Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 01. 18. 13:35
Előzmény: #104575  ncseed!
#104580
Engem az érdekelne mit pörögsz ennyit a belvároson?
Jó áron mégiscsak vennél? :)
CyrusTheGreat 2021. 01. 18. 13:23
Előzmény: #104574  ncseed!
#104579
Illetve még annyi, hogy nem veszed figyelembe a tavaly megkötött/megújított bérleti szerződések kifutási idejét. Nem egyik napról a másikra szívja fel a piac a 4000 újonnan piacra került ingatlant, hanem hetek-hónapok lehetnek. Nem tudod azt sem (de ne érts félre, én sem), hányan gondolkodnak abban, ha Q2-ben lejár a bérleti szerződésük, akkor inkább váltanak... Ezeknek a folyamatoknak idő kell, túl gyorsan vársz (kérsz számon?) eredményt, amikor te is pontosan jól tudod, hogy ez jóval lassabb ennél.
CyrusTheGreat 2021. 01. 18. 13:19
Előzmény: #104575  ncseed!
#104578
Majd meglátjuk mi lesz, egyelőre semmit sem látunk, csak azt, hogy nő a kínálat a Belvárosban, míg a külkerületekben nem látunk ilyen dinamikát. Egyelőre még csak az első szakaszban vagyunk, ha azt látjuk, hogy elkezd csökkenni vagy stagnálni a belvárosi bérleti kínálat, akkor lesz még izgalmasabb a külváros helyzete, akkor már látnunk kellene a cseréket.
ahihetetlengyula 2021. 01. 18. 13:08
Előzmény: #104576  ahihetetlengyula
#104577
Mert most minden ingatlan kapós, rengeteg az érdeklődő, emelkednek az árak. Erről szól a fórum, hogy pörög a piac. Az albérlet árak nincsenek összefüggésben a lakásárakkal, a lakásárak attól még nőnek, hogy az albérleti ár csökken. Ezt az összefüggést nem ismered?
ahihetetlengyula 2021. 01. 18. 13:04
Előzmény: #104573  CyrusTheGreat
#104576
Melyik aljáról? Ami 2010-12-ben készült? 
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 18. 13:03
Előzmény: #104498  ncseed!
#104575
meg erre.
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 18. 13:03
Előzmény: #104507  ncseed!
#104574
Cyrus? Erre vélemény? Érdekelne hogy látod...
CyrusTheGreat 2021. 01. 18. 12:44
Előzmény: #104570  ahihetetlengyula
#104573
Rakétázni csak az aljról lehet igazán.
Törölt felhasználó 2021. 01. 18. 12:34
Előzmény: #104571  szlacikaa
#104572
Angolt szakember tanítja a gyereknek, egyértelmű, nálunk 7 éves kortól. Sajna az iskolában nem tanulja meg rendesen, megvan a véleményem a magyar oktatás ezen részéről. Svédeknél pl. valamiért mindenki beszél rendesen angolul, nálunk sokan nem, sokan gagyognak, bár ez változik. Az angol pont olyan fontos, mint a magyar, anélkül már nem lesz élet az élet. És igen, igazad van, kempingben akár még idehaza is tanul a gyerek, emlékszem, még el se kezdtünk kipakolni, 3 perc alatt volt kis német és lengyel barátja, aztán megoldották egymás között, ahogy tudták, fél nap múlva már tudta a színeket németül, mert kártyáztak.
Úszást is szakember tanította.
Zenét is.
Matekot én tanítom, ha kell.
Magyar nyelvtant a feleségem magyarázza neki, ha kell.
Síelést szakember tanítja, mindig síiskolába megy, ha megyünk.
Focizni nem kell tanítani, csak együtt kell vele lenni.
szlacikaa 2021. 01. 18. 12:20
Előzmény: #104567  Törölt felhasználó
#104571
Tisztelt Fire73!
Abban teljesen igazad van, hogy a szülők azt gondolják, hogy minél előbb angol és utána nem lesz semmi. Ezért mondom mindig, hogy lehet, hogy csak egy pedagógus valaki, de ez is egy szakma. Vannak olyan "fogások", mint bármely más szakmában, ami szakma specifikus. Én sem az autószerelőhöz megyek, ha eltört a kezem. Tudom, hogy ez így egyértelműnek tűnik, de nem mindig az. Nem mondom, hogy az idegen nyelv nem kell, sőt hogy a viharba ne kellene! De nem akkor, és nem úgy! Persze más a kérdés ha a szülők anyanyelve eltérő! De lássuk be, nem ez a jellemző! 
Ha pedig mindketten magyar anyanyelvűek akkor az én gondolatom a következő: Átlagosan 6 éves korig csak olyan nyelvtanulás, ami spontán. Egy képeskönyv, ami gügyög valamit, idegen tv adás stb. Vagy a feleségem 2-3 éves kortól csinálta nyaranta, hogy minden nap máshol kempingezés és a fizetést a gyerekek "intézték". Volt, hogy 4 alkalommal jöttek vissza, mit mondtak, de nem értem és hasonlókkal. Ez volt a beetetés időszaka. Szépen kialakult az érzés a lányokban, hogy nekem erre szükségem van. Legyünk őszinték, ha már ott voltunk és egyébként is fizetni kellett, pont ingyen volt. Ma is jót kacagunk egy-egy ott tanult szó- vagy mondat fordulaton.  Ez német területen simán működik. Feleségem nyelvtanár is, simán működött. Iskola kezdésre nem volt kétség, németet akart tanulni mindkettő. Persze tudom az angol a minden, de a német a megfelelő alap. A fix nyelvtan és a többi! Irány egy német kéttannyelvű általános. De nem jött, be, anyuka simán váltott, mert pontosan tudta, ez nem lesz jó. El egy másik suliba, ami szintén kéttannyelvű, az előző nem volt elég "kemény". Először elborult az agyam, hogy ki fogja vinni a suliba, mert ez tőlünk min. 3 tömegközlekedési eszköz (hév, villamos, busz) és 9 évesek sem vagyunk!!!
Két kísérés után, követés többször és a gyerek csinálta amit kell, szétnézett, elment, hazajött, vagy néha elmentünk érte. 8. osztály végén sima felsőfok a vége német nyelvből. A suliban 2. idegen nyelv volt az angol, semmi magántanár. A szint olyan amilyen, majd 1. gimiben a kérdés. Természetesen a gyerek részéről: Elmehetek 1 évre az óceán túlpartjára ha megszervezem magamnak?  Az eddig el nem költött pénzből kijött! Óriási élmények, vissza jött, majd suli folytat  pár hónapra. Közben 2. felsőfok. Már kintről kérte, hogy ha anyagilag megoldható ő elmenne és spanyolul is megtanulna. Hál istennek kis hitellel kiegészítve megoldható volt. Ma már itthon, 3 nyelvből zuhanya alatt, hajmosás közben, kihangosított telefonon beszélgetnek a világ 5 pontjáról!! Na ez a nem mindegy, és nincs sokkal többe, mint a hagyományos út! A másik gyereknek is 2 felsőfok, a 3. most várat magára a COVID miatt, de nem kétlem, hogy meg lesz!
Ami még fontos: egyértelmű szabályok, attól, hogy átrohanok apucihoz vagy fordítva nem kell elgyengülni, előre gondolkodás, én is lemondtam pár dologról meg asszony is, stb. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Én is a szüleimtől tanultam, akiknél egyszerűbb embereket a szó jó értelmében ritkán látni, de ezt már ők is levették 40 évvel ezelőtt. 
CyrusTheGreat 2021. 01. 18. 11:01
Előzmény: #104567  Törölt felhasználó
#104569
Fel sem merült benne, hogy a magánórák ne one-on-one alapon menjenek.
Az már más kérdés, hogy a szülőknek mi az értékrendje (házért túlóra vs gyerek), de ettől függetlenül azért egy átlag gyerekre, átlag tanulmányi pályát feltételezve bőven kijöhet a 100k/hó ilyen jellegű költségre - sok esetben ennél kevesebb, sok esetben ennél több. De ha arról van szó, hogy átlagban nagyjából mennyiből tud egy 4 tagú család egy felső-középosztálybeli életet élni, akkor ezektől függetlenül validnak tartom a 900k-s havi bevételt. Mindegy, szerintem a költségvetést különbözőképpen látjuk, ha még az alapelvekben egyet is értünk.
johai 2021. 01. 18. 11:00
Előzmény: #104563  szabla
#104568
Polgarmesteri hivatal epitesugynel kell megkerdezni.
Minden telepulesnek mas a szabalyzata megosztasra,beepitesre.
Törölt felhasználó 2021. 01. 18. 10:47
Előzmény: #104566  CyrusTheGreat
#104567
Felejtsd el a hype-ot, az lehúzás. Van ismerősöm, aki 3 hónapos kortól járatta angolra a gyerekét, és a középiskola végére alig tud levizsgázni középfokon. No meg a mindenféle fejlesztő foglalkozások, ezek 90%-a pénzszivattyú.
Ami működik, az az 1:1 oktatás, az hatékony, nagyságrenddel hatékonyabb, mint bármi más, és csak látszólag drágább. A zenesikolában se viccből vannak egyéni órák. Még az elején a budapesti sípályán is 1:1-ben taníttattuk a gyereket, ezzel mindenki időt nyert és összességében nem került többe, ő is odafigyelt, és nem az idő felében önszórakoztató módon lébecolt. Ha lehetett volna, úszni is úgy taníttattam volna, vagy nagyon kis csoportban, mert a másolás is fontos. De az már egy borzalmas túlárazott pénzszivattyú, amikor 8-10 gyerek van egy magán angolórán.
Iskolákban is jellemző, hogy a tanárok - főleg a tesitanárok esetében - magán foglalkozásokat tartanak, de bármi más is, pl. rajz sok-sok pénzért. Mindig van alternatívája, csak az nem menő. A szülők beíratják a gyereket akármilyen sportra ahelyett, hogy kimennének maguk sportolni a gyerekkel a szabadba. A fiam pl. nagyon szeretett és szeret velem focizni, és mikor kérdezték tőle, hogy ezt a cselt hol tanulta, mondta, hogy apától. Ingyen volt. Nem lesz belőle hivatásos labdarúgó, de nem is ez a cél, hanem az, hogy mozogjon. Csak hát a többség az inkább túlórázik a család érdekében, hogy meglegyen a 100 millás ház, és mellette panaszkodik, hogy milyen drága a gyerek. Pedig sokszor a gyerek szórakoztatásáért fizet, hogy ne neki kelljen, hanem intézze el helyette más.
CyrusTheGreat 2021. 01. 18. 10:23
Előzmény: #104564  Murdoch
#104566
Tehát akkor ott tartunk, hogy egy gyerekre már 50-60k-nál járunk havonta, és még egy percet sem töltött felvételi előkészítőn illetve a felsőoktatási intézménynek még a kapuját sem lépte át, de ebben már legalább az is benne, hogy nyáron nem az árokpartra lett kicsapva. 
Jogosítványról/nyelvvizsgáról (bár ez talán visszaigényelhető) szintén nem beszéltünk. Alakul ez, lassan elérünk a havi 100k-hoz.
signal2
signal2 2021. 01. 18. 10:17
Előzmény: #104562  Törölt felhasználó
#104565
Magas összeg akkor lehet, ha nem jut be állami finanszírozású felsőoktatási intézménybe + még az albérletét, és minden egyéb kiadását is neked kell fizetni. Ekkor mondjuk lehet a tandíj 5 évre 1,5-10m Ft, egyetemtől függően + havi 150-200 ezer az ellátása. 
Murdoch 2021. 01. 18. 10:10
Előzmény: #104562  Törölt felhasználó
#104564
Zene+sport nálunk ugyanez, csak x2, viszont a nyári táborok alsó hangon 500k, hogy esetleg dolgozni is tudjunk menni.
szabla 2021. 01. 18. 09:59
#104563
Sziasztok
Tanácsot szeretnék kérni.A számok fiktívek, de arányosak.
Adott vidéki megyeszékhelyen a családi házam 1000m2 telken.
A szomszéd telek házastól telkestől eladó 15millióért.A telek mérete 2000m2.
Az új vevő megvenné úgy is, hogy a telek egy részét én venném meg, hozzácsapva az enyémhez.
A két telek téglalap alakú egymás mellett.Hogyan, milyen alakban osztható a telek és ki hogyan venné meg?Az fél telek ára 5millió körül lenne, de még nem volt semmilyen komolyabb tárgyalás a témában.
Segítségeteket köszönöm.
Törölt felhasználó 2021. 01. 18. 09:22
Előzmény: #104561  CyrusTheGreat
#104562
Felsős a gyerekem, én azt látom, hogy max az angol nyelvre kell költeni, ez 20-30 k havonta úgy, hogy a gyerekem messze a legjobban tud angolul az osztályában egy budapesti átlagot valamivel meghaladó iskolában. A másik a matek és logikus gondolkodás, ezt ingyenesen oldjuk meg, egyszerűen foglalkozom vele én magam, és szerintem kb az érettségiig nem lesz matek miatt pénzköltés. Utána pedig remélem, menni fog az magától is. Zenetanulmány is van, de ez állami, félévre 8 ezer, plusz a hangszer, amit egyszer kell megvenni. Sport az hobbi, de az is megáll neki 15 ezerből havonta. Laptopnál meg fogja kapni az én néhány évesemet egészen az egyetemig, ha valami extra igény van, az szerintem 20 éves kor felett várható. El nem tudom képzelni, hogy tudnék 25 évre összesen 30 millió Ft-ot mai értéken a gyerek taníttatására költeni.
CyrusTheGreat 2021. 01. 18. 09:11
Előzmény: #104560  Törölt felhasználó
#104561
Nem a létminimum része, de ha tényleg legalább egy felső-középosztálybeli életet szeretnél biztosítani a családnak, akkor ezt az összeget minimumnak gondolom. De engedjük el a tiroli síelést és a külföldi tanulmányokat, ahhoz, hogy Magyarországon a megfelelő képzést kaphassák, már abba is bele fogsz tenni havi szinten legalább 100k-t koponyánként, mire a diplomához érünk. Persze, lehet ezek nélkül is, szó se róla, csak továbbra is úgy gondolom, hogy nem feltétlenül a minimumra kellene lőni - ez ugyanúgy a családtervezés része, amihez elérhetők a megfelelő eszközök.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek