Topiknyitó: Portfolio 2014. 07. 01. 16:16

Brüsszeli fenyegetést kapott Magyarország! (2.)  

Ugrás a cikkhez
Az államadósság csökkentésére vonatkozó előírások teljesítése érdekében Magyarországnak pótlólagos költségvetési intézkedéseket kell tennie. Amennyiben ugyanis az adósság nem a megfelelő ütemben csökken, akkor 2015 tavaszán újraindulhat a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=200835
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
nemoland 2014. 07. 02. 08:48
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#20
....pont ez a lényeg van ahol van joga pattogni, van ahol nincs...ennek szabályozóját úgy hívják EU szerződés...

De mivel sok dolgot úgy tűnik nem jól (vagy nem pontosan) szabályoztak be benne...MINDENBE bele akarnak szólni...

Ha Junckerék erre viszik az irányt akkor nem leszünk más, mint pl. egy kieső amerikai állam, akinek jelentős szavazati joga nem lesz, és felette mindent 2-3 országban államban) döntenek el....innentől kezdve pedig nem lesz más sorsunk, mint a mai MO. határain kívüli magyaroknak....tehát ez a kérdés...de sok 'demokráciaféltő' csak szavazzon a Junckeri Európára.. ész nélkül...mert 'azt mondják a külföldiek, a híradók és az újságok'....persze birkának lenni egyszerűbb, mint gondolkodni...az nehéz, mert konfliktusokat generál...
wgl 2014. 07. 02. 08:32
#19
Talán nem a cikkíróval kéne vitakozni, hanem a tényeket megnézni.

19,700 mrd-al vette át OV kormány 2010-ben, most 24,700 mrd az adósság, de úgy, hogy közben a manyupot is elégették, amit az EU nem vesz be, mert ez is hitel, későbbiekben ki kell fizetni nyugdíj formájában.

Semmi reformot nem csináltak, hanem az adóterhelést 4 év alatt 2,700 mrd-al megemelték.
Kapkodnak össze-vissza, lyukakat tömnek be miközben másutt keletkezik aztán azt tömik be. stb.
A hülye is látja: ez nem ok.
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 08:30
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#18
Tök mindegy milyen kormány van, fölösleges mellébeszélni, mert egyetlen, könnyen eldönthető kérdés van: nagyobb volt a tavaly év végi hiányszám mint 3%, vagy nem? Nem. Akkor?

Ezért felmerül az a kérdés is, hogy most, az év közepén minek jönnek elő olyan feltételezésekkel, amelyek csak év végére lesznek aktuálisak.
Ennek egyetlen célja a nyomásgyakorlás. S hogy miért akarnak nyomást gyakorolni, az ügyben meg lehet nézni az elmúlt hetek eseményei közül azokat, amelyek csíphetik a szemüket: egyetlen ilyen van, a devizahitelek kivezetése, mert az a bankszektort anyagilag jelentősen érinti, mivel többszáz mrd Ft-ról van szó, emiatt aggódik a lobbi.

Az a felháborító, hogy ezek a lobbisták az EU intézményrendszerét a saját anyagi érdekeik érvényesítésére használják, és ezzel rángatják meg még a te forintod árfolyamát is.
wgl 2014. 07. 02. 08:26
Előzmény: #16  rockmaster
#17
egy komment a Déli Áramlattal kapsolatban amikor Fleto aláírta 2007-ben:

" 2007. március - Orbán Viktor a Fidesz megalapításának 19. évfordulóján: "Nem kellene megengedniük az utánunk következőknek, hogy miután a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot.”
rockmaster 2014. 07. 02. 07:56
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
Tudjuk: amikor Brüsszel megdicséri Magyarországot, akkor értenek az országhoz, fülig ér az Orbán-párt szája és 5 percenként bemondják a hírekben 4 perc hosszan. Amikor a problémákra hívják fel a figyelmet, akkor nem értenek az országhoz, meg mi úgyis különbek vagyunk, meg idegen lobbi irányítja Brüsszelt.
Ha jól értem, akkor most a 2. verzió játszik?
Szerintem az Orbán-párt kezet csókolhat Brüsszelnek, hogy így engedik (egyenlőre) a Paks 2 szerződést révbe érni egy alapvetően oroszellenes politikai hangulatban.
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 07:00
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Ezzel az erővel Brüsszel nem "pattoghat", mert már 4 éven keresztül folyamatosan megoldották(sic!) a devizahitelesek problémáját a "bankszektor piszkálásával".

Az is érdekes, hogy Brüsszel akkor is ugrált, amikor épp semmi bankszektor nem volt a terítéken... sőt akkor is ugráltak, amikor Fidesz sem volt... sőt ebben a témában speciel amióta tagok vagyunk "pattognak", hisz még a Fidesznek is csak a nyugdíjak feláldozásával, pillanatnyi devizaárfolyammal és "Bokrost is megszégyenítő" megszorításokkal sikerült betartani a számokat.

Egyébként hallottál maastrichti szerződésről?
(Meg a konvergenciaprogramokról?)
Na a költségvetési hiány mellett - többek között - abban vannak vállalások az adósságpályára vonatkozóan is!
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 06:13
Előzmény: #1  Portfolio
#14
Érdekes, hogy Brüsszelben megint akkor pattognak, amikor bankszektort piszkálja a kormány a devizahitelek miatt (mint korábban is, meg pl. a bankadó, telekomadó, stb. esetén). Most is nagyon kilóg a lóláb.
Meg a bankszektor stabilitására figyelmeztetnek a devizahitelek kivezetése kapcsán, pedig a bankszövetség is megmondta, hogy azt semmi se veszélyezteti.

Az ész megáll, hogy az államadósságra hivatkozva fenyegetőznek túlzott deficiteljárással. Mi köze egymáshoz a kettőnek? Közvetlenül semmi. "Magas államadósság-eljárás" meg nem létezik.
Majd ha a deficit magas lesz, akkor ugrálhatnak. Egyébként se látnak egy évre előre, marhára nem tudnak megjósolni semmit.
A valóság meg közben az, hogy a gazdaság a vártnál gyorsabban növekedik, mert alacsony az infláció, alacsonyak a kamatok és nagy az exporttöbblet. Ez a 3 faktor bármilyen környezetben gyorsuló növekedést hoz, ezt bárki láthatta már 1-2 éve.
Törölt felhasználó 2014. 07. 01. 23:20
Előzmény: #1  Portfolio
#13
Már látom is a fideszmédia hírcímeit 2-3 év múlva 90%-os adósságnál Paks miatt: "Brüsszel támadja az energiafüggetlenségünket."

Január óta ugrott az adósság 4-5% !!-ot.
Ez tény és jó ok pattogásra.
Az is tény viszont, hogy Brüsszel a legszarabbkor pattog, pont amikor zsákolhatjuk alacsony kötvényhozammal a lóvét. Elég lett volna Brüsszelnek ősszel ugrálni. Ez van, szívás.
Törölt felhasználó 2014. 07. 01. 21:14
Előzmény: #11  Bekre_Pal
#12
A remény az nagyon kevés és tőzsdei tapasztalattal ráadásul szokás szerint be is csap...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 07. 01. 20:34
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
csak remélni merem, hogy ezt szivacs is tudja magától
Törölt felhasználó 2014. 07. 01. 20:28
Előzmény: #7  szivacs
#10
Hallottál már arról a szóról, hogy kontraproduktív?

Például kiadás csökkentése:
-vonjunk el pénzt az oktatástól (hú, de jól járunk), csak majd a végén csak ócsó rabszolgák lesznek az országban gyakorlatilag nulla hozzáadott értékekkel
- vondjunk el pénzt az eü-től (hú, de jó, megint megspóroltunk pénzt), aztán majd pénzbe kerül a "döglődés"

Vagy vegyük a bevételeket:
- vessünk ki mindenre adót (hú, de jó, megint jól játunk), a francot, nem fejlődik, nem épül semmi értelmes

Persze vannak (valakiknek) fájó, de nem kontraproduktív elvonások, vagy kiadáscsökkentések:
- nyugdíjkorhatár,
- stadionok,
- korrupció
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 07. 01. 20:20
Előzmény: #7  szivacs
#9
de engem az érdekel, hogy szerinted miért ellentétes hatásúak
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 07. 01. 20:03
Előzmény: #1  Portfolio
#8
Majd megtudnák Brüsszelben is,ha Németország egy negyede ingyenélő romákból állna és stadionépítő mániában szenvednének a vezetőik .Kíváncsi lennék ,akkor hogy a pichába dumánának így!?
szivacs
szivacs 2014. 07. 01. 19:47
Előzmény: #6  Bekre_Pal
#7
A brüsszeli szakértők azon javaslatai, amelyek a költségvetés bevételeinek csökkenését és a kiadásainak esetleges növelését eredményező megoldásokat vetnek fel. Ezért javasoltam ezen javaslataik hatásmechanizmusának kifejtését, mivel a első ránézésre a kívánt céllal ellentétes hatásúaknak tűnnek.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 07. 01. 19:19
Előzmény: #5  szivacs
#6
mi váltana ki ellenkező irányú hatást?
szivacs
szivacs 2014. 07. 01. 19:13
Előzmény: #4  Bekre_Pal
#5
Akkor nem sikerült nekik a kinyögés.
Viszont ha nem tudnak nyögni, akkor miért tesznek javaslatokat, pláne olyanokat, amelyek ellenkező irányú hatást válthatnak ki és tovább rontanának a helyzeten?
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 07. 01. 19:10
Előzmény: #2  szivacs
#4
ha újraolvasod, kiderül, hogy a számok rossz módszerekkel javulnak, és nem elég jók továbbra se, na ezt akarták kinyögni
szivacs
szivacs 2014. 07. 01. 18:15
Előzmény: #2  szivacs
#3
Ez a rész is némi magyarázatra szorul:

"a költségvetésre térve a közlemény kiemeli, hogy egyetértés mutatkozott abban, hogy 2014-ben és 2015-ben a költségvetési hiány a cél alatt teljesülhet
a szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben a fő deficitszám 3% alatt marad, az államadósság nincs határozottan csökkenő pályán
a jelentésből az is kiderül, hogy a Bizottság 2014 tavaszi prognózisa szerint az ország megsértheti a stabilitási és növekedési paktum előírásait
főként mivel az adósságcsökkentési előírásnak való megfelelés érdekében pótlólagos költségvetési erőfeszítésekre van szükség
csak így érhető el az államadósság megfelelő ütemű csökkentése
ha ez elmarad, akkor 2015 tavaszán Magyarország ismét az EU szégyenpadjára kerülhet vissza, mivel a Bizottság belengette a túlzottdeficit-eljárás újraindítását"

"Amit javasolnak:
..
a közlemény itt megismétli a konkrét ajánlásokat: stabil és kiegyensúlyozott társasági adórendszer, a különadók kivezetése, az alacsonyabb keresetűek adóékének csökkentése, a normál hitelezési feltételek helyreállítása, a banki portfóliók megtisztítása"

A brüsszeli szakértők javaslata szerint miként eredményezik a külső adósság csökkentését az alábbiak:
1. "stabil és kiegyensúlyozott társasági adórendszer"
a "stabil"-t vajon úgy értik, hogy ne változtassák a jelenlegit vagy úgy, hogy változtassák meg "kiegyensúlyozott"-ra (ez alatt mi is értendő?)
-> ha nem változik a társasági adó, akkor abból miként lesz több adóbevétel, ha meg több adót szednek be, akkor az miként lesz stabil és kiegyensúlyozott??
2. "a különadók kivezetése" és az ezekből befolyt adóbevétel kiesése vajon miként eredményezi az adósságcsökkenést??
3. "az alacsonyabb keresetűek adóékének csökkentése" és az ezekből befolyt adóbevétel kiesése vajon miként eredményezi az adósságcsökkenést??
4. "a banki portfóliók megtisztítása" a külföldi anyabankoknak címezték vagy a magyar államnak kellene konszolidálnia a külföldi leánybankokat és erre a költségvetésből netán újabb hitelekből költenie? Ha igen, akkor ettől miként csökkenne az államadósság??

Szóval ki kellene fejteni a brüsszeli szakértők javaslatainak elképzelt működési mechanizmusát, mert így most éppenséggel nem a költségvetési hiány és az államadósság csökkenését hanem növekedését eredményezőeknek tűnnek.
szivacs
szivacs 2014. 07. 01. 18:00
Előzmény: #1  portfolio
#2
T. cikkíró!

nem tudom, ismételten csak fordítási hibáról van-e szó vagy már az eredeti brüsszeli szöveg is ilyen zavaros.

Úgyhogy segítene az eligazodásban egy hozzáfűzött magyarázat ehhez a részhez:

\"A brüsszeli szakértők főbb megállapításai a magyar ngazdaságról:

..

a folyó fizetési és tőkemérleg folyamatos többletének köszönhetően csökken az ország külső adóssága és az állam finanszírozása is biztosított, mivel erős kereslet jelentkezik az állampapírok iránt és közben rekord alacsony hozamokat láthatunk

fontos sérülékenységi pont viszont a magas államadósság és külső adósságállomány, a magas adósságmegújítási igény és az alacsony növekedési potenciál\"

Itt nem követhető a brüsszeli szakértők gondolatmenete atekintetben, hogy miként lesz a \"folyó fizetési és tőkemérleg folyamatos többletéből\" és abból, hogy \"csökken az ország külső adóssága\" valamint abból, hogy \"erős kereslet jelentkezik az állampapírok iránt és közben rekord alacsony hozamokat láthatunk\"

mégis \"magas államadósság és külső adósságállomány, a magas adósságmegújítási igény\", miközben a külső adósságállomány átstrukturálása zajlik belsővé?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek