Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:39
Előzmény: #21718  Törölt felhasználó
#21720
Olyasmit tulajdonítasz az írásaimnak és olyanokat látsz mögé, amik nincsenek ott. Nem írtam le és nem gondoltam.
Amit használtam manipuláció szót, szintén félreérted.
Azt is helytelenül tételezed fel, hogy elméleti közgazdász vagyok.
Ahogy azt is, hogy igazságharcot vívok.
Azt is, hogy a tőzsdén szeretném várakozásaimat megjátszani.
Ahogy azt is, hogy kapitalizmusellenes vagyok.
Nem sorolom tovább. 
Ha nem értesz egyet a véleményemmel, akkor arra reflektálj kérlek, ne arra amit gondolni vélsz rólam :-) 
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:28
Előzmény: #21711  yooio
#21719
Tesco, Aldiba most is mennek és fognak is menni.  Étterem helyett meg NETFLIX, azaz csak allokálódik az a pénz ami a rendszerben van. DE a lényeg: Teljesen mindegy hogy kinél van a pénz: Józsinál vagy az Apokalipszis RT-nél. Kötvényt nem fog lejegyezni, se bankba rakni.....de a kapott pénznek el kell költődnie: részvénybe, földbe, ingatlanban, szoborba, földbe, aranyba.....mert maga a pénz hígul....és a pénz benne van a rendszerbe. Indexek helyett ezért kell szelektálva invesztálni. DE a rendszerbe pumpált pénz a nyomás hatására valahova fog áramlani vagy részvényekbe vagy a 0 százalékos kötvényjegyzésekbe....ez független attól, hogy Józsi megy-e az étterembe vagy sem.....sőt sosem Józsin múlottak a részvényárak max a Delta részvényei meg az ilyen hamukák, de a komoly dollártrilliós tőkebefektetéseket a mammutvállalatok mozgatják.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:21
Előzmény: #21710  JockeyEwing
#21718
Én minden eszmecserének örülök:)  Megpróbálok kompaktabban, lényeget kiemelve, összefoglalva válaszolni, emiatt lehet sarkos lesz, de ha terjengek elvész a lényeg:))) 
1)Ugye azt írtam, hogy elsődlegesen a pénz- , és tőkepiacra GYAKOROLT (!!!) hatását vizsgálom az eseményeknek....na már most ez ellentétben állhatnak esetenként a reálgazdasági folyamatokkal,  racionalitással. 2010-es években, ment a bad news=good news, ami most visszaköszön (újaknak új csak). Lásd az elmúlt hetekben: munkanélküliségi csúcsra kilőttek az indexek. Sokan itt rácsoldálkoztak hogy ez hogy lehet, meg manipuláció (igen. Csak 12-30 éve az). Azaz akik elméleti közgazdaságtannal foglalkoztak és most a tőzsdén szeretnék a várakozásaikat vagy inkább vágyaikat, utópikus igazságharcaikat megjátszani. Ebből az aspektusból magyarázom el, hogy ez nem "csalás" , mert maga az egész tőkepiac "csalás" tágabb értelemben az aranysztenderd elhagyása óta, szükebb értelemben a banki deregularizáció óta (az is 20 éve), 12 éve jött be erre rá high-pressure economy. Azaz ma már nincs reálgazdasági hőmérő funkciója a másodlagos piacnak (közismertebb nevén a tőzsdének) vannak rá hatások, így a  GDP-nek, eredményeknek, tehát nyomokban vannak racionális okai amik hatnak a másodlagos piacra. Én kifejezetten örülök annak, hogy legtöbben pesszimisták a piacon, és a médiából is inkább a HumanO.ID véleményét hallom vissza. "Magas munkanélküliség, sosem lesz olyan az élet, nem tudjuk mi vár ránk, hosszú sorok a benzinkutaknál (???), áru- és élelmiszerhiány, dollársöprés", a kedvencem az "aranyvételi láz". Ilyenkor megnyugszom és hátradőlök, kb. sejtem hogy (megint) mi lesz....mert rímel sok esetben a 2009-es utáni tömegmagatartásra.
2) Tehát amit HUMANO.ID mond az az igazságos (tegyük fel). Oké, de ez a tőzsde. Nem tudom kinek mi itt a célja a tőzsdén, tényleg nem tudom. Nekem a hozam. DE, ne menjünk bele, olyan kérdésekbe sem, mint az öröklés eltörlése vagy zárjuk be a tőzsdét vagy nem. Nálam ezek elég -finoman szólva- bizánci, dél-amerikai elképzelések, és szándékosan ezeket sem kommentálom, mit gondolok ezekről. Nem fekete vagy fehér ez sem, de a XIX. században ezen izmusok vívták a csatáikat fionoman szólva, amikről itt szó van, elég véres kimenetelekkel. Nos, amíg "csak" deviza-, és olajárháború van (erről szól a COVID-19 is ürügyként, ne legyen kétségünk), és nem asszonyainkat erőszakolják meg és lövik le a háztetőinket, addig azt mondom maradjon inkább ez az undorító, mocskos, kaszinó pénzvilág (nem irónia), mint a véres, háborús XIX. véres század az ideák nevében. Nem szeretném meg tudni  miből maradtam ki. Na már most ez az egyébként igazságtalan transz-atlanti hatalom manipulálja az egész pénzpiacot, esetenként véd is minket, hogy ázsiai, orosz, iráni vagy afrikai csapatok szaladgáljanak Európában (lásd: EU, USA azonnali lezárása, szerintetek "csak" a COVID miatt? Hahahaha...). Ennek a kizsákmányoló vadkapitalista hatalomnak kell az olcsó munkaerő, a hitelfelvevő fogyasztó (bocsi de erre sem kényszerít senki senkit hogy így tegyen, mi fogyasztók IS tehetünk erről), az adófizetőT, azaz minket, ezért érdekből de fizikailag véd minket a háttérhatalmi neoliberális/reformnacionalista nyugati világ, és a tőzsdén max bukunk, na bummmm.....másik megoldás oda vezethet, hogy a neoliberális/reformnacionalista transz-atlanti (zsidó-keresztény) világnak hátat fordítunk és a már ismert sz@r helyett, jöhet egy ismeretlen haramia elnyomás, kínai, poszt-szovjet, dél-amerikai, bizánci, fél-kommunista, nemzetszocialista vadállam, tőzsdebezárással, proletár-demokratizmussal. Nem lennék boldog ha olyan világban élnék, hogy bárkit fizikailag az állam likvidáljon mert nem ért velem vagy bárkivel egyet. Szerintetek nem tartom fosnak ezt a mostani liberális/reformnacionalista (ugyanaz pepitában, legyen meg választás illuziója...hahaha) világot? Dehogynem, abszolút, szívem szakad meg hogy nem lehet jobb, de  higgyétek el van rosszabb (oké, bocsi terjengek..).
3)Mint írtam igen, nagy bánatomra szteroidon van a gazdaság, jól írod, de írtam is: elb.szták, de ez van, most már nem lehet leállni a koksszal, de ezt írtam is. Igen. leállt a gazdaság, aminek tudjuk hogy egyszer vége lesz. Igen keresletvisszaesés van, ez fasza a FED RT-nek, mert az infla nem nő és a munkanélküliség magasabb is lesz, hurrá lehet nyomtatni, amugy erre kerestek ürügyet már 2 éve, csak mondom (vedd figyelembe, hogy ezen értékek kellemes szinten voltak, az előretekintő várható munkanélküliség 10% alatt lesz bőven, olyan 5-7%,), tehát ezt a rekord munkanélküliséget szezonálisnak tekintek.
4) Tévedés az hogy Gipsz Jakab fogyasztása a húzóerő (ellenben ott is volt helikopterpénz USA-ban), a vállalatok kapják a hitelt, akik expanzívan terjeszkednek és esetleg Gipsz Jakabnak is lesz állása. Gipsz Jakab, fogasztási javat vesz mint végső fogyasztó, a vállalat pedig beruház. Azt kell támogatni aki beruház, invesztál (még ha nem is hatékony, korrupciós hányadossal együtt, is jobb mint ha GJ-nak adná). Kevés Gipsz Jakab ruház be, ő végfogyasztó. A stimulusnak akkor van multiplikatív hatása ha azt annak adom, aki invesztál, megveszi aki csődbe megy, terjeszkedik és ennek következménye lehet az is hogy Gipsz Jakab-nak lesz munkája. Ennek nem sok köze van a részvnyáraknak időbeli jóslására (nem akartam keverni a reál- és pénzpiacot), de akkor 4x ennyit írnék, még úgy elveszne amit akarok írni), mást áraznak a tőzsdék, megint 3 oldal lenne mi erről a véleményem, nem megyek bele :) Voltak izmusok a XIX. században és még manapság is nyomokban, ahol Gipsz Jakab volt a f@sza gyerek és a tőkés "dögőjjön" meg. Nem volt annyira jó, pedig családom örök Gipsz Jakab volt és most is az (alkalmazott). Elég sok szenvedést okoz nekünk ez a vadkapitalizmus nekünk is de nem sírjuk vissza azt az időt, másképp volt igazságtalan....ebbe se menjünk bele, azt hiszem ez világmegosztó vita, megint 5 oldal lenne.
5)A FED sosem ad Józsi bácsinak ad pénzt ahogy MNB sem, azt ker.banoknak adja, aki kihitelezi vállalatnak és esetenként a végfogyasztónak. (lásd: Kettős bankrendszer elmélete).
DE pont most jön a zseniális terv:))): olvasd kérlek végig amit írtam, arra válaszolva hogy az állam nem ad pénzt Józsi zsebébe ahogy írod.....most jön a zseniális fordulat: pontosan az állam most ad pénzt Józsi bácsi zsebébe oly módon leegyszerűsítve: Úgy hogy az állam kibocsát állampapírt (fedezet von be, amiből kap az apokalipszis RT is meg Józsi bácsi is, sőt Gipsz Jakabnak is létesít mesterséges munkahelyet, takarítja a valamit)>>a kibocsátott állampapírokat lejegyeztet a ker.bankokkal (ráhatás, ajánlott, érdemes nekik)>>majd az elsődleges jegyzés után, másodlagos piacon megveszi a jegybank a ker.banoktól a lejegyzett állampapírt (MNB QE-isteni), aki ezt nyomtatott pénzből megteszi....azaz a jegybank (közvetetten) finanszírozza az államot, aki stimulál, a ker.bankok közbeiktatásával. Pont az történik amit szeretnél. Igazságos? Nem. Helyes? Nem. Igen ezért sok-sok éve lámpavas várt. No, hát más idők vannak, de ebben Gipsz Jakab és Józsi is hibás volt, hogy 2000-es években itthon, USA-ban meg 30-40 éve 120 hónapra autóhitel, nem elég a 70 nm 3 főre kell a 150 nm, nyaralás hitelből, 300e-es telefon 2 évente. Életemben nem vettem fel hitelt, telefonom is feltöltőkártyás az is 50 000 forint alatti, tököm tele van, hogy örökké Józsit, meg Gipsz Jakabot kell megmenteni, meg az ipari megélhetési gyerekellőket. Talán a túlhitelezésben a "szegénydevizahiteleskisember, stb" is cinkos, nemde? "Tetszettek volna" sporolni. Engem senki nem jutalmazott még meg, mert nem kellett megmenteni, és takarékoskodom ez igazságos?
Bonusz: Őszintén: ma reggel hallottam. Már foglalják le a nyári üdülőhelyeket MO-n.....nem lesz itt keresleti sokk, ezek nem bírják ki ezt a karantént, meg nem bírják ki hogy elavult 1 éves mobillal flangáljanak, ja bocs ez azokra jellemző főként akiknek 3 havi megtakarítása sincs(!!!), sírnak rínak, de kicsit adnak nekik üveggyöngyöt 3X-át veszik fel hitelben.....az általad leírt vadkapitalista háttérhatalom pont Józsi és Gipsz Jakab mohóságával él...akkor ki is (!) a hibás....?  Na egyet nem akarok: hogy Józsinak és Gipsz Jakab kapjon pénzt, mert az részletre vásárolt tepsifonban fog landolni, majd megy sírni chemtrail-conteos forumra, hogy szemét hatalom és kapitalizmus.
Francba: hosszu lett.... :)))
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 16:20
Előzmény: #21716  JockeyEwing
#21717
Ebben nem tudok tanácsot adni, mert én nem szoktam ETF-eket venni. Mondjuk úgy, hogy nem szeretem a részvénynél komplikáltabb pénzügyi terméket. :-) 
JockeyEwing 2020. 04. 25. 15:50
Előzmény: #21713  Törölt felhasználó
#21716

Egyébként, ha a rosszabbik forgatókönyv jön be és tovább vérezteti a gazdaságot a vírus, emiatt tovább kell a gazdaság pumpálni a pénzt, hogy ne omoljon össze, akkor szerintem emellett még egy komplett adósságleírás is benne van a pakliban. Amúgy meg gyakorlatilag el fogják inflálni a pénzben lévő megtakarításokat.
Ennek kapcsán, mivel én kezdő vagyok a befektetésekben és csak most tervezek beszállni egy portfólióval, ha nem fizikai aranyba v. aranybányászba akarok fektetni, az arany ETF-ek közül melyiket érdemes választani? (persze csak olyat ahol aranyfedezet van) Illetve mik a kockázatok, negatívumok ETF-ek esetében?
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 15:50
Előzmény: #21714  bimborablo
#21715
Jó meglátás! Ez fog történni, és a high pressure economy hívei azt gondolják, hogy megmenekülnek, ha minden jegybank így tesz.
Garantálom, hogy nem így lesz.
Véges kínálatú eszközbe fog a pénz áramlani már csak amiatt is, hogy történelmileg hisz benne mindenki. Kitalálhatod mi minősül annak. Gondolj bele ha én nyakra főre állítom ki a fizetési ígérvényeket mindenkinek, akkor te inkább az aranyban való fizetséget, vagy a papírcetlit fogadnád el tőlem szívesebben?
Na az hozhatja el az a nyersanyagár-robbanást, és arányárrobbanást amit János chartjai mutatnak.
bimborablo
bimborablo 2020. 04. 25. 15:40
Előzmény: #21713  Törölt felhasználó
#21714
Az argentín helyzet egyszerűbbnek tűnik eslő blikkre. Mi van akkor, ha kvázi mindenki túl nyomtatja a pénzt? Eur, us/can/aus dollár, jüan, koronák, rubel, ft... 
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 15:23
Előzmény: #21699  Törölt felhasználó
#21713

A beszélgetés kapcsán felmerült bennem, hogy nézzük meg empirikusan, hogy vajon az arany lehet-e jó befektetés egy olyan gazdaságban, ahol magas (kúszó-vágtató infláció van), vagy érdemes inkább abban bízni, hogy az infláció tőzsdei szárnyalást okoz, és ebbe befektetni. (innét indultunk és ennek van relevanciája a topic szempontjából)
Szerencsére van ilyen ország, ahol ez volt jellemző: ez pedig Argentína. 10+%-os éves infláció, mely az utóbbi időszakban erősen felpörgött.
.
Megnéztem, a Merval index 2176 pont volt 2010.01.01-én. És 29258 ponttal zárt pénteken. Ez 13,5x-ezés bő 10 év alatt. Nem is tűnik rossznak, és látszólag azt igazolja, hogy inflációban szárnyalnak a tőzsdék.
.
Csakhogy van egy kis gond. Mégpedig az, hogy közben az Argentín Peso elértéktelenedett. A 2010-es USDARS árfolyam 4,28 volt, míg pénteken 66,36. Azaz az egyszeri külföldi befektető, aki belevett a Merval indexbe (1 db-ot), 2008-ban 508 USD-t tett be, és pénteken 441 USD-t tudott kivenni.
Nagy buli volt? Aligha. 10 év alatt elvesztette megtakarítása 10+%-át.
.
Az aranyban mi történt? Egy kontraktusnyi arany 1131 USD volt 2010.01.01-én, és pénteken 1735. Az barátok között is 50%-os felértékelődés.
 .
De ha az aranyat a történelem legrosszabb időpontjában vettük volna (2011 őszén), akkor is 10%-ot buktunk volna, pont mint a MERVAL esetében.
.
Persze lehet azzal érvelni, hogy Argentínában nem az infláció volt a fő baj. Valóban az csak egy komponens. De senki ne higgye el, hogy az USA infláció (ha bekövetkezik) nem fog hasonló gondokkal együtt járni.
Szóval érdemes néha számolni, és csekkolni az információkat, mert attól, hogy valamit belülről érzünk, attól még nem biztos, hogy a tények igazolják.  
yooio 2020. 04. 25. 15:18
Előzmény: #21710  JockeyEwing
#21712
Én is pont erre gondoltam, csak te más oldaltról közelítetted meg, te gazdasági, én meg emberi oldalt néztem. Teljesen egyetértek. 
yooio 2020. 04. 25. 15:16
#21711
Abban amugy nincs véleménykülönbség, hogy hosszú távon mindenki felvárja a piacot, csak egy méretes korrekciót remélnek sokan, ami a q1-q2 eredmények között eljöhet, nem kell nagyot gondolni, egy 2200-2500 közti sávra. Ez siman benne van a pakliban, a többség valószínű fektetne be már hosszú távra is itt, meg szerintem sokan vannak, akiknek jórészt benn van a pénze, csak egy korrekcióban bíznak, hogy növelhessék a pozikat, esetleg némi kötvényt tenni át reszvenybe, a lent taglaltak miatt. Meglátjuk kinek lesz igaza, az biztos, hogy a FED ellen menni tényleg olyan, mint széllel szemben hugyozni. Az viszont biztos, hogy olajtárolót, meg munkahelyet se tudnak printelni, és ha az emberek otthon ülnek és nem fogyasztanak(egyelőre), az visszaveti a gazdaságot.
Még egy hipotetikus dolog, amin mindenki elgondolkodhat, én is gondolkodtam rajta. Ha most még ki is nyitnák a gazdaságot, nyugodt szívvel mennél el étterembe, szórakozni, tescoba aldiba a tömegbe, amíg olyan hírek jönnek, hogy terjed a vírus(és a nyitásokkal valszeg terjed tovább), vagy inkabb visszafognád a fogyasztást, és kivárnád míg a 70-80% megfertőzödik? Szép dolog ez a nyájimmunitás, csak se én, se a szeretteim  ne legyenek a 70-80 %-ban. Legalabbis én így gondolom, ti hogy látjátok? Szerintem ezért lesz rohadt durva a következő pár év.
JockeyEwing 2020. 04. 25. 15:11
Előzmény: #21699  Törölt felhasználó
#21710

Ha megengeditek, beszállnék ebbe a "vitába", mert érdekesnek találom :), én inkább humanoid-dal értek egyet.
Szerintem te túlságosan összemosod a reálgazdaságot és a pénzpiacokat, holott a probléma az h az utóbbi évtizedekben ezek egyre jobban elszakadtak egymástól és a "valóságot" azt a reálgazdaság testesíti meg sajnos.
Ez a mai vadkapitalizmus ami a világon van a fogyasztásra épül, az pörgeti a gazdaságot, fűti a hőn áhított "növekedést". A hogy a gazdaság növekedjen ez a fogyasztást egyre jobban felpörgették, gyakorlatilag mára már szteroidon van (részben kvázi mesterségesen), hitelekkel és eladósodottsággal. Olyan ez mint egy száguldó vonat, ami gyorsul folyamatosan, amíg nem volt komolyabb probléma a világon addig ez működött is. Most jött a Covid és behúzta a vészféket ezen a vonaton. És itt jön a nagy probléma, hogy kőkeményen megcsapta a reálgazdaságot működtető keresleti oldalt (egyelőre turizmus, repülés, üzemanyag, vendéglátó, autóipar, felkészül ruhaipar, tartós fogyasztási stb.). Emberek milliói vesztik el az állásukat mindehol, ezt próbálják ugye a kormányok fiskális eszközökkel enyhíteni, csak ugye a fránya eladósodottság. Ez a keresleti visszaesés pedig egy öngerjesztő folyamat, kereslet csökken - kevesebb termelés - kevesebb munkaerő - még kevesebb kereslet és így tovább zsugorodik a gazdaság. A most elindult munkanélküli hullám által okozott további keresletcsökkenés hatása még jóval később fog csak megjelenni, ezért tapogatóznak csak mindenhol a várható recesszió mértékéről.
Az hogy a FED és a jegybankok öntik a pénzt a pénzpiacokra, tök jó, de kit ment ez meg igazából? Nem a Gipsz Jakabot akinek köze nincs a tőzsdéhez és a befektetésekhez és most vesztette el az állását, ezért baromira nem fog költeni semmi extrára. Az jó hogy az emberek nem vesztik el a befektetéseik értéket, de ez a pénz eleve nem direkt a gazdaságot nagyrészt pörgető fogyasztásba irányulna, meg hogy a Buffett-nek nem ég el a pénze, sem fogja az átlagemberek szenvedését enyhíteni. 
Igen a vállalatok megmenekülhetnek a tőkebevonás miatt és megmaradnak munkahelyek, de ettől függetlenül a keresletük ugyanúgy visszaesik a francba, mert a FED nem a Józsi zsebébe adja a pénzt, hogy "tessék fogyasszál". Azt csak az állam tudja, de akkor meg eladósodik még jobban. 
Ettől függetlenül, lehet igazad, ha a vírus dolog szépen lassan lecseng nyáron és viszonylag hamar megnyílik a gazdaság és visszapörög a kereslet. Viszont ha a mostani nyitás miatt jön egy második hullám és a nyár is kuka lesz ill. bezárkózós, akkor aztán öntheti a pénzt a FED, az olyan keresleti sokk lesz ennek a túlfűtött gazdaságnak, hogy nem hogy bikapiac nem lesz, de omlani fog az egész.
kozi723
kozi723 2020. 04. 25. 14:58
Előzmény: #21708  Törölt felhasználó
#21709
En csak tanulok a tobbiektol, ha a mestere lennek, akkor nem ulnek benne mar egy ideje :). Erteket Boole nagyon jo fundaval, Eurocent pedig franko TA-t tesz hozza. :) 
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 14:51
Előzmény: #21707  Törölt felhasználó
#21708
de ennek szerintem Boole, Kozi, Eurocent urak a mesterei a témának, hogy is mennek a "delisting" fázisai......és hogy történhet az elszámolás.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 14:41
Előzmény: #21698  Zedisdead
#21707
Nyilván a bankokat sem kell sajnálni, azt fogják mondani, hogy mivel sok olajos van csődközelben, ezért az eszközeidet még kevesebbre értékeli a piac, tehát a saját tőke arányos adósságarányod még nagyobb lesz neked mint olajosnak. Nem lennék meglepődve, ha a felvásárolni akaró nagyolajosok már megegyeztek a bankokkal háttérben, hogy akkor ők hulladékárban átveszik a becsődölt eszközeit, royalty-kat stb...föld az úgy tudom az államé. Nyilván a felvásárló meg azért veszi meg, hogy az ne termeljen (lásd MO-n bezárt cukor és más gyárakat: megvette a nyugat és bezárta, hogy ne termeljen, és a termékárakat felvihette) se nála se másnál, és a kútlezárási költségekkel lediszkontálva átveszi a banktól, magyarán a bank lesz a stróman, akinél csak papíron fordul meg a hóbelebanc. Azaz kb így szállhatnak ki a csődközeli cégek jól, ahol még a bank is megkapja a tőkéjét és a felvásárló meg kap némi pótalkatrészt, meg kevesebb konkurenciát okozva megveszi, hogy ne termeljen később. Kb. a csődközelieknek is ez lesz kényelmes megoldás, mert így a jobb cégek is vergődnek, a mínuszos olajár meg nonszensz, hogy ezeket is szerződésbe kell már foglalni....részvényeseknek meg így nem tudom mi jut, elnézve az adósságrátákat, az kb a teljes tőketartozást fedezi a bank irányába, meg a kötvényesek felé. És ha több csőd lesz, akkor ezek eszközeinek ára csak lefele megy. Szerintem már ezt a default scenariot árazzák az árak, mert ez már chapter 11 szitu a WLL, NE és társainál. Nem?
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 14:04
Előzmény: #21701  macskassy
#21706
EKB: 750 MRD EUR-s eszközvásárlási program
IMF: 1000 MRD $ keret
G20: 5000 MRD $
Csurran , cseppen EU-nak is ;-) Plusz az EU-s országok fiskális programjai.
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 14:00
Előzmény: #21703  kozi723
#21705
KI tudja: Lehet ki van szemelve, ilyenkor  nem baj ha leminősítik. Általánosságban NEM RIG-re: hát ha valamikor most remek lehetőség lesz aki -főleg kicsiket- felvásárolja, becsődölten bezárja (kínálatcsökkentés) stb. Azért most az olajosoknak nincs nagyobb vágya, hogy a másik becsődöljön, pár centért megvásárolja a banktól akié lesznek a becsődölt értékcsökkentett javai, majd leblindelje a lyukait, hogy ne legyen annyi olaj, na kb így már lehet egy elviselhetőbb olajár, meg majd olajárhype....USA-n belül is biztos nagy a feszült kiszorítósdi. Nem lennék meglepve ha érdekeltségek erre rá is segítenének. De Grat annak aki itt 0.4-en vett WLL-t és duplázott, na kb ezekre jók ez a szektor.....
Törölt felhasználó 2020. 04. 25. 13:53
Előzmény: #21701  macskassy
#21704
valaki nagyon helyesen itt írta, más az indexek összetételének karakterisztikája. DAX összetétele, kb a 80-as évekbeli amerikai Dow Jones  -nak felel meg. Azaz amik a DAX-ban vannak cégek (amik miatt látod, hogy nem ment úgy, amugy a részvényvisszavásárlásokban emellett igazad van), azok korreláltak USA társaikkal ugyanúgy. Tele van DAX iparral.....Dow Jones-ban meg healthcare, biztosító stb is, és ki-beáramlás van az indexben...(mint ipari átlag érted ;-))), na ezért haszontalanok több évtizedre összehasonlítani egy indexet, mert a végén hólapát az ananásszal lesz összehasonlítva.Egy konstans index kéne amiben ugyanazok vannak. Pl. X, KO, IBM, CVX és még vagy 20 aránylag egész piacot lefedő cég amik vagy 50 éve léteznek.
kozi723
kozi723 2020. 04. 25. 13:42
Előzmény: #21691  Törölt felhasználó
#21703
Az 1 millió dolláros kérdés, hogy a svájci érdekeltség meg akarja-e menteni ha odáig fajul a dolog. Egyáltalán odáig fajul-e. WLL, DO, NE pedig USA székhellyel rendelkező cégek, akik valószínűleg előbb kapnak lóvét Trumpéktól. Ugyanezt vajon megteszik e Zug-ból?! Ami a svájciakat illeti, érdekesség, hogy márciusban többet között a svájci illetőségű Credit Suisse ugyanúgy leminősítette RIG-et 2 dolláros célár mellett. 
macskassy 2020. 04. 25. 13:33
Előzmény: #21701  macskassy
#21702
Levonva a hétvégéket legyen 365/200. :)
macskassy 2020. 04. 25. 13:30
Előzmény: #21695  Törölt felhasználó
#21701
Végigolvasva ezt a kis szombati eszmecserét (szerintem nagyon jó, lehet tanulni belőle) csak egy kérdés: az rendben, hogy a Fed megment mindenkit IS az USA-ban (biztos vagyok, hogy a nyugdíjalapokat, olajosokat, munkanélkülieket, tényleg mindenkit). Eközben még egy kis dagonya után SP megindul a jól megérdemelt 4000 felé.
Na de mi lesz az EU tőzsdékkel? Itt nincs részvény visszavásárlás, nincs ECB pénz, van viszont gyengélkedő reál gazdaság. Az látszik, hogy az év 365 napjából 300-ban teljesen lekövetik az algók az SP-t. Eddig. De hogyha a nagy buli elindul US-ben, Dax, stb Eu tőzsde követi majd az égbe?

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek