Topiknyitó: Portfolio 2016. 06. 18. 14:06

Zsiday: a magyar beteg  

Ugrás a cikkhez
A hazai gazdaságra zúduló uniós támogatás olyan, mintha aranylelőhelyeket fedeztek volna fel és aki ehhez a zsíros bödönhöz közelebb kerül, az behozhatatlan előnyre tesz szert más gazdasági szereplőkkel szemben - vélekedik friss blogbejegyzésében...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=58&i=233568
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
stock33
stock33 2016. 11. 11. 10:00
Előzmény: #18  szivacs
#20
ejnye, beégés után visszatoltad a képed? :)

az eredményszemléletű hiány (gy.k. a költségvetési hiány is ilyen....) tartalmazza a be nem érkezett zsetont is.
vajon hogy is alakulna a hiány, ha ezt a zsetont 5-6 évre visszamenőleg kikapnánk az egyenletből...
miről beszélünk? úgy 10.000 Mrd forintról...

ez bizony szopacs, illik hozzád :)
Törölt felhasználó 2016. 11. 11. 09:41
Előzmény: #17  stock33
#19
nézd az a igazság, hogy eu támogatások nélkül a gdp-k nagyon alacsony volna - ha nem nulla
ez tény
hogy miért van így, azt elemezzék a közgazdászok, bár szerintem inkább a nyomozóhatóságok (kellene)
sok lopás, korrupció, 300% felárak stb

szivacs
szivacs 2016. 11. 11. 09:37
Előzmény: #16  stock33
#18
Akkor még egy portfolio idézet -csak értetlen kötekedőknek:
"Arra számítunk, hogy nemcsak az uniós módszertan szerint számolt, a GDP 1,7%-ában meghatározott hiánycél teljesülhet kedvezőbben, hanem a pénzforgalmi szemléletű hiány is érdemben alacsonyabb lehet"

Tehát idén messze nem lesz 6-8%-os költségvetési hiány, akkor sem ha egy cent sem jön már vissza brüsszelból.

(ha meg szopacsra van szüksége, fordulj madonnához és mondd hogy hitlaryra szavaztál...:-)
stock33
stock33 2016. 11. 11. 09:12
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#17
a gdp "növekedés" különösen érdekes, ha az egyes országokat azonos devizában értékelik ki (azonos nevező, ahogy azt a 7-8 éveseknek magyarázza a tanító néni)....

pl. a magyar gdp növekedés úgy néz ki, hogy a válság tombolásának évében, 2009-ben a magyar gdp 129,77 Mrd USD volt, ezt az orbáni gazdaságpolitika 2015-re 120,69 Mrd USD-re repítette.... ez egy viszonylag fura GDP növekedés

alapigazság: az orbaniszták nem arról híresek, hogy ötnél tovább tudnának számolni....
stock33
stock33 2016. 11. 11. 09:04
Előzmény: #15  szivacs
#16
két idézet:

"költségvetési hiány"
Zsiday

"pénzforgalmi hiány"
Portfolio

szopacs...
szivacs
szivacs 2016. 11. 11. 08:42
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#15
Két idézet:
"Egyébként valójában meg tényleg az történt, hogy az EU beutalt ide egy rakat eurót..
Valójában a hazai költségvetési hiány 6-8% között lett volna, ha nem EU-pénzeket költünk, hanem a sajátunkat" Zsiday

"Portfolio vélemény:
A fentiekből összességében tehát az következik, hogy ha év végéig itthon további 800 milliárd forintnyi pénzt kifizetnek a hatóságok a pályázóknak, de közben egyetlen centnyi uniós támogatás sem jön Brüsszelből, még akkor is elmaradhat az egész évre megcélzott 761 milliárd forinttól a pénzforgalmi hiány. Ennek oka az, hogy a büdzsé rendkívül jó helyzetben van, ömlenek be a különböző adóbevételek, miközben a kiadási oldalt eddig feszesen tartotta a kormány."

Nem áll meg tehát az az állítás, hogy a hazai költségvetési hiány 6-8% között lenne, sőt.
-bubu-
-bubu- 2016. 11. 11. 08:14
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
ismét egy remek írás

köszi
Törölt felhasználó 2016. 11. 11. 08:09
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
A TANKÖNYVEK SZERINT LEHETETLEN
2016. NOVEMBER 10. CSÜTÖRTÖK | 17:09 | CITADELLA
Orbán Viktor az EBRD konferenciáján a sajtóhírek szerint azt mondta, hogy a „tankönyvek szerint lehetetlen” egyszerre költségvetési fegyelmet tartani, foglalkoztatást növelni, adósságot csökkenteni, GDP-t növelni, azonban Magyarországnak sikerült, mert szakított a régi beidegződésekkel.

Ez több ponton sem igaz.

1. A tankönyvek szerint mindez lehetséges. Sőt, az az ország, amelynek magas a potenciális növekedése, amely képes arra, hogy gyorsan növelje a termelékenységét, az pont ezt tudja végrehajtani, erre jó példa Hongkong vagy Szingapúr is, ahol a hazainál jóval nagyobb növekedés volt évtizedeken át (!!!) a fiskális fegyelem fellazulása nélkül, miközben nőtt a foglalkoztatás és csökkent az adósság (vagy nőtt az ország megtakarítása, ami ugyanaz pepitában).

2. Magyarországon ráadásul nem is ez történt, a narratíva téves. Magyarországon egy klasszikus költségvetési költekezés generálta, azaz standard keynes-i fellendülést sikerült létrehozni, csak a forrásokat ehhez nem a költségvetés eladósodása, hanem Európa nyújtotta. De ez lényegében ugyanaz a mechanizmus: az állam elköltött egy csomó pénzt, és lőn növekedés. Valójában a hazai költségvetési hiány 6-8% között lett volna, ha nem EU-pénzeket költünk, hanem a sajátunkat, de hatásait illetően pont ugyanott tartunk, azaz gazdasági növekedési hatásokat tekintve ez az egész egy fiskális expanziónak, költségvetési stimulus által generált növekedésnek felel meg. (Egyébként valójában meg tényleg az történt, hogy az EU beutalt ide egy rakat eurót, amelyet „fedezetként használva” az MNB nyomtatott egy csomó forintot, és azt költötte el a költségvetés.)

3. Sőt, mindezek eredménye nem is lett kirobbanó növekedés. Nézzük meg, hogy a hozzánk hasonló, de nálunk jellemzően kevesebb EU-támogatást kapó országok GDP-je mennyit nőtt 2010-15 között.
EU-támogatást kapó ország GDP-növekedés
Magyarország 10%
Csehország 10,7%
Románia 13,7%
Szlovákia 18,1%
Lengyelország 22,2%
Nagyon örülök, hogy Magyarországon fellendülés van, sőt azt gondolom, hogy szerencsére ez még egy ideig így is marad, viszont fontos, hogy tisztán lássunk, tudjuk, hogy mi miért történik. Ne éljük azért ennyire bele magunkat a tündérmesébe!

www.zsiday.hu

link
Törölt felhasználó 2016. 09. 21. 11:14
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
A MUTYISZFÉRA
2016. SZEPTEMBER 20. KEDD | 07:53 | CITADELLA
Magyarországon két részre osztható a gazdaság: a versenyszférára és a mutyiszférára. Az előbbiben a vállalkozások több-kevesebb szabadsággal versengenek, és aki jobb/szebb/olcsóbb terméket tud gyártani, eladni, az növekszik, bővül, embereket vesz fel, nyereséges. A másik szférában, a mutyiszférában nem ez a helyzet. Itt az államilag elosztott beruházások, megrendelések, pályázatok elnyeréséért folyik a harc, és az győz, aki haver, akinek jobb kapcsolatai vannak, aki jobban tud korrumpálni, többet tud visszaosztani.
részletek link
Törölt felhasználó 2016. 07. 27. 21:25
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
LEGYEN VÉGRE KOMOLY JÁRULÉKCSÖKKENTÉS MAGYARORSZÁGON!
2016. JÚLIUS 27. SZERDA | 11:01 | CITADELLA
Habár sokszor szeretnek a gazdaságpolitikusaink azzal büszkélkedni, hogy milyen alacsony Magyarországon a személyi jövedelemadó, de ennek leginkább csak a jómódúak örülhetnek, akik így, ezzel párhuzamosan alacsony kamat-, osztalék- és árfolyamnyereség-adót is kell, hogy fizessenek. Ugyanakkor a hazai munkát terhelő adók és járulékok összességében nagyon magasak, Európában a negyedik helyen állunk, ami rendkívüli módon árt a versenyképességnek és lehetetlenné teszi a gazdaság kifehérítését. Erről egy szemléletes ábrát itt lehet látni. (a grafikon azt mutatja, hogy a teljes bérköltség hány százaléka megy különböző adók, járulékok formájában az államhoz)

Magyarországon nagyjából 2 forintba kerül összesen a munkaadónak, hogy a munkavállaló 1 forintot kézhez kapjon. Tekintve a nem túl erős adózási morált, ez garantálja a feketefoglalkoztatást és erősen visszaveti gazdaságunk növekedési lehetőségeit. Hiába alacsonyabbak a hazai nettó bérek, mint mondjuk a szlovák vagy lengyel, a munkaadók azt nézik mennyibe kerül nekik összesen a foglalkoztatás és ez alapján döntenek, hogy melyik országban mennyi munkaerőt alkalmazzanak – így már nem vagyunk annyira vonzóak.

Ha azt szeretnénk, hogy Magyarország versenyképesebb legyen, akkor azonnali és nagyarányú járulékcsökkentésre van szükség – természetesen ez szükségessé tenné az egyenlet másik oldalának, a hatalmas költségekkel járó túlburjánzott államnak az összehúzódását is!

Ha megnézzük versenytársainkat, vagy akár Svájcot, esetleg az elmúlt évtizedekben hatalmas növekedést produkáló Írországot, akkor egyértelmű, hogy 30-50%-kal azonnal csökkenteni kellene a munkát terhelő járulékokat. Ez egyben lehetővé tenné a reálbérek gyors növelését is – ami amúgy is bekövetkezik – anélkül, hogy a munkaadók emiatt jelentős áremelésekre illetve a profitjuk (és így beruházásaik) elvesztésére szorulnának.

Ha ez nem következik be, akkor az előttünk álló, és elkerülhetetlennek látszó jelentős nettó béremelkedés vagy a vállalati profitokat fogja megcsapolni, és az a kevés beruházás is eltűnik emiatt, ami most még van, és/vagy jelentős inflációt fog gerjeszteni, mert áremelésekre kényszerülnek a vállalatok, hogy a magasabb bérköltséget kitermeljék. Ráadásul a fehérítő hatás miatt könnyen lehet, hogy nem is járna akkor költségvetési bevételkieséssel mint most gondolnánk. Végül pedig a költségvetés jelenleg jó helyzetben van, most meg lehetne lépni egy ilyen versenyképességileg fontos, hosszútávon is nagyon hasznos gazdaságsegítő lépést. Véleményem szerint egy bátor lépés jelentős pozitív hosszútávú növekedési hatásokkal járna.

Természetesen ez nem új gondolat, de most úgy tűnik, hogy egyszerre van rá lehetőség, és a körülmények kényszerítő ereje is efelé hajt minket. Reméljük a gazdaságpolitikusaink mérlegelik ezt a lehetőséget, és mernek nagyot álmodni!

www.zsiday.hu
pitcairn2 2016. 07. 15. 22:26
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
ez így ebben a formában hülyeség

az ÜBER ugyanis mindössze egy __eszköz__a kicsiknek, hogy versenyképesek legyenek a privilegizált nagyokkal szemben

szivacs
szivacs 2016. 07. 15. 22:21
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Félszemű meglátás.
Az nem valódi "versenyképesség", "hatékonyság", hogy holland jogdíj adómentességre és bahamai adózásra alapított manipulatív globális cégstruktúrával elkerülöm a helyi cégadózást a megfejt piacokon.
Ettől a helyi kisvállalkozások nem versenyképesebbek lesznek, hanem simán csődbe mennek és oligopol, monopol helyzetben maradván a korábbinál is alacsonyabb szintre esik vissza a "verseny".
Törölt felhasználó 2016. 07. 15. 17:08
Előzmény: #7  elemes
#8
CÉHEK VS. GYÁRIPAR = TAXISOK VS. UBER
2016. JÚLIUS 15. PÉNTEK | 13:40 | CITADELLA
A középkorban céhekbe tömörültek a mesteremberek és szabott árakon, előre definiált minőségi mutatók mellett kellett termelniük, amivel gyakorlatilag a versenyt megszüntették, és egy-egy adott termék piacát monopolizálták. Új belépőket nem engedtek a piacra, azzal érvelve, hogy azok letörnék az árakat és ez egyben rosszabb minőséget is jelentene, innen a mai napig igen negatív kontár szó a magyar nyelvben – habár sokszor a kontárok ugyanazt a munkát, ugyanolyan minőségben tudták elvégezni, de a céhből valamilyen okból kiszorulván olcsóbban adták a portékájukat.

A céhrendszer, a valós verseny hiánya, a monopolizálás sok évszázadon át akadályozta a gazdaság fejlődését Európában, és mint minden monopólium, komoly veszteséget okozott a fogyasztóknak, a céhen belüliek javára csoportosítva át a vagyont.

Jelenleg Magyarországon és a világ számos országában több szakma is valami érthetetlen oknál fogva bennragadt ebben a céhstruktúrában, közülük is kiemelkednek a taxisok. Szabott árakon dolgoznak, sok országban gyakran évtizedek óta nem adnak ki új engedélyeket, tehát a belépést is korlátozzák, lehetetlenné téve a szabad versenyt. A céhstruktúra felbomlása után komoly fejlődés, az ipari forradalom kezdődött, és a még most is meglévő monopolizált szakmai céhek lebontása is hasonlóan hasznos lenne a társadalom nagy részének (nyilván kivéve a céhtagokat). A taxisok vs. Uber harc nagy részben erről szól: egy szabályozási keretrendszerrel fenntartott céh harca a gyáripar ellen, amivel nem tud versenyezni, így a törvényhozók segítségét kéri, akik pont mint a középkor végén, most is sok országban megpróbálnak ellenállni a fejlődésnek. Megjegyzendő, hogy nem csak a taxisok ilyenek, sok szakma próbálja megvédeni magát az állami szabályozással.

Harcuk ideiglenesen sikeres lehet, de hosszú távon nem…

www.zsiday.hu
elemes
elemes 2016. 06. 20. 22:08
Előzmény: #5  safilaci
#7
off

egyáltalán nem vagyok benne az előjel osztogatásban. ha játszanák, akkor is csak pozitívat adnék ("porpoise feedback").
szivacs
szivacs 2016. 06. 20. 19:42
Előzmény: #1  Portfolio
#6
Csak a szokásos metódus.
A piacok már megvannak, helyiek kinyírva, lehet visszavenni az alamizsnából, már csak hangulatilag kell előkészíteni a terepet, hogy végül már maguk kérjék a "káros" források elapasztását. :-)
safilaci 2016. 06. 20. 08:19
Előzmény: #4  elemes
#5
Köszönöm a negatív jelet!
Ettől függetlenül én kitaláltam egy
vállalkozást és azt elvették tőlem !
Három éve várom az igazam meghozatalát
itthon esélyem sincs! DEMOKRÁCIA!
EU támogatással vették el mert ŐK ezt
jobban tudják csinálni.Ezzel vesznek el
minden épkézláb üzletet hisz támogatás
ellen nem tudsz megküzdeni!
( lehet adni a jeleket )
elemes
elemes 2016. 06. 19. 19:34
Előzmény: #1  portfolio
#4
nem biztos, hogy \"behozhatatlan előnyre\" tesz szert. ahogy az aranylázban meggazdagodottak 99%-a is villámgyorsan elszegényedett, amikor kimerült a lelőhelye, a támogatás sem tesz senkit jó menedzserré. sőt: inkább függővé tesz -- és a támogatás elapadása sok cégnek a redőny lehúzását jelenti.

a tulajd, aki szép nagy villát, autót épített, amíg folyt a pénz, többnyire visszacsúszik oda, ahonnan indult.
safilaci 2016. 06. 19. 19:21
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Sajátos magyar rabló kapitalizmus, majd
demokratikus diktatúra!
Nekik demokrati nekem meg kus!
Törölt felhasználó 2016. 06. 19. 18:35
Előzmény: #1  portfolio
#2
jó írás megint!

oktatás, egészségügy, innováció, alapkutatások, piacgazdaság versenyalapon és nyitott társadalom

csak ez lehet a jövőnk, ha ki akarunk ugrani a középszerűségből

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek