Topiknyitó: _pampa_ 2015. 08. 19. 08:43

Bevándorlás társadalmi és gazdasági hatása.  

Valószínűleg a közeljövő egy fontos kérdése lesz ez Magyarország és Európa számára.



Rengeteg bevándorló érte már el Európát és túlnyomó többségük háború sújtotta övezetből,országokból érkezett így kitoloncolásuk nem megoldható.



Európának közösen megoldást kell találnia a helyzetük rendezésére ahogyan arra is, hogyan "védjék" meg a 3 leginkább kitett schengeni határral rendelkező országot.



Rengeteg megoldásra váró feladat halmozódott fel az EU döntéshozóinak az asztalán.



ui: trollok, kötekedők,akadékoskodók,off-olók kíméljék meg azt a felületet!



Azokat várom a beszélgetésre akiket érdekel,és fontosnak tartják, hogy mielőbb megoldás szülessen a modern kori népvándorlás következményére.



Köszönöm!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2018. 02. 16. 15:54
Előzmény: #13559  pampa
#13560
Nem működik a dublini rendszer átalakításra szorul  lassan már 3 éve.Az EU vezetése képtelen ennyi idő alatt eredményt felmutatni!
.
"A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni kiemelte, hogy csak a tagállamok közötti szolidaritáson alapuló reformot lehet végrehajtani az úgynevezett dublini menekültügyi rendszerben. Mint mondta, természetesen elfogadhatatlan lenne, ha bármely tagállam arra az álláspontra helyezkedne, hogy “nekünk ehhez semmi közünk”. Hozzátette: arra számít, hogy “jó kompromisszumra” jutnak az ügyben.
Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nagy mértékben visszaszorították az embercsempészetet az Észak-Afrikából az Európai Unió területére irányuló tengeri migrációs útvonalon, így kevesebben vesznek a Földközi-tengerbe, és komoly eredményeket értek el a védelemre nem szoruló, elutasított menedékkérők hazajuttatásában is.
Angela Merkel aláhúzta, hogy Németországnak “teljes mértékben azonos elképzelése” van a dublini rendszer reformjáról. A két ország abban is egyetért, hogy az unió következő hétéves keretköltségvetésének az “igazán nagy európai kihívásokra” , a migrációra, a közös védelmi politikára, a tudományos kutatásra és az innovációra kell összpontosítania – mondta a német kancellár."
pampa 2018. 02. 16. 13:42
Előzmény: #13558  Vazsmegyei
#13559
2015. 09. 02.
.
"Szerintem,tehát  szerintem ez az egyik megoldás ami sikerre vezethet.
ENSZ BT-t összehívni és határozattal kijelölni egy területet Észak-Afrikában lehetőleg Líbiában. ENSZ csapatok partra szállnak és birtokba veszik. Elfoglalják a határvédelmi pozíciókat.
.
Második lépésben az akcióban résztvevő államok közösen felépítenek egy táborok rendszeréből  álló ENSZ mandátum "város rendszert".
Kiépítik a szükséges infrastruktúrát,kikötőket,repülőtereket.Élelmezés,EÜ,oktatás,vallás stb.
.
Harmadik lépésként lezárják Európát a migránsok elől. A már bent lévőket átvilágítják, és elosztják azon országok között akik KÉRNEK bevándorlót.A többit már vallásának etnikumának megfelelő táborba szállítják. Ott élhet,tanulhat és kérheti a területet működtető ENSZ adminisztrációtól a célországába a bevándorlását. Az adott ország ezt elbírálja és ha szüksége van rá akkor elutaztatja az új hazájába.A szolgáltatásigénybe veheti minden ENSZ tagállam aki anyagilag is hozzájárul a rendszer működtetéséhez. Így Ausztráliának,az USA-nak,Kanadának is megoldódna a bevándorlási problémája.
A területtől bárki elutazhat a SZÜLŐFÖLDJÉRE! Csak oda!Bebocsájtást pedig bárki kérhet és a megfelelő táborrészben kap szállást,ellátást. 
.
Ez első körben ezt még lehetne kiegészíteni odatelepített munkahelyekkel,stb....  
Gyakorlatilag egy ENSZ államot kellene létrehozni ahol nincsenek választások.Minden döntés az ENSZ kezében maradna.
.
És azért Líbiában mert ott lenne jelenleg a legkisebb ellenállás. Azon kívül azzal megszűnne egyből egy harci góc a térségben. Lezárnánk egy migráns útvonalat Olaszország felé."
Vazsmegyei 2018. 02. 14. 18:05
Előzmény: #13557  madxa
#13558
És meg kell jegyezni, hogy a lakosság arányához képest mennyi volt a németek és a nem németek aránya! Aránytalanul magas a nem németek aránya, miközben az arányukhoz képest akkor nem 56% a rablógyilkosságok aránya  és  nem 67% az erőszakos nemi esetek aránya "lakosságon" belül! Ez egy 70 milliós országban példa nélküli! Mégsem ezzel az aránnyal jellemzik a helyzetük romlását!
madxa 2018. 02. 14. 17:20
Előzmény: #13556  madxa
#13557
"Németországban a nők egy része már felfegyverezi magát, annyira fél. A mainstream média viszont hallgat erről, vagy alig-alig említi meg a nők elleni erőszak megnyilvánulásait.
A Junge Freiheit című német lap készített egy rövidfilmet a Németországban uralkodó állapotokról. Felettébb érdekes módon a német sajtó ingerküszöbét nem igazán érik el az olyan esetek, amikor migránsok bántalmaznak német nőket. A #MeToo-kampány sem segített ezen, úgy tűnik, nem minden nő szava számít, és az sem mindegy, ki a zaklató vagy erőszakoló.
A német nők egy nem kis hányada fél. Erről viszont valamiért a legtöbb sajtóorgánum hallgat, a Junge Freiheit viszont nem.
A videó elején Karina T., müncheni négygyermekes anyuka nyilatkozik. Elmondja, hogy félti a gyermekeit, majd beszámol arról az esetről, hogy a játszótéren a hároméves lányától elvették a játékait. Mint kiderült, migráns volt az anyuka és a gyerek, akik a játékot elvették. Amikor ezt szóvá tette, egyből
nácinak, kirekesztőnek és bevándorlóellenesnek bélyegezte őt a bevándorló anya.A vita dulakodásig fajult, a migráns megtépte Karina haját. A német nő kihívta a rendőrséget, de a rendőrök nem foglalkoztak komolyabban az üggyel.
Carolin Matthie, Berlinben élő tanuló a következő megszólaló. Őt többször is molesztálni akarták migránsok, ám szerencséje volt, így a szóbeli inzultusokon túl nem érte komolyabb támadás. A lány a biztonságát nem bízza a szerencsére, riasztópisztolyt hord magánál. A lakhelyének közelében azóta egy új rendőrőrs is létesült, Carolin problémája ugyanis nem egyedi.
A videóban kiemelnek egy érdekes adatot, melyet az AfD-nek köszönhetően hozott nyilvánosságra az illetékes minisztérium. 2013-ban 249 923 kézifegyvert tartottak maguknál legálisan a német állampolgárok. 2017-ben ez a szám 557 560 volt, de a drasztikus emelkedés 2015-ről 2016-ra ment végbe, 200 ezerrel nőtt meg a legálisan tartott fegyverek száma ekkor az országban.
Szintén érdekes, hogy Németországban az egyes bűncselekményeket mekkora arányban követnek el németek és nem németek. 2016-ban a rablógyilkosságokat 56, a csoportos nemi erőszakokat 67 százalékban külföldiek követték el Németországban. 2014-ben 25 és 45 százalék volt ez az arány. Az adatokból az is látszik, hogy minden erőszakos bűncselekmény esetében jelentősen megnőtt a külföldi elkövetők aránya.
Ráadásul az olyan esetek, mint a videóban említett Caroliné, nem is szerepelnek a statisztikákban."
madxa 2018. 02. 13. 10:44
Előzmény: #13555  Vazsmegyei
#13556
"GÖRÖGORSZÁG: SÚLYOSBODIK A MIGRÁCIÓS VÁLSÁG
.
Judi Tamara
Nem működik az uniós–török menekültügyi alku alapmechanizmusa, a Görögországban rekedt menedékkérőknek mindössze 16 százaléka küldhető vissza Törökországba – erről számolt be egy hét végi lapinterjúban Maria Stavropoulou, a görög menekültügyi szolgálat korábbi vezetője.
.
Mint ismert, 2016 tavaszán az EU és Ankara kulcsfontosságú alkut írt alá, amely többek között kimondta: minden olyan menedékkérő, aki illegálisan lépi át a török–görög határt, visszakerül Törökországba, Európa pedig minden egyes, a törökök által visszafogadott szírért cserébe áttelepít egy ott tartózkodó szíriai menekültet. Maria Stavropoulou friss nyilatkozatából azonban kiderült, hogy jelenleg Görögországból mindössze 2200 szíriai, illetve a már hazatérni szándékozó bevándorlók küldhetők vissza. A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy Athén tavaly több mint 58 ezer menedékkérőt regisztrált, és csak az Égei-tenger keleti felén fekvő szigetekre közel 27 ezren érkeztek.
.
A görögök cselekvőképességét leginkább a jogszabályi környezet korlátozza, Törökországban ugyanis kizárólag a szírek élveznek biztos védelmet.
– Az alapján, amit Törökországról tudunk, zömében a magas biztonsági garanciákat élvező szíriaiakat tudjuk visszaküldeni – hangoztatta Stavropoulou, hozzátéve: Görögországban rendkívül lassú a fellebbezési folyamat, és sokkal több szakemberre lenne szükség. A Törökország felől érkező illegális bevándorlók ugyanis fellebbezhetnek a visszaküldésük ellen, így – főként az elhúzódó jogi procedúrák miatt – 2016 márciusa és 2017 novembere között mind­össze kétezer migráns került vissza a törökökhöz.
.
Az EUobserver hírportál megjegyzi: részben ugyanezek a hosszas jogi folyamatok eredményezik a görög menekülttáborokban tapasztalható embertelen körülményeket. A múlt héten az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelezte, hogy a Leszbosz és Számosz szigeteken lévő befogadóközpontokban egyre gyakoribbá válik a szexuális erőszak, a nők és gyerekek éjjelente pedig még a mosdóba sem mernek kimenni.
Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornának adott, hét végi interjújában a Görögországból Szerbiá­ba és Macedóniába érkező határsértők növekvő számára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, 150-180 illegális migráns érkezik naponta a görög szigetekre, amely jelentős növekedés.
Pár hete a görög bevándorlásügyi miniszter számolt be arról, hogy tavaly augusztus óta megkétszereződött az Égei-tengeren keresztülhaladó migráció mértéke."
Vazsmegyei 2018. 02. 13. 10:08
Előzmény: #13549  -pny
#13555
Írhatnál valami értelmeset is, hogy ne kelljen már törölgetni az ismétléseidet! 
Vazsmegyei 2018. 02. 13. 10:05
Előzmény: #13551  loliense
#13554
Cseréljed már ki a processzorodat, nagyon vírusos lett! Komcsi szagú szobában írt marhaságokat hazudni is kár! Zárolt intézeti hírekkel tele van a padlás!  Informatikus kell már ide! A pszichológusok feladták a hiábavaló küzdelmet az álhírek ellen! 
-
Az ilyen degenerált gondolatokkal szaladgálnak a kifutófiúk világszerte! Ezért lehetnek "világhírűek"!
pitcairn2 2018. 02. 13. 09:40
Előzmény: #13551  loliense
#13553
inkább álvita és gumicsont :)
madxa 2018. 02. 12. 16:41
Előzmény: #13551  loliense
#13552
"Fallal védik a lakosokat a migránsoktól Münchenben – tudósított nemrég az Echo TV Informátor című műsora.
 A bajor főváros Neuperlach városrészében található lakóövezetet 4 méter magas fallal óvják a szomszédos menekülttábortól. Már 2016-ban felhúzták a berlini falnál is magasabb építményt a bevándorlók szállása és a lakóházak közé, hogy az esetleges konfliktusokat megelőzzék.
Ezen a linken megtekinthető videó az építkezés kezdetekor készült. Több helyi politikus is tiltakozott a védmű ellen.
Itt pedig az Echo TV riportja nézhető meg a már megépített falról a műsor 15. percétől.
A riportot látva néhány alapvető kérdés vetődhet fel a nézőben. Ha például Vámosszabadinál építenének kőfalat a menekülttábor köré, hány német újság emlegetne nácizmust, kirekesztést, rasszizmust, intoleranciát stb. Magyarországgal kapcsolatban? És mennyi idő múlva lenne terítéken a brüsszeli LIBE bizottságban az egyre súlyosbodó magyar ügy? Liberális politikusok hány beszédet mondanának elcsukló hangon, halálra vált ábrázattal Európa végéről? Milyen durva kampányt indítana az Amnesty International és a többi Soros által finanszírozott jogvédő szervezet, ha egy közép-európai országban építenének falat a menekültek ellen?"
loliense 2018. 02. 11. 16:36
#13551
itt kérem óriási tévedések vannak elvtársak
minden rendes népnemzetielvtárs tudja,hogy az ide betelepített népnemzetimuszlimmigránselvtárs,mind az 1300 azaz 3555  már szóban nyilatkozott:
"mi a muszlim migránsok allahjézus nevében igérjük hogy 2018 Április végéig nem robbantunk,minimális szekszuális erőszakot,késelést,elhanyagolható mértékű köztörvényes bűnözést és tömegbe hajtást hajtunk csak végre
további(budapesti) itt tartózkodásunk fejében vállaljuk,-évenként szülünk fejenként 5 gyereket,amiból 3 -mat az építóiparnak 2-t pedig az egészségügynek adunk és 14 évesen abbahagyják gyermekeink a tanulmányaikat a ner elvei szerint
-nem járunk mecsetbe,csak a Mecsekbe,disznót eszünk a héten 2-szer, jézushoz és a vezénylőtábornokelvtárshoz imádkozunk mekka, majd fejér-megye felé fordulva, -4 évente csak a cideszre szavazunk és a magyarok istenére meg is esküszünk!"
oszt népnemzetielvtársak,-szeressük a migránsainkat, ők már a mi fajtánk!
allahos ámentet belénk addig is
Phylaxa 2018. 02. 11. 14:49
Előzmény: #13547  signal2
#13550
Én kötelező előadásokat és ott igazolt aláírásokkal jegyzőkönyvet vennék fel, ahol az erőszakos és életellenes cselekmények büntetéséről lenne szó. Aki pedig ilyet követ el ezután is, azt vissza a feladónak. Menthetetlen.
-pny
-pny 2018. 02. 11. 12:57
Előzmény: #13547  signal2
#13549
Pampa törölget megint, ne írjatok ide szvsz...
-pny 2018. 02. 11. 10:30
Törölt hozzászólás
#13548
signal2
signal2 2018. 02. 11. 10:28
Előzmény: #13545  pampa
#13547
Hát Igen, ez a menekült státusz lényege. Igaz, én mondjuk benne lennék, hogy aki bűncselekményt követ el, azt vissza lehessen küldeni ilyen esetben is. Sőt! Nem biztos, hogy z enszben ez nem találna támogatókra. A kormánytól ezt az érvet egyébként még nem hallottam, pedig igazán a korrekt érvelést szeretem.
Egyébként az ilyeneket mi is befogadunk, hiszen amikor menekültnek jelentkezik, még nem tudható, h bűncselekményt fog elkövetni. 
pampa 2018. 02. 11. 09:01
Előzmény: #13544  signal2
#13546
Anglia tekintetében  nehezen beszélhetnék olyanról.
pampa 2018. 02. 11. 09:00
Előzmény: #13543  signal2
#13545
Ez  az ami fontos! 
 .
"Másrészt Szomália minősítése "nem biztonságos" ország, márpedig a hatályban levő nemzetközi egyezmények szerint olyan állam területére nem lehet kitoloncolni senkit, ahol az élete veszélyben lenne."
.
Ez a migráció fő problémája, amennyiben beengedjük már nem lehet elküldeni.
signal2
signal2 2018. 02. 11. 08:45
Előzmény: #13543  signal2
#13544
Az endogén szót persze helytelenül használtam, de ez jutott eszembe.
signal2
signal2 2018. 02. 11. 08:44
Előzmény: #13542  pampa
#13543
Propaganda, köszönjük.
A válós kép az alapján lenne látható, ha megnéznénk, a bűnelkővetés aránya mekkora a migráns és endogén lakosságon belül.
pampa 2018. 02. 11. 08:02
Előzmény: #13520  pampa
#13542
Nagy-Britanniában elítéltek egy szomáliai migránst, aki megerőszakolt egy kislányt.
Ahmed Abdoule felháborító vallomása komoly indulatokat gerjesztett, a brit sajtó részletesen foglalkozott az esettel. A szomáliai származású migráns azt mondta az áldozatról a bíróságon, hogy a lány "nem lehetett szűz, mivel fehér".
.
 A beszámolók szerint Abdoule hozzátette, hogy "az én hazámban imádnának téged". 
Hull Koronabírósága 11 évre ítélte az erőszakoskodó migránst – számolt be róla elsőként a helyi lap, a Hull Daily Mail.
Pontosan nem ismert, hogy a migráns mennyi ideig lesz rács mögött, a brit lapok azonban arról írnak, hogy jó magaviselet esetén már 5 év után szabadulhat."A migráns vallomása ellenére a bíróság nem kezelte az ügyet rasszista támadásként, amely súlyosbító körülménynek minősül a brit jogrendszerben és amely miatt súlyosabb büntetést is kiszabhatott volna.
Az szintén nem világos, hogy a büntetése letöltése után a brit kormány kitiltja-e a migránst. Az eddigi ítélkezési gyakorlat azt mutatja, hogy Abdoule-t nem fogják kitiltani a szigetországból. Ennek két oka van, egyrészt a bíróság nem szokott kitelepíteni olyan bűnelkövető migránsokat, akik a népes családjukkal együtt laknak Nagy-Britanniában. Másrészt Szomália minősítése "nem biztonságos" ország, márpedig a hatályban levő nemzetközi egyezmények szerint olyan állam területére nem lehet kitoloncolni senkit, ahol az élete veszélyben lenne.
A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a 33 éves migráns már korábban is ismerte az áldozatot. Miután otthonába csalta, bezárta az ajtót és a lány "sírni és könyörögni" kezdett, hogy ne bántsa. Ennek ellenére Abdoule hegyes bottal fenyegette a lányt, akit így felkényszerített az emeletre, ahol a nyakának szegezte azt és megerőszakolta.
Mark Bury bíró felidézte a vallomásokat.
A lány azt mondta magának, hogy ő még szűz, ezzel pedig arra próbálta rávenni magát, hogy hagyja abba a bántalmazást. Ön azt mondta neki, hogy "nem lehetsz [szűz], mivel fehér vagy"
– idézte fel a bíró a borzalmas részleteket. Hozzátette, hogy Abdoule a lány fejére húzta a pólóját, hogy ne láthassa az arcát közben. A migráns elmondta a lánynak, hogy senkinek nem beszélhet a történtekről és azt, hogy mások is úgy járnak majd, mint ő.
A fiatal lány a bíróság előtt arról beszélt, hogy az eset óta nem tud szóba állni fiúkkal és férfiakkal. Az édesanyja azt vallotta, hogy az eset óta még akkor is aggódik, ha a lánya csak a boltba megy le."
madxa 2018. 02. 10. 10:50
Előzmény: #13528  madxa
#13541
"AZ EURÓPAI SZOLIDARITÁS NEM A MIGRÁNSTÖMEGEK KORLÁTLAN BEFOGADÁSÁT JELENTI"
.
"Meddig tudnak ellenállni a nyugati (a német, a francia és a többi) kultúrák az idegen nyomásnak, meddig lesznek képesek megőrizni nemzeti jellegüket? Mi lesz a következménye Nyugat-Európa eliszlámosodásának? Összekeveredhet-e a két kultúra? Asszimilálódnak-e a bevándorlók? Vagy a multikulturalizmus a törvényszerű létezési forma, amikor különböző civilizációk egy országon belül találkoznak? Azaz megmaradnak az alapvető különbségek, amelyek az együttélés tartós feszültségforrásai lesznek?Peter Sloterdijk a legnagyobb hatású ma élő német filozófus. A nemzet gondolkodójának nevezik. Ugyanakkor erősen támadják a migrációs kérdésben vallott, jobboldalinak és antimodernnek nevezett álláspontját, mivel ellene van, hogy „Németországot elárasszák a bevándorlók ellenőrizhetetlen hullámai”. Érdemes figyelemmel kísérni a Der Spiegel egy korábbi (2017/26.) számában megjelent kultúrfilozófiai érvelését. Sloterdijk szerint a klasszikus nacionalizmussal szemben (amelynek fő célja az önállóság és a terjeszkedés volt) a nacionalizmusnak van egy regresszív válfaja is, amely immunitást és védelmet nyújt a nemzeti közösségnek a külső veszélyek ellen, és a túlélését biztosítja.Ez az immunitás nem biológiai, hanem kulturális fogalom. Alapja a sértetlenséghez való jog, és történelmileg ennek alapján, a sértetlenség védelmében alakult ki az európai jog. Ennek analógiájára, ha bizonyos információk, áruk, de akár közösségek „nem a megfelelő helyen vannak”, az sérti a nemzetek sértetlenséghez, vagyis az immunitáshoz való jogát, mert a kulturális fertőzés vagy fenyegetettség esete áll fenn – folytatódik Sloterdijk fejtegetése. Érdekes, hogy Nyugaton a patriotizmus fogalma valahogy nem használatos, ezért ha a nemzet védelméről van szó, akkor a nacionalizmus pozitív válfaját emlegetik. Pedig milyen egyszerű és kőbe vésésért kiáltó Illyés meghatározása: A nacionalizmus jogsértés, a patriotizmus jogféltés.A jogrendszerhez hasonlóan a társadalombiztosítás rendszere is azt a célt szolgálja, hogy megvédje a nemzeti közösség tagjait. Ha lehetővé tesszük, hogy annak szolgáltatásait idegenek is korlátlanul igénybe vehessék, azt önpusztító gesztusnak kell tekinteni – mondja Sloterdijk. Következő mondatát pedig szó szerint idézem: „De mégis van a baloldaliaknak vagy a baloldali anarchistáknak, illetve a politikai mazochistáknak egy olyan frakciója, amelyik minden, a nemzetre, nemzeti érdekre, identitásra vagy tradícióra vonatkozó utalást az emberiség elleni bűnténynek tekint.” Szokatlan hang ez a német közéletben. Még ha az AfD valamelyik vezetője mondaná…Heinrich August Winkler, aki közismerten liberális beállítottságú német történész, a mai vitákban – meglepő módon – szintén a nemzetállamok védelmére kel. „Aki el akarja törölni a nemzeteket, az a nacionalistákat támogatja” – írja Európa hamis barátai című esszéjében a Der Spiegel 2017/43. számában. Érdemes megjegyezni, hogy a „régiók Európája” gondolat korábban ugyanolyan közkeletű volt, mint a „nemzetek Európája”.Az EU-nak markáns regionális politikája és azt elősegítő intézményrendszere van. A baszk, a skót, a flamand, újabban pedig a katalán szeparatizmus azonban háttérbe szorította a régiók Európáját, a brit kilépés pedig a nemzetek fölötti Európa felé terelte a közösségi politikát.Asszimilálódnak-e a muzulmán bevándoroltak Nyugat-Európában? Számos ismert közéleti személyiség, politikus és író kerül ki közülük, akik nyugati módra élnek, de többségük megmarad a muzulmán vallásnál és hagyományos életmódnál.A német belügyminisztérium felmérése szerint még a muzulmán bevándorlók harmadik generációjának iskolai eredményei is egyértelműen gyengébbek, mint a többségi társadalom gyermekeié. A multikulturalizmus, a párhuzamos társadalmak megléte evidencia. A hatóságok hallgatólagosan eltűrik, hogy a muzulmánok az általuk lakott városnegyedekben saját törvényüket, a saríját alkalmazzák. Rowan Williams canterburyi érsek jó pár évvel ezelőtt azt javasolta, hogy az Egyesült Királyság hivatalosan is adja meg a lehetőséget a muszlimoknak, hogy a saríját alkalmazzák.És hogy az asszimiláció csak idő kérdése lenne? Induljunk ki a saját tapasztalatainkból. Asszimilálódott-e az ötszáz éve velünk élő cigányság? Vagy a cigány kultúrának, mentalitásnak, életfelfogásnak milyen elemei kerültek át a magyar kultúrába? Van-e közeledés a két kultúra között? (Olcsó dolog lenne most a cigányzenére hivatkozni.) Lévén e téma elég jó gyakorlati ismerője vagyok, azt kell mondanom, ez a közeledés eléggé korlátozott. Cigány származású városi honfitársaink jelentős része ugyan a többségi társadalom szabályai és felfogása szerint él, de a falvakban és a cigány telepeken élők életmódja, mentalitása mit sem változott.Tudom, ez nagyon érzékeny téma, és a baloldali-liberális szociológusok nem cigány mentalitásról, hanem többszörösen hátrányos társadalmi helyzetről beszélnek – ez egy eufemisztikus megfogalmazás –, ami ellentmond a tapasztalatoknak. Tehát van egyéni kilépés e kultúrából, de az összeolvadásnak, közeledésnek nem sok jele mutatkozik. Ugyanez megy végbe a nyugat-európai országokban is. Számtalan török és arab eredetű bevándorló asszimilálódik, de a két kultúra – a nyugati és iszlám – közeledésének semmi jele sincs. Az asszimiláció vagy multikulturalizmus vitája Samuel Huntington 1993-as jóslata szerint alakul, amely a civilizációk összecsapását vetítette előre. A liberális média mindent megtesz, hogy e szembenállást enyhítse. Ez természetesen becsülendő törekvés, de az már bizarr, amikor a Der Spiegel tavalyi utolsó, karácsony előestéjén megjelent számának címlapja Krisztust turbánnal a fején ábrázolja.Michel Houellebecq a 2015-ben írt Behódolás című futurisztikus politikai regényével Európa eliszlámosodásának jósává és megkerülhetetlen szakértőjévé vált. Szerinte a szekularizált Európa gátolja az iszlámhívők asszimilációját; a vallástalanság és a hedonizmus taszítja őket, míg egy olyan államban, ahol a katolicizmus államvallás lenne, második vallásként és respektált kisebbségként sokkal jobban magukra találnának és alkalmazkodni tudnának. Ez persze csupán spekuláció, az a megállapítása viszont, hogy a vallások tartósabb és makacsabb képződmények, mint az ideológiák, az iszlámra vonatkozóan igaznak tűnik. A fogyasztói társadalom ideológiája könnyedén legyőzte az európai vallásokat – az iszlámmal viszont nem lesz egyszerű dolga, tekintve, hogy az iszlámban még nem volt reformáció, az iszlám országokban nem volt felvilágosodás, állam és vallás nem vált szét.Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon azt is önpusztításnak tekinti-e, ha a nemzetek Európája átnő egy nemzetek feletti struktúrává, Peter Sloterdijk bizonytalan választ ad. Hosszú történelmi korszakokra volt szükség ahhoz, hogy az ember egy horda tagjából egy nemzeti közösség tagja legyen, és igénybe veszi majd a teljes XXI. századot, hogy európaivá váljon, hangzik a válasza. Magát baloldali konzervatívnak nevezvén azonban óva int a „frivol univerzalizmustól”, amely bizonytalan kis eredményekért kockára teszi az eddigi demokratikus vívmányokat. Adott tehát a feladat: nemzeti létünket, kultúránkat megőrizve kell európaiakká válnunk, illetve maradnunk. Az ehhez vezető út azonban biztosan nem bevándorlók tömegeinek befogadásán át vezet – mint ahogy a fejlett nyugat-európai országoknak sem elsősorban a kívülről jött bevándorlók megsegítésével kellene az európai szolidaritást gyakorolniuk.A szerző közgazdász és társadalomkutató"

Topik gazda

_pampa_
3 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek