Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 12. 13. 08:17

Zártkörűvé alakul a Pick  

Ugrás a cikkhez
A Pick január 14-én 10:00 órai kezdettel rendkívüli közgyűlést tart, melynek egyetlen meghatározó napirendi pontja a társaság zártkörűvé alakulása. A közgyűlés helyszíne: Budapest 1119 Fehérvári út 179. (Hotel Ventura). Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés 30 perces szünetet követően kerül megrendezésre.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=48906
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 12. 23. 16:45
Előzmény: #1  portfolio
#20
Nem kell aggódni! Az Arago most sem ütőképes!!!
A kicsik többsége kell, s nem tartózkodása, hanem egyértelmű akaratnyilvánítása arra, hogy zárttá akarja alakítani a társaságot, minden más nem ér semmit, bármi is legyen a Pick Rt. alapszabályában! S ha az Arago manipulált (pl. a részvényesek körét), a Felügyeletnél támadható.
Okosabb lett volna, ha egy vételi ajánlattal kezd, s akkor zár, de végül is, miért ne próbálna ki mindent előtte (szétszed, kiárusít, tönkretesz ... kis magyar biznisz!)...
.
Szép Karácsonyt (még az Aragósoknak is!)!!!
Üdv.
spade 2004. 12. 22. 13:14
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
zsszucs,
Nem hiszem hogy árnyékboxolunk... leirtam mit kéne tennetek mielőtt késő lesz.
last call....
(de ne legyen igazam
Törölt felhasználó 2004. 12. 21. 16:26
Előzmény: #17  spade
#18
Nem gondolom, hogy az fedi az előzetes hozzájárulást, hogy nem válaszol a részvényes. A hozzájárulást megadni vagy nem megadni igennel vagy nemmel lehet egyértelműen. Nincs harmadik kategória, hogy a hallgatás az beleeggyezés. Utóbbi az max. tartózkodás lehet. Mivel itt nem egyszerű többség kell, hanem meghatározott részvényesek meghatározott számának hozzájárulása, így a tartózkodás nemhogy igent, hanem nemet jelent.
Mivel még mindig nem ismerjük a levél tartalmát, így csak árnyékboxolunk.
spade 2004. 12. 21. 09:59
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Szerintem azonnal cselekednetek kéne (még karácsony előtt) mert ha a levél kijön akkor már nem lesz elég idő cselekedni.
.
A részvénykönyvbe bármelyik tulajdonos betekinthet. Ezt elvileg korlátozni nem lehet, bár meg szokták próbálni. Általában a társaság telephelyén tartják a részvénykönyvet. Nincs más mód mint oda kell menni és követelni hogy megnézhessétek. A levél kiküldése előtt talán nem cicóznak annyit.
.
Felhivom a figyelmeteket az időpontra karácsony-ujév ilyenkor mindenki sz@rik bele mindenbe (már a kisrészvényesekre gondolok) sokkal nagyobb az érdektelenség, mindenki pihen, azután mikor belelendülne január elején már b@szhatja...
Törölt felhasználó 2004. 12. 21. 09:21
#16
Szinte biztos, hogy a levél úgy lesz megfogalmazva, ahogy Spade írja. Én az Aragoban vagyok érdekelt (nem én vagyok LT). Az Arago maga is zártkörûvé fog alakulni, erre már megtették az elõkészületeket az alapszabály módosításával. Az ezt megszavazó közgyûlésen kérdésemre megerõsítették, hogy a levél úgy lesz megfogalmazva, hogy aki nem válaszol határidõig, az hozzájárul. Nem hiszem, hogy a Pick esetében másképp járnának el.
Spade, írtad, hogy ki kell kérni a részvénykönyvet. Szerinted erre kinek van jogi lehetõsége? Gondolom, hogy önként nem adják ki, ha nem muszáj...
Törölt felhasználó 2004. 12. 20. 20:20
Előzmény: #14  spade
#15
biztos látják az esélyét a zártkörűvé alakításnak, egyébként nem próbálkoznának...
de vajon miért kell ennyire a zártkörűség az Aragonak, mikor csak néhány százalék kistulajdonos van? Így is azt csinál, amit akar és nem hiszem, hogy ez lenne az előfeltétele a maradék pakk eladásának... Vérükben van a játék?
spade 2004. 12. 20. 18:47
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
"értesítésként megküldött írásbeli megkeresése alapján, legkésőbb a közgyűlés megkezdéséig előzetesen hozzájárul;"
Tehát itt hozzájárulásról van szó nem pedig igenről. Ha a levél úgy szól hogy jelezze NEM-el ha előzetesen nem járul hozzá akkor szivacs lehet....
Ez bevett technika egyébként...
A levél megjöttéig tehát nem lehet érdemben nyilatkozni.
Törölt felhasználó 2004. 12. 20. 17:15
Előzmény: #12  spade
#13
Én úgy gondolom, hogy egyértelmű igen kell. Ez van a törvényben és az alapszabályban is. Lent elolvashatod ami erre vonatkozik (nem hosszú és nem bonyolult). A levelet még mi sem ismerjük, mert 8 napon belül vagyunk (lásd lent). Azért kösz a segítőkészségedet.
spade 2004. 12. 20. 17:01
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Arra vigyázzatok, hogy a levél amit nem ismerek és az alapszabály amit szintén nem ismerek konkrétan rendelkezhet úgy hogy ha a NEM-t valaki nem küldi elözetesen meghatározott határidőig vissza akkor az Ö szavazatát az igenekhez számitják.
Szóval a következőket tehetitek. Ki kell kérni a részvénykönyvet ott a lakcimek alapján értesithetitek a többi tulajdonost hogy küldjék vissza a levelet ha van benne ilyesmi. És ezt el kell érni a törvényben szereplő számu kisrészvényesnél....
Törölt felhasználó 2004. 12. 20. 12:55
Előzmény: #8  lifetrai
#11
Szerintem sincs értelme ezeknek.
Inkább az együttgondolkodásnak és annak, hogy aki tud az közvetítse a Pick kisrészvényesei felé azt, amire itt jutunk. Ez nem csak a PICK-eseknek fontos, hanem a többieknek is akik a részvénypiacon jelen vannak, mert mások is kerülhetnek hasonló helyzetbe amit jobb megelőzni.
Meg kell állítani azt a folyamatot, ami lassan gyakorlattá válik, hogy a kisrészvényeseknek elvileg ugyanolyan jogaik vannak mint a nagyoknak, de a gyakorlatban mindig ők huzzák a rövidebbet.
Törölt felhasználó 2004. 12. 20. 12:46
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#10
Ha rá akarod íratni, ahhoz nem kell transzfer, csak ugyanannál a szolgáltatónál valamilyen jogcímen (pl. adásvétel)átvezettet ni.
Egyenlőre várjuk meg a levelet, hátha lesz valamilyen meglepetés. Ha nem, akkor mindenképpen össze kell fogni és nemmel nyilatkozni.
Törölt felhasználó 2004. 12. 20. 11:56
Előzmény: #8  lifetrai
#9
Kedves Lifetrai,
Mit nyerünk azzal, ha tudjuk, kinek hány darab van? Vagy akár azzal is, ha megjelenik x tulaj. ezen az oldalon?
üdv
lifetrai 2004. 12. 18. 08:45
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Mi lenne, ha ide beírná mindenki, hogy hány db részvény van a nevén??? Ezek szerint 300-400 beírás lenne...vagy honlapot kell nyitni!:-)
Gondolkod tam, hogy ezen a felületen bárki informálódhat, bár ha zárt e-mail rendszerű kommunikáció folyna, akkor is beférkőzhetnének, azaz itt marad a nyílt lapos játék, már ami a kisbefektetői oldalt illeti...
Megjegyzem a törvény elég keményen szabja meg a zárttá alakulás feltételét!:-)
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 22:43
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
kedves zsszucsz,
tehát segítene az, ha ráíratnék 1 részvényt a nagymamára, egyet a feleségemre, egyet-egyet a haverokra? csak elvi kérdés, hiszen a transzferdíjat nem akarom kipengetni, de így nőne a zártkörűvé alakulást ellenző kistulajdonosok száma :-)
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 16:48
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
u.i.:
A számításnál feltételeztem, hogy a 400 részvényes az 1% alatti tulajdonos. Ez nem biztos, hogy így van, de a túlnyomó része az biztos 1% alatti. Csak a nagyságrendeket akartam érzékeltetni.
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 16:43
#5
Tehát mindezekből következik, hogy kapnak az 1% alatti részvényesek levelet ill. kitöltendő nyilatkozatot a Picktől (8 napon belül a közgyűlési meghívótól számítva). Jelenlegi állás szerint nem szabad hozzájárulni a zárttá történő átalakításhoz, ugyanis ezzel csorbulnak a kisbefektetők jogai (erről korábban már írtam).
Közelítő adataim vannak a számolgatáshoz, bár ezek augusztus óta változhattak is. Két nagytulajdonos 67,37% és 25%+1szav. ; 1.46% saját részvény; 6,17% közkézhányad.
A korábbi állapot szerint 402 részvényese van a Picknek. Az előzőekből az következik, hogy a közkézhányadon 400 részvényes osztozik. Ennek a 75%-a 300, azaz ennyi részvényesnek kell igent mondani a zárttá alakuláshoz. Ha így van, akkor kötve hiszem, hogy sikerül a zárttá alakítás, mert hihetetlen lenne az, hogy 300 befektető az ARAGO-hoz közeli lenne.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez elvi, mert azóta változhattak a dolgok!
Ha változtak, akkor az csak úgy lehet, hogy a két nagytulajdonos színlelt szerződéseket kötött a megfelelő arány eléréséhez. Mivel ez támadható, ezért ezzel nem érdemes próbálkozni.
Akkor miért próbálkoznak újra ezzel a közgyűléssel? Miben bíznak? Nem hiszem, hogy változott volna a megmaradt, de még elszántabb kisrészvényesek véleménye.
Jelenlegi állás szerint nemet kell nyilatkozni. A levél tartalmazhat meglepetéseket, ezért vissza kell térni a dolgokra, ha már ismertté válik a tartalma.
Folyt. köv.
Törölt felhasználó 2004. 12. 14. 16:50
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Valaki képben van, hogy létezik-e kereslet-kínálat OTCn Pickre? Ha igen, tudtok hozzávetőleges árat mondani? vétel és eladás is érdekel.
Az Arago lehet, hogy baráti kézbe juttatott elegendő részvényt a zártkörűvé alakuláshoz, egyébként miért vágnának megint bele?
üdv,
Törölt felhasználó 2004. 12. 14. 15:57
#3
A zárttá való alakulás a következőképpen van szabályozva:
GT. 233. § A közgyûlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:
b) döntés a részvénytársaság mûködési formájának megváltoztatásáról;
…….
237. § (1) A közgyûlés a 233. § a)-c), valamint i) pontjában felsorolt ügyben a határozati javaslatot elfogadó szavazatok legalább háromnegyedes többségével határoz.
238. § (2) A közgyûlés olyan határozata, amely a nyilvánosan mûködô részvénytársaság mûködési formájának megváltoztatására irányul, akkor hozható meg, ha ahhoz a szavazatok egyenként legfeljebb egy százalékát képviselô részvényesek legalább háromnegyedes többsége - az alapító okiratban (alapszabályban) meghatározott módon - elôzetesen hozzájárult.
„az alapító okiratban (alapszabályban) meghatározott módon” - a PICK alapszabályában a következő áll:
17.2.2. a Társaság működési formájának megváltoztatása azzal, hogy a közgyűlésnek a nyilvánosan működő részvénytársaság formájának megváltoztatására vonatkozó döntése érvényességéhez a szavazatok egyenként legfeljebb 1 %-át képviselő részvényesek legalább háromnegyedes többsége, az igazgatóság által a közgyűlési meghívó közzétételét követő nyolc napon belül, a részvényes részére névre szóló értesítésként megküldött írásbeli megkeresése alapján, legkésőbb a közgyűlés megkezdéséig előzetesen hozzájárul;
folyt köv.
Törölt felhasználó 2004. 12. 13. 18:01
Előzmény: #1  portfolio
#2
Újból próbálkozik az ARAGO. Fel kell eleveníteni azt, hogy milyen eszközei vannak a kisbefektetőknek arra, hogy megakadályozzák a zárttá alakulást. Ha EZT NEM TESZIK MEG A KICSIK, AKKOR CSORBULNAK A JOGAIK. Ismét össze kell fogni! Holnap(tól) megpróbálok képbe kerülni és napirenden tartani a dolgot. Korábban már körüljártuk a lehetőségeket, most megnézzük mi változott azóta. Egy csatát már megnyertek a kisrészvényesek és lehet, hogy most döntő összecsapásra kerül sor.

Topik gazda

zsszucs
4 2 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek