Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2021. 10. 23. 10:51
#51700
Lent írt folyamatnak 3 oka van szerintem. 1. Penznyomtatas, jegybankok sajat eszkozvasarlasa, erőszakkal lenn tartott katol helikopter pénz. 2. tőzsdei applikaciok széles körben és tomegekhez eljutasa, hype, látod mennyit lehetett keresni, csatlakozz te is feeling, FOMO. 3.Teljesen ismeretlen úton jarunk, hiába mondják, hogy 70 és évek hez hasonló, ez abban a formában nem igaz, hogy az államok adóssága sose volt ilyen magas szinten, jegybanki függetlenség sose volt ilyen alacsonyan, és 5% os és a továbbiakban várható gyorsuló inflacional, nem és valószínűleg nem is fogják, akarják, emelni a kamatokat, sőt még a taperinghez se nyúlnak. Olyan mint az űrutazas, már elhagytuk a tejutrendszert, és halvány gozunk sincs merre járunk az ismeretlen terepen. Vagy tudsz Tibor, olyan gazdasag történeti korszakot, szakaszt, ami illene erre a mostani semara, elmebajra, kérdezem minden tisztelettel. 
Placi82 2021. 10. 23. 10:36
Előzmény: #51697  Tibi0002
#51699
Kozi123, nem hinném, hogy a naivan a forum alapján kereskednek. Annál onnalobb gondolkodású fickónak tűnik. Inkább ott látom a problémát, hogy már nem valoszinusegem, cegmutatok, számok, és belső értékek alapján történő a részvények árazás a, hanem a sötét, több milliós birka tömeg merre megy alapján. Ilyen nem volt 2010 előtt. Nagyon sok millió, számolni képtelen hülyékkel higult a tőzsdét társaság. Fosodratu médiából, megmondó vélemény vezerek, alapján megy a kereskedés. Sőt van hivatásos bróker barátom, aki már a saját hazai kereskedeset, is a portfólió fórum olvassanak, és írásával tölti tök véletlenül derült ki😀. Hadd ne részletezem, hogy a BUX ban is hány részvény van amit a mutatói alapján 10 éve komoly emberek bottal se piszkaltak volna meg. Most meg szét tépték az árfolyamot sokszor 10 szeres emelkedést is produkálva. Sőt kedves Tibor, ha elmagyaraznad nekem csak mondjuk a Tesla árfolyamát, milyen jelenbeli, vagy jovobeli várakozás, tény, adat indokolja?????? Mert mivel többet ér mint az összes többi autogyar együtt , ezért már most az van bearazva hogy a közeljövőben csak ő gyárt autót. Vagy a bevétele és aprofitja indokolja ezt a körülbelüli 10 szeres tularazast. Szóval max. azt veheted a közli szemerehohy képtelen birkakent viselkedni és a józan eszevel szbe menni, meg hogy még mendig racionális jövőbeli várakozás, és cég belső értékei alapján dont:)). Mert ez már jó pár komoly hedge fund kezelő megmondta hogy most ez a racionális gondolkodas hiba!!! Birkakent, a divattal, a hype al, a sexy trendel kell menni.!!!!!!!!
Feketefoton1
Feketefoton1 2021. 10. 23. 10:16
Előzmény: #51694  pomperj
#51698
épp tegnap láttam az ntv-un, hogy No energia felhasználása 2030-ig jó 30%-kal több lesz
Tibi0002 2021. 10. 23. 10:13
Előzmény: #51684  kozi723
#51697
A tőzsde sohasem annyira kiszámítható, mint azt sokan sejtetni akarják. Nem így működik. Nem szabad túlzottan egy területre fókuszálni a befektetéseket, mert a tévedések ára sokkal nagyobb lesz. Különösen nem szabad tőzsdei topicok alapján dönteni a befektetésekről.
Placi82 2021. 10. 23. 09:46
Előzmény: #51694  pomperj
#51696
+++:) 
Placi82 2021. 10. 23. 09:43
#51695
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211023/szetszakadhat-az-eurozona-matolcsy-gyorgy-szerint-506784
Matolcsy ez ide már kevés lesz, ez a propaganda, hogy szetesik az euró zóna. Ezt hallgatjuk 10 éve, mikor szantszandekkkal gyengititek a forintot. Ezért ne valtsuk át euróra, a megtakarítást. :) Inkább ennél a magyar  világbajnok inflacional nem 0.15% ot kellett volna emelni!!? 🤣🤣
pomperj
pomperj 2021. 10. 23. 09:40
Előzmény: #51684  kozi723
#51694
+1
Pontosan ez mindannyiunk erzese. Nagyon jo iras.
Van ket hatalmas  ellentmondas a temaban.
,
1)Az egyik a ZoldMozgalom - Energia Igeny kozott feszul. 
Ha  8 Mrd ember folyton szennyez, az egy veges meretu  bolygon  katasztrofahoz visz. 
Ha 8 Mrd embernek nem lesz eleg energia, az katasztrofahoz visz.
Lassankent kiderul, hogy a problema most az emberiseg tulelesi valsaga, es nincsenek egyeni megoldasok. A problema globalis, csakis globalis  politikai/gazdasagi kompromisszumos megoldas letezik, de eddig ezt fel sem fogtak.
.
2)A masik problema hogy lassu a Technikai+Penz Rendszerek Reakcio Ideje.  Van tehetelenseg.  
A foldon veges mennyisegu fosszilis Energia van, es a konnyen banyaszhatot mar megtalaltak, sot nagyreszt olcson kitermeltek. Senki nem  nezett elore 8 eve. Most hirtelen eszlelik, hogy ures a spajz.
Az Energia termeles felfutashoz Ido is, es Penz is kell, megpedig sok. 
,
Csakhogy a kapitalizmusban a beruhazasok elso hullamahoz elso penzfolyamot a Fund managerek adnak. De ok is csak akkor mozdulnak, ha mar latszik hogy  profit felfutasra lehet szamitani. Addig nem.
De csak most kezdtek vasarolgatni, kevesen es csak keveset. El fog tartani par evig, mire eleg penzt  tesznek ra, hogy onerosito folyamatban elkezdodjon a profit termelese es a beruhazasi spiral felfutasi  osszjateka. Ez tobb eves kesleltetest visz a rendszerbe. 
.
Az alabbi charton latszik, hogy a kesletetes a rendszerben kb. 10 ev, az oscillalas hullamhossza kb. 20 ev. Arra lehet szamitani, hogy az energia most is,  egy  10 eves bull ciklust kezdett, es a legelejen jarunk.
,
Nemcsak penz felfutasi kesleletes van, muszaki/technikai kesletetes is van. Mert uj olaj/gaz mezo megtalalasa egyre nehezebb. A technikai megoldas idoigenye, a kesleltese  5-10 ev lehet.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211023v00x80wp6.jpeg
.
3)A reakcio ido lassusaga miatt nagyon sulyossa valhat, hogy nincs gaz, szen, olaj. 
Evekig nem lesz eleg. Hianygazdalkodas lesz, es kezdetben lassan reagalnak. Mint most.
De aztan fokozatosan erosodik megindul a spiral, a vegen panikosan reagalnak, ahogy az arak mennek fel.
(Olyan ez, mint a Tesla reszvenye: mar naponta lehett talalkozni veluk az utakon, de a TSLA arfolyama stagnalt 2011-19 kozott, vegig kb. 40 szinten. Lassan indult be a spiral. Aztan egy ev alatt folment 900 fole)
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211023v00xpdqb8.jpeg
.
3)Eloszor a penznek kell meglennie. 
De most az osszes penznek 3% resze van energiaba fektetve, pedig atlagosan 9% van benne, es a csucsokon 15%. Ennyi, 3% penz meeg  nem eleg semmire, plane nem sokara megterulo, kockaztos kutatasra nem eleg
Es kozben energia hordozokat talalni egyre nehezebb, dragabb es sokkal tovabb tart. Ezert lesz az arfolyam chart olyan, mint TSLA chartja.
.
4)A vilag egyaltalan nem  keszult fel a Peak Oil utani korszakra. 
Eppen csak elkozdodott az atallas a megujulokra, igazabol abban van hatalmas keses az idealis palyahoz  kepest. Es annak arazasa is egyre dragabb, teljesitmenye keves es bizonytalan is. 
,
Most egyszerre van inflacio a  tulfutott penznyomtatasbol, es  hozza adodik az energia es nyersanyag hiany miatti inflacio. Aztan jon majd a food inflacio is, mert 8 mrd szajat taplalni, nos,  csak sok-sok mutragyaval (ami gazbol van)  es sok energiaval  lehet. Erdekes idok jonnek.
bankos
bankos 2021. 10. 23. 09:39
Előzmény: #51690  Törölt felhasználó
#51693
Ez mind igaz.
A forint szart se èr inflálódik..
Fizetek bitcoinnal oké, ha adott forint van a pènztárcámban az annyi, lassan eszi az infláció de annyi. Elugrok boltba btc-vel akarok majd fizetni, mire odaèrek lehet valamelyik bálna jó kedvèben van és 60ezerről 50ezerig esik a bitcoin....akkor majd mondom a boltba, hogy elnèzèst a tejföl marad..?  Az aranynak mindig értéke lesz, mèg ha változik is.
De amúgy minden igaz amit írtál, más világ van, ha erre van és lesz igény és erre adják le a voksukat az emberek akkor ez a jövő
new1 2021. 10. 23. 09:22
Előzmény: #51654  yooio
#51692
nagyobb piaci szereplõknek nem érdeke a krypto lenullázása , inkább kimaxolása . mire szándékozzák elkölteni a vagyont , ha esetleg kiosonnának a ebböl a termékböl . esetleg vizet árulnak majd ? velük találkozunk még ebben az èvtizedben
Zedisdead 2021. 10. 23. 09:18
Előzmény: #51684  kozi723
#51691
Szerintem egyszerű a történet, az átlag tőzsdei cég jelenértékét a végtelen jövőből diszkontálják vissza úgy, hogy profitnövekedést is számolnak. Az olajosok jelenértékét meg max a következő 10 év nyereségből diszkontálják vissza, utána kuka az egész.
Jelenleg ez a hangulat és ez is marad, ha az EV mass adoption igy dübörög tovább. Szal szerintem akkor lesz megugrás az olajosokban, ha valamiért az EV forradalom megakad. Egyelőre nem látok ilyen dolgot.
Törölt felhasználó 2021. 10. 23. 09:14
Előzmény: #51646  Törölt felhasználó
#51690
újféle eszközosztály, aminek a használata a generációváltással válik "természetessé" ,akiknek a virtuális valóság, a digitalizált életvitel normális és minden azzal járó környezeti változás. a világ folyamatosan, változik a történelem során és korábban elképzelhetetlen ,vagy nem elképzelt dolgok válnak mindennapivá. a bitcoin és az általa behozott blockchain technológia is ilyen, amit az ethereum és ethereum alapú más altcoinok tettek programozhatóvá ezáltal számtalan a valós életben is hazsnálható gyakorlati akár automatizált megoldást kifejlesztve az élet minden területén.
A bitcoin több dologra is használható   nem lehet azt mondani, hogy ez pénz, vagy digitális arany vagy bármi más, hanem ezek előnyök összessége. 
Hogy miért lesz megkerülhetetlen az nagyon egyszerű sztem. Azért, amiért a világon Coca Colát isznak, McDonaldsba járnak, Mercedest vesznek, vagy a Facebookot használnak stb stb Olyan kiépült brandje van a blockchain alapú piac élén és a köré kiépült infrastruktúra olyan előnyt biztosít, ami a már meglévő hasznos tulajdonságaival leválthatatlan.. Amíg az ethereum előnye a programozhatóság, addig a bitcoinné az érték alapú befektetés és mellesleg lehet majd vele mindenhol a világon a kisbolttól kezdve a nagyboltig fizetni. Adott esetben olyan országokban,ahol a helyi fizetőeszközt extrém infláció sújtja ott részben ezt lehet használni helyette, amihez meglesz már az infrastruktúra, ami a dollár az arany esetében nincs. Nem fizethetsz dollárral, vagy arannyal sehol a boltban Magyarországon, csak a helyi valutában és max ahol elfogadják euróban. 
A pénzügyi világban ,mint befektetési eszköz azért fogja elfoglalni a helyét, mert az úgy műkődik,hogy amire van igény , van bizalom, van befektetési erő ,akkor azok, akik erről döntenek, vagy van befolyásuk dönteni ezt el fogják fogadni és kész. A kriptók értelmének kérdése, nem elvi, hanem gyakorlati. Ha van igény, akkor van létjogosultsága. Ennyi.
franc0 2021. 10. 23. 08:51
Előzmény: #51687  szieszta
#51689
Nem tisztul a piac? Mikor tisztult utoljára?
Évtizedek óta nem tisztul, csak van néha egy externális sokk, hogy helyrerakják a szegényeket és a túlzott tőkeáttételes játékosokat. 
1971 óta nincs piac. Valójában a Szovjetunió is Nixon döntésébe bukott bele, ahogy a piac intézménye is. 
Ilyen körülmények között az a bolond, aki dolgozik. Rablás van fényes nappal. 
Feketefoton1
Feketefoton1 2021. 10. 23. 08:50
#51688
nálam a főirány ^ van, további $ gyengüléssel.
szieszta 2021. 10. 23. 08:35
Előzmény: #51684  kozi723
#51687

Nagyon jól mondod. Az eszetlen pénznyomtatás csak arra volt jó, hogy a szart életben tartsák. Veszteséges cégek élnek túl, nem tisztul  a piac. A piacgazdaság legfőbb előnyét erőszakolták meg a támogatásokkal.
Mivel a pénz nem kamatozik, sőt, rohamosan inflálódik, ezért egyre többen a rizikósabb befektetéseket is bevállalják, ami szintén arról szól, hogy nem kell startupoknak nagyot villantania, dől a lé még a zabhegyezőknek is.
A spekuláció olyan szintre emelkedett, hogy az ár és érték sok esetben köszönő viszonyban sincs. A sláger részvényeket a celebek ajánlják, yuotuberos videók alapján kereskedik a tőzsdézők nagy része.
Ez gyakorlatilag egy óriási piramisjáték, a későn belépők fizetik az elsők jólétét.
A legérdekesebb, hogy ez a rendszer saját magát reklámozza, mivel minél többen ugornak bele, annál jobban pumpálja az árat. Ez a világhálónak köszönhető, mert szinte soha nem fogynak el az új belépők, szinte mindig vannak "újszülöttek" akik tovább pumpálják az árat. Ez további kételkedőket győz meg.
Clint
Clint 2021. 10. 23. 07:54
Előzmény: #51684  kozi723
#51686
Szerintem se kerek a történet. 
Vagy kivárás van vagy a piaci nagyobb szereplők jobban / másképp látják a szektor jövőjét, mint mi.
Placi82 2021. 10. 23. 00:05
Előzmény: #51684  kozi723
#51685
+. 
kozi723
kozi723 2021. 10. 22. 22:49
Előzmény: #51670  Placi82
#51684
Mindig minden egyes nap lesz valami f.sz ok-okozati osszefugges ami megmagyarazza a “ma is miert van ez..” hatast. Ma mondjuk rafoghatjuk arra, hogy delutan esett az eso… Tegnap esett az olaj 1,5%-ot, szerviz esett ra 5%-ot. Ma emelkedett az olaj 2%-ot, szerviz majdnem esett 1%-ot, vegul kb. nulla kozeli nap. Mentsegere szoljon nehany nagyobbnak: OXY, HAL szepet ment ma. Ezzel egyutt RIG, BORR, SLB, PBR ma is kuka. Sirva tudnek fakadni, amikor ranezek az OIH hetes chartjara..
.
Az a nagy helyzet, hogy teljesen vakon vagyunk. Adossag, belso ertek, hatalmas leirasok, meg hidegre rakott furoberendezesek, meg a “nagy olajosok szedig meg magukat eloszor”, aztan jonnek a megrendelesek. Mindet ertem, mindet elfogadom, de ne mondja nekem senki hogy az normalis, hogy 2018.10.01-en 3 nyamvadt eve rig /ugyanilyen olajarnal/ csaknem 4-szereset erte a mostani aranak. Vege lesz ennek a kanaannak es elkezd esni a piac? Vagy lesz egy nagyobbacska korrekcio? Uthengerrel fognak atmenni a nyakunkon a maradek szervizes pedig ugy csodol be mint a huzat. Semmi mas nem tartotta eletben ezeket, mint ez az eszetlen penznyomtatas. Es tudod mi a legszornyubb?? Hogy a penznyomda ezen a teruleten a tulelesre?! volt eleg. Talan. Mig mashol romokba kereshette volna magat ez a penz. 
.
90 usd, 100 usd, igazan hangzatos szamok az olaj vonatkozasaban. Egy a bokkeno. Ha eddig nem volt kepes a szerviz a emelkedesre, akkor mi indokolja majd, hogy az olaj (egyekbent indokolt) korrekciojaban ne szakadjon be a p.csaba? Sokszor beszeltuk, hogy teljesen normalis es idoszeru lenne egy 65-ig megindulo korrekcio. Atyam, akkor mi a jo Isten lesz velunk? Hasraesik a szektor 30-40%-ot minimum. Egy iszonyatos helyben jaras az egesz, ahol a balf.szok (mi) ulnek es neznek kocsijukbol mondjuk a kutakon amikor 510-ert tankolunk.
.
Fleet riport? Vissza lehet nezni, hogy mikor voltak az elmult evekben ezek a kozzetetelek. Kivetel nelkul mindig korabban! Mi zajlik most? Klasszikus magyar megoldas (talan a menedzsent a BET-en jart tanulmanyuton), ahol az utolso utani pillanatig huzzuk az altaban szar, semmire nem jo eredmenyek publikalasat. Hat marhara kivancsi vagyok ra, hogy a fleet riport azert van-e ennyire elhuzva es osszevarva a jelentessel, mert semmi nem lesz benne. Vegulis ket szarbol egy idoben csak egy nagyot lehet esni. 
.
Vegul de nem utolso sorban. Annyira gyanus a Perestrojka oriasi insider bevasarlasa… Meggyozodesem, hogy ott valami nem oke. Ennyire nem lehet ekkora volumenben, ennyire kozel a tuzhoz benezni valamit. Mi a szarert vasarolt be?? Remelem, hogy nem arrol van szo, hogy valami egeszen masra szamitottak mielott beszalltam, aztan nem jott ossze a buli. 
.
Elnezest a kirohanasert, feltolta a vernyomasomat a mai “produkcio”. Jo idore megint ennyi volt. Kellemes, piacmentes hetveget Nektek! 
terelemel 2021. 10. 22. 22:01
Előzmény: #51670  Placi82
#51683
Jövő héten jönnek a nagy olajosok (Shell biztos, de kb együtt szoktak jelenteni) Q3 jelentése. Kíváncsi leszek nagyon!
gugig 2021. 10. 22. 21:55
Előzmény: #51672  pomperj
#51682
Egy szerintem hasonlóan jó cég ugyanebben az iparágban:
,
TX - Ternium 
A 2019-es évi Eps 2,87 volt, míg a 2020-as 3,97 dollár volt összesen. 
Eddig ebben az évben q1: 3,07 Usd      -     q2: 5,21 Usd
,
Ha ezt a szintet tudja tartani a q3 és q4-ben, akkor feltételezve 4 - 5 Usd-t q3-ra és q4-re lenne összesen 2021-re 17,28 Usd.
,
Jelenleg 44,5 Usd-be kerül egy darab részvény. Ez azt jelentené, hogy 2,57-es PE jönne ki a jelenlegi árfolyammal számolva. A piaci átlag PE 6-7 lenne, ami kb 100 Usd feletti részvényenkénti árat jelentene.
,
PB=1
PS=0,7 körül
Emellett kb 4-5% éves osztalékkal nem tűnik rossz befektetésnek. (Feltételezve hogy az acél ára innen nem emelkedik)
                                        
El_Kebir
El_Kebir 2021. 10. 22. 21:52
Előzmény: #51680  Placi82
#51681
vagy a piac válságot vár és fogyasztás visszaesést.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek