Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 10. 13. 10:09

Duna House  

Itt a nagy bejelentés - Tőzsdére megy a Duna House

2015. október 13. 10:00





Eredményes első félévet zárt a tőzsdére készülő Duna House csoport. Az előző év azonos időszakához képest a cégcsoport konszolidált értékesítésből származó nettó árbevétele közel harmadával növekedve elérte a 1,34 milliárd forintot. A működési eredmény mintegy 50 százalékkal, 485 millió forintra, míg az adózott eredmény 422 millió forintra emelkedett. A Duna House csoport hosszú távon az ingatlanközvetítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán kíván regionális szereplővé válni, amelyhez a magyar tőkepiacról forrás bevonását is tervezi. A társaság a tőzsdén keresztüli forrásbevonás érdekében benyújtotta engedélyezésre a tervezett részvényértékesítésre és tőzsdei bevezetésre vonatkozó tájékoztatóját a felügyelethez.



A Duna House csoport lendülete töretlen volt 2015 első fél évében, ahogy ezt az a társaság konszolidált pénzügyi adatai is mutatják. Az értékesítésből származó nettó árbevétel 2015 első fél évében 1,34 milliárd forintot ért el, amely mintegy 34 százalékkal haladja meg a 2014. első félévi mintegy 1 milliárd forintos értéket. A hazai lakóingatlan-értékesítés növekvő tranzakciószámai a DH csoporton belül is tetten érhetők az ügyletszámok alakulásában, amelyek 2015. első félévében hónapról-hónapra meghaladták az előző év adatait.

Itt a nagy bejelentés - Tőzsdére megy a Duna House



A cégcsoport két ingatlanközvetítői franchise hálózatában (Duna House, SMART Ingatlan) egyfelől jelentősen bővült az ingatlanközvetítési tranzakciókból származó díjbevétel, másfelől a tranzakciókhoz kapcsolódó pénzügyi termékek (hitelek és biztosítások) közvetítéséből származó jutalékbevétel is emelkedett. Mindez félév/félév viszonylatban az árbevétel közel 340 millió forintos növekedését eredményezte.



"Az árbevétel növekedését a hatékonyabb működés mellett a javuló gazdasági helyzet, az ingatlan- és hitelpiac élénkülése is támogatta. A DH csoport részvételével lebonyolított lakóingatlan piaci tranzakciók száma 2009 óta töretlenül emelkedett, és ez a tendencia 2015 első felében is megmaradt." - mondta el Doron Dymschiz, aki testvérével, Guy Dymschiz-cel együtt az ingatlanpiaci csoport tulajdonosa és vezetője.



A konszolidált féléves jelentés szerint a cégcsoport adózott eredménye 44,5 százalékkal emelkedett: a 2014. első félévben elért 292 millió forinthoz képest 2015 első félévére 422 millió forintra nőtt. Az eredményesség növekedését az is segítette, hogy a működési költségek az árbevétel növekedésénél kisebb arányban emelkedtek. A cégcsoport mérlegfőösszege 2,2 milliárd forintot ért el 2015 első félévében. A Duna House csoport, tevékenységének folyamatos bővülése révén, az ingatlanközvetítéshez kapcsolódó franchise rendszerek és saját irodák üzemeltetésén túl a jelzáloghitel-közvetítési piac jelentős szereplője, valamint az ingatlan tranzakciókhoz kapcsolódó további szolgáltatásokat - ingatlankezelés, biztosításközvetítés, ingatlan értékbecslés és energetikai tanúsítványok készítése - biztosít ügyfelei számára.



Az eredménytermelő képesség fenntartása a cégcsoport számára kiemelt fontosságú, hiszen ez hazai és külpiaci terjeszkedésének egyik meghatározó pillérje is. "Célunk, hogy tovább bővüljünk a hazai piacon az ingatlanpiachoz szervesen kapcsolódó szolgáltatásokkal, illetve hosszabb távon az ingatlanközvetítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán regionális szereplőkké váljunk" - emelte ki Guy Dymschiz, a Duna House csoport társtulajdonosa. "Terveink megvalósításában a magyar tőkepiaci forrásbevonás is fontos szerepet játszik. Ezt a folyamatot elindítottuk, a napokban benyújtottuk a részvényeink tőzsdei bevezetésére és a részvényértékesítésre vonatkozó összevont tájékoztatónkat a pénzügyi felügyelet felé."



Külföldi terjeszkedés

"A nemzetközi terjeszkedés már 2007 óta szerepelt a céljaink között. 2008-ban majdnem megtettük az első lépést, a romániai piacra akartunk belépni egy viszonylag nagy horderejű lépéssel, de pont akkor jött a gazdasági válság, úgyhogy ezt azonnal leállítottuk. 2011-ben már más koncepcióval, visszafogottabban indultunk el, Prágában nyitottunk saját irodákat, a korábban tervezettnél sokkal kisebb befektetéssel. Ott az volt a főcélunk, hogy inkubátort hozzunk létre, ahol meg tudjuk tanulni a nemzetközi működés sajátosságait. A lokalizációs folyamat egy nagyon fontos tanulság volt a cseh iroda megnyitásánál, láttuk azt, hogy a Magyarországon már jól működő rendszert külföldön nem lehet egy az egyben implementálni. Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy a következő sebességbe kapcsoljunk Prágában, emellett folyamatosan nézzük a régiós országokat, keressük a megfelelő belépési pontokat" - mondták a cég társtulajdonosai egy a Portfolio-nak adott, júniusi interjúban.



"Célunk továbbfejleszteni a multibrand stratégiára épülő tevékenységeinket, illetve felvásárlásokat is tervezünk. Mindemellett szerepel a tervek között egy már működő külföldi hálózat megvásárlása is. Célunk, hogy több országban is jelen legyünk és hosszú távon az ingatlanközvetítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások piacán regionális szereplőkké váljunk"- nyilatkozta augusztusban Guy Dymschiz.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2015. 11. 03. 16:45
Előzmény: #76  xmann
#80
Csak felületesen pörgettem át a kibocsátási tájékoztatót, amelyben írják, hogy "smart ingatlan" új márka alatt szeretnének külföldön terjeszkedni.
Én laikusként úgy látom, hogy ez eleinte elég magas költségeket igényel (felépíteni egy hírnevet a 0-ról), miközben az eredményesség kétséges lehet.
Mindenkinek szól a kérdés, hogy mit gondol erről, de xmannak szegezem, mert szerintem ingatlanos témában elég jókat ír.
BPartner
BPartner 2015. 11. 03. 16:22
Előzmény: #78  xmann
#79
Helytálóbb a szkeptikus és kritikus megközelítés, mint a pesszimista.

Te is a cég értékét egyedül a pénztermelő képességében látod. Az viszonyt törékeny, mint a porcelán. A cégnek nincs igazi vagyona, terméke és szolgáltatása, csak annyit ér, amennyit az adott évben valahogy megtermel.

A tőkéje is alacsony szerintem. Azt a sok megkeresett pénzt látszik, hogy nem tőkeemelésre és a cég vagyonának gyarapítására költötték. Külföldi irodákat sem nyitottak 2010 óta. Az az egy árva iroda nem túl jó üzenete egy olyan cégtől, aki 5 éve a tőzsdére készül. Legalább évente nyitottak volna egyet pluszba.

Azt is kérdezhetnénk, hogy most hirtelen miért a piactól várja a segítséget a cég, miután előtte évekig kifelé lapátolták a pénzt belőle?

Valahogy nem kerek ez az egész és a vállalkozás üzleti céljai sem egyértelműek sem a múltat illetően sem pedig a jövőt.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
xmann 2015. 11. 03. 16:11
Előzmény: #77  BPartner
#78
Az is egy megoldás. Viszont úgy láttam hogy itt túltengenek a pesszimisták és szerettem volna kiegyensúlyozni. Nem olyan egyértelmű hogy lefelé megy ez.

BPartner
BPartner 2015. 11. 03. 16:01
Előzmény: #76  xmann
#77
Inkább nyissál DH irodát, ha ennyire bízol az eredményességben.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
xmann 2015. 11. 03. 15:53
Előzmény: #70  Phylaxa
#76
Nagyon úgy néz ki hogy fog fizetni osztalékot. Kb. a nyereség felét ígéri profitban kifizetni. És óvnék a shortolástól is. Egyrészt profi bevvezető cég van, green-shoe opcióval, tehát nem magára hagyott papír lesz. Másrészt ez a cég várhatóan a következő 1-2-3 évben még mindenképp erősen nyereséges lesz. A lakásboom közepén vagyunk, a felívelő szakaszban, a nyereség még nagyot ugorhat. A bejövő pénzből sokmindent csinálhatnak. nem lenne nagy csoda 3 év múlva 1,5 milliárdos nyereség, ami 4 millió részvényre szétosztva majd 400 Ft EPS. Ehhez képest a 4000 Ft-os ár sem túlzás.

Nem azt mondom hogy bele kell venni, de ez nem NorbiUpdate vagy valami hasonló ***. Inkább a Park-nyomda-rába vonalba és nagyságba illeszkedik be
Törölt felhasználó 2015. 11. 03. 15:08
Törölt hozzászólás
#75
pomperj
pomperj 2015. 11. 03. 15:00
Előzmény: #66  Tibi0002
#74
Szokasosan a reszveny nevertek nem mas, mint jegyzett-toke/reszvenyek-szama.

A DH-nal 150MFt a jegyzett toke most (2 eve emeltek fel 3M-rol 150M-re),
a "normal" reszvenyek szama 3.0 Mdb.
Es van 60.000 elkulonitett reszveny is.

A neverteknek semmi koze itt es most a ceg valos ertekehez.
Olvastam a blogodban a velemenyed, es persze abszolut egyetertek a lenyegben.
DH: avoid.

BPartner
BPartner 2015. 11. 03. 14:13
Előzmény: #70  Phylaxa
#73
Ez része most is a kommunikációnak. Mivel 30%-át akarják a cégnek eladni, így azért most még bármit lehet mondani, után megint azt van, amit a többségi tulajdonosok akarnak. Ők viszont nem fel és kivásárolhatóak tőzsdén keresztül, így finoman szólva is elég lutri ez az egész sztori.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
BPartner
BPartner 2015. 11. 03. 14:08
Előzmény: #69  Tibi0002
#72
De egyre gondolunk. A cég értékét most az adja, hogy mennyi pénzt termel(t). A cég vagyona érdekes kérdés. Nem tudok róla, hogy komoly tárgyi eszközöket vagy immateriális javakat birtokolna. A brand az édes kevés. Pont az a gond ezzel a céggel, hogy túlságosan a látszatra épült fel. Nem halmozott fel pl. komoly ingatlanvagyont - vagyis azok nem képezik részét - nem épít semmit, nincsenek komoly kutatás és fejlesztés projektjei, nemzetközi piaca, de még a franchise is egy olyan megfoghatatlan valami, ami hasonlít az IPO-hoz: más pénze és kockáztvállaló képességé kell hozzá - a DH tulajdonosainak vesztenivalójuk nincsen.

Furán hangzik, de a pénz nem érték. Ettől sok nagymenő vállalkozás is szenved, ahol viszont érték is van, de közben dúskálnak a kp-ban.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
Törölt felhasználó 2015. 11. 03. 14:02
Törölt hozzászólás
#71
Phylaxa 2015. 11. 03. 13:58
Előzmény: #67  BPartner
#70
Ez a cég akkor lesz keresett a piacon, ha osztalékot fizet. Semmi más értelme nincs.
Tibi0002 2015. 11. 03. 13:50
Előzmény: #67  BPartner
#69
Nem ugyanarra gondoltunk. Mögöttes érték alatt én a nettó cégvagyont, és a jövedelemtermelő képesség szubjektív beárazását értem. A névérték pedig inkább csak technikai jellegű adat, régóta működő jó cégeknél eltörpül a tőketartalék, eredménytartalék mellett.
Ilyen például az otp 100 forintos névértéke, amelynek a mögöttes értékéhez semmi köze.
detre 2015. 11. 03. 13:35
Előzmény: #66  Tibi0002
#68
meglátjuk mennyien cuppannak rá.
ahol tehéntrágya ott veréb is...
BPartner
BPartner 2015. 11. 03. 13:33
Előzmény: #66  Tibi0002
#67
Ha nagyon szigorúan nézzük akkor igen. De ez Magyarország, ahol minden másképp működik és sok nemzetközi modell csődöt mond ezért. Így itt sokkal lazábban és kötetlenebbül érdemes 'értékelni'.

Jelenleg pont az a legnagyobb kérdőjel a DH-nál, hogy a 'magyar valóság' szerint milyen értékteremtésre képes. 5 év alatt 1 db nyanvadt prágai irodát tudtak felmutatni, ezért a külföldi terjeszkedés finom szólva sem egy sikersztori. Az itthoni irodamánia is felemás.A magyar lakóingatlan-értékesítésről pedig senkinek semmilyen értékteremtés nem jut eszébe, csak egy fajta plusz költség, inkább ár/érték torzító hatású a laikusok számára.

Attól, hogy valamivel pénzt lehet csinálni, még nem feltétlenül teremt értéket. Ez itt a bökkenő. A DH olyan mint egy kereskedő cég, mások termékeit és szolgáltatásait adja el jutalékért. Nincsen saját terméke és szolgáltatása.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
Tibi0002 2015. 11. 03. 13:22
Előzmény: #65  koati
#66
A névértéknek semmi köze a mögöttes értékhez.
koati
koati 2015. 11. 03. 13:20
Előzmény: törölt hozzászólás
#65
Ehhez nem kell jóstehetség, ha az 50 Ft-os részvényt 4250 Ft-ért adják (vagy legalább is több ezerért).
:o)
Törölt felhasználó 2015. 11. 03. 13:12
Törölt hozzászólás
#64
BPartner
BPartner 2015. 11. 03. 12:10
Előzmény: #61  Shabani
#63
Hamarosan kiderül mi lesz ebből. Egyelőre még nagyon bizonytalan ez az egész (DH és az értékteremtés kapcsolata) és nagyon kártyavár érzése lehet tőle bárkinek.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.

pomperj
pomperj 2015. 11. 03. 11:35
Előzmény: #29  pomperj
#62
A Duna House IPO anyagbol szerintem ez az 5 tabla a legfontosabb:
link
link
link
link
link

A DH erteke ennek alapjan eleg megbizhatoan kiszamolhato.

1)Konyv szerinti ertek alapjan.

A DH sajat tokeje 1120MFt. A szokasos P/B ratio 2-2.5 az ingatlan kozvetitok cegekre.
Ennek alapjan P= 2240-2800MFt.
A mai reszveny allomany 3.06Mft,
tehat a DH erteke 732-915 Ft.

A hitelek (kotelezettsegek) nagysaga 500-1000MFt nagysagrend. Ezt nem vontam ki ebbol.

Ha az IPO anyagban igert tokeemeles, 1.0M DB reszvennyel megtortenik, akkor a DH kb. 25%al er ennel kevesebbet.

2)A Shiller fele CAPE modell alapjan

Nincs 10 evi nyereseg adat csak 8, de azert az ugyanugy eleg jo a szamolashoz. Annal is inkabb, mert a 8 ev fele gyenge ingatlanpiac volt, es fele eros piac volt. Tehat egy teljes uzleti ciklus benne van.

Az utolso 8 ev atlagos nyeresege a trendek es adatok alapjan 425MFt/ev volt. Ebben kiugroan gyenge es jo evek is benne vannak.

A Shiller kalkulacional P/E=13 ratio alkalmazasaval P= 425*13/3.06=1800 Ft.
A tokeemeles utan ez 25%al kevesebbet er.

3)A DH novekedesi trendje az elmult 8 evben kb. 100% volt, tehat az eves novekedes 9%.
Az nyilvanvalo, hogy ha az IPO elotti evet kihagyjuk a szamolasbol, akkor a valos novekedesi rata 7%.
A Magyar demografia es kereseti viszonyok figyelembe vetelevel ez hosszu tavra tulzottan magas. A kovetkezo evekre szamolhato realis novekedes kb. 5% lehet.

A klasszikus dividend-diszkont modellel szamolva, (DH anyagaban az szerepel, hogy az eves nyereseg 47%at fogjak kiosztani osztalekkent)
es a normalizat nyereseg 425MFt korul van, akkor 10% diszkonttal szamolva,
P=425*0.47/(0.10-0.05)/3.06=1300 Ft

4)A cashflow modszerrel nem lehet szamolni, pedig az mutatna talan legtobbet. Egyszeruen nincs adat WACChez sem, mashoz sem.

4)Konkluzio:
a 3 szamolas eredmenye: 915, 1800, 1300Ft.
Az atlag szam 1338Ft.
Ennyit er DH egy reszvenye a publikalt adatok, es atlagos ertekelesi aranyszamok eseten.

5)A DH uzlete nyilvan erosen ciklikus. Az IPO utan, barmennyi less is az ajanlati ar, az varhato hogy DH 103 even belul a 915-1800-as arsavba fog korrigalni. Es erosen hullamzo mozgassal 1000-2000 koztt hullamzik majd az ar 2016-2200 evekben.

Senkinek nem ajanlom, hogy ezen a savon kivul eso aron megvasaroljon IPO-t. Plane, ha 1-3 even belul ennek a savnak a kozepen biztosan megveheti, ha szeretne Ingatlan-kozvetito es hitelkozvetito ceg tarstulajdonosa lenni.
Shabani
Shabani 2015. 11. 03. 10:18
Előzmény: #52  BPartner
#61
nekem kamu...bóvli...no way!...15$ feletti ár!..áhh

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek