Topiknyitó: Portfolio 2014. 05. 06. 13:30

Az egész világ lelassulhat, ha nem bízunk a bankokban és a multikban  

Ugrás a cikkhez
Közzétette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves gazdasági jelentését, melyben rontotta a világgazdaság idei évére vonatkozó előrejelzését. Kína lassulni fog, a feltörekvő piacok meg fogják szenvedni a szigorodó monetáris...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=198591
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 06. 12. 22:10
Előzmény: #40  szivacs
#42
Ha jól értettem a hozzászólásaitokat, a fő gond az, hogy ezek a gaz multik sehol nem akarnak adózni, és ez többé-kevésbé sikerül is nekik. Da akkor most mi van? Mi a baj ezzel? Hogyan szegényedik el ettől a világ? Biztos bennem lehet a hiba, hogy még ezt sem értem?. Naiv eszemmel azt gondolom, hogy kifizeti osztalékként a részvényeseknek, azok meg elköltik, így visszakerül a gazdaságba.
Törölt felhasználó 2014. 06. 12. 20:45
Előzmény: #40  szivacs
#41
"A korábbi jellemzően nacionális vállalatokból felépülő nemzetgazdaságok átalakulnak transznacionális vállaltok által dominált gazdaságokká, amelyek így egyre kevésbé szabályozhatók az egyes nemzetek által és az államok jelentős forrásokat veszítenek el nem csak az adott országban hanem összesítve a transznacionális vállalatok terepéül szolgáló összes országban együttvéve is."

Az első fele igaz (ezt írtam én is és cumi is). A második fele nagy baromság. Az összes ország nem veszíthet összességében, mert a Föld egy zárt rendszer. Valahova kerülnek ezek a pénzek, még az ellopott, korrumpáltak is.
szivacs
szivacs 2014. 06. 12. 20:02
Előzmény: #37  cumi01
#40
Ez nem "hibáztatás" kérdése. Egyszerűen az történik, hogy az egyes országok piacainak működése által kitermelt jövedelmek egyre nagyobb mértékben kikerülnek abból az országból, amelyik létrehozta azokat és csökken az a hányad, amely az adott országon belül marad akár az állam adó és egyéb bevételeként, akár a cég vagy a tulajdonos jövedelmeként.
A korábbi jellemzően nacionális vállalatokból felépülő nemzetgazdaságok átalakulnak transznacionális vállaltok által dominált gazdaságokká, amelyek így egyre kevésbé szabályozhatók az egyes nemzetek által és az államok jelentős forrásokat veszítenek el nem csak az adott országban hanem összesítve a transznacionális vállalatok terepéül szolgáló összes országban együttvéve is.
Az országok piacai által kitermelt összbevételből korábban befolyt összes állami bevétel ennek a transznacionalizálódásnak a hatására összesítve is csökken, ezzel a közteherviselés mértéke is csökken. Az állam bevételeinek csökkenése révén pedig vagy az eladósodás nő vagy a közkiadások csökkennek.
Ez pedig sem az egyes országoknak, sem ezen országok közösségének nem érdeke.
Gyakorlatilag a "piac használati díjak" egy része kifizetésének megkerülése révén azok az országok működésének finanszírozása helyett a transznacionális vállalatok vagyonnövekményévé válnak és nem az azt kitermelő népek hanem néhány vállalat érdekében kerülnek felhasználásra.
Törölt felhasználó 2014. 06. 12. 17:26
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
Az EU-ban amúgy is régóta összehangolt/egységes adópolitika lenne szükséges.
Törölt felhasználó 2014. 06. 12. 17:24
Előzmény: #37  cumi01
#38
"Ez nem a multik hibája, nem lehet okolni öket, ha adót optimalizálnak. Ameddig nem fog össze a civilzált világ és csukja be a kis csikicsukizható ajtókat, nem fog történni semmi."

Pontosan. Erről beszéltem én is. Alkalmazkodni kellene a durván megváltozott környezethez jogilag, adminisztrációilag.

"Márpedig azok az országok (pl Írország), amelyek lehetövé teszik az ilyen optimalizálást, nem fognak együttmüködni."

Ez igaz, de ettől még az anyaországok kezében még mindig kurva sok lehetőség marad. Olyan nincs, hogy egy multi teljesen kitelepül egy adóparadicsomba és közben a többi ország terültén azt tesz, amit akar...
cumi01 2014. 06. 12. 16:53
Előzmény: #34  szivacs
#37
"Már nem csak az usában, hanem az euban is kiverte a biztosítékot, hogy a világ egyik legnyereségesebb és legnagyobb készpénzállománnyal rendelkező cége agresszív adóoptimalizálással és globális csikicsukival mindenhol kivonja a jövedelmét a közteherviselés alól."

Ez nem a multik hibája, nem lehet okolni öket, ha adót optimalizálnak. Ameddig nem fog össze a civilzált világ és csukja be a kis csikicsukizható ajtókat, nem fog történni semmi. Márpedig azok az országok (pl Írország), amelyek lehetövé teszik az ilyen optimalizálást, nem fognak együttmüködni.
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 12. 16:22
Előzmény: #23  cumi01
#36
Tőlem is kapsz egy + értékelést, egyetértek!
Törölt felhasználó 2014. 06. 11. 23:11
Előzmény: #34  szivacs
#35
A kérdés, hogy vajon helyes modell-e ez az irigység (ill. pénzszerzési) alapú üldözése a sikerességnek...

Mert most ez történik. A probléma maga ugyanakkor abszolút érthető. Létrejöttek országok feletti multik, ami nem biztos, hogy baj, de biztosan más szabályozási rendszert kíván meg ez a helyzet. Ehhez a jognak, az adózásnak alkalmazkodnia kell, jelenleg jó nagy a lemaradás a multik eszköztárához képest.

Ez azonban nem ugyanaz, mint az erőből büntetés, meg a lakossági hergelés (amit itthon Orbánék is tesznek). Szabályozás, az kell, átfogó szinten, globalizáltan.
szivacs
szivacs 2014. 06. 11. 22:53
Előzmény: #7  szivacs
#34
"Az Európai Bizottság vizsgálatokat kezd az Apple (Nasdaq) ellen. Az EB az amerikai cég írországi adózási gyakorlatait fogja vizsgálni, mivel a vádak szerint az Apple jogtalan előnyre tesz szert az adózási kiskapuk kihasználása révén. A cég a nagyon alacsony adókulccsal rendelkező Írországban adózik, és különböző, alacsony adókulcsú európai leányvállalatokat tart fenn az adóoptimalizálásra. Az Apple 0,6 százalékot erősödött kedden."
Már nem csak az usában, hanem az euban is kiverte a biztosítékot, hogy a világ egyik legnyereségesebb és legnagyobb készpénzállománnyal rendelkező cége agresszív adóoptimalizálással és globális csikicsukival mindenhol kivonja a jövedelmét a közteherviselés alól.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 07. 19:45
Előzmény: #30  szivacs
#33
az országok sose fognak kartellezni a multik ellen, mert az országok olyanok ebből a szempontból, mint a potenciális bérlőkért egymással versengő ipari parkok és irodaházak

és mivel van közel 200, mindig lesz, aki az összefogás és kartell helyett egyéni versenylépéseket tesz

teszem hozzá, nagyon helyesen, mert a végén úgyis a vásárló fizeti meg az összes multira rakódó terhet

az ellen meg, hogy a multik alkalmas embereket alkalmaznak és ezért felismerik a lehetőségeiket, a legjobb gyógyír az, ha az ország is alkalmas emberekkel menedzselteti magát. nos ez se nem az orbán vagy merterházy, vagy pláne a félelméjű vona, se nem egyéb a mai választók által favorizált fogyatékos banda. amíg a magyar választók egyszerűen túl hülyék és hulla igénytelenek az életükkel kapcsolatban (igény alatt nem az audit meg karibi nyaralást értem), addig tudomásul kell vennünk, hogy a mulltik szempontjából a versenyképességünk a béka segge alá kerül

pl. ami kellene:

- megfelelő adókörnyezet

- megfelelő munkaerő (mára oda jutottunk szellemileg, hogy az indexen ma az volt az egyik cikkben, hogy a magyarok félnek a bkk jegyautomatát használni. hát eszemfaszom) - tapasztalatból tudom, hogy rohadt nehéz jó embereket találni

- kiszámíthatóság

de a multi már attól is tenyészik, legfeljebb satnyább, ha csak békén hagyják, úgyhogy már az is fél siker

a kivitt nyereségről meg:

mire bármit kivisz, addigra itt foglalkoztat egy csomó bejelentett alkalmazottat, bérel, beszerez, stbstb... - rengeteget tesz a gazdaság működéséért a puszta jelenlétével, miközben már akkor is generál egy csomó adóbevételt, ha egyáltalán nem nyereséges
Törölt felhasználó 2014. 05. 07. 18:51
Előzmény: #1  Portfolio
#32
:)" ha nem bízunk?" Hát igen, úgy beszélünk már róluk mintha az emberektől független organizmusok lennének.Tv.be mégse iktathatjuk, hogy innentől kezdve : szeressék...(másképp ítéli meg a banki adós, a bankigazgató, a multicég részvényese meg a minimálárra szorított beszállító....etc. ) Na mindegy, hüle főcim,, inkább meditáljunk, akkor hozunk ált. jó döntéseket...:))
link
szivacs
szivacs 2014. 05. 07. 18:20
Előzmény: #30  szivacs
#31
szabályozásokba+n. (még mielőtt rábukna egy rábukó)
szivacs
szivacs 2014. 05. 07. 18:17
Előzmény: #29  Bekre_Pal
#30
Ez már akkor nyilvánvaló volt mindenki számára, amikor még nem is regisztráltál a portfolion.

Viszont nézzél már az orrodnál tovább!
A multik erősen profitorientáltak, jól strukturáltak és hatékonyan szervezettek.
Erőforrásokkal és tapasztalattal rendelkeznek, járatosak vagy képesek megfizetni a legjobb szakértőket az adózási és jogi szabályozásokba. Mindez képessé teszi őket arra, hogy maximálisan kihasználják a nemzetközi, nemzetek feletti lét mozgásterét a saját hasznukra.
És ez nem minősítés, hanem csupán a tények.
Nos, ezeket a jól felvértezett multikat kellene hatékonyan szabályozni a saját érdekükben az országoknak. Országonként külön-külön semmi esélyük sincs, az összefogásra és együttes fellépésre pedig nincs bevált együttműködési rendszerük sőt, sokesetben még azonos szándékuk sem.
Ezt kihasználva tudják a multik a számukra egyre előnyösebb környezetet kikényszeríteni. És pont ez az az út, ami fenntarthatatlan és ellentétes a társadalmak érdekeivel. Ezt érzékeli az emberek túlnyomó része és ezzel nem szimpatizálnak túlzottan.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 07. 16:40
Előzmény: #28  szivacs
#29
szivacs, lassan írom, hátha úgy világosabb:

a multi az erőforrásait oda optimalizálja, ahová a leginkább érdemes neki

mi meg tudjuk választani, hogy ide mennyire érdemes

így tudjuk szabályozni

mi nem oké ezen?
szivacs
szivacs 2014. 05. 07. 16:33
Előzmény: #27  Bekre_Pal
#28
ha ezt hiszed, akkor visszavonom a capiscit tőled...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 07. 16:16
Előzmény: #26  szivacs
#27
de tud szabályozni, mi is megtesszük

azt tudjuk szabályozni, mennyire legyenek itt
szivacs
szivacs 2014. 05. 07. 16:11
Előzmény: #25  Bekre_Pal
#26
Minden világos, kivéve a hozzáállásod. :-)

"bármelyik ország eldöntheti, kellenek-e neki a multik" - egészítsük ki: amelyeket nem tud szabályozni - sem egyik ország, sem a másik. Azaz szabályozatlanok mert szabályozhatatlanok és ez hordozza magában a veszélyeket, ez váltja ki a jogos fenntartásokat.
Capisci, caro amico mio?
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 05. 07. 15:49
Előzmény: #24  szivacs
#25
kezded te ezt kapisgálni

és igen, bármelyik ország eldöntheti, kellenek-e neki a multik, kuba és észak korea ki is picsázta őket, jól is élnek
szivacs
szivacs 2014. 05. 07. 15:38
Előzmény: #22  szivacs
#24
No akkor elemezzük kicsit!

"a multik nem történelem szakosak, nem az érdekli őket, hogy hajdanában-danában kaptak kedvezményt vagy sem, hanem hogy most hol érdemes működniük, mit hogyan tudnak költséghatékonyabban végrehajtani" - Világos! Oda mennek, ahol több kedvezményt kapnak és addig maradnak, amíg máshol nem kapnak még annál is többet.

"elég szuverén gazdasági lények, nem lehet őket korbáccsal terelgetni" - vagyis az egyes országok csak korlátozottabban tudnak hatni rájuk, mint a nem multi vállalkozásokra.

"kedvező körülményeket kell nekik teremteni, és akkor remélhetőleg elszaporodnak" - csak egy gondolat: mi lenne ha az egész világ erre optimalizálna és már csak multik lennének a világon, akik a kedvező körülményekre hajtva települgetnének át és szorítanák le az adóikat és spannolnák fel az odacsábító kedvezményeket addig amíg már nem fizetnének semmi adót csak egyre "csábítóbb" támogatásokat kapnának. Adót meg fizessenek a helyi hülye nemmultik!

"kibaszott ostobának kell lenni ahhoz, hogy valaki haragudjon a multikra, ha azok az érdekeiket követve mozognak a világ piacain
Bekre_Pal" - NO COMMENT!
cumi01 2014. 05. 07. 15:25
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#23
"Nem utálni kell, meg utáltatni, hanem szabályozni."

100% egyetértek, de ezt megvalósítani már lehetetlen. Egyes multik, bankok akkorára nöttek, hogy zsebrevágnak (vagy diplomatikusan mondva: lobby-znak) politikusokat, kormányokat és ezért már -szerintem- soha nem lesznek szabályozva. Egy fajta maffia...
szivacs
szivacs 2014. 05. 07. 14:48
Előzmény: #1  Portfolio
#22
"a multik nem történelem szakosak, nem az érdekli őket, hogy hajdanában-danában kaptak kedvezményt vagy sem, hanem hogy most hol érdemes működniük, mit hogyan tudnak költséghatékonyabban végrehajtani. többek között ennek az az eredménye, hogy nem félmillió egy mainstream lapostévé, hanem 150e, meg hogy nem ezerért kapod a boltban a rizs kilóját.

elég szuverén gazdasági lények, nem lehet őket korbáccsal terelgetni. olyanok, mint az elterjesztendő védett állatok: kedvező körülményeket kell nekik teremteni, és akkor remélhetőleg elszaporodnak

kibaszott ostobának kell lenni ahhoz, hogy valaki haragudjon a multikra, ha azok az érdekeiket követve mozognak a világ piacain
Bekre_Pal"
Törölt felhasználó 2014. 05. 07. 12:18
Előzmény: #20  nemoland
#21
A multik által épített számítógépeken fórumozol, az ő kizsákmányolásaik révén előállított járműveken közlekedsz, az ő műsoraikat nézegeted az ő készülékeiken...

Összefoglalva: táptalajt biztosítassz a multik létezéséhez.
(Ezek után a posztod hiteltelen, már ne is haragudj! :D)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek