Topiknyitó: Portfolio 2017. 10. 11. 12:15

Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen  

Ugrás a cikkhez
Nem tanultak a bankok a devizahiteles válság tapasztalataiból, ezt mutatja, hogy még mindig nagyon magas a változó kamatozású lakáshitelek aránya az új kihelyezésekben - mondta ma az MNB alelnöke. A jegybank az idén megjelent,
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Mikieger85 2017. 10. 11. 13:41
Előzmény: #6  Peterbond
#8
A hitelt nem az mnb-nél veszed fel, hanem a kereskedelmi bankoknál, akik negpróbálják neked beadni, hogy 20év múlva is minimális lesz a kamat. Ahogy anno a chf-re is szédítették a bolond népet.
Törlesztési kockázat: a magyar adós fizet, ha az anyja hátából kell szíjat hasítania, akkor is. Ehhez képest usa-ban sokkal rosszabbul jártak volna (és jártak is). Nem mellesleg a kockázatot épp ők növelték azzal, hogy a kamatemeléssel+uzsoraárfolyamokkal rontották az adósok helyzetét - ez mondjuk a mára kiirtott devizás üzletágra igaz, de ha a chf hitelekkel megtették, akkor a forinthitelekre is fognak elég disznóságot kitalálni, ha nincs a körmükre nézve.
Peterbond 2017. 10. 11. 13:27
Előzmény: #5  Mikieger85
#7
A bankok se szentek ez teny de azert a nem torlesztok kockazata is be kell epuljon az arba es hat a kamatfelarba csapodik le.
Amugy szvsz legalabb annyira a munka elvesztese tett be sok csaladnal mint a devizaarfolyam emelkedese. Ugyanis sok olyan hotel volt amit kivaltottak volna csakhat jovedelem nelkul sok ertelme nem volt mert nem kaptak volna.
Peterbond 2017. 10. 11. 13:23
Előzmény: #3  Mikieger85
#6
Hat en nem latom hol csapjak be az embereket. Az MNB hiteget azzal hogy mindig ilyen alacsony lesz a kamat vegyel fel 20 evre hitelt ezert. Pont mint a deviza hitel eseteben anno az emberek nem gondolkodtak hogy van am arfolyam kockazat ha devizat veszek fel. Ki lehet valtani a kockazatott de annak ara van hogy a bank atvalalja.
Mikieger85 2017. 10. 11. 13:21
Előzmény: #2  ghollosy462
#5
Jah, csak épp olyankor emeltek hitelkamatot, amikor a svájci jegybank negatív kamatoztatásba kezdett, ami nem kicsi szemétség amellett, h még az árfolyammal is szórakoztak (zéró költségű forex-swap tranzakciót drágábban számoltak el mintha az utcasarki valutásnál váltotta volna az ember a frankot)
Peterbond 2017. 10. 11. 13:20
Előzmény: #2  ghollosy462
#4
1. A bankok igenis tanultak es nem hajlandoak csak ugy benyelni a kamatkockazatot is kulonosen hogy 10 even belul elg valoszinutlen hogy ne legyen kamat emelkedes. Persze lehet fix hitel is csak akkor az magasabb kamattal ami teljesen logikus.
2. Maximum 3,5% kamatfelar? Szep kis segitseg az MNB tol. Csak jelzem a korabbi kamattamogatott kitelemet is azert csereltem le mert abba 6% alatt nem adtak semmit ellenben ugyanigy jo magas volt a maximalizalt kezelesi ktg ( 2%) es a kamarfelar a piaci meg mar reg alatta jart.
Most a piaci hitelemnel 2% kamatfelar van es buborhoz kotott. Nincs kezelesi ktg. Akkori allam altal tamogatott hitelhez kepest 3%al volt kissebb a THM em. Azota bubor esett meg 1,5-2% ot. Es a jelenlegi kamatfelarukhoz kepest is 1,5 % al jobb. Szoval koszonom de egyenlore a piac szepen megoldja a dolgot szvsz.
Mikieger85 2017. 10. 11. 13:16
#3
Jó irány, a magyar adóst előszeretettel csalják csapdába, nem árt némi kontroll.
ghollosy462 2017. 10. 11. 12:15
Előzmény: #1  portfolio
#2

"...Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok nem tanultak a devizahiteles válság tapasztalataiból, a változó kamatozású hitelek esetén ugyanis a kamat növekedése jelentosen növelheti az adósok terheit...."
Már elnézést, de ezzel nem igazán tudok egyetérteni ... bár a devizahitelek esetén történt kamatemelés, de annak mértéke jócskán elmaradt a deviza árfolyam változásából eredo emelkedéstol. Ez utóbbi volt az ami miatt sokan már képtelenek voltak törleszteni és a korábbi több évnyi törlesztés vált "semmissé" mikor a hitel maradék tokerésze ugyanakkora vagy még több lett mint a hitelfelvétel pillanatában!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek