazdaságod. Csak azok írnak ilyeneket. Mi tartottunk disznót, nyulat, csirkét, de volt birkánk és kecskénk is....... a szüleimnél. A kiskertben meg szinte minden. Azt tudni kell, hogy az nem olcsó mulatság. Mikor kiszámoltuk, hogy a disznó mennyiben van, ott nem beszélhetünk spórolásról, nem beszélve  a lekötöttségről. Nagyon meglepő, de ha  a tyúkoknál nincs fűtés, télen nincs tojás. de enni még többet esznek, mert megfagyni nem akarnak. Mivel sem a kecskehúst, sem a birkát nem szeretem, így csak fűnyírónak használtuk, de télen azoknak is be kellett teremteni  a takarmányt. Így ez is veszteséges volt. Senkinek nem kellett az élő állat, így odaajándékoztam a sportszervezetnek.  A csirke tartása is maceráns, ráadásul ezek a hibridek már nem nőnek tisztán a búzától. Táp kell nekik, sok sok fehérjével, ami nagyon drága. Nem beszélve megint csak a munkával, melegítéssel, vágással, pucolással  járó gondokról.
Így a szüleimnél lévő "istállók" is üresen állnak, mivel nem éri meg az állattartás, inkább lesem az akciót az üzletben és akkor feltöltjük a 4 darab fagyasztóládát. Tudom, erre az a válasz, hogy ha otthon tartom, tudom mit eszek. Ez így igaz, de a többi 95% is valahogy kibírja. Amúgy megsúgom, hogy a kisebb háztáji tenyészetekben, amik eladásra tartanak állatokat, ugyanúgy tápot etetnek és vakcináznak. Csak lehet, még többet, mint a nagyipar, mivel nincs ellenőrzés, pontos adagolás. 
szieszta 2023. 05. 18. 06:55
Előzmény: #91805  vaktyuk99
#91807

Az olaj nemcsak járműipar, hanem nagyon sok más is. Kísérletezgetnek, de ha ilyen alacsony marad az ár, nem sürgős áttérni valami másra.
Az viszont bebizonyosodott, hogy az olajból sincs hiány. Az egyik legnagyobb kitermelő úgymond kiesett és sem gázból, sem kőolajból nem lett hiány, pedig a pánik meg volt.
Nekem már a szociban azt tanították, hogy 10-15 év múlva elfogy a kőolaj, most meg még 50 évre való van, a kereslet növekedése ellenére.
Az is látszik, hogy az ár nem mindig függ a kereslettől, persze hosszú távon van hatása, de nagyon sok mindent át tudnak hidalni..
Mostanában a tőzsde sem arról szól, hogy a cégek értékét nézzék. Annyira elhatalmasodott a spekulációs "befektetés" és akkora vagyonok vannak egy egy befektetési társaság kezében, hogy gond nélkül tudják manipulálni  a piacot. Az egyik ilyen legnagyobb éppen a FED, ami ha magánszemély lenne, már régen a börtönben ülne piacbefolyásolás miatt. :-)
jsamu 2023. 05. 18. 06:44
Előzmény: #91802  szieszta
#91806
Nezd 1400 eur az auton, kb 1000 eur a cigin es a pian, ha kicsit kitalalod az eleted es videken elsz (ne adj Isten komolyabban foglalkozol haztaji mezogazdasaggal akkor meg tobb) meg 2000 eur ez mar evi 4-5ezer eur. Ha ugy gondolod es gyereket vallalsz az rovid-kozeptavon minimum evi 3000 eur extra. Ez igy 5 10 ev alatt szerintem okes. 
vaktyuk99
vaktyuk99 2023. 05. 17. 22:14
Előzmény: #91802  szieszta
#91805
nem vagyok elvakult híve az elektromos autóknak, de nagyon jó, hogy diverzifikálódik az energiaforrás. Ezért sem hiszek az olajosokban közép-hosszutávon, pláne így hogy évtizedekig nem fogják lélegzethez juttatni az oroszokat. Kína is zöldül az autóiparban, sőt gyártási ár alatt adja el a fosszilis járműveket, csak maszatolás lesz az olajban és olajcégekben, nem véletlenül bearish az olaj és olajcégek. Amíg a nyugat GDP növekedése nem lesz 5% felett, bukó az olajos vonal. Márpedig ez váratni fog magára. Természetesen az olaj összeomlásában sem hiszek, marad évekig ez a 65-85$ crude ár évekig szvsz.
pomperj
pomperj 2023. 05. 17. 21:57
#91804
Olaj daytrade
Tovabbra is bullos, ma eros rally van, ez egy wave(iii) hullam felfele. A rally 83 fole kell menjen.
Lehet tartani az olajosokat.
vaktyuk99
vaktyuk99 2023. 05. 17. 21:53
Előzmény: #91796  szieszta
#91803
ezt akartam kérdezni, hogy eddig nem termeltek Ausztráliában annyit, most meg a sivatagban is lehet termelni? De engem nagyon aggaszt a 8 mrd ember, szóval nem is biztos hogy másképp rá lehet venni a szapora népeket, csak ha nem jut annyi élelem. 
Sajnos amíg nem terjed el a felelős gyerekvállalás ezeken a helyeken akkor ez lesz. Végül is az ukrán gabona is a fizetőképes EU piacon lyukad ki.....ami szintén gond, ja.
szieszta 2023. 05. 17. 21:47
Előzmény: #91800  jsamu
#91802

Szerintem az odafigyeléses vezetéssel nem lehet vagyonokat megtakarítani. Maximum 1-2 liter 100 km-enként. Ahogy írtad, 35 ezer kilométernél  350-700 liter. Két euróval max 1400 euró. Ezt befektetve......
Közben a bitcoin nagyon meglódult. Megint valamelyik coinbáró akciózik. :-)
szieszta 2023. 05. 17. 21:31
#91801
Azt olvastam, hogy az EU-ban minden egyes kriptopénzt nevesíteni kell, meg kell adni a tulajt. Kíváncsi vagyok, a satoshi féle bitcoinokat ki veszi a nevére. :-)

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek