Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mpagnes 2015. 06. 06. 09:59
Előzmény: #249  szivacs
#260
az elitet nem lehet elitre cserélni,mert mind hülye, ha éppen erről van szó....én azért mondom, hogy itt nem a fidesz vagy az mszp a fő kérdés, hanem az elitek gondolkodása az átlagemberről ,illetve maga az átlag,mint kifejezés helyes értelmezése a részükről....a mi elitünknek fogalma sincs arról, hogy egy 8 órás akármiben dolgozó magyar melósnak nem lehetne hétköznapi problémája alapvető dolgok szintjén....és persze ehhez kellene igazítani mindent és szerintem bele is férne a magyar GDP-be ez bőven....nem fordulhatna elő az pl. , hogy a minimálbér jelentős adó után 70 ezer Ft sincs és közben az átlag nyugdíjak 116 ezren állnak, tehát soha nem szabadna egy minimális bérnek alacsonyabbnak lenni egy átlag nyugdíjnál....ez a nyugati világban elképzelhetetlen.....
mpagnes 2015. 06. 06. 09:50
Előzmény: #257  pampa
#259
azon is jókat nevettek az amerikaiak ,hogy EU....ők már ezt 15 éve kinevették és lehetetlennek tartották, hogy európai országok "jóban" legyenek
mpagnes 2015. 06. 06. 09:49
Előzmény: #257  pampa
#258
így van...és ezt mi nem tudjuk elérni az angolok fejében,mert pont ebben van a tévedés, hogy miattunk utál minket, de ez nem igaz,mert ő saját maga miatt, hiszen angol ,tehát már így született, hiszen egy nagy gyarmatosító ország lakója....magyarul így szocializálódik....volt erre egy jó példa nekem az életből,amikor egy amerikai azt kérdezte, hogy a magyar és cigány ,mint kifejezés az ugyanazt jelenti?? jó kérdés, hát nem? na most, ha ezt megkérdezi, akkor innét a válaszunk az teljesen mindegy, mert nem véletlenül, hanem tudatosan kérdezte...de gondolom az összes más kelet-európaitól is ezt kérdezi
pampa 2015. 06. 06. 08:30
Előzmény: #256  mpagnes
#257
Ameddig egy "született" angol "lekezelően" fog beszélni egy albán,román,magyar,bolgár, stb... munkásról....nem lesz létjogosultsága az EU-nak!

szvsz
mpagnes 2015. 06. 06. 07:30
Előzmény: #254  Phylaxa
#256
csak hát nem a népek döntenek...ilyen hamis kifejezések vannak, hogy béke,szabadság,egyenlőség,demokrácia,stb....ezek pont az emberek megtévesztését szolgálják és sajnos sem a jólétben sem a rossz életszínvonalban sem tudják a népek, hogy az életminőségük miért olyan amilyen...a Földön nem véletlenül alakultak ki az országok és nem véletlenül vannak háborúk az országok között
Phylaxa 2015. 06. 05. 23:12
Előzmény: #252  Sony123
#255
Oups. AZ előzőt neked akartam írni, nem magamnak. :)
Phylaxa 2015. 06. 05. 23:11
Előzmény: #251  Phylaxa
#254
A megoldás a szövetség. Szerintem annál jobbat sosem találtak fel. A népek szövetségre lépnek egymással. Nem kell újra és újra feldarabolni mindent.

De talán maguk az emberek is úgy éreznék, hogy na, ennek lehet valami értelme is. :)
gyula1971
gyula1971 2015. 06. 05. 21:33
Előzmény: #244  bigyula
#253
AKKOR FINOMAN SZÓLVA HELYREáLLTAK A RÉGI MAGYARSÁG HATÁRAI.

Európai Unió, ahol nincsenek belső határok.
Már csak az etnikai feszültségek maradtak.
Sony123 2015. 06. 05. 20:42
Előzmény: #251  Phylaxa
#252
Bocs, de a történem erről szól! Miért gondolja bárki is, hogy ez változni fog?

Most meg kéne, hogy keressem, hogy kitől idézek, de basszus ne csodálkozzon k@va ha éppen b@sszák!
Phylaxa 2015. 06. 05. 19:57
Előzmény: #250  Sony123
#251
Én ezt egyszerűbben látom. Amíg úgy oldanak meg problémákat, hogy népeket rendelnek más népek uralma alá, addig ez mindig probléma lesz és ezt ki is tudják használni.

Sajnos a történelem ezt bizonyítja.
Sony123 2015. 06. 05. 19:32
Előzmény: #248  upgrayeddAKS
#250
Bármilyen EU Működésképtelen! Teljesen mindegy, hogy minek nevezzük vagy milyen szövetségnek, vagy milyen szerződésnek!:-( Valahol ezt kéne belátni, mivel minden ország a saját érdekérvényesítő rendszere szerint működik. Visszaléphetünk több évszázadot, de Európában akkor se működött ez!

Trianon, nem arról szólt, hogy Magyarország szétszedése, hanem egész európai térkép átrendezésről! Első sorban a franciák féltek attól, hogy ismét létrejön egy Monarchia Német szövetség és másod sorban az angolok! Ezért rajzolták át egész Európa történelmét! ..azonban a németek, már jóval korábban megkezdték a II. vh-t, mivel szép csendben visszavették a szerződésben rögzített területeket! De egész Európa kussolt és nem működött a megállapodás! Nem mertek megszólalni, mivel rádöbbentek arra, hogy 35'-ben a németeknek milyen légi ereje van! Besz@rtak és hallgattak!

Valaki hivatkozott itt 49-es Szabadságharcra..és történelemben jobban is visszamehetünk! ha akkor nem szabdalják fel a Monarchiát, lehet, hogy a sógorok ismét az oroszokkal szövetkeznek, és pont erről írtam, hogy Churchill, pont ezt mondta!

Mai napig ez működik, az egész EU töketlen! Mit tudtak tenni a Jugoszláv válságnál?..mit tudnak tenni Ukrajnával, vagy görög-török problémával??? Semmit, tehát ez egy illúzió, és ne áltassuk magunkat bármiben, mivel mindent, csak pénzzel lehet megnyerni, így katonai hatalommal, amitől mindenki összesz@rja magát! Sajnos ez az igaz!
szivacs
szivacs 2015. 06. 05. 18:59
Előzmény: #248  upgrayeddAKS
#249
Eddigi tevékenységük alapján az "elit" megnevezés már nem illeti meg a hatalom gyakorlóit és az ú.n. "értelmiségünket -> ld. "írástudók árulása".
Nem látom bizonyosnak, hogy egy "elitcsere" megoldaná ezt és a többi akut gondunkat. Valószínűleg ennél több kellene hozzá, mert ha nem változik az a rendszer, amelyben az "elit" tevékenykedik, akkor pusztán egy valamelyest kevésbé gyenge emberi minőség kevésnek tűnik ahhoz, hogy ne csússzanak bele ugyanabba a mocsárba, amelybe az érdekviszonyaik révén eddig is belecsúsztak az "elitjeink".
Lényegi változás tehát az eredményben nem várható mindaddig/addig (a la MNB :), amíg az érdekviszonyaik -melyek közt a hatalmunkat gyakorolják- meg nem változnak és legalább valamelyest nagyobb függésbe nem kerülnek a választóktól a jelenleginél.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 06. 05. 18:31
Előzmény: #247  szivacs
#248
Sztem a kúrmányok nem akarják megkönnyíteni a magyarok életét sem belföldön, sem külföldön. Ilyenek ezek a hazaáruló zombipártok...
Politikai célokra azonban fel akarják használni pl. a külföldön élő magyarokat, gondolok itt arra, hogy a problémákat nem akarják megoldani, csak dumálni róla. Le kell tehát cserélni a politikai "elitet", ez a megoldás :)
szivacs
szivacs 2015. 06. 05. 18:26
Előzmény: #244  bigyula
#247
"Van rá megoldás. Úgy hívják, hogy Európai Unió" - eddig az eu nem igazolta be, hogy lenne rá módja és szándéka a megoldásra.
Nem tehetünk tehát mást, mint, hogy magunk keressünk rá nekünk is megfelelő megoldást.
szivacs
szivacs 2015. 06. 05. 08:44
Előzmény: #244  bigyula
#246
"Gyulafehérváron a román nemzetgyűlés 1918. december 1-jén összesen 26 történelmi magyar vármegye "csatlakozását" mondta ki Romániához.

A Román Királyság történelmi lehetőséghez jutott 1916 nyarán. Az I. világháborúba fegyveres semlegesként szállt be a központi hatalmak oldalán, az antantnak azonban nagyon is jól jött volna egy "tűzfészek" a Monarchia békésnek hitt szomszédságában. Diplomatáik azt is jól tudták, hogyan lehet egyetlen nagyívű, számukra olcsó ígérettel átállítani a románokat.
A győztes mindent visz

Az 1916. augusztus 17-én aláírt bukaresti titkos szerződés szerint, ha Románia megtámadja Ausztria-Magyarországot, az országhoz csatolják Erdélyt és Kelet-Magyarországot a Vásárosnamény–Debrecen–Csongrád–Tisza vonalig. Ha azonban a háború végéig különbékét köt, e jogát elveszti. Még augusztusban román katonák törtek be Erdélybe, ám a Monarchia katonái német segítséggel gyorsan megállították az előrenyomulást, december 6-ára Bukarestet is elfoglalták és megkötötték azt a bizonyos különbékét.

Úgy tűnt, a Kárpátokon túli román álmok szertefoszlottak. Az általános fegyverszünet előtt egy nappal, 1918. november 10-én azonban Bukarest "visszatért" a háborúba, és a győztes jogán követelt óriási területeket. Sőt, jogsértő módon, és a győztes nagyhatalmak többszöri figyelmeztetése ellenére többször is átlépte az aktuális demarkációs vonalat és egyre nagyobb magyar területet szállt meg, még Budapestet is elfoglalta. Módszeresen kirabolták az országot arra hivatkozva, hogy a Romániához "csatlakozott" területtel arányosan joguk van magyar gazdasági, kulturális javakra is.

Románia aláírja a különbékét a központi hatalmakkal (Wikipedia)
Elvette, megtartotta

Mindennek jogalapjául a december 1-jén tartott gyulafehérvári népgyűlést citálták. A Budapesten alakult román Nemzeti Tanács szervezte, a jó viszony érdekében pedig a Károlyi-kormány még ingyenes utazást is biztosított a Gyulafehérvárra tartóknak. A városban ezen a napon több tízezren demonstráltak, miközben a románok által igényelt 26 történelmi magyar vármegyéből érkező 600 képviselő és a Regátból, valamint a román hadseregből küldött "tagok" - összesen 1228 fő - kimondta Erdély, a Bánság és Máramaros egyesülését a Román Királysággal. A „leendő kisebbségek" számára teljes körű nemzeti- és szabadságjogokat ígértek, másnap pedig ügyvezető kormányt állítottak fel a terület ideiglenes irányítására.

Novemberben a székelyek, december 22-én pedig egy kolozsvári magyar népgyűlés is kinyilvánította, nem akarnak elszakadni Magyarországtól. A medgyesi szász közösség 1919 januárjában "jóváhagyta" a román döntést, de ez mit sem változtat a tényen: fél Magyarország elszakításáról egyedül a terület román nemzetiségű lakói döntöttek. Karácsony napján a román hadsereg bevonult Kolozsvárra, és minden demokratikus intézményt megszüntetett. Trianonban már senki nem emlékezett a bukaresti szerződésre és a román különbékére, több mint 1,5 millió magyart és 108 ezer négyzetkilométert csatoltak Romániához. A wilsoni elvek mentén a kisebbségeknek tett ígéretek pedig az új határok megszilárdítása után gyorsan elfelejtődtek, azóta sem teljesítették azokat."

"A „leendő kisebbségek" számára teljes körű nemzeti- és szabadságjogokat ígértek" - azóta sem teljesítették.
Az Európai Unió tagjaként sem.
Az Európai Unió sem kényszerítette ki tőlük.
Az Európai Unió sem jelentett megoldást.
bigyula 2015. 06. 05. 08:26
Előzmény: #243  ujonc
#245
Azt hittem 95 éve...
bigyula 2015. 06. 05. 08:24
Előzmény: #242  pampa
#244
"A trianoni kérdést meg kell oldania a nagyhatalmaknak."

Van rá megoldás. Úgy hívják, hogy Európai Unió, ahol nincsenek belső határok.
ujonc 2015. 06. 05. 08:22
Előzmény: #240  bigyula
#243
A "számonkérés" folyamatos...
és már 50 éve.
pampa 2015. 06. 05. 07:56
Előzmény: törölt hozzászólás
#242
A trianoni kérdést meg kell oldania a nagyhatalmaknak. Láthatják, hogy a magyarok sohasem fognak beletörődni.Ahogyan azt is,hogy az elcsatolt területen rekedt magyarságot nem tudták "beolvasztani".Minden egyes generáció váltással egyre több ember lesz aki tiltakozik a trianoni diktátum ellen és követeli a magyarok lakta területek visszacsatolását.

És az idő most nem "nekik" dolgozik. Nő a feszültség Európában a nemzetiségek között.Ott vannak a flamandok,vallonok,baszkok,katalánok,észak-írek,stb.Hamarosan előkerülnek a vallási ellentétek is.Azt is kezelni kell. ( pl. burka tv.)
A szerb-albán szembenállást rendezték politikai döntéssel. Az sem lehet kifogás, hogy "ilyet nem lehet csinálni".Lehet.
Ahogyan a német egyesítést sem előzte meg népszavazás mégis elfogadják, a Krím elszakítását megelőzte szavazás...mégsem fogadják el...
Már 1920-ban egy angol diplomata azt mondta:
A magyarok ezt a döntést sohasem fogják elfogadni,ütöttünk Európa közepén egy olyan sebet ami nem fog begyógyulni.Előbb,utóbb azoknak akik ezt elkövették megoldást kell találniuk.

A magyar politikusoknak ebben a kérdésben egységesnek kellene lenniük!
Nem kell követelni, csak minden rendelkezésre álló fórumon elmondani:
A magyar nemzet kéri vissza az igazságtalan diktátummal elszakított magyarok lakta területét.
Ebbe a döntésbe sohasem fogunk beletörődni!

szvsz

Törölt felhasználó 2015. 06. 05. 07:25
Törölt hozzászólás
#241

Topik gazda

szivacs
szivacs
3 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek