Topiknyitó: Portfolio 2014. 09. 05. 09:55

Már 1100 milliárdot közelít az idei uniós kifizetések összege  

Ugrás a cikkhez
Az idei évi uniós támogatás-kifizetési célhoz képest jól állunk, hiszen idén 1076 milliárd forintnál járunk - jelentette be az 52. Közgazdász Vándorgyűlés EU-források szekció bevezetőjében Vitályos Eszter. A Miniszterelnökség európai uniós...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=58&i=203309
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2014. 09. 14. 22:20
Előzmény: #150  Peterbond
#151
Nem érzem, hogy nagyon elbeszéltünk volna egymás mellett, te elnéztél egy számot, pénznyelő meg zsigerből kötözködött velem.

Amire én utaltam, az az, hogy egy ilyesmi multi, mint mondjuk a merci, vagy az audi, az árbevételének elenyésző kis töredékét költi az itteni bérekre. nem akarom kritizálni őket, mert ez is sokkal több, mint a semmi, ráadásul az AUDI tudtommal kimondottan jól fizető cég hazai visonyok között. A Merci, vagy a TECSO talán már kevésbé, de mindegy, ez is jobb, mintha segélyen, vagy közmunkán élnének az ott dolgozók.
Peterbond 2014. 09. 14. 21:59
Előzmény: #149  tokos.
#150
Na mostmár otthonról.

Először is szépen elbeszélünk itt egymás mellett.

Az eredeti kiindulás az volt hogy az EU és vele a multik kihasználnak minket. Erre írtam egy magyarázatot hogy a Magyarországon előállított értéken milyen arányban osztozhotnak a felek.

Elnézést mert tényleg félreérthetően fogalmaztam mivel nem azt akartam megmutatni hogy egy cég hozzáadott értékén hogyan osztoznak. Ugyanis a legtöbb multi kisebb vállalatokkal szállítatt be és ez is emeli az előállított értéket magyarországon nem csak a bérköltség de egy adott cég hozzáadott értékét természetesen nem. ( Pénznyelő szerintem ezt értette félre a szövegemben )

" Miközben az általa létrehozott cég 30 milliárd értéket állít elő" Ez a rész volt pontatlanul megfogalmazva.

Innentől fogva szépen elbeszéltünk egymás melett.

Te először előállított értékhez mérted az 1 %-ot.

Ezt pénznyelő túlzónak találta még Árbevétel esetén is.

És innentől fogva már Árbevételről beszéltünk de a kiinduláskor nem volt szó és nem is volt cél az árbevétel. Sőt a Mercedes példán át meg is beszéltük részletesen hogy az miért mutat torz számot ott is. ( kiszervezett munka plusz nagy értékű áruk oda vissza forgalma )

Az 6%-ról. Én néztem be. Az előző évi árbevételt ( 919 millió ) néztem a tárgy évi Személyi jellegű kiadásokhoz ( 52 Millió ). Mentségemre szóljon hogy fejből írtam be nem az értelmezéssal volt a hiba hanem az emlékezetemmel.

De a vita szerintem nagyon félresiklott. A cél annak bemutatása volt ( legalábbis részemről ) hogy a Magyarországon előállított értékeken a nyugati tulajdonosok, a magyarországi beszállító kis cégek és a munkavállalók osztozkodnak.

"Nyilván én sem ismerhetek mindent, sőt, nagyon kicsi a rálátásom, de volt egy AUDI-s ismerősöm, ő is hasonló arányról beszélt. Persze nem ellenőriztem.

De ha nem 1-2%, hanem 5-6, az is erősen más arány, mint amit írtál."

Az eredeti arányaimban sehol se volt árbevétel említve ezért is írtam pl az eredményt ( nem az osztalékot írtam hanem hogy ezt vehetik ki osztalékként ) és a bérköltséget ami kb 1 vs 1 volt.

"Belenéztem a linkedbe, a következő tételekt találtam:

Értékesítés netto árbevétel tárgyévben: 2.096.247.966 EUR

Személyi jellegű ráfordítások tárgyévben: 52.343.733 EUR

Ez gyakorlatilag 2.5%. Persze lehet, hogy nem ugyanarról beszéltünk.

Ha a bérköltségeket nézem, az kb 34 mEUR, ami a bevétel 1,7%-a.

Persze a hülye én vagyok..."

ÉN aztán tuti nem mondtam hogy hülye lennél. De még csak azt se mondtam hogy tévedtél. Annyi hogy hihetetlen a számomra. Amúgy meg a személyi jellegű ráfordítások lenne a pontos megnevezés amit használnom kéne csak lustaságból bérköltséget írok mindig. Én hibám.

Szente_csaba pl nagyon jól látta meg hogy félrement a kommunikáció és igyekezett visszaterelni azt ezért szintén túlzónak találom ezt a részt:

"Már bocsánat, de peterhond a 128-ban árbevételhez viszonyította a bérköltséget. Még jó, hogy tudsz olvasni, ha legalább az arcod már nem olyan hatalmas... "

Az a hozzászólás már a te árbevételes kommentedre volt reagálás. Az eredetiben nem. A 128-ban is csak mondtam hogy az az arány meglepett.

És akárhogy is nézem nem látom hogy a megértéshez hogyan akarsz így közelebb jutni mert itt most már lassan a vita kedvéért vitázunk.

" Merthogy nekem ezek szerint van rálátásom egy multi működésére, sokakkal ellentétben. "

Már elnézést de én 2-ben dolgoztam és úgy pár tucat éves beszámolót végigböngésztem anno ( igaz nem ezzel a céllal és annak már van jó pár éve ). Volt köztük nem egy nagy multié is. Az hogy a bérköltség 1-2%-a legyen az árbevételnek szinte egyiknél se volt. Azért ez egy elég ritka eset. Sajnos én ilyen példát találtam hirtelen a neten ami hozzáférhető.

De mint írtam a példa lényege az volt hogy kicsit kibontsuk a valóságot. Csak valahogy a végére már nagyon félresiklot.

Részemről amire akartam válaszoltam. Mivel az eredeti felvetéssel kapcsolatosan nincs érdemi vita itt részemről befejezetnek tekintem a témát.
tokos. 2014. 09. 14. 20:21
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
#149
Pontosan megértettem, hogy mit írtál, azért tettem be az idézeteket, hogy rágyere, hogy bugyutaságot írtál. Sajnos nem nem jött össze.

De tényleg, ha ő azt írja, hogy árbevétel arányában mekkora a költség, és én is árbevétel aráynyos költségről írok, az nem ugyanaz?
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 20:10
Előzmény: #146  tokos.
#148
Sajnálom, nem értettél meg semmit a mondanivalóból, a válasz csak fröcsögve megy. Talán próbáld másképp. Egyszer majd csak sikerül.

Egyedül az utolsó mondatodnak van értéke, minden egyéb leírt szóért kár volt...
Peterbond 2014. 09. 14. 18:11
Előzmény: #146  tokos.
#147
most mobilrol vagyok szoval ha hazaertem reszletesebben valaszolok de itt szerintem kicsit elbedzelunk egymas mellett.

es mar bocsanat de se kioktato se ketelkedo nem voltam semmivel szemben szoval kicsit tulzonak erzem ezt a valaszstilust. Azert irtam be hogy beszzeljuk meg mivel se nekem se egyikunknek sincs ralatasa az egesz gazdasagra igy van ertelme az eszmecserenek mert mimdenki tanulhat ujat.
tokos. 2014. 09. 14. 11:51
Előzmény: #145  Törölt felhasználó
#146
És ezt miért nekem írod?

Az eredeti hozzászólás így hangzott:

"Te csak azt látod hogy egy cég 5 milliárd osztalékot vesz ki és vissza haza. Miközben az általa létrehozott cég 30 milliárd értéket állít elő és ebből a bérköltsége 10 milliárd ami itthon marad és a magyar beszállítóknak kifizet 10-t és 5-t külföldi beszállítóknak."

Ebben van egy előállított érték. Elolvastanm párszor a beírást, mire beírtam a sajátom, mert nem akartam félreértelmezni, de itt az előállított érték nem lehet a hozzáadot érték, ugyanis a példa magában foglalja a beszálítók költségeit is.

Aztán erre írta peterbond, a mercis hozzászólást, amiben összehasonlítja a nyereséget, illetve a bérköltséget, amit én nem is vitattam, és írtam rá egy választ, abban pedig:

"Alapvetően az előállított értékhez sokalltam a bérköltséget.

Ez pl. annál a cégnél, ahol én dolgozok 1-2% körül van."

Amire ilyen hozzászólások érkeztek: részben pénznyelőtől, részben peterbondtól:

pénznyelő:

"Ez az, ami biztosan nem igaz. Még az árbevételhez képest is igen alacsony az 1-2%, ilyen nem nagyon lehet. Az előállított érték pedig szűkebb."

peterbond:

"Már a Mercedes arányán is nagyon meglepődtem pedig ott még Árbevételhez mérten is 6-7% van. Persze ott rengeteg a beszállító által előállított termék ( Mivel nem termelés hanem összeszerelés folyik ) aminek a munkabére az adott cégnél jelentkezik."

Vagyis ebben a pillanatban ugyanarról beszéltünk, és akárhogy is fáj ez neked, de sajnos az elvbarátaid írtak ökörséget, pl. azért, mert a Mercinél is ebben a nagyságrendben van a bérköltség (peterbond linkje alapján 1,7% 2013-ban, ha pedig a teljes személyi jellegű ráfordítást nézzük az 2,5% árbevételhez viszonyítva.)

Szóval ez van, bizony ugyan arról a dologról beszéltünk, és bizony alapvetően hülyeséget rtak.

A dolog visszakereshető, itt van minden betű a fórumon.

Szóval azért nem ártott volna neked is végigbogarászni a hozzászólásokat, mielőtt belekezdesz az észnek az osztogatásába...

Még egy, nem szoktam szodni a muéltikat, és különösebb bajom sincs velük, csak szerettem volna egy kicsit pontosítani a számokat, amik azért némileg rózsaszín ködben próbálták bemutatni az arányokat.
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 11:23
Előzmény: #144  tokos.
#145
Egyszerűen csak nem ugyanarról beszéltek.
Na most lehet idézgetni a másikat, ledorongolni azt, aki normálisan próbálja erre felhívni a figyelmet, attól még ugyanúgy igaz lesz, hogy te árbevételről beszélsz, a másik meg osztalékkal és beszállítókkal korrigált számról.

El kell dönteni, hogy mi a cél, öncélú ledorongolása a másiknak, én megmondtam, akkor is nekem van igazam jellegű személyeskedés, vagy érdemi vita és érvek ütköztetése.

Amennyiben az utóbbi, akkor lépni kell egyet hátra, elfelejteni, hogy a másik szó szerint mit mondott, és az érdemi mondanivalóra koncentrálni, a félreértést tisztázni. Figyelj én erről beszélek, te meg arról, döntsük el melyiket nézzük, esetleg nézzük meg mindkettőt sorban.

Sokat tud az ember látásmódja változni azáltal, hogy más beállítódású emberek érveivel találkozik, de ehhez fáradtságos munkával kell felesleges arcoskodáson és személyeskedésen átverekednie magát.

Mindig lehet tiszta lapot előhúzni.
tokos. 2014. 09. 14. 10:56
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#144
Elnézést kértem, mobilon futttam át a beírást, és figyelmetlen voltam.

Ennél többet ezzel kapcsolatban nem tudok tenni.

Az érdemi részre visszatérve direkt a te kedvedért idéztem kettöt a vitapartnerektől, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem hozzáadott értékről volt szó, és még csak a vita sem abból indult. Ennek a fórumnak az alapja a neírás, nem a gondolatolvasás, ezzel kapcsolatban lehet még rugózni a kérdésen, de teljesen felesleges.
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 10:32
Előzmény: #136  tokos.
#143
Mint írtam a hozzászólásomban, a megfogalmazás a topicban nem volt precíz, de a hozzászólók valójában arról beszéltek, hogy a kecskeméti gyár mennyi értéket állít elő. Már csak azért is, mert ez egy gazdasági fórum, és gazdaságilag ezt van értelme vizsgálni.
Amúgy se nem hülyéztelek le, se nem arcoskodtam, de még ballibsi se vagyok.

"Szóvel kár volt szólni..."
Igazad van; de nem azért, mert hülyeséget mondtam volna. Na most viszont arcoskodtam, csak hogy folytathasd a fröcsögést.
tokos. 2014. 09. 14. 10:30
Előzmény: #140  Törölt felhasználó
#142
Már minnem a merci adata? Peterbond adott egy linket a merciről, hogy alátámassza az igazát, aztán végül az én igazamat támasztotta vele alá. De nem baj, senkinek nem árt, ha okosodik egy kicsit.
tokos. 2014. 09. 14. 10:28
Előzmény: #138  Törölt felhasználó
#141
Akkor olvasd el még egy párszor az eredeti beírást, mert abban nem csak ez volt, hanem egy példában megtermelt érték, és költségek. Kétségtelenül kicsit elnagyolva.
A nyereség vs. Bérköltséggel nem is vitatkoztam, igazából a másikkal sem, inkáb pontosításnak szántam. Merthogy nekem ezek szerint van rálátásom egy multi működésére, sokakkal ellentétben.
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 10:17
Előzmény: #139  tokos.
#140
1. Ez nem a Merci adata.
2. Előállított értékről, meg kivett osztalékról volt szó az eredeti felvetésben (amit te hülyeségnek tartottál), nem árbevételről.
tokos. 2014. 09. 14. 10:11
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
#139

Pénznyelő,

Én nem értem, hogy ennek a beírásnak ki értelme volt. Nézd meg a merci jelentesét a netto árbevétel soron, meg a bérköltség soron. 1.7%-ról van szó. De ha a személyi jellegű ráfordításokkal hasonlítod össze, az is csak 2.5%. Rádásul ez még csak 2013. év (tárgyév oszlop), nem is működtek teljes kapacitással, be fog állni ott is 2% alá.

Ha ezzel kapcsolatban vitatkozhatnékod van, ne velem vitatkozz, menj oda a mercihez, aztán nekik mondd, hogy full hülyék...
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 10:08
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
#138
Hozzáteszem, hogy ráadásul az eredeti felvetés a nyereséget (sőt annak is csak osztalékként kivett részét) hasonlította a bérköltségekhez.
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 09:55
Előzmény: #136  tokos.
#137
A hozzáadott érték KISEBB az árbavételnél. Így pláne igaz lesz, hogy a bérköltségek az 1-2%-ánál sokkal nagyobb részt tesznek ki.

Megjegyzem, az árbavételhez viszonyítva is igen alul lőtt az 1-2%.
tokos. 2014. 09. 14. 08:53
Előzmény: #134  Törölt felhasználó
#136
Elnézést, a másik beírásomban erősen fogalmaztam.

A lényeg, nézd meg azt a beírást, amire először reagáltam, ebben ez van:

"Te csak azt látod hogy egy cég 5 milliárd osztalékot vesz ki és vissza haza. Miközben az általa létrehozott cég 30 milliárd értéket állít elő és ebből a bérköltsége 10 milliárd ami itthon marad és a magyar beszállítóknak kifizet 10-t és 5-t külföldi beszállítóknak."

Vagyis az előállított értékből levonja a külföldi ill. belföldi beszállítóknak kifizetett összeget. Ez nem lehet a cég hozzáadott értéke, ha megfeszültök, akkor sem.

128-ban hasonlóan:

"Már a Mercedes arányán is nagyon meglepődtem pedig ott még Árbevételhez mérten is 6-7% van."

Árbevételről volt szó, nem hozzáadott értékről.

Szóvel kár volt szólni...
tokos. 2014. 09. 14. 08:13
Előzmény: #134  Törölt felhasználó
#135
Már bocsánat, de peterhond a 128-ban árbevételhez viszonyította a bérköltséget. Még jó, hogy tudsz olvasni, ha legalább az arcod már nem olyan hatalmas... Aztán az eredeti felvetésben is azt írta, hogy előállítt xxx értéket, amiből kifozeti a beszállítókat. Ez a cég hozzáadott értéke llenne? Aligha, mert ebben benne van akkor a beszállító hozzáadott értéke is.
Azért köszönjük a hozzászólàst, de miért kell a magadfajta ballibsoknek azonnal a másik hülyézésével kezdeni, főleg ha épp a te készülékedben van a hiba? Miért nem lehet picurka arccal, ami kögött nem lehet elrejteni a Naprendszert?
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 06:36
Előzmény: #133  tokos.
#134
A kollégáid hozzáadott értékről beszélnek; bár a megfogalmazás helyenként nem volt teljesen precíz, de a szövegkörnyezetből egyértelmű volt. Ez nem a "Értékesítés netto árbevétel tárgyévben" sor. Abban ugyanis benne van az alkatrészeknek/nyersanyagoknak a költsége is, amit importáltak (vagy belföldön vettek) és beépítettek az autóba. A kecskeméti gyár hozzáadott értéke viszont "csak" maga az összeszerelés.
Vagy másképp fogalmazva: Kecskeméten nincs bauxitbánya, meg kohó, meg nem gyártanak kerékabroncsokat se, hanem az alumíniumot meg a kereket készen veszik és "csak" beépítik az autókba. Úgyhogy az a hozzáadott érték, hogy a bauxitot kibányászták és alumíniumot csináltak belőle megjelenik az autók árában, de ezeket a hozzáadott értékeket nem a kecskeméti gyár adta hozzá.
tokos. 2014. 09. 14. 01:04
Előzmény: #128  Peterbond
#133
Belenéztem a linkedbe, a következő tételekt találtam:

Értékesítés netto árbevétel tárgyévben: 2.096.247.966 EUR

Személyi jellegű ráfordítások tárgyévben: 52.343.733 EUR

Ez gyakorlatilag 2.5%. Persze lehet, hogy nem ugyanarról beszéltünk.

Ha a bérköltségeket nézem, az kb 34 mEUR, ami a bevétel 1,7%-a.

Persze a hülye én vagyok...
tokos. 2014. 09. 14. 00:41
Előzmény: #128  Peterbond
#132
Nyilván én sem ismerhetek mindent, sőt, nagyon kicsi a rálátásom, de volt egy AUDI-s ismerősöm, ő is hasonló arányról beszélt. Persze nem ellenőriztem.

De ha nem 1-2%, hanem 5-6, az is erősen más arány, mint amit írtál.
tokos. 2014. 09. 14. 00:37
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#131
Pénznyelő,

Furcsállom, de ez alapján a beszólásd alapján neked fingod nincs a versenyszféráról.

Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 00:11
Előzmény: #121  tokos.
#130
Mondjuk, ha szerinted egy multinál 1-2% a bérköltség, akkor máris cáfoltad, hogy az olcsó bérek miatt jönnének... (1-2%-nál ugyanis semmit nem jelentene, hogy az 1-2% vagy 1.5-3%).

Szóval az arányokkal te vagy nagyon eltévelyedve. Vagy a fogalmakkal nem vagy tisztában.
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 00:08
Előzmény: #126  tokos.
#129
Bezzeg amikor Gyurcsánynak/Bajnainak 51%-a volt és nem "károgott" a 48, hanem belvárost vert szét, akkor az csak a kormány hibája volt, akkor nem volt szerinted ellenzéki felelősség.

Nem kicsit vagy elfogult...
Peterbond 2014. 09. 14. 00:07
Előzmény: #121  tokos.
#128
Hát én nem mondom hogy az enyém országos átlagot le fedd ( példának szántam ), de azért ez az 1-2% már elnézést de kb hihetetlen nekem. :)

Már a Mercedes arányán is nagyon meglepődtem pedig ott még Árbevételhez mérten is 6-7% van. Persze ott rengeteg a beszállító által előállított termék ( Mivel nem termelés hanem összeszerelés folyik ) aminek a munkabére az adott cégnél jelentkezik.

Számomra logikusan Kelet-európába céget hozni az olcsó munkaerő miatt éri meg elsősorban. Ergó azt hoznak ide amihez nagy arányú szakképzett munkaerő kell ( amihez nem kell szakképzett az megy pakisztánba, indiába, kínába ).

Persze ez alól a kereskedelmi cégek kivétel ( pl Tesco ) ami természetesen a piac miatt jön :).
Törölt felhasználó 2014. 09. 14. 00:06
Előzmény: #126  tokos.
#127
"Ebben nem is vitatkozom veled, csak megjegyeztem, hogy ha valamiben jó úton mentek, akkor is voltak károgok rendesen."

2/3-uk van, úgyhogy ne gyere az ellenzéki felelősséggel most.
tokos. 2014. 09. 14. 00:04
Előzmény: #125  Törölt felhasználó
#126
Ebben nem is vitatkozom veled, csak megjegyeztem, hogy ha valamiben jó úton mentek, akkor is voltak károgok rendesen.

A másik ilyen a nyugdíjrendszer. A szlovákoknál állítólag lényegesen kisebb teher, mint nálunk.
Törölt felhasználó 2014. 09. 13. 23:58
Előzmény: #123  tokos.
#125
"Igen, ez nagy hiba volt."

Én meg pont erről beszéltem / beszélek.
Törölt felhasználó 2014. 09. 13. 23:58
Előzmény: #121  tokos.
#124
"Alapvetően az előállított értékhez sokalltam a bérköltséget.

Ez pl. annál a cégnél, ahol én dolgozok 1-2% körül van."

Ez az, ami biztosan nem igaz. Még az árbevételhez képest is igen alacsony az 1-2%, ilyen nem nagyon lehet. Az előállított érték pedig szűkebb.
tokos. 2014. 09. 13. 23:57
Előzmény: #122  Törölt felhasználó
#123
Igen, ez nagy hiba volt.
Törölt felhasználó 2014. 09. 13. 23:55
Előzmény: #120  tokos.
#122
A különbség: az itteni kormány nem vágta vissza a kiadásokat. Megvágta viszont a gazdaságot.
tokos. 2014. 09. 13. 23:54
Előzmény: #119  Peterbond
#121
Alapvetően az előállított értékhez sokalltam a bérköltséget.

Ez pl. annál a cégnél, ahol én dolgozok 1-2% körül van.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek