Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Alexander_Greybeard 2021. 03. 09. 09:04
Előzmény: #39358  Törölt felhasználó
#39360
Te pont azért tudsz emberként mindennel szinte 0 időbeli csúszás mellett kereskedni mert mindig van egy robot a másik oldalon. 
Törölt felhasználó 2021. 03. 09. 08:36
Előzmény: #39358  Törölt felhasználó
#39359
Törölt felhasználó 2021. 03. 09. 08:35
Előzmény: #39357  szieszta
#39358
Szerintem régen is elvált egymástól az ár és az érték. Én ebben nem látok változást.
Shillernek van egy cikke - igaz elég régi, de az egyik ábrája megvilágítja ezt.
Az osztalékos görbe az a fair érték mutatója. A valóság egy elég jó becslése. Az árfolyam meg a paic becslése. Ennyire tudja a piac az értéket, és ennyire tudta a múltban. 
Tudom, erre mindenki azt mondja: Shiller, Buffett, stb. a múlt. Könnyű ezt mondani, mert akkor nem kell bonyolultabb modelleket megérteni. Valóban könnyebb két vonalat behúzni egy grafikonon, és magunkat megnyugtatni, ez alapján nekünk van igazunk. Ha történetesen pozitív lejtésű az egyenes, eddig meg még nyert is vele az illető, és van bőven önbizalma.
Én az algoritmikus kereskedést sem látom úgy, hogy megváltoztatott volna bármit is. Olyan nagy különbség van egy bot és biorobot között? :)
A politika mindig is belenyúlt a gazdaságba, mondván ők jobban tudják. Most az inga az erős állami beavatkozás fele lengett ki. A jegybankok most mindenhatónak képzelik magukat. Ebben egyetértünk. Kérdés, hogy a gazdaság mikor mutat be nekik. 
szieszta 2021. 03. 09. 08:08
Előzmény: #39355  Törölt felhasználó
#39357

Régebben egy cég azért bocsájtott ki részvényeket, hogy pénzt tudjon szerezni a működéséhez. A tőzsde egy hitelintézményként működött, amíg rá nem jöttek, hogy a spekuláció sokkal több pénzt hoz.
Manapság már semmi köze a cégek értékének az árukhoz. Amikor a kereskedés nagy részét robotok végzik, a grafikonokat figyelve, percenkénti több ezer tranzakcióból összecsipegetve egy vagyont, akkor nem várhatunk el észszerű magyarázatot.
Szerintem az elemzési modellek is azért működnek, mert hasonló programot használnak a robotok és azért nem, mert mindig van valami új stratégia.
Sokat emlegetem a kapitalizmust, de ez már nem is az, mivel a piac irányítását szépen átvették a központi bankok. A reál gazdaságban a támogatásokkal művien emelnek ki egyes cégeket, még akkor is, ha nem is gazdaságos a működésük.
Nincs már szabad piac, a politika ott is átvette a hatalmat.
szieszta 2021. 03. 09. 07:58
Előzmény: #39354  upgrayeddAKS
#39356

A kapitalizmusban az működik, amire igény van. A közösségi média akkora függőséget okoz, hogy az emberek fellázadnának, ha a szeretettet letiltanák. Elvégre a mai kapcsolattartás csak erre korlátozódik. Gyerkőceim néha az egyik szobából a másikba is ezzel kommunikálnak.
Én sokat bosszankodtam, hogy "mi megy a tévében" , de hát erre van igény. A való világra, meg a éjjel nappal Budapestre. Nekem meg marad a national geographic, meg a többi ismeretterjesztő. Persze ott is sok gagyi műsor fut, a kedvencem :-) az aranyásók, ahol "éppen most" ássa ki az élete legnagyobb aranyrögét, szépen megvilágítva, 5 kameraállásból figyelve. :-)
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ezek csak nagyobb teret nyernek és nem lesz felvilágosulás. A politikának is birkákra van szüksége, nem gondolkodó lázadókra.
Törölt felhasználó 2021. 03. 09. 03:58
Előzmény: #39341  upgrayeddAKS
#39355
Még az hiányzik az érvelésből, hogy "és nem mutatja a mutató az alacsony kamatok hatását sem." --> Hogy lehet összehasonlítani a 80-as évek Buffett-indikátorát a maival, amikor ma 0 kamat van???
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 01:50
Előzmény: #39351  hellforceone
#39354
Ami a támogatottságot illeti: kb. minden országban van vagy 30-40% totál agyhalott. Szimplán a Gauss-eloszlásból adódik. Ezt a lefelé tartó spirált csakis egy megfelelő oktatás + médiaszabályozás mix-szel lehet megfordítani. Önmagában csak az egyik v. a másik nem elég. Facebookot, meg minden agyhalott sz..t betiltani x életkor alatt, legyen mondjuk 16 v. 18, és nem ám olyan "elmúltam 18, belépek" lagymatag lófa..szal. Btw. erre is kellene egy jó magyar SW-cég :) aztán mivel mi lennének az elsők, utána valamelyik ország meg követné, a magyar cég elég komoly eséllyel indulna náluk is... mondjuk Szingapúrban, ott talán van is iylesmi btw. Vagy ha más nem, akkor Kínában, Sz.-Arábiában, stb. jó eséllyel indulnánk ilyenekkel :) Szóval ez is kapásból nem csak "öncélú" fiatal korosztály-védés lenne, hanem üzleti érdek is. De ha egy jó oktatással párosul, akkor tényleg arra tudnának koncentrálni a fiatalok, ami valóban számít, és nem arra a híg fosra, ami megy a médiában... csak a szenny folyik a médiából, nem ezért jöttünk ide Levédiából :) ...bocs, ezt nem hagyhattam ki... a Belga ultrakirály... Szóval ez + NFT + egy csomó területen sza..á lehetne verni a faszbúkozó, médiatrutymóba beletenyerelt "dekadens" országokat :) nyilván amíg a maga kétszámjegyű IQ-jával a sok hülye vogon "gondolkodik", addig ilyen nem lesz...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 01:38
Előzmény: #39351  hellforceone
#39353
Vannak hagyományai a matematikának + kiváló szakemberek. Azonban kedvező rendszer nélkül mind kimegy külföldre, lásd LogMeIn, Prezi. Amúgy a Docler is elég jó példa, hiszen a LiveJasmin az alapító Gattyán elmondása szerint jó streaming + fizetés sw-ei miatt lett népszerű. (Gyanítom, hogy igaz, mert amúgy maga az ötlet nem nagy dobás.) Szóval szerintem lenne esély, elég komoly. Azonban feudálkomcsi vizonyok közt esély sincs. 
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 01:34
Előzmény: #39350  kjanek
#39352
Teljes mértékben egyetértek. Hűtlen/hanyag kezelés tipikus esete. Jogállamban öt(száz)millió év letöltendő az elsőrendű vádlottakra + fele a másodrendűekre, és így tovább :)
hellforceone 2021. 03. 09. 01:32
Előzmény: #39345  upgrayeddAKS
#39351
Amit leírtál a magyarországi állapotokról, a maffiakurmányról, mindennel csak egyet tudok érteni! Sőt, a magyarországi szoftver témával is, már nagyon régóta hangoztatom, hogy az lenne a mi lehetőségünk, ahhoz - szinte - "csak" szürkeállomány kell. Állítólag abban jó tartalékaink vannak - mondjuk elnézve az állapotokat és az általad is leírt feudálisztikus rendszer támogatottságát, néha már ebben is erősen kételkedem. Tényleg vannak tartalékaink???
kjanek
kjanek 2021. 03. 09. 01:31
Előzmény: #39349  upgrayeddAKS
#39350
A lényeg az hogy az építésből minél több lóvét lehessen kihúzni. Orbán fater viszi az építőanyagot a cimborák meg felépítik. Nem cél a tartósság. Több ezres stadionokban pár száz néző lézeng. Amennyiben bukik a kormány sok stadion a Stadler stadion sorsára jut. Önkormányzatoknak jelenleg sincs pénze fenntartani őket. Amint megszüntetik a TAO pénzcsapot bukik az egész foci rendszer.   
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 01:19
Előzmény: #39348  kjanek
#39349
mennyiségben igen, minőségben nem...
1. leesett darabok a Puskásról (az volt vagy egy másik...)
2. kimaradt VIP bejáró (szintén Puskás? :) hmmm... csak nem lölö építette?)
3. megnézném pár év múlva némelyiket... 
kjanek
kjanek 2021. 03. 09. 01:13
Előzmény: #39345  upgrayeddAKS
#39348
Mi meg stadion építésben vagyunk jók. 😀
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 01:04
Előzmény: #39341  upgrayeddAKS
#39347
vak tyúk is talál szemet... f. u., L'art por l'art, társulat :)
kjanek
kjanek 2021. 03. 09. 00:53
Előzmény: #39344  bankos
#39346
:D
Pár hete amikor egy zuhé után felpattant gyorsan  kiszálltam mindenből azóta én is csak nézek mint hal a szatyorban. Kivárom a jelenleginél jobb beszállási lehetőségeket.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 00:42
Előzmény: #39215  pomperj
#39345
A 3. pontod sajnos tényleg így van. Aztán: "Olyan, hogy MagyarGazdasag, praktikusan nincsen. Nem volt, nincs, nem is lesz.
Pici, teljesen nyitott orszag, totalisan majdnem 90%ban export-import forgalommal." Ha úgy érted, hogy nincs MagyarGazdasag, hogy szinte csak az export-ágazat sikeres ill. szinte csak az létezik, akkor sajnos megint így van. Azonban nem eleve elrendelt, hogy ez mindig is így legyen. Persze feudálkomcsi körülményekkel még ez is csak álom, mert lassú, de folyamatos lesz a lecsúszásunk, helyben menetelésünk, miközben Bulgária is be fog előzni minket, ahogy btw. ez megtörtént az elmúlt 10-20 évben az alábbi országok részéről: 3 balti ország + Lengyelo. + Szlovákia. Szlovének+csehek mindig is előttünk jártak. Hamarosan jönnek a horvátok, románok előzni. Nyilván ezt sokan nem látják/nem akarják látni, de ezek a gazdasági adatok. (S ha a nyers mutatók mögé nézünk, a valóság még rosszabb...) Szóval a feudálkomcsi, urambátyám állapotokon kell változtatni, akkor van esély a sikerre, máskülönben nincs. Fideszesek kedvéért kiemelném: orbánnal vagy nélküle, de sehogy sincs esély ilyen nyomorék politikusokkal, mert nem a putyini se...nyalás tempója fogja meghatározni, hogy mennyire lesz sikeres az ország, hanem a feudálkomcsi állapotok lebontásának kényszere ill. nem-kényszere. Ha lebontjuk, akkor van esély, ha nem, akkor kb. annyi, mint a trójai falónak az epsoni derby-n. (Gy.k.: lényegében 0.) Nota bene: orbánék meg nem lebontani akarják ezt a rendszert, hanem látványosan építik tovább. Aki ezt nem látja, az annyira gyagyás, hogy a szót sem vesztegetem rá többet :) Szóval akkor 2. pont: MINDEN ország abban jó, amire ráfekszik, nekigyűrkőzik, stb. Anno a jenkik jók voltak autógyártásban, aztán volt olyan időszak, hogy nem, aztán megint kezdenek fejlődni. Beindult a verseny: jobb a Ford, jobb a GM, stb. Nem kis részben a Tesla miatt. Az oroszok kb. semmiben nem voltak jók történeti léptékben mérve. Aztán létrehoztak egy nehézipart, majd lett űriparuk is, és lám-lám, azóta is jók rakétatechnikában, az élbolyban vannak, "stabilan" 1. v. 2. helyen, attól függ, hogy honnan nézzük... vannak még frankó repülőik, de azért a Concorde-dal nem tudott volna a Tu-144 versenyezni, stb. Szóval: amire időt, pénzt, energiát, stb. fordítanak az emberek, abban lesznek jók. (Kivéve a magyar focit, mert abban mindig is rosszak leszünk, hiszen úgyis elmennek a picsába a tehetségek, stb. Meg aztán kell a francnak az a sok kretén focista...) Vicc volt amúgy :) A friccek sem azért jók az autóiparban, mert úgy születtek. (No meg a svájciak is precízek, aztán mégsincs igazi autóiparuk.) Van viszont egy halom vendégmunkásuk (ahogy a jenkikhez is beszökött pár millió mehikói), meg egy ennek megfelelő képzési rendszerük. Voilá, kész is van a német autóipar... Ja, és (többek közt) a software témában kellene nagyon nyomulnia Mo.-nak, de úgysem fognak ilyen idióta vezetés mellett, és ezt nem csak a maffiózókra írtam... 
bankos
bankos 2021. 03. 09. 00:40
Előzmény: #39343  upgrayeddAKS
#39344
Végül nem vettem semmit......
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 00:10
Előzmény: #39339  Törölt felhasználó
#39343
Szóval MKKP: miattuk nem lehet többé nyafogni, hogy jaaaaj, olyan szörnyű az ellenzék. (Én is csak befogott orral fogok majd rájuk voksolni.) Akinek nem tetszik az ellenzék, annak ott van az MKKP (gy.k.: kétfarkú kutyák) vagy a MiHaMo. Senkinek sem MUSZÁJ aljas féreg maffiózókra voksolni, csak mert fo..ik, hogy nem kap CSOK-ot, esni fognak az ingatlan-árak, stb. Sem az szja miatt, btw. "libajnaiék" idejében volt egy 17%-os szja-kulcs, meg egy válság miatt nem olyan nagyon alacsony érték melletti 32%. Azért a legtöbb "túlképzett" fideszes soha az életében nem adózott 32% mellett, szóval maradjunk a 17% vs. 15%-ban. WOW :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 00:02
Előzmény: #39339  Törölt felhasználó
#39342
Majdnem mindenben egyetértünk, csak Puzsérral kapcsolatban nem. Neki szüksége lenne egy bazi nagy reality check-re + befolyásos támogatókra (főleg a politikában), mert amúgy rendes tag, jót akar, és rengeteg dologban egyet is értenék vele, csak ő önerőből kb. soha nem fog tudni változtatni igazán fontos dolgokon, fordítani trendeken, mert alkalmatlan rá. (Nem, nem túl szofisztikált, az Neil deGrasse Tyson :) vagy hasonló tag, Robi inkább túl elfogult, nem eléggé stratégiai szemléletű, stb. Elon Musk kb. 10 év alatt egy közepesen ismert figurából (1-2 mrd. dolláros vagyonnal) "átkonvertálódott" egy szinte mindenki által ismert, sokak által utált, sokak által sztárolt alakká, ja és nem mellékesen a világ (egyik) leggazdagabb embere is lett közben. Sajnos (vagy sem) a kapitalizmus így működik: vagy belülről reformálod meg, vagy SEHOGY.) Közben éjfél elmúlt, lehet politizálnom megint :) Úgyis fel akartam még hozni az MKKP-t...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 03. 09. 00:01
#39341
Hadd kezdjem ezzel: előbb-utóbb biztosan lesz egy kemény, durva korrekció. Talán holnap, talán 2 hónap múlva, talán később. Ergo azok, akik hetente-havonta leírják, hogy kipukkad a lufi meg ilyenek, előbb-utóbb elmondhatják: igazuk volt. De nézzük akkor most egyelőre ezt a Buffett-indikátort! Tisztelem az öreget, de az indikátora elméleti síkon majdnem fából vaskarika: GDP-t hasonlít össze piaci kapitalizációval. Ez egy jó mutató lenne egy összehasonlító gazdaságtan-előadáson, amikor be akarjuk mutatni, hogy egy adott országban mekkora szerepet játszik a tőzsde a gazdasági életben. Azonban a piacok túlfűtöttségének mutatására CSAK ESETLEGESEN alkalmas: vak tyúk is talál szöget alapon. Miért? Hát mert eleve a GDP egy flow jellegű változó, tehát egy év alatt ennyit termelt ki a gazdaság. (GDP=C+I+G+X-IM.) Ezzel szemben a piaci kapitalizáció egy stock jellegű változó, az egy VAGYONI mutató. A vagyonnak és a jövedelemnek nem feltétlenül kell szoros korrelációt mutatnia egy ország gazdaságában, ráadásul pont az amerikai cégek jelentős profitokat zsebelnek be KÜLFÖLDÖN. Az a minimum, hogy a világ GDP-jét vetjük össze a világ összes cégének piaci kapitalizációjával, ami nyilván felvet egy kis FX-problémát, de abban nincs akkora nagy szórás, hogy áthidalhatatlan problémának aposztrofáljuk. Aztán: matekozzunk egy kicsit! Mitől növekszik a piaci kapitalizáció a világban, ha teszem azt az összes tőzsdeindexet egy Gedankenexperimenttel „befagyasztjuk”? Természetesen attól, hogy új cégek jönnek a tőzsdékre. A globalizált gazdaságban magától értetődő folyamat, hogy egyre több cég igyekszik a tőzsdére, lásd pl. Kína. Magyarán: nem csak attól növekszik a piaci kapitalizáció, hogy emelkednek a tőzsdeindexek. A gazdaságnak minél nagyobb hányada megy a tőzsdére, annál inkább értékesebbek lesznek zusammen a tőzsdei vállalatok még akkor is, ha stagnál (vagy kisebb mértékben csökken) a „régi” vállalatok értéke. Nyilván amikor (majdnem) minden emelkedik, akkor meg pláne értékesebb lesz az új+régi tőzsdei vállalatok értéke.  (folyt. köv.)

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek