Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra



A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.



A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.



A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2019. 02. 21. 13:23
#1180
Pálmafák és krokodilok az Északi-sarkon? 2159-re valósággá válhat
MTI2019. február 21. 13:15      
.
 Amennyiben az emberiség teljes szén-dioxid-kibocsátásának növekedése tovább folytatódik, kevesebb mint öt nemzedék, 140 év múlva elérheti azt a szintet, amely a Föld egyik legszélsőségesebb üvegházhatású felmelegedési eseményét jellemezte mintegy 56 millió éve - figyelmeztettek amerikai tudósok. Ekkor a sarkokat nem borította jég, sőt az Északi-sarkon pálmafák nőttek és krokodilok éltek. 
.
.
Az emberiség jelenleg kilencszer-tízszer nagyobb ütemben juttatnak szén-dioxidot a légkörbe, mint a paleocén-eocén hőmérsékleti maximum (PETM) idején, mintegy 56 millió évvel ezelőtt - mutatták ki az Amerikai Geofizikai Társaság Paleoceanography and Paleoclimatology című folyóiratában megjelent tanulmányukban a Michigani Egyetem kutatói. Az elmúlt 66 millió évben a PETM volt a Földön a leggyorsabb és a legszélsőségesebb, természetes globális felmelegedési esemény. Számítások szerint mintegy 150 ezer évig tartott és a földi átlaghőmérséklet mintegy 5-8 Celsius-fokos emelkedése jellemezte. Az esemény csúcsán a Föld átlaghőmérséklete 23 Celsius-fok volt, mintegy 7 Celsius-fokkal magasabb a mostaninál. Nem ez volt a földtörténet legforróbb időszaka, de a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalása óta a legmelegebb volt.
.
.
Óceáni üledékmagminták vizsgálata alapján a kutatók becslései szerint 3000-7000 gigatonnányi szén-dioxid halmozódott fel a légkörben egy háromezer és 20 ezer év közötti időszakban. Az amerikai kutatók eredményei szerint ha a szén-dioxid-kibocsátás folytonosan nő, az iparosodás korától a légkörbe jutott szén-dioxid teljes mennyisége 2159-re eléri azt a mennyiséget, amely a PETM időszakában volt tapasztalható. Korábbi kutatások kimutatták, hogy ebben az időszakban a légköri szén-dioxid-koncentráció 800 és 2000 ppm között változott, ez az érték napjainkban 400 ppm fölött van.
.
.
A kutatók gyakran használják a PETM-esemény adatait a modern klímaváltozási adatokkal való összehasonlításra. Új tanulmányuk azonban azt vetíti előre, hogy az eddig véltnél jóval hamarabb elérjük a PETM szintjét, mivel napjainkban a felmelegedés mértéke jóval meghaladja a dianoszauruszok kihalása óta történt klímaeseményekét. A PETM-hez hasonló szén-dioxid-szint pontos környezeti hatása nem ismert, de a hőmérséklet-növekedés hatására sok faj fog kihalni, a szerencsésebbek alkalmazkodhatnak vagy elvándorolnak élőhelyükről. Ráadásul évezredek kellenek majd ahhoz, hogy ismét lehűljön az idő - magyarázta Larisa DeSantis, a Vanderbilt Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban.
_Macika_
_Macika_ 2019. 02. 19. 13:30
#1179
Meghalt 87 éves korában Wallace Smith Broecker amerikai geofizikus, aki a globális felmelegedés kifejezést először használva figyelmeztetett a klímaváltozás lehetőségére. A New York-i Columbia Egyetem közlése szerint munkatársuk hétfőn hunyt el a város egy kórházban.
.
A tudós egy 1975-ös tanulmánya írta le először a globális felmelegedés kifejezést. Kutatása előre jelezte, hogy a szén-dioxid növekvő légköri koncentrációja jelentős melegedéshez fog vezetni. Elsőként ismerte fel a róla Broecker-szállítószalagnak is nevezett nagy óceáni szállítószalag jelenségét, a tengervíz hőmérséklete és sótartalma által mozgatott és szabályozott globális vízkörzési rendszert.
.
Broecker 1931-ben született Chicagóban, a Wheaton College-ben tanult, majd 1959-től a Columbia Egyetemen kutatott. Tudományos körökben a klímatudomány nagyapjának is nevezték, azzal együtt, hogy a klímaváltozás veszélyére figyelmeztető fellépése nem teljesen előzmények nélküli.
.
Teller Ede ugyanis - ha nem is ezt a kifejezést használva - de már 1959-ben világosan a globális felmelegedés veszélyére figyelmeztetett. A magyar származású tudós egy kormánytisztviselők, gazdasági döntéshozók és olajipari vezetők részvételével az Egyesült Államokban tartott tanácskozáson beszélt a fosszilis energiahordozók égetéséből következő üvegházhatásról, meglehetősen pontos prognózist adva a szén-dioxid-koncentráció emelkedésének hatására várható jelenségekről, így a sarki jégsapkák elolvadásáról és a tengerszint várható jelentős emelkedéséről.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 02. 17. 21:43
Előzmény: #1177  stolz
#1178
Pontosan ez a lényeg maci, nem szabad túlspilázni a jelentőségünket. Kisebb a hatásunk mint amit magunknak rulajdonítunk, sokszor kemény üzleti érdekből.
stolz
stolz 2019. 02. 17. 21:39
Előzmény: #1174  Bekre_Pal
#1177
A tehénvizeletből is tiszta víz lesz. Csak ki kell várni. A türelem nagy erény. Csak porszemek vagyunk. A Föld majd elintéz mindent. Persze mi ezt nem fogjuk túlélni, de ez már igazán semmiség...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 02. 17. 21:36
Előzmény: #1175  _Macika_
#1176
Köszönöm szépen a mínuszt. Az érvekkel is szívesen foglalkozom, ha lesznek.
_Macika_
_Macika_ 2019. 02. 17. 21:26
#1175
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 02. 17. 21:16
Előzmény: #1173  _Macika_
#1174
"amely az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz"
 
Azért az egyik, mert a finggázt több nagyságrenddel beelőzi a vízgőz.
 
Ki kellene szárítani a tengereket. Kurvasok velük  (is) a baj.
 
Bocsánat, nem tudom visszavékonyítani a vastagításod mobilon.
_Macika_
_Macika_ 2019. 02. 17. 21:09
#1173
Drámai mértékben kezdett el nőni az atmoszférában a metán mennyisége, amely az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz.
,
Az Amerikai Geofizikai Szövetség által közzétett tanulmány szerint sürgős lépésekre van szükség, hogy megállítsák a légköri metántartalom növekedését, mert különben nem lesz tartható a kitűzött cél, vagyis a felmelegedés mértékét 2 Celsius fok alatt tartani.
,
A felmelegedést számos tényező okozza, de az újonnan tapasztalt metánnövekedés azért is aggasztó, mert a tudósok beismerték, hogy egyelőre nem tudják a pontos okát. A XX. században a metán szintje többnyire emelkedett a fosszilis energiaforrások növekvő felhasználása miatt, de a XXI. század elején az emelkedés megállt. Aztán a tudósok legnagyobb meglepetésére 2007-től ismét nőni kezdett, majd az emelkedés 2014-től felgyorsult.Azt sejtik, hogy a metántermelés erősödésének egyik fő oka az intenzív afrikai mezőgazdaság. Egyre több szarvasmarhát tenyésztenek, ami a metán fő forrása. De a jelenség másik magyarázata lehet, hogy a klímaváltozás miatt a trópusi mocsárvidékek területén egyre forróbb az éghajlat, ami a vegetációból kiszabaduló metán mennyiségét is megsokszorozhatja.
,
Uganda és Zambia felett már számos repülést végeztek a kutatók, és azt tapasztalták, hogy például a Bangweul-tó mocsarai hatalmas metánfelhőket bocsátanak ki magukból. Más tudósok viszont arra mutatnak rá, hogy a légkör hőmérsékletének az emelkedése nem kedvez a metán amúgy gyors lebomlási folyamatának. A tudósok úgy vélik, hogy ha az emberiség nem tud mit kezdeni a metánkibocsátással, akkor még nagyobb mértékben kell visszafognia a szén-dioxid-emissziót.
_Macika_
_Macika_ 2019. 02. 04. 17:22
#1172
Azért csinálom ezt, mert ti, felnőttek, beleszartok a jövőmbe
.
Az elmúlt hónapokban érzékelhetően egyre jobban elkezdte foglalkoztatni, aggasztani az embereket a globális felmelegedés. A téma már nem csak a Greenpeace, a tudományos szaklapok és a hangzatos újságcikkek elvontnak tűnő univerzumában cirkulál, hanem százezreket visz utcára világszerte. A tüntetések közös pontja, hogy a résztvevők (és sokszor a szervezők is) diákok. Olyan fiatalok, akik szeretnék elérni, hogy felnőtt korukban is élhető legyen a bolygó, amelyre születtek, ezért pedig hajlandóak nyomást gyakorolni a politikusokra. .Ez lesz a következő évtizedek meghatározó konfliktusa a világban, egyik oldalon a rövid távú gazdasági szempontokat szem előtt tartó populista vezetőkkel és a keményen dolgozó kisemberekkel, másik oldalon a jövőjükért aggódó fiatalokkal.
.
https://index.hu/kulfold/2019/02/04/globalis_felmelegedes_tuntetesek_vilagszerte_klimavaltozas/
Törölt felhasználó 2018. 12. 15. 08:11
#1169

A kőolajnak a felhasználása az eszetlen szállítmányozás miatt ilyen magas. A dúsgazdag cégek elviszik a gyártást, aztán még az utolsó csavart is úgy viszik oda. Kamionsofőrökkel beszélgettem, s csodás speditőr cégek nem törekednek a szállítmányok összevonásával, sokszor 2-3 raklappal futkároznak a nagy kamionok, szinte menetrend szerint indítva. Családunkban is van kamionsofőr, aki Győrből indulva Prágában rakodott, aztán irány Németország, rakodás közben meg találkozott a munkatársával, aki Prágáig vitte az árut, Győrből.
A mezőgazdaságban is egyre csökken a felhasználás, a technológia fejlődik, a sok kis csettegő gépeket felváltják az óriás gépek, amik hektárra vetítve  fele annyit fogyasztanak, de a megújulók megtermelésére még a legelőket is megművelik. Ezzel nem is nálunk van gond, de Ukranjában és Romániába megsokszorozódott a gépek száma és ezzel együtt a károsanyag kibocsájtás, nem beszélve ismét a szállítmányozásról, mivel a Duna hajózhatatlan, Romániából kamionokkal talicskázzák akár Németországig a terményt.
Törölt felhasználó 2018. 12. 06. 07:34
#1168

https://www.portfolio.hu/gazdasag/fenntarthatovilag/elkerulhetetlennek-tunik-a-klimakatasztrofa-ha-minden-igy-megy-tovabb.306917.html
-nem tudom, hogy mit gondolnak! Ha a gazdaságot csúcsra járatják az a termeléssel is összefügg, ézáltal a CO2 kibocsájtás is nőni fog. A kínaiaknak le kell gyártani a sok napelemet, meg szélturbínát, így ontják a CO2-t. Szerintem amerikaiak is eddig csak huncutkodtak, otthon nem növekedett a kibocsájtásuk, de csak azért, mert gyáraikat külföldre telepítették. Hasonlóan, mint a dánok. Beszéltem egy szlovákiai ismerősömmel, aki mondta, hogy a dánok már 10 éve uralják a sertéstenyésztést Felvidéken, giga setréstelepeket építve, az egyik legnagyobb ivóvízkészlet fölé Csallóközben, ami a Szigetköz szlovákiai megfelelője. Dánia tömi őket támogatásokkal, csak takarodjanak otthonról. Több tízezer hektárt vettek már meg, hátha a tenger elönti hazájukat, legyen hova (e)migrálni. Közben fossal locsolgatják földjeiket, az ottlakók örömére. "valami bűzlik dániában"- ott már nem.
Törölt felhasználó 2018. 12. 03. 20:00
#1166

Egy valamit tudatosítani kell! Vagy visszaveszünk az életszínvonalunkból, vagy semmi értelme nincs a klímaváltozás ellen. Az a legjobb, hogy azok kiabálnak, akik a leginkább szennyeznek.
Hihetelnen a pazarlás, főleg az élelmiszerekben, tonnaszámra dobjuk ki a túltermelés eredményét. Hihetetlen, hogy az élelmiszer üzletben még féláron sem lehet eladni a tegnapi kenyeret, még a rászorult sem veszi meg, esetleg ingyen. Arról nem is beszélve, mennyi jármű nyeli feleslegesen az üzemanyagot, csak azért, hogy az emberek dorbézolhassanak.A kamionok már szinte menetrendszerűen indulnak, sokszor 1-2 raklappal futkároznak a 24 tonnás hasznos tömegnek tizedét szállítva.
A megoldás csak egy óriási gazasági válság lenne, ahol az emberek lábnyoma jócskán lecsökkenne. Minek egyeseknek milliárdos vagyon, hiszen úgysem tudja felélni. A kapitalizmus szépen felzabálja magát.Ha nem kezdünk el fékezni a természet mindig megteremti az egyensúlyt, majd nélkülünk. Hasonlóan, mint a láz, ahol a szervezetünk felforrósodik, elpusztítva egyes kórokozókat. Már a hőemelkedés megvan.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2018. 11. 26. 16:03
Előzmény: #1164  _Macika_
#1165
Agyrém 
_Macika_
_Macika_ 2018. 11. 26. 14:53
#1164
Valósággá válik a világ legdurvább összeesküvés-elmélete - Jön a chemtrail!
MTI, Portfolio2018. november 26. 14:42      
 A napsugárzást tompító kemikáliákat permeteznének szét a kutatók a Föld légkörében a globális felmelegedés lassítása érdekében - derült ki a Harvard Egyetem és a Yale Egyetem kutatóinak tanulmányból. 
.
A szakemberek szerint a sztratoszférikus aeroszolinjekció (SAI) néven ismert geomérnöki beavatkozással felére lehetne csökkenteni a klímaváltozást okozó hőmérséklet-emelkedés mértékét.
.
A kutatók egy külön erre a célra kifejlesztett repülőgéppel permeteznének szét a sztratoszféra alsóbb rétegeiben - nagyjából 19,3 kilométeres magasságban - nagy mennyiségű szulfátrészecskét, hogy azok visszaverjék a bejövő napsugárzás egy részét a világűrbe.
.
Az Environmental Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány szerint 3,5 milliárd dollárból (994 milliárd forint) lehetne elindítani 2033 körül egy 15 évesre tervezett SAI-projektet, amelynek éves működési költsége átlagosan nagyjából 2,25 milliárd dollár lenne. A kutatók szerint a projekthez olyan repülőgépet kellene kifejleszteni, amely nagyjából 20 kilométeres magasságban repül és 25 tonnányi rakomány szállítására képes.
.
A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mindez csupán egy elméletben létező forgatókönyv, amely bár bizonytalan kimenetelű és nagyon vakmerő, technológiailag megvalósítható és rendkívül olcsó megoldás lenne.
.
A sztratoszférikus aeroszolinjekciónak számos negatív következménye lehet:
  • A világ egyes részein aszályt vagy szélsőséges időjárást okozhat, megrongálhatja a termőföldeket és közegészségügyi fenyegetéssé is válhat.
  • Mindezeken túl pedig nem oldaná meg a globális felmelegedésben kulcsszerepet játszó szén-dioxid-kibocsátás egyre növekvő problémáját.

Nagy jelentőségű a kutatók bejelentése, miszerint levegőbe permetezendő kemikáliákkal lehetne megoldani a globális felmelegedésnek nevezett, kínaiak által kitalált átverést. Ezentúl ugyanis nem lesz szüksége a kormányoknak arra, hogy repülőgépek kondenzcsíkjaira hivatkozzanak, amikor néhányan az égre mutogatva a chamtrail-elmélet helytállóságának egyértelmű bizonyítékaira hívják fel a figyelmet. Mostantól csak annyit kell mondania a háttérhatalom képviselőinek, hogy a globális felmelegedés megakadályozása érdekében permeteznek vegyszereket a levegőbe, nem pedig az időjárás manipulálása, vagy az emberek megbetegítésének szándéka áll a háttérben.
_Macika_
_Macika_ 2018. 11. 25. 13:53
#1163
10 éve nem irtottak ki ennyi erdőt az Amazonas-medencében-
Mintegy 7900 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki az Amazonas esőerdőben egy év alatt – írja a BBC a brazil környezetvédelmi miniszter beszámolója alapján.Edson Duarte azt mondta, az illegális fakivágás a hibás a szomorú adat miatt, ami egyébként 10 éves negatív rekordot jelent egy éves időtávon (2017. augusztus és 2018. augusztus között tűnt el a közel 8 ezer négyzetkilométernyi fa).Az erdőirtások legnagyobb része Mato Grosso és Pará államokban történt, a növekedés az előző évhez képest 13 százalékos. Mato Grosso az ország legfontosabb mezőgazdasági termőterülete, épp ezért irtják folyamatosan az erdőket. Az idei rossz eredmény hosszabb időtávon nézve már kevésbé fest elkeserítő képet, 2004 óta összesen 72 százalékkal esett vissza deforesztáció mértéke Brazíliában.
.
 Az Amazonas-medence esőerdejét a Föld tüdejének is szokás hívni, mert hatalmas kiterjedése miatt az egész Föld klímájára hatással vannak az ottani változások. 
.
Az idén megválasztott új brazil elnök, Jair Bolsonaro amellett, hogy szélsőjobboldali, várakozások szerint az esőerdő sorsára is negatív hatást gyakorolhat: 
.
a kampányában azt ígérte, csökkenteni fogja az illegális fakivágás büntethetőségét, és gyengíteni akarja a környezetvédelmi hatóság szerepét.
AIDA64 2018. 11. 21. 21:19
Törölt hozzászólás
#1162
_Macika_
_Macika_ 2018. 11. 21. 20:09
#1161
Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása valószínűleg még aránytalanabbá válik, amelynek eredményeként az éves csapadékmennyiség fele 11 nap alatt fog leesni. 
.
Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az éghajlat melegedése nyomán a jövőben várhatóan erősödni fognak a szélsőséges időjárási események és valamelyest emelkedni fog az éves átlagos csapadékmennyiség. A szakemberek azonban még mindig kutatják a két tendencia közötti kapcsolatot - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
.
"Ez a tanulmány megmutatja, hogy a két dolog miként függ össze egymással" - mondta Angeline Pendergrass, az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) munkatársa, a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. "Arra jutottunk, hogy a várható erősödések a már eleve a legnedvesebb időszakokra fognak koncentrálódni, vagyis a legesősebb napok még esősebbek lesznek" - tette hozzá a kutató.
.
A szakemberek szerint az áradások és az azokkal járó károk is növekedni fognak.
.
Mindennek komoly kihatásai lesznek a vízgazdálkodásra, a várostervezésre és a sürgősségi segélyszolgálatokra, valamint a mezőgazdaságra is, amely jóval produktívabb akkor, amikor az eső nagyjából egyenlően oszlik el a termesztési időszakban.
.
A tanulmány elkészítéséhez Pendergrass és kollégái 185 világszerte működő földi meteorológiai állomás adatait használták fel az 1999-2014 közötti időszakból. Ennek a tizenhat évnek a méréseit ugyanis össze tudták vetni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) TRMM - a trópusi esők mennyiségét mérő - műholdjának adataival. A tanulmányba bevont földi állomások többsége Észak-Amerikában, Eurázsiában és Ausztráliában volt.
.
Vizsgálatukban a kutatók a világ 36 olyan klímamodelljének szimulációit használták fel, amelyek a napi csapadékmennyiségre vonatkozó adatokkal is szolgálnak. Megnézték az éghajlati modellek előrejelzéseit a század utolsó 16 évére, majd a kapott eredményeket levetítették az egyes megfigyelő állomásokra.
.
Megállapították, hogy a megfigyelőállomásoknál mért egész éves csapadékmennyiség valamelyest növekedett a szimulációkban, ám a többletcsapadék időben nem egyenlően oszlott szét, hanem az extra eső- és hómennyiség fele mindössze hat nap alatt esett le.
.
Ennek következtében az egész éves csapadékmennyiség is jóval egyenlőtlenebbül esett le a mostaninál. Az eredmények szerint 2100-ra a bolygó éves csapadékmennyiségének fele 11 nap fog leesni, szemben a mostani 12-vel.
.
"Mivel a klímamodellek általánosságban véve csak egy kicsivel több esőt jeleznek, arra jutottunk, hogy ez a növekedés valószínűleg egy maroknyi, de nagyon esős időjárási esemény formájában fog megvalósulni, és ezért több negatív hatása is lehet, például áradások formájában" - magyarázta Pendergrass, hozzátéve, hogy mindezt figyelembe kell venni a jövőre való felkészülés során.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek