Topiknyitó: Portfolio 2014. 12. 28. 05:49

Térdre kényszerült az orosz medve  

Ugrás a cikkhez
Összeomló gazdaságok és fizetőeszközök, több ezer halálos áldozat, megváltozó országhatárok és hidegháborús feszültség a nagyhatalmak között - röviden ez a mérlege az idén egyre nagyobb intenzitással tomboló orosz-ukrán válságnak. Az biztos, hogy az...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=208308
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 12. 29. 17:05
Előzmény: #58  Csakisazigazat
#60
Sajna a magyar nép nem fogta fel amit 2000 tájékán harsogott az UNIÓ-s csatlakozás beharangozása előtt a Nyugat,mégpedig hogy ekkora korrupcióval nem fog menni a haladás.Én azt látom ebben is igazuk volt és az előbbi hozzászólásomhoz visszatérve ,aki látott már az említett balti országok gazdaságáról és politikai életéről filmet ,az érzi ,hogy itt bizony nem az van ami ott.De a felcsúti cigány banda ,ezt is félrebeszéléssel és másra mutogatással válaszolja meg saját becsapott népének.
akkoriis 2014. 12. 29. 17:02
Előzmény: #58  Csakisazigazat
#59
"Lehet hogy azoknak van igaza ,akik a rossz oldalnak tekintik az USA-hoz és a Nyugat-Európához való húzást"
Ezt annak írd, aki írt ilyet! Egyáltalán nem mondom, hogy usa/eu rosszabb mint a medve! Én azt írtam, hogy nem biztos hogy célt érnek. A nagyok "kvázi" egyformák... viszont nem a medve ment usa partjaihoz "hódítani" ... usa könnyen veri a csalánt eu nemi szervével.. ugyebár... ebben a helyzetben én a medvének adok igazat.. (kifejtettem másik hasonló témánál h miért)
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 12. 29. 16:57
Előzmény: #56  akkoriis
#58
Persze hogy nem foglalt állást Kína a konfliktusban ,mert nekik már nem ez dolguk.Éppen elég volt nekik háborúzni nekik a hatvanas évek végén.Kína már nem ilyen beállítottságú ország,hanem próbál minél jobban túlélni,minél jobb lét felé terelni a gazdaságot.Ezzel szemben Oroszország ,aki olvas hétköznapi dolgokat is ,az tudja ,hogy mindenben Nyugatot majmolják,minden luxusban a Nyugat árúját hajkurásszák,csak Rolls ,csak Mercedes,csak BMW.Csak Armani ,csak Boss,csaknem emiatt éhezik 100 millió ember a 145 -ből.

Lehet hogy azoknak van igaza ,akik a rossz oldalnak tekintik az USA-hoz és a Nyugat-Európához való húzást ,de akkor valaki szóljon már a Letteknek,az Észteknek,a Litvánoknak ,hogy ne hazudgáljanak ,hogy nekik azért megy jól,mert kiléptek anno a Szovjetunióból.Valaki szóljon már nekik ,hogy gyorsan lépjenek vissza ,mert USA és Európa nyugati része hamarosan padlót fog.
Köszi a nevükben is. :o) :D
akkoriis 2014. 12. 29. 16:43
Előzmény: #55  Csakisazigazat
#57
".Most majd biztos 400 milliárdnyi olcsó gáz miatt dobnak mindent,mert Putyin térdel!Hihihi,jó vicc!!!"

Ki írta h Kínának bármit is dobni kellene? Szted nem tudja ugyan úgy finanszírozni mindkettőt? Te írtad h "pénz annyi van h nem tudják hova tenni".. usa sosem fog nyiltan szembemenni kínával..
1 mert hitelezi
2 mert az oroszokkal rögtön összefognának amcsi ellen

Nem értem miért kellene dobnia kínának "mindent"?
akkoriis 2014. 12. 29. 16:40
Előzmény: #54  Csakisazigazat
#56
Miért személyeskedsz? Írtam én rád olyat h "hülye/gyogyós" vagy?
A bemásolt szövegből nem épp a 400 milliárd a mérvadó, hanem ez:
"Oroszországnak pedig a kínai partnerség fokozása az ukrán válság miatti viszonylagos elszigetelődése miatt is sikernek számított és jelzésként is szolgált: Moszkva számára Európa mellett van másik járható út.
Az ukrajnai válság a politikai szakértők szerint maga is közelebb hozta az országokat, Kína ugyanis sosem foglalt egyértelműen állást a konfliktusban, az Európai Unió és az Egyesült Államok általi, Moszkva elleni szankciókat ugyanakkor nem helyeselte, s a tárgyalásos rendezés szükségességét hangsúlyozta."

(csak tudod úgy illik, hogy bemásolod az egész szövegkörnyezetet.. szerintem)
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 12. 29. 16:37
Előzmény: #54  Csakisazigazat
#55
Miért Kína mit látott az elmúlt 20-30 -40 évben a kommunizmus rendszerében botladozva?Tudod mit,hogy HONG KONG és Taiwan (Japánról ne is szóljak)nem tudják hova tenni a zsét annyi van.Kína szinte még a kommunizmus alkonyán ráállt ugyanarra ,amire azok.Most majd biztos 400 milliárdnyi olcsó gáz miatt dobnak mindent,mert Putyin térdel!Hihihi,jó vicc!!!
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 12. 29. 16:31
Előzmény: #51  akkoriis
#54
Na akkor most ki cáfolja saját magát?Szerinted a kapitalistáknak mennyi árút ad el Kína 30 év alatt!Nem 400 milliárd dollárt hidd el ,inkább 40000 milliárdot!Akkor most ki a gyogyós te vagy te?
togyozo 2014. 12. 29. 16:29
Előzmény: #50  akkoriis
#53
Nem, mivel az amerikai eszközöket teljesen más okok miatt veszik:

1) a dodó a világ első számú tartalékvalutája, ezért teljesen más egy USA állampapír tartás, mint egy orosz olajcég vállalati kötvénye. Mi is rövid lejáratú euró értékpapírokban tartjuk a devizatartalékunk, nem rubelben

2) az dollár eszközök vásárlása a jüen árfolyamának kordában tartását is szolgálja, hogy elkerüljék a felértékelődést
akkoriis 2014. 12. 29. 16:26
Előzmény: #45  akkoriis
#52
"A gazdasági együttműködés történetébe "mérföldkőként" került be májusban a Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök által Sanghajban aláírt 400 milliárd dollár értékű, 30 évre szóló gázszállítási szerződés. A fejlődő országként egyre energiaéhesebb Kína számára ellátásának biztosítása és diverzifikálása kiemelt fontosságú, Oroszországnak pedig a kínai partnerség fokozása az ukrán válság miatti viszonylagos elszigetelődése miatt is sikernek számított és jelzésként is szolgált: Moszkva számára Európa mellett van másik járható út.
Az ukrajnai válság a politikai szakértők szerint maga is közelebb hozta az országokat, Kína ugyanis sosem foglalt egyértelműen állást a konfliktusban, az Európai Unió és az Egyesült Államok általi, Moszkva elleni szankciókat ugyanakkor nem helyeselte, s a tárgyalásos rendezés szükségességét hangsúlyozta."
akkoriis 2014. 12. 29. 16:23
Előzmény: #46  Csakisazigazat
#51
"Miért arra gondolt ,hogy nincs egy szövetséges nagyhatalom se ,aki mellé fog állni?"

Ne hülyülj már.. szted Kína nem nagyhatalom? Szted kína nem áll/állt a ruszkik mellé?
(nyilván üzlet van a dologban, de itt semmi nincs ingyen.. nincs olyan h "haverságból" ide vagy oda áll bárki is)
akkoriis 2014. 12. 29. 16:21
Előzmény: #48  Csakisazigazat
#50
Aki eddig hitelezte oroszországot, annak nem üzlet volt? Ahogy kína kvázi hitelezi az amcsikat, az oroszokat nem tudja ugyan úgy?
togyozo 2014. 12. 29. 16:18
Előzmény: #45  akkoriis
#49
"azok ugyanis továbbra is fogadták és nem korlátozták a nyugaton elutasított, pénzüket külföldön elhelyezni kívánó orosz betéteseket."

Ja, vagyis segítették a tőke menekülését Oroszo.-ból.

"Kína október közepén orosz bankoknak és cégeknek 4,5 milliárd dolláros hitelkeretet is biztosított, "

Csak az a baj, hogy jövőre kb. 150 milliárd dollár orosz adósság fog lejárni, ami egy másik nagyságrend
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 12. 29. 16:17
Előzmény: #45  akkoriis
#48
Kínának csak egy üzlet ,amivel most kereshet egy kicsit az oroszok nyomorúságán.
togyozo 2014. 12. 29. 16:15
Előzmény: #44  akkoriis
#47
Szerintem a kínaiak nem hülyék, nem fognak úgy pénzt adni olyannak aki nagyon rá van szorulva, anélkül, hogy ne kérnék meg nagyon az árát.

Pár hónapja mindenki azon nyammogott, hogy az oroszok mekkora gázüzletet kötöttek Kínával (ami persze a valóságban egyáltalán nem is volt olyan nagy, ha az európai gázszállításokhoz nézzük), csak azt nem mondta senki, hogy olyan árat deal-eltek le, ami 10-15%-kal alacsonyabb annál, amennyiért Európába szállítanak a oroszok.

Azért ne felejtsük el, itt már olyan pénzügyi tételekről beszélünk, ami már Kínában is "tétel"
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 12. 29. 16:15
Előzmény: #44  akkoriis
#46
Miért arra gondolt ,hogy nincs egy szövetséges nagyhatalom se ,aki mellé fog állni?Nehogy már egy mocsok diktátornak olyan nagy elmét nyilvánítson bárki is!Semmi különös nincs az emberben a mértéktelen mocsokságon kívül ,amivel szomorítja a saját népét,dettó Gipsyking from Hungary!
akkoriis 2014. 12. 29. 16:12
Előzmény: #44  akkoriis
#45
"Politikai megfigyelők kiemelik, Peking mind komolyabb alternatívát jelent Moszkva számára a Nyugattal szemben, erre az elmúlt év során több példa is adódott. Így a Putyinhoz közel álló üzletemberek elleni nyugati pénzügyi szankciókból például a kínai pénzintézetek profitáltak, azok ugyanis továbbra is fogadták és nem korlátozták a nyugaton elutasított, pénzüket külföldön elhelyezni kívánó orosz betéteseket. Kína október közepén orosz bankoknak és cégeknek 4,5 milliárd dolláros hitelkeretet is biztosított, és a kínai Export-Import Bank két, nyugati tiltólistán lévő hitelintézetnek is 2-2 milliárd dolláros hitelt ígért. Moszkva a nyugati agrártermékek importjának tilalma után is keletre fordult élelmiszerellátását biztosítandó."

link
akkoriis 2014. 12. 29. 16:06
Előzmény: #43  akkoriis
#44
Ha itt belép Kína az egyenletbe, akkor a nyugat vakarhatja a fejét hogy "mit is értünk el, hogyan is tovább"?
Az a durva ebben az egészben, hogy nem gondolom h putyin ezekre ne gondolt volna.., hiszen a medve járt már így...
akkoriis 2014. 12. 29. 16:03
Előzmény: #42  togyozo
#43
Kína?
togyozo 2014. 12. 29. 16:00
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#42
Valóban rosszul emlékeztem, mivel pont a szaúdiak kakukktojások, mert a többi öbölbeli államnál jóval alacsonyabb ez a mutató.

Ettől függetlenül az oroszoknál nem a költségvetés lesz a probléma, mivel a rubel is sokat gyengült a dollároz képest, vagyis a költségvetés rubel bevétele nem nagyon változott az olajáresés ellenére sem.

A probléma azzal lesz, hogy Oroszország, illetve az orosz cégek nem férnek hozzá a külső finanszírozáshoz, és a rubel gyengülés miatt a devizaadósságuk jelentősen megemelkedett, vagyis nem tudni, hogy a rengeteg lejáró devizaadósságukat, hogyan tudják majd megújítani
Törölt felhasználó 2014. 12. 29. 15:23
Előzmény: #40  kardkovacsi
#41
Én csak nagyon nagy vonalakban ismerem. Tulajdonképpen olyasmi mintha olajos homok lenne, csinálnak egy gyűjtőt amibe összefolyik az olaj majd hogy ne legyen fölcsuszamlás, túl sok üreges terület, visszatöltik valami speciális anyaggal.
Sok van belőle, viszont drágább a kitermelés.
Csak felületesek az ismereteim, tehát ne vedd biztosra.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek