Topiknyitó: Portfolio 2016. 07. 01. 06:05

Drasztikusan fogy a munkaerő Magyarországon  

Ugrás a cikkhez
A rendelkezésre álló munkavállalók száma az elmúlt egy évben drasztikusan visszaesett Magyarországon, és létszámuk továbbra is fokozatosan apad. Ennek ellenére még van szabad munkaerő a gazdaságban, ám köztük sokan nem elég motiváltak, és vannak...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=234093
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ujonc 2016. 07. 02. 12:23
Előzmény: #57  BudFox
#60
"HÁt a kormánnyal eljojózhatunk itt végtelenségig hogy ki kezdje a béremeléseket..."

A kormány már elkezdte az egészségügyben a béremelést. Más kérdés, hogy az utolsó előtti vagy utáni pillanatban. Ez, ha végiggyűrűzik a munkaadó haszna is lesz mint már írtam, mert a fogyasztást erősíti.
ujonc 2016. 07. 02. 12:20
Előzmény: #57  BudFox
#59
"De kérdem én : Mondjuk megteszem az Államnak azt a szívességet hogy elkezdem az emelést - én és a többi munkaadó"

Nem az államnak kell megtenni ezt a szívességet. A vállalkozásod érdekében. Ha lesz a dolgozónak elegendő pénze, meg fogja fizetni a szakmunkát és fogyasztani is fog a szolgáltatóknál. Hozzád is többen járnának édességért. mert nem kell összekotorni az utolsó filléreket (a cigánylányos példádra hivatkozva). Valamint lesz megbízható munkaerőd, aki hálás lesz a munkaadójának az állásáért. Nem fog "lebetegedni", nyomtalanul eltűnni egyik napról a másikra.

A szűkösebb napokra pedig eredménytartalékot kell képezni, úgy mint a tőzsdei nagy cégeknél, vagy úgy mint a háztartásokban. És igen itt is (háztartások) sokan vannak akik nem teszik ezt meg. Hivatkozva rá, hogy de így is alig jövök ki hó végéig. A takarékos ember ennek viszont tudja az ellenkezőjét. A lényeg mindig valamivel kisebb lábon élni, mint ahogyan a pillanatnyi bevételed (eredményed) engedné.
Részletfizetési kedvezmény a magánszemélyeknek van.
Tény, hogy állami oldalról is működhetne jobban, amit viszont kevésbé tudunk egyénileg befolyásolni. Ha mindenki akinek módja van rá mikroszinten elkezdi, országos méretben is érzékelhető lesz a változás. A bérmeghatározás mostanában úgy zajlik, hogy a munkaadó fél szemével a konkurenciát lesi és még véletlenül sem fizetne többet. Ha megtehetné sem. Pedig egy 30%-os "felárral" simán megkaphatná a legjobbakat is akár. Ez autóvásárlásnál nem egy nagy %-os mérték. Ott mégis elfogadott, hogy aki Mercedest akar a dupláját tripláját is kifizeti egy Suzuki árához mérten. A munkaerő, szakmai tudás is ugyan ilyen prémiumként kellene hogy működjön. Mert valójában az is.
Törölt felhasználó 2016. 07. 02. 11:18
Előzmény: #56  ujonc
#58
Legyen igazad! Megkérdezem majd az eladót!

Apropó megkérdeztem a feleségem! Azt mondta ugyanolyan unottan szolgálták ki mint már korábban is! Szerintem is gondolkodni lehet arról, hogy hova kell az eltüntetett áfa!
BudFox
BudFox 2016. 07. 02. 11:13
Előzmény: #54  ujonc
#57
HÁt a kormánnyal eljojózhatunk itt végtelenségig hogy ki kezdje a béremeléseket...

( most kissé vonatkoztassunk el...mert ugye mi vállalkozók kénytelen vagyunk emelni a piac ezt diktálja...mi is többet fizetünk mint a normál minimálbér )

De kérdem én : Mondjuk megteszem az Államnak azt a szívességet hogy elkezdem az emelést - én és a többi munkaadó - De ha mondjuk nincs munka, vagy éppen egy xar hónap múlva nem tudom időben kifizetni a járulékokat, vagy a költségeket...

Akkor az Állam hajlandó -e viszont segíteni rajtam ?

Ez itt a nagy kérdés ?
Elengedi -e a TB ? vagy részletfizetést eneged ? netán nem küldi rám a NAV -ot ?
Netán át lehetne ütemezni a járulékok fizetését ?
Át lehet -e ütemezni a nyereségadó befizetését ?

Ugye nem....az Állam köynörtelenül behajtja ami jár neki, a többivel, a vállalkozó életével nem törődik..hogy eddig mondjuk 20 évig rendes fizető volt....segítsük ki a bajból hogy továbbra is ilyen jó munkaadó legyen...

Szóval ezzel van itt a gond.

( úgytudom a NAV -nál létezik valamire ilyen részletfizetés, de akkor már nagyon nagy a baj..... meg elvileg ott a kamara...de ezek miben tudnak segíteni ? elvileg ez lenne a feladatuk.)
ujonc 2016. 07. 02. 11:02
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#56
Gondolom megemelték belőle az alkalmazottak bérét. Vagy rosszul gondolnám? :-)
ujonc 2016. 07. 02. 11:00
Előzmény: #51  ts3
#55
Az átlag munkaerő nem szeretne magasabb végzettségű munkát, csak magasabb bért. Amit külföldön meg is kap. A szaktudásuk kint meg is felel és meg is fizetik őket érte. Ha az angliai diplomás felszolgálókra gondolsz még talán a fordítottja is igaz.
ujonc 2016. 07. 02. 10:56
Előzmény: #50  BudFox
#54
"Valahogy el kell indítani...az Állam is segíthetne beindítani...mert lehet hogy a munkaadók nem tudnak olyan mértékben emeleni..."

Mivel állami szerepkörben nem vagy, ezért számodra marad az utóbbi. Az állam meg rád mutogathat, hogy én jelenleg nem bírok járulékot csökkenteni, te fizess többet az embereknek. És amíg így szépen eljojóztok a munkások meg külföldre távoznak. Te is leírtad, hogy nagyjából a minimálbérre számíthat nálad a fórumon érdeklődő cukrász, mivel többet nem tudnál kihozni a vállalkozásból. Ugyan akkor amikor rákérdeztek, hogy de te bezzeg biztosan szép új autóval közlekedsz. Gyorsan rávágtad, hogy az a tőzsdéből van. Nem is értem ezek után minek vállalkozik az ember, amikor más hozza a pénzt? Egy kicsit rossz megközelítésben "nevelkedett" a mostani munkaadói réteg. Számukra természetes volt a kívánt életszínvonal elérése, megtartása. A dolgozóik meg örüljenek, hogy van hol dolgozniuk. A munkaadók és a munkavállalók érdekében is remélem, hogy minél előbb, minél szélesebb körben fog változni ez a nézet. A helyet az, hogy nem a munkaadó tartja el a munkavállalót.
Törölt felhasználó 2016. 07. 02. 10:56
Előzmény: #51  ts3
#53
Miből következtettél arra, hogy az átlag munkaerő képzetlen Mo.-on?

//Az OKTATÁSTÓL minőségétől függ az ország jóléte.//
Ugye azzal is tisztában vagy, hogy a letáborozott "zöldmezősök" azért jöttek, mert OLCSÓ itt a munkaerő és nem azért, mert túlképzettek vagy éppen alulképzettek!

Törölt felhasználó 2016. 07. 02. 10:48
Előzmény: #50  BudFox
#52
Milyen igaz! Legutóbb a sertéshús áfáját csökkentették! Jön a feleségem a "piacról" és azt mondja drágábban adják a sertéshúst, mint a korábbi áfával!
Valaki akkor is profitot realizál, "piaci" áron? Mikor lesz az áfa szabályozó ilyen módon?
ts3 2016. 07. 02. 10:40
Előzmény: #50  BudFox
#51
Lehet, hogy az átlag munkaerő képzetlen Magyarországon, ezért nem tud magasabb képzettséget igénylő, és jobban fizető munkát elvállalni.

Az OKTATÁSTÓL minőségétől függ az ország jóléte.
BudFox
BudFox 2016. 07. 02. 10:35
Előzmény: #48  ujonc
#50
"A magyar gazdaság jelenleg kis fizetőképességű, mert alacsonyak a bérek. Abból a kevésből meg senkinek nem jut a fogyasztásra. Tehát lehet ezt fordítva is nézni."

Igen.

Ez a magyar gazdaság Ördögi Köre. :
Ha azt akarjuk hogy több legyen a fogyasztás, akkor több pénz kell hogy maradjon az embereknél.
Ehhez kevesebb járulékok kellenek, vagy fizetést kell emelni.
Valahogy el kell indítani...az Állam is segíthetne beindítani...mert lehet hogy a munkaadók nem tudnak olyan mértékben emeleni...

Ez gondolom minden Miniszterelnök legnagyobb dilemmája..
Biztos hogy tisztában vannak a dolgok mibenlétében...csak nincs elég pénz - vagy amennyi kéne...
BudFox
BudFox 2016. 07. 02. 10:31
Előzmény: #41  kardkovacsi
#49
...ez meglehet..

Japánok hogyan lenézhetnek minket mikor megtudják hogy nekünk Magyaroknak évente új munlahelyük van, vagy volt már az életbe 4-5-6 munkahelye...

Egy Japán egész életében 1 munkahelyen dolgozik...
akinek 2 munkahelye volt már, azt lenézik, mert nem lojális, és megbízhatatlan :D

képzelem szegény Japán főnököket mikor ide jönnek...vagy amikor beszámolnak JApán felé.....csupa ilyen "megbízhatatlannal" kell termeltenie, ráadásul Japán minőségben....

hát nagy lehet a nyomás rajtuk....

( Egyszer különben kimennék Japánba...tiszta ország, van minden kütyü, érdekesség..lehetne tanulni tőlük..)
ujonc 2016. 07. 02. 10:20
Előzmény: #44  elemes
#48
Henry Ford:

"A valóságban nem a munkaadó fizeti a béreket, hanem a termék, a vezetés pedig szervez; úgy szervezi a termelést, hogy a termékek képesek legyenek fizetni."

"A megfelelő bér nem a legalacsonyabb összeg, amiért egy ember még hajlandó dolgozni, hanem az a legmagasabb összeg, amit a vásárló még tartósan meg tud fizetni."

A béremeléssel a piacodat erősíted meg. A magyar gazdaság jelenleg kis fizetőképességű, mert alacsonyak a bérek. Abból a kevésből meg senkinek nem jut a fogyasztásra. Tehát lehet ezt fordítva is nézni.
elemes
elemes 2016. 07. 02. 09:19
Előzmény: #17  Dodo34
#47
itt egy aldi hirdetés

heti 30 óra munkával bruttó 222 ezer forint a várható kereset

link
elemes
elemes 2016. 07. 02. 07:55
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#46
van ilyen is, de ez a tulajdonos jellemzően két forint béremelést sem ad az alkalmazottainak, ha ez veszélyeztetné a színre fújt napellenzőt a cabriolet volvón.
Törölt felhasználó 2016. 07. 02. 07:39
Előzmény: #44  elemes
#45
Sokan meglepődnének, ha megtekintenék a munkaadójuk cégbeszámolóját a neten. Olyan (családi) cégek csinálnak 80-100 milliós adózás előtti profitot, amelyekből nem nézne ki egy fillért sem az ember a tevékenységük alapján.
elemes
elemes 2016. 07. 02. 07:24
Előzmény: #43  kardkovacsi
#44
...nem csak a bérfeszültség a gond, hanem a költségszerkezet is -- ha emeljük a bért, nem tudjuk kitermelni a nullszaldót sem, tehát emelni kell az árakat, amit részben körülményes (szerződések), részben nehezen belátható a piac reakciója (áremelés --> a vevők átpártolnak a konkurrenciához)

itt derül ki, hogy mennyire innovatív gondolkodású egy cég, vagyis meg tudja-e oldani, hogy a növekvő bérköltségeket kitermelje. fel kell találni az új sampont, amely kifejezetten a számítógépes munkahelyeken dolgozók számára fejlesztettek ki, és az LCD képernyők kékes fényében is aranyló csillogást ad a hajnak, és ezt 20%-kal drágábban lehet adni -- máris megvan a forrása a béremelésnek, persze csak akkor, ha a marketingesek ezt az üzenetet hitelesen el tudják adni a hiú titkárnőknek.
kardkovacsi 2016. 07. 02. 00:42
Előzmény: #42  kardkovacsi
#43
és akkor itt jön be az a probléma amit én tapasztalok a piacon.
Nagyjából minden álláshoz van egy tól ig sáv, ami már 5-6 éve ugyanaz. A legtöbb cég pedig ebbe szeretne embert találni. Megy a sírás, hogy nincs ember de közben egyik sem akar emelni mert az ugye bérfeszültséget okozna a meglévőkkel ezért inkább nem is vesz fel embert. Persze azért panaszkodás van.

kardkovacsi 2016. 07. 02. 00:36
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#42
Szerintem ezeket kár hasonlítgatni. Mondjuk IT szakmában ahol dolgozom már ott is brutál különbségek vannak. Eleve az IT fogalom mint olyan faszság. Abba beletartozik a szaladgálós nyomtatót beállítós középfokú végzettséggel elvégezhető és emiatt 300-400-ál többet Bp-en sem fizető állás meg mondjuk egy szoftver fejlesztő akinek van 15-20 év tapasztalata és jó esetben 1M fölé megy a bruttója.

Aztán ugye ember meg ember között is van elég nagy különbség. Azok a cégek ahol igényesek a munkaerő minőségére ott lehet többet is fizetnek de mondjuk csak a felső 10%-át veszik fel. Ez megint nem mond semmit, mert az, hogy valaki mond szoftverfejlesztőnek mondja magát simán kihullana az első körben a telefonos interjún egy ilyen cégnél.

Pont emiatt az az 1500 eurós fizetés semmit nem mond. Lehet, hogy a cég direkt az olcsó munkaerőre utazik és a jobbak már kihullanak a fizetés igény bejelentésekor.

Pl. engem is szoktak a LinkedIn-en keresni szoftveres melóval elég gyakran. Aztán bemondom, hogy mi az ami fölött elgondolkodnék a váltáson(kb. a jelenlegi fizetésem) és rakják is le a telefont vagy nem is válaszolnak az emailekre.
kardkovacsi 2016. 07. 02. 00:26
Előzmény: #38  BudFox
#41
Azt hiszed, hogy ha köztük nőttél volna fel másképp viselkednél? Nem.
Ez kultúra. Viszont azzal, hogy beszorítjuk őket ebbe a helyzetbe még jobban ráteszünk egy lapáttal.
Mellesleg egy japánnak meg mi vagyunk lusta g.cik. Szóval vannak fokozatok.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek