Topiknyitó: Portfolio 2016. 10. 02. 07:10

Korrupció, átláthatatlanság, bürokrácia - Ez a mai magyar valóság  

Ugrás a cikkhez
A magántulajdon védelmének erodálódása, a bírói függetlenség korlátozása, a kormányközeli szereplők helyzetbe hozása, átláthatatlanság, túlszabályozottság: néhány olyan tényező, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a World Economic Forum...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=238092
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Seismic
Seismic 2018. 05. 31. 15:21
Előzmény: #21  gyula1971
#23
cask nehogy valljanak fölfelé is..
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 05. 31. 15:14
Előzmény: #21  gyula1971
#22
Nézzük pozitívan. Lekapcsolták őket. Ez fejlődés.
gyula1971
gyula1971 2018. 05. 31. 14:14
#21
Törölt felhasználó 2016. 10. 12. 20:09
Előzmény: #17  philosopher
#20
"ha a haver oligarcha végzi szarul, akkor egyrészt kvázi kidobott pénz,"
Ha szarul végezné nem lehetne oligarcha pl. elvégeztetheti külföldi alvállalkozókkal is
Törölt felhasználó 2016. 10. 12. 19:56
Előzmény: #16  dexter
#19
"presztis beruházásra, aminek átalában semmilyen hozzáadott értéke nincs (térkő, szokőkút, stb.)"
Azért van hozadéka, nálunk kb. 5 éve épült milliárdos főtér. Előtte este 7 -re kihalt város, pár lézengő azok is inkább valami lumpen bajkeverők.
Azóta tele a főtér, rengeteg gyerek,fiatal,nyugdíjas időzik ott éjszakába nyúlóan is. Egyértelműen pozitív a közösség formáló hatása az elidegenedett és virtuális léttel szemben az emberek újra beszélnek egymással.
philosopher
philosopher 2016. 10. 12. 19:51
Előzmény: #16  dexter
#18
Azért azt sem állítanám, hogy a szépen felújított térköves tér pl. teljesen haszontalan és nincs hozzáadott értéke. Hiszen aki arra sétál, leül a padra, stb, annak igenis jobb a közérzete, stb. tehát valahol segít boldogabbá tenni az embereket. Nem azt mondom, hogy ez a leghatékonyabb módja a pénzek elköltésének, de egy rendezett falu/városkép igenis pozitív dolog.
philosopher
philosopher 2016. 10. 12. 19:46
Előzmény: #8  elemes
#17
Én ebben ott látom a problémát, hogy
1. ha a hatékonyabb (de külföldi) végzi a feladatot jól, akkor legalább az eredmény jó lesz, igaz, a nyereséget kiviszi.
2. ha a haver oligarcha végzi szarul, akkor egyrészt kvázi kidobott pénz, másrészt ok, itthon marad a nyereség, de az oligarchánál.

Végeredményben mivel jobb az, hogy egy külföldi cégnél marad összességében X mrd nyereség (a külföldi sok esetben tőzsdei cég, ahol lehetnek akár magyar tulajdonosok is), vagy 10-20 oligarchánál? Ezek az oligarchák ezt nem itthon fogják elkölteni tejre és kenyérre, hanem kimennek külföldre és luxusra költik.
dexter 2016. 10. 12. 19:14
Előzmény: #4  elemes
#16
" de ha választhatunk, hogy elszenvedjük a korrupció okozta károkat, akkor bukunk mondjuk 2%-ot, ha átlátható versenyben engedjük győzni a kétségtelenül hatékonyabb külföldi versenytársakat, akkor bukunk 4%-ot vagy még többet"

több kutatás szerint az a 2%, az 50%, azaz az uniós pénz felét lenyúlják a fidesz döntéshozók a "vállakozók" segítségével, ráadásul a maradék 50% is elmegy presztis beruházásra, aminek átalában semmilyen hozzáadott értéke nincs (térkő, szokőkút, stb.)

"A hatékonyabb, tapasztaltabb szereplőknek ad több lehetőséget"
ez meg szó szerint hazugság. Kivéve ha a hatékonyabb és tapasztaltabb jelzők a tolvaj fideszesek lenyúlására utalnak.

amúgy ennek a fideszesnek elég beteg elképzelései vannak a korrupcióról, valószínű nyakig benne van...
R-- 2016. 10. 12. 18:30
Törölt hozzászólás
#15
elemes
elemes 2016. 10. 02. 17:57
Előzmény: #11  Peterbond
#14
Ez jó, köszi, kedden találkozunk, akkor próbálok errefelé kanyarodni.
sanka 2016. 10. 02. 17:45
Előzmény: #12  totoro
#13
Meg a rengeteg alapítvány, mind azért van!
totoro
totoro 2016. 10. 02. 17:22
Előzmény: #8  elemes
#12
Ott követted el a hibát, hogy a korrupció és a haveri kapitalizmus közé egyenlőségjelet tettél.

A korrupt rendszer ezzel szemben úgy működik, hogy a városnak lehetősége van 1 milliárdra pályázni fejlesztésre. Mire adjunk be pályázatot? Öregek otthonára vagy haszontalan díszburkolatra a kocka utcába? Persze, hogy díszburkolat, mert ott sokkal több pénzt el lehet tüntetni, nem kell hozzá szakember, elég ha a Jani alapít gyorsan egy KFT-t amivel majd megnyeretjük. Felét visszaosztja nekünk, feléből meg a cigány gépsor lerakja az okosba beszerzett selejtes lapot, ami két év múlva szanaszét reped. Magyarul a korrupt rendszerrel nem csak az a baj, hogy nem hatékony, meg pazarló, hanem a pénzeket átcsoportosítja az értelmes beruházásoktól a kamukéró hülyeségek felé. Nézz körbe, a mai magyar nagy projektek fele öncélú pénzlenyúlás, aki beadja az is tudja, aki befogadja és odaadja rá az uniós forrást az is, az ellenőr aki mindent rendben talál az is.
Peterbond 2016. 10. 02. 13:28
Előzmény: #8  elemes
#11
Mindent meg lehet magyarazni es ideologiat gyartani hogy miert is a haver sanyi nyeri a tendert.
Ha annyira a magyar tokes helyzetbehozasa volt a cel biztos hogy pont a szobatars a szomszed a gazszerelo haver volt a legjobb magyar aki azt a munkat el tudta vegezni? Mert ha mar semmikepp se kulfoldi akkor is lehet verseny magyarok kozott.
Mert hiaba marad a penz itthon osszesegeben a verseny hoanya miatt nem lesz eletkepes egy vallalkozas se es ha egyszer elengedik a kezet osszeomlik. A rendszer valtas elott semmit se vittek ki kulfoldre. Akkor se a ratermetseg dontott. Lathatjuk mi maradt talpon belole a rendszervaltaskor. De ha nem is lett volna rendszervaltas lathato mekkora lemaradas lett a nyugathoz kepest.
Törölt felhasználó 2016. 10. 02. 13:25
Előzmény: #7  elemes
#10
Egy magyar cég külföldi anyaggal kereskedve silány munkát végézve a korrupció által védettséget élvez. Pontosan ezért nem működnek a dolgok nálunk, hanem megy minden magánzsebbe.
Törölt felhasználó 2016. 10. 02. 13:17
Előzmény: #7  elemes
#9
Ezért kapja a fizetését, ha nem így csinálja, akkor le kell váltani!
Nem még pénzt adni neki, hogy végezze a munkáját!
elemes
elemes 2016. 10. 02. 12:13
Előzmény: #6  trochosa
#8
...amiben nem tudtunk egyetértésre jutni, az az, hogy a korrupció nem csökkenti a pénz mennyiségét, tehát közvetlen makrogazdasági hatása nincsen, csak azáltal rontja a teljesítményt, hogy nem a legjobb teljesítményt ismeri el (tehát az alacsonyabb hozzáadottértékű tevékenységet fogják elvégezni).

A fideszes beszélgetőtárs ezt elismeri, de szerinte nagyobb veszteséget okoz az, ha a hatékonyabb cég nyer, amely GYAKRAN külföldi, tehát a megnyert pénz egy részét kiviszi külföldre. Tehát nemzetgazddasági szinten szerinte hasznos (elismerve a korrupció minden káros vonását).
elemes
elemes 2016. 10. 02. 12:10
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#7
Közbeszerzésekről beszéltünk, ahol mondjuk az önkormányzat építtetheti a csatornát a Nemzet Gázszerelőjével is meg mondjuk a Reinbau GmbH-val, és az utóbbi olcsóbb, gyorsabb, precízebb. És a munkát még is a Nemzet Gázszerelője kapta.
trochosa 2016. 10. 02. 10:36
Előzmény: #4  elemes
#6
A kiigazodás nagyon nehéz ebben a világban :) A korrupció fogalma meglehetősen zavaros, ha a bulvársöpredék szemüvegén keresztül tudsz csak tájékozódni. Ennek nem így kellene lennie. Bármire és bárminek az ellenkezőjére rámondanak bármit és bárminek az ellenkezőjét. A lényeg, hogy menjen a reklám, vagy akármi, amiért osztják a zsét. A leghatékonyabb az emberi irigységre és rosszhiszeműségre játszani a lehető legprimitívebb, hülyéknek is érthető szólamokkal. A gondolkodást és a saját tapasztalatra épülő véleményalkotást nem lehet megspórolni. Itt sem fogsz választ kapni :)
Törölt felhasználó 2016. 10. 02. 10:28
Előzmény: #4  elemes
#5
Beteg ez barátom rendesen.
Korrupció=nem azé a pénz, aki megdolgozik érte, tehát nem jó.
elemes
elemes 2016. 10. 02. 09:55
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Éjjel beszélgettem egy intelligens fideszemberrel, és egy érdekes kérdésbe futottam bele, amire nem tudok jó választ. Nem szó szerinti összefoglaló:

LMS: A korrupció rossz (hosszabban mondtam de ez a lényeg)

FID: Miért rossz?

LMS: Te is tudod: a valódi verseny hatékonyságra ösztönzi a szereplőket. a korrupció a hatékony szereplőket demoralizálja, ezzel fékezi a gazdaságot. ez összességében rosszat tesz az országnak. a gazdaság fontos tényezője a bizalom, a korrupció ezt is aláássa. Mintha homokban bicikliznél: az életedért küzdesz, nem a boldogulásodért.

FID: Tetszik a hasonlat, bár a puhára fújt bicikligumi közelebb áll a valósághoz. Ahogy mondod, ezt én is tudtam. Most mondj valami jót a korrupcióról.

LMS: Ravasz vagy, azt akarod, hogy én védjem meg a te álláspontodat, ezzel csökkenjen az ellenszenvem?

FID: Nem, legalábbis nem szándékosan. De ha te mondod ki, jobban megérted a dolgok másik oldalát. Ha én dörgölöm az orrod alá, ellenérveket hozol fel, ami nem segíti a megértést.

LMS: Hm... A kormány azt állítja, hogy hazai vállalkozókat hoz helyzetbe a korrupció révén. Nemzeti nagytőkéseket akar teremteni.

FID: Bingó. Én azt mondom, hogy a korrupció ÖNMAGÁBAN rossz, de ha választhatunk, hogy elszenvedjük a korrupció okozta károkat, akkor bukunk mondjuk 2%-ot, ha átlátható versenyben engedjük győzni a kétségtelenül hatékonyabb külföldi versenytársakat, akkor bukunk 4%-ot vagy még többet.

LMS: Nehezen tudnám ezt számszerűsíteni, de ... végülis tőlük kaptuk a pénzt.

FID: (nevet) akkor mondjuk ki hangosan, hogy az gazdag uniós államok csak piacot vásároltak saját cégeik számára a bővítéssel...?

LMS: Nem, vagyis nyilván ez is benne van, de egy nagy régió minden szereplőnek több lehetőséget ad.

FID: A hatékonyabb, tapasztaltabb szereplőknek ad több lehetőséget.

...
...
...

ilyen stílusban folyt a beszélgetés, szóval a korrupció kártételét szerinte ellensúlyozza az, hogy több pénz marad itthon. szerintem meg a morális kártétele olyan nagy, hogy azt nem ellensúlyozza semmi, a korrupcióval a becsületünket adjuk el. szerite ez jó duma, de a becsületes országnak végül kevesebb pénze marad, amit magára költhetne, és itt sorolta a demagóg frázisokat (egészségügy oktatás) szóval nem jutottunk közelebb egymáshoz.

ezt csak úgy leírtam, for the record, amíg emlékszem rá, és nem várok választ.
Törölt felhasználó 2016. 10. 02. 08:54
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Köszi! Várjuk a pampákat,Trianont tagadókat, torkosokat.
R-- 2016. 10. 02. 08:44
Törölt hozzászólás
#2

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek