Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:46
Előzmény: #21735  Törölt felhasználó
#21740
Capital-izmus = Tőke-izmus. Nem én fejlesztettem ki, csak igyekszem kiismerni ;-) Szerintem itt egy tőzsdeforumon modern (és nem posztmodern!!!!) kapitalistákkal találkozol nagyrészt. Igen én a kemény munka és a tőkegyarapodásban hiszek, afféle tipikus 50-es, 60-as évekbeli amerikai felső-középosztálybeli , egyenes fair tőkés lennék gondolkodásban, amit szétcsesztek, USA-ban is. Nyilván akkor helyén való, hogy a tőzsdén sem veszel részt, ezért gondolom, hogy csak elméletileg míveled a közgazdaságot, ami egyébként jobb is. Hisz a tőzsde, a kapitalizmus boszorkánykonyhája és kuplerájba egyben és hát aki megveti a tőkehalmozódást....;-) Azt gondolom a tőkehalmozás és annak hasznosítása igen is nem ajándék hanem sok kötelezettséggel, tudással, és pszichikai rátermettséggel jár. És nem degradáló? A magyar kormány csinál mumust: ja reformnacionalista kapitalisták...hmmm...no comment.....Nyilván ha tudod, hogy a tőzsde nem úgy működik amiben Te hiszel, akkor mibe fektetsz? Mert azt kizárom, hogy lennének részvényeid, hisz nem hiszel sem a stimulusokban, sem a tőke profitabilitásában. Az a bunkerépítős aranyathalmozós vagy?:)))
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:46
Előzmény: #21736  Törölt felhasználó
#21739
Nem, a gold világpiaci árazású, és árupiaci termékként viselekedik jó időkben. De rossz időkben elkezd a pénzeként viselkedni, olyan pénzként, amit nem lehet elinflálni.
Általában nem hiszek abban, hogy az arany jó befektetés, pont a leírtak miatt.
De most nem általában időszak jön :). Pont az infláció és gazdasági visszaesésben működik jól. És a kettő közül valamelyik jönni fog.
Két év múlva térjünk vissza a témára, és nézzük meg, hogy melyik stratégia volt jobb.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:45
#21738
Khhümm .. megmondja nekem valaki, hogy a RIG miert 0,96 USD NY-ban es 5,5 EUR Frankfurtban? Mi a különbseg a ket reszveny között?
franc0 2020. 04. 25. 19:39
Előzmény: #21732  Törölt felhasználó
#21737
11 évig ment ez a “blöff”.
Hol az infláció?
(Én tudom a választ, csak rá akartam mutatni az érvelés hiányosságára)
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:37
Előzmény: #21730  Törölt felhasználó
#21736
A gold pedig egy alacsony inflációjú gazdaság árupiaci árazása. Mi a különbség? Nyilván  két ország inflációját a devizaleértékelődése miatt "importálta" be a gazdaságába. Pont erről beszélünk, hogy nem hülyeség forintot alacsonyabb inflációjú gazdaság termékébe fektetni :) Te is ezt vezetted le, hogy a TRY gyengült, nem pedig azt, hogy a GOLD stabil. Még ha nem is ezt szeretted volna kihozni. Az aranyban nem hisznek? Mindenki ezt fújja az utcán, most ezt veszi boldog boldogtalan....Én húsz éve hallom mekkora biznisz  az arany. Max annyira mint amennyire gyengül a saját deviza, nem jobban, ott van mint ha fix , előre kalkulálható hozamú állampapírba fektetett volna 10-20 évig. Akkor már egy produktív dollár alapú profitabilis cégrészesedést választok, de mint írtam 5-10%-ban lehet tartani aranyat, hogy legyen. Ennyi: hedgelni, diverzifikálni jó. DE egy "olyan" hú de válságban úgy sem olyan áron tudsz belőle kenyeret venni mint amennyit látsz a monitoron. Jelentős spread lesz benne ;-)
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:32
Előzmény: #21734  Törölt felhasználó
#21735
A neoliberálist nem szitokszónak szántam.
A neoliberális irányzat egy létező közgazdasági iskola. Magyarul annyit tesz: tőkepárti. Vagyis abban hisz a művelője, hogy a tőke oldaláról kell beavatkozni, és a tőke működését segíteni.
Ebből a fogalomból a magyar kormány csinált mumust. Valójában nem szitokszó.
Akkor most már értem a reakciódat. Elnézést nem stigmatizáltalak, csak az érvrendszered közel áll a neoliberális iskola tanaihoz. Ők nem foglalkoznak a kereslettel. 
Peace :) 
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:23
Előzmény: #21728  JockeyEwing
#21734
Válaszaim:
1) Így van, ez a szép a tőzsdén, mindenki megteszi a tétjeit, ennyi. Tőzsdét hozamra játsszák, amit nem a racionalitásra építenek mindig, és ezt a neuroökonómiát a legnehezebb elsajátítani. Senkire ne hallgasson  még magára sem a befektető/trader :) Kb. ez a szabály.
2) Oké, értem. Előbb leneoliberális közgazdaság hívőnek tartottak, mert levezettem, hogy szerintem (!), mi lesz azon inputok okán amit a FED és a kormányzatok benyomnak a rendszerbe, nem azt mondtam mi a jó vagy rossz. Emellett, ha egy érvelés hemzseg az ellentmondástól, és elvarratlan elmaszatolt levezetésekre muszáj reagálni, nem az érvelő miatt, hanem azért egy forumon sokan újoncként csillogó szemekkel jönnek tanulni. És az érvvita a konstruktív, halljon mindenki minél több álláspontot, ebből tanul mindenki.  És mindenki megteszi a téteket, ennyi. DE még1X: a tőzsdét hozamra játsszák nem elvekre, és ahogy az életben tele van igazságtalanságokkal.Gazdaság is, tőzsde is. Amúgy egyetértek veled a környezetterhelésben, igen véges és katasztrófa lesz, egyszer, de ezt le is vezettem, hogy 4-7 év múlva komoly válságot várok, nem csak egy technikai recessziót, ami ez.
3) részben: az ő viselkedésük is az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető. Azaz az is okozat. Na ezért jobb az alacsony kamatkörnyezet mint a kamatrabszolgaságba döntő magas kamatkörnyezet.....nyilván egyiknek is másiknak is meg van az előnye/hátránya. MOst igen, meg is van az eredménye Q1-Q2-ben, ez be is van árazva. Q3-Q4-ben mi lesz szerinted? Majd visszatérünk rá...:) Pont ez az: alig van kamat az adósságon: tőketartozás van amit elinflálnak. Persze a munkabér is el lesz, meg a nyugdíj, meg a CSOK. Nesze semmi fogd meg jól! Akkor szerinted mi lesz értékes? Kötvény? Bankbetét? Passzív nemproduktív fém? Cégrészesedés? Nyereség másként: nem kamatrabszolgaság lesz és biztos kamatbevétel a felső 1% felső 1%-nak hanem hozammegtérülése és cégtulajdonlás. A kollektív adósságleírás meg is lesz az infláció révén, amit említesz majdan. Nyilván elhúzzák a kínlódást, ez így van. És hogy kellett volna ezt orvosolni? Megemelni a kamatokat? Az nettó öngyilkosság. DE Majd még eljöhet, de addig nem lehet beleülni valamibe, ami 5 évig csak bull trap.
4) Q3-Q4-től a súlytott ágazatokat leszámítva lesz bevétel, költségeik ráadásul csökkennek (olcsó többletmunkaerő, olcsó alapanyag). A kieső 20-30%-os esetleges eredménykiesést pedig a tőzsde le fogja reagálni egy 20-30%-os tőzsdei áreséssel, 3400-ról SnP-ben....Ohhh várj, ez is megtörtént. Igen, mehetünk tovább, beárazva....másképp: a termelés visszaáll, fogyasztás visszaáll (ha nem is 100%-ban, de 70%-ban igen, állami megrendelések megnövekedhetnek), az ingyenpénz benne marad....kimenetelét másképp ítéljük meg . Ennyi. A belepumpált pénz finanszírozási és multiplikatív profithatása nagyobb lesz mint az esetleges profitkiesés....Vis maior: lehet tudni hogy lesz vége. Tőzsde csak ezt nézi. Valamekkora munkaerő kiesik és? Amazon nem győzi bővíteni alkalmazottait szintén, webshop, IT pörög, a többi is fog, nem jövő héten ezt nem is mondtam. Nem autógyárban dolgozik Józsi, hanem az Amazon logisztikai raktárában, ha meg Trump elindítja a 2000 MRD $-os infrastrukturális fejlesztési tervet, az úgy szívja fel a munkaerőt hogy öröm lesz nézni. Persze hogy azt kommunikálják ahol vagy, nyilván: bullshitet megetetik a dolgozókkal, így olcsóbb. Mindegyik ezt csinálja tudom. Részvényeseknek majd nézd meg mit ír a multid! Külső PR vs. Belső PR. Nyájterelés,  és nyájetetés. Így nem akartok béremelést rá lehet fogni a Covid-ra, és Ti bólogattok. Közben meg zsebre rakja a céged a stimulusokat. Majd a szakszervezeted erre is kérdezzen rá ;-)
5) Itt mindenkinek igaza van, másra számítunk, de mint mondtam a hozam számít. Ha valaki másképp látja és más tétet tesz meg és elégedett a döntésének hozamával, az a lényeg. Nem igazságharc ez. Csak ok-okozati érvcsikorgások vannak itt ott. Lufi már kipukkant, alapanyag szektorban 4 éve döglődés van, termelésben szintén (igen: tőzsdéről beszélek ;-)). 60-90%-os áresés hova pukkadjon még vagy mi pukkadjon még nulla kamatkörnyezetben, nem értem. Ne feledd: a félelem fenntartása sokak érdeke. A vállalatvezetők (Nálatok is, ahol dolgozol) most élveznek el: Szakszervezetek, munkavállalói bérfejlesztés pipa. Nem rángatózik senki, miért csak ennyi a béremelés. Ez is olyan lesz mint a többi válság: megint "Ők" nyernek. Kérdés te melyik csónakban vagy?
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:22
#21733
Annyira kár h nem vagyok épp egyetemista, aki tőzsde / infláció / gazdaság kölcsönhatásokról írja a szakdolgozatát, bőven van itt anyag hozzá....
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:18
Előzmény: #21731  yooio
#21732
Ez egy nagyon fontos felvetés, amit tettél. A FED megveszi az államadósságot, az már önmagában az államadósság monetizálása. (Kreált pénzből átveszi a befektetőktől a hitelek egy részét.) Magyarul innentől az állam korlátlanul költekezhet. Ez másként azonos azzal a felvetéssel, hogy mindenkinek adjunk végtelen pénzt és a probléma megoldósik.
Sajnos a gazdaságban ingyenebéd nincs. Valójában a pénz egy dolog, az árualap egy másik. Attól, hogy több pénz van, az árualap nem lesz több, vagyis a gazdagság sem lesz több. Magyarul inflálódás lesz.
Erre már láttunk példát, ennek egyenesági következménye az árualapok változatlansága mellett a hiperinfláció. Na ez a high pressure economy blöffje. Valójában az USD dollár tulajdonosok pénzéből finanszírozzák a gazdaság pörgetését.
Nálam jelest kapnál már a kérdésfelvetésre is :)
Az EU pénzeknél pedig egy olyan helyről vonnak el pénzt amely hatékonyabb (adó formájában), és átteszik olyan helyre, ahol kevésbé hatékony (magától nem tudott fejlődni a térség). Valóban helyes a megállapításod, elvileg is az. :)
yooio 2020. 04. 25. 19:07
Előzmény: #21728  JockeyEwing
#21731
Ezt makron pedzegettem mar de hulyenek neztek:
Ha a FED megvette az amcsi allamadossagot, a gazdasag porog, es mindenki boldog, akkot szepen “vissza is adhatna” ezt az allamnak. Makrogazdasagi hatasa zero lenne.  Az, hogy ezt hogy kommunikalod es mennyire assa ala a penzrendszerbe vetett bizalmat, na az egy masik kerdes. De siman mukodne, ahogy az is hogy a fed direkt penzeli az allamot beruhazasra meg mentocsomagra is. Csak mondjuk ez milyen szinten karos a kis es kozepvallalatokra, hogy vannak egyenlobbek az egyenlok kozt, az egy masik kerdes. El is jutottunk oda, hogy pl az EU palyazati rendszer is egy nagy loszar, ezt nem lehet finomabban megfogalmazni. Ott lenyegeben az tortenik, hogy kozossegi vagyont transzformalnak at maganvagyonna. Nem orszagspecufikus ez, mindenhol igy mukodik. 
No mind1, a penzteremtos es adossagvisszaados a lenyeg. 
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 19:03
Előzmény: #21729  Törölt felhasználó
#21730

Te most azt számoltad ki, hogy ha egy alacsony inflációjú gazdaság indexébe fekteted a török lírát akkor mi történik. Nyilván sokszázszoros számot hozol ki.
.
Ez értelmetlen.
.
Én arra világítottam rá, hogy egy INFALTORIKUS gazdaságban nem éri meg arra játszani, hogy a tőzsde emelkedik. Ezért Argentínát és Törökországot választottam, és az ő indexüket hoztam fel. Azért nem éri meg, mert az infláció vagy a valuta leértékelődése elviszi a látszólagos hozamot. Az arany viszont értékmegőrző, mint a példából láthattad. Ugyan belső hozama nincs, de nem is értéktelenedik el (olyan könnyen), mert hisznek benne az emberek, és nem lehet egy ütemnél gyorsabban növelni a mennyiségét.
.
Van egy alap közgazdasági tétel, Gresham tétele, mely így szól: "A rossz pénz kiszorítja a jót". Ezt ugyan nem tanítják ma már, mert helyette bernankizmust tanítanak, de tartok tőle, hogy sokan meg fogják ezt tanulni az elkövetkezendő években.
.
Nem tudom, azt érzem, hogy fogalmazásgátlót vettem be, és nem megy át amit írok. Ha nem érthető, ahogy fogalmazok, nyomjatok egy le-t és nem fárasztok senkit sem tovább.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 18:42
Előzmény: #21726  Törölt felhasználó
#21729
Gold árupiaci termék, amit a chicagoi árutőzsdén jegyeznek dollárban. Amit számoltál az a dollárerőben keresendő.
Akkor már almát az almával: Nézzünk megy egy amerikai ETF-et: Spy. Sajnos csak 1993-ban van adatom legelőször róla, így csak 17 éves teljesítményt mérek. Nézzük török lírában:
1993.január: 44$ X  0,009 (USD/TRY)= 0,4 TRY
2020. április: 283$ X 6,6 (USD/TRY)= 1867 TRY
--------------------------
Lássunk egy 10 éves  időszakot:
1993-tól 2003-ig:
1993.január: 44$ X  0,009 (USD/TRY)= 0,4 TRY
2003.január:  86$ (pont mélypontban ráadásul) X 1,65 (USD/TRY)= 142 TRY
-------------------------
Tehát volt pár #mindmeghalunk ezalatt a 17 év alatt: orosz válság, dél-kelet ázsiai válság, dotcom lufi pukkanás, túlkínálati válság, 9/11, Nagy PÜ-i és hitelválság, PIGS-válság, most COVID mindmeghalunk van. Ezalatt a többszöri világvégének az lett az eredménye hogy 4 600 X-tük a pénzünket 17 év alatt ha török lírát SPY-ba fektettük. Ennyi a változása a Spy/TRY hányadosnak, úgy hogy túladósított dollárban és az amerikai kaszinótőzsdén tartottuk a pénzünket kb 10 kisebb-nagyobb mindemeghalunk válságban.
A tízéves teljesítmény: 355 X-tünk. Ellenben az arany ára dollárban 1993 és 2003 között változatlan volt kb:  350$. Azaz az USD/TRY devizakeresztből lett csak nyereségünk ez idő alatt, megint csak odajutunk, hogy a dollárban a hozamunk 0% volt aranyban, spy-ban dupláztunk. Török lírában meg előbb levezettem.
JockeyEwing 2020. 04. 25. 18:37
Előzmény: #21718  Törölt felhasználó
#21728

Több témáról is beszélünk egyszerre, megpróbálom vhogy tagolni a gondolataimat:
1. A te legfőbb témád a tőkepiaci, tőzsdehozamok, befektetések emelkedése melletti érvelés a FED stb. pénzügyi stimulusai miatt. Ez a topic nyilván a legfontosabb, erről szól ez a fórum és amiben én is részben igazat adok neked (én is hosszútávú beszállót tervezek éppen emiatt), de csak részben, mert sztem ezt még nem tudhatjuk h mikor következik be és milyen időtávban, később kifejtem :)
2. A reálgazdaságot érintő megjegyzéseid egy másik téma, ezt a háttérhatalmas/konteós szöveget hagyjuk, meg van a véleményem a világgazdaság struktúrájáról pl. elég durván nyíló olló (nyilván van aki nyer van aki veszít..) vagy h mennyire lehet pörgetni a fogyasztási buborékot és a folyamatos növekedést egy véges erőforrásokkal rendelkező világban, ha csak a technológiai fejlődés nem menti meg megint, mint mindig a gazdaságot (látjuk a környezeti terhelését és "árát" ennek a növekedésnek...)
3. Egyetértek veled az átlagemberek viselkedéséről a gazdaságban (hitelek és új ájfón minden hónapban), de ezeknek az embereknek a viselkedése okozta az elért "jólétet" és a befektetések megtérülését a fogyasztáson keresztül. Most ezt a fogyasztási oldalt ütötte meg a Covid, de rendesen. Ezt ahogy te is írod, megpróbálják életben tartani jegybanki eszközökkel, fiskális stimulusokkal, de ezek nem ingyen vannak és további eladósodáshoz vezetnek, ami már így is eléggé el volt szállva a túlpörgetett gazdaságban. Tehát kvázi a mostani rövidtávú válságot áthidalva, kitolják hosszútávra ennek a megszenvedését, mert ez bizony mindenhol később ktgvetési megszorításokhoz fog vezetni, hacsak nem lesz egy kollektív adósságleírás (amit már vhol olvastam is hogy benne van a pakliban). 
4. Azt írod h a tőzsdék már nem követik le a reálgazdaságot, amivel egyébként részben egyetértek, én is írtam h elszakadtak a "valóságtól", de szerintem ez teljesen nem igaz. A tőzsdén vállalatok vannak, akiknek miből teremtődik a profitjuk, az eladásokból. Ha nincs kinek eladni vmit, nincs profit, már pedig egy vállalat értékét a profitabilitás adja, ezért fektetnek beléjük az emberek (osztalékok+értéknövekedés). Azt írod, hogy nő a profitabilitás az olcsó munkaerő miatt, én erre azt mondom, ha sok a munkanélküli és az emberek fizetése csökken, akkor ezt a fogyasztásuk is megfogja sínyleni. Továbbá hiába öntik bele a tőkét a vállalatokba, ha egyszerűen csökken a keresletük nem fogják megtartani a munkaerőt csakazértis ebben biztos lehetsz. Nagy konszernnél dolgozom és éppenséggel azt kommunikálják belülről h baromira nehéz idők jönnek és bizony bónuszokat stb. el lehet felejteni.
5. Ettől függetlenül még mindig az a véleményem h bármelyikőnknek lehet igaza (sőt igazán hosszútávon mindkettőnknek) és ha kellőképpen rövid lesz ez a vírusos, lezárásos időszak akkor a pénznyomda képes lesz a reálgazdaság szenvedését áthidalni és elnyújtani hosszútávra (kvázi nem pukkan ki a lufi, most még :) ), de ha lesz több hullám v. nem lesz oltás/gyógyszer sztem még csúnya dolgok lesznek nagyon a gazdaságban és emiatt a tőkepiacokon is, ezért is várok még a beszállóval. Lényegében a vírus és az arra adott megoldások döntenek sok mindenről..
Borsodi_Bivaly 2020. 04. 25. 18:21
Törölt hozzászólás
#21727
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 18:11
Előzmény: #21713  Törölt felhasználó
#21726
Egy másik empirikus példa Törökország. Nézzük meg a GOLD vs BIST100 teljesítményét.
Ha tud valaki olyan országot, ahol 10% körül (felett) volt az infláció legalább 10 éven keresztül 1990 után, akkor megnézhetjük a számítást arra is. Kíváncsi vagyok rá, mert ez egy fontos támpont befektetésre.
.
BIST100 tíz év alatt 1,83-szorosára emelkedett. Kénytelen vagyok átszámolni USD alapra, hogy össze lehessen hasonlítani a GOLD-dal. USDTRY árfolyam 4,46-szorosára nőtt. Vagyis a befektetés dollárban mért értéke az eredeti befektetés 41%-a lett tíz év alatt, azaz -59%. Ugyanez aranyban +10%.
.
Ha történetesen zavar valakit, hogy miért USD-ben számolok, akkor nyugodtan ki lehet a képletből hagyni az USD-t, a számok ugyanazok maradnak. Tőzsdén 1,83x-ozol, aranyban 4,9x-ezel.
.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 17:05
Előzmény: #21723  Törölt felhasználó
#21725
Nem: én csak érvelek, hogy az arany miért nem lőtt és lő ki jobban mint egy részvény. Csupán ezt vezettem le. Én hozamon kívül semmit nem szeretnék nyerni, ezt elhiheted. Csak rávilágítottam hol nem következetes a levezetésed. 80-90%-ban jól látod a dolgokat, de az a 10% okozza a gondot ami miatt félő, hogy bukáshoz vezet a tőzsdei hozamban....ettől függetlenül nem mondtam hogy nincs igazad, csak a tőzsdei árazás nem igazolja vissza az elméletedet, ez minden. Mert a multban sem igazolodtak 60 éve, ez minden. Itt elég sokszor értekeztek az törzstag urak, hogy hát igen változik az arany érték(mérő) szerepe....érdekes és számomra is tanulságosak voltak. Az a gond, hogy matematikailag sem áll össze amit levezettél, vannak elvarratlan szálak, és erre voltam kíváncsi hogy jönnek ki és miért ezek a várakozások.....mert jelenleg nem ebbe mutatnak a valódi tőkepiaci folyamatok (nem a tőzsdei árazásokra gondolok).
Az arany duplázhat vagy triplázhat, de stagnálhat is....egyszerűen túl sokan állnak benne longban és ez a nagykönyvek szerint trap szokott lenni.....de meglátjuk.....igazad van.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:57
Előzmény: #21715  Törölt felhasználó
#21724
Sarkosan, felszínesen: Kennedy és Irak is próbálkoztak ezzel hogy ők aranyárfolyamhoz kössék a fizetéseket. Annyira nem jártak jól.....FED RT nem egyezett ebbe bele:) Ezt amit írsz 60 éve köztudott. Aranyban hívőket most is bull trapbe csalják, ahogy teszik oly sokszor. Aranykínálat amúgy sem véges: termelhető (ipari fém) jószág, kicsit nyakon öntik a piacot a bányák és már nem lesz kedvük aranyba fektetni. DE figyi , bele kell fektetni és ennyi. Mint írtam, nem inflációfedező eszköz elsősorban. A Pesoval szemben egyébként egy görög small cap részvény is emelkedett, minden relatív. DE fogadjunk az Amazon/USD/Peso kereszt jobban emelkedett mint az arany ;-)
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:55
Előzmény: #21721  Törölt felhasználó
#21723
A gond az, hogy Te vitát akarsz nyerni, és ennek szellemében érvelsz.
Nekem nem ez a célom, úgyhogy én ezt itt be is fejeztem.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:45
Előzmény: #21720  Törölt felhasználó
#21722
hisz ezt nem is neked írtam:) Akkor elmentünk egymás mellett.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:42
Előzmény: #21713  Törölt felhasználó
#21721
Igen: de az aranyat neked forintra kell átváltanod azaz futsz egy Gold/USD és egy USD/HUF kockázatot is vagy amiben devizában elköltöd a befektetésedet vagy méred a fogyasztási kosarad inflálódását. Ezt aligha megmondható mi lesz....2010-es években a nagy pénznyomdában is gyönyörűen zuhant be az arany. Hedgelni jó, ahogy mondták, de überspeka ugyanúgy vagy-vagy. Egyelőre, nem meggyőző az arany emelkedése, nem is, mivel dollárerő van. Egyebek mellett nem az infla miatt emelkednek a részvényárak, hanem a pénzhígítás miatt, az olcsó munkaerő miatt (lásd: munkanélküliség emelkedik), olcsó hitel miatt (finanszírozás továbbra is olcsó marad), erre csak rájön a spekulációs tényező.....gyakorlatilag a cégek profitabilitása javul.  Olyanokba ne is menjünk bele, mekkora baby boom lesz a karantén okán. Nem látjuk másképp az okokat, csak másból indulsz ki és pár gazdasági végigvezetésed következetlen, nem tiszta nekem. Inkább tipp vagy vágy, mint lemodellezés. De azt le sem merem vezetni, amit előbb is írtam, hogy költségszinten milyen kánaán vár a cégekre.....persze nem Q1-Q2-ről beszélek.....lehet 1 600 lesz az SnP, irreleváns. Amióta a FED bejelentette hogy High Yield Bondokat is vehet, a lakosság meg pesszimista, látom hátra lehet dőlni a média teszi amit eddig is tett, külön gratulálok nekik, minden tiszta....
Argentína? Én nem ott élek. Ők 7 évente csődbe mennek:))) Nyilván ha te Peso-ban költöd el a javaidat és Argentina a referenciaállamod akkor no comment....akkor bele se menjünk ebbe.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek