Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 06. 07. 12:24
Előzmény: #276  mpagnes
#280
Magyarország tekintélyét a politikai elit, a társadalom és a gazdasági teljesítmény határozza meg... nem az a pár tévúton járó ember, mint amilyen te vagy... hőbörgéssel, melldöngetéssel, üres locsogással lófaszt sem ér el ...
Phylaxa 2015. 06. 07. 12:22
Előzmény: #277  mpagnes
#279
Nyugi nem fogja ezt senki Erdélyben ünnepelni. Mindenesetre jó nagy hülyeséget csináltak. Gyakorlatilag szembemennek az EU-val. Nem igazán értik ezek az emberek Erdélyt. Ott a románok együtt éltek velünk, a németekkel stb. Erdélynek saját történelme van.

Jó nagy idióták ülnek abban Műparlamentben.
Törölt felhasználó 2015. 06. 07. 12:21
Előzmény: #277  mpagnes
#278
Miért is kéne rájuk szólni kedves "Ágica"??? A történelmet az erősek írják, nem a vesztesek ... le kéne már állni a nagy magyarkodással nem gondolod ??
mpagnes 2015. 06. 07. 11:55
Előzmény: #276  mpagnes
#277
link

neszed neked eu....még ostobább lett mindenki...azért ez nem semmi, hogy a Románokra nem szól rá senki....nem nekünk kellene, hanem egy főbarom eu vezetőnek
mpagnes 2015. 06. 07. 11:14
Előzmény: törölt hozzászólás
#276
köszi, de én tényleg sajnálom az ilyen tévúton járó embereket....az ilyen gondolkodás ásta el Magyarország tekintélyét....
Törölt felhasználó 2015. 06. 07. 10:28
Törölt hozzászólás
#275
mpagnes 2015. 06. 07. 08:57
Előzmény: #270  Törölt felhasználó
#274
a többi hozzászólót azt meg nem is látod...ha neked ez a baromság,akkor csak gratulálni tudok
mpagnes 2015. 06. 07. 08:56
Előzmény: #271  Törölt felhasználó
#273
az ember másik fele....pl. fele-ség....ezekben az esetekben a 2 alkot 1 egyészet
szivacs
szivacs 2015. 06. 06. 16:14
Előzmény: #270  Törölt felhasználó
#272
Én például magyar vagyok.
Eddig soha nem beszéltem lekezelően semmilyen néphez tartozóval és soha senki nem is utalt ilyesmire.
Azt viszont személyesen tapasztaltam, hogy mások beszéltek lekezelően más nemzethez tartozó emberrel.
Ezek között egy magyart sem láttam, volt viszont közte angol, német, francia és szlovák is.
Olaszt sokat ismerek, köztük sem találkoztam egy lekezelővel sem.
Lehet, hogy szerencsém volt...
Törölt felhasználó 2015. 06. 06. 15:13
Előzmény: #262  Dezso_Laszlo
#271
Lacó,az hogy"Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. " fejtsd mán ki lécci h mit jelent.
Mi az hogy felebarát? Deréknál elválasztva? Vagy félig-meddig barát ?
És a tenmagad? Te magad 10-szer ? Vagy mi ?
Törölt felhasználó 2015. 06. 06. 14:58
Előzmény: #267  mpagnes
#270
például a magyar, kedves "Ágica"....
már kezdtem aggódni, hogy a szokásos napi baromságot nem olvashatom, amit a kis "fejecskéjéből" konvertál a netre...
:D:D:D
_pampa 2015. 06. 06. 12:14
Előzmény: #261  Törölt felhasználó
#269
Nem lehet,nem tudják lebontani azokat a "falakat" amit az 1000 éves európai történelem épített fel a népcsoportok közé.
Amennyiben valami csoda folytán ezt sikerülne megoldani akkor jön a következő nagy feladat a nyelvi elkülönülés megoldása. ( az USA esetében egyik sem állt fenn)

Ezek még egy rendezett pénzügyi helyzetben lévő EU számára is nagy kihívás lenne.

Arról pedig nem beszélhetünk,minden ország azon munkálódik, hogy a náluk elért életszínvonalat valahogyan fenntartsa.
Jelenleg nem a megbékélés, kibékülés a fontos hanem a TÚLÉLÉS!

Rossz időben "készítették" az EU-t.

Esetleg az is lehet,hogy valakinek "szúrta" a szemét és tett róla,hogy most ROSSZ idő legyen....

az is lehet,hogy más....

mindenki gondolja azt amiben hisz....

szvsz
Törölt felhasználó 2015. 06. 06. 12:05
Törölt hozzászólás
#268
mpagnes 2015. 06. 06. 11:49
Előzmény: #261  Törölt felhasználó
#267
sajnos van jelentősége, hogy az angol lekezelően beszél más népekről, de ilyen a német, francia és még jó sok
Törölt felhasználó 2015. 06. 06. 11:47
Törölt hozzászólás
#266
mpagnes 2015. 06. 06. 11:47
Előzmény: törölt hozzászólás
#265
az eu az usa mintájára létrehozott, de pont ellenkezően működő dolog és csak a látszatot fenntartó hülyeség....az egységet úgy hirdetik, hogy ők maguk sem hiszik ezt el és nem is akarnak egységet, csak az egységnek tűnő berendezkedést használják fel a saját céljaik eléréséhez....hasonló "barátságok" és "egységek" léteznek az alvilágban is
Dezso_Laszlo 2015. 06. 06. 11:40
Előzmény: törölt hozzászólás
#264
"... a szomszédos államokkal jószomszédi viszonyra törekszünk ...", ha ez csak kommunista propaganda volt, arról inkább Fekete úr nyilatkozzon, vagy más kollaboráns. De a realitások azok realitások, akár elismerte azokat valaki, akár nem. Vagy az egyszeregyet is vitatni akarod, mert a komcsik szerint kétszer kettő az négy?

A szomszédokkal való egymásra utaltságnak a Kárpát-medence a kerete, az pedig bizony létezik, ez már régóta így van. Bajaink nem Trianonnal kezdődtek, hanem amikor megtagadtuk a Szent Korona egyesítő erejét és elnyomtuk Magyarországon (a Kárpát-medencében) velünk együtt élő testvéreinket.
Törölt felhasználó 2015. 06. 06. 11:30
Törölt hozzászólás
#263
Dezso_Laszlo 2015. 06. 06. 10:50
Előzmény: #1  szivacs
#262
Karinthy Frigyes érzelmei lírai erővel hatnak, torokfojtogató az olvasásuk. Azonban sem a realitásokhoz, sem a gondolkodáshoz nincs közük. Még az is lehet, hogy ezek a rációt nélkülöző érzelmek is közrejátszottak korai halálában.

Amint Bekre_Pal is kifejtette, a saját magyarságunk kérdésében kizárólag mi magunk vagyunk az illetékesek és nem mások, akik ezzel (is?) kisajátítanak valamit. Nyilván akiknek Trianon nagyobb kárt okozott, azoknak jobban fáj, de ettől senki sem lesz magyarabb.

Amúgy Trianont a saját bűneink miatti isteni büntetésnek is lehet tekinteni. Az Úr büntetése egy hosszú sor Mohács óta, de akinek Mohács, Vérmező, Világos, stb. fáj, azok között keresztény gondolkodásúak is vannak. A trianoni döntés csak testvéreinkkel KÖZÖSEN, a Szent Korona egyesítő ereje - és nem pogány lázadozás, testvérek ellen fordulás - által orvosolható.

A Kárpát-medence természetes környezete (az egymásra utalt testvérnépek léte) olyan realitás, amelyet figyelmen kívül hagyni egyenesen mentális öngyilkosság.
Az Úr első parancsolatára emlékezzen mindenki: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Trianon? Ez az EU-ban egyre kevésbé fontos, ahogy eltűnnek a határok és minden ország EU-konform irányba törekszik.
Törölt felhasználó 2015. 06. 06. 10:14
Előzmény: #257  pampa
#261
Pampa
Ugyan miért nem lenne létjogosultsága az EU-nak
Butaságot írtál!Az,hogy az angol lekezelően
beszél annak nincs jelentősége.
Sok magyar oláhozik stb mintha felsőbbrendű lenne)ugyanolyan marhaság

Topik gazda

szivacs
szivacs
3 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek