Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2021. 07. 11. 18:12
Előzmény: #46739  kajli_man
#46740
Én 2007 ban jöttem Pestre egyetem utan, de nekem csak egy utazó táskám volt még laptopom se volt,  csak PC m, de azt otthon hagytam nem cipeltem fel  :)). Úgyhogy te 2 utazotaskaval +laptop ne panaszkodj:) 
kajli_man
kajli_man 2021. 07. 11. 18:07
Előzmény: #46737  Placi82
#46739
Alacsony bond yield-re neked is #46733-t tudom mondani. Budapesti ingatlanpiacot én is figyelem, itt élek és tervezek vásárolni is. Nagyjából azt látom, amit te, bár én inkább 3X-et látok, mint 4X-et. 32 éves vagyok, ebből kiszámolhatod hogy az elmúlt évek mennyire lehangolóak voltak (0 családi segítséggel, 2 utazótáskával és egy laptoppal jöttem fel 2013-ban Budapestre). Viszont érdekes módon 2019 óta azt látom, hogy közelebb kerülök a havi megtakarítással és meglévő pénz befektetésével az első ingatlanhoz, mint előtte. Majd meglátjuk mi lesz, remélem nem jön további állami "támogatás", mert akkor irány külföld. Egyébként sem tetszik a magyar jövőkép, főleg oktatás szempontból siralmas a dolog, de ez már egy teljesen más téma.
Placi82 2021. 07. 11. 18:05
Előzmény: #46733  kajli_man
#46738
A média és a fizetett publicistak irányítják az emberek gondolkodását. Az emberek azt se veszik észre maguktól ami előttük van és ordit! Média hatasra jó példa a dogecoin esete. Ha ajánlhatom figyelmedbe a M2 grafikon vizsgálatát 30 évre visszamenőleg historikusan. Te abból mit szursz le? Akár usa, akár hazank szempontjából. Mikor vizsgalgattam az adatokat, Svájc esetén találtam a legkisebb növekedést! Amúgy tanulságos. 
Placi82 2021. 07. 11. 17:51
Előzmény: #46732  kajli_man
#46737
Alacsony bond yieldek, egyet jelentenek, azt hogy a Fed 120 Mrd usd értékben veszi a saját kotvenyeit semmi mást. Per pill oda teszi a 10y kamatot ahova akarja. Ugyan ez az EKB, és az MNB, stb.Értelmetlen is ezen tovább vitatkozni. Nem tudom ez 15 éve ez törvényes volt, akkor meg nem foglalkoztam ilyen kérdésekkel, ez nem  tiltott finaszirozasnak minősült volna? 
Masik az ingatlan 50%ot nem tudom mire értette, usa ingatlanpiacal egyáltalán nem vagyok képbe. De!!! A budapesti, ingatlanpiaccal nagyon képbe vagyok. És itthon az elmúlt 10 évben négyszerezodtek, ismétlem négyszerezodtek az árak, kivéve talán a hegyvidéki és 2. ik kerületi árakat mert ott magas volt a bázis 10 évvel ezelőtt is. 2011 ben 10 millió volt egy panel lakás kelenföldon most 45, Kispesten haverom vagy 10 et vett, volt amit 5 mft ért az átlaga 7mft volt most 31mft/db. De oktogonon 100m2 esrol csúsztam le 2012 ben 18mft ért most  80 mft. De ha 11 ker családi házakat nézzük 65 mft volt 15 éves haz 8 éve most ugyanazt270 ért árulják. De Borsodi kisvárosba szüleim hodaly házat 30 ért meg akartak most venni és 10 éve 8 ért mentek a környéken. Szóval mikor olvastam a PF cikket ma, hogy "10 év alatt duplazodtak a lakás árak Magyarországon" akkor hangosan karomkodtam egy csúnyát! Szóval ha a hazai helyzetet nézzük teljesen igaza van Jánosnak ha csak a lakhatas ami az emberek életében sokkal nagyobb kiadás mint a ruha, rezsi kaja, benne lett volna az infla számításan akkor már ez a 4 szereződés önmagába az utóbbi 10 évben brutálisan dobta volna meg az inflációt. A hazai lakas ár inflációs index elmúlt 10 évben pont 15%/ev volt számításom szerint. 1.15 a 10 ediken=4.:)Én mar lassan minden statisztikai adatot ignoralok. 
kajli_man
kajli_man 2021. 07. 11. 17:45
Előzmény: #46735  kajli_man
#46736
#46734 -> #46733 értelemszerűen
kajli_man
kajli_man 2021. 07. 11. 17:44
Előzmény: #46734  Törölt felhasználó
#46735
Nagyjából egyet értünk, de én nem látom, hogy olyan hirtelen megugrott volna a hitelezés: https://fred.stlouisfed.org/series/TOTLL
A GO alatt nem tudom mire gondoltál, azt nem ismerem. Mit rövidít?
**
Bond hozamos részre válaszul/kérdésül ott az előző kommentem: #46734 illetve egy érdekes cikk: https://www.zerohedge.com/markets/ctas-are-still-short-treasuries-and-have-95-billion-buy-next-week-morgan-stanley
**
Én azzal továbbra sem értek egyet, hogy ez az infláció évtizede lesz, ahogy pomperj állítja. Sőt, én az olaj pozikat is dobnám idén a nagy ralli után, mert szerintem össze van keverve az egyszeri fiskális stimulusból és lockdown-ból adódó kereslek-kínálat arány megbillenés és a ténylegesen hosszútávon velünk maradó infláció. Na, de majd az idő megmondja melyikünknek lesz igaza 😉
Törölt felhasználó 2021. 07. 11. 16:59
Előzmény: #46732  kajli_man
#46734
Két gondolatodat helyezek más megvilágításba.
A QE kapcsán. Ha elfogadjuk az endogén pénzelméletet, ami alapján érvelsz, akkor is másként látom a sztorit. 
Gondolj csak bele a következőbe: valójában a QE egy eszköz arra, hogy a kamatlábakat alacsonyan tartsák. Korábban amikor a QE nem működött az USÁ-ban, a jegybank úgy állította be a kamatlábat, hogy nyílt piaci műveletekkel bondot vett a FOMC. Vagyis nem a nyomtatott a dollár a lényeg, az csak egy mellékes szál. A lényeg a kamatláb, amit beállítanak. Az alacsony kamatláb meg persze növeli a hitelkeresletet, amit a pénzügyi közvetítők ki is szolgálnak(előbb utóbb mindig fellazulnak az erkölcsök, és ahhoz is jut, aki kockázatos). A hitellel megnő az M2-M3. A lóvé kikerül az emberekhez, akik költik. Ebből lesz a monteráis infláció. Ha megnézed az M2-t és megnézed a GO növekedését, akkor láthatod, hogy a pénzmennyiség bőven többet nőtt, mint a kibocsátás (ami egyensúlyi esetben kart karba öltve egymás mellett kellene emelkedni)
Hogy eddig miért nem volt komolyabb infláció? 4-5 szerencsés körülmény összeállt (plusz a  statisztikai hivatalok CPI számítása nem képes a valós inflációt mérni - hogy szándékosan, vagy nem az más kérdés)+ a hitelek nagyobb részt vélhetően a hedge fundokig meg a gazdagokig jutottak, akik meg pénzügyi termékeket és ingatlant vettek alacsony kamatos hitelből. Szóval a Wall Street nagyon jól járt ezzel, így soha ne várd, hogy befektetési szakember, befektetési bankár ez ellen szóljon. Helyette körömszakadtáig védeni fogja a laza pénzpolitikát... Gondolom amikor új kocsit veszel, akkor sem a TV-reklám alapján döntesz, hiszen a reklámozónak az az érdeke, hogy eladjon neked valamit. Itt is ez a helyzet.
Szóval az érvelésed nem legitimálja a QE-t, csak egy kevesek számára érthető eufemizmussal elfedi a pénzügyi "machinációt". Majdhogynem lényegtelen, hogy jegybankpénz jut a pénzügyi szférába, a lényeg az alacsony kamat. Azt meg magad is láthatod, hogy az M2 hogy nőtt, ezzel együtt a kihelyezett hitel is. A fed mondása, hogy az M2 nem számít, hát arra inkább nem is mondok semmit.
A bond hozamokkal kapcsolatban igazad lett volna 20 évvel ezelőtt, amikor javarészt a piac állította be. De ez megváltozott. Végső soron a jegybank a legnagyobb vásárló, így a piaci mechanizmusok ki lettek a bond piacon iktatva - legalább is rövid távon, amíg hisznek a fed nagyságában a népek. Olyat nem fogsz látni, hogy 10% a Y10 hozama, 0,1% meg a 3M bond hozama. Már csak azért sem, mert a fed korábban meglebegtette, hogy viszgálja a yield curve controllt. Magyarul tudja mindenki, hogy beavatkozik majd a hosszú oldalon, ha megnő a két hozam közötti különbség. Ki az a marha, aki rövid távon elkezd ezzel szembemenni?
Persze el fog jönni egy pont, amikor a gát átszakad, és elsöpri a fed (sajnos egyelőre törvényes) machinációit a globális pénzpiac... Legalább is én így hiszem.
kajli_man
kajli_man 2021. 07. 11. 16:53
Előzmény: #46732  kajli_man
#46733
"A FED pedig vegignezi. Mert nagyon nepszeru a laza monetaris politika, es nagyon nepszerutlen a szigoritas barmilyen formaja. Nem is fogjak meglepni, amig nem koveteli minden media. Az meg soka lesz.Tehat a valasz? A FED veszi, pedig nem kene mar vennie a Bondokat. Regota nem.Igy fennt tartja a Bond arakat, es lennt tartja, sot ujra csokkenti a hozamot."
**
A FED ugyanannyi bondot vett akkor is, amikor 0.53%-ról 1.75%-ig felment a 10Y yield, mint amikor leesett 1.75%-ról a mostani 1.36%-ig. Konklúzió: nem a FED mozgatja a bond piacot, csak szeretné elhitetni velünk, hogy így van. A médiás résszel meg különösen nem értek egyet. Pont, hogy úgy felgyorsult az információ terjedési sebessége a különböző internetes platformok miatt, hogy arra aztán nem kell sokat várni, hogy közbeszéd témája legyen bármi is.
kajli_man
kajli_man 2021. 07. 11. 16:08
Előzmény: #46731  Placi82
#46732
Én nem minuszoltam, de látok dolgokat, amivel nem értek egyet.
**
"Ehhez  kepest 1 ev alatt a lakhatasi arak +50%, es a lakhatas egymagaban is, a csaladi kiadasok 1/3 reszet teszi ki. Mar ettol minimum 17% az inflacio. Persze, ha a lakhatas, mint lakber es mint lakashitel torlesztes havonta, az nincs is benne? Az mas."
**
Én nem láttam sem itthon, sem az USA-ban 50% növekedést az elmúlt 1 évben. USA: https://fred.stlouisfed.org/series/CSUSHPINSA Lakáshitellel kapcsolatban meg tavaly volt egy hatalmas mortgate refinance boom, szóval a rekord alacsony kamatok miatt sokaknak még csökkent is a havi lakáshitel törlesztője! Tudom, mert két cég részvény által is érintett vagyok a dologban (UWMC, RKT) Itthon a lakbérek ráadásué csökkentek 2020-ban: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakberindex_szamitas/2105/index.html
**
"Az utolso inflacios vilagban, a 70-es evek vegen, mindenki a penzmennyiseget, M1, M2, M3 nezte. Manapsag ezt a szamot nem is kozlik. Akkor  tiltakozast es duhrohamot valtott ki, ha novekedett az M2  szam, mert mindenki tudta, az meeg tovabb hajtja fel az inflaciot."
**
Hogyne közölnék, csak már nem heti, hanem havi szinten: https://fred.stlouisfed.org/series/M2SL Én továbbra is azt mondom, hogy a QE nem valós dollárt hoz létre, ami inflációt "csinál". A QE = extra bank reserve, amit ha akarnak a kereskedelmi bankok, akkor kihitelezHETNEK és akkor ténylegesen bekerül a körforgásba dollárként az összeg, esetleg még emelhet is az infláción. Én továbbra sem várok durván elszálló inflációt, valószínűleg 2020-2023-at átlagolva elég közel leszünk a 3%-hoz, aminek még örülni és fog a FED és az ECB.
**
"A 10Y hozam az ev eleji 1.73% csucs utan mostanra visszaesett, 1.30% most."
**
Az alacsony bond yieldek szerintem azt jelentik, hogy lassabb kilábalás, esetleg gazdasági visszaesés jön, ami szintén nem inflatórikus hatású. Azzal egyet értek, hogy a havi 40B MBS vásárlás felesleges, de szerintem azt rutinból veszik, mert nagyon fájt az előző válság és félnek, nehogy újra megégessék magukat.
Placi82 2021. 07. 11. 15:19
Előzmény: #46727  pomperj
#46731
Kérdezném azokat akik minuszolnak, hogy hol az ellenvélemény tényekkel alátámsztva uraim?? Értem hogy a pozícióban ülés egy fontos dolog, de hol vannak a tények ? 
Placi82 2021. 07. 11. 15:09
Előzmény: #46727  pomperj
#46730
+++. A lenti abszolút tények, fényében, már vagy 2 éve arra a kérdésre nem kapok választ, hogy az arany, mely 3000 éve kincskepzo eszkoz, továbbá véges készletu, decentralizált, banyasszak, és valós munka van mögötte, nem felesleges algoritmusok számítás. Továbbá ebben a helyzetben, sőt egy stagflacio időszakban az arany nak repülni kellene a csillagokban. De minimum 4000 usd/uncia kellene hogy legyen. Sőt ha már a 70 es évek stagflacio időszaka akkor érdemes egy pillantást vetned a gold historikus grafikonja rá, és akkor keveset is mondtam nagyon a 4000 usd/troy unciaval.! Erre még sose kaptam választ senkitől se, pedig jó pár sört fizetnék egy bárban, ha ezt az kerdes fel lenne logikusan oldva számomra. :) 
MaliBali 2021. 07. 11. 14:47
Előzmény: #46727  pomperj
#46729
Köszönöm a kimerítő választ!
vrossi46 2021. 07. 11. 14:40
Előzmény: #46727  pomperj
#46728
Aranyról/nemesfémekről mi a meglátásod jelenleg 3-5 éves távlatban?
pomperj
pomperj 2021. 07. 11. 13:57
Előzmény: #46726  MaliBali
#46727
DB relative konnyu tema. 
Mert amig a nemet kamatok minuszban vannak, addig DB es mas nemet bank se kepes
erdemben penzt keresni.
Tavalyrol itt van 2 chart, HETI es NAPOS, szerintem 2020Apr. volt a melypont,
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201005v00tqokyt.jpeg
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201005v00t6sba1.jpeg
,
ES most is a 5Y Bund kamat chartot masolja a DB chartja.
De a chart egyaltalan nem tiszta, kozel sem idealis a szerkezet.
vagy egy ABC korrekcioban van, es meg egy nagyot  esik  (ez kevesse valoszinu)
vagy 1-2, 1-2 bullos hullamsorozatban van es most (a of 2) korr. hullamban esik, es b-c van hatra.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210711v00wm48t1.jpeg
.
2)De ha mar a kotvenyek, errol van par megjegyzesem.
a)FED  Powell is elismerte,  “inflation has increased notably in recent months,” es bejelentette hogy Aug.-ban a FED megtartgyalja a havi 120Mrd$ bond vasarlas kivezeteset.
.
b)A 10Y hozam az ev eleji 1.73% csucs utan mostanra visszaesett, 1.30% most.
De hogy a fenebe eshet ide a kamat, ha amugy az USA-ban az official, bevallott Inflacio 5%?
(az mas kerdes, hogy a magyar allitolag 3.9% (?). Ehhez  kepest 1 ev alatt a lakhatasi arak +50%, es a lakhatas egymagaban is, a csaladi kiadasok 1/3 reszet teszi ki. Mar ettol minimum 17% az inflacio.
Persze, ha a lakhatas, mint lakber es mint lakashitel torlesztes havonta, az nincs is benne? Az mas.)
,
c)Az utolso inflacios vilagban, a 70-es evek vegen, mindenki a penzmennyiseget, M1, M2, M3 nezte.
Manapsag ezt a szamot nem is kozlik. Akkor  tiltakozast es duhrohamot valtott ki, ha novekedett az M2  szam, mert mindenki tudta, az meeg tovabb hajtja fel az inflaciot.
Utanjarassal kideritheto, az utolso 12 honapban +25%-al nott az M2. Ennyi  a valos infla,
mert ehhez kepest a szezonalisan kiigazitott, Covidmentes GDP valtozas, nos, az szinte semmi.
.
d)NEM az arak emelkednek, hanem a penz erteke csokken. 
Tudatosan csokkentik a kintt levo minden egyes dollar es Forint vasarlo erejet. A lakas ugyanakkora ertek, mint egy eve. Csak a mercet valtoztatjak, minden dollar ennyivel kevesebbet er, amennyivel nott az ara. 
WB jol mondta, "Az ar amit fizetsz, az ertek amit kapsz erte."
.
e)A jozan invesztor azt kerdezheti, hogyan lehet az, hogy az arak mennek fel, 
es a kamatok visszaestek 1.73%--->1.30%? 
Miert veszi a FED milliard szamra a mortgage bondokat, ha amugy eleg nagy hiany van uj lakasokban? 
Italia, Gorog es Portugal 1% alatti kamatokat fizet? mikozben igazabol fizeteskeptelen volna, ha realis kamatok lennenek. Hogy lehet egyaltalan ezek orszagok adossagat minositeni most?
,
f)Jozanul csakis arra lehet gondolni, hogy az USA adossaga is nagyon veszelyes, es a kotvenyeik arfolyama hatalmasat kell essen. Ha barmifele realitas lenne a kamatok vilagaban.
De kozben nem lehet a FED ellen se menni eles pozicioval, mert arra nagyon rafazni is lehet.
.
Es mi lehet ennek a helyzetnek a vege? Ami 1980ra kialakult: akkorara no fel, olyan magas lesz az inflacio, hogy megfojtja az gazdasag novekedeset. Beall a stagflacio. 
A FED pedig vegignezi. Mert nagyon nepszeru a laza monetaris politika, es nagyon nepszerutlen a szigoritas barmilyen formaja. Nem is fogjak meglepni, amig nem koveteli minden media. Az meg soka lesz.
Tehat a valasz? A FED veszi, pedig nem kene mar vennie a Bondokat. Regota nem.
Igy fennt tartja a Bond arakat, es lennt tartja, sot ujra csokkenti a hozamot.
Ami abszurdum. De a global invesztor meg inkabb elbamul, ha megnezi a negativ EUR kamatokat.
Es az EU meeg csak most kezdi majd a Covid ellen kitalalt hatalmas penzeket kiszorni a gazdasagokba.
Es akkor meg nagyobb lesz az EUR inflacio is.
Akkor meg mindig jobb az a zero dollaros kamat.
 
MaliBali 2021. 07. 11. 10:57
Előzmény: #46724  pomperj
#46726
János!Mi a véleményed a Deutsche bankról?Nincs véletlenül egy jó kis elemzés a tarsolyodban?
szieszta 2021. 07. 11. 10:42
Előzmény: #46724  pomperj
#46725

A pf cikk kapcsán.... ahány elemző, annyi vélemény. Csak meg kell nézni a JP Morgan szakértőinek véleményét a bitcoinra. Naponta változnak a jóslatok, nem kis szórást mutatva a 14 ezertől az 1,2 millióig. Annyira megbízható előrejelzéseik vannak, hogy már nevetséges. Szerintem valamelyik munkatárs felkel, kigondol egy árat, aztán nekiállnak kreálni valamilyen magyarázatot. Persze mikor rakétázik, akkor a csúcsokra licitálnak rá, ha esik, akkor meg a völgyekre.
Gondolom egy egy ilyen elemzésért csillagászati fizetést kapnak, ha bejön, ha nem. Csak mondjanak valamit, látszódjon, hogy mindenhez értenek.
pomperj
pomperj 2021. 07. 11. 10:21
Előzmény: #46715  Boole
#46724
1)Most semmit nem tartanek es nem vennek meg, ami kinai.
Mostanra teljesen nyilt kereskedelmi haboru folyik. 
Az USA  agresszivan eszkalalta  a Trump altal beinditott trendet. Mikozben ott van az amerikaifogyasztasi cikkek 2/3 resze, es a hightech gyartas 3/4 resze, osszessegeben az ipara 70% resze.
Az a gyanum, Kinaban minden Index es minden ceg lefele meno trendbe fordult.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210711v00wyz4uy.jpeg
.
Az mas kerdes, hogy ha BIDU es BABA igy esik, akkor ... es ha Kina elkezd esni, akkor ki es mi nem ?
.
2)De nem nez ki jol az EEM Emerging Markets Index sem.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210711v00wzdtxb.jpeg
,
A Delamerika Indexek, mint Brazil, Argentin, stb, is nagyon elgyengultek. Siman tudnak  felezodni.
Es India is olyan toppy, amilyent igen ritkan lehet latni.  Mikozben a Covid ott tombol.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210711v00wwcr8b.jpeg
,
Szoval, egyelore reszemrol csakis a legerosebb szektorokban, a legerosebb cegek, 
ovatos DAYTRADE-je van napirenden.
Az inflaciorol fog szolni a kovetkezo 10 ev.
.
Az a mai pf cikk cime, nos, sokat mond a fejekben uralkodo zurzavarrol.
Viharos idők jönnek – Bitcoint, aranyat vagy valami mást kell most venni? - Portfolio.hu
.
mikozben a cikk arrol ertekezik, hogy halalukon vannak a kriptok.
pomperj 2021. 07. 11. 10:16
Törölt hozzászólás
#46723
szieszta 2021. 07. 11. 10:06
Előzmény: #46721  Törölt felhasználó
#46722

A termelékenység az tényleg alig növekedett, de egy réteg vagyonának gyarapodása viszont világcsúcsot döntöget. Amikor az a fő cél, hogy minél több közpénz(vagyon) kerüljön a csókosok zsebébe, azt egy idő után megsínyli a nemzet.
De csodálkoznunk nem kell, hiszen ez mindig is így volt. Talán a magánvagyon ellenes szocializmus volt a kivétel, ott inkább a hatalomvágy volt a fontosabb, a diktatúra minden szinten.
Törölt felhasználó 2021. 07. 11. 09:36
Előzmény: #46719  Placi82
#46721
Az igazi tragédiát ez az ábra mutatja. Úgy sikerült 12 év alatt alatt évi 0,9% -os termelékenységnövekedést elérni, hogy minden hátszél adott volt. Emlékeztetőül az USA termelékenységnövekedése is magasabb volt ennél. Csak ugye az USA fejlettsége össze sem vethető kis országunkéval, és tudjuk, hogy a fejlett országokban a termelékenység lassabb ütemben képes növekedni.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210711v00wzajsb.png

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek