Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Alexander_Greybeard 2020. 10. 04. 17:52
Előzmény: #29276  Cubu
#29280
Ha lehetséges lenne megoldani az aszteroidabányászatot és űrutazást, akkor arrafelé haladna a világ. A fogyasztói társadalom nem mesterségesen generált, hanem a túlnépesedés logikus következménye. Ha nem lenne vásárlóerő, akkor az értéket nem a fogyasztásban kellene megtalálni. A globális felmelegedés megoldaná saját magát, ha a jelen technológiának nem 8 milliárd embert kellene energiával ellátnia, hanem csak 800 milliót. Tudom, hogy most jelentettek be áttörést a fúziós reaktorok esetében de ez csak annyit jelent, hogy most már akár tényleg valóság lehet 30-50 év múlva az, hogy lesznek fúziós erőművek.
kukker 2020. 10. 04. 16:40
Előzmény: #29278  kukker
#29279
Ja, és nem téged vádollak, mielőtt félreértés lenne, hanem általánosságban mondom ezt.
kukker 2020. 10. 04. 16:39
Előzmény: #29275  Alexander_Greybeard
#29278

Miért kellene éhen halnia bárkinek is?
Milyen érdekes, trillió dollárok vannak arra, hogy a tőzsdék meneteljenek felfele - értelem nélkül -  de arra nincsenek, hogy embereknek kenyeret vegyenek?
Az ázsiai meg többek közt azért is hal éhen, mert a tulajdonosnak virítania kell a millió dollárokat - lásd Apple - a számláján például.
Mert nincs benne emberség.
Mert ha nem 1 dollárt adna óránként a 100 dolláros haszonból, akkor mindjárt nem 2 évente kellene telefont venni azért, hogy a munkásnak legyen megtakarítása illetve normális élethez lehetősége.
Mondjuk.
Meg ugyan ez igaz ez az autóiparra is.
Teljesen mindegy, merre akarod csavarni: az emberi döntés miatt van ami és lesz majd az, ami.
Nincs felmentés, hiába kapálódzik bárki is.
Ez az igazság.
A többi maszatolós hazug rizsa.
szieszta 2020. 10. 04. 16:35
Előzmény: #29274  kukker
#29277

Nagyon jól leírtad, egyet értek veled, de van egy bökkenő.
A paraszt arra vár, hogy gyűljön össze egy kis pénzecskéje, hogy tudjon bővíteni, földet vásárolni és jön egy másik, aki hitelből felvásárolja azt. Ezzel persze fel is veri az árát és a bácsi tovább kuporgathat, mert ami összegyűlt, az kevés.
Aki hitelből vásárol, meg bővül és növekszik. Az összes multi ezt csinálja, ez a globalizáció alapja.
Cubu 2020. 10. 04. 16:19
Előzmény: #29275  Alexander_Greybeard
#29276
És mi lenne, ha azt az erőforrást, amit a mesterségesen generált fogyasztói társadalom kiszolgálására fordítunk inkább másra használná az emberiség. Pl. az a sok mérnök nem azon dolgozna, hogy hogyan fejlesszen újabb és újabb belső égésű motort, és ehhez elektronikát, vagy elektromos járművet, mert ugye minden évben ki kell jönni egy újabb termékkel (a régit pedig eldobni), hanem új elméleteken dolgozna, fejlesztene. És mostanra már lehet, hogy a naprendszeren kívülre utazgatnánk a fizika mai álláspontját meghazudtolva, vagy megoldották volna a globális felmelegedés kérdését, stb. 
Alexander_Greybeard 2020. 10. 04. 15:04
Előzmény: #29274  kukker
#29275
Hány ázsiai halna éhen akkor, ha a telefonok átlagos csereperiódusa globálisan 2 helyett 4-5 év lenne?
Hány európai melós és fejlesztő veszítené el az állását, ha a lízingek nem pörgetnék az autóipart?
Hány turizmust kiszolgáló ember csúszna azonnal mélyszegénységbe, ha nem lenne olcsó repülés?
Hány építőipari munkás lenne hirtelen hajléktalan, ha nem kellene gyárakat és szállodákat építeni?
A materializmus csak tünet. Mindenkinek erőn felül kell költenie, hogy nagyjából mindenkinek lehessen munkája. A gond az, hogy 8 milliárd ember él együtt egyszerre pedig ennek a tizede is sok lenne.
Ahhoz, hogy mindenkinek lehessen munkája, hitellel kell megtámogatni a növekedést és olyan projekteket is életben kell tartani, amik halálra vannak ítélve. Az emberek nagyjából 95%-a olyan munkát végez, ami nettó módon nézve nem termel hozzáadott értéket. Azért létezik az adott munkakör mert munkát kellett teremteni. 
kukker 2020. 10. 04. 12:40
Előzmény: #29266  Fagylaltárus
#29274

"A mai hogyan létezhetne hitel nélkül, amikor eleve úgy keletkezik a pénzünk is? Hitel nélkül nincs növekedés. Van egy jó ötletem és nem kapok hitelt, mire megyek? Semmire."
Biztosan?
A parasztnak, akinek volt földje és művelte, az hitelből növekedett anno vagy a munkájából? 
Egyrészt lehetséges a növekedés.
Maximum az üteme lesz kisebb.
Másrészről meg a hitelezések egyik része mögött mesterséges igénykeltés van.
Vitatkozhatunk ennek nagyságáról.
Vegyél fel hitelt például nyaralásra.
Mert az létszükséglet, hogy nyaralásodat - pihenésedet - ne töltsd otthon a négy fal között és kapcsolódj ki mentálisan testileg és lelkileg csak úgy, hogy élvezd a semmittevést, hanem neked el kell utazni mondjuk félmillióért a világ másik felére egy pár napra, mert az az igazi mindenhogyan, legyél már modern meg tedd ki a facebookra.
Meg legyen már új autó, hiszen az 5-10 éves, ami el tud menni még 10-15 évet az a többség számára a napi átlag 10-20 kilométer megtételére snassz lenne, neked nulla kilométeres kell.
Sok-sok ilyen példa van.
Egyébként minek hajszoljuk a vagyoni növekedést a materializmust? Mert igazából ennek ez az alapja, az egyénből fakad, akinek megmondták, hogy még több kell és mindnél gyorsabban, ezt vedd meg és dobd el holnap és boldog leszel.
Mert amikor azt mondjuk ás látjuk, hogy a milliók mellé tízmilliók, a tízmilliók mellé száz meg ezermilliók kellenek egy egyénnek, aki csak hajszolja azt és tapossa általa a másikat és ezt valami remek célnak meg dicséretes eredménynek valljuk - Buffet bácsi például, aki ilyen idősen még mindig a pénzt hajszolja eszetlenül - miközben sokkalta jobb dolgokat tehetne az ember.
Mert ez egyszerűen abnormális, nincs semmilyen magyarázat arra, hogy ez milyen jó jellemileg.
Szerintem.
Amin most ülünk - és ami majd jön - mind ebből fakad, hogy az ember így él, így kezdett el élni.
Hagyta magát beterelni a vagyon által - és így a hatalom és a "ezáltal vagyok valaki" illúziójába - abba, hogy ez legyen minden és ezáltal lehet ma az ami, és lesz majd az, ami elkövetkezik.

Placi82 2020. 10. 04. 12:04
Előzmény: #29271  hellforceone
#29273
Erre mondtam, hogy a gazdasági evolúció szűnik meg, szüntetik meg, most a cégek esetében is a jegybankok. A gazdasági evolúció, szerintem a kapitalizmus alapja. Az életképes cégek életben maradnak és fejlődnek, növekednek. A veszteséges, rosszul működő cégek elbuknak. 
pitcairn2 2020. 10. 04. 11:27
Előzmény: #29268  Fagylaltárus
#29272
a "közgáz" mint tudomány - ha pusztán megmarad a pártatlan megfigyelő szerepben - megállja a helyét,a  fiskális és a monetáris politika azonban örökké politika lesz...
hellforceone 2020. 10. 04. 10:36
Előzmény: #29244  Törölt felhasználó
#29271
"Előbb utóbb eljön az a pont, ahol még alacsony kamatok mellett sem lesznek képesek visszafizetni az adósságot bizonyos szereplők (ami jelzem pl. az olajos cégek nem jelentéktelen részénél megy).
Onnantól pedig sakk matt. Mert ki az a hülye, aki tovább kölcsönöz olyanoknak, akik képtelenek a létező legalacsonyabb kamatok mellett is visszafizetni az adósságot?"
ebben teljesen igazad van és akkor jönne el az a pont, aminek egyébként szépen lassan kellene (kellett volna) piaci alapon megtörténnie. Ha ugyanis nem lett volna a pénzpumpa és az az eszeveszett "most már mindent megvesz a jegybank" politika, akkor a piac maga, a normál gazdasági működés kiszelektálta volna mindig az életképtelen "egyedeket" és nem lenne az, hogy az olcsó pénzzel mindenki a piacon marad és szépen lassan kicsinálják egymást. Ha mondjuk holnap bedőlnének nagy olajcégek is, akkor a végén maradna mondjuk 1-2 igazi nagy titán - mert előbb-utóbb azért egy pár darab túlélne - és akkor azok újra gazdaságosan tudnának - egy ideig legalább is - működni, mert a hirtelen beálló olajválság oda vezetne, hogy az olaj és olajtermékek ára felrobbanna és ők igenis ki tudnák termelni a hiteleiket. Vagyis ezt az egészet lehet űzni huzamosabb ideig, de amikor elmentünk a falig, akkor egy hirtelen sokk tudja csak helyrebillenteni az egyensúlyt. Persze bizonyára lehetnek fokozatok, de az biztos, hogy komoly következményei lehetnek egy puhább sokknak is. De nem csak az olajiparra érvényes ez, hanem szinte bármire. Ha van 100 olcsó pénzen éldegélő solar cég vagy mosógépet előállító vagy bármit, akkor ugyanez a séma érvényes. Előbb-utóbb sokan esetleg nem tudják a hiteleiket fedezni, mert a sok résztvevő miatt olyan versenyhelyzet alakul ki, amikor az eladási ár maga elérhet egy olyan határpontot, hogy már csak nagyon nagyon kevesek tudnak pozitív szaldót elérni, kötelezettségeket fizetni és abban a pillanatban indul a dominó effektus és a rend helyreállítása. Persze ha a jegybankok mindent fel fognak vásárolni, akkor igazából bármeddig lehet folytatni ezt az egészet, csak akkor már nem kapitalizmusról beszélünk. Ilyen szemmel nézve egyébként a mai tőzsdének már semmi értelme nincs. Ha támogatás nélkül osszeborul a kártyavár, akkor ott a vége a játéknak.
pomperj
pomperj 2020. 10. 04. 09:43
#29270
LAKE es APT tema
mintha mind a ketto es egyszerre felszallo agban indulna
A ciklusok eleg hosszuak egy szep nagy rallyhoz,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201004v00tvs30k.jpeg
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201004v00tbaej.jpeg
Törölt felhasználó 2020. 10. 04. 01:36
Törölt hozzászólás
#29269
Fagylaltárus 2020. 10. 04. 00:13
Előzmény: #29267  Törölt felhasználó
#29268
Ezzel egyetértek, én se igazán tartom tudománynak a közgázt. 
Törölt felhasználó 2020. 10. 04. 00:07
Előzmény: #29266  Fagylaltárus
#29267
Abban a pillanatban, amikor hitelt veszel fel, időt veszel el a jövőből. Márpedig időutazás nem lehetséges. Tudom, hogy nagyon sarkosan fogalmazok, de nyugodtan dobhatod ki a közgazdász könyvek 99,99 százalékát, mert humbukról szólnak. Ideig óráig megy, de a sok változó miatt elég hamar összekutyulódik a sok "elmélet". Nem is értem, hogy miért létezik ez a "tudomány". A matek és fizika leír és megmagyaráz mindent. A közgazdaság azokonak van, akik nem értenek ezekhez. Bocs, ha valakit megsértek ezzel a véleménnyel.
Fagylaltárus 2020. 10. 03. 23:56
Előzmény: #29265  Törölt felhasználó
#29266
A mai hogyan létezhetne hitel nélkül, amikor eleve úgy keletkezik a pénzünk is? Hitel nélkül nincs növekedés. Van egy jó ötletem és nem kapok hitelt, mire megyek? Semmire.
Én inkább úgy látom hogy komoly reformokra szorul az egész kapitalizmus. A pénzügyi szektor nagyon el van szabadulva, ez azért világosan látszik.
Törölt felhasználó 2020. 10. 03. 23:54
Előzmény: #29264  Fagylaltárus
#29265
Én ezt értem, de piacgazdaság létezik hitel nélkül is. Azt, hogy ezt a jövőfelélő, valóságtorzító technikát széles körben elfogadják és ameddig lehet alkalmazzák, az egy másik kérdés.
Fagylaltárus 2020. 10. 03. 23:46
Előzmény: #29260  Törölt felhasználó
#29264
A mai modern piacgazdaság a hitelezésről szól. Ez volt a baj 29-ben is, leállt a hitelezés. Abból lett a nagy lepusztulás, az átlagos ember nem kapott hitelre autóra, vállalkozni, semmire. 
S az általános vélekedés évekig az volt hogy dögöljenek meg a spekulánsok, tisztuljon a piac...33ra jöttek rá hogy ez azért nem teljesen jó így...
Ezt akarták elkerülni 2008-ban is, mert abból amúgy nagyobb válság lett volna mint 29-ben, kezeletlenül.
Törölt felhasználó 2020. 10. 03. 23:46
Előzmény: #29258  Fagylaltárus
#29263
A nácit nyugodtan kiírhatjuk nemzeti szocialistának csak, hogy a szocialista szó jelentése ne sikkadjon el.
Törölt felhasználó 2020. 10. 03. 23:42
Előzmény: #29244  Törölt felhasználó
#29262
Mert ki az a hülye, ... felvetésre reagálnék röviden. 
Itt körülöttem látok azért olyan sorsokat, helyesebben mondva olyan  gyereksorsokat, amilyeneket korábban amig Magyarországon éltem el sem tudtam volna képzelni. Amikor a 18. évét betöltő saját gyerektől elveszik a lakáskulcsot azzal, hogy most már felnőtt vagy, mehetsz amerre a szemed lát, simán elhiszem, hogy lassacskán senkit sem érdekel a holnap.
Fagylaltárus 2020. 10. 03. 23:38
Előzmény: #29259  stolz
#29261
Az ember mindig elégedetlen. Ez nem túl jó tulajdonság, viszont a fejlődés motorja is. Ha folyton elégedettek lettünk volna, és semmit nem akartunk volna máshogy csinálni, még mindig barlangokban élnénk, ha belegondolunk :)

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek