Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 15. 12:03
Előzmény: #104194  szlacikaa
#104200
Uram! Gratulálok!
Többekkel együtt te is bizonyítéka vagy annak hogy alulról indulva is lehet sikereket elérni Mo-on, vagyont építeni kitartással, szorgalommal és igen kis szerencsével! Ahogy írtad, szerencséje is legtöbbször annak van aki tesz is érte! Riszpekt!
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 15. 11:58
Előzmény: törölt hozzászólás
#104199
"első lakásvásárláskor 30 milla tőkével kezd az ember."
ja mert csak BP létezik az országban, ott is csak jó lokációban és lehetőleg tégla... erről beszéltem. Vissza kell venni az igényekből induláskor, fokozatosan kell felépíteni a vagyont és az igényeket csak jóval később és lassabban emelni! 
****
Pl Murdoch esetében egy ellen scenario: nem 100-120 milcsis családit kéne venni úgy hogy eladja a lakását és ugyan a befektetéséhez nem nyúl de jelentősen eladósodik, hanem tovább takarékoskodni, ha úgy teccik egy másik lakást venni kiadásra, gyűjteni a tőkét abérleti díjjal (meg más befektetéssel) a lakás ára úgyis megy piaccal és akkor venni házat amikor nem kell mindent pénzé tenni érte! Ja hogy ez azzal jár hogy +5-7 év kényelmetlenség a családnak a meglévő lakásban? Ez az ára!
Törölt felhasználó 2021. 01. 15. 11:52
Előzmény: #104194  szlacikaa
#104198
Tetszett, a kockás füzet (négyzetrácsos, tudom) vagy az Excel tábla nem hazudik, ha jók az input adatok, és tudjuk, mit is akarunk kiszámolni.
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 15. 11:48
Előzmény: #104186  subzero444
#104197
Szerintem fontos felismerés hogy a vírus összességében pont az ellenkező hatást hozta a lakáspiacon mint amit vártak tőle! Egy ideje már fogalmazódott bennem a gondolat  de most írtam csak le. Örülök hogy te is hasonlóképpen látod, talán akkor nem olyan nagy hülyeséget írtam!
***
Leírtam már, ha csórónak pénzt adsz max elkölti (nálunk főleg import dolgokra) amiből kevés haszna van a hazai gazdaságnak. Az usánkában lehet ez működik de az egy más világ. Persze tudjuk, külföldön nincs állami beavatkozás csak (jó) bérek. Na ja...  hihihi
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210115/megjott-joe-biden-hatalmas-koronavirus-mentocsomagja-465378
Tetszik vagy sem a vállalkozásokat kell tolni, azokat életben tartani mert azok adnak munkát a "keményen dolgozó kisembereknek" és a keresletet kell ösztönözni ott ahol sok hazai hozzáadott munka kell. Fenn kell tartani a foglalkoztatottságot és a bérszínvonalat is kerül amibe kerül. Ha nem sikerül akkor az negatív spirálba dönti a gazdaságot! Választások előtt meg kiemelten fontos ezt nem hagyni! Ha hagynák akkor biztos bukás! Szóval nem, alacsony lakásárakkal nem lehet választást nyerni.
****
Az ingatlan állomány értéke gyakorlatilag az ország gazdasági teljesítményének a mérőszáma. Mindenhol. Nem lehet célja egy - értelmes - hazai kormánynak sem hogy ezt leverje. Terelgetni lehet, itt-ott csippenteni ha kell de a teljes leértékelés öntökönrúgás lenne minden szempontból!!! Nem véletlenül erősen támogatott szegmens ez errefelé.
Nálunk ráadásul a kivándorlás miatt kiemelt szerepe van az ingatlanoknak, az egyetlen vagyontárgy amit nem tud elvinni a tulajdonosa az országból és a többség kötődik a saját ingatlanához emocionálisan is. Pont ezért tolnak ide rengeteg pénzt mert illeszkedik a magyar emberek értékrendjébe a saját tulajdonlás mindenáron!
XisCixis 2021. 01. 15. 11:48
Törölt hozzászólás
#104196
XisCixis 2021. 01. 15. 11:38
Törölt hozzászólás
#104195
szlacikaa 2021. 01. 15. 11:33
Előzmény: #104180  ncseed!
#104194
Mindenkit Üdvözlök! Próbáltam követni a fórumot, de nem egyszerű. Nehezen is fogtam hozzá az íráshoz, de kb. 30 évvel ezelőtt volt egy ügyem, amihez ügyvédet kellet fogadnom. Az ügyvéd akkor még teljesen névtelen volt, ma sokaknak égnek áll a haja ha meglátják. Elmondtam a problémám, majd azt kérdezte  (az ügy egy ingatlannal volt egyébként) kapcsolatos.Tudja mikor találták fel a papírt és  a tollat? Majd fogta magát és kiment az irodából, és közben visszafordult és azt mondta, hogy ez volt az utolsó ingyenes tanácsom magának. Megjegyzem azóta pár szerződést elkészített, nem volt olcsó! És igen. Elővettem a két eszközt és felírogattam pár dolgot. Pont semmim nem volt, akkor végeztem a főiskolát. Volt egy jobb és egy bal oldal, a végén egy egyenleg. A döntés, megvettem az első lakásom. Panel a város szélén. 2,4 m. volt. Támogatás nem volt. Innentől kezdve minden kiadásomat vezettem, igen még az utolsó buszjegyet is. Megjegyzem ma már 27 évnyi anyag van a "fiókban". A jobb és bal oldal folyamatosan változott, de mindig jobbat akartam. Megvettem a következő panelt 4 év múlva, részletre. Jó volt a közalkalmazottság, nem volt várható a munkaviszony megszűnése, a bank imádta.  Majd újabb 4 év múlva a következőt. Mivel bejelentve voltak a kiadások könnyebben ment a hitel felvétel. Ekkor 2011-et írtunk. A kamat havi változó, 10%-on felül, természetesen a devizahitel mindenütt, de nem nekem. De ezt mondta a papír és a toll! A többi történelem. A banknál egy idő múlva már rám néztek és tudták, hogy a fizetésem többszöröse a kiadásból származó hivatalos jövedelmem. Így kapok hitelt. Jelenleg 2 hitelem van csak, mind átváltva a jelenlegi legértelmesebbre. A papír és a toll azt is mondta egy idő után, hogy miért vársz a szerelőkre ha gond van? Csinálj egy céget, ami ezzel foglakozik és csináld meg másnak is ha kell. Sőt azt is mondták ezek a fránya eszközök, hogy nem látod át rendesen a könyvelésed? Tanuld meg hogyan csinálják! És azóta van mérlegképesem, sőt már államháztartásin is meg van. Enni nem kér. Mára csak néha ránézek egy két ingatlan árra, mert azért érdekel. 2016-ban vettem egy düledező romhalmazt észak Budán egy zsákutcában. Ezt felújítottam a saját munkavállalóimmal a saját és a családom kedve szerint. Igen,  itt el kellett adni 3 panelt, de továbbra is pedagógusként dolgozom (ezt szeretem, van ilyen), és az ingatlanok és az alkalmazottak is dolgoznak. Én meg biztosítom a gyerekeimnek a külföldi tanulmányokat meg, a 3-4 beszélt nyelvet. Imádom őket. Ráadásként olyan helyen élek ahová szeretek haza menni és ha nagyon muszáj lenne, eladnék lakást vagy egyéb ingatlant.  És  a teljesen nyomott árú eladásnál (pl. 28 nm panel Pók utca 23 M, még így is évi 12 %-os kamatot kapnék a kiadások nélkül számolva) is óriási dologról beszélünk! Ennyiért másnap lenne vevő! 
Tudom most sokan jönnek majd, hogy szerencse, szerencsés időben jó helyen stb. Soha nem vettem fel semmilyen támogatást, de ha nem mozdulsz sehova, a szerencse sem jön feléd!
Hát szerintem ezért nem kell várni, hogy majd jön a még jobb. Ha vártam volna, és csak mondogatom, hogy majd megcsinálom, akkor ma ott járnék, ahol (és nem bántom őket) rengeteg kollégám. Pedig tényleg vannak köztük jó koponyák. Csak egy példa és mindenkinek elő kéne venni a papírt és a tollat! 
Ki lehet számolni, hogy a 1994-es 2,4M-ból mi lett volna mára ha gyűjtögetek és maradok albérletben......
Vegyük csak elő azokat az eszközöket és használjuk! És most is csak egy szempont hogy mennyi az ingatlanok ára!
Csak még annyit, hogy tényleg annyit keres egy pedagógus mint amennyi ott a táblázatban van, ja és van 10% pótlék, de azt bármikor elvehetik. De ez már egy másik fórum lenne.
Törölt felhasználó 2021. 01. 15. 11:21
Törölt hozzászólás
#104193
Törölt felhasználó 2021. 01. 15. 11:17
Törölt hozzászólás
#104192
berlini
berlini 2021. 01. 15. 11:11
Előzmény: #104186  subzero444
#104191
Teljesen egyetértek.
USA-ban más utat választottak.
Mindenki kap kp.t.
Pld. tavaly év végén is 600 dollárt, most még 1400 dollárt.
Azért hogy azt elköltse és igy fenntartsa a zömében szolgáltatásokból élő honfitárasait.
Emelik a munkanélküliségi járadékot is.
Nálunk másként van.
Ha az idióta ML rosszul időzitve összevásárolja a fél országot, (nagyrészt hitelből, mert miből telne 500-700 milliárdra annak akinek 14 évvel ezelőtt csak egy jukas gatyája volt,) és jön a járvány, akkor őt és a többi csókost kötelezően ki kell menteni.
Persze ha valaki munkanélküli, akkor annak egy fillér többlet sem jár . Ugyanúgy megkapja a 3 hónapot mint a járvány előtt. Nagy segitség.
berlini
berlini 2021. 01. 15. 11:06
Előzmény: #104187  ncseed!
#104190
Nagy a család. Egy főre elsoztva már nem is akkora durranás. :)
berlini
berlini 2021. 01. 15. 11:05
Előzmény: #104188  Törölt felhasználó
#104189
Ez igy már másként hangzik.
Igy teljesen egyetértek.
Törölt felhasználó 2021. 01. 15. 11:01
Előzmény: #104182  berlini
#104188
Mondtam, mivel nem tudok felmutatni rizikófaktort, ezért a sor végén állok.
Ha anyám megkapja az oltást, utána biztonsági idő után végre lehet menni hozzá.
Ezért lenne jó, ha amúgy fizetősként is hozzá lehetne jutni.
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 15. 10:49
Előzmény: #104184  berlini
#104187
Ejnye-bejnye kolléga! Hát maguk aztán rendesen od*b*szt*k a szűkös kínálatnak!
Remélem olvassák a rajongóim a posztod és már habzó szájjal verik a billentyűzetet hogy megírják neked (is) a frankót!
***
Gratulálok amúgy, szép családi portfólió! Nálunk nem voltak ennyire aktívak a többi tagok de összességében azért takaros kis pakkot mondhatunk magunkénak. 
subzero444 2021. 01. 15. 10:39
Előzmény: #104180  ncseed!
#104186

+1
Valahogy úgy érzékelem, hogy olyan brutális mennyiségű pénzt öntöttek/öntenek a gazdagságba, ami nem hagyja csökkenni az árakat. Szerintem ha nem lett volna vírus, kevesebb lenne a pénzmennyiség, és tényleg valami fajta csökkenés lehetett volna. Így viszont pont az ellenkező hatás történt. Kérdés: akkor hogy lehet hogy sokaknak nincs munkája, alig van megtakarítása? Hát akkor nem kéne itt lakásáresésnek lennie?
A helyzet az, hogy szerintem ez a pénz rossz helyre ment (persze relative hogy mit nevezünk rossznak :) ), és nem azokat segítette akiknek igazán kellett volna, de attól még a gazdaságban jelen van. Hol? Ahol eddig is volt pénz -> tippem szerint a vírus-válságból a gazdagok gazdagabban jönnek ki, a szegények szegényebben.
Más: egyszer említettem a vírus előtt hogy tervben van egy költözés (ami a vírus miatt most csúszik, nem mennék bele miért), hidegen hagy hogy x%-kal olcsóbban tudom eladni és venni is, vagy drágábban és venni is. VISZONT ami miatt leírtam: Még nincs is meghirdetve, csak ismerősöknek mondtam hogy idén tavasszal megejtem a költözést, és 2-en már mondták is, hogy mielőtt meghirdetem beszéljünk róla mert lehet érdekelné őket (felújított, szigetelt panel gazdagréten). Szóval így nem aggódom hogy jaj a vírus miatt nem fogom tudni eladni. Tippem szerint semmi fajta ingatlanáresés nem lesz. Majd ha egyszer Balla Úr azt mondja hogy emelkedést vár, akkor esetleg :D.
berlini
berlini 2021. 01. 15. 10:36
Előzmény: #104184  berlini
#104185
...ja és lemaradt a ház eladásom:
2020-ban.
berlini
berlini 2021. 01. 15. 10:35
Előzmény: #104168  CyrusTheGreat
#104184
Annyiban pontositok, hogy a család (testvérekkel együtt) az elmúlt években az alábbiakat tette: (mind Budapesten)
2009: 1 vétel (használt lakás)
2013: 1 vétel (felújitott használt)
2017: 4 vétel (új lakások, realizálódott és teljesen kifizetve: 3 db 2018-ban és 1db 2020-ban)
2019: 1 vétel (új lakás, kifietve, átvétel várhatóan 2021 december)
2020: 1 vétel (új lakás, kifizetve átvéve)
2021: 1 vétel (használt lakás, várhatóan 1 hónp múlva lesz teljesen kifizetve és átvéve )
berlini
berlini 2021. 01. 15. 10:27
Előzmény: #104166  Törölt felhasználó
#104183
Gyakorlatilag ez megy. Minden eddig engedélyezett vakcina kifejlesztő a gyártás többségét már kihelyezte. Még pár hónap és ezek a másodgyártók fogják a vakcinák túlnyomó többségét gyártani.
Én úgy látom, hogy most szinte mindegyik ebből kevésbé a nyereségre mint az imázs épitésre megy rá.
De részben kényszer is ez, mert a fejlesztési költségek többségét mindegyik állami pénzekből oldotta meg és a támogatási szerződésekben bizonyára le van rögzitve az árképzés módja is.
berlini
berlini 2021. 01. 15. 10:21
Előzmény: #104164  Törölt felhasználó
#104182
Értem a helyzetedet.
Nem értem a kivárást.
Oltás nélkül marad a távolságtartás anyádtól.
Oltás után pedig végre láthatod.
Benzedrine
Benzedrine 2021. 01. 15. 09:57
Előzmény: #104168  CyrusTheGreat
#104181
2020-ban két eladásom volt, idén egy lesz, ha veszek valamit egyszer azt nem Budapesten.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók