Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 06. 29. 21:40

Tréder Topik :o)  

megnyitok egy remek kis kókuszos, lecsós, halacskás topikot. reméljük ez is hosszú életű lesz mint a régi, ami hat évet élt..



hát mindenkinek jó horgászatot! ))

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2023. 02. 01. 09:53
Előzmény: #212959  tibbi60
#212960
jó de előtte az ebédet )))
tibbi60
tibbi60 2023. 02. 01. 09:51
#212959
Kis csorgas, várjuk a délutánt, estét 
tibbi60
tibbi60 2023. 02. 01. 09:20
Előzmény: #212957  -bubu-
#212958
Jó reggelt, köszi 
-bubu-
-bubu- 2023. 02. 01. 08:59
#212957
 
     
 
Nemzetközi részvénypiaci hírek
 
Emelkedés a Fed kamatdöntés előtt az amerikai részvénypiacon. A tegnapi kereskedésben ismét felpattanást láthattunk, az S&P 500 index 1,46 százalékos, a Dow Jones 1,09 százalékos, míg a Nasdaq Composite 1,67 százalkékos emelkedéssel zárt. Ázsiában is kedvező a befektetői hangulat, a Hang Seng 0,71 százalékos, a Shanghai Composite 0,66 százalékos, a Nikkei 0,07 százalékos emelkedést mutat. A határidős mozgások alapján az európai részvényindexek 0,4-0,5 százalékos emelkedéssel indíthatják a mai kereskedést, az esti órákban az amerikai jegybank várhatóan megpróbálja csökkenteni a befektetői optimizmust, így izgalmas mozgásokra kell készülni.
 
Zárás után jelentett az AMD. Az amerikai chipfejlesztő vállalat árbevétele 16 százalékkal 5,6 milliárd dollárra nőtt, ezzel 80 millió dollárral felülteljesítette az elemzői várakozásokat a társaság. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 69 centen alakult, ami 2 centtel magasabb a Wall Street elemzőinek prognózisánál. A felülteljesítést az adatközpontok szegmensének erős kereslete hajtotta. Az idei első negyedévre vonatkozóan a vállalat menedzsmentje a vártnál gyengébb árbevételt jelez előre a gaming szegmens továbbra is gyenge teljesítménye miatt, melyet csak részben tud ellensúlyozni az adatközpontok szegmens. A zárás utáni kereskedésben 1,4 százalékot emelkedett az AMD részvénye.
 
Beszakadt az Electronic Arts részvénye. Az amerikai videojáték-fejlesztő vállalat árbevétele 5 százalékkal 1,88 milliárd dollárra nőtt, ezzel azonban 620 millió dollárral elmaradt az elemzői előrejelzésektől. A társaság egy részvényre jutó eredménye 23 centtel előzte meg az 50 centes EPS prognózist. A vezető címek rengeteg új játékost vonzottak be, így a negyedév végére 650 millióra nőtt a felhasználók száma. A menedzsment a következő negyedévre vonatkozóan azonban kifejezetten gyenge számokat tett közzé és az új Star Wars játék megjelenését is elhalasztotta. A zárás utáni kereskedésben 10,4 százalékot zuhant a részvény árfolyama.
 
Meglepő lépés a Raiffeisentől. Az osztrák bank nettó eredménye 1,46 milliárd euróra nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, ami 130 millió euróval haladta meg az elemzői előrejelzéseket. A várhatóan nem teljesítő hitelek kockázata miatt 228 millió euróval növelte a bank a céltartalékot, ami jelentősen elmarad a Wall Street 299,5 millió eurós prognózisától. A Raiffeisen a 2022-es eredmények terhére részvényenként 0,8 euró osztalékot javasol, a kifizetésről szóló döntés az év későbbi szakaszában várható, amely a vállalat tőkehelyzetétől és stratégiájától függ. A bank 2023-ra a nettó kamatbevétel és a nettó díjak és jutalékok csökkenését prognosztizálta, miután idén rekordbevételt könyvelhetett el.
 
Várakozások felett alakult az Exxon Mobil negyedéve. Az amerikai olajtársaság árbevétele 12,3 százalékkal 95,4 milliárd dollárra nőtt, ezzel 5,2 milliárd dollárral megelőzte a Wall Street előrejelzését. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 3,40 dolláron alakult, ami 12 centes felülteljesítést jelent. Az előző évhez képest több mint 30 százalékkal bővítette az Exxon a guyanai és permi kitermelési kapacitásait. A vállalat menedzsmentje ezen kívül bejelentett egy 35 milliárd dollár keretösszegű saját részvény visszavásárlási programot, ami jelenlegi árfolyamon a részvények közel 7,5 százalékát jelentik. Az egy részvényre jutó negyedéves osztalék mértékén nem változtatott a vezetés, az továbbra is 91 cent, melyek március 10-én kerülnek kifizetésre, szelvényvágás február 13-án esedékes. A részvény árfolyama 2,2 százalékot emelkedett.
 
Negatívan érintette a Caterpillar negyedévét az erős dollár. A nehézgépeket gyártó társaság kedden piacnyitás előtt tette közzé a Q4-es eredményeit. A negyedik negyedévi árbevétel 20 százalékkal, 16,6 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel felülmúlta a Wall Street 15,8 milliárd dolláros becslését. A nehézgépek és építőipari berendezések gyártója közölte, hogy a profit mintegy 30 százalékkal 1,45 milliárd dollárra, azaz részvényenként 2,79 dollárra csökkent a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 2,12 milliárd dollárról, azaz részvényenként 3,91 dollárról. A Wall Street elemzői 4,03 dolláros korrigált EPS-t vártak a negyedik negyedévre, így az jelentősen elmaradt az elemzők prognózisától. Az EPS 0,41 dollárral csökkent a negyedik negyedévben a gép-, energia- és szállítási (ME&T) üzletág kedvezőtlen devizahatások miatt. A részvény árfolyama 3,5 százalékot esett.
 
Jelentett a McDonald’s. A gyorsétteremlánc 5,93 milliárd dolláros negyedik negyedéves bevétele meghaladta az 5,63 milliárd dolláros elemzői várakozásokat, az egy részvényre jutó korrigált eredmény pedig 2,59 dollár lett, szemben a 2,44 dolláros elemzői konszenzussal. A vállalat vezetése óvatos előrejelzést adott 2023-ra: ugyan a bevétel a tervezett 1500 új étterem megnyitásával nőni fog, a bérinfláció, az alapanyagok, és a csomagolás költségeinek jelentős emelkedése miatt már a 2022-ben is megfigyelhetően szűkülő működési marzzsal terveznek. A részvényt követő elemzők közül 28 vételre, 11 tartásra, és 1 eladásra ajánlja a McDonald’s-t. A részvény árfolyama 0,3 százalékot esett.
 
Erős negyedév után borúsabb új évre számít a Pfizer. A 2022 negyedik negyedéves bevétel éves bázison 1,9 százalékos növekedéssel 24,29 milliárd dollár, az egy részvényre jutó eredmény pedig 6 százalékos emelkedéssel 1,14 dollár lett a gyógyszergyártónál. A vállalat vezetése viszont igyekezett mérsékelni a piaci várakozásokat: úgy látják, a 2023-as év bevétele el fog maradni a 2022-estől, és a 71,75 milliárd dolláros elemzői előrejelzés alatt, 67 és 71 milliárd dollár közé várható, míg az egy részvényre jutó eredmény csak 3,25 és 3,45 dollár közé fog esni, a konszenzus által várt 4,31 dollár helyett. Részvényvisszavásárlást idén nem tervez a Pfizer; inkább növelik a fejlesztési és beruházási keretet, hogy 2024-től új lendületet kaphasson a vállalat növekedése. A részvényt követő elemzők közül 9 vételre, és 15 tartásra ajánlja a Pfizer-t. A részvény árfolyama 1,4 százalékot emelkedett.
 
Lendületben a General Motors: az autógyártó negyedik negyedéves eredménye részvényenként 2,12 dollárt ért el, messze meghaladva az elemzők által várt 1,67 dollárt – a vártnál több, mint 6 százalékkal magasabb, 43,11 milliárd dollár bevétel mellett. A 2023-as kilátások is ígéretesek: az elemzők részvényenként 5,7 dollár eredményt jeleztek előre, de a vezetés ennél magasabb, részvényenként 6-7 dollár körüli értéket valószínűsít. A legnagyobb árréssel értékesített, nagyméretű modellek iránt töretlen a kereslet, az ellátási lánc-problémákat maguk mögött tudhatják, és a GM elektromos autózás terén indított beruházásai is kezdenek megtérülni – az erősödő árverseny ellenére is. A részvényt követő elemzők közül 16 vételre, 8 tartásra, és 1 eladásra ajánlja a General Motors-t. A részvény árfolyama 8,3 százalékot emelkedett.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Financial Times, The Wall Street Journal, Portfolio.hu, Világgazdaság, CNBC, Equilor Elemzés
 
Devizapiaci, makrogazdasági hírek
 
Ma este Fed kamatdöntés. Ezúttal nem is a kamatemelés mértéke a kérdés, mivel az szinte biztosra vehető, hogy 25 bázispontos emelésre lassít az amerikai jegybank, azonban a jegybankelnök kommunikációja várhatóan igen szigorú lesz. A várt kamatemeléssel 4,75 százalékra emelkedhet a kamatsáv felső széle, és ezen kívül még egy, esetleg kettő 25 bázispontos szigorítás várható a következő üléseken. A kamatdöntés bejelentésére szokás szerint - hazai idő szerint - 20 órakor kerül sor. Mivel ezúttal makrogazdasági előrejelzést és Dot Plot ábrát nem ad ki a Fed, és az sem jellemző, hogy a közleményben érdemi módosításokat hajtanának végre, a - hazai idő szerint - 20:30-kor induló sajtótájékoztatóra kell figyelnünk. Mivel januárban a részvény- és kötvénypiacokon egyfajta hurráoptimista hangulat volt tapasztalható (az S&P 500 index több mint 4 százalékot emelkedett, a 10 éves hozam 35 bázisponttal esett), Jerome Powell minden bizonnyal megpróbálja csökkenteni a befektetők optimizmusát, mivel az az inflációs célok elérésével ellentétes folyamatokat indíthat el. A jegybanki hitelesség megőrzése mellett úgy kommunikálhat, hogy még a Fed tisztségviselői sem biztosak abban, hogy hol fog tetőzni a kamatszint, de mindenképpen tartósan fenntartják majd. Ismét hangsúlyozhatja, hogy az idei évben nem terveznek kamatvágást, de amennyiben folytatódik a pénzpiaci feltételek javulása, és az infláció letörése emiatt elnyújtottabb lesz, elképzelhető, hogy még 2024 első felében sem fognak lazítani.
 
Javított az idei évi növekedési előrejelzésén az IMF. A Nemzetközi Valutaalap kiadta a makrogazdasági frissítését, melyből az októberi prognózisnál kissé optimistább kép rajzolódik ki. Az Egyesült Államokban a korábbi 1 százalék helyett 1,4 százalékos növekedést várnak idén, a jövő évit 1,2 százalékról 1 százalékra csökkentették. Az eurózónában idén 0,5 helyett 0,7 százalékos, jövőre 1,8 helyett 1,6 százalékos bővülésre számítanak. A globális növekedési várakozást 2,7 százalékról 2,9 százalékra javították az idei évre vonatkozóan, és 3,2 százalékról 3,1 százalékra csökkentették 2024-re. Az infláció elleni küzdelem miatt megemelt kamatok és az orosz-ukrán háború továbbra is nyomást gyakorol a világgazdaságra, de a kockázatok mérséklődtek tavaly októberhez képest. Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető elemzője szerint a recessziónak kisebb a kockázata, és a jegybankoknak sikerült eredményeket elérni az infláció elleni küzdelemben, de a folyamat még nem ért véget. Az idei év fordulópontja lesz, amikor a növekedési ütem eléri a mélypontot, majd az infláció érdemben csökkenni kezd.
 
Vártnál kedvezőbb adatok érkeztek az eurózónából. Tegnap jelent meg a negyedik negyedéves GDP-adatsor első becslése, mely szerint éves bázison a várt 1,7 százalék helyett 1,9 százalékos volt a növekedés, míg negyedéves bázison a konszenzusban szereplő 0,1 százalékos csökkenés helyett 0,1 százalékos bővülést mértek. Amennyiben a végleges adatok megerősítik ezt, a második negyedév végéig összességében biztosan nem lesz recesszió az eurózónában. Az Európai Unió összes tagállamát számítva stagnálást mértek a harmadik negyedévhez képest, de még nem minden országban tették közzé a negyedik negyedéves adatokat. A cseh gazdaság már technikai recesszióban van, miután a harmadik és a negyedik negyedévben is visszaesés volt. A megjelent adatok közül a legnagyobb visszaesést Ausztriában mérték a negyedik negyedévben, 0,7 százalékost, míg a legnagyobb, 2,5 százalékos növekedés Írországban volt.
 
Emelkedett, de még mindig határérték alatt a Caixin feldolgozóipari indexe. A decemberi 49 pontról 49,2 pontra emelkedett a mutató, azonban elmaradt a 49,5 pontos várakozástól. A kínai járványügyi intézkedések enyhítésével jelentősen csökkent a nyomás a feldolgozóiparban, de a kereslet még nem állt helyre. A kibocsátás volumene még csökkent, de annak mértéke minimális, az új megrendelések visszaesése is mérsékelt volt. A legnagyobb problémát a munkavállalók betegség miatti távolléte okozta a vállalatoknál. Az előretekintő várakozások viszont 2021 áprilisa óta nem voltak ilyen kedvezőek.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Financial Times, The Wall Street Journal, Portfolio.hu, Világgazdaság, CNBC, Equilor Elemzés
 
 
Hazai hírek
 
Folytatódott a negatív korrekció a hazai tőzsdén. A tegnapi kereskedésben a BUX index megközelítette a 45 ezer pontos szintet, de ma reggel felfelé korrigálhat a piac a kedvező nemzetközi befektetői hangulat miatt. A vezető részvények közül az OTP árfolyamában 10 846 forintnál húzódik egy fontos szint, a 30 napos mozgóátlag, alatta pedig 10 678 forintnál az 50 napos mozgóátlag, míg a 11 000-11 100 forintos zóna most ellenállást képez. A MOL grafikonján a 2 667-2 685 forintos tartományban húzódnak támaszok, és 2 733 forintnál meghatározó ellenállás, a 200 napos mozgóátlag. A Richter megérintette a 8 ezer forintos szintet, fontos támasz 7 940-8 000 forint között húzódik, felül viszont 8 150 forintnál erős ellenállási szint. A Magyar Telekom árfolyama a 381 forintos szint felett zárt, amennyiben sikerül megtartani, folytatódhat az emelkedés a 389 forintos szint irányába.

Szűk sávban mozog az euró-forint árfolyama
. Alul a 389-es szint támasztja a jegyzést, míg felül 392 közelében húzódik rövid távú ellenállás. A volatilitás az elmúlt napokban lecsökkent, az esti amerikai kamatdöntő ülés hozhat nagyobb izgalmakat és mozgást.
 
Növelte a tulajdonrészt az olasz cégben a Duna House. A vállalat 16,85 százalékkal növelte a tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.a-ban, ezzel a Duna House tulajdonrésze 93,98 százalékra emelkedett.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Financial Times, The Wall Street Journal, Portfolio.hu, Világgazdaság, telex.hu, CNBC, Equilor Elemzés
 
 

 
 
Külföldi és hazai makro adatok
Dátum Idő Hely Adat Időszak Korábbi Várt
február 1. 9:00 HU Feldolgozóipari BMI jan. 63,1 -
február 1. 9:15 SP Feldolgozóipari BMI jan. 46,4 48,0
február 1. 9:30 CH Feldolgozóipari BMI jan. 54,1 54,8
február 1. 9:45 IT Feldolgozóipari BMI jan. 48,5 49,6
február 1. 9:50 FR Feldolgozóipari BMI jan. 50,8 50,8
február 1. 9:55 GE Feldolgozóipari BMI jan. 47,0 47,0
február 1. 10:00 EU Feldolgozóipari BMI jan. 48,8 48,8
február 1. 10:30 UK Feldolgozóipari BMI jan. 46,7 46,7
február 1. 11:00 US OPEC találkozó - - -
február 1. 11:00 EU Infláció (év/év) jan. 9,2% 9,0%
február 1. 11:00 EU Maginfláció (év/év) jan. 5,2% 5,4%
február 1. 11:00 EU Munkanélküliségi ráta dec. 6,5% 6,5%
február 1. 14:15 US ADP foglalkoztatottsági adat, ezer fő jan. 235 170
február 1. 14:45 EU EKB sajtótájékoztató - - -
február 1. 15:45 US Feldolgozóipari BMI jan. 46,8 46,8
február 1. 16:00 US ISM feldolgozóipari BMI jan. 48,4 48,0
február 1. 16:00 US Meghirdetett álláshelyek száma, millió darab dec. 10,458 10,230
február 1. 16:30 US Nyersolaj készletek, millió hordó - 0,533 -1,000
február 1. 20:00 US Fd közlemény - - -
február 1. 20:00 US Fed kamatdöntés - 4,50% 4,75%
február 1. 20:30 US Fed sajtótjákoztató - - -
 
Forrás: Bloomberg
 
 
 
 
Vállalati jelentések
Dátum Időpont Vállalat Régió Korábbi Várt
február 1. 08:00 GSK PLC UK - 1,332
február 1. Nyitás előtt Raiffeisen Bank International AS - 8,289
február 1. Nyitás előtt Waste Management Inc US - 1,419
február 1. 13:00 T-Mobile US Inc US - 1,11
február 1. Zárás után Meta Platforms Inc US - 2,265
_Macika_
_Macika_ 2023. 02. 01. 08:52
Előzmény: #212955  sly36
#212956
ott vagyunk már?
 DD
sly36
sly36 2023. 02. 01. 08:29
Előzmény: #212952  _Macika_
#212955
Jó reggelt!
Fölfelé osonós februárt! 🙃
tibbi60
tibbi60 2023. 01. 31. 22:11
Előzmény: #212951  _Macika_
#212954
Greenspan bá
tibbi60
tibbi60 2023. 01. 31. 22:10
Előzmény: #212950  sly36
#212953
Spx rest töltött 4068-nal
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 22:01
#212952
durva volt a vége januári záró
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 21:35
Előzmény: #212950  sly36
#212951
a kamatok sokkal de sokkal magasabbak voltak régebben 80as években mikor magas volt az infáció világszerte
most a 10 éves usa 3,5%, német 2.3%
ez semmi
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 20:39
Előzmény: #212948  guantanamo
#212949
régen 2000ben emlékszem a fed túlértékelt, lufit kiabált a piacra
ilyen mikor is volt? ugyan
támogatják a gazdaságot, piac meg ugrik rá
néha túlságosan nagyot 
guantanamo
guantanamo 2023. 01. 31. 20:24
Előzmény: #212944  _Macika_
#212948
2018 október 10. valamint 2022. aug 26. Igaz utóbbi nem FED, csak Jackson Hole.
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 20:07
Előzmény: #212945  tibbi60
#212947
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 18:38
Előzmény: #212945  tibbi60
#212946
januárban 5% sp emelkedés eddig
dax 7% ahh
tibbi60
tibbi60 2023. 01. 31. 18:32
Előzmény: #212944  _Macika_
#212945
Pedig itt lenne az alkalom ra
Hogy lesz a lenti ress betoltve(3600)?
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 17:26
Előzmény: #212943  tibbi60
#212944
fed az nem veri be a piacokat
utoljára mikor volt?
20 éve?
tibbi60
tibbi60 2023. 01. 31. 17:23
Előzmény: #212942  _Macika_
#212943
Ma a nasit huzogatjak, holnap meg ütik 
_Macika_
_Macika_ 2023. 01. 31. 16:11
Előzmény: #212941  mocskos_spekulans
#212942
lángosban tekert krémes?
bux zárószakaszban havi zárások lesznek. ahh
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2023. 01. 31. 15:56
Előzmény: #212938  _Macika_
#212941
mit aprózzák el? A középhatalomban 25%!   itt még mindig krémes egy jó feketével kisérve.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek