Topiknyitó: Portfolio 2017. 11. 28. 12:37

Orbán: az a méltányos, ha a horvátok visszakapják az INA-t  

Ugrás a cikkhez
Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél elõbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgezõ vitát a Mol szerepérõl az INA horvát energiavállalatban -
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Joe49 2017. 12. 06. 09:26
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#62
"Bajnaiék már megcsinálták a fekete-levest (nyugdíjkorhatár emelése, 13. havi nyugdíj és 13. havi közszféra fizetés visszavonása, stb.), tehát amikor átadták volt egy kb. 3,5 %-os, IMF által elfogadott éves hiányterv"  - Sajnos IGAZ !
Ez volt a DOLGA Bajnainak. Az M(sz)MP-s  politikusok és közgazdászai támogatásával !!! Ezt folytatják ma is.
Fidesz: Kósa sz@rban vagyunk. Ők folytatják.
Mi is a különbség??? (gondolom; SOROS)
Ma az EU/forint 315.
MOL: 2927 HUF..
Hajrá... :-) Közgazdasági szakemberek... :-)
Törölt felhasználó 2017. 12. 06. 06:05
Előzmény: #58  kiegyezo
#61
Kis kiegészítés: a Fidesz nagyon szereti hangoztatni ezt a 82 %-ot, csakhogy ez az év végi ráta, a kormányváltáskor még csak 78 % volt (emlékezzünk Kósa  mester és a többiek akkor kezdték mondogatni, hogy ugyanolyan szarban vagyunk, mint a görögök, mire szépen el is szállt a forint). 11 % volt a manyupban és volt még IMF pénz is, tehát valójában nettóban 63 % körül lehetett. A szocik hülyén kormányoztak, de a védelmükben azért el kell mondani, hogy a manyup-befizetések és a Fidesz által bevezetett lakáshitel támogatási rendszer önmagában kb. 2,5 % hiányt generált. És tegyük még hozzá, hogy Bajnaiék már megcsinálták a fekete-levest (nyugdíjkorhatár emelése, 13. havi nyugdíj és 13. havi közszféra fizetés visszavonása, stb.), tehát amikor átadták volt egy kb. 3,5 %-os, IMF által elfogadott éves hiányterv, ami némi BKV és MÁV támogatás korrekcióval tartható is lett volna.
Joe49 2017. 12. 06. 03:07
Előzmény: #56  elemes
#60
Gondolkodtam, hogy egyáltalán válaszoljak...
Nem mosogattam, hanem (több száz fős) üzemeket működtettem!!! Ez volt a dolgom, nem csak Angliában.
A dolgom, mellékesen az volt, hogy évente milliós (nem forintban) megtakarításokban gondolkodjak....
----
"Mit keres a lakás hitel problémája, egy MOL-os cikk alatt" 
Úgy látom nem egy "srófra" járunk. Nem igazán értem a válaszod.
----
"Miért is kell az EURÓ, a forint helytett."
A válaszod elfogadhatatlan számomra.!!!
1/ Olyan cégben dolgoztam, ami versenyképes volt...Nem is akár mennyire !!! Az ÁRFOLYAM MOZGÁSBÓL IS PROFITÁLT !!!
2/ Deviza spekulánsok... Maga a magyar állam (MNB) volt (Kádár korszakban is !!!) és van ebben...Sajnos kissé korábbra is emlékszem. Mikor és kinek a "vezényletével" tűnt el az MNB aranytartalékának nagyrésze (VW, bécsi magyar bank)... Kik vettek részt abban, hogy az ország "aranya" (pl.: édesvíz, ipar, mezőgazdaság) Külföldieknek jusson ???
3/ "eurozóna tagság közvetve védelmet jelent". -- Mire is, kitől is? Írod kis nyitott ország..igen...kik is nyitották ki??
A saját "belsőnktől" kell megvédeni. Ez az ami NEM SIKERÜLT. Ma sem.
4/ Hülyeséget írsz. "EU formálódó belső köréhez tartozást simán elbukhatjuk" - Már ELBUKTUK...sőt egyre inkább távolodunk. Aminek nem az EU-HUF árfolyam az oka. Az unióba lépéssel eladtuk a gazdaságot, a munkánkat, Magyarországot (embereket-földet) !!!!
Ne csak nézz, hanem láss is  :-)
5/ Nem csak az angolok tartották meg a pénzüket.  TÖBB EU-s ÁLLAM is. Érdekes, akik megtartották, előttünk vannak. Menetelnek előttünk....Azokban a katasztrofálisan sz@r döntésekben és a gazdaságban szívesen részesülnék.
-----
OKOSTÓNI...Úgy OSZTOD az észt, hogy CSAK neked lehet igazad. Le kellene szállni a magas (muraközi) lovadról. Semmi "team work" . Semmi ....üres...
Ez a (te fajta közgazdász) gondolkodás vitt bennünket oda, ahol most vagyunk.....hát még hol leszünk...
"ezzel a felkészültséggel mit keresel egy gazdaságpolitikai fórumon?" -- kérdezem én is.
Ismered az ügetőt? A lovaknak szemellenzője van !!!
Most is mondom: "Mit keres a LAKÁS HITEL problémája, egy MOL-os cikk alatt????"
ÜDV.: Egy MOSOGATÓ :)
elemes
elemes 2017. 12. 01. 11:23
Előzmény: #58  kiegyezo
#59
"a 2010-es 82%-bol az IMF hitel teljes egeszeben tartalekban volt"
.
az IMF hitelt eléggé arra fordították, hogy amikor az államadósság refinanszírozására a piacon nem volt forrás, akkor lehívták, az MNB-nél forintra konvertálták (tehát a deviza volumen valóban bekerült a tartalékokba, de az MNB nemzetközi tartalékai nem része az állami vagyonnak) és a forinttal finanszírozták a költségvetés folyó kiadásait."
.
"a 2010-es 82%-bol manyupokban volt 10%-nyi"
.
így van, ebben egyetértünk. viszont a folyó kiadások fedezeteként fletó közben tartós bérletbe adta a repülőteret, eladott 20%-nyi mol pakettet és volt még pár hasonló privatizációs bevételteremtő akciója, aminek helyességéről nehéz objektíven állást foglalni, de közben azért az a pénz is elköltődött.
.
egy akkoriban a pénzügyminisztériumban dolgozó ember mondta egy személyes beszélgetésen, hogy a maszop kormányzás idején költségvetést készíteni lényegében lehetetlen volt, a pénzügyminiszter magára maradt a rengeteg pénzéhes lobbival szemben, a tervezet, a tárcaközi egyeztetés, a bizottsági viták és még a részletes vita során is újabb és újabb vérszívók tapadtak rá. orbán meg egy geci (mint az köztudott), de annó decibel Járai mondta, hogy neki nagyon könnyű dolga volt, a képviselőknek orbánnal kellett lefociznia valamit, nem ezer hiéna szívta a miniszter idejét és az adófizeték pénzét.
kiegyezo 2017. 12. 01. 11:04
Előzmény: #57  elemes
#58
Tegyuk fel, hogy ezek igy voltak. De
- a 2010-es 82%-bol az IMF hitel teljes egeszeben tartalekban volt
- a 2010-es 82%-bol manyupokban volt 10%-nyi ('98 vagy '99 ota halmozva), ebbol 8 bizonyosan a szocik alatt gyult.
                 Ha ezt a ket tetelt levonod, akkor 65% korul tartunk, annyira nem is dramai.
- a lakashiteles ugy onmagaban tolta folfele az adossagot, vagy legalabb is iszonyat kiadasokkal jart (lasd signal abrajat), es kenyszerpalya volt a szociknak, tovabba reszben ez okozta a devizahitelek fele fordulast.
- a 2002-es allitas az volt a szocik reszerol -es a kormany ket fordulo kozotti es a masodik utani tevekenysege epp eleg taptalajt adhatott ennek- hogy lenyegeben kiuritettek az allamkasszat a kormanyvaltas idejere. En magma nem gyozodtem meg ezen allitas igaz voltarol, mivel nincs kulcsom a kasszahoz :-)
Ettol meg az elk.rast nem vitatnam, plane, ha ok maguk mondjak, de a merteke es a felelosseg egy oldalra tolasa szerintem erosen vitathato.
elemes
elemes 2017. 12. 01. 08:35
Előzmény: #52  kiegyezo
#57
"haat, hogy ki forditott micsodat"
.
a 2002-es kormányváltáskor 52+3% volt az eladósodottsági ráta (3% volt eldugva BKV-nél, MÁV-nál, MFB-nél)
a 2010-es kormányváltásnál meg 82%
elemes
elemes 2017. 12. 01. 08:33
Előzmény: #55  Joe49
#56
"Mit keres a lakás hitel problémája, egy MOL-os cikk alatt???? Megtudnátok indokolni???"
.
Megtudjuk :) (sic) sőt, te is, csak olvasni kell.
---
"Miért is kell az EURÓ, a forint helytett."
-
1. kis nyitott országban a importáló és exportáló cégek számára egyaránt többletköltséget jelent az árfolyammozgások elleni biztosítás. Nem sokat, de az az 1-2% is rontja a versenyképességet.
2. az elmúlt néhány évben magyarország nem volt devizaspekulánsok célpontja, de öregebb rókák azért emlékezhetnek mondjuk 2003 januárra és 2003 novemberre, amikor azért kóstolgattak minket (nem, nem Soros György, a forex spekik piacán sokan mozognak, csak a túlnyomó többség nem adakozza el a profitját, ezért a legnagyobb szereplők nem közismertek). Egy nagy devizaövezet részeként nem kell tartanunk ilyesmitől
3. az eurozóna tagság közvetve védelmet jelent a Gyurcsány Elkúrtuk Ferencéhez hasonló ámokfutásoktól is.
4. az EU formálódó belső köréhez tartozást simán elbukhatjuk, ha nem vezetjük be az eurót, és ahogy állnak a dolgok, a külső kör EU forrásai csökkennek, a belső köré növekednek majd.
---
"Az angolok megtartották a saját pénzüket, az angol fontot. GYŐZTEK"
.
az angolok katasztrofálisan szar döntéseket tudnak hozni, a brexittel felültek a szopórollerre és elindultak a lejtőn, hadd ne tekintsük őket példaképnek :)
---
"Amikor kirabolták az MNB-t"
.
semmi múlt idő, még mindig is rabolják.
---
Az utolsó pár mondatodra teljesen szétestél, nem igazán értettem mit akarsz mondani.
Egyébként mit dolgoztál Londonban, mosogattál?
És ezzel a felkészültséggel mit keresel egy gazdaságpolitikai fórumon?
Joe49 2017. 11. 30. 12:52
Előzmény: #52  kiegyezo
#55
T. elemes; kiegyező.
Elolvastam, értem.    Csak egyet nem: Mit keres a lakás hitel problémája, egy MOL-os cikk alatt???? Megtudnátok indokolni???
Miért is kell az EURÓ, a forint helytett. Hogy valaki többet lophasanak (amit ma is megtehetnek!!!!)
Kint dolgoztam, laktam Angliában. Résztvettem az akkori szavazáson: angol-font vs EURÓ. Az angolok megtartották a saját pénzüket, az angol fontot. GYŐZTEK !!! és ma is ebben gondolkodnak !!!
"2006-os euro biztosan jo lett volna" ---Magyarországnak, a fentiek szerint kinek is???
Amikor kirabolták az MNB-t, milyen kiút maradt, hogy a "páros" (MSZ(M)P - FIDESZ)tovább éljen???? Magyar hitel több, mint 30%. A "devizahitel" pár százalék.
Lsz... kapjatok a fejetekhez.
Szomorú vagyok.
elemes
elemes 2017. 11. 30. 12:37
Előzmény: #53  kiegyezo
#54
ha (a portfolió koncepciója szerint) a rosznyeft a végső vevő, akkor olyan árat fognak kínálni, aminek orbán se tud ellenállni meg olyan felárat, aminek a horvátok se.
.
a mol számára inkább az a kérdés, hogy mihez kezdjen ha kap egy talicska pénzt. elég jól menedzselik a forrásaikat, tehát nincs szükségük a pénzre, legfeljebb ha valami akvizíciót keresnek, de az ilyesminek lassúak az előkészületei.
kiegyezo 2017. 11. 30. 12:05
Előzmény: #44  elemes
#53
Meltanyos árra van penzuk. Marmint Orban számára meltanyosra.
Csaaak viiiiicccc.
kiegyezo 2017. 11. 30. 12:03
Előzmény: #43  elemes
#52
ad 4: igen, igy hogy mondod, remlik, hogy majdnem meglett a 7%. Persze, ez inkabb alatamasztja, amit mondok: gyors novekedes kozben talaltak ki a tamogatott lakashiteleket.
ad 5: haat, hogy ki forditott micsodat ... asszem a dolog alapvetoen azzal kezdododott, hogy a kormanyvaltasra lenyegeben megvolt az eves deficit. Aztan jott Megyo. A mai tudasunk szerint, na jo, az enyem szerint :-) a 2006-os euro biztosan jo lett volna: nem lett volna devizahiteles valsag. Es nem lehetne az arfolyammal trukkozgetni, plusz MNB alapitvanyok.
Joe49 2017. 11. 30. 10:55
Előzmény: #49  berlini
#51
:-) :-)
Joe49 2017. 11. 30. 10:51
Előzmény: #48  Joe49
#50
http://www.portfolio.hu/vallalatok/nigeriatol-vehet-olajat-magyarorszag.269615.html ;
"Egy szerdai közlemény alapján Magyarország a jövőben akár Nigériából is importálhat nyersolajat és földgázt."
Egy kérdés: Kiállapodott meg a Kormány, a MOL...Mészáros ????
A Mol egyébként A portfólióáltal  "megálmodott" alatt van...
berlini
berlini 2017. 11. 30. 10:18
#49
Szerintem megy az a méltányos, ha minden tőzsdére bevitt forint évente legalább 50%-os hozamot érne el. Ha ezt a piac képtelen magától produkálni, akkor az államnak kell közbeavatkozni és megfelelő támogatással elérni.
Sajonos nem tartok sajtótájékoztatót mostanában, de a következőn ezt biztosan elmondom.
Joe49 2017. 11. 30. 09:46
Előzmény: #41  -pny
#48
Végre a témánál vagyunk. :-)
A GÁZ: 3x "vették le" Eladáskor veszteség, visszavásárláskor veszteség.(államilag. A központi VÉTEL teljes nyereség "lenyúlva". (baráti kör)
Egy a gond: nemcsak a részvényesek fizetnek, hanem a magyar adózó állampolgár
A MOL ""dettó"....(a kormánynak NINCS pénze, csak adóbevétele).
A Tállai féle megjegyzéssel 100%-ig egyet értünk.
Érdekes a "baloldal" nem tiltakozott......!!! (hallgatott, akkor is és ma is)
Miért is?
1/ Miből is van a rezsicsökkentés?
2/ A nyugdíjasoknak: Prémium, étkezési-jegy. (Még a TSZ világban, elvittük kirándulni a nyugdíjas TSZ-tagokat  és minden rendben volt.
"Komcsi hozzáállás, komcsi módszer."
elemes
elemes 2017. 11. 30. 09:07
Előzmény: #45  sanka
#47
a rosznyeftnek nem az ina kell, hanem az, hogy csökkentse az EU ellátási diverzifikációs lehetőségeit.
sanka 2017. 11. 30. 08:35
Előzmény: #42  kiegyezo
#46
Inkább legyen az, hogy orbánc már tíz éve bortonben van!
sanka 2017. 11. 30. 08:32
Előzmény: #44  elemes
#45
Viszont a rosznyeftnek minek az a kis szar?!
elemes
elemes 2017. 11. 30. 07:13
Előzmény: #42  kiegyezo
#44
nem az INA, hanem a rosznyeft :)
.
a horvátoknak nincs pénzük a visszavásárlásra, de a rosznyeft a horvát kormánytól átvenné a MOL pakettet, és a rosznyeft tud akkora felárat ajánlani, aminek a horvátok nem fognak ellenállni.
elemes
elemes 2017. 11. 30. 07:03
Előzmény: #40  kiegyezo
#43

1. nagyjából 1996-tól növekedett a GDP de ennek az első éve nem konjunktúra volt, hanem a bokros-csomag bázisához képesti talpraállás.
2. itt még látszik, hogy a lengyeleket és a cseheket is megütötte a dotcom lufi lökéshulláma, a szlovákokat és minket nem. http://gvi.hu/grafikon/29/az_egy_fore_juto_gdp_alakulasa_a_visegradi_orszagokban_2000_es_2017_kozott
3. igen, euróbevezetésre akartak 2006 január 1-et (és EU csatlakozásra 2003-at)
4. Orbán elég ügyesen fogallmazott, a 7% nem igéret formájában hangzott el, hanem "a magyar gazdasában benne van a 7% növekedés lehetősége" vagy valami hasonlót mondott, és 2000 Q1-ben karcoltuk a 6.8%-ot (YoY), de ez szőrszálhasogatás, én nem akarom védeni. Egy kormányzatnak rövid távon csak akkor van hatása a GDP-re,, ha állami eladósodásból megtolja vagy amikor megszorító csomagra kényszerül.
5. A kamattámogatásos hitelek költségei azért szálltak el, mert a pöcsfej szocik 2002-ben lényegében visszafordították az euro-konvergenciát. A 2006-os (vagy akár 2007-es) euro-bevezetés -- mai tudásunk alapján - nem feltétlenül tett volna jót az országnak de a hozamkonvergencia kritérium 2004-re nullára csökkentette volna a költségvetés kamattámogatási terheit. Csak a konvergenciát elkúrta a pöcs gyurcsány.
kiegyezo 2017. 11. 29. 22:46
#42
Amúgy, vicces lesz tíz év múlva olvasgatni az inverz-hernádi perről: az INA lefizette Orbánt, hogy adassa vissza nekik 
:-)
-pny
-pny 2017. 11. 29. 22:20
Előzmény: #37  Joe49
#41
“Nagyon eltértünk az eredeti témától!!!!
MOL _ INA, horvátok. A pert a MOL nemzetközi bíróságon RENDESEN megnyerte.!!
Miért is kellene ezek után lemondanunk a az INÁ-ról ??”
.
Mert a Fidesznek/Orbánnak politikailag ciki, hogy bort iszik és vizet prédikál, mert az MOL-INA vonatkozásban a MOL pont olyan, mint az OMV vagy az oroszok és a MOL kapcsolatában a mumusok (korábban az OMV, aztán az oroszok). Meg az egész itthoni multiellenes dumával is szembemegy.
.
Orbánék tehát a MOL részvényesekkel akarják kifizettetni saját politikai érdeküket, f.szságukat (mint azt tették már korábban a gáz esetében is). Komcsi hozzáállás, komcsi módszer. Akárcsak Tállai és a benzinár...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek