Topiknyitó: Portfolio 2017. 04. 10. 22:34

Pénzmosásos ügyekben lassúak a magyar bíróságok  

Ugrás a cikkhez
Számos ismérv, fõleg a hatékonyság alapján európai összehasonlításban megállja helyét a magyar igazságügyi rendszer az Európai Bizottság által hétfõn közzétett igazságügyi eredménytábla tanúsága szerint. A pénzmosásra
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mro 2017. 04. 10. 22:38
Előzmény: #2  mro
#3
Ja, és még egy. A jó bank meg akar felelni. Ezért TONNASZÁM gyártja a feljelentéseket. A FIU pedig persze hogy el van havazva és esélye sincs, mert magas a zaj, alacsony a jel, és nincs kapacitása saját analitikára, mert az egyébként ködös és nem végrehajtási szemléletű jellegű EU direktívát és ebből származtatott, éppen ezért szintén nem a hatásosságra törekvő törvényeket elsősorban a bankok megterhelésével igyekeztek kipipálni.
mro 2017. 04. 10. 22:34
Előzmény: #1  portfolio
#2
Még egy érdekesség pénzmosás ügyben. A pénzmosás lényege, hogy egyedi szereplők, pl. bankok ne fogjanak gyanút, mert különben feljelentést tesznek. Ezért a jó pénzmosó egy-egy banknál csak résztevékenységet végez. A gyanúsan egyező, közel egyidejű be- és kifolyásokat azzal álcázza, hogy ring szinten konstans a pénzáram, de párhuzamosít egyes bankokat, és kicsit randomizálja az összegeket, a nettó áramlás megvan, de nincs meg egy konkrét banknál sem a be = ki könnyen detektálható logikája (ez persze csak egy detektálási szempont, csak példaként). Tehát egyik bank sem tesz feljelentést. Országos szinten viszont - tudtommal - nincs érdemi detektálás, mert a bankok jelentéseire hagyatkoznak, de ott ugye nem fog felmerülni gyanú. Országos szinten a GIRO, VIBER, SWIFT-SEPA stb. rendszerekből lehetne összerakni a képet. Ha egy ország tisztességes pénzmosást akar, akkor a bankokat kötelezi a belső tételes számlaforgalmának megosztására, ráül a pénzforgalmi rendszerekre, persze bátorítja a bankokat az ügyfélkontakt, KYC stb. alapú bejelentésekre is, de alapvetően országos szinten végzik a műveleteket. Ez persze csak az országon belüli ringek megfogására alkalmas. De a szolgáltatások átjárhatóságával európai és globális szint is van. Esetleg az országon belüli pénzmosás kivizsgálása azért ennyire döcögős, mert a pártkassza-rendszereket, az EU pályázati pénzek disztribúcióját és a pártközeli számlagyárakat így kisebb kockázattal lehet üzemeltetni???

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók