Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
csla
csla 2021. 01. 29. 12:06
Előzmény: #35638  trader21
#35640
Az a része egyébként nekem sem világos, hogy egy kölcsönkapott részvényt hogy lehet egyszerre eladni (shortolni vele) és tovább kölcsönzni...
pitcairn2 2021. 01. 29. 12:05
Előzmény: #35629  kjanek
#35639

hát ezen már csak röhögni lehet:))))
ide vezetett a 2008 óta tartó végtelenített piac-kokszolás...
trader21 2021. 01. 29. 12:02
Előzmény: #35575  yooio
#35638

Nem beszélek sületlenséget, Te nem jártál utána elég alaposan. Tudom, hogy működik a shortolás, viszont valami nem fér a fejembe. Van 69.7 millió GME részvény, összesen. A short interest 77 millió. Vagyis 69 millió részvényből kölcsönkértek 77 milliót. És eladtak 77 milliót. Egész jó vagyok matekból, és határozottan úgy érzem, hogy itt valami nincsen rendben. Még ha minden egyes részvénytulajdonos hagyta volna, hogy a bróker kölcsönadja a részvényeit, ami természetesen sosem fordul elő, akkor is van 7 millió részvény, amit úgy adtak el, hogy nem létezik.
Ha van 2 almám, és Te nagyon éhes vagy, kölcsön tudok adni 3 almát? Nehezen. Csatlakozó költői kérdések: milyen hatással van az alma árára, ha nekem van 2 almám, amiből odaadok Neked hármat, amit Te eladsz? Mennyire tisztességes ez a megoldás?
Alexander_Greybeard 2021. 01. 29. 11:59
Előzmény: #35633  Törölt felhasználó
#35637
Te írtad ezt: "Óvatosan a véleményekkel:)". Ennek fényében reagáltam.
Nyugodtan cáfold meg tételesen tényekkel, amit írtam. Tanulhatok belőle, annak mindig örülök. De gondolom közben rájöttél, hogy nem jó definíciót másoltál be. Ha tényekkel tudnád cáfolni, amit írtam, azt már megtetted volna.
MrSomm 2021. 01. 29. 11:52
#35636
Ezeket a "csodaszép" GDP számokat azért megnézném úgy is, hogy a kormányok eszetlen költekezése ne legyen benne...
Janiii
Janiii 2021. 01. 29. 11:51
#35635
Én mondjuk majd akkor aggódom, ha eljön az ideje. 
Aggodalom akkor lesz, ha a Reddit és tsai, meg RH-s spekik feltétel nélkül vállalnak közösséget egymásért és a közös fellépésért. Magyarán szekta lesznek, mert akkor az elmebaj ilyen koncentráltan veszélyes a társadalmakra. De egyelőre nincs szó ilyenről és nem is gondolom, hogy nagy esély lenne ennek kialakulására. Idővel a piac helyreteszi a szélsőséges folyamatokat.   
Összebeszélés, összehangolt piaci ár befolyásolás és beállítás, tisztességtelen piaci magatartás stb., törvénytelen piacbefolyásolás, szóval röpködnek a fogalmak.   
A socialmedia egyes megnyilvánulásai, ha azok nem zárt csoportban keletkeznek, akkor az nyilvános, bárki számára hozzáférhető információ.   Ha egy aktív tagja nyilvánosan kijelenti, hogy venni kell egy részvényt, mert szintén bárki számára hozzáférhető adatok, információ alapján megállapítható, hogy erős vételi érdeklődés várható a papír kapcsán, akkor ez eddig csak vélemény. Ha ez a tag már rendelkezik long pozícióval a kijelentése (ajánlás) előtt, akkor közvetlen anyagi érdeke származhat az információ közlésével. (Azért csak származhat, mert jogilag nem ilyen egyszerű ennek megítélése, de ez itt most nem lényeges.)
Ha ez a tag megegyezett a többi taggal abban, hogy mindenki azt teszi amit ő, akkor ezek itt összebeszéltek, összeadták az anyagi erőforrásaikat és együttesen, összehangoltan léptek fel a közös pozíciójukkal valaki ellen.   Ha a tagok és a tagokon kívüli más olvasók valójában semmiben nem egyeztek meg, nem vállaltak kvázi kötelezettséget arra, hogy a szócsövet tartó pozícióját mérlegelés nélkül felvegyék, akkor nem beszélhetünk együttes magatartásról. Nincs összebeszélés, valódi összehangoltság, mert minden pillanatban dönthet a tagok sokasága, hogy nem vesz GME-t. Minél nagyobb számú a közösség és a közösségi oldalaikon minél nagyobb számú ügylet vagy részvény adata jelenik, annál inkább nem lehet összehangolni semmit sem. 
De akkor mi folyik itt? 
Egyszerű momo effektus. Ha a nyilvános körben a pletyka tárgya valamely részvény és annak ára emelkedik (vagy esik), a spekulánsok azonnal rávetik magukat, hogy felvegyék az ezzel azonos irányú pozíciót. De ebben nincs büntetőjogi értelemben vett összehangolás, sokezer egyéni és intézményi befektető és spekuláns vásárlása nem egy előre eltervezett támadás. Van itt valaki, aki még nem vett részvényt csak azért, mert megugrott az ára (aztán utána azért megnézte milyen papír is ez, mi a sztori stb)   
Ha a Reddit tagjai és társai cselekménye összehangolt és ezért törvénytelen, vagy minimum etikátlan, akkor most bajban vagyok, mert egy kicsit én is leskalpoltam GME-t, tehát résztvettem a vételemmel a bűnbanda törvénytelen céljainak megvalósításában.   
A korábbi időszakokban - Bool példái is - történt durva törvénytelenségek mind zárt ajtók mögött, titokban, sunnyogva zajlottak, közös jellemzőjük, hogy kevés számú szereplő koncetrált, relatív nagy tőkével együttesen manőverezett ügyletei már képesek voltak nemcsak egyedi cégek papírjait befolyásolni, hanem a deviza és arany piacon is manipuláltak.   
És még egy dolog hiányzik a cselekményből, a bennfentesség. Nincs bennfentes információ, amivel a Reddit és tsai rendelkeznének, és az ügyleteik is gyakorlatilag a nyilvánosság előtt zajlanak, ha egyáltalán lehet erről beszélni. Mármint arról, hogy „ügyleteik“, hiszen a tweetek és fórumok alapján legfeljebb az állapítható meg, hogy mik a népszerű termékek, részvények stb. ebben a körben.     
Szóval a Reddit és társai és RH - részemről - nem tartozik az elítélendő kategóriába, egyszerűen a piaci mechanizmusok, az információs rendszerek stb fejlődésével létrejött új formáció, ami nem más, mint egyszerű spekulánsok sokasága.   Cserébe nőtt a piaci szereplők száma, az ügyletek száma, egyszóval az összes tőzsdei paraméter, vagyis hatékonyabb lett a PIAC. 
Ez persze együtt jár azzal is, hogy rosszul vagy nem eléggé szabályozott termékek, ügyletek a felszínre kerülnek. Mint mindig, most is a derivatívákkal és tőkeáttétellel van baj, na ebben van keresnivalója a hatóságoknak.   
De, és visszakanyarodva az elejére, idővel a piac helyreteszi a szélsőséges folyamatokat (GME és tsai). Nincs kétségem affelől, hogy nagy bukás lesz a vége, mert amikor eltűnik a sort-tömeg, azzal a vételt fűtő üzemanyag is elfogy, a beragadtak azonnal elvesztik a tőzsdére tett pénzük nagyon nagy részét. A ma még kevésbé óvatosak, akik megmaradnak, körültekintőbbek lesznek, tisztul a piac, még nehezebben lehet együttes fellépést generálni.   
problem solved  
Boole 2021. 01. 29. 11:37
Előzmény: #35631  Törölt felhasználó
#35634
Eleve nem szeretem a tőkeáttételes ügyleteket, csak viszonylag kicsiben és csak nagyon indokolt esetben. Pl. amilyen most is. A meglévő részvényeimet (már csak 7 van) fedezem úgy, hogy esés esetén kicsit többet keressek és fordulásnál a shortok zárásával az egyedi részvények növekedhetnek. A meglévő részvényeim egyébként meg nem fognak kaotikus teljesítményt adni, mert árazásban mind rendben vannak.  
Törölt felhasználó 2021. 01. 29. 11:35
Előzmény: #35623  Alexander_Greybeard
#35633
Ügyesen másolok, és veled ellentétben értem, amit olvasok. Ne személyeskedjünk, nem vagyunk haverok.csá...
Boole 2021. 01. 29. 11:29
Előzmény: #35623  Alexander_Greybeard
#35632
Az a különbség a hülyeség és a törvénytelenség között, hogy az elsőért nem büntetnek, de a másikért igen. Ha valakit megkeresel azzal, hogy Te, öld már meg XY-t és utána a megkeresett fél azt mondja neked válaszként, hogy Te nem vagy normális, dehogy ölöm meg, akkor Te maximum egy hülyeséget követtél el, és a megkeresett fél kb. hülyének/bolondnak is fog tartani. De ha akit megkerestél, az ezt követően XY-t meg is öli (XY de facto mint eredmény meghal), akkor Te emberölés bűntett felbujtói magatartásáért fogsz felelni, ha beszámítható vagy, ha a bizonyítékok azt igazolják, hogy a felhívásod egyértelmű volt és a cselekedeted, valamint az eredmény bekövetkezése között ok-okozati összefüggés állapítható meg. A bíróságon hiába fogod mondani, hogy de tisztelt bíróság Önök nyilván tévednek, mert Én nem gondoltam komolyan. Nem sejtettem, hogy a barátom olyan bolond lesz, hogy ezt meg is teszi. Majd azt mondják, hogy értjük az álláspontját, de nem érdekel bennünket, 15 év lesz. Maradhat? ATV-s Tamás is ezért magyarázkodik, hogy itt valami félreértés történt. Részemről befejeztem ezt témát.    
Törölt felhasználó 2021. 01. 29. 11:28
Előzmény: #35626  bluefrog
#35631
Egy óriási különbség van: az alapkezelő ha nagy pozit épít ki egy instrumentumban, sarokba szorítja magát, mert egyszer ellenoldali ügyletet kell kötnie.
Ha valaki egy fórumon szervez hadsereget magának, akkor meg csak a saját érdekét nézi és bármit kommunikálhat. És ahogy tegnap láttad, ennek az akciónak nem a "véleményvezér lesz" a vesztese, mert ő ki tud könnyen menekülni. Hanem a hadserege fog elveszni, de az őt nem érinti. Tegnap ezt a fogolydilemma-szituációt láttad. Bezuhant az ár, mert a hadsereg felbomlott, kiszálltak a koalícióból mert így kevesebbet veszítettek.
Törölt felhasználó 2021. 01. 29. 11:20
Előzmény: #35613  Boole
#35630
Most olvastam egy ujabb tanulmanyt es elemzest 1 kockazat kezelotol aki eveket dolgozott a Blackrocknal.
az elemzes arrol szol hogy hogyan valtoztatja meg a kulonbozo eszkozokbol osszeallitott portfoliokat ha egyes eszkoz osztalyok helyett BTC-t hasznalnak. Megvizsgaltak a kockazatot es azt is hogy milyen mertekben novelte az adott portfolio hozamat.
Egyre tobben egyre tobb idot foglalkoznak vele es egyre tobb oldalrol kozelitik meg a kerdest.
En jelenleg extrem alacsony eselyt adok annak h a BTC ara 23700-ra essen, nem tudom kizarni de eleg valoszinutlennek tartom. Kb. hasonlo eselyt ratok la mint h iden a BTC 350k folott lenne.
Tovabbra is azt tartom az egyik legvaloszinubb kimenetelnek, hogy Februar kozepe vege elott uj csucsra megy az arfolyam es Aprilis-Oktober kozott valahol 80k-150k kozott lesz az arfolyam...
Tevedes jogat mint mindig fenn tartom. 
kjanek
kjanek 2021. 01. 29. 11:16
#35629
GME
Pre Market 418.04 +224.44 +115.93%
A csata folytatódik. :D
Zedisdead 2021. 01. 29. 11:13
#35628
Nem tom mi a baj, ha jól mennek a dolgok ma kikerül a pénzügyi világból a reálgazdaságba pár 10 mrd dollár. Venni kell a kovid rekoveri részvényeket ha lesz egy letörés a likvidációk miatt, oszt kész :D
Törölt felhasználó 2021. 01. 29. 11:13
Előzmény: #35622  szieszta
#35627
Musk maga a rendszerkockázat.
Meggyőződésem, hogy a holdudvarából annyi csontváz fog előkerülni, amit el sem tudunk képzelni.
A gambler tökéletes megtestesítője.
bluefrog
bluefrog 2021. 01. 29. 11:12
Előzmény: #35607  Boole
#35626
nem érted a kérdés lényegét. tegyük fel mindhárom esetben 3 milliárd dollárt pörgetnek meg egy részvényben.
1. nagybüfi
2. alapkezelő
3. kisbüfik megbeszélve
azt mondod a kisbüfik esetében jogilag büntethető, pedig csak ugyanazt a részvényt veszik ugyanolyan nagyságú pénzzel.
a nagybüfit vagy az alapot kötelezi vmi diverzifikálásra, elő van írva neki, h a 3 milliárdjából pl. IBM részvénybe csak mondjuk 10 millió dolcsival fektethet mert különben megzavarja a piac működését?
 
Törölt felhasználó 2021. 01. 29. 11:10
Előzmény: #35621  kissherceg
#35625
u/DeepFuckingValue... ez kész... :))))))
Törölt felhasználó 2021. 01. 29. 11:06
Előzmény: #35619  JackOne
#35624
:)...:(
Alexander_Greybeard 2021. 01. 29. 11:05
Előzmény: #35604  Törölt felhasználó
#35623
Ügyesen bemásoltad csak a lényegét nem olvastad el. Ha volt megfelelő disclosure, akkor nincs gond, mondhatom a véleményem. Ha igazam van, ha sem, ez mindegy. Jogom van, ami feltételekhez kötött. Ha veszek részvényt 10 dollárért és leírom, hogy ezen a trade-n hogyan tudok sokszoros hasznot elérni legálisan és erre bátorítok más embereket is, az nem illegális. Jogom van kapzsi hülyéktől elnyernem a pénzüket. Jogom van ahhoz is, hogy ne szálljak ki időben és bukjam a pénzem. Jogom van ahhoz is, hogy ne vegyek részt ebben az üzletben. Jogom van kapzsi hülyékre bíznom a pénzem, hogy használják legjobb tudásuk szerint. Jogom van perelni őket, ha elveszítik a pénzem. Mivel ehhez mind jogom van, a következményeket is viselnem kell. Azon akadok ki, ha valaki bekeveri a képbe azt, hogy kinek van igaza. Nem érdekes. Mindenki csinálta, amihez joga volt. Valaki veszített, valaki nyert. Lehet ideológiákat gyártani de tényszerűen a helyzet mindössze ennyi volt. Egy újabb nap a tőzsdén.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók