Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash hétfő, 19:41
Előzmény: #262519  J0hnnyEnglish
Figyi Johnny,  megnéztem a lakést amit beraktál. Gondolom ti szembe laktok a tízemeletesben valahol. Namármost:  nekem az a fő bajom hogy látod a lakcsit az ablakból vagy erkélyről. Biztos kell ez? Nekem fontos volt mikor házat néztünk hogy ne lássam a lakcsit. Legyen a seggemben 2 percre mert kell de ne lássam. Nincs ott a kertvárosi részen valami társasház ? Király utcák vannak arra, Beregszászi út, Ramocsa, Előpatak út. Az Övegesbe jártam suliba. Valami 2-3 lakásos társasház . Így nem "jöttél el" a lakótelepről a Rétköz utcában. szerintem
Second Wave hétfő, 19:34
Előzmény: #262522  DavidCamp
Szerintetek a 30-50 nm, garzontól - nappali+háló-ig az élhető kategória (ha belátnak az nem baj, de ne a  kamionsofőr lásson be 2*3 sávról) bele fog férni ezekben az új projektekben az OSP feltételekbe? Vagy úgy lesz, hogy mutatni a 70-100 nm-es lakások lesznek 1,499mFt/nm áron, a "kicsik" meg egy érezhető lépéssel felette? A Bókaynál úgy rémlik, hogy a kicsik (30-50nm) is belefértek 1,5 alá. Ez teljesülhet a XI-ben?
Bandita hétfő, 19:05
Előzmény: #262528  Capi
Lényegében egyetértünk. 
Annyival toltam meg ezt a véleményt, hogy csúcsidőn kívül sem tetszik nekem, egy fos, tötymörgés.
greenman76
greenman76 hétfő, 18:21
Előzmény: #262536  Pistike12
Az erkéllyel szoktak trükközni, sok helyen nem jöttem még rá a számolás mikéntjére, de nem a felét adják hozzá, hanem kb a 2/3 -át.
Nem, nem a Váci út felöl lesz, hanem a leendő úszokomplexum mögött az egyik, a másik kettő épület pedig pont a belső oldalon.
Az utóbbi kettő esetében budai panorámát ígérnek a felsőbb emeleteken.
Igen, árban valóban drágábbak lehetnek a bemutatott tervek alapján.
A Váci út felőli részen végig torony jellegű irodaházak lesznek.
Pistike12 hétfő, 18:12
Előzmény: #262531  greenman76
A langban a bayer lesz 2-3 hinapon belul hirdetik, de nem lesz olcso.
Kimondottan trukkos meretezest csinalnak. A netto nm nem egyszer 10nmerrel kisebb mint az ertekesitheto terulet sajnos. 
Ugye a szokasos trukk: valaszfalak nelkuli netto terulet kiirasa, plusz olyan erkely, meret, ami torzít. Gindolom a vaci ut feloli resze lesz az osps. 
Capi
Capi hétfő, 18:05
Előzmény: #262534  greenman76
Gyereknek néztünk ott lakást de inkább hanyagoltuk. Máshol vettünk.
greenman76
greenman76 hétfő, 18:02
Előzmény: #262533  DavidCamp
Pontosan ezt írtam, szerintem is szörnyű. (I. ütem).                                                                    A saroklakások elrendezése viszont jó, a minőséghez nem tudok hozzászólni.
A II. ütemet szellősebbre ígérik, a tervezett elrendezés is jobbnak tűnik, csak azt a k...a tornyot vennék ki onnan. (nem akarják)
Itt most "kis" pénzről beszélünk, magam nem laknék ott...
DavidCamp hétfő, 17:57
Előzmény: #262531  greenman76
A waterfront egy borzalom. Minősége gatya, közelsége borzalom. Gyakorlatilag belátsz full-full a szomszéd toronyba. A másik a hangszigetelése. Mancika pukkent egyet és hallja a 2vel alatta lakó is. De a wc lehuzás is ilyen.

DavidCamp hétfő, 17:54
Előzmény: #262528  Capi
Tipikus iszonymanszindróma! Ő a helikopter. Hagyd rá!
greenman76
greenman76 hétfő, 17:51
Előzmény: #262527  Pistike12
A III. ker Waterfront II. az lesz, így engedélyezte az önkormányzat. Nyilván nem a dunai panorámás felsőbb emeleti lakások.
Az I. ütem iszonyat szar lett szerintek, borzasztóan közel vannak az épületek egymáshoz és a bejáratnál megy el a HÉV...
A II. ütemnél 33 méter távolságot ígérnek. (az se a húha, de jobb, mint volt)
A XI. -ben hármat jelentettek be helyrajzi számokkal megadva, gondolom Albertfalván lesznek, máshol nem nagyon van hely.
A IX. -ben is lesz egy értelmezhető a Vágóhíd utca körül, brutálisan épül ki az a környék.
A XIII. -ban is lesz valahol, lehet a Láng negyedben, de nem biztos.
Az összes gyenge pontja a nagy lakásszám és az egymáshoz meglehetősen közeli épületek, de a XI. -ben már lassan panel nincs 1.5 M/nm alatt, úgyhogy nem a hibát kell keresni...
Pistike12 hétfő, 17:51
Előzmény: #262527  Pistike12
 Amit most raktak rozsdaovezetbe
Bp xi 3384/2 ujbuda, full a vasuti sinek mellett
Bp xi 3895/3 fehervari ut nadorliget lakopark mellett
Bp iii  becsi ut mellett a lestyan utca 
Amik ospsek
Xi csurgoi ut zsombor utca
Xi feltaro utca kotar utca
Xi barazda galvani
berlini
berlini hétfő, 17:49
Előzmény: #262519  J0hnnyEnglish
Jó környék, rendben tartott ház.
Inkább ezt ezen az áron mint 1 millióFt/m2 felett egy panel.
Amúgy meg az ingatlanost kirúgnám a fotók miatt. Egy (valszeg) Gopro kamerával nekimenni egy eladásnak, ami egy nagylátószögű torzitást sem képes korrigálni...., nagyon igénytelen. De legalább alaprajz van, mégha az sem tökéletes, mert a tartófalak nincsenek feltüntetve. Nem mindenkinek az álma egy kis étkező ablak nélkül és az esetleges átalakitási tervekhez előzetesen erre az infora szükség lenne.
Capi
Capi hétfő, 17:42
Előzmény: #262524  Bandita
Csúcsidőben 10 lóerő is sok. Amugy csúcsidőben vonat vagy nagyrobogó. Esetleg helikopter.:) kb. 10 éve ezen a vonalon mozgok. Van benne tapasztalatom elhiheted. A másik irány a 2.ker. Indulás előtt vaze! 
Pistike12 hétfő, 17:38
Előzmény: #262525  greenman76
De hol lesznek ezek? En eddig csak 15ot,18at budaorsot es videki varosokat lattam amik kifejezetten  OSPs minositesu projektek. 
A tobbinel csak egyes lakasok
Pistike12 hétfő, 17:36
Előzmény: #262524  Bandita
Pistike kezd szomoru lenni. Ahogy erdeklodom, a kivitelezok is megereztek a verszagot.
Komoly generalos arakat kapok egy alacsony kozepes műszaki tartalomra. Jellemzoen netto 800-1m/nm
Eddig egy jozan volt  netto 650e ftre, es egy aki mellekeskent vallana 550-600 netto kozott.  Csak az epulet
Csak egy kis ízelítőnek 23-24es epitkezes kulcsrakeszen 112nm+20nm epuleten beluli garazs 16nm terasszal, 40nm terkovel tervvel kozmuvel. Cca brutto 71 millio... 
Az a terasz 3dban a garazs 2/3adban szamolva netto 520e/nm... Es ebben benne van a most 1.5m ftos terv, 1 millios kozmu bekötés, es cca 2 millios terko... 
greenman76
greenman76 hétfő, 17:29
Előzmény: #262523  Pistike12
Pl. a 11. ker. és a III. ker. érdekes lehet, ha el tudja valaki fogadni, hogy az épületek egymás seggében lesznek...
Bandita hétfő, 17:20
Előzmény: #262521  DavidCamp
Nagyon örülök, hogy találtál 12 és 12:30 között egy féreglyukat, amin szerinted lehet haladni.
Ez sokat segít Pistikenek munkába járást megfontolni. 
Szerintem meg a 2x1 sáv eleve fos itt, ha nincs dugó, akkor is lassú nekem, tötymörgés. 
Csúcsidőben 280+ ló és összkerékkel sem tudtam sokat előzni, egy ideig napi szinten jártam XIII-ba, pár percet tudtam max nyerni.
Mostanában heti párszor megyek rendszeresen kis transittal, 12-14 között indulva, nem érzem, hogy annyira jó lenne.
Lehet más skálán értékeljük.
De ezt a vonalat, hogy csak úgy kamunak állítod be a mondandóm, meg lövésem sincs, szerintem ne erőltesd, köszi.
Pistike12 hétfő, 17:12
Előzmény: #262522  DavidCamp
Lehet h kivarnak, de mire?
Ha a Szilasliget, ahol az egy lakasra juto telekar nagyon max 2 millio ft, es ott 1.2-1.4mig van a legolcsobb nm ar (4 szoba vs 2 szoba), igy az arban max 25e ft/nm a telekar az 1.2-1.4m ftbol, ott csodat nem lehet varni. 
Tehat ujra: 1.4mbol 25e ft a telek. 
Pedig a Bayer a legolcsobb. 
Ott ahol mondjuk egy 3 milliardos telekre 250 lakast lehet felhuzni, ott mar 12 millio a telekar/lakas, tehat kb 240.000 ft egy 50nmeres lakasnal. A kivitelezesben pedig +150e. Tehat +350-400e/nm egy kisebb projektnel. A hatar pedig 100millio. Tehat 66nm az 1.5m
Nincs az az Isten, hogy sokan ebbe beleugorjanak, max az n+2eseknel lehet kinalat ezen az arszinten. 
Ma ugy halottam, hogy a kis kozepes projekt 750e-800e/nm lett felepiteni. 
DavidCamp hétfő, 16:33
Előzmény: #262518  Bandita
Árpád-híd Solymár Bécsi út, 10es út, 12.20.kor. Nincs dugó, nincs tötymörgés. Rendszeresen ott járok direkt kerülve a dugós időket. Ha pedig van egy kalapos skodás akkor lehet előzni. Ne írj olyat ami nem igaz...plz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek