Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2020. 12. 22. 15:00
Előzmény: #102273  Murdoch
#102280
Pedig egyszerű a matek.
Az EU megrendelt 200 milliót 2 vakcinagyártótól.
De 6 vakcina gyártó megkapja az engedélyt várhatóan egymás után december és március között. Igy az EU-nak is lehetősége lesz, már tavasszal a többitől is szállittatni.
És akkor még nem beszéltünk a kinai egy tucat (!) és az orosz 5 vakcina európai engedélyezéséről. Ezek közül biztosan kap engedélyt vagy 10 a következő év során.
Tehát szeptemberre Az EU biztosan nem 200 milliót fog kapni. Várhatóan nyár közepére meglesz ez a mennyiség 5-10 vakcinagyártótól.
Igy mindenkinek aki akar lesz oltóanyag nyár folyamán
De Magyarországon egyenlőre csak 15% nyilatkozta, hogy biztosan beoltatja magát.
50% bizonytalan és 35% elutasitó.
Tehát várhatóan nem lesz szükség 200 millióra.            
Persze sokan beadják majd a derekukat. Egyrészt mert ez igy helyes. Másrészt mert oltás nélkül nem lesz focimeccs, mozielőadás, szinház, de a repülőtársaságok is elő fogják irni az oltási bizonyitvány meglétét.
Én úgy tippelek, hogy beadatja magának az ország fele és a másik feléből legalább egy ötöde addigra átesik a fertőzésen. Igy a nyáj immunitás már nyárra meglesz.
Törölt felhasználó 2020. 12. 22. 14:33
Törölt hozzászólás
#102279
Mollly 2020. 12. 22. 12:51
Előzmény: #102274  Törölt felhasználó
#102278
1. Négyszer megcsinálta ezt a sémát: Megtakarít - befektet. Hogy segített ebben éppen az állam, az egay más kérdés, fenti séma az útja a vagyonépítésnek. Az állam miatt "csak" jobban bejött neki, mint gondolta. Az állam az oka, hogy Balatonon őrület van? Vagy az, hogy megjelentek külföldi, tőkeerősebb vásárlók?
2. Igen, simán lehetne holnaptól ellenség, akinek több ingatlana van, sőt, holnap akár ez is megtörténhet: "Jöttek a kommunisták, és mindent elvettek, de a diplomát nem tudták elvenni". E séma alapján csak a tanulásba érdemes fektetni, minden más befektetés veszendő. Holnaptól az állampapírt is einstadolhatják, vagy azt is mondhatják, hogy minden aranyat be kell szolgáltatni, vagy államosítják a cégeket, vagy vasfüggönnyel zárhatják le az országot. Ezek a kockázatok bármilyen befektetésnél megvannak. Az én dédapám sem gondolta, hogy a lányait taníttatni lesz a legjobb befektetése, mert cséplőgépet, földet, gyárat, mindent elvesznek a kommunisták, amiért életében megdolgozott. De "a diplomát nem tudták elvenni". 
XisCixis 2020. 12. 22. 12:37
Törölt hozzászólás
#102277
XisCixis 2020. 12. 22. 08:08
Törölt hozzászólás
#102276
franc0 2020. 12. 22. 07:27
Előzmény: #102265  ncseed!
#102275
Amikor kezdőknek magyarázom a tőzsdét, akkor mindig az iskolában felvett reflexek törlésével szoktam kezdeni. 
Azaz: a piacokon nem azért veszünk részt, hogy igazunk legyen, hanem hogy pénzt keressünk. 
Neked ezt már nem kell mondani, pénzt keresel és kész. 
A fórumozók viszont azért fórumoznak, hogy igazuk legyen. Nem pénzt keresni jönnek ide. 
Hanem lelki kompenzációért. De nem is akar minden ember sok pénzt, tényleg elég neki ha igaza van. Ez a 40 év szocializmus öröksége. 
Szóval évek óta olvassuk, hogy a vevők almát akarnak, te körtét adnál, és megy a veszekedés. 
Törölt felhasználó 2020. 12. 22. 00:24
Előzmény: #102267  ncseed!
#102274
Te 4x megcsináltad az alábbi sémát: takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad, takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad, takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad, takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad.
Tehát 3 rendkívül fontos dolgot csináltál az ingatlanpiacon. Többre nem is volt szükséged. Minden bejött neked, ez egyértelmű. És pontosan tudod, hogy igazából amiatt jött be ENNYIRE, mert a markogazdasági szereplők neked kedvezően alakították a világot. Te magad is meglepődtél rajta, ENNYIRE JÓRA még te se számítottál, és érthetően örülsz neki. Az öröm aztán előhozta a kognitív disszonanciát, az állam jót tesz neked, az állam jót tesz a népnek, tehát minden úgy jó, ahogy van. Másképp nem is lehetne jó. A frászt nem lehetne, csak neked nem tetszene.
Most pedig foggal-körömmel véded ezt a helyzetet, hiszen pontosan tudod, hogy a sikered JELENTŐS része abból fakadt, hogy még azelőtt vásároltál, hogy a makrogazdasági szereplők új doktrinát vezettek be. Ezért aztán foggal-körömmel véded és támogatod ezt a doktrinát.
Mint minden doktrinának, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Az egyik legnagyobb hátránya, hogy az eszközár emelkedés tulajdonképpen szétszakítja a társadalmat. Könnyű ezt védeni, ha a szakadékot megfelelő oldalról nézi az ember. Azt nevezik empátiának, amikor azt is látjuk, aki a szakadék másik oldalára került. Mikor azt mondod, hogy de milyen olcsó a hitel, tessék a pénztárhoz menni,és örülni, hogy adnak sok hitelt a drága lakáshoz, akkor közben neked nincs hiteled, nem is szeretnéd, hogy legyen 10 évi kereseteddel megegyező lakáshiteled. A gyerekedet sem fenyegeti ez a helyzet. Nem stresszelsz azon, hogy nem válhatsz el például.
Egy új egyensúly van kialakulóban (Pál Feri atya mondja az előadásaiban, hogy mindig kialakul új egyensúly, de az nem feltétlen lesz összességében jobb, mint az előző).
Az állami beavatkozás most segít neked, de az állami beavatkozás törékeny dolog, az állam képes bűnbakokat keresni és képes BÁRKIT ellehetetleníteni, a közjó érdekében. Most az egyedülálló, kezdőtőke nélküli fiatalokat lehetetleníti el, ez neked nem okoz gondot, még tapsolsz is neki, mert ugye csorog a mézecske, és ez mindennél fontosabb. De ezzel az erővel BÁRKI lehet az ellehetetlenítés céltáblája. Ha egyszer a vezér arra ébred majd, hogy mindenki ellenség, akinek egynél több ingatlana van, akkor aznaptól ellenséggé válsz. Vagy arra ébred, hogy túl drága az albérlet és szabályozzuk az árát. Vagy arra ébred, hogy vezessünk be ingatlan adót a második ingatlantól mindenkire, hiszen a több ingatlan az nem alapjog. Vagy arra, hogy túl sokan bérelnek már ingatlant piaci alapon, nosza holnaptól szabályozzuk le alaposan a bérleti jogviszonyt.
 
 
 
Murdoch 2020. 12. 22. 00:20
Előzmény: #102272  Alexander_Greybeard
#102273
Úgy látom, nagyjából még féltávnál sem vagyunk:
https://index.hu/kulfold/2020/12/21/zold_utat_adott_a_pfizer_es_a_biontech_vakcinajanak_az_europai_bizottsag/
"AZ ELŐRE MEGRENDELT 200 MILLIÓ DÓZIS UNIÓS TAGÁLLAMOK KÖZÖTTI SZÉTOSZTÁSÁT A TERVEK SZERINT 2021 SZEPTEMBERÉRE FEJEZIK BE"
Már csak ezért sem értem a rakétázásokat, pláne a bérleti piacot tekintve. 
Alexander_Greybeard 2020. 12. 22. 00:03
Előzmény: #102271  ncseed!
#102272
Igen, a németek is megérzik majd a mostani helyzet negatív következményeit. De ők a világ legegészségesebb pénzügyi rendszerével rendelkeznek, csak az USA és Kína előzi meg őket export tekintetében és nagy hagyománya/ kontrollja van a lakásbérlésnek náluk. Hogy csak néhány fontos különbséget említsek. Fájni fog nekik is, de közel sem annyira, mint nekünk.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 21. 23:54
Előzmény: #102270  Alexander_Greybeard
#102271
Értelek. És a német lakásáremelkedés - 13 év alatt +80% EURÓBAN - az hová vezet? Azért is a fitesz a hibás?Meg a Matolcsy? Pedig jó eséllyel most sem fog közel sem beesni annyira a német lakásár mint a magyar...  Az ő gyerekeiket  is "később seggbe fogja harapni"? 
****
A többit azért nem érted mert nem olvasod régóta a fórumot... volt itt olyan csóka a ki megmagyarázta melósnak hogy ő pénzt ugyan nem tud keresni de neki legalább "respect" jut a zemberektől nemúgy mint melósnak akinek két napi munkájáért lenézéssel kifizetik a nagytudásúak a százezret de ettől még lenézik! Kár hogy a tescóban nem lehet respectel fizetni, meg a Bali nyaralást sem...
Alexander_Greybeard 2020. 12. 21. 23:40
Előzmény: #102264  ncseed!
#102270
Több okból sem neked áll a zászló.
Egyrészt épp azt írtam le, hogy a mostani folyamatok hova vezetnek hosszútávon nagy valószínűséggel és ez neked miért lesz kellemetlen. Aminek te most tapsikolsz ("rakéta"), az később seggbe fog harapni, ha nem változnak a dolgok. Ha pedig nem téged, akkor a gyerekeidet.
Másrészt ahelyett, hogy a mondandómra érdemben reagáltál volna, elméleteket fabrikáltál, hogy én tuti nem lehetek sikeres ember. Azt nem tudom, hogy ezt miből szűrted le... Mert bele mertem kötni a gazdasági tudásod hiányosságaiba (nem először) vagy azért mert arrogánsan viselkedsz és ezért reflexből beléd kötöttem egy picit? Azt meg főleg nem, hogy kik az államigazgatás "okos" emberei és mit jelent az, hogy nekik "respect jut" pénz helyett és mindez hogy jön a beszélgetésünkhöz. 
De 1 helyett 5 ("ÖT") jó tipped volt, elnézést. További hasonló sikereket kívánok.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 21. 23:28
Előzmény: #102268  berlini
#102269
OK. No problem.
berlini
berlini 2020. 12. 21. 23:18
Előzmény: #102265  ncseed!
#102268
Ezt csuklóból kirázva irtad le mint egy autómata.És az eddigi hasonló beirásaidnál igazad is volt.
Ingatlanpiaci beirásaidra politikai választ kaptál. Jogos volt erre a riposzt.
Most viszont te kezdtél politizálni. Én csupán erre reagáltam.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 21. 23:12
Előzmény: #102266  Murdoch
#102267
Igazad van, csak mert huszonnyolcszor leírtam már miért nem...... 🤣🤣🤣🤣🤣
Se olcsón se drágán nem veszek már ingatlant!
***
De te miért akarsz venni ha rossz befektetés? Kamatoztasd a pénzed amiben akarod aztán bérelj és ne ácsingózzál görcsösen vételre! Bérelni jó, bérelni olcsó! Lajos megmondta...
Murdoch 2020. 12. 21. 23:08
Előzmény: #102265  ncseed!
#102266
Csak az nem világos, hogy miért nem vásárolsz ingatlant.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 21. 23:03
Előzmény: #102262  berlini
#102265
Fel kéne már végre fogni, hogy nem én fújom a passzát szelet... én csak alkalmazkodom hozzá! Ha neked meg másnak jól esik hogy fikázzátok a kormány/jegybankok döntéseit akkor hajrá! Én nem minősítem ezeket csak kalkulálok a várható lépéseikkel és e szerint fektetek be vagy nem. Véleményem van, de ez nem akadályoz meg hogy ezzel szembe vegyek fel pozit ha várható hasznm lesz belőle!
***
Ha a büdös életben egy sort se írtam volna ide akkor is pont ugynaitt lenne a lakáspiac mint most! Érted?
***
Amúgy sem értem: bitcoin egekben, tőzsde csúcson, MÁP fizeti az extra kamatot és drágálljátok a lakásokat??? Mindenki olyan sok pénzt keresett máshol hogy relatív tök olcsónak kellene lennie a lakásoknak számukra...
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 21. 22:57
Előzmény: #102261  Alexander_Greybeard
#102264
"mert nem igazán értesz üzlethez és gazdasághoz, ezt már párszor bizonyítottad, egy jó tipped volt"
Megnevettettél.... ÖT jó tippem volt és azokhoz is össze kellett szedni a pénzt akkor amikor sokaknak nehéz volt ennél jóval kevesebbet is összeszedni! De ha ilyen könnyű akkor nektek MIÉRT NEM MEGY???? Tök egyszerű pedig! Ja nem....
****
Rengeteg ember megfordult már itt a fórumon már, de még igazi sales-essel soha nem találkoztam... A gazdasági tudásodat a lakáspiacon te és pitcairn is megsüthetitek! Nem tudjátok pínzre váltani, vagy nem annyira mint szeretnétek. Leszerepeltetek és most magyarázzátok a bizonyítványt! Nem értem mit pörögtök itt a lakásárakon mikor annyi pénzt tudtok keresni a tudásotokkal máshol hogy röhögve kifizetitek a mostani árakat is... Ah, mert nem!  Lehet hogy nagyon okos vagy bizonyos dolgokban én meg csonthülye, de mégis nekem áll a zászló! Tele az államigazgatás "okos"emberekkel akiknek a "respect" jut ki pénz helyett....
berlini
berlini 2020. 12. 21. 22:14
Előzmény: #102261  Alexander_Greybeard
#102263
Egyetértek.
berlini
berlini 2020. 12. 21. 22:12
Előzmény: #102233  ncseed!
#102262
Ne haragudj, de ez marhaság.
Egy kormányváltásnál miért következne abból, hogy most észnélkül öntik a pénzt egy kisebbségre az, hogy akkor azt kiterjesztenék?
Viszont ha csak annyit érnek el, hogy a sokmilliárdos EU pénzfolyamból nem a felét lopják el, csak a negyedét és
nem egy ember akar minden területen a legokosabb lenni az országban és
végre egy normális kormányzati struktúra állna fel (nem kevés minisztériumra és 300 államtitkári rangú felelősre van szükség akik közül egy témában akár egy tucat is illetékes lehet attól függően hogy a vezér éppen kit hallgat meg) és
nem értelmetlen beruházásokra folyik el a pénz és
az önkormányzatiság helyreáll, mert nem zsarolnák őket mint most, nem vonnák el a működéshez szükséges eszközöket és
ha elhinnék végre, hogy a szubszidiaritás elve nélkül nincsen jól működő ország és
tudomásul vennénk hogy jól működő oktatás és egészségügy nélkül generációk egy része tűnik el a funkcionális analfabétizmus mocsarában valamint idő előtt hal meg.
stb..................................
akkor lenne egy kis esélyünk arra, hogy ujra versenyképesek legyünk és nemcsak a forint folyamatos leértékelésével. 
Alexander_Greybeard 2020. 12. 21. 22:02
Előzmény: #102253  ncseed!
#102261
Az ingatlan- és gyerekalapon adott állami támogatásoknak nagyon kicsi a multiplikátor hatása, ellenben sokba kerülnek. Az új építésű ingatlanok esetén a profit egy nagyon szűk kör zsebében marad, a használt ingatlanokból szerzett pénz pedig jellemzően másik ingatlanba vándorol. Viszont mivel az ingatlanokra költhető pénzmennyiség elméletben nagyot nőtt, ezért minden ingatlan ára nagyot nőtt, szóval a támogatás értéke elinflálódott a "gazdasági és társadalmi haszon oldalon" viszont a költségvetés kiadási oldalán csak az általános pénzromlás mértékével csökkent a ráfordítás mértéke.
Eddig a CSOK olyan 300 milliárd forintba került egyébként 2016 óta.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/lakashitel/20194/index.html#tdvelnttacsoktmogatsoksszege
BV 1000 milliárdot jelentett eddig:
https://index.hu/gazdasag/2020/12/04/novak_katalin_babavaro_hitel_tamogatas_kolcson/
Az árak CSOK+BV nélkül is felmentek volna, hiszen a forint kb. 20%-t veszített az értékéből az elmúlt 5 évben és az építőanyagoknál jelentős az import mértéke, a projekteket pedig EUR alapon finanszírozzák a bankok mert ők nem hülyék. Az sem segít, hogy a munkavállalók szabad mozgása és a kevés szakember miatt mi a gazdag országokkal versenyzünk, ha építőipari munkabérekről van szó. A globális kamatkörnyezet egy vicc, szóval a sok cash flow befektető is megtalálta az ingatlanpiacot, a kereslet is meg volt támasztva. A magyar ingatlanok megújulási rátása egy másik vicc. Mivel közel sem épül annyi új, amennyi egy egészséges országban épülne, a régiek ára is emelkedik állapottól függetlenül.
Ebben a környezetben mit ért el a támogatás? Sok lakás piaci ára növekedett jelentősen az amúgy is növekedő pályán lévő árszintekhez mérten. A legtöbben a támogatással pont annyira mentek, mint amire nélküle mentek volna, legfeljebb hamarabb jutottak önerőhöz (aminek a mértéke ugye együtt nő az árakkal, szóval az állítás második része nem feltétlenül pontos önmagában). Nem született sokkal több gyerek eddig, szóval a korfa nem lett egészségesebb. Viszont hány gyerek nem született meg azért mert a támogatási rendszer miatt az amúgy is drága családi ingatlanok még drágábbak lettek? Honnan finanszírozta a költségvetés a támogatásokat? Állampapíról, ami szintén csökkenti a társadalmi hasznot. Ahogy fentebb írtam, ezen az infláció segít, de ettől függetlenül vissza kell majd fizetni.
Egyébként a családok támogatását én nagyon jó ötletnek tartom, csak a módját nem támogatom. Ezt lentről kell elkezdeni. A szakember képzések államilag támogatott felfuttatásával kellett volna indulni. Elő lehetett volna állni egy tervvel, hogy meg akarják újítani a magyar ingatlanállományt, amihez rengeteg szaki kell. 4 év alatt nagy mennyiségű embert lehetett volna képezni, 2 éven belül indulhatott volna projekt a már most is meglévő állománnyal. Megújulnak az iskolák, hasznos szakmát kapna egy csomó ember, akik aztán az államilag támogatott felújításokat tudják csinálni. Ha 1 ezer milliárdot locsol rá az állam a felújításokra és kiköti, hogy maximum a negyedét támogatja, akkor 4 ezer milliárdnyi felújítási munkát lehet elvégezni. A munkaerő meglenne, szóval ez sokat nem dobna az árakon. Az anyag- és eszközimport miatt a kínálat nagyon rugalmas, a megnövekedett kereslet nem sokat dobott volna az árakon. A bankok rohadtul örülnének mert a maradék 3 ezer milliárd nagy része hitelből valósulna meg. Azok, akik bevállalnak X mennyiségű gyereket és nem segélyből élnek, kaphatnának extra támogatásokat. Közben ugyanúgy tudtak volna épülni az új ingatlanok is mert a mai mennyiség egy vicc és folyamatos lenne a szakember képzés. A projektet 8-10 év alatt le lehetne zavarni. Sok ember kapna hasznos szakmát, megélhetést, munkatapasztalatot, jövőt. A bankok óriási tőkét szereznének, amiből KKV-kat lehet hitelezni, ha ügyes a kormány és erre rábírja a bankokat. Sok embernek kerülne elérhető közelségbe egy normális minőségű ingatlan, ahova aztán családot lehet alapítani. Nem hipermodern csodaházak lennének ezek, de lenne normális tető, villany, fűtés és szigetelés.
Azt tényleg csak halkan mondom, hogy ha nem ellopják a magánynyugdíj pénzeket, hanem ebbe fektetik (ugyanúgy lopás de elég jól eladható), akkor 10 ezer milliárd ingatlan-fejlesztésre költhető pénzt tudnak generálni. Belátható időn belül más párt nem is nyerne választás és nem azért mert leépítik a demokráciát. 
Ez a családtámogatás, ez a multiplikátor-hatás. Ami most megy az eszetlen pénzszórás valódi haszon nélkül. A vége az lesz, egyre több ember szorul ki az ingatlanpiacról, egyre többen gondolkoznak majd külföldi életen és egyre inkább öregszik majd a társadalom. Ez utóbbi majd szépen felnagyítja az összes többi problémát is de ezzel majd a te gyerekeidnek kell szembenézni. Tudod, mit fognak csinálni? Amit te nagy szerencsével összeszedtél vagyont (mert nem igazán értesz üzlethez és gazdasághoz, ezt már párszor bizonyítottad, egy jó tipped volt) plusz amit örököltél, azt a gyerekeid majd eladják és abból kezdenek új életet tőled pár ezer kilométerre. Majd mehetsz látogatni, ha unokázni akarsz és megélsz egy szép öregkort.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek