Topiknyitó: poreci 2017. 08. 29. 10:16

4IG részvény  

Az Ex- Freesoft most már több éve 4IG néven futó részvénynek nincs saját topikja, ami tűrhetetlen a mai virtuális világban...
Javaslom tulajdonos társainknak, hogy itt folytassuk a diskurzust a papírról.
A mai 50 milliós forgalom szerintem csak átkötés lehetett...De majd meglátjuk, van itt sztori lehetőség bőven...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bet4more 2019. 09. 19. 12:24
Előzmény: #46839  ragarda
#46840

És mennyit látsz még bele ilyen időtávon?
Minimum 2-3x-ozódás még jó lenne, de egy zsenge 10x-eződést sem utasítanék el :)
1120-nál lennék épp 25xődve az ősrégi részvényeimmel. 
ragarda
ragarda 2019. 09. 19. 12:07
Előzmény: #46837  BeginnerSon
#46839
Úgy tippelem, hogy aki 2-3 évig még tartja az kva jól fog járni! Saját véleményem szerint
olvasouzemmod 2019. 09. 19. 12:01
Előzmény: #46837  BeginnerSon
#46838
Igen, a sztori még hosszú lesz, ahogy a beruházások listája is. 
A T-Sys az egyik legnagyobb állami beszállító volt az elmúlt évtizedekben, állami szervek rendszereit szállította, kizárólagos szerződésekkel felügyeli, fejleszti. Logikus lépés volt, hogy egy cég, amelyik most az állami megrendeléseken hízik, de hosszú évtizedekre hivatott biztosítani egy egész politikai közösség háttérországának bevételeit, megkerülhetetlenné akarja tenni magát a hazai informatikai piacon. A T-Sys felvásárlása ehhez megfelelő lépés. 
A Telenor a 4IG-nek nagy falat. Na meg más a mobil, és más a vezetékes. Vezetékest lehet kispályásként (szaktudás és tőke szinten értem) kezdeni, mobilt nem. A Diginek még tőkéje is van hozzá, mégis elbökik újra és újra. 
A Telenor az Antenna Hungáriának is nagy falat lenne, de a belengetett 25% első lépésként ok, a további lépésekhez viszont szakmailag, cég működés szempontjából is sokat kellene fejlődniük. Mert a Telenor és a vezetése nemzetközi profi, az AH-é hazai szinten jó átlagra tudna fejlődni, ha hagyják őket.
Hogy mi lesz a vége, az nagy kérdés, de ezt ez a cikk nem igazán akarja kibontani, csak ködösít és és próbál rettenetesen titokzatosnak tűnni.
 
BeginnerSon
BeginnerSon 2019. 09. 19. 11:38
Előzmény: #46834  olvasouzemmod
#46837
-Az ML cégcsoport ábráján telko/IT vonalat képviselünk.
-Jászai nyilatkozata, miszerint csak az lehet a cél, hogy a jövőben a telko vonalon is részesedést szerezzünk.
-Belengetett stratégiai megállapodás a Telekommal a T-sys megvételét követően.
-4iG összemosása a Telenorral, mint potenciális telko cég egy féligazságokat tartalmazó cikkből.
Fogalmam sincs mi fog ebből kisülni. Jobban mondva van egy pár tippem, de nem lehet csak a hazai IT piac megszerzésének betudni a t-sys dealt. Magában rejt még megannyi kiaknázatlan lehetőséget. 
Az biztos, hogy még messze vagyunk a sztori végétől.
bendeguz_sly
bendeguz_sly 2019. 09. 19. 11:34
Előzmény: #46833  Istvan78
#46836
Nincs 4 millió se a forgalom 😢
olvasouzemmod 2019. 09. 19. 11:31
Előzmény: #46830  BeginnerSon
#46835
A lényeget ez a drága Yvette már az elején elmondja:"Ez pedig nemcsak versenyjogi problémákat vet fel, hanem akár a választások legitimációját is megkérdőjelezi."
Azaz ha bármi okból nem a HVG számára megfelelő eredmény születik, az nem legitim, mert...csaltak. Alig szavaz majd rájuk bárki, de elcsalták megint, pedig minden otthon maradt ellenük szavaz. Naponta kétszer.
olvasouzemmod 2019. 09. 19. 11:26
Előzmény: #46830  BeginnerSon
#46834
Ebben aztán minden van: valós tények valós színben (T-Systems megbízások, 4IG önállósodás, beszerzések), valós tények hamis színben (ki-kivel, mit enged és mit nem, fondorlatos tervek), és légből kapott baromságok, több hónapos hírek felmelegítve, újracsomagolva. 
Amerikaiak nem engedték a Telekom balkáni terjeszkedését...hahaha, a Telekom a német DT tulajdona és stratégiai beruházása. Amikor úgy tartja érdeke, akkor a Magyar Telekomon keresztül terjeszkedik, pl. Montenegróban (amit azóta átkerült egy másik DT érdekeltség alá), Macedóniában. Amikor közvetlenül akar terjeszkedni, akkor megveszi a román és horvát telekom céget. 
A Balkán távközlés annyira amerikai felségterület, hogy az hihetetlen, hiszen tele van AT&T, Verizon és hasonló érdekeltségekkel....ja nem, nincs. Az amerikaiak tök jól elvannak a hazai piacon, ami sokkal kevésbé szabályozott, mint az EU-s piacok, nagyobb az EBIDTA ráta, nem kell átadni a hálózati szolgáltatásokat, beengedni a versenytársakat, magasabbak az árak, sok helyen szarabb a szolgáltatás, mert csak ott kell fejleszteniük, ahol megéri nekik, és senki sem kötelezi őket, hogy eldugott kis helyekre méregdrága optikát építsenek. 
Ja, és tényleg alig vannak távközlési cégek a világon, csak néhány nagy...jajajajajaj, erre már hadd ne mondjak semmit, az elmúlt 20 év pont arról szólt, hogy ne így legyen. Na meg a nyílt interneten keresztül nem lehet ám kommunikálni, meg bluetoothos privát hálózatokon (lásd hong kongi tüntetők).
Felhő alapú szolgáltatások a 4IG-től: jelenleg a legnagyobb hazai felhőszolgáltatók közt több ismert cég is van, pl. az Invitech, amivel már most is szerződésben állnak a nagy hazai szolgáltatók, de többségüknek van saját csoporton belüli is, mert minek venne igénybe bármit pl a Telekom a 4IG-től, ha ott az össze európai DT csoport, vagy a Vodafone group. 
Az állami intézmények pedig alaphelyzetben az állami felhőszolgáltatótól, a NISZ-től vesznek igénybe ilyen szolgáltatásokat.
A szavazatszámlálók közt ott van az összes ellenzéki párt ellenőre, így nap végére pontosan tudják, melyik körzetben ki hol végzett.
Istvan78 2019. 09. 19. 10:34
#46833
Micsoda érdektelenség az egész BÉT-en. 1.5 óra elteltével 14 milliós forgalommal a 4. helyen lehet lenni...
feel
feel 2019. 09. 19. 10:32
Előzmény: #46830  BeginnerSon
#46832
Holnap lehet meghuzzak 1k fole a Cece index sulyozas miatt.
BeginnerSon
BeginnerSon 2019. 09. 19. 10:00
Előzmény: #46830  BeginnerSon
#46831
BeginnerSon
BeginnerSon 2019. 09. 19. 09:59
Előzmény: #46829  feel
#46830
Külföldről is figyelik az Orbán-család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehetGAZDASÁGszerzőSZABÓ YVETTE
olvasási idő6 PERC
megjelent2019.09.19. 07:00
utolsó frissítés2019.09.19. 09:37
Esetenként kémfilmeket idéző fordulatokkal terjeszkedik a kormányfő családi, baráti és üzleti köre az informatikai ágazatban. Ez pedig nemcsak versenyjogi problémákat vet fel, hanem akár a választások legitimációját is megkérdőjelezi.
hirdetésAz öt évvel ezelőtti önkormányzati választások idején a T-Systemsnek még csak 260 millió forint értékű szerződése volt a Nemzeti Választási Irodával. Ma már az NVI legfontosabb partnere a T-Systems: 1,8 milliárd forintnyi élő kontraktusa van különböző informatikai feladatok ellátására. Amikor tavaly, az országgyűlési választások idején összeomlott a választási honlap, és több órán át nem lehetett tudni, mi történt a szavazatok digitális nyilvántartásával, az állam informatikai közbeszerzéseit még belügyi körökből, kevésbé centralizáltan irányították. Ma ez a központ már Rogán Antalnál van, és közvetlenül Orbán Viktortól függ.
Az tehát nem mondható el, hogy a tavalyi fiaskó után ne történtek volna változások, sőt: radikálisan átalakították az állami irányítást az informatikai ágazatban. Csakhogy ezek a szervezeti és személycserék nem a hiba kiigazítását szolgálták. Az elmúlt egy évben egy jól behatárolható politikai és üzleti kör került pozícióba az informatikai közbeszerzések pályázatain, ugyanennek a körnek immár teljes körű betekintése van a választási informatikai rendszerbe, és rövid időn belül meghatározó szerepe lesz a magyar digitális gazdaság egészében.
Az első intő jel az volt, amikor múlt szombaton, az első komolyabb terheléskor, vagyis a jelöltállítás lezárásával megint szétesett az NVI honlapja – alig egy hónappal az önkormányzati választások előtt. Az NVI munkatársai a HVG érdeklődésére azt mondták, eddig és ez után is folyamatosan terhelik és tesztelik a weboldalt, hogy hasonló hibák ne forduljanak elő. A válaszból azonban az is kiderült, hogy tavaly óta nem változott a honlap fejlesztője: egy kisebb vállalkozás, az idén 68 millió forintért dolgozó Webtown-Informatika Kft. De akkor mire volt jó az intézményrendszer teljes felforgatása? A magyarázatért egy kicsit vissza kell lépni az időben.
A nemzeti szuverenitás és a digitalizáció kérdését egy évvel ezelőtt kezdte összekapcsolni a kormány a kommunikációjában. Ez önmagában még nem kirívó eset, így tesznek az Európai Unió más országaiban is, a franciák például élharcosai ennek az amerikai technológiai óriásokkal szemben. Csakhogy Magyarországon e szuverenitás legfőbb értelme az Orbán-kormány politikai haszonszerzése és gazdasági térnyerése. A folyamatot pedig legfeljebb a nagyhatalmak geopolitikai érdekei befolyásolják, korlátozzák.
Szavazatok rögzítése a Nemzeti Választási Irodában /// Százszázalékos bedolgozottság
Reviczky Zsolt
Az új stratégia jegyében Orbánék először is kigolyózták Deményné Kertész Krisztinát, aki évtizedek óta meghatározó szereplője volt a kormányzati és azon belül a választási informatikai rendszereknek, miközben személyes kapcsolatai is voltak a legfőbb beszállítókkal, köztük a Tigra-csoporttal és az időközben az állam által felvásárolt Idomsofttal. Nem mintha a Pintér Sándor belügyminiszter köpönyegéből kibújt Deményné ne szolgálta volna ki a rendszert, sőt a fia, a dandártábornoki rangban tevékenykedő Demény Ádám a mai napig a BM-hez tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság főnöke, illetve a fejlesztésekkel foglalkozó NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. igazgatóságának elnöke.
A döntéshozó központ azonban átvándorolt a Miniszterelnöki Kabinetirodára, vagyis Rogán Antalhoz, aki a kommunikáció és a média felügyeletével jelenleg a legfőbb politikai komisszár. Felállt ugyanis a Digitális Kormányzati Ügynökség, amelyben az igazgatóság elnöke Siroki Attila, aki Rogán bizalmasával, a letelepedésikötvény-bizniszben kulcsszereplő Kertész Balázzsal dolgozik együtt. Az ügynökséghez került Takács József is, aki a T-Systems informatikai biztonságért felelős igazgatója volt egészen 2017 kora őszéig, amikor is hibásnak bizonyult a BKK új, a T-Systems által kiépített online bérlet- és jegyvásárlási rendszere.
Az idei év elejével újjáalakult a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács is, amelynek egyedül az elnöke maradt pozícióban: ő Vágujhelyi Ferenc, aki korábban a kormányfői vő, Tiborcz István testvérének a főnöke volt az adóhivatalnál. Az informatikai tanács, amelynek tagjairól immár Orbán Viktor dönthet, soraiban tudja Felső Gábort is, aki tavaly augusztusig a 4iG vezérigazgatója volt, és jelenleg is a Fidesz XII. kerületi önkormányzati képviselője.
Ezzel párhuzamosan pedig helyzetbe került két cég – éppen az a kettő, amelyek neve a fenti felsorolásban is felmerült. A T-Systems állami foglalkoztatása nem új keletű, a mértéke azonban mindent elsöprő, nemcsak a választási informatikában, hanem minden digitális fejlesztésben. Az NVI egyébként korábban éppen a függetlenség megőrzésének, vagy ha úgy tetszik, a kormányzati befolyás némi enyhítésének szándékával alkalmazta a T-Systemst, amely egészen mostanáig a német Deutsche Telekom leányvállalatának, a Magyar Telekomnak a tulajdonában volt.
Az Orbán-kormány azonban a nemzeti szuverenitás jelszavával az elmúlt egy évben mindent megtett azért, hogy ellenőrzése alá vonja az ágazat meghatározó szereplőit. Először is Mészáros Lőrinc egy újabb tőzsdei cég, a 4iG felvásárlásával 2018 nyarán hozzájutott egy alap-infrastruktúrához. Ennek a bázisán a felcsúti barát azóta tízmilliárdjával habzsolja az állami megbízásokat.
Az igazi fogásnak azonban egy telekommunikációs céget és egy rendszerintegrátort tartott volna a kormányzati agytröszt. Csakhogy itt Orbánék néhány pofonba is beleszaladtak. Először is a telekomcégek kiemelt nemzetbiztonsági jelentőséggel bírnak, nem véletlen, hogy világszerte alig néhány van belőlük. Az Egyesült Államok kínosan ügyel arra, hogy holmi apró, zavaró helyi vállalkozások ne befolyásolják a nagy, jól áttekinthető hálózatok működését. Amikor a Magyar Telekom a kétezres évek közepén a Balkán felé próbált terjeszkedni, az amerikai hatóságok határozottan megtorolták, miután a fáma szerint Washington előre intette az anyacéget, hogy a Balkán nem Németország felségterülete.
Most pedig szakmai körökben arról beszélnek, hogy az amerikaiak blokkolták a 4iG vágyott Telenor-üzletét is
Orbánék azonban nem mondtak le a telekommunikációról. Egyes értesülések szerint még a Deutsche Telekommal folytatott üzletelésnek is része lehet a mobilfrekvencia és a mobilhálózat. A régió piacán az oroszok is keresik a pozíciókat, akiknek állítólag éppen a németek adósak egy frekvenciával. A Deutsche Telekom korábban egyfajta szívességet kapott az oroszoktól, hogy hálózata az egész északi féltekén működhessen, Moszkva pedig elvárna némi szolgálatot cserébe. Egyelőre azonban úgy tűnik, a német józanság és az amerikai intelmek felülírták, hogy a 4iG a Magyar Telekom részvénypakettjéből is részesüljön (nem kockáztathatnak: a Deutsche Telekom bevételeinek meghatározó része az Egyesült Államok piacáról származik).
Nem javította a magyar tárgyalási pozíciókat a Microsoftnál feltárt korrupciós ügy elhallgatása sem. Ha pedig még ez sem lett volna elég csapás Orbánéknak, a Deutsche Telekom vezérigazgatója, Timotheus Höttges egy különleges feltételt is támasztott: ha egymás tenyerébe csapnak, akkor sem kíván egy fotón pózolni Mészáros Lőrinccel. Ennek a kevéssé diplomatikus elvárásnak az lett a következménye, hogy Mészáros átadta a 4iG kulcsát és a cég 40 százalékos részesedését vállalatbirodalma egyik legfőbb intézőjének, a nemzetközi porondon is tárgyalóképes Jászai Gellértnek. Így jutottak el végül is addig a megállapodásig, amelynek alapján a Magyar Telekom a tervek szerint az év végéig eladja a T-Systemst a 4iG-nek.
A kormányfő a Deutsche Telekom vezérével /// Egy frekcencián
Kosztcsik Szilárd
Ha pedig ez megtörténik, Orbán mégiscsak triumfál. Az infrastrukturális beruházások százmilliárdjai, a bankrendszer jelentős részének bekebelezése és a tőzsdei mamutcég után az informatikában is megkerülhetetlenné válnak. Nemcsak azzal, hogy a közbeszerzéseket eltérítik a megfelelő irányba, és felügyelik az állami informatikai fejlesztéseket, hanem azzal is, hogy a T-Systemsszel az irányításuk alá kerül az úgynevezett SOC, vagyis Security Operation Center. Magyarországon a T-Systems működtet ilyen központot, amely a digitális hálózatokat hivatott védeni a külső támadásoktól – köztük a választási rendszert.
A választási szakemberek, bármelyik oldalról is érkezzenek, a mai napig hangsúlyozzák, hogy amíg a voksoknak papíralapú nyilvántartása is van, addig nem lehet a választásokat eldöntő károkat okozni a rendszerben. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy habár a T-Systems még nem került a 4iG tulajdonába, az úgynevezett adatszoba már megnyílt a vevő előtt, akinek most a majdani beosztottai adnak vagy nem adnak információt.
Ha pedig az ügylet megköttetik, a kormányhoz közel álló üzleti körhöz kerül az a T-Systems, amely a hazai vállalatok jelentős részét kiszolgálja például a felhőalapú megoldásaival. Ezzel egy további terület is sérülékennyé válik. Nem véletlen, hogy ellenzéki körökben azt fontolgatják, az Európai Bizottsághoz fordulnak a magyarországi digitális rendszerek kiszolgáltatottsága miatt. A terület biztosa ügyvezető alelnöki pozícióban várhatóan a befolyásos dán szociálliberális politikus, Margrethe Vestager lesz, aki a tavasszal Budapesten kampányolt a Momentum mellett. Akkor azt mondta, hogy szerinte senki sem sajátíthatja ki a kereszténységet, és a jövőben csak az az ország kaphat pénzügyi támogatást Brüsszeltől, amelynek a politikája megfelel az európai értékeknek.
feel
feel 2019. 09. 19. 09:57
Előzmény: #46828  bendeguz_sly
#46829
Mar nincsen kizarva az uj ATH sem az egyik topikban olvastam ma reggel.
bendeguz_sly
bendeguz_sly 2019. 09. 19. 09:56
Előzmény: #46827  feel
#46828
megvárják, míg kiesik a prémiumból, aztán lehet napi 20%-okkal ralliztatni 2 hétig :D 
feel
feel 2019. 09. 19. 09:44
#46827
r972ft
ragarda
ragarda 2019. 09. 19. 09:31
Előzmény: #46825  tétova
#46826
Mondod vagy kérdezed? 
tétova 2019. 09. 19. 09:27
Előzmény: #46824  ragarda
#46825
Nagy a csend. Élvezed!
ragarda
ragarda 2019. 09. 19. 09:17
Előzmény: #46823  Törölt felhasználó
#46824
Én is adtam neki. Szeretem a csöndet :))! 
Törölt felhasználó 2019. 09. 19. 09:13
Előzmény: #46820  ragarda
#46823
Erre kapott 3 pluszt. Agyrém😁
Törölt felhasználó 2019. 09. 19. 09:12
Előzmény: #46821  stefi82
#46822
Nincs kötés
stefi82 2019. 09. 19. 09:10
#46821
Ha valaki tud árfolyamot írn,i az ne habozzon sajna erstenél semmi adat!

Topik gazda

poreci
3 3 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek