Topiknyitó: Tibi0002 2015. 04. 29. 12:41

Value Investing  

Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 21:03
Előzmény: #5117  felcsorgok
#5120
Köszönöm, ez is segítség volt. Ki fogom próbálni.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 20:54
Előzmény: #5116  upgrayeddAKS
#5119
A P/E még a Broadcomra vonatkozott, csak összesodorta a fórummotor, amúgy a cég eléggé black box nekem. NVDA-ról sincs túl sok infóm, inkább az intel, amd, qualcomm, és még pár cég, amire van némi rálátásom, de mindig kell még infó nekem is, ezek nagyon bonyolult cégek, és az iparág is igen sokrétű, stb. INTC ügyben még egy fundás elemzés is sokat segített, aszerint a fair value akár 90 is lehet, de ez elég optimista elemzés volt, csupa + szcenárióval... amúgy a Mobileye jó akvizíció volt, persze egyelőre "minimális" a hatása, én viszont látok benne fantáziát, és bocs a sok szubjektív dologért :) Nem lesz egyhamar cash cow a  Mobileye, bár nyereséges, de ott van pl. a szabályozói oldal kockázata, a Waymo (+Ford+GM, etc.) mint konkurencia, stb. Egy biztos csak: nagyon érdekes lesz a "mozi" :) Nagyon sokváltozós a történet: a Tesla, az NVIDIA, a Google/Waymo, stb. mind saját chipet fejlesztettek az önvezető technológiára. De ott van a kvantumszámítógép kérdése is, szintén a Google (D-Wave) meg a többi Intel-konkurencia, most kb. ott vagyunk, mint amikor az Intel kijött a 8088, stb. procikkal, és még nem lehetett tudni, miből lesz piaci vezető, miből követő, még a bennfentesek sem látnak át mindent... ezért is megnyugtató, hogy fundásan "olcsó" az INTC. (Tipp: kvantumszámítógép terén nem az Intel lesz, aki letarolja a piacot, a Mobileye / Intel tandem azonban az önvezető járművek piacán már most jól indult el...) megnéztem, mit tudnak a rendszereik, és a viszonteladói áron 192e HUF+ áfa áron kínált rendszerük annyit tud, mint a 2.0-s Tesla autopilot, ami uszkve 5-8 ezer USD felár... mondjuk igaz az is, hogy a Tesla kb. sereghajtó ezen a téren jelenleg, csak erről a fanok nem akarnak tudni :)  per pill. nem ez a lényeg az intelben, ez csak a cherry on top, de idővel lehet cash cow ez is. 48,4-en vettem a pakkot, várom a folytatást... nem akar esni, de jó lesz nekem az OTP is... :)
McDee 2020. 09. 24. 20:44
Előzmény: #5113  upgrayeddAKS
#5118
QCOM árbevétele - ami végső soron alapvetően meghatározza az eredménytermelést, amennyiben képes a gross margin-t viszonylag stabilan tartani - az elmúlt 5 év során nagyjából stagnált. Én nem kívánom, vagy drukkolok az 50-60 árfolyamért. Egyszerűen ez jön ki a modellemből (bár ez kissé fellengzősen hangzik így). Az én céláram 70-80 között hullámzott az említett időszakban. Prompt QCOM részvény vásárlásom nem volt. Short putból tud lenni long stock, ha lejáratkor ITM, vagy ha kivételes esetben nagy ritkán lehívják a kiírt opciót (ez nemigen érdeke senkinek).
A kiírás egyébként nem egy ördöngős művelet. Ugyanúgy kell technikailag eljárni, mint amikor stock-ot short-olsz. Ettől nem leszel market maker. A tranzakció másik oldalán, veled szemben (akár short-olsz, vagy long-olsz) gyakorlatilag szinte kizárólag Market Maker áll.
felcsorgok
felcsorgok 2020. 09. 24. 20:36
Előzmény: #5115  upgrayeddAKS
#5117
Igen, put opciókat írok csak ki rajta. Azt az elvet követem, amit már sokan előttem többször is kihangsúlyoztak, hogy csak annyi összegre írok ki, amennyi rendelkezésre áll a számlámon, tehát kizárólag fedezetten írom ki az opciókat. 
.
A saját magam számára felállított korlát 30.000$. 
.
TOS demo számlán egyébként 100.000$-al rendelkezhetsz, de én úgy gondolok rá, mintha éles számla lenne, ezért írok ki csak 30.000$ fedezetig. 
.
Csak olyan részvényekre írok ki put opciót, amelyeknek az ára 100$ alatt van, hisz 1 opció lehívásával 100 db részvény birtokosa lehetsz, ami nem kis mennyiség és pozi méret. Másrészt olyanokra, amiket egyébként is megvennék prompt-on, tehát osztalék, fundamentum alapján jónak tartok. Jelenleg futó, kiírt opcióim: KMI (11), CAH(40), ABBV(60), ABT (60), T(32), RTX (45). Ezek idén Decemberben és Januárban fognak lejárni. Zárójelben a strike árakat tüntettem fel. 
.
A korábban kiírt, és időközben lejárt opcióimról sajnos nem tudok listát adni, mert TOS-ban nem találtam meg a historyt róluk. Ha esetleg McDee, Tazsu vagy Gyuszi segítene, hogy hol, melyik menüpontban érem el a korábbi, opcióim adatait, azt megköszönnöm.  
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 20:27
Előzmény: #5111  felcsorgok
#5116
Magas a P/E :) Nem kell 40 alatti INTC-hez vérmedve, elég egy kis pánik is, megütik -15%-kal, mint amikor bejelentették, hogy  az Apple delisteli, előtte meg hogy késnek a 7nm-rel, miközben nem is az a lényeg (OK, fontos kérdés, stb. DE nem kardinális, túl van kicsit fetisizálva, mert a tranzisztorok száma alapvetően fontosabb, és a 2 változó csak korrelál, nincs fv.-szerű kapcsolat...)Nyilván a késlekedés ÜZENETE, hogy nem tudták még megcsinálni, annak van súlya, azt elismerem, btw. akkortájt jött ki a pertársaságról is a hír, ki kellene keresnem, de egy bostoni ügyvédi iroda perli pont a céget "undisclosed client" nevében, ha jól emlékszem, és egyébként pont a bejelentéssel kapcsolatban, mert korábban még 2020-ra ígérték, stb.Szóval pár rossuzabb hír meg egy kis para, és amúgy jún-júl már elég bika hangulat volt... mégis tudott esni annyit. Amikor vettem, egyébként valamiért 42 USD-t mutatott a yahoo, de gondolom, hogy sw-hiba volt :) beálltam 43 fölé, de nem kaptam... de ez még nem lefutott meccs, lehet még kapok annyi körül :) 
Egyébként eszembe jutott az egyik matektanárom az egyetemről: az volt a szokásos mondása, hogy "az látszik". Sok dolgot nem fogok tudni egzakt módon megindokolni, mert nem robotok vagyunk, hanem emberek. Lehet, hogy sok dologra csak annyit fogok írni, hogy "az látszik..." (hogy...)  :)Ha az egzakt matematikában is vannak ilyenek, akkor a tőzsdén is :) Persze tudom, hogy a profnak csak nem volt kedve elmagyarázni. De a tőzsdán sok dolog csak white noise, és sajnos vagy szerencsére sokszor pont a számok azok, ami furán hangzik, de ez van. 
.
Én W.B.-nek nem csak befektetőként vagyok nagy tisztelője, hanem magánemberként is, értsd: W.B. (és B.G.) mint adakozó filantróp szerintem minden tiszteletet megérdemel. (Sokkal többet, mint a sok genetikai hulladék, önállóan életképtelen parazita: politikus, pap, jogászubhumán (nem MINDEN jogász), celebidióta, stb.) Igen ám, de W.B.-nek egész apparátusa van arra, hogy kielemezze a cégeket. Ergo a value investing módszere szerinti papírok (jobb esetben) csak egy részét adják a portfoliódnak, hiszen a mai világban az árfolyamok tükrözik a cég valós "bennfentes" értékét, magyarán: ha valami alulértékeltnek tűnik, az nem véletlenül van így.  
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 20:08
Előzmény: #5112  felcsorgok
#5115
Írsz is ki néha opciót Think or swim platformon?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 20:07
Előzmény: #5113  upgrayeddAKS
#5114
jav.: 82
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 19:55
Előzmény: #5110  McDee
#5113

Köszönöm a válaszokat. A 7nm kérdésben nem felvágni akartam, csak árnyalni a képet. (De remélem, hogy ez átjött, ritkán írok, és olyankor "megered a nyelvem" - that is what she said last night :)   )Tehát mindig short put vagy short callod volt, soha long put vagy long call? Ezek alapján amikor volt QCOM-od, akkor prompton (is) vetted, vagy kizárólag short putod volt? Ilyenkor effektíve market maker vagy? (Nem tudom, pontosan milyen az opció kiírása, hogyan zajlik pontosan...) Bocs a noob kérdésekért, igyekszem tanulni... 
50 v. 60: legyen igazad, bár most biztosan megdobálna pár QCOM tulaj kővel :)
Szerintem nagy gebasz kellene bármelyikhez, egy komoly szakmai befektető ajánlott érte 85-öt legutóbb (erre biztosan emlékszel, nem is részletezem...) persze azok általában prémiumot ajánlanak érte, de ezúttal nem igazán volt prémium... AMD és NVDA brutálisan túlértékelt, a QCOM alig-alig (szerintem, persze). TSLA és NKLA meg pofátlanul túlértékelt :)
felcsorgok
felcsorgok 2020. 09. 24. 19:43
Előzmény: #5109  upgrayeddAKS
#5112
Opciót csak demon próbálgatom (néha) - Think or swim platformon, élesben soha nem volt még opcióm. 
Így adódik a válasz, hogy éles számlára minden részvényt prompton veszek. 
felcsorgok
felcsorgok 2020. 09. 24. 19:40
Előzmény: #5108  upgrayeddAKS
#5111
Köszi a részletes QCOM leírást, és véleményt is, nagyon jó volt olvasni, már csak azért is, mert ebben az iparágban nagyon minimális a tudásom. Ebből adódik az is, hogy nekem sajnos kevés van belőle, még Márciusban vettem 78$-on, és gondolkodtam 120 környékén az eladásán, de végül nem tettem, mert alapvetően nem látok olyan lényeges okot, amiért el kellene adnom. Az, hogy megpróbálok időzíteni, vagy ahogy sokan mondják "paraszt shortolni", ennél a cégnél valahogy nem áll szándékomban. Aztán lehet, hogy később megbánom, ha jön egy nagy piaci esés. MSFT-m is van, és azt sem áll szándékomban eladni, még ha jtúlértékeltnek tűnik, akkor sem. 
.
Érdekes, hogy felhoztad a Broadcom-ot, jelenleg nincs belőle, de figyelő listán tartom, mert szeretnék abból is vásárolni majd. Látsz valami komoly negatívumot vele szemben?
.
Intel 40$ alatt? Szerintem ahhoz kb. vérmedvének kell jönnie, szóval én sok esélyt nem látok rá, persze kizárni nem lehet. :) Nekem 50 és 58-ról van, 45-ön tuti bővítek még belőle ha lejön addig. 
McDee 2020. 09. 24. 19:36
Előzmény: #5107  upgrayeddAKS
#5110
Én kvantitatív alapokra helyezkedve próbálok értékelni. Igyekszem kizárni a nem számszerűsíthető elemeket. Így aztán most már kicsit sajnálom is, hogy felvetettem a 7nm-es technológia kérdését.
Ha ragaszkodunk a számokhoz, akkor könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy (bár különböző mértékben) AMD mellett NVDA és QCOM egyaránt indokolatlanul felülértékelt jelenleg.
QCOM nálam 60 (de méginkább 50) alatt jó ajánlat. Opciót soha nem veszek.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 19:32
Előzmény: #5106  felcsorgok
#5109
QCOM-ot prompton vetted vagy opció, esetleg opció, ami le lett hívva? McDee-től is kérdem, mert tudom, hogy szokott opciózni. :) Warrantokban van gyakorlatom, opciókban inkább elmélet :) (100 Jani TO könyve, stb.)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 19:21
Előzmény: #5106  felcsorgok
#5108
INTC: 40 alatt szeretnék, de hogy konkrétan mikor és hol fogok bővíteni, az sok dolgon múlik. Nincsenek még fix forgatókönyveim, egyelőre a Barrick van most szorosabb watchlisten meg az OTP.QCOM: 117-120 között ment el mind, ez most jó árnak számít, akkor nem volt az, egy-egy felhúzásban adogattam (15:30 körül, ami ott 9:30 szinte minden nap erős felhúzással nyitott, aztán nap közben visszaejtették) ergo ha majd visszaveszem, akkor erre odafigyelek, és lecsorgásra várok...Azért adogattam, mert elég drágának tartom/tartottam, épp akkor volt a NASDAQ rally, amit nem gondoltam hosszú életűnek, stb. Jó cégnek tartom továbbra is, de pl. a MSFT is 45-50 közötti P/E-n forog, miközben az ő profitjukat nem tudja "hazavágni" egy olyan, sztem politikai-lobbista alapú döntés, mint anno a koreai legfelsőbb bíróság döntése volt. 5G-ben jók, ráadásul az egyetlen amcsi cég, ami ebben jó (kb. annyi szabadalma van a témában, mint a Samsungnak), de ez nekem kevés az üdvösséghez, amúgy is régóta common knowledge ez. Biztos, hogy volt pár olyan szubjektív tényező is, hogy bebiztosítsam a nyerőt.Nem vagyok a régi, eleve nem adtam napi maxon :)  (régebben azért voltak ilyen húzásaim, amikor L2 quotes-okat néztem, de ma már öreg vagyok, és amúgy elég jól vettem, igaz, hogy sokáig ültem rajta, a legtöbbet még 2017 és 2018-ban veszegettem, és ültem rajtuk...)Ja, és az osztalékra is bűn rossz az adó, bár ez volt a legeslegutolsó szempont :) az a 100 -akárhány USD/negyedév az már nem oszt, nem szoroz... egyébként görénynek tartom a jenkiket, hogy hosszú távú befektetőkre is ilyen adókat kivetnek, stb. De a lényeg, hogy MSFT szintű P/E-hez egy lényegesen kisebb cap, kisebb lobbierővel bíró cég tartozik... ha leviszik 100 alá, megint el fogok rajta gondolkodni, vagy vmi átértékeli bennem. Amúgy jó cég, pl. a Snapdragon sokkal jobb a legtöbb Exynos-nál, nemrég néztem pont teszteket az USÁ-ban forgalmazott Samsung mobilokról, amikben Snapdragon van, uolyan konfog mellett a többi helyen csak a hűtő és a proci más (Exynos)... a Snapdragon olyan bő 15%-ot vert az Exynos-ra, miközben tovább bírta az akksi. Szóval ebből is látszik, hogy jók (ez nem kiragadott példa, mert pl. az adatkommunikációs chipek is ilyen jók, ha nem jobbak, nem véletlenül nem bírt el a céggel az Apple, inkább lenyelték a keserű pirulát, fizetik a royalty-t a Qualcommnak... szerintem nincs igazi ok az aggodalomra (gondolom, nem is volt...), jó iparágban van, jó termékekkel, szép jövő előtt áll, ha ezt folytatja... de még egy negatívum: csak amerikai cég fogja tudni felvásárolni, amire nem egyhamar fog sor kerülni megítélésem szerint... ha marad Trumpli, akkor még biztosan nincs esélye pl. a Broadcommnak, ha nem, akkor még mindig kétesélyes... szűk azon cégek száma, amik fel tudják vásárolni, és érdekükben is állhat, ilyen lehet pl. az Apple, tele vannak cash-sel, de már megtették volna korábban, ha ilyen cél lenne... nem tudom amúgy, mit akar kezdeni az Apple a sok külföldre pumpált cash-sel, mennyit vitt eddig haza belőle, stb. Amíg a híres-hírhedt ír-holland adószendvics, meg a többi trükk (off-shore) működik, addig nem valószínű, hogy abbamarad a virtschaft... de nagyon elkyanarodtam :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 18:53
Előzmény: #5077  McDee
#5107
Az Intelnek a szerverek piacán igen erős pozíciói vannak (nyilván csak a CPU és az SSD terén, sőt SSD-ben a Samsung igen erős konkurencia, de a CPU-ban az AMD nem igazi konkurens ebben a szermengsben)
Nyilván mindez CK (common knowledge) bizonyos elemzői körökben, mert elég egyértelműek a számok: nő az IoT, nő a szerver szegmens, pláne a home office előretörése miatt lesz még nagyobb szükség a szerverekre, + lassan eljut az internet oda is, ahol eddig nem volt, stb. (Ez is CK.)
Épp csak sok ilyen-olyan nem hozzáértő befektető van, akiknek ez nem magától éretődik, ráadásul hiába van most az Apple-nél "kilistázás alatt" mint beszállító (ez amúgy elég komoly érvágás, szóval lehet, hogy a köv. negyedév még rosszabb számokat hoz majd...) azért az AMD sem vezet igazából tech. értelemben az igazán fontos mutatóban: millió tranzisztor / mm2. Intelnél ez 100 felett van, az AMD bőven 100 alatt, valahol 92 és 85 közötti értékeket láttam, de csak emlékezet, a lényeg, hogy 7nm ide vagy oda, Ryzen vagy nem Ryzen (mint anno megírtam jó régen, remek teszteket mutat, és a verseny kell is amúgy), azért a saját gyártósor hosszú távon előny... pl. a marginok (Felcsorgok is tett rá utalást) kb. egy nagyságrenddel (!) jobbak az Intelnél, stb. Igazából jó sok pro és kontra érv lenne, de (ahogy írtad is) ilyen áron az AMD piszkosul drága, akkor inkább NVDA-t vennék, de az is :) sztem a QCOM hamarosan (reméljük a legjobbakat :)  ) újra jó vétel lesz, mellé egy kis plusz INTC, stb. Függ a válság "alakjától" stb. is... QCOM opciókat milyen lejáratra szoktad venni? NASDAQ-re hozott ki nekem listákat, de a bid/ask spread elég elriasztó...
felcsorgok
felcsorgok 2020. 09. 24. 18:50
Előzmény: #5105  upgrayeddAKS
#5106
Én is tartok Qualcomm-ot és Intelt is. Ha szabad tudni, miért és milyen áron adtad el a Qualcomm-ot? 
Intelt milyen árakon fogsz még bővíteni? 
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 18:22
Előzmény: #5086  pomperj
#5105
Yepp. Felcsorgok, Tibi és McDee (meg még sokan mások) kb. mindig tök jókat és hasznosakat írnak, különösen az 5099 tetszett a mostani felhozatalból.  Idővel egy-egy jól megvett value stock szignifikáns mértékű valószínűséggel jól fog hozni, én mondjuk elég kis portfoliót tartok fenn nekik, lásd későbbieket... (szóval szerintem ne tartsanak csak a nagyon elszántak ilyenekben a részvényportfolió 100%-a erejéig, hiszen képesek évekre "leülni", és sokszor huzamosabb ideig csak MÁP+ (stb.) kamattal egyenértékű profitot hoznak, miközben a kockázat meg sokszorosa...)
Te mennyi value stock %-ot tartasz? Én bevallom kb. most 10% alatt/körül vagyok, a chipgyártókat (QCOM, modjuk azt pont eladtam már, de van INTC is) nem tartom annak, legyenek bármilyen alulértékeltek. Az INTC sztem most nagyon diszkontált áron forog, de úgy néz ki, lesz még lentebb is, várom is nagyon, elég kis pakkot vettem. (Ritkán vagyok ennyire óvatos, pláne ilyen jó fundák mellett, de sok baja van a világgazdaságnak és az intelnek is csökken a market share-je...)
Ja, a Western Lithium / LAC tipped miatt jövök még egy pezsgővel, majd ha lesz a belátható jövőben fórumos találkozó, akkor viszem is. Még egy dolog: Brüsszelt mennyire ismered? A lányod lakott/lakik ott? Konkrét ingatlanokat néztem ott megvételre, és nem ismerem semennyire a várost. Ha gondolod, emailben vagy egyik topikban (hogy ne OFFoljam szét ezt) megbeszélhetnénk ezt is. Te igazi kozmopolita vagy, én meg ugyan éltem pár évet normális országban ill. országokban (Mo. nagyon nem az), de régen is volt meg az is jellemzően kisváros volt, pl. Hamburg mellett Reinbek, stb. Szóval kb. semmit nem tudok a kinti viszonyokról... csak a nm árakat látom :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 18:04
Előzmény: #5101  Zartavszki
#5104
hallowed are the ORI :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 09. 24. 18:02
Előzmény: #5094  maxhell
#5103
Most ugyan nincs GOLD (Barrick Gold bányász cég) papírom, mert épp keresem a beszállót, sztem akár 20 alá is benézhet, de a 24 USD """szinte biztos""""* a random walk miatt... No de ha U alakú válságunk lesz (reálgazdaságot értsd alatta), akkor szépen fog hozni. EPS dinamikája amúgy egész jó, (szig.) mon. növ. fv. :) kiv. mondjuk 2020Q1-et, de ott is csak 1,01 centen múlott :) nem dolláron, centen! (*ezt sokszoros idézőjelbe kellett azért tenni :)  )
Nemsokára diszkont áron forog az OTP is, és a GSPARK-ot lehet nyugodtan sztem csipegetni...
WBA sztem piszkosul drága, de mindenki a maga szerecsenjének :) a kovásza :)
Tibi0002 2020. 09. 24. 17:31
Előzmény: #5101  Zartavszki
#5102
Hátra van sorolva nálam. Sok financial cég sorakozik megvételre.
Zartavszki 2020. 09. 24. 16:11
Előzmény: #5098  Tibi0002
#5101
ORI-t nem figyeled? Osztalékpapírnak szerintem jó, 39 éve emel, a chart alapján pár hónap múlva jó vétel lesz. De biztosító, pénzügyi cégeket meg nem igazán tudok elemezni. Azért összeszedtem, amit tudok róla: https://kaszaelliott-tal.blogspot.com/2020/09/old-republic-international.html

Topik gazda

Tibi0002
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek