Topiknyitó: Portfolio 2017. 11. 28. 12:37

Orbán: az a méltányos, ha a horvátok visszakapják az INA-t  

Ugrás a cikkhez
Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél elõbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgezõ vitát a Mol szerepérõl az INA horvát energiavállalatban -
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kiegyezo 2017. 11. 29. 22:17
Előzmény: #36  elemes
#40
Árnyaljuk, árnyaljuk!
Ezekben biztos mind igazad van, de ...
ebben az időszakban (egészen 1996-tól 2008-ig) a magyar gdp folyamatosan és viszonylag meredeken növekedett. https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html Emlékezhetünk még a 7%-os választási ígéretre, amiből aztán úgy négy meg is valósult, tehát mondható, hogy a ciklust tolták meg.
Azt nem tudom, Orbán mivel számolt belépésre, de 2004 óta tagok vagyunk. Lehet, hogy az euróra gondoltál, akkor értem, amit írtál.
Nekem alapvetően elfogadható az ilyesmi támogatás, de éppen azt mondom, hogy ez a konstrukció volt rossz. Nem csak a torzítás mértéke miatt, hanem önmagában is, mert túlzó volt (a támogatás mértéke) és túlságosan megengedő (több lakás is vehető/építhető).
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 11. 29. 21:02
Előzmény: #36  elemes
#39
"a működő gyárak és vállalkozások a technológiai szektorban zajló boom ellenére 2000-2001-re az éhhalál szélére kerültek" ezeknek a vállalkozásoknak nyilván sokat segített, hogy hirtelen és drasztikusan emelték a minimálbért orbánék a zseni eltolcsival együtt :)
stock33
stock33 2017. 11. 29. 19:03
Előzmény: #34  elemes
#38
biztos voltak érveid is, csak elfelejtetted a 3 szó végére, és ez jött össze belőle....
Joe49 2017. 11. 29. 18:49
Előzmény: #23  elemes
#37
Nagyon eltértünk az eredeti témától!!!!
MOL _ INA, horvátok. A pert a MOL nemzetközi bíróságon RENDESEN megnyerte.!!
Miért is kellene ezek után lemondanunk a az INÁ-ról ??
Megjegyzem a Tőzsdén napi szinten rendesen esik. (ma 1,4_1,5 %) Az átlag: 1 % naponta.
" A pöcs gyurcsány azért adta el később a molt, mert az elkúráshoz nem volt elég a GDP"
Ebből kimaradt a Földgáz , mert előbb "külön választotta" a moltól. Külön adták el a kettőt. Érdekes erről az Orbánék nem beszélnek. Arról sem, hogy mennyiért adták el (Gyurcsány) és mennyért vették vissza (Orbán)(milyen cég van a gáz vétele és értékesítése között).
Szerintem mind a két-cég az ADÓZÓKNAK került sokba (eladás-visszavétel). Sokunkat érint napi szinten!!! Szerintem többünket, mint a hitelesek problémája.

Akik hitelt vettek fel fedezet nélkül  sajnálom "vessenek" - az Ő döntésük volt - magukra. Egyébként voltak nyereséges időszakok !!! Akkor SENKI nem szólt. Sem akkor és máig sem
elemes
elemes 2017. 11. 29. 14:20
Előzmény: #35  kiegyezo
#36
akkor árnyaljuk egy kicsit a képet azokkal a körülményekkel, amelyek az ellenséges érzelmek függönye mögött rejteznek:
.
1. a kamattámogatás egyáltalán nem prociklikus lépés volt, a világgazdaság a dotcom lufi kipukkanása után elég meredek esésbe kezdett
2. a magyar építőipar a bokroscsomagot követően bezuhant, a lakásépítések a töredékükre estek, a működő gyárak és vállalkozások a technológiai szektorban zajló boom ellenére 2000-2001-re az éhhalál szélére kerültek (az építőanyagiparban 20% körüli kapacitáskihasználtságról írt akkoriban a sajtó)
3. bár 1998-ra az olajárak mélypontja miatt jót esett az infláció, a beindult áremelkedés megakasztotta a magyar dezinflációs folyamatot, a magas kamatok miatt a lakásépítési hitelezés is mélyponton volt.
4. A kamattámogatástól azt is remélték, hogy a megtakarítások önrésszé válnak és a támogatott hitellel együtt ez keresletként jelenik meg az újépítésű lakások piacán
5. az új lakásokba beköltözők pedig megmozdítják a használt lakások piacát is.
6. Arra számítottak, hogy a kamattámogatás révén megmozduló források a gazdaságnak olyan szektorát tudják beindítani, ahol a keresletnövekedés alacsony inflációs nyomást jelent (a gyenge kapacitáskihasználtság miatt).
7. A kamattámogatás mértékét az ötéves államkötvények referenciahozamához kötötték*, ami azt jelenti, hogy EU konvergenciafolyamatok nyomán csökkenő kötvényhozamokkal csökken az állami rész a kamatterhekben.
.
Természetesen mindenféle szubvenció torzítja a piacot, de ez a kamattámogatás konstrukció épp a jobban eltalált programok közül való.
.
* ezért aztán a negatív nominálkamat különösen hangzik a füleimnek. (MOST egyébként valóban lehet állami támogatással negatív nominálkamatra lakáshitelt felvenni), és az akkori fideszkormány eléggé hitt a gyors EU csatlakozásban (és ellenezték azt az uniós ötletet, hogy tíz országot egyszerre vegyék fel, mert magyarország tényleg jobban állt a harmonizációban). Orbán 2006 januári EU-belépést szeretett volna. Csak hát addigra már elbaszta a renoméját.
kiegyezo 2017. 11. 29. 12:39
Előzmény: #34  elemes
#35
A tamogatott lakashitel -meg akar Orbantol is- jo otlet. Csak azok a rohadt reszletek, ugye, nem, nem a torlesztore gondolok.
Az a konstrukcio, amit akkor bevezettek, inkabb az agyontamogatott lakashitel nevet kellett volna, hogy viselje. Ismetlem, a torlesztoreszleteim osszege, levonva az adokedvezmenyeket is, kevesebb volt, mint a hitel tokeje. Ez igy nem jo, szerintem, akkor sem, ha eppen haszonelvezoje voltam (megjegyzem: akkor is ezt mondtam). Masreszt, korlatozni kellett volna, magma is gondolkodtam masodik lakasra valo hitelfelvetelen, de az onresz nem volt meg. Csak egy lakasra kellett volna adni. (persze, Okos Tobiasek nyilvan megoldottak volna a Nagyi vagy Ocsike nevere veve a masodik illetve harmadik lakasokat ...)
A problema az volt, hogy akkor is a gazdasagi ciklust toltak magasabbra, es a jovo beveteleit tablaztak be, mert, ugye, a Draga Orban adta a jo kis hitelt, a hulyemedgyessy meg fizesse ki ... Nagyon erdekes abrak voltak akkoriban, hogy mennyibe kerult ez, es mit fizetett belole az Orban-Torgyan polgarkormany (~semmit).
elemes
elemes 2017. 11. 29. 10:57
Előzmény: #30  stock33
#34
na a kamattámogatott lakáshitel egy jó indikátora az orbánfóbiának, köszi :)
kiegyezo 2017. 11. 29. 10:50
Előzmény: #32  kiegyezo
#33
Megjegyzem, Orban szajabol a meltanyos szo kb annyi ertelemmel es tartalommal bir, mint a farkas mosolya a barannyal valo beszelgeteskor.
En, egyebkent nem hiszem, hogy az oroszok raparancsoltak volna, Inkabb csak megkertek :-)
kiegyezo 2017. 11. 29. 10:41
Előzmény: #30  stock33
#32
Na, itt minket ezzel nem fognak szeretni, de teljesen egyetertek a hozzaszolasaiddal.
En is ugy latom, hogy az os-hiba, ahol a gazdasagunk, majd azt kovetve a teljes kozelet elcsuszott, az a harom gyerek, harom szoba, negy kerek politika, amikor elhitettek a zemberekkel, hogy mindez, nekik jar. Erre jottek eloszor a tamogatott hitelek -nekem volt, igen jol jartam: a kamat- es adotamogatasok miatt a felvett hitel osszeget sem fizettem ki a torlesztokkel! Plusz meg a szocpol.- majd, amikor az fenntarthatatlannak bizonyult, akkor a -szinten Orbanek alatt engedelyezett- devizahitelek elszaladasa.
Legyunk igazsagosak: meg Megyo. Gyurcsany talan a legkisebb szereplo, csak o lett a bunbak, meg akkor jott a valsag.
Igen, MOL ugyben az akkor arpolitika epp ugy hozzajarult az ellenseges, majd a barati :-) felvasarlasi kiserlethez, mint 2010 utan (illetve a Pecsi Vizmu eseteben korabban) az eroszakos allamositasokhoz.
stock33
stock33 2017. 11. 29. 10:03
Előzmény: #30  stock33
#31
összeadtam már a számokat, 2012-ig 2.000 Mrd adóforint ment az orbáni kamattámogatott hitelekre
amit 2004-ig lehetett igényelni...
gazdasági zseni volt, aki ezt kitalálta.... vagy az, aki meglátta a gazdaságot összeroppantó folyamatot, és leállította azt...
jött helyette devizahitel. na igen, a "cukros" bácsi rászoktatta a "cukorra" a lakosságot, ami nem tudott leszokni róla, úgyhogy ész nélkül vették fel a hiteleket. devizaalapon.
.
mennyit is költött az orbán kormány az elmúlt 7,5 évben a devizahitelesekre? a kormány, az mennyivel lépett oda? 1.000 Mrd? 1.500 Mrd? azt már tudod, hogy 2012-ig 2.000 Mrd-ot szórtak oda az összes adózótól beszedett adóból az orbáni lázálomban kitalált kamattámogatásos bizniszre.
stock33
stock33 2017. 11. 29. 09:55
Előzmény: #28  elemes
#30
blablablabla
.
tényeken nem sikerült módosítanod
a szlovákok rettenetesen jól jártak azzal, hogy 98-ban a magyarok a fideszt kapták meg kormányzásra
a magyaroknak meg maradt pl. a gazdaságot eltorzító kamattámogatott hitel meg egyebek...
nézd csak mennyibe került az orbáni kamattámogatás az adófizetőknek: http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/img/picture/394/all-tam-2-06.png
ebből volt ungarilyában gazdasági növekedés. szlovákoknál meg a volt magyar könnyűipar segítette azt. vajon melyik hozott fenntartható növekedést?
elemes
elemes 2017. 11. 29. 09:55
Előzmény: #26  stock33
#29
azért még hozzátenném, mielőtt magas lóról osztom az észt, hogy kb 2005-ig én is úgy beszéltem orbánról, mintha szerelmes lennék bele, de aztán annyira elhülyült, hogy már nem.
elemes
elemes 2017. 11. 29. 09:47
Előzmény: #26  stock33
#28
figyi, én nem mondtam, hogy orbán egy szent tehén lett volna 98-02 között. ha nagyon utálod orbánt, akkor egy természetes emberi tulajdonság, hogy nem tudod felidézni azokat a dolgokat, amiket kifejezetten jól csinált (vagy ha igen, akkor jelentéktelenek tartod) és felnagyítod azokat, amelyeket rosszul csinált.
.
mondom, ez egy nagyon alapvető emberi tulajdonság. de éppen ezért, ha tudatában vagyunk az érzelmek torzító hatásának, az segít abban, hogy a józan értékelés érdekében kis időre eltávolítsuk magunktól ezeket az érzelmeket -- vagy pedig mondjuk ki hangosan, hogy nem tudjuk érzelemmentesen szemlélni  a dolgokat és ezért nem akarunk racionálisan hangzó véleményt formálni a kérdésben. kb ez a két "felnőtt gondolkodásmód" alternatíva. amikor a hisztizést és a szerelmes pillantásokat próbáljuk józan véleménynek beállítani, az nem "felnőtt gondolkodásmód."
.
igen, én is emlékszem, amikor a gázárakat próbálta erővel leszorítani, emlékszem apuci kőbányáira, emlékszem arra, hogy már akkor sem bírta, amikor a sajtómunkások kellemetlen kérdéseket tettek fel, elég jó összefoglalót közölt a figyelő 2002 elején a fidesz kormányzásáról, sok pozitív és negatív dolgot felsoroltak (pont úgy, ahogyan egy érzelmeit kontrollálni képes felnőtt embertől ez elvárható).
Joe49 2017. 11. 29. 09:35
Előzmény: #12  szivacs
#27
Hogyan is jött ki a 816 közös(dicső?)múlt?
stock33
stock33 2017. 11. 29. 09:26
Előzmény: #24  elemes
#26
orbán egy rövid távon gondolkodó, populista politikus volt már akkor is
98-02 között oly mértékben emelte a minimálbért, amit a piac a munkahelyek áthelyezésével reagált le
98-02 között sorra települtek ki a könnyűipari cégek, a célállomás Szlovákia volt
addig a szlovákok jártak át Magyarországra dolgozni, ez rövid idő alatt megfordult
a szlovák gazdaság a 90-es évek végére, 2000-es évek elejére behúzta a satuféket, de az oda települő magyar könnyűipar brutálisan meglökte a szekeret
.
tényekkel ne vitatkozz, nincs sok értelme
morci 2017. 11. 29. 09:21
Előzmény: #23  elemes
#25
Már elnézést, de mi köze van egymáshoz annak, hogy az OMV felvásárolta a MOL-t, meg annak, hogy a magyar állam eladta a részesedését. SEMMI! Az OMV viszont azért vásárolhatta fel a MOL-t, mert orbán a tolvaj politikájával lenyomta az árfolyamát.
elemes
elemes 2017. 11. 29. 09:14
Előzmény: #21  stock33
#24
nahát, hogy megváltozott ez a múlt :)
.
értem én, hogy utáljuk orbánt (én is utálom), de ezt az utálatot érdemes azon a szinten tartani, amikor még nem torzítja el a valóságérzékelést.
elemes
elemes 2017. 11. 29. 09:13
Előzmény: #22  morci
#23
Ez alatt a 4 év alatt alapozta meg kétmillió hülye magyar szeretett vezére, hogy a MOL az oroszoké lett.
.
Nem alapozott meg semmit.  A pöcs gyurcsány azért adta el később a molt, mert az elkúráshoz nem volt elég a GDP közel harmadát elérő eladósodás, hanem még további pár száz milliárd bevételre is szüksége volt.
morci 2017. 11. 29. 09:08
Előzmény: #19  elemes
#22
Érdekes, hogy ezt pont ezen a topikon mondod. Ez alatt a 4 év alatt alapozta meg kétmillió hülye magyar szeretett vezére, hogy a MOL az oroszoké lett. Ha minden mást jól csinált volna, a kommunista, tolvaj gázárpolitikája miatt akkor is ki kellett volna lőni a holdra.
stock33
stock33 2017. 11. 29. 08:53
Előzmény: #19  elemes
#21
98-02 között települt át szinte a teljes könnyűipar Szlovákiába
addig a szlovákok jártak át Magyarországra dolgozni, utána ez megfordult
ezzel a szlovákok nagyon jól jártak, a satufékes gazdaságuk brutálisan felpörgött, szerintem azóta is imába foglalják orbán nevét
orbán gazdaságpolitikája már akkor se létezett, egy populista megélhetési politikus volt, aki azért lett politikus, hogy a családi vagyont maxolja

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek