Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2021. 01. 31. 18:38
Előzmény: #105999  Alexander_Greybeard
#106000
Áh, oké, köszi!
Alexander_Greybeard 2021. 01. 31. 18:36
Előzmény: #105998  Murdoch
#105999

Mikor legutóbb kérdeztem, akkor az 5 éves fixálás volt a jellemző, ezen kívül lehet 10-20 év is, CSOK mellett 25 is talán, de mintha 15 évet is hallottam volna. Egy friss hiteles többet tudna erről mesélni. Lényeg a lényeg, 1-2 kamatperiódus sok jelzáloghitelben még ott van, akkor is, ha "fix". A köznyelv sajnos ezeket is fixnek nevezni pedig igazából "kamatperiódusban rögzített kamatozású" hitelek. Az OTP-nél például "végig fix" a valóban teljesen fix kamat, de van fix10 néven is konstrukció 20 éves futamidővel, ahol 10 évig rögzített a kamat. Jó kis katyvasz. Jobb lett volna a változó és fix mellé behozni a rugalmasat, az többet elmond a szituációról.
Murdoch 2021. 01. 31. 18:09
Előzmény: #105997  Alexander_Greybeard
#105998
"A mostani hitelkamatok nem a futamidő végéig fixek."
Ezt hogy érted?
Alexander_Greybeard 2021. 01. 31. 18:03
Előzmény: #105995  ncseed!
#105997

Nem tudom, mekkora lehetett volna a minimum kamat, ahol ez a papír még sikeres lett volna de abban biztos vagyok, hogy ezt előtte jól kiszámolták. A mostani kamattal járt minden érintett a legjobban. ;)
Teljesen igazad van az építőanyagok és szakik piacával kapcsolatosan. De ez azt is jelenti, hogy nekünk közel nyugati árakon kell vennünk keleti fizuval. Most még nagyrészt megveszik a pici lakásokat a nagykutyák de eljön az a pont, amikor még egy már nem kell. A nagyokat már így is sokáig tart értékesíteni még Marina parton és Corvin negyedben is. Lehet támogatni a közösből mindkét oldalt de ez legtöbbször kidobott pénz. A kínálat szűkös, bármekkora támogatást felszív, csak idő kérdése. A kereslet meg csak néz. Ez vágta tönkre az ingatlanpiacot nem az, hogy a magyar állam a szokásos jó kamat helyett sokkal jobbat ad. Aki ingatlanozik, az nehezen tud váltani és még nehezebben újrakezdeni, ha egy időre abbahagyja. Régen, amikor még voltak telek felénk, 3 hónap szünet volt az építkezéseken. Néha 4 is. Mindig úgy adták a bért, hogy maradjon erre az időszakra is mert jól felfogott érdek volt, hogy a melós a következő évben is jöjjön. Senki nem fogja MÁP-ra cserélni az eszközeit és a tudását mert aki kiesik a körforgásból, az nem biztos, hogy vissza tud jönni.
Abban is igazad van, hogy ha nem lesz, aki fizessen érte, akkor nem fog épülni lakás. De akkor nem lesz se gyerek, se adóbevétel, se nyugdíjutánpótlás. A mostani 40-50 éves korosztály, akiknek a gyereke érettségi környékén van, még 30 évig simán elél. Hova szül unokát az új generáció? Senki sem akar a mama nappalijának sarkába tenni egy gyerekágyat. Tőled fognak bérelni? Talán, de a világ nyitott, a fiatalok pedig kalandvágyóak. Ha Pesten nem jön össze, vesz 20 ropiért egy jegyet wizz-nél és viszontlátásra. Kiadáshoz is kell kereslet és a kiadási oldal nagyon rugalmatlan a bérszínvonalhoz mérten. Nem tudsz 200 ezret kérni a panelért, ha csak 100-at tudnak adni érte. Ha nem nő annyira a munkabér, hogy lakást tudjanak venni, akkor bérlésre sem jut több. Ha pedig hozzáveszed, hogy 10-15 évente kellene egy kis felújítás is, akkor már rögtön nem olyan jó üzlet a lakáskiadás.
Abban is igazad van, hogy minden kormány mindent meg fog tenni, hogy még egy 2008 ne legyen. De 2008 előtt is voltak szabályozások. A mindenkori magyar kormány semmit sem tud tenni a globális folyamatok ellenében. Ha mindenki szív, akkor mi is. Most is csak azért lehet törlesztési moratórium nálunk mert máshol is bevezették. A piac fogja megmondani, meddig fog tartani, nem a Főnök. A pénzt pedig vissza kell fizetni. Csak vicces lesz akár 55-60 évesen is hitelt fizetni úgy, hogy az ember 30 éves korában adósodott el 20 évre. Arról nem is beszélve, hogy közben lehet még egy kiadósabb kamatemelés is. A mostani hitelkamatok nem a futamidő végéig fixek.
Murdoch 2021. 01. 31. 17:55
Előzmény: #105995  ncseed!
#105996
"Az új lakásnak meg piaci ára van ha meg tudod fizetni ha nem. Ha nem akkor nem fog épülni. ENNYI." Ez látszik, akkor pl. a szlovákok vmit jobban csinálnak.
https://alapblog.hu/alacsony-a-lakasallomany-megujulasi-rataja/
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 17:16
Előzmény: #105994  Alexander_Greybeard
#105995
"A magas kamat azért kellett mert az ország adósságát belső finanszírozásra/forintra akarták konvertálni "
Ez essig OK, egyetértünk csak szerintem picivel kevesebb kamattal is ment volna és akkor nem állítják a földbe az ingatlanpiaci keresletet! Nem csak a befektetőkét hanem a lakhatásiak jelentős részét is hazavágták azzal a mi most van és emelhetik emiatt a CSOK-ot és társait.  A KP fehérítés nem jött össze semennyire.
***
Az új lakásnak meg piaci ára van ha meg tudod fizetni ha nem. Ha nem akkor nem fog épülni. ENNYI.
Szinte minden építőanyag világpiaci (vagy közeli) áron megy és lesz*rja a magyarok bérszínvonalát! Az építőipari munkabér is lassan közelít a nyugatihoz és lesz*rja a KSH hivatalos átlagbérét. A telekár egyedül ami nem összehasonlítható a fejlettebb világgal, pont ezért csak fele/harmada még a lakásár nálunk hiába világpiaci beker költségek. Tudja ezt az állam is és ezért támogat. Nem mindenkit mert arra nincs lé csak csoportokat!
***
Az hogy 2008 után az ismert okokból lehetett nyomott áron venni új lakást a kényszerkiszállók miatt volt, nem normális piaci viszonyok között. Aki vett akkor hurrá, aki nem az így járt. Bármelyik kormány meg fog mindent tenni hogy újra ne állhasson elő ez a helyzet megint! Mind a bal , mind a jobb.
Alexander_Greybeard 2021. 01. 31. 17:02
Előzmény: #105991  ncseed!
#105994

A magas kamat azért kellett mert az ország adósságát belső finanszírozásra/forintra akarták konvertálni és fehéríteni akarták a gazdaságot azzal, hogy az emberek beregisztrálják az otthon elrejtett készpénzt az államnál. Mellékes haszon, hogy a hatalmas NER vagyon nem produktív része szépen kamatozik adómentesen olyan feltételekkel, mintha bankbetét lenne.
Aki társasházakat akart építeni, az ezután is építeni fog mert a brigádot nem lehet elküldeni pár hónapra és aztán visszavenni őket, mintha semmi sem történt volna. Aki eddig lakáskiadásba fektetett, nem fogja MÁP-ra cserélni a lakását mert direkt reáleszközt vett, nem bízik másban. A másodpiaci befektetők azért tűntek el a lakáspiacról az elmúlt években fokozatosan mert ilyen bérleti díjak, eladási árak és növekedési kilátások mellett nem éri meg egy átlagos lakás. Na ők mehetnek esetleg MÁP-ba de ez csak kényszer. Az első adandó alkalommal visszamennek a lakáspiacra. Ezt onnan látni, hogy a normálisan árazott lakások 1 héten belül eltűnnek (hitel átfutása minimum pár hét, szóval biztos kp-ra mentek el). Ezek jellemzően 1-2 szobás kis lakások, amiket nem egy CSOKos család vesz meg értelemszerűen. Az építőipar azért állt le mert a saját lakás luxus lett ilyen árakon, főleg a családi méretű. Kevés ember engedheti meg magának, kevésre van kereslet. Ami jónak számít ebben a kategóriában, azt is elviszik napok alatt.
Az új építési 42-50 nm-es, amerikai konyhás, kétszobás csodákat mennyiért kellene kiadni, hogy normális hozam mellett felújításra is félre lehessen tenni egy kis pénzt minden évben? Hány olyan fiatal van, akik ilyet vesznek első lakásnak? Mégis ezek épülnek ha nem is többségben, de szemmel jól látható mennyiségben. Mennyi ezeket felépíteni mindennel együtt és mi a minimum eladási ár?
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 17:01
Előzmény: #105992  CyrusTheGreat
#105993
Te, ne gyere már a céges bérlakásokkal mikor az országban bérbeadott lakásoknak jó ha pár százalékát teszik ki.... nem róluk beszéltem. 
Ne izgul ők is ízlelőt kaptak a mostani vírushelyzetben mennyire jó biznisz milliárdokat bérlakás építésbe tenni hosszú évekrei és a jelenlegi lakástörvények mellett üzemeltetni! 🤣🤣🤣  Sebaj, legalább amíg nem süt ki újra a nap kisebb konkurencia lesz! Meg utána is!
CyrusTheGreat 2021. 01. 31. 16:49
Előzmény: #105991  ncseed!
#105992
Kicsit sántít az érvelésed, a most bérlakásként elérhető vagy a közeljövőben kizárólag bérházként funkcionáló új projektek (pl. Metrodom Bárd és MV utca) még bőven a MÁP+ indulása előtt indultak. A piaci alapú bérházak elől a MÁP+ egyáltalán nem szívja el a pénzt és lehetőséget (tekintve, hogy a MÁP+ magánszemélyek számára érhető csak el). A bérház-projekteket a minimális kamattal bíró NHP Hajrá hitelből finanszírozza az állam - majd meglátjuk, milyen sikerrel.
Magyarországon soha semmikor nem volt és nem is lesz különösebben a bérházak építése vagy a lakásbérlés erőltetése. A MÁP+ kizárólag annyit tett, hogy azokat kivonta a piacról, akik miatt javarészt rakétázott az ár: akik nem tudták hova tenni a pénzüket, ezért jobb híján ingatlant vettek. Ennek lett vége, ettől nem lesz kevesebb bérlakás. Az építőipar pedig nem emiatt esett vissza, hanem többek között a 27%-os ÁFA dilettáns visszaépítésétől, ahogy pontosan az 5%-os visszaállítása adott/adhat ismét lendületet a piacnak.
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 16:28
Előzmény: #105989  CyrusTheGreat
#105991
Csak százszor írtam le miért nem jó a nípnek (nem nekem!) a MÁP extra kamata amit közpénzből fizet az állam a gazdagoknak, és hogy ennek a hatására miért állt le a bérlakások mennyiségének a mennyisége (ami nekem jó), minek is az eredményeként bezuhant az építőipar amit szintén állami pközpénzből kell a korábbinaál még nagyobb turbókkal (CSOK, ez-az elengedése) felpörgetni.
****
Hogy te is megértsd (nem fogod): elkölt az állam egy csomó pénzt azért hogy az emiatt visszaeső építőipart még több pénz elköltésével életben tartsa... DUPLA MÍNUSZ!
CyrusTheGreat 2021. 01. 31. 15:47
Előzmény: #105979  ncseed!
#105990
Azt ugye tudod, hogy most a legjobban az állam adja a shortosok alá a lovat? Az illetékmentesség ÁFA-visszaigénylés miatt idén elég erős diszkonttal veszed meg ugyanazt a lakást, amit már 2020-ban sem tudtak az építtetők eladni. Folyamatosan nézem a nagyokat (Cordia, Metrodom, BG, AVICO, PH), egyik sem emelt a tavalyi árain. Újépítésű kapcsán az állam ezüsttálcán kínálja a shortot, ideje lesz viszont realizálni a nyerőt.
CyrusTheGreat 2021. 01. 31. 15:30
Előzmény: #105955  ncseed!
#105989
Hihetetlen, az a "fújás", amit a MÁP+-ra nyomsz folyamatosan, egyszer dicséred, hogy milyen jót tett veled, hiszen a mézecskét is abban szaporítod, aztán a következő hozzászólásban már ez egy ördögi eszköz... 
Az ÁKK és a Pénzügyminisztérium egyik legzseniálisabb húzása volt az a darab papír, lényegében sikerült kicsit visszafogni széles társadalmi rétegek kiárazódását a budapesti lakáspiacról, sikerült elkerülni egy baloldali fordulatot, miközben folyamatos, stabil finanszírozást biztosít az államnak. 
Összehasonlításképpen: 2019-ben 47 000 MRD huf volt a teljes GDP, 5% volt az építőipar kontribúciója, ez 2350MRD forint; 2019 év végével a MÁP+ állomány pedig 2900MRD.
Mostanra pedig már 5200MRD-os állománynál jár az ÁKK úgy, hogy folyamatosan további "kényszer" lesz az elszálló hiány finanszírozása. Mennyi esélyt adnál a kivezetésre?
CyrusTheGreat 2021. 01. 31. 15:06
Előzmény: #105977  ncseed!
#105988
Az egyensúlyi helyzetet 2018 q4 óta elhagytuk Pesten, ahhoz, hogy oda visszaterjunk, meg evekig a gazdasagi novekedes alatt kell novekednie az ingatlanaraknak - es ebben a real csokkenes is beletartozik. Most ez tortenik Pesten, keressuk az egyensulyt.
Alexander_Greybeard 2021. 01. 31. 14:38
Előzmény: #105985  ncseed!
#105987

Miért gondolod azt, hogy iskolát üzemeltetni veszteség? Csak azért mert nem azonnal térül meg vagy mert nincs cash flow, még nem veszteséges.
Egyébként pont így van, általános esetben elhanyagolhatóan kicsi a különbség azonos pozíciók között cégen belül. Ha mégsem, az magyarázható. Több tapasztalat, jobb teljesítmény, jobb képességek vagy csak simán nem emeltek a régebben ott lévőknek de az újakat már csak több pénzért tudtak szerezni. Utóbbi jellemzően hamar kiderül és indul egy felmondási hullám. Ilyenkor beáll egy új átlag és minden kezdődik elölről.
A versenyszféra pont arról szól, hogy mindent optimalizálunk mert mindenhez bevételt lehet párosítani, szóval nagyon ritkán fog előfordulni az, hogy valaki nem a lehető legkevesebbet keresi egy adott pozícióban. De ezt azért igazán tudhatnád mert minden nap beszerzőkkel tárgyalsz, akik próbálják lenyomni az árakat. Szóval szerintem inkább csak trollkodsz.
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 14:22
Előzmény: #105984  Alexander_Greybeard
#105986
Ja, a tarjáni lakás is pont ugyanannyit ér mint az ugyanolyan minőségű és méretű pösti!
Ja nem!
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 14:21
Előzmény: #105984  Alexander_Greybeard
#105985
"A salgótarjáni tanár munkája pont annyit ér, mint a pesti mert ugyanazt kell tanítani hasonló körülmények között, így a bértábla is ugyanaz. Eddig rendben van, így tisztességes. A munkámért én is pont akkora bért kapok a versenypiacon, mint a kollégám, aki ugyanazt csinálja, mint én, csak más ügyfeleknek."
****
Te, a mesékben van így, na meg az állambácsinál... Még hogy ugyanazon munkáért ugyanazon bért kapják a zemberek... MUHAHA! Még cégen belül egymás mellett ugyanazt dolgozó embereknél sincs a legtöbb esetben ez így!!!! 
***
Ha valami valahol piaci alapon nem működtethető és végül az állam üzemelteti (VESZTESÉGGEL) akkor ne várjon (verseny)piaci bért az ott dolgozó! Vagy tudod mit! Jöjjön az ámerikai minta az egészségügyben! Fizesse mindenki maga a biztosítását és amit fizet olyan ellátást kap! Részemről OK!
Aki meg nem tud fizetni az csináljon amit akar ha beb*sz a geb*sz! Milyen jó lenne a dóóógozóóó kisembereknek!  
Alexander_Greybeard 2021. 01. 31. 13:48
Előzmény: #105982  ncseed!
#105984

A salgótarjáni tanár munkája pont annyit ér, mint a pesti mert ugyanazt kell tanítani hasonló körülmények között, így a bértábla is ugyanaz. Eddig rendben van, így tisztességes. A munkámért én is pont akkora bért kapok a versenypiacon, mint a kollégám, aki ugyanazt csinálja, mint én, csak más ügyfeleknek.
A gond ott van, hogy egy 3 műszakban dolgozó biorobot sokkal jobban keres, mint egy tanár pedig a kettő között ég és föld a különbség hasznosságban és felkészültségben. De mondhatnám a rendőröket is.
Azt magyarázd meg nekem, hogy miért lenne az baj, ha a tanárok és rendőrök gazdagabbak lennének. Az állam azért tartja fenn ezeket az intézményeket, hogy lehessen piac, logikus lenne piaci alapon hasznosság alapján bért fizetni. Néhány tízezer munkahely elvesztését meg sem érzi a magyar gazdaság (lásd Ózd leépülése). Ugyanennyi rendőr elvesztése mivel járna?
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 13:10
Előzmény: #105982  ncseed!
#105983
Az egészségügynek van piaci versenytársa (magánrendelők, cégek) ezért ott az államnak mostanra MUSZÁJ versenyeznie az ottani bérekkel mert ha nem akkor tipliznek a népek s még csak külföldre sem kell menniük. Iskoláknál/óvodáknál is alakul a piaci szolgáltatás de ott még nem érték el a kritikus tömeget a szolgáltatók. Rendőrségnél dolgozóknak is van alternatívája, őrző-védő cégek, magánynyomozók, stb.  
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 13:06
Előzmény: #105981  ncseed!
#105982
SZÍNTISZTA piaci alapon a fél országban nem lenne se iskola, se óvoda, se rendőrség, se semmi... az állam ezért működteti ezeket de NE várjanak a bennük dolgozók piaci bért ezért. Az viszont nem korrekt az államtól hogy BP-en kvázi ugyanaz a bértábla van mint Salgótarjánban... hiába ugyanaz a munka a piac szerint más az értéke!!!! És mások is a megélhetési költségek.
Persze ha ezt meglépnék lenne hisztimiszti!!!!
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 31. 13:00
Előzmény: #105978  Alexander_Greybeard
#105981
Adjanak. Nekem nem gond ha adnak, legalább lesz aki bérel tőlem piaci alapon... Nem kötelező az államnak dógozni!!!! Majd ha nem lesz elég ember olcsóért akkor emelnek, lásd orvosok! Amíg meg van addig mit hőbörögnek??? Nem teccik a bér lehet váltani mint bárki másnak! Majd megtudják milyen egy piaci cégnél dolgozni!!! 🤣🤣🤣 
****
Alapvetően kerülendőnek gondolom az állami szerepvállalást a bérlakáspiacon, de ha nagyon muszáj akkor esetleg mehet amit írtam.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek