Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 09. 15. 10:43

A nap grafikonja: Miért NEM a Graphisoft?  

Ugrás a cikkhez
A Graphisoft április eleje óta folyamatosan esik - a saját részvény vásárlások is csak ideig-óráig tudták ezt megakadályozni -, a magyar cég egyik legnagyobb versenytársa, az amerikai Autodesk azonban szárnyal, és nap mint nap történelmi csúcsokat döntöget. Mi áll a háttérben?

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45420
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 18. 12:34
Törölt hozzászólás
#5
Törölt felhasználó 2004. 09. 24. 06:41
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
én arra emlékszem, amikor 500 és 600 között Bojár Gábor vásárolt, az volt az abszolút mélypont, onnan ezerig meg sem állt.
Törölt felhasználó 2004. 09. 21. 14:28
#3
A részvényvásárlások ideig óráig sem képesek megtartani az árfolyamot??? – Ne feledjük folyamatosan morzsolódó árfolyam mellett 1300 forinttól vásárolt először a Graphisoft, most 1400. Meggyöződésem, hogy tényleges eladói nyomás nélkül a vételi oldal teljes hiánya mellett az árf. tovább morzsolódott volna lefelé (forgalom nélkül). Úgy tűnik számomra a vezetőség élve a közgyűlés felhatalmazásával elkötelezett a saját részvény vásárlásban. Ugyebár 3 évvel ezelőtt már vásárolt – 1250 ft-s árfolyamon szubjektív véleményem szerint (amennyiben politikusan szeretnék fogalmazni), úgy hogy senkit meg ne sértsek: AMATŐR módon. Kissé dacos gőggel hozzáláttak árfolyamot karbantartani először szóban interveniálva (értsd alatta egyre hangosabban „kiabálták”, hogy alulértékelt a cég), majd miután ez hatás nélkül maradt burkolatlan árfolyam karbantartás céljából vételi megbízást adtak. A piac alig várta hogy több 100k-t valami „balekra” rásózhasson. Na ez volt az ideig-óráig árf. karbantartás, miután a könyvben egyszerre megjelent 100k vétel, már sózták is oda nekik. Ami máig érthetetlen számomra, hogy folyamatosan lehetőség lett volna saját részvény vásárlására (közgyülési engedéllyel rendelkezett), de valami oknál fogva 500 ft-os részvényárfolyamnál senkinek sem jutott eszébe a GRAPHISOFT-nál, akkor amikor náluk jobban senki sem tudta, hogy pozitív változás indult be a cég gazdálkodásában, hogy saját részvényt vásároljanak vissza a tőzsdén. Tehát logikus: rosszul megy nem tudjuk mi lesz, veszünk 1250-en több 100k-t, racionalizáljuk a gazdálkodást béka segge alatt az árfolyam 500 ft-os ár mellett fel sem vetődik a vétel. LOGIKUS NEM!
Nem hinném, hogy az árf. karbantartás célja lenne a Graphisoftnak. Miért??? Mert ez véleményem szerint következmény nem pedig OK. Tehát mert vásárol nő az ár, viszont látható (eddig) nem az árfolyam növelés a cél uis. jelentős árfolyammozgást nem generált egyik vétele sem. Valószínűbb, hogy olyan árszinetet keresett és talált a GRAPHI amelyen mennyiséget tudott és tud venni. (A lokális csúcson 1450-en sem ő vásárolt.) Tette ezt akkor amikor rajta kívül láthatóan senki más nem állt a vételi oldalon (enyhe árfolyammozgást indukált). A cég nem rizsázott nyomott árf., alulértékelt, meg bármi effajta süket dumát. A Graphit jelen pillanatban Mo.-on egyedül álló módon nemzetközi szaktekintélyek irányítják olyan óriási tőkepiaci tapasztalattal rendelkező személyekről van itt szó, akiknek tudniuk kell, hogy árfolyam karbantartás tervek, álmok, illúziók, netán konkrét pozitív információk bejelentése, kiszivárogtatása nélkül rövidtávú pénzpocsékolás.( Ebben vszínűleg a HUMET iskolapéldát teremtett) A GRAPHI felé a befektetői hozzáállás pozitív-semleges – az 1680 as csúcs óta nem jellemző, hogy nagyobb koncentrált eladói megbízás jelentkezne a papírban. A konzervatív idei tervek, jövőkép pozitív, de semmi konkrét és a valójában „hírzárlat” jellegű hír nélküliség kivárásra helyezte a befektetőket. Mivel jelentős mennyiségű opció kerül kiosztásra 2 év múlva, közel a jelenlegi árf. szinthez, ezen árfolyamon megéri betankolni a teljes mennyiséget, amelyre felhatalmazást adott a közgyűlés. Ez olcsóbb megoldás, mint később kibocsájtani a kiosztásra kerülő mennyiséget, higítva evvel a részvényállományt.
A kb. 1.5 évvel ezelőtt meghirdetett nem festünk rózsaszín álomvilágot a befektetők szemei elé stratégia eddig jól tartja magát, úgy néz ki, hogy az idei eredmény a várakozásoknak megfelelő lesz (sőt!), árbevétel nem nő. Ha végigolvassuk a cég terveit 2004-re abban az áll, hogy nyereséges lesz és az árbevétel nem nő. 2004 Q1 és Q2 1+1 mill. Eur profitot hozott és tradicionálisan semmivel sem jobb vagy rosszabb profittermelő negyedévek ezek, mint a Q3 (gyakorlatilag mind a 3 semlegesnek tekinthető árbevétel szempontból). Valamint, ha jól olvastam még ingatlanfejlesztés is folyik a Graphisoft Parkban, tehát ezen felül még irodaházat épít, amit jó pénzért (pénzügyi jelentésből látjuk) ki tud majd adni. És a Q4??? Tradicionálisan erős általában ekkor hagyományosan nő az árbevétel és most még ennek tetejében megspékelik az új ArchiCad 9-es verzió értékesítései is. Némi tulzással, lesarkítva a dolgokat a Graphisoft úgy érte el az első két negyedév profitját, hogy nullszaldón van a szoftver értékesítés és profitot hoz a kamat bevétel és az iroda bérbeadás.
No tehát jelen pillanatban ezért nem GRAPHISOFT!!!! ( Olyan mint a BIF, csak itt még szofvert is fejlesztenek.:-)))
Jelen pillanatban a cég egyetlen esélye, hogy az új szoftver eladásai növekvő árbevételi dinamikát mutatnak, amire valljuk be megvan minden esély.
Abban az esetben ha tart a szócsend 2005 február 15.-e körül tudjuk meg a Q4 milyen árbevételt (+,-) generált. Addig hírek nélkül kivárás, nagy eladói nyomást semmi sem indokol, 1400 körül Graphi mindent következetesen felszív, felette inaktív. 2004 Q4 megjelenése után fel vagy le értsd 1400-as szintről (ha addig sávos kereskedésben itt szüttyögne az ár).
Ami érdekes lehet, hogy mit vár a vezetés a 2005-ös esztendőtől? Amire én emlékszem utalás szintjén a következő: 1. növekvő árbevételi dinamika, 2. új piacok pl. Kína, 3. árbevétel növelés esélye új akviziciókkal. Kiváncsian várom, vajon mi történik....
Törölt felhasználó 2004. 09. 15. 20:19
Előzmény: #1  portfolio
#2
Csak nem ócsóért Graphit akar venni a T. Portfolio szerkesztőség cikkírója?
.
Egy objektív, tárgyilagos cikk címe nem nagyon lehet ilyen sejtető, hogy "Miért NEM a Graphisoft?", mintha azt üzenné, hogy looser aki ilyet vesz.
.
vagy ilyen mondat: "a saját részvény vásárlások is csak ideig-óráig tudták ezt megakadályozni" ti. az esést. A Graphi hazai/német tőzsdei szereplésében az árfolyamhoz nem sok köze volt a saját részvény tranzakciókhoz, nem azért történtek, de ezt ti is tudjátok.
.
Kedves Portfolio,
6 és 12 hónap múlva visszatérnék arra, amit írtatok, ugyanis elég valószínű, hogy az árfolyam pont az ellenkező irányba fog mozogni, mint amit sugaltok.

Topik gazda

marques
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek