Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 10. 13. 10:09

Duna House  

Itt a nagy bejelentés - Tőzsdére megy a Duna House

2015. október 13. 10:00





Eredményes első félévet zárt a tőzsdére készülő Duna House csoport. Az előző év azonos időszakához képest a cégcsoport konszolidált értékesítésből származó nettó árbevétele közel harmadával növekedve elérte a 1,34 milliárd forintot. A működési eredmény mintegy 50 százalékkal, 485 millió forintra, míg az adózott eredmény 422 millió forintra emelkedett. A Duna House csoport hosszú távon az ingatlanközvetítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán kíván regionális szereplővé válni, amelyhez a magyar tőkepiacról forrás bevonását is tervezi. A társaság a tőzsdén keresztüli forrásbevonás érdekében benyújtotta engedélyezésre a tervezett részvényértékesítésre és tőzsdei bevezetésre vonatkozó tájékoztatóját a felügyelethez.



A Duna House csoport lendülete töretlen volt 2015 első fél évében, ahogy ezt az a társaság konszolidált pénzügyi adatai is mutatják. Az értékesítésből származó nettó árbevétel 2015 első fél évében 1,34 milliárd forintot ért el, amely mintegy 34 százalékkal haladja meg a 2014. első félévi mintegy 1 milliárd forintos értéket. A hazai lakóingatlan-értékesítés növekvő tranzakciószámai a DH csoporton belül is tetten érhetők az ügyletszámok alakulásában, amelyek 2015. első félévében hónapról-hónapra meghaladták az előző év adatait.

Itt a nagy bejelentés - Tőzsdére megy a Duna House



A cégcsoport két ingatlanközvetítői franchise hálózatában (Duna House, SMART Ingatlan) egyfelől jelentősen bővült az ingatlanközvetítési tranzakciókból származó díjbevétel, másfelől a tranzakciókhoz kapcsolódó pénzügyi termékek (hitelek és biztosítások) közvetítéséből származó jutalékbevétel is emelkedett. Mindez félév/félév viszonylatban az árbevétel közel 340 millió forintos növekedését eredményezte.



"Az árbevétel növekedését a hatékonyabb működés mellett a javuló gazdasági helyzet, az ingatlan- és hitelpiac élénkülése is támogatta. A DH csoport részvételével lebonyolított lakóingatlan piaci tranzakciók száma 2009 óta töretlenül emelkedett, és ez a tendencia 2015 első felében is megmaradt." - mondta el Doron Dymschiz, aki testvérével, Guy Dymschiz-cel együtt az ingatlanpiaci csoport tulajdonosa és vezetője.



A konszolidált féléves jelentés szerint a cégcsoport adózott eredménye 44,5 százalékkal emelkedett: a 2014. első félévben elért 292 millió forinthoz képest 2015 első félévére 422 millió forintra nőtt. Az eredményesség növekedését az is segítette, hogy a működési költségek az árbevétel növekedésénél kisebb arányban emelkedtek. A cégcsoport mérlegfőösszege 2,2 milliárd forintot ért el 2015 első félévében. A Duna House csoport, tevékenységének folyamatos bővülése révén, az ingatlanközvetítéshez kapcsolódó franchise rendszerek és saját irodák üzemeltetésén túl a jelzáloghitel-közvetítési piac jelentős szereplője, valamint az ingatlan tranzakciókhoz kapcsolódó további szolgáltatásokat - ingatlankezelés, biztosításközvetítés, ingatlan értékbecslés és energetikai tanúsítványok készítése - biztosít ügyfelei számára.



Az eredménytermelő képesség fenntartása a cégcsoport számára kiemelt fontosságú, hiszen ez hazai és külpiaci terjeszkedésének egyik meghatározó pillérje is. "Célunk, hogy tovább bővüljünk a hazai piacon az ingatlanpiachoz szervesen kapcsolódó szolgáltatásokkal, illetve hosszabb távon az ingatlanközvetítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán regionális szereplőkké váljunk" - emelte ki Guy Dymschiz, a Duna House csoport társtulajdonosa. "Terveink megvalósításában a magyar tőkepiaci forrásbevonás is fontos szerepet játszik. Ezt a folyamatot elindítottuk, a napokban benyújtottuk a részvényeink tőzsdei bevezetésére és a részvényértékesítésre vonatkozó összevont tájékoztatónkat a pénzügyi felügyelet felé."



Külföldi terjeszkedés

"A nemzetközi terjeszkedés már 2007 óta szerepelt a céljaink között. 2008-ban majdnem megtettük az első lépést, a romániai piacra akartunk belépni egy viszonylag nagy horderejű lépéssel, de pont akkor jött a gazdasági válság, úgyhogy ezt azonnal leállítottuk. 2011-ben már más koncepcióval, visszafogottabban indultunk el, Prágában nyitottunk saját irodákat, a korábban tervezettnél sokkal kisebb befektetéssel. Ott az volt a főcélunk, hogy inkubátort hozzunk létre, ahol meg tudjuk tanulni a nemzetközi működés sajátosságait. A lokalizációs folyamat egy nagyon fontos tanulság volt a cseh iroda megnyitásánál, láttuk azt, hogy a Magyarországon már jól működő rendszert külföldön nem lehet egy az egyben implementálni. Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy a következő sebességbe kapcsoljunk Prágában, emellett folyamatosan nézzük a régiós országokat, keressük a megfelelő belépési pontokat" - mondták a cég társtulajdonosai egy a Portfolio-nak adott, júniusi interjúban.



"Célunk továbbfejleszteni a multibrand stratégiára épülő tevékenységeinket, illetve felvásárlásokat is tervezünk. Mindemellett szerepel a tervek között egy már működő külföldi hálózat megvásárlása is. Célunk, hogy több országban is jelen legyünk és hosszú távon az ingatlanközvetítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán regionális szereplőkké váljunk"- nyilatkozta augusztusban Guy Dymschiz.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2015. 11. 05. 21:14
Előzmény: #119  Tibi0002
#120
Illetve, a Raiffeisen szóra rákeresve előjönnek a hitelkeret megállapodások, amiket ingatlanvásárlásra kötöttek.
Tibi0002 2015. 11. 05. 21:04
Előzmény: #116  pomperj
#119
De igen, a mérlegben szerepel az ingatlanvagyon.
link
135-136. oldal.
mage 2015. 11. 05. 19:58
Előzmény: #76  xmann
#118
Mi a green-shoe?
BPartner
BPartner 2015. 11. 05. 18:43
Előzmény: #116  pomperj
#117
Abban a marketing cikkben úgy beszélnek az ingatlanvagyonról, hogy "van". Pont ezért kérdeztem, hogy "de hol".

Na mindegy, akkor marad a türelmes megfigyelő állás. Hát ha előbb utóbb előkerül egy másik cég is a DH tulajdonosok "zsebéből".

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
pomperj
pomperj 2015. 11. 05. 18:28
Előzmény: #115  BPartner
#116
A merlegben sincs az az ingatlan vagyon, a tervekben igen.
Dehat, honnan is lenne ra penz?

OK, hitelbol, a banktol.
Nagyjabol 7-9% eves kamaton.

Van-e sok kp tulajdonos, aki most leteszi a penzet DH reszvenyre, es majd valaki mas, ekkora kamatot fizetve a banknak, majd -9% godorbol indulva, gyorsan es jol megszaporitja a penzet?

Ez elsp ranezesre is prima idea, hiszen mostanaban az ingatlanok evi 9%nal sokkal gyorsabban novelik az ertekuket ! ;-)

BPartner
BPartner 2015. 11. 05. 18:14
Előzmény: #114  pomperj
#115
Ez mind ok. Engem csak az érdekelt, hogy tud-e valaki valamit azokról az ingatlanokról, amik jövőre már 2,5 milliárd forintot fognak érni. Ilyen apróságok foglalkoztatnak csak, mert gondoltam ilyen értékű ingatlanvagyont nem lehet párnába rejteni :)

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
pomperj
pomperj 2015. 11. 05. 17:34
Előzmény: #113  BPartner
#114
Az a cikk marketing.
Itt meg az esetleges kezdoknek irogatunk jozan erveket es ertekelest, hogy erdemes-e DH-t venni?

1)De hadd kerdezzek valamit.
Vennel-e Soros Gyorgytol reszvenyt?

A valasz egyszeru. Soha, semmikeppen nem.
Mert ha mast nem, de annyit tudunk rola, hogy O jol szokott venni, es jol szokott eladni. Mar 60 eve van az uzletben. Ha O elad, akkor nem okos dolog az asztal masik oldalan ulni es venni.

Nos, akkor aa zaktualis kerdes vilagos.
A DH tulajdonosatol vennel DH reszvenyt?

Mennyi ideje is van ebben a bizniszben hozzad kepest? Mennyivel van jobban informalva? Mennyivel tud tobbet DH jelen helyzeterol es varhato jovojerol?

Amikor ertekalapu szamolassal eleg vilagos, hogy kb. negyszer dragabb, mint amennyit er?

2)Vennel-e ma Jaraitol CIG reszvenyt?
Vennel-e ma Norbitol Norbi Update reszvenyt?

Amikor az alternativa vegulis az, hogy a piacon vannak jo cegek is, amit szinten megvehetsz, megpedig most realis aron, mint pl. Richter, vagy OTP?

BPartner
BPartner 2015. 11. 04. 17:35
Előzmény: #112  xmann
#113
Azt hittem folyik itt már ennek a link cikknek az elemzése. De semmi :)

Egyébként valaki tud erről a "rejtélyes" ingatlanportfolióról valamit?

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
xmann 2015. 11. 04. 10:13
Előzmény: #111  pomperj
#112
Olvasd el még egyszer. Továbbra is rosszul tudod. Azon az áron emelhet tőkét ahol az ipo lesz. Innentől minden kovetkeztetesed téves.
pomperj
pomperj 2015. 11. 04. 09:52
Előzmény: #102  xmann
#111
A magjegyzesed reszben helytallo.

1)Az IPO utani tokemeles fejezetet elolvastam ujra. Az anyagban az van, hogy 2016.6.30-ig tarto lehetosegkent, 950.000 db reszvenyt vehet a nagytulajdonos aki most elad, max. 2.508Mrd Ft osszegben.
Vagyis vehet reszvenyt, ha sikerult eladni 4250Ft aron a publikumnak, a befolyt penzbol, nos, 2640Ft-ert.

En ezt nem tartanam nagyon jo ideanak, ha IPO-ra ajanlattevo kisbefekteto lennek.

2)Ettol meg igaz, hogy IPO utan a reszveny dilucio (higitas) hatasakent azz IPO-ideji 3.06M db reszveny helyett lesz 4.01M Db reszveny.

Szoval, aki vesz az IPO-n
4250Ft-on,
az valojaban
4250*(4.01/3.06)=
5570 Ft-on vesz.

OTEZER+OTSZAZHETVEN FORINT A VALOS VETELI AR.

Ez a toke-emelesi trukk miatt van igy. Amit ott leirtam, azert alakul igy. Tenyleg, nem erdemes ezen elgondolkodni?

3)Innentol, ha a DH ertekere vonatkozo becslesem jo, es az 1338 Ft koruli szam, akkor az IPO
5570/1338=4.16

Az IPO AR NAGYJABOL NEGYSZERESE ANNAK, AMIT DH ER.

Termesztesen, jogos a ketkedes ebben a velemenyben. Es jogod, hogy vegyel bele, ha neked mas a velemenyed.

BPartner
BPartner 2015. 11. 04. 09:38
Előzmény: #108  Tibi0002
#110
Az ingatlannal kapcsolatos cégeknek, dolgozzanak bármilyen területen is, szerintem még sokat kell fejlődni. A DH-nál is az igazi áttörést a banki és biztosítási termékek közvetítése hozta. Az ingatlan-értékesítésben semmi áttörő újdonságot nem vezetett be. Nem könnyebb, gyorsabb a DH-n keresztül ma venni vagy eladni, kiadni vagy bérelni egy lakást mint volt 10 éve.

Még a méretükben rejlő lehetőségek sincsenek rendesen kihasználva, amihez komoly technológiákat kellene fejleszteni/üzemeltetni, amiért azt lehessen mondani, hogy igen ők tényleg hatékonyak és 'élmény" náluk az ingatlan értékesítés bármilyen formája.

Szoktuk is mondani, hogy a magyar ingatlanpiac pénztermelő képessége nem segíti elő a fejlődést. A mai környezet sem jó erre pl. Kényelmes a legtöbb értékesítő cég, mert még a leggagyibb hirdetésekre is jelentkeznek a vevők. Az értékesítő cégek azt kommunikálják, hogy a vevők örüljenek, ha találnak valamit, az eladók meg nem érdekeltek semmilyen szitnen a vevői igényebb komolyabb/magasabb szintű kiszolgálásban.

Ez káros, mert elhiteti a cégekkel, hogy jól működnek, csak azért mert pénzt csinálnak belőle.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 11. 04. 09:30
Előzmény: #108  Tibi0002
#109
Nagyon messze vagyunk attól, hogy rövid legyen az off.

Tibi0002 2015. 11. 04. 09:22
Előzmény: #107  BPartner
#108
A kérdésem független az előzőektől, és jóindulatú érdeklődést tükröz: Ti tervezitek a tőzsdére lépést közeli-távoli jövőben? Vagy legalább nem zárjátok ki?
BPartner
BPartner 2015. 11. 04. 09:13
Előzmény: #105  Tibi0002
#107
A saját tőke itt is egy dolog. Még is az az aggasztóbb, hogy perspektíva nélküli, öncélú, önfényező marketing lépésnek tűnik az egész. Klasszikus látszatra épülő üzleti lépés, ahol öltönyben nyakkendőben lehet mosolyogni és fotózkodni és fontos embernek érezni magát a nyilvánosság előtt.

De ez a ki tud messzebb pisilni és kinek nagyobb a micsodája dedós játékszer, egy szintig tolerálható csak. Utána visszatetszést kelthet és gyanakvást, mert konkrét üzleti tervet az elmúlt 5 évben sem valósítottak meg. Mondok néhány öteletet:

- pl. megvették volna a nagy konkurenciát (OC)
- felvárásolták volna a nagy ingatlan hirdetési oldalt (ingatlan.com)
- vettek volna bármilyen start-upot, ami a céges profiljukba beleillik (pl. valami hitelkalkulátort, banki és biztosítási termék összehasonlít oldalt)
- szomszédos országban működő ingatlan hálózatot vettek volna

Semmi ilyenről szó sincs.

Halkan jegyzem meg az ingatlan.com szépen csendben megvette a bankracio.hu-t.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 11. 04. 09:00
Előzmény: #103  xmann
#106
FB-t és Apple-t emlegetni egy mondatban a DH-val elég merész. Szerinted mennyi kp-val rendelkezik egyik másik cég? Milyen szabadalmak vannak a birtokukban és technológiák?

Na ugye! A DH-nak semmi sincs a birtokában, ha jól látom a kp-ban sem dúskálnak és kizárólag a magyar piacon tudnak értékelhető eredményeket felmutatni, mert az elmúlt 5 év külföldi terjeszkedés inkább csak terv maradt. Pedig elvileg az eredményeikből futotta volna további külföldi irodák finanszírozására. de úgy látszik a pénzüket nem arra használták mint amire kellett volna. Akkor ezek után mire fogják használni más pénzét?

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
Tibi0002 2015. 11. 03. 21:35
Előzmény: #103  xmann
#105
Egyéni ízlés kérdése, hogy a saját tőkét ki mennyire tartja fontosnak. Rajtam kívül csak 1 személyt ismerek (szokott a fórumra is írni), aki igen. Ha pedig elődöt keresek, ott van Walter Schloss, aki 80-as években is alkalmazta, és a 21% átlaghozam részéről igazán nem rossz. Persze én nem vagyok ő, és ennyi hozamot sem értem el, de a Bét-en és a külföldi piacokon is nagyon jó fogódzónak bizonyult - a 21. században is.
Tibi0002 2015. 11. 03. 21:26
Előzmény: #102  xmann
#104
5 évig vártak vele, aztán hirtelen meg akarnak spórolni néhány hónapot. De nem pörgök ezen, az ipo-kat ettől függetlenül kerülöm. Az egyetlen, amiben részt vettem, az a plotinus volt.
xmann 2015. 11. 03. 20:47
Előzmény: #98  Tibi0002
#103
Graham és Dodd idején amikor még gépek zakatoltak mindenhol, az érték valóban a saját tőke volt, ami ingatlanban, gépekben testesült meg. ma már nem. mennyi a saját tőkéje a facebooknak? Az applenek? hogy csak néhányat mondjak. A franchise, a márkanév nagyon nagyon komoly érték lehet, sokkal több a 21. században mint akár az összes többi eszköz.
xmann 2015. 11. 03. 20:46
Előzmény: #90  Tibi0002
#102
Nem tudom miért gondolod hogy ez "poén". A cégbíróságnak be kell jegyezni a tőkeemelést, aztán lehet részvényt létrehozni, majd bevezetni a tőzsdére. Ez nem gyors folyamat. Valóban így a legegyszerűbb ahogy csinálják nincs benne semmi trükk.

Ráadásul a tájékoztató feketénfehéren leírja hogy mennyi tőkét és milyen áron emelnek, ezért nem értem pomperj beírását sem.

koati
koati 2015. 11. 03. 19:24
Előzmény: #98  Tibi0002
#101
Na így már oké!
:o)

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek