Topiknyitó: Tibi0002 2017. 05. 31. 10:41

A TE javaslataid az egészségügy átalakítására  

Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy leírjuk az észrevételeinket az EÜ átalakítását illetően. Szerintem már rég tisztán piaci alapokra kellett volna helyezni ezt a területet is. Magánkórházak, magánbiztosítók versenyeznének egymással az ügyfelekért. Törvényekkel szabályozni lehetne minden kényes pontot, pl. minimális szintű ellátást. A biztosítók és a kórházak üzemeltetőinek előírnám a tőzsdei jelenlétet, így aki azt érzi, hogy vmelyik szereplő túl sokat keres, annak a részvényét megvásárolhatja. A TB befizetések megszűnnének, az állam eladhatná, vagy máshogyan hasznosíthatná a lerohadt eü intézményeket. A befizetések a szabadon választott biztosítókhoz kerülnének. A kórházak pedig megfelelő fizetéssel és ellátási színvonallal tarthatják meg az orvosokat és az ügyfeleket.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ts3 2018. 03. 10. 12:15
#100
Első és legfontosabb nem szabad a fideszre szavazni.
Egészségügyből kivont pénzekből is adnak megbízásokat az oligarcháiknak.
gyula1971
gyula1971 2018. 03. 10. 12:12
Előzmény: #93  NoOneHearsYou
#99
Természetesen nem vagyok Egészségügyi szakember,csak egy véleményt írtam le.
Ötletet onnan vettem,amikor Francia rokonaim jönnek,beszélgetünk,és mondja,hogy ő megy ott náluk a magánrendelésre,nem ingyenes,de az ottani biztosító-TB-fizeti a szakrendelés árának felét.
Pontosabban a magánrendelés 100%-os díját a beteg fizeti, az orvosi számla alapján a TB visszatéríti a bankszámlájára az 50%-át a magánrrendelésí díjnak.
A rászorulók, nálunk a közgyógyra jogosult, kint is van ilyen, ott 90%-ot térít a betegbiztosító.
gambadoro 2018. 03. 10. 11:48
#98
1. ápolók, szakdolgozók béremelés
2. orvosi feladatok egy részének átadása
3. orvosi adminisztráció csökkentése
4. hálapénz megszüntetése
figyeljük a jános kórházat és a volt katonai kórházat érdekes dolgok várhatók
"szuperkórház" nem lesz
NoOneHearsYou 2018. 03. 10. 11:36
Előzmény: #96  Bumbika
#97
Akkor én javaslatott teszek az ön munkájának es az azzal járó teher , terheltség , elvárás, FELELŐSSÉG mérlegelését egy nem "közgazdász " orvoshoz viszotnyitva , arányod bérezésére. Mert ez nem ugyanaz , mint egy arufeltoto rossz helyre rak egy konzervet , nem ugyanaz hogy egy informatikus rossz számot üt a klaviaturan. Mennyiert nem talalnak informatikust  ? 1-1,5 millioert keresni kell ?? Akkor javaslom ennek átgondolását, es ha az en felelossegem X ember egészségének megőrzése , betegségének gyogyitasa, akkor ne az informatikus keressen 4x annyit , hanem az orvos az informatikushoz kepest.  Vegyük észre hogy emberekről beszélünk , nem 4000.es 100 milliárdról.  Egy kis holisztikus szemlélet..
Bumbika 2018. 03. 10. 08:51
Előzmény: #95  Bumbika
#96
Továbbá, orvos közgazdászok képzését és egészségügyi intézmények igazgatói székbe ültetését is javaslom.
Az összes intézmény orvosbárói által kötött egyésszégügyi szerződések felülvizsgálatát.
Na ebben úgy ahogy van bele is bukna az aktuális kormány.
Bumbika 2018. 03. 10. 08:49
#95
Javaslatom, a rendelőt hazahordó, TB pénzből vett műszereket magánrendelőbe elhordó, mindent lenyúló, magánklinikán ellátó, mégis TB-re kiiró orvosbárók felelősségrevonását, a szülésért előre pénzt kérő piásan megjelenő nőgyógyászok statáriális kivégzését.
A helyi önkormányzati támogatásokkal együtt közel 4000 milliárd Forintot kapott 2017-ben az egészségügy, ehhez jön a közel 100 milliárdnyi hálapénz.
Mindenki döntse el, hogy ez elég-e arra, hogy legyen WC papír meg felmosórongy.
NoOneHearsYou 2018. 03. 10. 07:57
Előzmény: #92  gyula1971
#94
Alapvető probléma, a szakemberek hiánya. Amig erre nincs definitiv megoldás, addig a szinvonal ( az ellátás szinvonala, és a várólista ) romlik. Az utánképzés nem megoldott, hiszen az OKJ Ápoló képzést, évente , jobb esetben két évente újra formálják, és a "képzett" végzett tanulók tudása évről évre hanyatlik. A diplomás ápoló képzés nem éri meg feltétlen, hiszen hierarhikus rendszer hazánkban nem működik , külföldön pedig a BSC majdmajd az OKJ kompetenciakörrel vetekszik. Mindezek mellett, aki főiskolán diplomát szerez, tehát nyelvvizsgát is, az nem gondolkodik hazai munkavégzésben. Tehát nincs utánpótlás, azonban van aki nyugdíjba vonul, és van egy döntő többség , aki külföldön vállal munkát. Nem kell nagy matek ( se TA, és fundamentális elemzés :D ) a létszám évről évre fogyatkozni látszik. Orvos, szakorvos szintén. Az állami eü. szinvonal romlik, a magánszféra előretör. Nekem ne mondja , hogy üres a magánklinika, mert már nem kell gazdag embernek lenni ahhoz h azt megfizessék. Ugyanakkor egy átlag polgár is inkább kiadja a pénzt ultrahangra, képalkotó diagnosztikára, magánrendelésre, hiszen könnyebben kap időpontot , és a pénzéért talán szinvonalasabb szolgáltatást. Nincs beteg csak névtáblák?? A DMC 6000 beteget lát el havonta , a fokozódó kapacitási igény miatt IX. kerben vadonat új korházat építenek. A Medicover új szolgáltatásokkal bővíti a biztosítási ügyfelei palettáját, 2 éve korházat adott át egynapos sebészetüket biztosító fekvő beteg ellátása céljából. Nincs kihasználás?? Ne beszéljünk hülyeséget. :)Én versenyszfrában dolgozom , egy állami korház területén. Látom a két szinvonalat évek óta. Az én munkahelyemre 10 éve "kihalálsos" alapon lehetett bejutni. Ma hiányzik a dolgozóink negyede, és nincs új jelenzkező, pedig a bérezés versenyképessége megtartott, és az állami emelések mértékével szinten tartott évről évre. Magyarázza el nekem , miért? Az állami egészségügyben van másodállásom. A kormány által beharagozott béremelés mértéke publikus és sokat emlegetett volt. A folyamat a következő... évekig nem volt szignifikáns emelés, néhány intézet a büdzséjéből bérpótlékot fizetett, hogy megtartsa dolgozóit. Majd megjött a "nagy" emelés, és visszavették  a korházak a saját pótlékaikat. Az eredmény korrelál a nullához.
Nincs kontroll időpont? Álljuk meg egy szóra! Miért elvárás , és miért egyértelmű az , hogy mindent a betegről azon megfogyatkozott számú eü. dolgonak kell tudnia, aki még itt maradt és túlterhelve ellátja a sokszor TAJ nélküli, a rossz compliance és sok adherenciás betegeket?? Miért? Azért hogy a fele nem szedi önhatalmulag a gyógyszert? Hogy nem jár kontrollra? Hogy lenézik a személyzetet? Hogy nem tartják a javaslatot? Hogy késői stádiumban kezd betegségtudatuk lenni? Itt a fejekben kellene rendet tenni elsősorban. És bocsánat ezért, de ha nekem bajom van, akkor felemelem a telefont, és elintézem az időpontot, a gyógyszert, a kortrollt! Senki ne hotelszolgálatásként gondoljon erre, és várjon arra otthon, hogy hátha becsönget az orvos, hogy nem kell véletlen kontrollra menni? :) Köszönettel.
NoOneHearsYou 2018. 03. 10. 07:39
Előzmény: #92  gyula1971
#93
Gyula sajnos egy nagyon kicsi szeletét látod Te át ennek....
gyula1971
gyula1971 2018. 03. 09. 19:34
#92
Az én javaslatom az egészségügy átalakításra. Hát vidéki városunkban egyes szakrendelések annyira zsúfoltak,hogy az előjegyzési időt kivárva nagyon kevés idő jut a betegekre.
Pszichiátriáról nem is beszélve. Ott nincs előjegyzés,de pár perc jut egy betegre. A gyógyszer felírás után adnak javaslatot,ami 1-évig érvényes,de 1-hónapos kötelező kontrollra már nem hívják vissza!
Nincs kapacitásuk.
Amúgy a város másik végén a magánklinikán kint van 20-orvos táblája, ott bizony alig van beteg.... Csak az orvosi cégtáblák,betegek nélkül.
A TB-nek legalább 50%-ban kellene támogatni a magánrendelések díját is!
mpagnes 2018. 03. 09. 11:10
Előzmény: #18  szivacs
#91
pontosan...egy seggel akartak két lovat megülni
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 03. 09. 10:22
#90
Az álorvos a mobiltelefonjával vérnyomást mért, EKG- és ultrahangos vizsgálatot végzett, és röntgenfelvételt is készített.
https://index.hu/belfold/2018/03/06/sziraki_kuruzslo_itelet/
Ezek után érdemes ebben az országban bármit javasolni? Veszek egy mobilt és mindenkit jól megröntgenezek vele.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 11. 12:54
Előzmény: #87  Phylaxa
#89
Az egészségpénztár mellékszál, ami nem oldott meg semmit.
Akinek magasabb a jövedelme, az a saját befizetéseiből, a saját számlájáról költhet a saját gyógyszereire, szemüvegére, lúdtalpbetétjére  és saját egészségmegőrzésére, sőt még az állam is támogatja adókedvezménnyel 1993 óta.
Kádár népéből 3-4 millió ember mélyszegénységben él. A számlái kifizetésével küzd, megtakarítani képtelen, de képes betegnek lenni, megrokkanni, megöregedni, dohányozni, alkoholizálni, kábszerezni, szegénységbe születni és meghalni.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 11. 12:23
Előzmény: #87  Phylaxa
#88
Melyik állításomból hüvelyezted ki azt, hogy a fejlett eu-országokban Kádár népe élne? Épp attól fejlettek, hogy öngondoskodnak, tisztább (vagy máshogy piszkos közegben élnek), és nem csak az államtól várják a boldogulásukat.
Tudom, hogy sok fejlett eu-s országban nincs hálapénz és más az emberek mentalitása.
Lelkületi különbségre utal az Ossie-Wessie szópár Németországban. Az Ossie tekinthető Honecker népének. A nyugatra költöző keletiek boldogabbnak látszanak, mint azok, akik otthon maradtak, pedig "csak" a közeg változott meg.
A #83-as javaslatom egyáltalán nem érinti az egészségpénztárakat.
Fokozatos átmenetet jelent. A részleteit nyilván ki kell dolgozni, de eddig még senki nem bizonyította be, hogy több hátránya lenne, mint előnye. Trollkodással persze bizonyíthatatlan. 
Phylaxa 2017. 10. 11. 12:02
Előzmény: #86  Dehogynincs
#87
Azt képzeld el, hogy az a sok fejlett EU-s ország szintén "Kádár népe". Ki hitte volna. Ja, annyi értelmet azért adjunk nekik pluszban, hogy aki teheti még magán egészségügyi pénztárba is betesz. :)
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 11. 11:57
Előzmény: #2  Tibi0002
#86
Kádár népével nem lehet megtenni azt, hogy hirtelen piaci viszonyokat teremtenek.
Kádár népe azt várja, hogy az állam gondoskodjék róla. A vizitdíjas népszavazás is erről szólt.
Egy politikus négyéves ciklusokkal számol. A ciklus elején. A ciklus közepén pedig azzal, hogy még két év van hátra belőle. Most meg azzal, hogy nyerhető körzetet kapjon egyéniben vagy előkelő helyre kerüljön a pártlistán.
Itt két rezsim is kapott egymás után kétszer négy évet a választóktól. A választók viszont ugyanazokat a megoldatlan gondokat, bajokat,  ügyeket és rákfenéket látják az egészségügyben.
Az egészségügy és az oktatás hatalomtechnikai okokból sokkal könnyebben lerohasztható a nyugdíjrendszernél.
Törölt felhasználó 2017. 10. 11. 11:26
Előzmény: #84  pitcairn2
#85
A piacon azért nincs hálapénz, mert rettenetesen ineffektív, versenyképtelen müködést eredményez. 
pitcairn2 2017. 10. 11. 10:59
Előzmény: #83  Dehogynincs
#84
a piacon azért nincs hálapénz mert ott piaci árak vannak
ennyi...
persze a kínálat mesterséges szűkítése ezeket az árakat is befolyásolja
(pl. az USÁ-ban anno úgy indult az egészségügyi reform, hogy az egészségügyi felsőoktatás zömét élből bezárták, mivel állítólag nem feleltek meg a feltételeknek)
https://en.wikipedia.org/wiki/Flexner_Report#Medical_school_closings
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 11. 10:27
#83
A kétütemű motorok úgy tűntek el, hogy nem adtak el új autót kétütemű motorral.
A hálapénzt is így kellene megszüntetni. Újonnan épült vagy felújított kórházakban és rendelőkben ne lehessen adni és elfogadni hálapénzt.
Így be lehetne játszani az orvosoknál és a nővéreknél azt a  fizetést, amiért már érdemesebb a fehér gazdaságot választani.
A hálapénzt a kommunista hiánygazdaság találmánya. Az egészségügyet most is jó részben a hálapénz működteti, aminek semmi köze nincs a hálához. Többnyire előre zsarolják ki kiszolgáltatott , beteg emberektől.
A rendszerváltás óta mindegyik rezsim arra jutott, hogy a hálapénzt fenn kell tartani. Mindegyik rezsim vonzódik a korrupció minden formájához és a feketegazdaságoz meg az átláthatatlan viszonyokhoz. A hálapénzhez is.
pitcairn2 2017. 06. 01. 16:05
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
#82
1-es típusú cukorbetegség esetében is az életvezetés a lényeg, amíg betartod a szabályokat addig egész jól ellehetsz vele, de ha nem akkor jönnek a szövődmények és az egyre vadabb költségek + a csökkenő életminőség különben nem vonom kétségbe az érvelésed igazát, inkább csak arra akartam ráirányítani a figyelmet, hogy manapság nagyon egyoldalúan közelítenek ehhez a kérdéshez
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 15:57
Előzmény: #79  pitcairn2
#81
Szerintem is fontos dolog a prevenció, de azzal nem kerülöd el pl. az 1-es típusú cukorbetegséget. Ahogy ha a rakra hajlamos vagy, annak az esélyét is csak csökkenteni tudod. De rengeteg ember szenved ezeknél sokkal kisebb, de mégiscsak életminőség csökkentő nyavalyáktól, és nagyon sok köztük genetikai tényezőből, vagy abból is fakad, illetve az ok-okozati összefüggés sem annyira egyszerű, mint ahogy felvázolod. Emellett a prevenció része a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése is. Én például nem szívesen mennék állami kórházba rendszeres szűrésre...

Topik gazda

Tibi0002
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek