Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2021. 02. 17. 09:07
Előzmény: #107918  Törölt felhasználó
#107920
Igy igaz.
Azzal a kiegészitéssel, hogy a munkahely megközelitése is legalább annyira fontos.
Napi 2 óra utazási többlet a család és a kikapcsolódás kárára megy.
Tehát Pusztaszabolcs igen, ha valaki onnan HO-ban nyomja a müncheni negbizójának a munkát.
Benzedrine
Benzedrine 2021. 02. 17. 08:57
Előzmény: #107916  HerrLudwig
#107919
Na én biztosan ugranék a Dunába ha még évekig csak otthonról kellene dolgoznom. Nem vagyok robot és autista sem eléggé, h csak a képernyővel kommunikáljak. Egy évem még nem volt erről ilyen határozott véleményen, csak mióta ezt csinálom. Inkább elmegyek hegeszteni, azt nem lehet ho-ban tolni.
Törölt felhasználó 2021. 02. 17. 08:55
Előzmény: #107915  Alexander_Greybeard
#107918
Bárhova költözik valaki, rajzoljon egy 1 km sugarú kört, és nézze meg, mi van azon belül. Ez lesz a gyalog/rollerrel/biciklivel kényelmesen, akár családdal is bejárható környék. Itt fog élni. Hogy néz most ki? Hogy fog kinézni 5 év múlva? Van-e egyáltalán járda, bicikliút, stb? Van-e megfelelő óvoda, iskola? A kedvenc tevékenységeit tudja-e végezni? Mindenkinek más a fontos, valaki naponta fut, valakinek edzőterem kell, stb. Ez adja majd az életminőség jelentős részét. Ami ezen kívül van, oda vagy nem fog járni, vagy mindig autózni fog. Úgy érzem, a legtöbb ember ezeket nem igazán gondolja át, amikor elköltözik valahova a "világ végére".
Manapság sokan legyintenek, hogy de minden megoldható, hiszen ott van a jolly joker, az autó. Ha ez megfelelő, akkor mehet Pusztaszabolcs szélére is, a pesti árakhoz képest bagóért.
Törölt felhasználó 2021. 02. 17. 08:55
Előzmény: #107916  HerrLudwig
#107917
Nezz ra reggelente, estenkent a google mapsre, kapcsold be a traffic layert, hogy mekkora home office is van valojaban...
HerrLudwig 2021. 02. 17. 08:47
Előzmény: #107915  Alexander_Greybeard
#107916
A végével kezdem, évente 180 napnál kevesebbet lehetne máshonnan dolgozni, adózásilag nem változik semmi, egyébként szokták is engedni, én is dolgoztam már Magyarországról, kínai kolegák kínából stb. Ennél több meg nekem nem kell, mivel a nyári félévben itt is szép az idő. Egyébként ismerek olyat, aki müncheni cégnek dolgozik Magyarországról tartósan már vagy 6 éve, szóval meg lehet oldani, de magyarázd nyugodtan tovább, hogy ilyen nincs (Az Adobe vallás meg nem tudom, hogy jön ide, azt én csinálom, nem a munkáltatóm, ergo max nekem szívás)
Ami a példádat illeti, nyilván nem Pusztaszabolcs méretű helyekről beszélek, hanem egy nagyságrenddel nagyobbakról. Miért ne költözhetnének el mondjuk Kaposvárra, Veszprémbe, Egerbe, Ceglédre vagy épp Kecskemétre? Ezek mind szar helyek?
Németországra vetítve ez úgy néz ki, hogy mondjuk Münchenben van az iroda, a pár meg elköltözik Passauba, ami egy 50 ezres város, ergo van benne minden infrastruktúra, de a lakhatás fele-harmada. 
Alexander_Greybeard 2021. 02. 17. 01:11
Előzmény: #107913  HerrLudwig
#107915

Értem a problémád. Nem 100% ez az arány. Csak ugye ki mit vesz észre, ki hol jár, ki milyen pozícióban van és kinek mivel kell terveznie a következő 5-10 évre. Te látod, amit te látsz, én meg látom, amit én. Értem, hogy neked Budapest nem pálya de figyu... Az mennyire reális, hogy a 8-12 éve pesten multiknál güriző Anna és élete párja elmegy fészket rakni Pusztaszabolcsra vagy valami hasonló helyre? Mi történik az ottani árakkal, ha sok Anna gondolja úgy, hogy ott jó lesz (pedig nem, nem lesz). Hány Anna tudja ezt megengedni, ha a trend elindul? A menő agglos települések már beteltek vagy rohadtul drágák. Nyugodtan cseréld le a helységneveket német településekre, ugyanez lesz a helyzet csak sokkal több a menő agglo ott. Könnyű "szakértőként" lenyilatkozni, hogy mindenki vidékre megy, ha az ember nem gondol bele, hogy egyébként hova is azon belül és mennyiért és mi várja őket ott. És hogy miért hozom ezt fel állandóan? Adó (és egyéb jogszabályok) személyi és területi hatálya. Nem mindegy, hogy milyen szerződéssel honnan dolgozol és hol van a lakhelyed. Hirtelen teljesen máshogy néz ki az adóbevallás menete és sokkal több egyéb dologra kell figyelni. Ez az, amit a munkáltatók 99%-a nem fog bevállalni mert korrekt tanácsadás mellett is sok a rizikó. Ezért kell neked is német határokon belül maradnod. Valószínűleg nem csak egyelőre.
Tessék, egy kis olvasnivaló: https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=ea026921-1932-415e-9ad4-3b0c4d2df623
De tudod, mit? Próbáld meg, hogy kiköltözöl egy szép mediterrán szigetre úgy, hogy maradsz német munkavállaló (nem contractor, rendes munkavállaló). Kíváncsian várom a részleteket.
tihamer
tihamer 2021. 02. 16. 23:59
Előzmény: #107902  HerrLudwig
#107914
Nagyon meg fog változni a városi világ, az ingatlan piaci eloszlás, a prioritások.
A fontossági sorrend teljesen átalakul az élet minden területén.
HerrLudwig 2021. 02. 16. 23:57
Előzmény: #107912  Alexander_Greybeard
#107913
Figyu, megint leírtad a Háború és békét, de - nemtom feltűnt-e - 1 éve mindenki 100% HO-ban van, akinek a munkaköre ezt lehetővé teszi. Szóval kísérleti úton bizonyítást nyert, hogy a home office működik, akár 100%-ban.
Megint jöttél a múltkori buzzwordökkel ("backup locations" és semmitmondó társai), hogy te aztán nagy komolyan megmondod, de az van, hogy VPN + fizikai token garantálják a biztonságot - mint azt az elmúlt 1 évben megtapasztaltuk.
A kommented második fele meg Budapest környékéről szól, amit pont leszar mindenki, aki 100% HO-ban tud dolgozni. Nekem egy kollégám most mondott fel és megy át egy olyan céghez, ahol bárhonnan dolgozhatsz (a mi cégünknél - egyelőre - előírják, hogy csak Németország területén belül Home Officeozhatsz, de nem csodálkoznék, ha ez változna hamarosan). Szóval a kollégának az a terve, hogy a Kanári-szigetekről püföli inkább a tasztatúrát, mellesleg 20%kal több pénzért, mint eddig. Teljesen mindegy, mi van Magyarisztánban, aki home officeban dolgozhat, elmehet egy kellemes spanyol vagy görög szigetre melózni és pont szarik a "pest körüli agglós árakra". 
Alexander_Greybeard 2021. 02. 16. 22:09
Előzmény: #107902  HerrLudwig
#107912

Senki nem mondta, hogy nem lesz home office. A rózsaszín álmot kellene elengedni, hogy csak az lesz vagy túlnyomó részben az lesz. Egy átlagos szellemi foglalkoztatású divízióban kb. fele-fele lesz az arány néhány nap kötelező bejárás mellett de nagy lesz a szórás. Az pedig még mindig nem megoldott, hogy valakinek szabad, valakinek nem és nincs kompenzáció cserében mert ha heti 8 órát kapsz azzal, hogy nem kell utaznod, akkor érezhető előnybe kerülsz és a helyhez kötött munkavállalók jogosan fognak panaszkodni. Az "így jártál" érvelések hamar csődöt mondanak. Infosec, location restrictions, backup locations. A nagy szolgáltatóknál (akik a menő irodaházakat bérlik) ezek nagyon komolyan vett fogalmak és hogy - hogy nem többségüknél eddig is volt jól bejáratott home office és eszük ágában sem volt 80-100% WFH arányt bevezetni. Attól, hogy 10 év múlva fele ekkora területet fognak bérelni még nem fognak kiürülni a városok, legfeljebb élhetőbbek lesznek egy picit. A magyar helyeztet meg elég vicces összemosni a nemzetközivel. Próbálj meg eladni egy 50-60 milliós pesti lakást és kiköltözni belőle aggloba. Nagyobb tered lesz de minden másban lemondásokkal fogsz szembesülni, mert ami aggloban jó hely, az nem 60 millióba fog fájni. Iskolák, intézmények, tömegközlekedés és szórakozás fővárosban teljesen megszokott, aggloban ez mind egyszerre már kiváltság. Az sem segít, hogy az agglo szinte teljesen betelt. A jó helyeket már ezer éve beépítették kevés kivétellel, a közepesekre pedig csak a leggazdagabb réteg tud építkezni. Jó használtat csak szerencsével tudsz venni de nem lesz olcsó és sokszor nem is hirdetik. Az kb. 5 éve működött utoljára, hogy egy közepes pesti lakás árából egy jó agglos ingatlant lehetett venni. A hangosan károgó szakértők le vannak maradva pár lépéssel és keverik a nemzetközi helyzetet a magyarral. Mondom ezt agglosként/ingázóként sok-sok év part time home office tapasztalattal úgy, hogy láttam már egy-két komolyabb szerződést ebben a világban és volt szerencsém eladni az utóbbi 3 évben 2 felkapott helyen lévő agglos frissen felújított ingatlant és már megvettük a telkeket a követező projekteknek (utolsó darabok voltak ár miatt évek óta üresen, ismeretség és licit is kellett hozzá de legalább 5 km-es körben 2 iskola, 4 szupermarket és 1 SZTK de szórakozás például 30 km-es körben sincs). Már volt több érdeklődő pedig még konkrét tervrajz sincs. Vidéki átok, hogy mindenki mindig tud mindent mindenkiről. Tényleg kíváncsian várom, hogy a zöldbe vágyó pesti tömeg hova akar költözni és hogyan akarja megoldani, hogy heti 1-2 napot agyvérzés nélkül be tudjon majd járni. Vagy hirtelen a jól képzett, tapasztalt diplomások is válogatni tudnak majd a munkahelyek között vidéken is? Őket hozom fel mert az ő vadászterületük az állítólag haldokló irodai munkahely. Nálunk ez korlátos pedig van 2 nagy és híres központ a több kisebb gyár mellett.
alexander7 2021. 02. 16. 21:16
Előzmény: #107909  Törölt felhasználó
#107911
https://www.octogon.hu/epiteszet/irodahaz-lobby-skanska-modra/
Valami ilyesmi :D
A cégek rengeteget tudnak spórolni azzal, hogy fele, harmadannyi helyet bérelnek, mert működik a HO. Csak azt nem látom, hogy ezt hosszú távon mindenki jó szemmel fogja-e nézni és az ezzel járó félig üres irodaházakat, vagy akár toronyházakat. Mert ez nyílván hatalmas veszteség lenne egy szegmensnek és az építőipar egy részének. 
CyrusTheGreat 2021. 02. 16. 20:53
Előzmény: #107909  Törölt felhasználó
#107910
ők biztosítják a helyet a nemzetközi b*zilobbinak
Törölt felhasználó 2021. 02. 16. 20:37
Előzmény: #107907  alexander7
#107909
Nem kekeckedesbol, de kicsit korulirnad mi az az irodapiac lobbi?
HerrLudwig 2021. 02. 16. 20:12
Előzmény: #107907  alexander7
#107908
nem te, alexander_greybeard volt az.
alexander7 2021. 02. 16. 20:09
Előzmény: #107902  HerrLudwig
#107907
Mármint én alexander? Én ugyan biztosan nem írtam ilyet, már csak azért sem, mert sok éve támogatom  a HO intézményét és nagyon reménykedem benne, hogy valami tartósan tényleg meg is változik és lesz lehetőség akár egy megyeszékhelyen is perspektívát találni, nem pedig csak Budapesten. De kétkedve állok ebben a kérdésben a jövőt illetően, mert az irodapiaci lobbi és társai ebbe még biztosan bele fognak szólni.
Zille 2021. 02. 16. 19:33
Előzmény: #107904  Murdoch
#107906
Vége sincs még a másodiknak és már a harmadikról beszélnek..
lohran 2021. 02. 16. 19:30
Előzmény: #107904  Murdoch
#107905
De addig is minden olcsó dolgot elvisz a paraszt ahogy impudent mondaná
Murdoch 2021. 02. 16. 19:14
Előzmény: #107903  lohran
#107904
Mondjuk most sanszos a harmadik hullám, aztán meglátjuk...
https://index.hu/belfold/2021/02/16/muller-cecilia-oltas-mutacio-jarvany/
lohran 2021. 02. 16. 18:58
Előzmény: #107901  ncseed!
#107903
Nem idővel már réeeeég csak Te nem vetted észre.
HerrLudwig 2021. 02. 16. 18:40
Előzmény: #107900  tihamer
#107902
Én ugyanezeket mondtam már vagy tucatszor. A home office elterjedésének teljesen nyilvánvaló következménye, hogy az emberek elhúznak a drága és élhetetlen nagyvárosokból. Persze mindig le lettem hülyézve. Mindenféle kifogások voltak itt, attól kezdve, hogy csak a városban lehet sportolni (ha jól emlékszem, orsós elemér jött valami ilyen szöveggel), meg hogy jogilag nem működik a home office és különben is hogy magyarázod el a takkernak, hogy a másik home officeozhat (ezt meg talán alexander írta). De ncseeddel is volt már csörtém ugyanerről. buyundhold meg az egész home officet humbugnak írta.
Aztán valahogy csak az lett, amit írtam 😂
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 16. 18:05
Előzmény: #107900  tihamer
#107901
Idővel tompulni fog a hullám mivel az árak közelíteni fognak egymáshoz! Belváros le, külváros fel.... bár Cyrus nem egészen ezt jósolta 🤣🤣🤣 mondhatnám hogy rohadtul nem! Azok nyernek nagyot akik az első hullámmal mentek amikor még nagy volt az árkülönbség, meg akik már eleve ott voltak. 
***
Szerintem egyébként a munkahelyek is kijjebb fognak költözni idővel, lásd BP ONE ami egy km-re van a BP táblától. Nem tartom elképzelhetetlennek hogy a nevesebb aggló településeken is épülhetnek majd irodaparkok jól fizető állásokkal! Sőt, már vannak is csak nem nagy számban.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek