Topiknyitó: Portfolio 2017. 01. 09. 14:25

Véget ért-e az alacsony bérek korszaka?  

Ugrás a cikkhez
A hazai reálbérek az EU-s országokat tekintve a legalacsonyabbak közé tartoznak, ám a kormányzati prognózisok szerint jelentős fordulat áll előttünk. A vágyak és realitások azonban éles kontrasztban állnak egymással, ugyanis Magyarország a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=242155
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mro 2017. 01. 11. 09:33
Előzmény: #136  Törölt felhasználó
#140
> 1. Ezt nagyon rosszul tudod. Logikátlan is lenne. A bruttóban és a nettóban is ugyanúgy vannak nyilvántartva.

Hát ez minden, csak nem alátámasztás :-) Pusztán a meggyőződésedet erősíted meg, a hitelesség látszatát keltő megfogalmazási stílussal.

Egy pár éves cikk a mnyp kapcsán leírja a nettó-bruttó államadósság számításának módszertani különbségét, amiből kiderül minimum, hogy vannak ilyen különbségek, akár logikátlan szerinted, akár nem: link

Másrészt meg kiderül egy konkrét tényezőről (itt: mnyp einstand hatása), hogy kedvezőtlenebbnek tünteti fel a nettó adósság alakulását, és teret ad a karosszék-gondolkodóknak arra, hogy eltúlzott jelentőséget tulajdonítsanak egy mutató alakulásának.

Itt egy módszertani cikk az Eurostat-tól, melynek címe: Measuring government Debt: Theory and Practice. link

Ez egyértelműen megfogalmazza a névérték (nominal) illetve árfolyamérték (market) kettősségét, kb. 50 oldalas anyag. Tehát te, aki vélhetőleg más szakterületen keresed a kenyered, nem tudsz azzal a megközelítéssel élni, hogy biztos nettó adósság egyenlő bruttó adósság mínusz követelések (KESZ stb.).

További hasznos infók:

1. A maastrichti bruttó adósság névértékkel számol, és ez a mérce használatos pl. a túlzottdeficit-eljárás kapcsán:

Maastricht debt, is defined as the gross debt of
general government at nominal value
outstanding at the end of the year ...The
Maastricht debt excludes certain financial
instruments, such as financial derivatives and
trade credits. This concept of government debt
is applied within the European fiscal framework
of the Excessive Deficit Procedure (EDP) and is
therefore also known as EDP debt. (link

2. A nettó adósság tükrözi az általam korábban részletezett piaci árfolyam-hatásokat (ugyanaz az anyag):

The clear advantage of EDP debt is that no assumptions
on the prices, marketability or liquidity of
government assets need to be made. Thus, in
periods of market turbulence, the prices and
marketability of government assets may fluctuate
and complicate the net debt concept’s
compilation, whereas gross debt remains a
robust indicator.

Azt hiszem, ezek kellően alátámasztják, hogy józan paraszti ésszel nem tudsz racionális konkluziót vonni a bruttó vs nettó államadósság viszonyáról, mert ez annál komplikáltabb. Mindezek ellenére nem használnék érzelmi töltetű szavakat mint ahogy te tetted másokkal, nem mondom, hogy ostoba vagy, beégtél stb. csak azért, mert nem volt róla elég információd. Az elkullog, beég stb. szavak nem ide valók.
pitcairn2 2017. 01. 11. 09:21
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#139
a magyar törvényhozás különben fő profilban az Acquis communautaire-nek van alárendelve:)

Isten hozott az Európai Unióban!:)

pitcairn2 2017. 01. 11. 09:13
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#138
megjegyzem a korrupció szintje jóformán semmit sem mond egy adott rendszer sikerességéről

pl. szórakoztatásul ajánlom az USA történetét, ahol még a főváros is azért került oda, ahová mivel az __földspekuláns__ múlttal rendelkező elnöknek a közelben voltak a földbirtokai:)

és a szövetségi terület megalapítása után jóformán felrobbant az értékük:)

pitcairn2 2017. 01. 11. 09:10
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#137
ghobeire-nek igaza van a mutyi rendszer kapcsán tényleg Ausztria a klasszikus példa

"In Österreich kritisierte der Europarat 2008 die österreichische Korruptionsbekämpfung und nannte in diesem Zusammenhang auch das Proporzsystem als ein Hindernis, da dieses Führungspositionen im Polizei- und Justizapparat von der Parteizugehörigkeit oder -nähe abhängig mache. Im Kommentar der Chefredakteurin des Standards lautet dies: „In dem auf Englisch gehaltenen Bericht sticht ein Wort sofort ins Auge, weil es auf Deutsch geschrieben wird: Das ‚Proporzsystem‘ sei die Ursache dafür, dass es läuft, wie es läuft. Oder vieles nicht verfolgt wird. Wer ‚nicht die richtige politische Farbe‘ habe, müsse als ‚Staatsanwalt, Polizeiermittler (oder zu einem geringeren Ausmaß als Richter)‘ mit Karrierenachteilen rechnen, heißt es im Bericht. Im Klartext: Heikle Fälle werden verschleppt oder gar nicht erst angefasst.“"

link

Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 19:25
Előzmény: #83  mro
#136
Mro, jó hogy jöttél és ha már szóba hoztad az ismeret hiányt. Napközben kérdeztem valamit, amit csak most vettem észre, hogy megválaszoltál.

Ezt állítottad:

"a kimutatott netto adossag azert nott elsosorban, mert azt arfolyamerteken merik, es az orszag irant novekvo bizalom es csokkeno kamatkornyezet miatt felertekelodtek a papirjaink."

Én erre rákérdeztem, majd a magyarázatod:

"Igen, errol van szo. Nincs idom meg egyszer reszletesen leirni, mert egyszer reszletesen leirtam. Tudomasom szerint a brutto adossag kibocsataskori, a netto adossag aktualis piaci ertek szerinti szamitassal megy."

1. Ezt nagyon rosszul tudod. Logikátlan is lenne. A bruttóban és a nettóban is ugyanúgy vannak nyilvántartva.
2. A fenti szöveged emellett mégegy nagy hibát tartalmaz: a megfigyelés része is rossz, a nettó adósság 2 éve csökken, előtte nőtt (a bruttó pedig 2011 óta csökken). Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor 2009-2011 között csökkennie kellett volna a nettó ak vagy legalábbis kevésbé nőnie, mint a bruttónak, most (elmúlt 2 évben) pedig emelkednie a nettónak. Ehhez képest pontosan a fordítottja történt!
link

Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 19:11
Előzmény: #134  mro
#135
Érdekes, hogy ezt nekem címzed, de a kurucinfós komcsizós hozzászólások nem zavartak...
mro 2017. 01. 10. 19:02
Előzmény: #133  Törölt felhasználó
#134
Ez nem az ovi, hanem Magyarorszag vezeto gazdasagi hirportaljanak foruma!

Ja OK Magyarorszagon vagyunk, ez mar a Balkan... itt a szlovak rendszamos terepjarok a jardan parkolnak stb stb mas az emberek kulturaltsagi szintje.

En sem mondtam, hogy beegtel es elkullogtal, mikor a netto adossag vs brutto adossag stb. kapcsan derult ki ismereteid hianya (legalabbis szamomra - mint ahogy te is sajat tapasztalatbol formalsz velemenyt ghobeire ismereteirol es lehet, nem mindenki gondolja azt, hogy beegett).

Amugy biztos vannak itt olyanok, akik egyreszt szinvonalas, legalabbis nem szemelyeskedo gazdasagi vitaban szivesen reszt vesznek, de az X-edik hasonlo erveles vagy ertetlenkedes utan ... diminishing returns - masreszt idejuk a forumozasra igy vagy ugy, de korlatos, pl. dolgoznak, tanulnak, elik az eletuket a valosagban vagy kulfoldi forumokon stb. is reszt vesznek, nemcsak a portfolio-n. Tudtommal nincs email ertesites a valaszadasra, de ha volna is, minden beszelgetesnek van egy pontja, ahol erdemes abbahagyni. Pl. nekem most :-)
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 18:06
Előzmény: #131  Törölt felhasználó
#133
Na, terelés után leírod a konkrétumokat (#130) vagy te is elkullogsz, mint tegnap apocca miután beégett?
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 18:03
Előzmény: #131  Törölt felhasználó
#132
Nem arról van szó, hogy jó volt vagy nem. Ne beszéljél mellé!
Hanem arról, hogy minek kellett galád módszerekkel kilopni az emberek pénzét.
Ma az egyébként 60-70%-kal többet érne, miközben ment az uszító szöveg, hogy eltőzsdézték. Na kalapkabát, meg hogrebugri fideszmuki.
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:54
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#131
akár csak Ausztriában, Libanonban, Olaszországban, az USA-ban, Libanonban, stb. stb. stb. stb.
de sebaj: meg kell reformálni, én szurkolok nektek, hajrá! pl. szervezhetnétek vilgforradalmat, mint 1917-től a nagy a elődök..jaj, de miket is írok..mintha annak nem jó vége lett volna, nem (kb. 100 millió halott kelet-európában)... egyéb reformötlet?
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:52
Előzmény: #129  Törölt felhasználó
#130
Milyen negatív tények voltak elhallgatva? Konkrétan, néhány pontban írd már le légyszi. Köszi.
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:50
Előzmény: #125  Törölt felhasználó
#129
nem hagyom figylemen kívül, de az baromi bosszantó, hogy a manyup rendszert úgy állították, -ják be, mintha az egy baromi szuper rendszer lett volna, amit a csúnya orbán megszüntetett (mert egyébként is emberevő, csak ügyesen titkolja).
tehát nem veled vitázom, veled csak részben. azzal vitázom, hogy a nem elég tájékozott, főleg ellenzékközeli szavazótábor és ellenzéki sajtófogyasztók elől ezeket a manyuppal kapcsolatos negatív tényeket elhallgatták, így ők a mai napig is abban a buta hitben vannak, hogy egy remek jó rendszert szüntetett meg Orbán is, meg a lengyelek is pl. és tőlük "elvettek vmi nagyon jót"....
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:47
Előzmény: #127  Törölt felhasználó
#128
Mutyi, korrupció minden van. De a mérték nagyon nem mindegy. Itthon teljesen intézményesült ez, a törvényhozás is a haveri mutyinak lett alárendelve.
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:43
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
#127
ja és igen, origo origo:
neked nem tetszik a magyar rendszer, ahol a "csúnyaOrbán hoz közelálló vállalkozók lenyúlnak mindent, szörnyű, borzasztó, felhábortíóóó" - rendben! akkor költözz mondjuk át a hiperművelt, hiperdemokratikus, szomszédos Ausztriába (ahol véletlenül nem tudunk arról, hogy tömegével nyitottak volna cukrászdás a magyarok, vajh, miért is?..pedig ezt hazudozta nekik mézsmadzagként a az álbalos kormányotok 2003-ban, de mindegy..): szóval ott meg azt találod, hogy egész vélelelül, de Orbán nélküli Orbánrendszer működik, pontosabban: a hüyle is tudja hogy a koalícióban kormáynzó szocdem (álbaloldal) és néppárt (jobboldali) rég leosztotta egymás közt a lapokat, és ott meg mindkét nagy kormányzó párt hozzáközeli oligarchái kapják ugyanúgy a nagy állami megrendeléseket, hát nem hallatlan? no erre varjál gombot, barátom! várom a reformjavaslataid: hogy mi lehet a baj az osztrák demokráciával, mit kéne ott másképp csinálni? be kéne hívni Juhász Pétert, vagy Karácsony Gergőt, ők majd "rendet tennének ott is"? nos, mikor költözöl át? de megsúgom: ott sem fog nekd tetszeni a rendszer, ha egyik kormányzópárt oligarchái közül sem vagy egyiknek sem a táskavivője, vagy egyéb szolgája...
pitcairn2 2017. 01. 10. 17:10
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
#126
a "szocik versus orbán" cicaharc kb. egy olcsó bohózat:)

Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:05
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
#125
"a legunalmasabb az egészben egyébként a manyup-mantra"

Így 2017-ben a Gyurcsányozás, Bajnaizás méguncsibb...

Lehet, hogy uncsi, de ettől még igaz. Ha a viszonyokat korrektül akarjuk nézni, akkor a csupasz adósságszámokat ezekkel az alap dolgokkal korrigálni kell. Az MNYP ilyen, 2010 előtt növelte a hiányt és így az adósságot GDP 10%-nyival, de ettől még megvolt a jövő nyugdíjaira (azok 25%-ára).

Súlyosan elfogult és/vagy gazdasági analfabéta, aki ezt figyelmenkívül hagyja.
Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:01
Előzmény: #120  pitcairn2
#124
mi ebben a személyeskedés?
folyamatosan árnyakat kergetsz, egyetlen pozitív hozzászólásod nem volt még

ezért írtam, hogy rossz lehet neked
ennyike

Törölt felhasználó 2017. 01. 10. 17:00
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
#123
bocs de végigolvastam ezt az egész vitát, de számomra mro érvei a sokkal meggyőzőbbek. a legunalmasabb az egészben egyébként a manyup-mantra kb. 739. előrángatása a részetekről ezeken a fórumokon... ajánlanám figyelmetekbe az alábbi cikket, annak is főleg a 2. bekezdését a lengyel példáról, amihez csak annyit fűznék hozzá: nem véletlen az, hogy a manyup rendszer ilyen formában soha, SEHOL nyugaton nem működött, csak abban a néhány ex szoci országban, ahol a Horn Gyulákhoz hasonló gazdasági antitalentumokat be tudta vele etetni-hülyteni a Világbank...
link
amit pedig a néhány százmilliárdokról írtál: nem kéne elfelejteni, hogy az ún. kormányközeli nagyvállalkozóknak adott állami megrendelések a GDP-nek kb. 1-2%-ára rúghatnak, bele ne haljál, ok?! (abba persze egész nyugodtan hogyha fáj, hogy nem vagy részese a holdudvarnak és nekd abból nem jut semmi, bár bizonyára szeretnéd, és akkor nem hőbörögnél itt erről folyamatosan, hanem kussolnál, ez tutifix)
a százmilliárdok felhasználássáról pedig ennyit azért legalább még a figyelmedbe ajánlanék (a Puskás Akadémia is jelentős összeget tett pl. ebbe a baruházásba is):
link
pitcairn2 2017. 01. 10. 16:53
Előzmény: #114  Törölt felhasználó
#122
a hiperinfláció közismerten javítja a matematikai készségeket:)

link

pitcairn2 2017. 01. 10. 16:50
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
#121
Rejtő különben a 1932-től írt regényeket - a hiperinfláción, majd defláción edződött magyar lakosságnak:)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek